Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 11 Mac 2011

Blogger di Jepun ..

 

Doa aku agar semua rakan rakan blogger yang berada di Jepun sekarang ni dalam keadaan selamat .. Aku agak terlewat mengetahui berita tentang tsunami di Jepun .. Kelmarin gempa bumi di China kan ? Ramai terkorban.. Hurm...

Amaran tsunami dah dikeluarkan di seluruh Asia Tenggara .. Malaysia , dengarnya terselamat kerana terlindung oleh Filipina namun perlu berhati hati .. Hurm ..

Aku tau berita tu pon semasa dalam lrt sewaktu browse net thru HTC aku .. hurm.. nak guna ipad , boring .. hehe.. leceh nak pegang .. 

Apa pun , terima kasih pada rakan blogger yang sampaikan berita mengenai tsunami pada aku tadi .. dan buat blogger serta rakyat Malaysia di Jepun , semoga selamat dari bencana tersebut.. Hati hati ..

JELAJAH BLOG 2011 : AKU LELAKI ..

 

Panas ? Blogger lelaki lebih kreatif dari blogger perempuan .. yeker ? Aku tak kata pon !! Tapi blogger lelaki kata gitu.. sapa kata ? tak tau tak tau .. Tapi blogger lelaki pon minat gak blogger perempuan.. Haa.. diorng baca gak blog blog perempuan nii.. tak caya ?? Haa.. Jom kita baca kenyataan diorng .. jom jom :

nazrul ashraff , haRis kaiTo , topimagine , NazterjahAlong Usop , Syukri Mohtar , Qamarul , Osman , dean , hasrul hassan , aryl , TOJIES dan  Ahmad ...

Amacam ? Bukan mudah nak baca isihati lelaki kan ? Lelaki misteri kan ? Ke sebenarnya lelaki ni malas nak bercerita .. cuma masa mula mula nak mengurat je ?? hehehe..    

Panas ! Panaaass !! Paanaassss !!

 

Yess.. g Alamanda.. leh shopping hopping...hehehe.. nak beli apa eh.. Hurmm.. tak pe tak pe.. Nak beli sesuatu untuk esok punya program neh ...

Mula mula g gunting rambut... Yeargh...  selesai ... Gunting ala ala macho gitu .. ehehe... Pastu ... hurm.. g makan steamboat lak... Yearghh.. selesaiii..kenyang sudah... alhamdulillah..

Skang , wife aku lak nak shopping.. cari baju untuk esok.. Huhu.. sangap la aku.. nak mengekor.. Dalam dok jalan jalan tu.. Lalu depan butik NIKON .. Setelah kian lama aku menahan diri untuk masuk ke dalam butik tu , akhirnya tadi aku masuk ..

Tengok segala lens dalam tu.. Waah... tanya p tanya mai.. Ada sesuatu yang aku berkenan !! Mmg lama dah aku nak amik .. Tanya harga.. Berpatutan .. Wah.. tanya staff dalam tu kul berapa diorng tutup.. Kul 10 .. skang kul 9:44 malam.. ada masa lagi untuk g dapatkan kelulusan dari menteri kewangan sedangkan tak perlu pun ..

G tanya wife ..Dia kata tak perlu.. tunggu kaya baru beli ! Waaaaaaaa... tunggu kaya tuuuuu ... Tensen... Jalan lagi.. Takde baju yang sesuai untuk dia ..

Keluar dari situ.. Pastu aku terfikir.. Dari aku beli lens tu , baik aku sambar satu laptop baru kan ? Aku cakap kat wife aku.. Dia kata , bijak pon ! Terus aku ajak dia masuk SENG HENG ! Masa tu gak aku nak sambar !!! Terus dia pening !! Dia kata kat orang tu , jap nak fikir dulu.. hahahha.. Bengang gila aku ...

Keluar dari SENG HENG ... Lalu depan butik perfume... Haa.. aku kata nak beli perfume .. Terus wife aku setuju !! Ceh.. Bijak... Dari rugi RM2K , dia rela abis RM200 jer !! Tak kira laaa.. janji aku dapat  RALPH LAUREN satu dari tak beli apa apa.. huh..

JELAJAH BLOG 2011 : KENAPA LELAKI BERBLOG ?

 

Ehem.. aku asik tanya orang je kan .. Kenapa aku berblog ? Aku mengejar glemer !! populariti !! Lihatlah duniaaa...Haih... tak laaa... Tengok tu ! Dah salah sangka ! Aku berblog sbb.. aisey , dah berpuluh kali aku cerita.. boring boring.. skang kita baca kenapa blogger blogger ini pulak berblog ..

Kita ke blogger yang berpangkat Doktor dulu okeh ..

1. Dr Mohd Hafiz bin Dato' Osman 

Ingin berkongsi sesuatu yang bermanfaat kepada manusia yang lain melalui entri-entri saya yang berunsurkan motivasi, tazkirah dan kisah inspirasi. Harapan saya agar kelak dapat menjadi bekal pahala yang berterusan walaupun saya mungkin sudah tiada.

 

2. Aidil 

Aku ni mula ber-blog sebab kene hasut dek adik aku.haha dia ni suke benor blog2 nih. Last2 nk sedapkan ati,aku pun buat la blog. Tapi lepas kenal dunia blog, rasa best lak.
So, aku berblog sebab aku leh belajar banyak perkara, tentang isu semasa, cerita2 yang xpernah aku dengar, kenal2 ngan para blogger dsb.

 

3.budak kampung

Aku berblog sekadar suke2. nak berkongsi cerite ngan orang2 kat luar sane. ala.saje2 cari kawan. kalo nak cari duit gune blog tu rase2 nye belom boleh lagi sebab blog ni blog biase2 jer.blog budak kampong jer :-)

 

4. Hackers

Hackers minat berblog sebabnya ia memang ia hobi hackers.
Entah napa sejak main blog, facebook semua nya tak pandang. Kalau tak Update blog, macam pelik je hidup ni.
Boleh plak macam tu kan?

 

5.kenshiro

Memang tidak dinafikan hanya sebahagian kecil saja lelaki yang aktive berblog berbanding wanita.. hanya lelaki yang baik-baik jerk ader blog..!! betul..?? korang pernah tengok kew mat rempit update blog kat dataran merdeka malam minggu..?? mana ader!! jadi aku bukan bencikan mat rempit.. dan motif disini bukan nak cerita pasal mat rempit.. sebab aku juga mat rempit.. cuma takut bawak laju jerk.. berblog bagi lelaki.. sesuatu untuk mengisi masa lapang dan sharekan akan apa yang boleh disampaikan kepada pembaca.. tak kire kawan-kawan.. awek.. makwe.. atau bakal makwe.. semuanya boleh ditulis dengan cita rasa sendiri..

 

Hurm.. baik punya kata kata ... Jadi apa pulak blog wanita pilihan diorng eh ??? G la baca sendiri.. klik kat nama dia eh ..

JELAJAH BLOG 2011 : BLOG WANITA PILIHAN BLOGGER LELAKI

 

Wah... panas ? Nasib baik aku tak bagi soalan " APAKAH PESANAN KHAS BUAT WANITA WANITA DI LUAR SANA ? " .. haaa.. ingatkan nak suruh blogger lelaki jawab gitu tapi aku risau aku tak sampai rumah je nanti.. kot ada yang tunggu aku depan opis nanti.. hahahha..

Ok ok..tadi kita dah tengok beberapa pendapat blogger lelaki kan ? Skang kita tengok blog blog wanita yang menjadi pilihan blogger lelaki.. Haa.. bukan senang nak tengok lelaki terus terang ni.. Sah sah nanti ada yang kena tidur luar neh ... hahaha..

1. ROROI : http://farahanzaini.blogspot.com/

2. EDDIE YUSTIN ( borak kosong ) : Blog wanita yang selalu aku baca banyak kerana aku suka membaca sama ada blog itu penulisnya lelaki atau perempuan .... BA - ni jawapan selamat ni !!

3. Eyrique Ettiqaz : http://www.adifstory.blogspot.com/ 

4. OoNey™ : http://redlinda.com/

Yang atas ni , siap ada pesanan untuk aku.. sat nak bangga diri okeh ! 

" asslamualaikum bro BEN ASHAARI
dlu saya tertanya-tanya apa yang ada dengan ben ashaari..siapa tu?
sebab ramai bloger sebut2 bout u bro..then today saya kenal who's ben ashaari..
no wonder why bro sgt famous and now i already follow ur entry about lelaki..
follow u bro..=) "

Hahaha... thanks bro.. tak bangga pon tapi terharu je.. terima kasih yer ...

5.  ryder : http://masikarfan.blogspot.com/ 

Ok.. ada lagi .. hehehe..tunggu lagi pasni eh ...

JELAJAH BLOG 2011 : LELAKI OH LELAKI ..

 

Kalau tak silap aku , ini kali pertama aku pecahkan blogger mengikut jantina ... dan disertakan dengan soalan mengancam ... jeng jeng jeng ..

" Kenapakah blogger lelaki lebih kreatif dan blog lelaki lebih mudah dapat perhatian dari blog wanita ? "

Kita tengok jawapan antara blogger yang dah bagi ...

Woofer Storm kata " mungkin lelaki banyak guna daya fikiran menyebabkan dorang lagi kreatif,dan lelaki suka membuat entry yang bergaya dan cool "  ....

iz @ aako89 jawab.. erk..dia pon tak tau nak kata apa sebab subjektif ! ..aiseyman .. subjektif ke?

Mr. Kamikaze jawab lak , " Sebab lelaki punya style ada lagi banyak dari wanita.. Kebanyakan blog yang ada layout gempak adalah lelaki.. Sebab lelaki lagi rajin mengedit template diorang.. Sebab tu la blog lelaki lebih mudak dapat perhatian dari blog wanita.. Lagipun jarang lelaki menceritakan perihal diorang kat orang lain.. So, bila lelaki da mula bercerita kat blog, mesti ramai yang nak tahu.. Haa.. "

manakala Dim Benihana  bagi jawapan " Mungkin sudah semulajadi kot kreatif...keke lawak lawak. Kenapa lebih mudah dapat perhatian??/ kalo yang hensem2 tu mudah la, macam abg ben kita tu, keke yang aku ni lak apa pun xda....ok ok serius mungkin sebab lelaki ni kurang sikit malunya, so senang nak tarik perhatian kot. Bagi aku sebenarnya sama je la, memang dah dijadikan tertarik antara satu sama lain. Kreatif pun sama, nak jadi kreatif kena banyak belajar, lama lama insyaAllah akan jadi kreatif jugak. "

Malek Ku jawab .. erk .. " memanglah biased..blogger lelaki lebih kreatif sebab ...diorang ni byk idea dan selalu mngamalkan pemikiran kritis dalam berblog...tuu diaa...lagi satu..blog diorang dapat perhatian sebab diorang (kebanyakan) xtulih pasal kisah peribadi..yelah..kalu tulih pasal kisah peribadi..sapa nak baca...lainlah ko tu Juliana Evans ker...keh3..tapi itu terpulanglah kpada individu kan..dia punya blog..so dia punya pasal la kan... =) "

ok.. ada lagi.. tu tunggu entri yang seterusnya la.. Tapi setiap blogger tu ada bagitau , siapakah blogger wanita yang mereka wajib singgah setiap hari untuk baca entri mereka.. G la klik nama mereka untuk ke blog mereka ..

JELAJAH BLOG 2011 : LELAKI

- TUTUP SUDAH -

Ada orang kata , lelaki tak gemar berblogging ? Aisey.. Yeke ? Tapi cuba tengok ranking top blogger dalam negara ni .. Sapa kuasai ? Lelaki atau perempuan ? Jeng jeng jeng ...

Tapi tak pe.. toksah gaduh gaduh.. kita tengok dalam segmen ini ...berapa ramaikah lelaki akan join .. apakah benar mitos itu ?? Kita sama sama tungguuu ...

Jika berminat .. Sila buat satu entri ..

  1. BANNER BEN ASHAARISila letak banner ini ..
  2. Tajuk : JELAJAH BLOG 2011 : AKU INI BLOGGER LELAKI ! dan linkkan ke entri ini ..
  3. Sila jelaskan kenapa anda berblog ?
  4. Beri pendapat anda .. Kenapakah blogger lelaki lebih kreatif dan blog lelaki lebih mudah dapat perhatian dari blog wanita ?
  5. Blog wanita yang anda suka baca ...
  6. Tinggalkan url entri anda diruangan komen ini ..

Tu je.. Tutup ? Tengah malam ni !! Cepat cepat !

JELAJAH BLOG LUAR NEGARA : PENUTUP

 

image

Seorang mahasiswa tahun 3 universiti Mutah Jordan. Dalam bidang Syariah bangunan undang-undang (Kalau ada rezeki nak jadi peguam syariah). Mempunyai azam dan tekad untuk mengelilingi dunia (tanah arab dan tanah eropah) dengan menggunakan pengangkutan awan sahaja iaitu BAS walaupun perjalanan mengambil masa berhari-hari. Kalau cukup  baget dan ekonomi yang kukuh. Insyallah..

Selanjutnya > SINI

 

image

Saya menetap di Doha , Qatar . Saya dan keluarga telah menetap di sini selama 2 tahun sejak dari 1 Mac 2009 . Alhamdulillah Qatar sebuah negara arab yang aman dan selesa untuk kami sekeluarga menetap di sini . Ramai sahabat dari Malaysia juga ada di sini yang dapat mengubat sedikit kerinduan terhadap keluarga tercinta di Malaysia

Selanjutnya > sini

image

BILA HOMESICK.... huahuahua.... sebab di bumi orang, hanya kawan2 (and in my case of course I have my family besides of my friends) yang sentiasa bersama. alhamdulillah ramai juga kawan2 yang study at the same time, tinggal berbeza district or council. jarang2 jer la dpt get together. tp, kalo sakit demam sedara mara, kenduri kendara... we might not be able to join that important event...

Selanjutnya > sini

 

image

Takde yg ringkasnye, tapi dipendekkan cerita: ikut DaisyPath kat atas tu dah lebih 10thn dok kat bumi asing Melbourne, Victoria, Australia ni. Started with study MBBS kat sini, then sambung training kat sini. InsyaAllah, lepas berjaya jadi specialist nanti aku nak balik Malaysia berbakti kepada agama bangsa negara & yg penting keluarga tercinta. (Aaarrghh.. rindu Malaysia).

Selanjutnya > sini

image

Nama pun hidup perantau dan lagi bila bekeluarga.. ada waktu nya payah juga.. cuma antara yang sentiasa terkesan pastinya bila berbasikal dikala mengambil anak2 dari sekolah mereka dalam hujan.. kesian sangat sebab kecil2 dulu saya sendiri pun tak pernah berhujan panas dengan berbasikal.. tapi saya harap anak2 saya akan lebih tabah dari mamanya kelak..

selanjutnya > sini

 

imageSaje nak selit kat sini, terkejut apabila seorang makcik datang menegur saya yang bertudung ni. Dia cakap nampak kawaii (ehem2 tiba2 kaki tak jejak bumi cloud 9 gitu kan) lepas tu diajaknya bergambar sebagai kenangan dia... first time jumpa orang muslim katanya..kalau hati makcik terbuka untuk Islam lagi saya sukaaaaa...

selanjutnya > sini

Jawapan paling membosankan !

 

Apa pendapat korang jika ...

Maka mereka pon dengan bersungguh-sungguh menjawab ...

" Terpulang pada mereka la .. "

" Bergantung pada keadaan .. "

" Dah tu , nak buat camana ? "

"Tengok la camana "

Jawapan-jawapan begini sangatlah tidak membantu dalam mendapatkan buah fikiran bila diminta .. Kalau begini , aku rasa aku pon tau nak bagi jawapan , kan ?

Sebagai contoh.. Apa pendapat korang mengenai lelaki bermekap ? Maka jawapan yang kita nak dengar ialah jawapan satu pihak yakni dari dia sendiri dan bukannya berdiri atas pagar.. Dua dua dia bagi pendapat.. Jadi mana satu pendapat dia ?

Kadang kadang , bila diminta buah fikiran , bagi pendapat diri sendiri .. bukannya berdiri atas pagar .. Grr...

Tonton filem dalam Facebook

 

SAN FRANCISCO 10 Mac - Warner Bros kini menawarkan filem-filem terbitannya di Facebook, membuka sumber pendapatan baru untuk jaringan sosial Internet dan menandakan satu persaingan baru untuk syarikat hiburan menerusi dalam talian.

Menurut Warner Bros, sebahagian daripada unit Time Warner Inc. semalam. pengguna boleh membayar untuk menonton filem itu menggunakan Facebook Credits, mata wang maya yang setakat ini digunakan pengguna untuk permainan sosial di laman web itu.

Facebook yang mengaut keuntungan daripada iklan dalam talian, mengambil 30 peratus daripada hasil jualan oleh pihak ketiga di laman web itu menggunakan Credits tersebut.

''Perkhidmatan ini pada mulanya akan ditawarkan di Amerika Syarikat,'' kata syarikat itu.

Penawaran filem penuh Hollywood di Facebook membentuk satu peranan baru untuk jaringan sosial itu yang berkembang menjadi satu pemain utama laman web dengan menjadikannya mudah untuk berkongsi gambar, video dan kandungan lain dengan rakan-rakan.

Dalam satu kenyataan kepada pelabur semalam, penganalisis Goldman Sachs, Ingrid Chung berkata, pengaruh rakan mungkin menjadi pencetus lebih besar jumlah penonton filem berbanding pengaruh orang ramai,'' kata Chung.

Filem pertama yang ditawarkan pada akaun Warner Bros Entertainment di Facebook adalah filem The Dark Knight.

Filem lain akan ditawarkan untuk disewa atau dibeli pada bulan depan. - Reuters

 

sumber : UTUSAN

200352_207899629226042_117161871633152_957854_8021769_n

tudung 4 segi kembali di pasaran...
dulu suke gile pakai tudung nie sbelom wujudnyer trend shawl...
so, bile nmpk tudung nie design yg latest kat pasaran...
IMP try kembalikan balik fashion tudung 4 segi nie...
so, sape2 yg nk blh grab sehelai....
serious x rugi...selesa dipakai sbb material 100% cotton...

nak tau lagi ? Jom > http://islamioparadise.blogspot.com/

JELAJAH BLOG LUAR NEGARA : 5

 

 

image "ctually lebih kepada teruja, iaitu pertama kali jamah snow.. Sanggup jamah dengan bare hand tu..kuikuikui.. Jakun katakan.. Perasaan masa 1st time jamah tu, perghh, syoknyaa sebab snow masa tu sangat gebu, mulus, lembut, pendek kata tak samalah ngan klon-snow-dalam-peti-ais tu..ngee.. Dan bila snow yang agak lebat, kami boleh main sled secara sakan..ngee.. Apa itu sled? Leh rujuk entri Syoknya Main Sled!! Lagi, uols boleh tengok entri Yang best mengenai obesi, khasnya Switzerland, tu kira manis jugakla.. "

selanjutnya > SINI

 

image" ada suatu masa tu elaun family lewat masuk hingga 3 minggu.. dengan family ramai macam kami memang sangat sesak. hari hari makan lauk telur sehari sekali je. anak anak makan roti cicah teh O je. sedih sangat. hampir hampir bil letrik nak kena potong. hingga pinjam duit kawan baik. "

selanjutnya > SINI

 

image "tinggal kat sini adalah dapat shopping sakan. muahaha. gurau je. sebenarnya dapat peluang belajar di negara orang tu dah cukup manis. waktu tahun pertama, azie dapat rasa dah macam mana mesranye dorg kat kampus. seyes! terutama budak nama dhymas ngan sugi hartomas. hehehe. dorg tu lelaki yea kawan-kawan. hmmm. belum jelajah banyak tempat lagi. "

Selanjuntnya > SINI

 

image

" Bila ana hampir-hampir nak termakan Nouga yang berulat. HAHA setakat ni kenangan pahit tu? Ermmmmm yang pahit tak banyak sangat. Mungkin agak pahit bila semuanya ada kena-mengena dengan orang Arab. Bila kena marah dengan Ammu (pakcik) rumah bawah, bila kena tipu masa beli minyak wangi, bila harga teksi saje je diorang naikkan, bila budak-budak lelaki Arab suka acah-acahkan kitorang dengan anjing dan lain-lain lagi T__T"

selanjutnya > SINI

Takut kawin sbb takut penceraian ?

 

Soal jodoh , adalah milik Allah .. begitu juga dengan penceraian .. Ramai wanita tak nak kawin sekarang ni sbb takut perkahwinan mereka cuma setengah jalan .. Hurm... Bagi aku mereka yang takut kawin kerana takut akan penceraian sama gak mereka takut mati ! Semua orang akan mati.. Bila bicara soal mati , kita tiba tiba jadi takut kan ?

Kita hidup ni sekali jer .. Kenapa sayang sangat nak menikmatinya ? Rugi sungguh dibiarkan segala nikmat yang Allah berikan pada kita .. Hurm... Yelah , aku tau.. bukan mudah .. bukan senang terutama perempuan untuk membawa gelara 'janda' berbanding lelaki yang membawa gelaran 'duda' kan ?

Tapi tak cuba tak tau kan ? Sbb tu kena pilih sebetul betulnya ..  Lelaki ada ragamnya .. Perempuan pun macam tu gak .. Aku sendiri dulu pon takut nak berkahwin sbb takut dapat queen control .. Haa.. ni dah kawin.. Dapat gak queen control tapi dia terlupa aku king control.. jadi bila dua dua dah control , maka jadilah remote control !

Kena ada tolak ansur dalam apa jua perhubungan .. Kalau masing masing masing dengan ego , buat ap saja tak kena .. Pernikahan adalah sesuatu yang menakjubkan .. Ibarat kita baru dilahirkan semula... Rugi dilepaskan ..

Kenapa perlu takut ? Sebabnya takut dengan penceraian atau tak bersedia lagi nak berkahwin ? Banyakkan berdoa agar dipertemukan dengan jodoh yang serasi dan beriman ...

Nak cari tak susah .. Kat mana kita selalu 'bermain '  .. Kalau kita dok melepak tak tentu hala , maka yang sudah pastinya yang kita jumpa tu pon , muka tak tentu hala je kan ? Cuba rajin rajinkan diri g kelas agama kat masjid , pusat agama .. Pergh.. sahih... sejuk je tengok muka muka yang dok keluar masuk kat situ ... Tak caya cubalah ?

Jangan takut hadapi dunia ni... Bekalkan ilmu di dada .. InsyaAllah ... segalanya akan dipermudahkan oleh Allah ...

BA : percaya tak ? Aku taip entri ni dalam LRT ? hahahha.. panas !!!Geram tul aku ! aircond tak pasang .. aku pulak pakai jaket sbb demam... grrr...

Gatal sangat lelaki ni ?

 

Teruk malam tadi...Aku bantai minum ais maka semalaman aku batuk tapi aku tetap tidur gak .. ehehhe.. tau tau je dada aku disapu minyak yuyi oleh wife .. Baru lena tidur.. hehe.. nasib baik isteri ada kan.. auwww.. tu laa.. sapa suruh tak kawin.. heheh..

Kawin .. menikah dengan lebih tepat lagi .. kan ? sapa tak nak menikah kan ? Semua orang nak... lebih lagi lelaki..kalau boleh ,nak bagi cukup 4 lagi.. kan ?

Seronok eh ? Ingat lelaki seronok ke kawin banyak ni ? Pergh... nak jaga sorang pon susah wooo... bukan mudah .. sakit kepala sebenarnya .. Kecuali la lelaki tu punya ilmu.. ilmu agama dan juga ilmu psikologi yang kuat.. hehehe..

Untuk 'melembutkan' hati wanita ni tak susah sebenarnya kan ? Gunakan al-quran dan hadis Rasulullah ... habis woo.. takkan diorg nak lawan kata kata Allah kan ? Haa.. tapi lelaki pulak jangan amik kesempatan ... Gunakannya untuk kepentingan sendiri.. tapi nampaknya ramai lelaki dah ke arah itu.. hurmm.. bila dah dapat , lupa dunia .. tu pasal perempuan meluat dengan lelaki yang poligami ni.. bukannya perempuan meluat dengan poligami tetapi lelaki yang mengamalkan poligami ni haaa..

Kerana nila setitik ! Huh ..

Mak bukan nak duit kau !

 

Imbas kembali.... kita sekolah tadika ... sapa antar ? Mak ...

Kita masuk sekolah rendah .. sapa siapkan makan pakai kita ? Mak ...

Kita masuk sekolah menengah .. Sapa yang kalut suruh belajar rajin rajin ? mak ...

Kita masuk ke universiti .. sapa yang tak putus putus doakan kejayaan kita ? Mak ...

Kita mula kerja... sapa menangis kegembiraan ? Mak ..

Kita dapat gaji pertama ? Sapa yang kita belanja dulu ?

Atau siapakah yang kita bela dulu ? Mak atau pasangan tercinta kita ?

Setiap kali gaji , siapakah yang kita hulur dulu ? mak kah ?

Mak kita bukannya nak duit kita .. mereka cuma nak diingati saja ... Sungguh kejam kita lupakan jasa mereka dalam sekelip mata !

Makin kita kaya , makin kita kedekut !

 

Pergh.. serius.. selagi tak terantuk , selagi tu kita akan kedekut .. Makin banyak masuk , makin susah nak keluar.. Bila pergi ke shopping , dengan mudah je duit tu abis .. Kenapa itu berlaku ?

Seorang rakan aku tadi bercerita pada aku .. Pernah dia hanya ada RM10 jer hasil pemberian seorang rakan .. Duit yang dia ada tu , cukup untuk seminggu ! Dia pelik ... Tak  abis langsung duit dia .. duit itulah yang dia guna untuk tambang , makan dan sebagainya ...

Bila dia fikir fikir kembali ... keberkatan duit itu .. Duit itu diperolehi dari sumber yang halal.. dicarinya dengan titik peluh yang ikhlas .. amanah ..maka hasilnya juga diberkati Allah ..

Cuba kita fikir kembali ... duit yang kita perolehi.. berapa pantaskah ianya abis ? Cuba fikir sumber dan keberkatannya .. Apakah kita benar benar amanah terhadap pekerjaan kita ? Setiap minit dan setiap saat ? Sebab tu rezeki susah nak  melekat dengan kita kan ?

Berbalik pada topik .. Berkait rapat dengan keberkatan rezeki kita .. hurm... Kenapa kita kedekut dengan harta kita ? Kalau kita kata kita penat penat bekerja siang dan malam , ikhlas kerana Allah .. aku rasa tak susah kita nak sedekah pada orang kan ? Malah kita lagi seronok nak bersedekah.. Nak berkongsi hasil rezeki kita ..

Cuba kalau kita dapat dari cara yang tak betul ? Rasa rasa mudah tak kita nak sedekah ? Kalau kita sedekah sekali pon , apakah niat sebenarnya ? Wallahualam ...

"Kekayaan tidak membawa erti tanpa ada keberkatan. Dengan adanya keberkatan, harta/rezeki yang sedikit akan dirasakan seolah-olah banyak dan mencukupi. Sebaliknya tanpa keberkatan akan dirasakan sempit dan susah meskipun banyak harta." sumber ( link )

Hurm.. patutlah ramai antara kita tak pernah cukup kumpul harta .. hurm... Makin banyak makin tak puas .. Astagfirullah al'azim ..

Al-Fatihah ...

 

image

Hari ini hari ulangtahun kelahiran arwah Azrul .. Allahyarham telah meninggal dunia minggu lepas .. Ada aku ceritakan dalam entri yang lepas ...

Aku baru masuk ke FACEBOOK arwah. Ramai kenalan FACEBOOKnya terkejut bila ada yang meninggalkan ucapan takziah di wallnya .. Sedih aku membacanya .. Ada yang tak tau .. Bila dah dibacanya , mereka sedih terus.. Ada yang fobia .. Adoi.. Fobia la pulak ?

Tulah , hari ni kita bernafas.. bercerita tentang dunia .. Bercerita tentang harta .. Duit ... shopping .. Dating ... Maksiat sana sini .. kita bercerita seolah olah tiada dosa langsung kita lakukan hari ini .. Kemudian terus baring , tidur dengan senyuman.. Seolah olah kita berpuashati dengan aktiviti hari ini .. Apakah kita berpuashati dengan amalan kita ? Atau cukup puas dengan segala dosa yang kita kutip ?

Astagfirullah al'azim .. Sama sama kita muhasabah diri sebelum tidur.. Apakah yang kita lakukan pada hari ini andai kata inilah malam terakhir kita , apakah yang amalam terakhir kita ?

Al-fatihah buat arwah Azrul ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI