Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 15 Mac 2011

Mana satu korang nak sebenarnya ?

 

Aku masuk sebuah blog tadi ... Melihat jumlah pada online counter dia mmg membuatkan aku cemburu .. Bukan sikit..sangat banyak .. Kemudian aku masuk dan baca ... tak la semua ..sambil lalu gitu gitu jer .. Sbb intipati blog tu mmg aku tak berminat sangat nak membacanya ..

Kemudian aku ke blog feveret aku ... DRMAZA.COM ... Lihat pada jumlah online counter dia ... sangat sangat skit .. paling banyak pernah aku tengok pon tak sampai ratus .. tapi .. TAPI haaa.. ada tapi .. bagi aku orang yang masuk baca di blog DRMAZA.COM tu benar benar mencari ilmu ..  mmg ingin mencari bahan ilmiah untuk disimpan di dalam dada ...

Aku mmg kagumi beliau... masih muda tapi ilmunya benar benar membuka mata aku .. Jadi aku terfikir , apa yang patut aku letakkan dalam blog aku.. Apakah aku nak lihat jumlah online counter tu mencecah ratusan atau isinya yang memberi manfaat pada pembaca ?

Hurm... bukan tak boleh nak dapat sampai ratusan... sangat mudah je sebenarnya ... tapi berbaloikah ? Bagaimana pula dengan dosa dan pahala ? Hurm...

Berpeluh ketiak ...

 

Ini bukan Segmen Gegar Blog tapi segmen BLOGGER IKUT NEGERI tapi sambutan diluar dugaan !!  Sebanyak 442 komen diterima ! Kalau ditolak komen komen yang bukannya url entri penyertaan , rasanya dekat 400 blog ! Apa ???? 400 ???? Pengsan .. sat nak cari port yang best skit nak pengsan ..

Mmg pening woo tengok satu satu link.. Kena pulak tu , ada yang antar sampai dua tiga kali ... Risau banget aku tak masukkan link diorng eh.. Jangan risau ... kalau tak masuk nanti , boleh suruh aku masukkan je... okeh ?

Aku tak sangka lak ramai berminat nak sertai segmen seringkas ini .. Rasanya blogger mmg suka masuk segmen yang ringkas ringkas je eh ? hehehe..

Hurm... hurm... hurm.. haih ...

Setelah MAT GEBU , giliran BEAUTIFULNARA pulak !

 

Lega.. baru lepas workout setelah seminggu lebih tak usik besi .. huhu.. demam membuatkan aku malas nak tengok besi apatah lagi nak usiknya .. huhuh... Malas malas malas !

Seperti yang korang tau , aku dah buat segmen 'sembang sembang bersama' MAT GEBU pada minggu lepas , dah hingga kini sambutannya masih panas.. Rasanya dekat 6 ribu views ... mmg panas MAT GEBU kan ..

Esok , insyaAllah ... giliran aku bersembang sama BEAUTIFULNARA .. Kenal tak dia ? Haa.... Inilah blog gossip artis paling popular di Malaysia ! Jangan tak tau... Lama dah bertapak dalam dunia blog .. kira boleh digelar otai dah ni ...

Menduduki tangga ke 82 di carta ALEXA , membuatkan blog BEAUTIFULNARA.COM ini senantiasa hangat dipasaran ... Topik utamanya adalah dunia hiburan yg sudah pastinya mendapat sambutan setiap hari ...

Rasa- rasanya la kan , apa la gamaknya aku akan bersembang dengan dia esok eh ? Hurm.. ada idea tak ?

11,111 FOLLOWERS SUDAH !

 

Tak sampai setengah jam .... dah dapat ... 11,111

image Tadi baru post entri 11,000 yang mana si NUR yang buat... ni aku baru nak balik , sekali tengok dah 11,111 ... hahaha..pantasss .. Nampaknya , ada beberapa blog yang dah dapat buat entri tu..

Sama pantas la kita ... hahahahha ...

Serentak.. hahaha.. skang kita tunggu  12,345 .. okeh ?

TERIMA KASIH ! TERIMA KASIH !

 

image Dicilok dari ALL IN ONE

Pantas dia buat entri ehh.. hahahha... aku dok tunggu .. last last terlepas sudah .. sekali bukak dah lebih 11,100 .. skang ni dah 11102 kot..

Tunggu 11,111 ... sapa dapat , sila buat entri khas dan blognya akan dapat review khas dari BEN ASHAARI.COM

JANGAN LUPA !! 11,111 !!!

Segmen Ikut Negeri Nak Buat Puak eh ?

 

Wah.. aku terima mesej di Twitter dari rakan .. Mungkin dia bergurau .. Tapi kalau serius camana eh ? Apakah segmen aku buat ni adalah bertujuan untuk berpuak puak ? Jeng jeng jeng..

Jika begitu , Liga M pon tak leh la eh... tu sudah berpuak puak gak.. Atau PilihanRaya Umum nanti.. haaa.. dipecahkan mengikut negeri... Kira puak gak eh ? Hehehe..

Tak kisah la.. aku tau niat kawan tu gurau .. Tapi pastinya ada yang berfikiran gitu .. Pada mula aku tak nak buat tapi ada baiknya sbb mana tau ada rakan blogger yang tinggal senegeri dan tercari kawan lepak kedai mamak ke kan ? Jangan fikir negatif...

Aku sendiri tak suka berpuak puak ni ...Tapi semua ni atas satu niat iaitu , berkenalan mengikut negeri.. Sekurangnya bila kita ke satu satu tempat tu , kita dah ada kawan di sana.. Dan ianya benar.. Aku dah buat pon.. mana mana aku g , ada je kawan blogger nak jumpa ..

Syukur Alhamdulillah ... berblog ni banyak memberi kebaikan dari keburukan kepada aku ...

Header Pilihan Hari Ini ..

 

image http://onlymezue.blogspot.com/

Setiap saat ... pasti ada ..

 

Mak aih... letih sebenarnya buat segmen ni .. nak kena update segera punya .. tak leh biarkan .. nanti sejuk tak best dah kan ? Penat atau tidak , segerakan .. huhu ..

Ada blogger buat segmen gak .. ramai...Tapi aku bukan la pioneer kan ? Ke aku ? Entah.. malas nak mengaku .. ni ada satu lagi segmen dari RED KAMIKAZE ( link ) ... kalau nak try , silalah..

Sebenarnya nak buat segmen ni ada satu rahsia.. Sama gak segmen bloglist.. kenapa orang nak join segmen kita ? Haa.. tu kena ada resepi.. bukan main buat jer...

Tarikan utama segmen ialah TRAFIK .. kita perlu ada trafik yang tinggi untuk dikongsikan dengan blogger lain .. Apa yang perlu dibuat ialah , dapatkan trafik yang banyak dahulu.. Dan trafik ini adalah trafik yang setia .. Baru segmen boleh berjaya.. Kalau tidak ? Hurm..

Penat.. baru approve 20 komen... tak sampai 1 minit , 20 lagi dok tunggu nak di approve... huhu .. kalau tak keje , best la update... hurm...

Nak buat segmen , kena rajin ...

SEGMEN : BLOGGER IKUT NEGERI ..

 

Atas permintaan , aku buat segmen ini walaupun pernah ada blogger buat dulu.. Bukan niat meniru atau ciplak tapi ini atas kehendak pembaca .. okeh ?

Amacam ? setuju tak ? Samada setuju atau tidak , aku tetap on gak ler.. hehehe... Jika berminat, cam biasa .... buat satu entri khas ...

  • Sila letak banner dibawah ni dan linkkan ke entri ini ..BANNER BEN ASHAARI
  • Sila letak tajuk :
  • BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN

  • Sila ceritakan latar belakang anda ..
  • Profesion anda sekarang ?
  • Blog favourite anda .. kenapa ?
  • Blog yang anda tak suka nak masuk .. kenapa ?
  • Impian anda terhadap blog anda ..
  • Tu je... sila tinggalkan url entri anda beserta 'negeri' ..contoh , WWW.BENASHAARI.COM , PUTRAJAYA .. okeh ?

    TUTUP : TENGAH MALAM NI ( 15/3/2011 )

    Tu je la.. terima kasih ...

    CINTA kali terakhir... sampai ke syurga ?

     

    Pergh... cinta sampai ke syurga... wah.. dasat... tengah bercinta atau dah kawin ? Kalau sedang hangat bercinta , bunga taik ayam pon kata bunga mawar ... Kalau dah kawin , bunga mawar dikatakan selipar buruk .. haaa..bayangkan laaa.. Tu kalau dah 10 tahun kawin la.. baru baru kawin , bunga mawar itulah jongkong emas.. kan kan ?

    OK.. skang kita tengok , senarai terakhir... sebelum tu , kita flashback senarai senarai sebelum ini ..  1 , 2 , 3 , 4 , 57 , 8 DAN ... ini yang terakhir ..

    http://farisadli.via.my/2011/03/14/segmen-ben-ashaari-soal-cinta/

    http://white-plain-me.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://pwincessloveydovey.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://misskulles.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://littlelovealways.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://minachilove.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta-payah-nak.html

    http://faizahfyn.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://errasyahira.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://aynayobpunyebelog.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://natsumiakira.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://storymorryinlife.blogspot.com/2011/03/segmen-cari-gadohlelaki-vs.html

    http://cekedismanis.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://aliajustea.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://kamidandunia.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://mycottoncollection.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://akupencintamilo.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://akupencintamilo.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://wanawanie.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://lagendabudakmacho89.blogspot.com/2011/03/segmen-cari-gaduh-ben-ashaari-lelaki-vs.html

    http://mylifesstoryblog.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://www.zackentry.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://skycatcherz.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://secebisbingkisan.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://enyusnizarmysmallworld.blogspot.com/2011/03/bila-i-pun-join-segmen-ben-ashaari-soal.html

    http://teanyh.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://gegeriuhgegeombak.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://cikali.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta-saye-tak.html

    http://katajieha.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://reality2fantasy.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://gadisarawakcorner.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://ribenablackcurrent.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://www.munirahizzan.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://elmariachiblues.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://umealong.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://bicarasigadisdesa.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://inikehidupanku.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://nshuhailahz.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://zulfahmie.blogspot.com/

    http://sicomot-comel.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://nadiah-muhammad.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://phonthiptk.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://aliashahgurl.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://hijauhazel.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://sygwada.blogspot.com/2011/03/segmen-cari-gaduh-lelaki-vs-perempuan.html

    http://fadzli-rt.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://missenh.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://diaryboo.blogspot.com/2011/03/santai-bersama-ben-ashaari.html

    http://semalam4u.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://sweetarisya.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    -TAMAT - SEGMEN BARU ??

    Ini yang ku mahu sebenarnya ..

     

    Seminggu dalam percubaan .. akhirnya aku dapat jawapan ... Aku hanya bercerita dalam blog ... sesekali bersegmen untuk promosi blog aku dan rakan rakan yang lain .. Aku perlahankan rentak ..

    Yup.. trafik turun .. tapi aku buat demikian untuk menguji kesetiaan pembaca blog aku .. Alhamdulillah ... aku tau dah sapa yg senantiasa masuk ..

    Aku cuba pelbagai cerita.. kurangkan entri tapi mantapkan entri.. Yup , mereka puashati .. Bukan mudah sebenarnya ... tapi itulah satu kepuasan.. Masih berjaya mendapat atas 3 ribu UV sehari .. Kalau tak , diantara 4-5 ribu sehari.. ok la kan ?

    Sebab bukan mudah nak dapat pembaca sebenarnya .. Untuk dapatkan pembaca 'singgah mai sat' tu , mudah jer .. tapi untuk dapat pembaca yang selalu singgah tu yang susah ..

    Tak pe.. aku masih lagi dalam mood pengujian.. Masih tak nak bermain dengan SEO ... tiada kepuasan dalam berblog .. Trafik tinggi tapi mereka masuk kerana keyword... bukan kerana entri kita ...

    Setakat ini berita pada hari ni.. Tahniah LEE CHONG WEI ...  suratkhabar kita mmg lebih gemar tulis berita sukan luar negeri .. berita kejayaan tu patutnya menjadi buah mulut atau dijadikan satu cerita yang lebih bersifatkan motivasi untuk rakyat malaysia.. tapi , tak da la pulak kan ?

    Satu Kepuasan !

     

    Memakai perfume bagi aku sama seperti perempuan memakai alat solet .. Wajib pakai ! Walaupun ke gym , aku mesti pakai .. Kenapa aku pakai ? Aku nak orang yang berada di sekeliling aku berada dalam keadaan selesa.. Yelah , kita tau kan camana bau badan yang macam bau ikan masin ? Takkan nak bagi orang yang lalu depan kita tu pengsan kot ?

    Ada banyak perfume yang aku beli .. aku mmg giler skit bab ni .. tak kira murah atau mahal aku mesti try .. Yang terkini , aku pakai image

    Polo Ralph Lauren .. Yang ni , kali 2 aku guna .. Mmg puashati la.. Ada satu lagi perfume yang aku suka.. mmg 2-3 kali gak la aku beli punya ..

    imageYang ni haa.. Fahrenheit dari CD .. sangat sangat jantan bau dia.. Mmg perempuan akan terpusing punya la kalau pakai perfume ni .. Sbb bau dia .. mmg akan buat tertanya tanya , siapa pemakainya.. hehe.. Tapi untuk perempuan yang belum cukup umur , rasanya perfume ni diorng tak suka bau.. Hanya perempuan yang dah matang je minat bau ni .. hehehe.. pendapat aku la..

     imageCK ONE dari CALVIN KLEIN ... hurm.. ini adalah perfume yang pertama aku beli .. Masih aku ingat lagi bagaimana kesan perfume ni pada seseorang .. Aku hanya lalu dimeja officemate aku dan dia takde di meja dia.. Setengah jam kemudian , dia balik ke meja dia dan dia call aku... Dia tanya aku ada lalu kat meja dia tak... Aku tanya mana dia tau.. Dia kata bau perfume..

    Wah.. sejak tu aku tau , perfume mmg meninggalkan kesan pada seseorang ...  lebih lagi kalau bau tu bau yang unik.. pastinya seseorang akan mengingati ..

    Bagi aku , perfume meningggalkan kesan memori yang amat mendalam ...  :)  .. Jgn beli yang tiruan.. Beli yang ori.. walaupun mahal tapi puashati ..

    Kisah CINTA di pagi hari ..

     

    CINTA , CINTA , CINTA ... kerana CINTA kita bahagia .. kerana CINTA kita hancur  .. kerana CINTA kita ke syurga dan kerana CINTA kita ke neraka .. Pilihlah.. yang mana satu CINTA .. Jika tepat pilihan , maka amanlah kita di sana .. Jika salah pilihan , maka deritalah kita nanti .. Berdoalah... berdoalah agar benar CINTA yang dicari ..

    OK.. pagi ni.. ada lagi 83 blog yang hantar entri mereka ... Lepas ni kita mula dengan segmen baru .. ok ? Orait .... jom redah ... tamo kasi pecah.. orang marah woo ... meh meh :

    http://aida4eva.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://eyqasara-marie.blogspot.com/2011/03/segmen-cari-gaduh-en-ben.html

    http://akusipencari.blogspot.com/2011/03/soal-lovedari-benbaca-jangan-tak-bca.html

    http://goierago.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://sikucenghitam.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://eddlyna-lovebuckets.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://kasihmu-mahizan.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://akudantv.blogspot.com/2011/03/segmen-cari-gaduh-lelaki-vs-perempuan.html

    http://mylifesstoryblog.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://mariatunnabila.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://ucukmuse.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://rabiatul-adawiyahcute.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://nurulteni.blogspot.com/2011/03/segmen-s0al-jwb-wif-b3n-ashaar.html

    http://solomolo.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://fanadz.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://akukanila.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://bloghazmin.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://aszdgurlinred.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://ertihidup-dindaa.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://aqilahkamarudin.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://lukisanhatihayati.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://sboyzlife.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://bambam-story.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://iekapelik.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://beloganakmuda.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://esmaxempayar.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://hafizkiwi.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://blurrr4evablurr.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://bintuabuhassan.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://lady-twilightmoon.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://miowmanja.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://zarul90soul.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    http://emyonce.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-soal-cinta.html

    Haaa.. ada .. pasni ..last round... hehehe.. pendapat ? Menarik punyaaa..

    Tips IDEA ke ENTRI dari BEN ASHAARI

    Ramai tanya aku , mana aku dpt idea.. Yelah , asyik tengok aku dok update jer ... Hurm.. Segalanya bergantung pada masa sebenarnya.. Kebelakangan ini , aku dah kurang update sedikit sbb kekangan masa namun begitu aku tetap cuba update sekerap mungkin dengan cerita yang berlainan ..

    IDEA dan ENTRI , satu gabungan yang wajib bagi aku .. Jika aku dapat IDEA , aku terus update dalam blog .. aku tak simpan .. Aku tak suka nak simpan simpan .. Aku jenis terus kongsi..

    Kelmarin , di Sedenak .. aku sempat buat satu vlog tips khas buat rakan rakan pembaca dan blogger yang senantiasa berada di dalam blog aku ni ..

    Aku harap , vlog ini sedikit sebanyak dapat membantu menaikkan mood korang berblog.. InsyaAllah .. Untuk layan vlog tersebut ... klik SINI

    Kenapa la sampai begitu sekali ?

     

    Hurm... terkejut dengar berita di Sinar.Fm tadi.. terus ilang mamai aku .. Apa la nak jadi dengan dunia skang ni ? Walau aku tak tau la apa kes sebenarnya tapi nape dulu comel perhubungan diorng ? Tapi bila dah dikenali ramai , terus nak berpisah ? Baru terasa dunia ni meriah ke ?

    Entah la .. nak kata pelik dunia ni rasanya dunia ni tak pelik .. manusia yang membuatkan dunia ni kelihatan pelik ..Kadang kadang nikmat yang Allah berikan pada kita terus membuatkan kita lupa dunia ... Rasa macam dapat hidup lagi 100 tahun.. Jadi boleh la alpa seketika dengan mengejar segala kenikmatan hidup .. Grr...

    Kesian bila teringatkan nasib anak anak bila berlaku penceraian .. Ayah ok je.. Ayah leh cari penganti yang baru sekelip mata lebih lagi bila ayah tu ada rupa n harta .. Mak ? Dah jadi janda meletup.. terus pasang badan .. Target anak teruna atau Datuk terus ... tak da makna nak cari duda atau laki tua ... kan ?

    Tapi anak ? Pada siapa nak menumpang kasih ? Aku bukanlah sindir sapa sapa .. Mmg betul la diorng tu ada fikir nasib anak anak tapi sedalam mana ? Kalau boleh elakkan perpisahan , maka elakkan la.. tak perlu la gila nak kejar duniawi ... Kita kat dunia ni sementara je ..segalanya adalah persinggahan untuk ke sana yang abadi ...

    Hurm.. pagi pagi dah bagi aku bebel .. Haih... Ni kang kat opis , entah camana lak ... Ada majlis perpisahan .. mmg nak kena sedekah pisang kat masjid ni nanti .. Mmg harapkan 'nenek' tu blah dengan cepat.. Aman dunia ni ha ..

    Nak jadi cikgu boleh ?

     

    Seronoknyaa cikgu cikgu skang ni .. Cuti tuuu.. seminggu !! Perghh.. leh tidur sampai lebam bijik mata .. kan kan ? Hehehe... Geram neh... Ngantuk je mata neh ..

    Tapi bila cuti , tak nak pulak ngantuk macam ni ! Tu yang geram tu ... Teror betul la si syaitan ni .. Time cuti , cerah mata .. Time keje , ngantuk aja ... Grr..

    Masa aku jadi cikgu dulu , merasa la kejap nikmat gini ... tapi tu la... tidur la lama camana pon .. ngantuk tetap ngantuk.. sama je... takde makna laa nak ilang ngantuk gitu haa..

    Sebenarnya banyak nikmat bangun awal ni.. Rezeki .. Bangun awal ni , murah rezeki.. Tak caya ? Pagi pagi leh update blog... Haa.. pagi pagi dah leh bikin money... kan .. kalau yang ada bisnis , pagi pagi dah leh masyuk dah... Ke bagi yg cuti tu , leh la buat part time meniaga nasi lemak ke.. kuih ke.. duit gak kan ? Sapa nak bagi ?

    Dari tidur je... dapat apa ? Bangun lewat , sakit kepala.. pastu rasa cam loser je.. orang dah mulakan kehidupan , kita baru nak sedar .. rugi tak ?

    Aku belum bersedia lagi untuk bersolat

     

    Ada antara mereka berkata ...

    " Aku masih muda lagi ... "

    " solat pon tak guna kalau buat dosa "

    dan banyak sangat la alasan mereka untuk tidak lagi bersolat ...

    Tak mengapa.. mereka belum menerima hidayah dari Allah .. kita jangan perli , jangan sindir mereka  .. Berdoa saja agar terbuka pintu hati mereka untuk menerima kehadiran ISLAM sebenarnya.. Bukan sekadar nama saja .. mana tau , satu hari nanti  mereka akan lebih beriman dari kita yang dah beriman berpuluh tahun ..

    Aku dulu tergolong dikalangan mereka ... Aku pernah berdoa .. Sekiranya Allah menghadirkan seseorang wanita dalam hidup aku yang mana dia akan menunjukkan aku pintu syurga yakni pintu masjid atau surau sesungguhnya dia itulah isteriku ! Baca kisah tu di SINI ..

    Sejak itu aku berubah.. Perkenalan aku dengan seorang lagi rakan yang mana dia sendiri pon sedang mendalami bidang agama merasakan sebenarnya Allah sedang membuka pintu hatiku ..

    Ini bermakna , yang sudah tu sudahlah .. masa untuk aku tinggalkan segala kekotoran dibaju aku dan pakai baju yang baru.. Tapi tak bermakna aku harus lupakan segala kekotoran itu namun aku perlu bertaubat atas segala dosa lampau ..

    “Sesungguhnya Allah menerima taubat seorang hamba selagi nyawa belum sampai ke halkumnya” (Riwayat al-Tirmizi, dinilai hasan oleh al-Albani).

    Bak kata orang bijak , tak susah nak buat pahala tapi susah untuk buat dosa ! Fikir fikirkan ..

    Sama samalah kita berdoa :

    “Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada Kami limpah rahmat dari sisiMu; Sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya” (Surah Ali ‘Imran: 8).

    Tepat jam 12 malam !

     

    Ah sudah ... tiba tiba , GPS di htc ( hp ) aku terpasang dengan sendirinya .. Siap ada bagi arahan lagi sedangkan map belum terpasang.. Grrr.. Wife ? Pucat terus muka .. Penakut tul ..

    Lepas aku matikan hp tu , aku belek laptop... Pastu  wife tanya satu soalan maut pada aku .. Dia kata dia teringat seorang lelaki di Mydin tadi.. Lelaki tu memilih sedang memilih ikan .. Dia tanya kat aku , kalaulah dia dalam pantang , gamaknya camana la aku g membeli belah kat pasar nanti eh ???

    Mak aihhh.. Rupanya dia tak tau eh.. Dia tak tau yang suaminya inilah sering ke pasar untuk membeli barang dapur atas perintah mak dia ! Heheh.. kalau tak kena paksa , tak g gak aku .. hehehe ..

    Teringat zaman kecik aku dulu .. Kalau mak aku suruh g pasar beli barang , aku mesti wat muka tensen.. Sahih bergaduh dulu baru g.. hahaha... mak aku masak dah ngan aku .. Dia melayankan saja .. Grr...

    Tapi ada syarat ! Kalau nak beli lebih 2 barang , sila tulis atas kertas .. Aku tak boleh ingat .. Sebenarnya aku malas nak ingat .. hehehe.. Pastu baru aku g.. Kalau nak beli barang runcit , mak aku akan roger dulu kat kedai tu dulu..jadi bila aku sampai , aku terus je amik.. hahahaha.. bengong tul aku ..

    Kalau beli ayam atau ikan ... aku takkan pilih .. Aku suruh je diorng tu pilih sendiri.. takkan aku nak sentuh.. nanti hanyir.. hahaha.. kecik kecik dulu la.. Best part ... baki aku simpan.. hahahaha... rosak rosak ..

    Bila aku cerita kat wife , dia tak percaya aku g pasar .. Mentang mentang la aku city boy .. apa dia ingat city boy tak reti g pasar ke ? Sedangkan pasar tu la tempat aku bermain dulu .. hehehe...

    Ini city boy bukan sebarang city boy.. masih berpegang pada adat kampung tauuu.. terutama bab permainan la.. hehhe.. bab lain , malas !

    Related Posts with Thumbnails

    Peringatan



    Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

    Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

    Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

    Terima Kasih ..

    BEN ASHAARI