Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 25 Mac 2011

Entri takde orang nak baca eh ?

 

Entri dah banyak.. sehari 10-20 kali update tapi takde orang nak baca.. apa yang silapnya ? Aku rasa menda ni basic jer.. mesti tau kat mana silapnya...

Segalanya mesti seiring.. Bagaimana korang promosi blog / entri korang .. yang menjadi satu kesilapan ialah , seharian korang promote entri yang sama ... tu yag jadi problem tu ..

Amik contoh la yer.. aku .. kalau hari ni aku dah baca entri diblog korang tu , kap lagi aku blogwalking dan terjumpa id korang kat blog lain tetapi dengan entri yang sama .. camana tu  ? rugi la kan ?

Ni asas je ni .. Kalau bukak gerai.. ada jual macam macam barang ..tapi takde org nak beli.. sapa salah ? takkan nak kurangkan barang kan ?

Kena bijak bermain marketing .. Ni tips untuk blog peribadi yang tak bermain dengan teknik blogging yang canggih manggih .. Apa pun cuba tarik pembaca paling hampir dengan korang iaitu di FACEBOOK ..

Kenapa LELAKI berbeza sebelum dan selepas kahwin ?

 

Bukan dari segi fizikal okeh ! Tapi dari segi perangai .. Ada PEREMPUAN kata LELAKI sebelum 'dapat' , tu diaa.. dia punya caring , kalah farmasi CARING tu haaa... mmg cair punya laa..

Sebelum kawin , cakap je nak mana .. terus soal siasat.. Dari A sampai Z ... pastu setiap 1 minit call ! Tanya khabar .. ngan siapa ? sapa ngorat ? sapa tengok ? Ada bual ngan sapa sapa tak ? Pastu kalau jatuh sapa tolong ? Ada nyamuk gigit tak ? Pergh.. banyak lagi la soalan... Mmg kalah CIA punya arr...

Tapi lepas kawin ??? Cakap je nak g mana ? Maka tanyalah si LELAKI tu , bila balik ? Tak sempat jawab , tanya , taknak tidur sana terus ke ? Mak aih... kalau boleh tak nak jumpa la sbb malam ni leh lepak ngan geng geng lelaki.. layan bola kat kedai mamak .. Tu contoh la.. aku tak la buat gitu.. kang ada kata 'ben mesti cam tu kan ' .. aku bagi perumpamaan jer..

Perempuan kata LELAKI lepas kawin tidak lagi ambil berat mengenainya seperti sebelum kawin .. kan ? Kenapa semua ini terjadi ?? Sebenarnyakan.. eh.. kita ke perenggan baru ..

Sebenarnyakan LELAKI teramatlah amik berat walaupun lepas kawin.. tapi silap PEREMPUAN gak !! Sapa suruh tunjuk pandai ?? Konon boleh urus rumahtangga sendiri la.. boleh hidup tanpa suami la.. haaa.. segalanya boleh diurus sendiri.. Jadi LELAKI ni nak kata apa dah ? Nganga je la.. dah tau isteri dia boleh buat semua kerja tu.. maka dibiarkan je la...

LELAKI malas gaduh ngan PEREMPUAN ..nanti kata dayus lak kan ? tak pon nanti PEREMPUAN repot talian DERA lak.. sapa susah ?? Sesungguhnya LELAKI tak pernah berubah malah lebih sayang lagi selepas kawin ..

SETUJU TAK LELAKI ???

Cukup sehari satu entri ?

 

Uhuk ...cukup laa.. jangan jadi cam aku .. buat sampai berpuluh entri sehari ... pon tak kaya kaya ngan trafik gak ..huk huk ... betul tak ?? Haa.. ramai angguk punya...

Salah tuuu.. serius salah .. blogger yang pungut 80-90 ribu UV sehari pon buat 4 posts entri.. ni yang pulak kita ? Haa... camana nak tarik pembaca jika takde cerita dalam blog ?

Kalau takde masa tu , lain cerita la.. ni aku cerita buat blogger yang ada bnyak masa tapi dihabiskan masa dengan ngorat blogger lain tu haa...

Serius.. tak cukup 1 entri sehari pastu blogwalking seharian .. Aku cadangkan terus buat 4 entri kemudian jadualkan entri tersebut.. pastu baru blogwalking sampai pengsan !

Tak tau la kalau korang main SEO dalam entri korang tu.. kalau rasa dah cukup , ok la kot.. tapi kepuasan menulis tu , camana ?  hehehe...

Ada rupanya... kekasih dia ..

 

Haih.. camana la aku leh terlepas pandang akan keterornan dia nih ? Nasib baik ada sorang blogger memberitahu aku akan keterornan dia meneka !! Hampir tepat sekali .. aku ingat 3 orang tadi tu tapi memandangkan dia paling hampir dan dia seorang saja dan juga bakal bertunang dan juga hatinya telah dicuri dan pencurinya itu amatlah kita kenali dan juga.. berapa banyak dan daaa...

Inilah pemenangnya !! Siapa lagi kalau bukan ...

image http://www.sunahsukasakura.com/

 

TQ - CIK RAN

Mari kita tengok.. sapa yang kenaa !!

 

 

image

Jeng jeng jeng.. total post ada 6485 tapi ada yang aku dah sorokkan  ..bermakna jadi draft dah.. bermakna yang sedang beroperasi cuma 6015 !!

Mari kita terjah.... paling hampir okeh ! atau kalau ada yang tepat sekali !!  jeng jeng jeng ...

  1. mas saari - 6000
  2. cik fza - 6000
  3. estee_8980 - 6000

Yearh.... jadi takde yang paling tepat.. dan aku amik paling hampir yakni ketiga tiga blogger ini.. hehehe... marilah kita berkenalan dengan blogger teror tilik ini !

Mari serbu blog itu !

 

Hurm... jangan la sedih sedih.. jadi blogger ni bukan mudah ... segalanya bermula dari menangis.. mana ada bayi lahir lahir terus ketawa ? Aku tak tau la kalau si UJANG9897 tu .. Aku malas bagi backlink kat dia.. dia dah popular dah .. hahahaha..

Beginilah .... mana mana blogger , pernah merana ... serius.. tapi tolonglah .. jangan rendahkan maruah diri sebagai blogger .. Kena bijak tackle blogger lain ... Jangan dok tangkap blogger yang bz 24 jam 7 hari seminggu.. tangkap blogger yang peramah.. contohnya bukan aku yer.. haaa..

Untuk naik , memerlukan pengalaman .. FOLLOWER bukanlah satu pengalaman terindah .. tak caya leh tanya ZAKI .. ZAKI ni mimpi ngeri si Ujang gediks tu .. Untuk naik , segala sudut perlu diambik kira.. Jangan amik sepakan sudut lak ! Tak berbaloi tu ..

Ok... aku abis dah merapu.. apa kata mari kita meraikan kehadiran blogger baru ini .. Harapnya selepas ini dia boleh berblog dengan lebih ceria ... Selamat datang ke dunia maya ini ... Sila jauhi blogger yang bernama UJANG 9897 tu.. lucah orangnya.. hahahahha.. Gurau jer.. dia baik.. mintak je derma kat dia.. sah dia kata " meh tabung tu " ...

Jom sergah secara berhemah blog ini  > SINI

Kecik hati ku ini ...

 

" En Ben.. sy prcaya sblm en Ben brada pd tahap skrg surely dlu2 en Ben pn prnh brada pd tahap sama ngan blogger yg bru nk mula skrg..kan.. so bila eb Ben ckap jgn nk trus terjah pd blogger yg dh popular, sure x kn dilayan punya tu bg sy mcm blogger yg dh popular tu dh lupa mana asal usul dia dlu... apa salah nya bimbing lah kami yg bru ni.. bg galakan bhwasanya kamu semua x lupa pd asal usul kamu dlu2 dgn pandang pd kami yg still brada kat bwh ni... bila en ben ckp gtu sy rsa rendah diri... rsa blogger cam en Ben ni x nak pandang blogger bru cam sy.... huuuhuuu... mf yer cakap en Ben... surely nk brada ditmpt en Ben skrg dh tentu byk usaha yg en Ben lakukn.. anyhow tahniah dr sy..."

 

Komen ikhlas dari seorang blogger yang aku percaya baru sangat dalam dunia blog ini ... Yelah , setelah aku gunakan kaedah forensik seperti dlm drama CSI , maka bukti paling ketara dia blogger baru ialah baru ada 7 FOLLOWERS ! Bijak tak aku ??? Hahahha..

Beginilah yer... aku terangkan yer ... maksud aku tak dilayan tu , bukanlah bersikap berlagak , sombong atau malas nak follow balik .. rutin ni mmg tk larat dah nak ikut .. aku tau ada blogger rasa nak cabut buang je widget follower tu tapi pastinya akan ada yang tanya.. Aku sendiri pon penah nak buang tapi ada blogger tk bagi ..

Blogger yang dah lama ni , banyak komitmen.. diorg munkin ada ruang forum sendiri .. atau dah ramai anak ( sbb lama dah berblog ) , atau banyak projek sampingan yang mendatangkan $$ ... atau dok bz update .. atau dok mencari info... atau mmg berlagak la..

Saya tak pandang blogger baru ? Huk huk huk.. ketahuilah .. sesungguhnya blogger barulah aset kejayaan saya..sampai hati kata gitu.. huwaaaaaaaaaaa.... ketahuilah , banyak segmen saya ditujukan untuk blogger baru .. cuma tak dimaklumkan dlm suratkhabar je .. tau ? Kalau tak , panggil dah suratkhabar ! Siap tunjuk bukti nanti .. haaaa.. guwau jee.. kang jadi isu lak ! orang memain pon nak amik serius ! Tah hapa hapa tah ..

Saya lupa daratan eh ? hikhikhik... kot la ... hehehe..tak pe tak pe.. aku sure sangat ni blogger baru.. jgn marah dia lak.. dia tak berdosa.. mungkin aku silap tulis la kot ..

Bagi yang nak amik tips tu , amik je.. tak perlu bayar.. sekarang.. byr je nanti eh.. kang aku bagi no akaun.. Haa.. tengok.. aku guwau je laaa.. aiseyman.. bikin aku darah tinggi jee neh.. sat nak pengsan !

Nak tackle FOLLOWER ?

 

Ada yang baru berblog dan terkejut bila lihat jumlah FOLLOWER kat blog aku ni ha.. Sikit je ni.. banyak lagi blog yang jauh lebih tinggi.. kan kan ?

Kemudian dia tanya aku bagaimana nak dapatkan ramai FOLLOWER ? Aku kata , senang jer... beli je prepaid DIGI banyak banyak.. nanti ramai la yang FOLLOW tu.. hahaha..

Ok.. aku acah je tu.. takkan aku nak jawab gitu ..nanti dia kata aku blogger sombong lak ..tamo laa kan .. aku sombong pon ngan korang je.. ngan blogger baru , aku tamo sombong.. haha.. kan kan ?

Bagi blogger baru , ini tips dia .. hehehe... kalau nak tambah rakan buat permulaan ! Diulangi ya , buat permulaan .. kita g add rakan rakan yang baru juga berblog ...  Tengok dulu berapa ramai follower dia .. kalau skit dan aktif , follow yang tu dulu .. bila dah ramai skit , baru add yang besar bilangannya.. Jangan terus pergi pada yang bergelar popular ! Sahih anda tidak akan dilayan..

Ni pengalaman aku la.. nak ikut , silakan.. tak nak ikut pon ,silakan je.. hehehe..

2 juta pageviews dan 100 ribu komen !

imageDalam usia setahun 5 bulan , blog BEN ASHAARI akan mencecah 2 juta pageviews .. hurm ..aku tau .. ada banyak lagi blog seusia aku dah cecah pon..tak per.. tu blog dia.. ni blog aku .. bukan nak kecoh tapi aku puashati la.. usaha aku sendiri .. kan kan ?

imageKomen pon nak cecah 100,00 dah .. hurm... nasib baik aku tak membalas sangat... erk.. skit sangat la membalasnya.. hehee.. sowiiee... kalau dah membalas , lama dah cecah 100,000 kan ?

Manakala entri aku pulak ... hurmm berapa dah eh ?? Jom teka.. sapa paling hampir , aku review blog dia !! hahaha.. Sila tinggalkan tekaan korang di ruang komen entri ini .. korang ada 2 kali cuba jer ... hehhe.. tak leh 3 !! bos marah bukak 3 kali.. nanti kantoi.. hahahaa ...

Ok.. sekarang .. sapa paling pantas ... dan hampir .. dia menang .. ok ok..tutup kul3 petang ni...

Wife aku sudah hangin satu badan kerana blog !

 

Jangan salahkan aku kerana aku berblog ! Dia yang suruh dulu .. Haa..skang aku sudah ketagih , sapa salah ??? Dia la kan ? Haa... bukan aku kan ? Guwau jer... hehehe..

Kena la pandai bahagi masa .. Berblog dan bersama isteri .. baru la seimbang kan ? Ni kalau dok mengadap netbook jer , isteri mana tak merajuk kan ? Silap silap kesemua isteri leh merajuk weh ... hehehe.. bukan kesemua isteri aku la.. aku ada satu jeee... hahaha.. adeh.. ada gak makan oats je malam ni .. hahaha ...

OK ok .. terus terang .. mmg ada terasa.. mmg aku habiskan banyak masa dengan blog ! Sangat banyak masa okeh ! Kenapa aku tak bahagikan masa ? Aku berpegang pada satu prinsip .. JIKA INGIN BERJAYA , SILA BERKORBAN ! Aku tak reti nak buat smart blogging .. aku tak minat nak buat smart blogging .. Aku berpegang pada konsep work hard ! Kenapa ? Sebab aku minat ! Aku nak berjaya dalam dunia blog ini.. Aku nak buktikan aku mampu dikenali dengan blog ini ..

Sekali aku mula , aku takkan pandang belakang .. kalau nak suka suka , dari mula aku akan jadikan ianya playground aku .. Maaf.. berblogging bukan tempat aku buang masa .. Bukan tempat aku bersukaria .. Blog ada dunia aku ... Disitu akan aku ciptakan kejayaan buat diri aku dan juga kesenangan pada isteri aku ..

Tak de jalan mudah untuk berjaya.. Termasuk dengan bisnis online , atau mlm atau apa saja yang menjanjikan kesenangan , tiada jalan singkat ! Segalanya kena usaha dan sabar !

Semalam , Mia ( PR 1TUBE.MY ) ada tunjuk kat aku , big boss LES COPAQUE ( upin dan ipin ) ..dia bagitau aku , rumah dia siap guna lif tuuu.. menunjukkan betapa kayanya dia... Tapi sedarkah , untuk kaya sebegitu rupa , animasi UPIN dan IPIN ini memerlukan pengorbanan yang amat tinggi dari kakitangan dia ! Bukan mudah nak buat animasi weh !! Aku pernah terlibat .. aku tau la camana.. siap kena tidur kat opis ! haaaa..bukan sehari dua.. kadang kadang hari ahad je baru nampak kat rumah .. nasib baik aku bujang.. kalau dah kawin ? Mau perang badar kat rumah aku !

Apa pun , tiada jalan ringkas menuju kejayaan .. Lebih sukar , lebih menarik.. Contoh lain , tengok je PAPADOM ...  Akhirnya , aku buktikan pada wife , yang aku juga boleh meningkat maju dan ianya terbukti.. Sekarang ? tak dah macam dulu.. dia pon faham dah ..

Blog popular vs blog baru ... sapa menang ?

 

Entri ke 6 pagi ni .. hehe ..

Ada yang kata , blog yang dah popular ni menjadi pilihan pembaca .. samada yang takde blog atau blogger sendiri suka singgah ke blog popular ni dan blog tak popular ni , takde la ramai pembaca.. di mana silapnya ?

Masih aku ingat lagi sewaktu HARIAN METRO nak diterbitkan .. waktu tu , UTUSAN MALAYSIA dan BERITA HARIAN mmg top gila la.. Bila dengar je HARIAN METRO ( waktu tu kononnya untuk berita terkini sebelah petang ) , sah sah akan fikir tak lama punya la suratkhabar ni sbb susah nak bersaing dengan yang dah top tu ..

Apa jadi hari ini ?? HARIAN METRO sebaris dengan yang lain ... kenapa dan bagaimana mereka melakukannya ?? Macam tak percaya kan ? Tapi aku mmg percaya sebab orang Malaysia ni suka membaca .. jadi takde masalah bab tu ..

Sewaktu aku mula mula buat blog , aku fikir.. kenapa blog itu boleh popular ?? Sedangkan dia cuma cerita hal dia dan keluarga dia.. Takde ilmiah langsung di dalam blognya malah penuh dengan keegoan lagi .. Peliknya , ramai pembaca ! Haaa... aku terfikir.. apakah pembaca suka cerita cerita begitu ?

Akhirnya aku sedar.. apa yang perlu aku lakukan .. Dan telah aku lakukan ... Alhamdulillah , blog aku telah dikenali .. tapi jangan ditanya perit getirnya ! Mmg teruk .. tidur tak cukup .. sambil makan sambil update blog .. haaa.. tu belum lagi cam aku buat sekarang ni , update dalam LRT dan ERL ! Dalam kereta , jangan cerita la.. dah selalu sangat ..

Blog lama .. mereka dah dikenali ramai ... blog baru , walaupun bagus kena fikir bagaimana nak kasi dikenali .. satu cabaran ! dan bukan mudah .. tapi bila naik , mmg best .. bukan jadi femes tapi nikmatnya , ramai singgah baca blog kita .. dan ramai kawan ..

Tak caya ? cuba la...

Pilih bulu ... bukan bulu hidung okeh !

 

Kenapa aku berhenti bermain bolasepak ? Dulu aku cukup gilakan bolasepak.. Sampai ke peringkat negeri la gak ( KL ) ... Tapi segalanya hancus bila wujud sikap pilih bulu.. mmg aku frust sangat.. bukan sekali , tapi berkali kali .. jadi hasrat aku nak menyumbangkan keringat untuk negara , aku simpan je .. aku sumbangkan je dalam bentuk PLAYSTATION ..

Tadi ada satu rakan blogger.. dia  kata camana dunia blog ni nak bersatu jika ada yang dok pilih bulu .. Hurm.. mmg betul .. bukan mudah nak jadi adil ni ... kena benar benar amanah , jujur , berdisplin .. pastu pemilihan kena benar benar jujur .. tak boleh nak main pilih 'sedara mara' .. tapi itulah yang berlaku dalam dunia kita hari ini .. memula , adik beradik ,sedara mara .. kawan kawan .. baru lah nak g ke  adik beradik punya kawan ke.. sdara mara punya kawan ke.. atau jiran sebelah ke.. haaa.. boleh gitu ?

Itu dalam dunia blog .. bagaimana pulak dengan kehidupan seharian ? Amik contoh dalam keluarga kita .. Seorang ibu punya 2 orang anak .. Yang mana LEBIH disayanginya ? Aku pasti akan ada berat sebelah.. tak mungkin boleh ADIL bukan ? Begitu jugak jika lelaki yang kawin 2.. eh..salah topik ..

Jadi , kena bijak dalam pemilihan .. senang nak cakap..tapi nak buat tu bukan senang .. Mau botak kepala memikirkan jika terdapat yang benar benar berkelayakkan .. Aku , dah lama dah kecewa dalam bab ni.. Nak kata aku tak layak , aku rasa .. lebih dari tu.. eceh.. takde la.. aku sedar diri .. Tapi aku tak layak la nak jadi pemimpin.. sebab aku tau dimana kemampuan aku ...

Susah sangatkah ? Ke berat mulut ?

 

Berlari larilah makcik itu ke arah aku .. Aku , tekan butang 'open' padahal pintu lif tu dah nak tertutup .. Terbukak la balik pintu tu .. Jam menunjukkan pukul 8.27 .. Tapi aku berkorban demi kesiankan makcik itu... baikkan aku ? hahahha.. Yang ada dalam lif tu mesti bengkak punya sebab sah sah diorg pon lambat cam aku .. tapi tak pe la .. kalau nak lambat , kita semua lambat sekali kan ? Baru adil ! hahaha.. gilos ..

Masuklah makcik tadi .. 2 orang jumlahnya.. Tanpa menoleh kat aku , aku pon menekan butang 'tutup' atau dalam bahasa omputihnya 'close' ( betul kan ? ) ..

Tertutuplah pintu lif itu dengan bangganya... waah.. makcik itu masuk dan berdiri seolah olah tiada apa yang berlaku dan aku pulak seolah olah pejaga lif.. Ya. aku sedar aku sapa.. aku tak kacak.. sebab tu dia tak pandang pon.. cuma Fahrin Ahmad yang tekan butang tu.. sah sah dia masuk dan pengsan bila tengok si Fahrin yang tolong tekankan butang itu.. kan kan ?

Susah sangatkah kita nak melafazkan TERIMA KASIH ? Sesama manusia pon berat.. apatah lagi dengan Allah ! Mmg la kita ikhlas tapi kena la tau gak , dapat pahala gak bila ucap TERIMA KASIH ...insyaAllah ..

Nak kata pelik tu tak la.. biasa dah tengok.. yelah , kita kan manusia tapi kadang kadang tu kena la alert .. jgn wat bodoh jer... hurmm ... entah laa...

IKLAN

188608_212171505465521_117161871633152_990336_5346345_n

CLUTCH HANDBAG EXCLUSIVE
:for all type of functions,
Design Limited
Price : RM30 only!
*high quality made from sateen
nk order??..
isi jea form kat
http://islamioparadise.blogspot.com/

Mesyuarat ibu ibu ...

 

Hehe... rileks.. tajuk je gempak .. bukan apa .. kejadian yang baru sangat berlaku pada aku tadi dl dalam ERL tadi... mmg agak melucukan je la bg aku ..

Nasib baik aku guna earphone untuk dengar mp3 .. Kalau tak sahih aku dengar apa yang dimesyuaratkan oleh mereka .. Sebenarnya topik tu tak la penting sangat bagi aku tapi bila aku tengok salah seorang dari diorng keluarkan album gambar ! Bukan kecik weh .. besor tuuu...

Siap setiap gambar tu ada penerangan.. Masalahnya kalau perlahan suara tu , tak pe la gak .. ni abis semua leh tau segala rahsia kerajaan wooo ..

Kalau tengok lelebih dan tersenyum kang , ada gak aku kena maki .. jadi senyum je la dalam hati tu eh .. Dasatkan ? Haaa.. bukan senang nak tengok situasi begini depan mata ... hehehe ...

Rasa rasa persatuan bapak bapak buat gini tak kalau bergabung dalam ERL ?

Perlu sombong dalam dunia blog ?

 

Segala kenangan semalam masih lagi segar dalam kepala otak aku ni ... Bukan dok ingat apa tapi segala pengalaman semlm memberi kesan yang mendalam ..

Aku ingat aku sorang je gila online tiap kali berpeluang melakukan begitu tetapi semalam , kesemua rakan yang punya blog , mengonlinekan diri di majlis rasmi sambil mendengar ucapan pihak yang terbabit antaranya PRESIDEN NEF , PERDANA MENTERI dan penyampaian hadiah bagi para pemenang ..

Rakan rakan yang ada termasuk big boss Adverlets tu pon online weh ! Bayangkan mereka tau menghargai masa tu .. Blogger Amanz.com .. dia pon update blog ... hehehe..

Ada aku tanya dia... berapa tahun dah dalam dunia blog ni..Soalan yang aku ajukan kepada Amanz.. Dia kata dah bermula pada tahun 2005 dan soalan feveret aku... Sehari berapa post ? 5 post !! 5 weh ! bukan satu pastu blogwalking sepanjang hari !!!

Ada lagi orang yang pintar dalam dunia IT aku jumpa semalam .. Yang menariknya , sombong ? Takde maknanyaaaa... Peliknya , blogger yang kononnya popular padahal tak la mana pon popularnya tetapi berlagak macam artis baru menang ACADEMY AWARD ! Pergh... dasat.. padahal blog cerita pasal diri sendiri jer ! Tu pon nak berlagak !! Tah hapa hapa..

Jangan lupa , banyak lagi blogger yang kat luar tu setanding kita tapi masa mereka belum sampai lagi.. atau belum ada rezeki lagi .. Jadi , tak perlu la nak berlagak mana pon ... buang masa jer..

Bagi aku , blogger seperti peniaga.. dengan pembeli kena senantiasa ramah .. bukan satu lakonan tapi anggap itu satu ibadah.. memberi dan menerima ... dengan seikhlas hati ..

Mengagumkan ! Blogger melayu bersatu !

 

Sewaktu aku berbual dengan Josh Lim ( link ), ada dia menyebut satu perkara yang membuatkan aku kagum dengan blogger melayu ini .. Katanya , blogger melayu ni punya komuniti dan bersatu !

image Itulah yang sepatutnya berlaku dalam dunia blog kita.. Kita perlu bersatu .. Berkali kali dah aku katakan .. Tapi aku tak rasa kita bersatu... Kenapa ? Ada je masalah dalam bila nak bersatu .. Bukan mudah bukan ? Selagi ada 'ulat' dalam komuniti blogger ni , mmg sampai bila takkan dapat bersatu ..

Masalahnya 'ulat' ni spesis tak memberi manfaat langsung tapi berlagak seolah olah memberi faedah .. tu yang jadi punca tu... Blogger melayu perlu bersatu .. kalau tidak , sampai bila kita dok ikut telunjuk 'mereka' .. kena main je gitu ..

Jangan pandang blogger blogger yang dah lama.. mereka punya 'aset' tersendiri .. punya komuniti tersendiri.. ni yang beribu ribu blogger baru yang tumbuh bak cendawan selepas hujan ni .. dalam kebelakangan ini , aku rasa amat susah nak bersatu.. dalam fikiran pon asik nak jadi kaya dengan berblogging padahal berblog ni bertujuan untuk mendedahkan diri pada dunia penulisan dan dunia memberi pendapat tanpa sempadan dengan cara bijak tapi yang berlaku adalah sebaliknya ..

Hurmm.. boleh cari $$ dengan berblog tapi jangan lupa tujuan asal dan maksud berblog itu sendiri !

Dia mmg berbakat besar !

Serius ... aku nampak dia boleh pergi jauh dalam bidang ni.. tak kira la nak jadi pengacara ker ... wartawan ker ..pelakon ker ... model ker.. apa saja yang ada kamera , mmg dia layak !

Minah ni , aku tak tau la.. ni orang kedua yang aku kenal tak boleh nampak kamera ... Dulu sorang kawan aku ni ha.. dah jadi dj pon , Tasha ... antu kamera .. ni Nisa lak .. aisey...

DSC_0053 Sewaktu dia temubual bos Adverlerts .. si Josh ni pon syok sama Nisa tau ! haaa... Aku rasa sebab si Nisa ni senyum memanjang.. Hurm.. jangan dapat bf kuat cemburu dah la yer .. hahaha.. guwau jer..

DSC_0044

Tapi ngan akak Nora ni , dia jadi gabra.. nasib baik la Nora ni ceria orangnya.. ditenangkan si Nisa ni .. hahaha .. maunya tak , kena temuramah artis.. hahaha.. Nisa Nisa..

1pwtc

2 pwtc Nak temuramah aku pon dia takut sebenarnya.. dia kata tak berani pandang aku.. Takut tergoda la tu .. hahahaha.. hahhaha... sabar je laa... Dia kata nak kawin lari ? aku tak tau naper ! hahahha..

Apa pun semoga berjaya dalam apa jua bidang yang dia ceburi.. harap dia serius .... sbb dia berbakat !

Pendedahan BEN ASHAARI mengenai NISA KAY !

DSC_0076

DSC_0044 Aku perasan sesuatu mengenai budak NISA KAY ni sejak bervlog di PUTRAJAYA ari tu ... Semacam je aku tengok gaya dia..tapi aku tak berani nak kata apa apa selagi tak terbukti mengenainya ..

DSC_0017 Aku tak teringat mengenainya langsung tapi hari ini berkumpulnya kitorang di PWTC membuatkan segala pertanyaan aku kembali berputik...

" Takkan kot ??? " .. hati aku berdetik ..

Aku test sekali ..

DSC_0021 Aku test kali ke dua ..

DSC_0041 Dan aku rasa macam betul jeee .. Last last aku cakap kat Mia ( PR 1TUBE.MY) ...

"Mia , Ben rasa la kan ..ada tak kena dengan si Nisa ni la ! " ..

Dia tanya aku napa .. Aku tunjuk bukti pada dia ... Aku suruh Mia tengok si Nisa bila aku halakan lensa kamera pada dia !

Tengok sekarang !!

DSC_0077 Haaaaa.. kan dah kata !! Budak NISA ni tak leh tengok kamera !! Kalau dia tengok sah sah dia terus bergaya !!! Automatik !! Berkali kali aku cuba walaupun aku tak snap gambar dia .. Sekadar halakan kamera terus dia berposing weh !! Aku tak tau weh !! Mmg dia automatik terus buat gitu.. Aku tak rasa dia memain .. Berkali kali , gaya yang sama.. hahaahha.. seolah cam melatah jer !!

Aku tanya dia .. sejak bila dia mula berposing.. dia kata sejak dari darjah 3 atau 4 .. mak aih.. Sekarang ni , adik dia yang kecil pon dah jadi gitu.. pantang tengok kamera !!!! Terus berposing !!

Adoiiii.. hahahaha.. serius weh.. dalam duk berborak pon , si NISA boleh amik gambar dia sendiri guna kamera hp ! Adoiiiii...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI