Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 27 Mac 2011

Aku ingat aku sorang je macam tu ..

image

Ya Ya.. saya macam tu !!! hehehe .. Iklan YES dari keratan akhbar yang aku amik tadi ( Mingguan Malaysia ) ..

Blogger didalam gambar tu ialah PAUL TAN dari blog www.paultan.org .. Antara blogger yang berjaya dalam Malaysia ni .. Grrr.. nak jadi cam dia ni laa .. ni baru baeek punya blogger .. kan kan ?

Maksud aku ( aku ingat aku seorang je macam tu ) , blogging tak kira tempat.. rupa-rupanya ramai.. YESS ! YESS ! Ini bermakna aku tak la gila blogging kan ? Hahaha…

Sendiri mau ingat la yer ..

Aisey… aku terkantoi..

 

Camana la aku tak perasan.. sian kat sahabat blogger ni .. beria laa dia senyum kat aku tapi aku lak perasan.. adeh.. sowi la yer dik .. ben ni kalau dah dalam keadaan bermp3 , mmg tak sedar apa dah .. tengok orang tapi tengok kosong gitu .. hahaha…

Apa cerita eh ? aku malas nak printscreen.. maka aku copy paste je la yer ..

tq approve abg ben! pnah jumpa abg ben kat erl.. tapi bila tegur abg ben pakai earphone daaaa.. hahah ;))

kata dia : hahah.. lama dah.. masa tu abg pegang buku ape ehhh yang penting buku tu ada masuk muka abg ben.. kui3.. ermmm saya dah jadi macam orang gila dah tengok abg ben depan2

kata aku : erkk..dimanakah kejadian itu berlaku ?

kata dia : hehehe.. dalam erl dari putrajaya nak ke tasik selatan.. seriusly semua ingat kawan saya bawak orang gila pagi tuuu ngeh3x

kata aku : haha..sowieee...dpn ben? hurmm

kata dia : ahahha tak pa.. rasa kelakar jeee~~yes depan! uisshh segak abg ben kita depan2.. ingat nak amik gambar.. sbb tahap kesegakan abg ben tu terlalu meninggi so segan sikit..

Cerita di FACEBOOK BEN ASHAARI

Aiseyman .. panjang nak cerita.. tapi apa yang aku nak sampaikan ,  bila dah berkecimpung dalam dunia blog ni , jangan ingat orang tak kenal kita dah ..kita tak kenal orang tapi orang kenal kita .. haaa.. bukan ertinya kita dah popular atau femes tapi bila blog kita dah jadi bacaan harian mereka pastinya mereka akan cam kita , begitu juga kita .. kan kan ?

Sapa blogger yang kantoikan aku ni ? Jom .. mai SINI

Bikin panas la lu …

 

Penat seharian .. lari sana sini .. g kenduri kawin tapi tak makan .. takut terkena lagi.. tak rela lagi sakit kepala … Dah la tensen tak leh update blog seharian memandangkan netbook aku tak de dah power.. nak charge , charger di opis .. salah sendiri ar ..

189080_203718999651744_100000409372347_715500_1314609_nSettle kenduri.. terus balik Putrajaya .. Sampai rumah .. wife ajak g Alamanda .. shopping kat sana lak … nak beli barang dapur .. aku ok jer la ..

Pung pang pung pang .. settle .. Balik.. dalam dok jalan nak ke kereta , wife nak singgah kat Clark’s… hurmm.. Sebelum tu , sewaktu dalam Carrefour Alamanda tu , aku bosan giler.. wife best la. pusing sana sini.. aku kena tolak troli .. orang ramai pulak tu ..hurm.. tak pe la.. htc aku ada.. boleh update status kat FB.. bolehlah aku tulis apa yang aku rasa.. ganti blog.. hehehe … Jom tengok apa yang aku tulis di wall aku ..

dunia semakin sampai penghujung..kita masih leka ngadap facebook..gulp

21 likes dan 5 komen …

pasal apa perempuan ni pakai baju putih nipis dan erk...dlm dia pink la plak...salah aku ker ?? “

20 likes dan 26 komen

sombong sombong manusia sekarang..nk berterima kasih amat susah sekali..nak minta maaf,jauh sekali..

25 likes dan 4 komen

bagaimana seorang suami boleh membiarkan isterinya berpakaian seksi ? haknya itu sedang dikongsi dengan lelaki lain..

31 likes dan 27 komen

cantik dan ayu perempuan melayu sekarang..bertudung..baju ketat..seluar sendat..mana tidaknya lelaki nak kawin 4 ! rugi terbiar gitu..”

18 likes dan 9 komen

Ok.. tang ni ada satu peristiwa .. aku kena perhatikan orang untuk mendapatkan idea ..  Sedang wife aku sibuk mencari kasut , aku yang duduk kat luar bersama troli memerhatilah orang dok lalu lalang ..

Pastu lalu la satu perempuan ni … dia pegang hp .. jap dia pandang depan. .jap dia pandang hp dia .. pastu pandang depan .. kemudian hp dia .. cam lampu lip lap gitu .. aku dok cari idea nak tulis apa pasal tu .. tau tau .. Wife aku tengok aku sambil cekak pinggang ! hahahah … adussss.. sah dia ingat aku gatal tengok perempuan !! hahahha.. kantoi aku .. aku nak tergelak besar tapi aku tahan .. kang nampak sangat aku bersalah ..

Aku pandang dia .. Mulut aku buat miming .. “ What ??? “ hahaha.. Dia geleng je kepala .. hahahha .. adeh… tu laa.. sapa suruh aku terbiar sepi di depan .. haaa.. sapa salah ? Kemudian .. keluarlah status ni di FB ..

kalau si isteri sibuk shopping,si suami sibuk gak..cuci mataa..salah siapa??”

9 Likes dan 26 komen .. hehehe ..

Komen pilihan perempuan : ari ni status Encek Ben dah maca, kisah rumahtangga..teehee.. suami la yang salah..sapa suh cuci mata..sila cuci mata guna eye-mo...kalo mata gatal...

Komen pilihan lelaki : hurmmmm...pmpuan,masalahnya kdg2 selalu sgt belek lama2,,lelaki mana leh tahan,nk ilangkan perasaan boring dgn menjaga hati isteri,terpaksa lah tunggu sambil menikmati pemandangan membersih mata..hehehe

dan status terakhir ..

kalau aku tgk perpuan, kata aki gatal..kalau tgk lelaki kata aku gay..kalau tgk barang,kata aku membazir..dah tu??

9 Likes dan 26 komen

Tula.. takleh nak update blog , update facebook pon jadi laaa.. apa mau buat.. bosan punya hal.. camana pon jari ni gian nak menaip… Twitter bukan pilihan aku untuk update status .. sesekali ok la ..

Itu je lah.. pastu terus gerak balik … sampai rumah.. siram pokok .. basuh kereta.. dan rileks.. kasi update satu entri … hehehe… sunyi lak blog kan

Sudah ku bilang ..BEN ASHAARI, okeh !

 

 

199368_203533433003634_100000409372347_714196_8168172_n Grrr... aku cakap BEN ASHAARI .. tapi awat dia tulis DEN ASHAARI .. aiseyman.. kalau kat surat wasiat , rugi aku... huwaaa...

Ni meja aku tempah tadi.. makan kat MAEPS , SERDANG... sedap sini.. puashati satu hal.. murah pon satu hal lagi... walaupun dia salah tulis tapi aku tak kisah sebenarnya.. hehehe.. aku baca pon dah tersenyum... lawak jap la...

Apa pon , MAEPS RESTAURANT , terbaik !!!

Mereka sangka aku BANGGA ??

 

Mereka sangka aku bangga dan rasa ‘bagus’ sangat kerana blog aku popular ?

Mereka sangka aku jalan mendada kerana bangga blog aku punya ramai pembaca ?

Mereka sangka aku tersenyum gembira kerana aku punya ramai peminat ?

Aku sangkal segala sangkaan mereka ! Aku malu kerana mereka sangkaan mereka …

Jika aku punya ilmu seperti Dr.Maza , baru aku mampu bernafas lega.. Aku ingin hidup dengan berdakwah kerana Allah .. Aku ingin berjuang menegakkan Islam kerana Allah .. Baru aku boleh kata aku bangga .. bangga kerana melakukan sesuai untuk agama aku ..

Bangga aku bukan riak .. bangga aku bukan tanda kepuasan .. Bangga aku kerana hidup aku menghasilkan sesuatu yang berguna .. Bangga aku kerana setiap nafas aku tidak dipersiakan … Itulah yang aku kata aku bangga ..

Jika tidak , aku rasa seperti aku ini sampah .. sampah yang tidak punya apa apa makna .. seperti plastik yang tak boleh dibuat apa apa lagi selama beratus tahun lamanya ..

Apa guna nama atau darjat sedangkan hidup penuh kepura- puraan ?  Apakah itu satu kebanggan ?

Entri murahan untuk tarik trafik ?

 

Hurm… Setahun setengah ..kalau campur bulan depan … hehehe.. Aku dah belajar macam macam tentang dunia blog ni .. Mmg best .. asam garam kehidupan blogger …

Hasil ? Mereka kata kita blogger popular … atau personaliti dunia maya .. Hakikat ? Habuk pon tarak ! Mereka jer beria ria pk gitu padahal takde pon ..

Ini blog adalah blog peribadi.. segalanya adalah santai .. aku taip apa yang aku rasa .. kalau aku nak buat tesis atau esei bagainya maka entri aku pastinya berjam atau berhari lamanya ..

OK.. sebenarnya aku muak dah dengan entri yang mana tajuk leh tarik trafik.. aku dah buat berbulan dulu .. dan serius , aku dah bosan .. Sebab tu skang ni tajuk aku biasa je kecuali melibatkan kawan kawan.. tu mmg saja nak ‘berperang’ ..lagi pun sapa nak masuk baca entri gitu kan ?

Aku pelik bila orang kata aku buat entri murahan .. aku tak petik mana mana nama org yang komen .. atau rujuk mana mana blog .. kalau aku gila sangat nak tarik trafik murahan aku lama dah buat gitu.. dan perlu ingat , aku mungkin gila trafik tapi dengan cara MENGUPDATE blog ! Bukan cara kotor !

Aku rasa .. mungkin mereka yang pandai cakap ni .. baru belajar berblog atau kenal dunia blog .. sbb tu suka cari publisti murahan .. kalau nak kata aku cari publisiti murahan , aku rasa aku tau apa yang patut aku buat ..

hurm… sapa kata best jadi blog dikenali ramai ? hahahah.. ada je yang tak puashati kan ?

Oh yes.. aku suka jadi budak tadika ..

 

Jadi budak tadika ni seronok … segalanya perlu belajar …. satu hal lagi , bersih jer …. kepala otak budak kecik ni ha .. bersih .. apa yang diajar , itu yang masuk …

Masih aku ingat lagi saat aku jadi budak tadika … Ada satu peristiwa yang membuatkan aku terfikir waktu tu .. Sehingga sekarang !! Ada sekumpulan budak lelaki waktu tu , ajak balik awal.. kalau tak silap aku.. diorng malas beratur.. pastu nak lari ikut satu lubang yang mana mmg muat punya la.. kira nak tunjuk pandai kat cikgu la yang diorng boleh lari …

Aku rasa waktu tu , aku batalkan niat aku .. kenapa aku nak kena lari ikut diorg ? Yang dalam kelas tu pon akan balik gak .. cuma tunggu masa je la.. lagi pon bukannya aku dalam penjara kan ?

Sampai la aku ke sekolah menengah .. pon dok fikir.. kenapa laaa diorg dok ponteng sekolah ? Mak bapak dok susah susah cari duit untuk bagi pelajaran pada anak anak dia tapi anak anak dia sibuk melarikan diri dari sekolah ! Tu tak termasuk lagi dengan budak budak yang merokok waktu tu ! Haa.. tu baru rokok.. dengan hidu gam , ganja lagi ???? Haih ..

Baik aku berada di tadika dan boleh berfikir dari berada di sekolah rendah yang mana tahap pemikiran pon kadang kadang , tak tau apa yang diorng fikir .. haih …

Cakap pandang pandang ..

 

Mungkin aku tak la bijak bercakap .. atau tidak la petah berbicara atau pon tidak pandai menulis … hanya boleh mengarut jer dalam blog ni .. kan ? Maka dengan bangga dia mengatakan dia lebih layak berbicara disebabkan dia sekolah tinggi ?

Hehe… lawak .. kenapa aku kata lawak ? Berapa ramai  orang kaya dalam dunia ni , tak perlu sekolah tinggi tapi dah kumpul harta melebihi mereka yang sekolah tinggi ni ?

Ada ilmu tinggi bukan bertujuan untuk membangga diri atau merendahkan orang lain .. Jangan orang yang tak belajar tak punya ilmu yang tinggi untuk kehidupan di dunia ini .. Aku dah jumpa ramai orang yang tak sekolah tinggi tapi mampu menundukan mereka yang capai tahap dekan kat  U !

Aku antara mereka yang malas nak bicara panjang dalam memberi contoh untuk sebarang penjelasan .. apa yang aku cuma buat ,  ‘LU PK LA SENDIRI ‘ .. kenapa ? Bagi aku , yang tahu membaca dan menaip ni , adalah mereka yang mampu berfikir ..

Buat apa aku tulis berjela jela panjang tapi kemudian mereka kata , “ ITU PENDAPAT LU .. PENDAPAT GUA LAIN .. “  .. sama gak dalam blog mantan PM .. Kalau dia taip untuk segala penjelasan , tapi ada yang dok hentam , nak salah sapa ? Dia tak pandai memberi penjelasan atau dia tak sekolah tinggi ?

Jangan bangga sangat kalau sekolah tinggi tapi tak memberi sebarang hasil pada negara !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI