Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 5 April 2011

TIPS : Komen di blog ....

 

Entri aku tadi membuatkan ramai ternanti nanti , apakah tips yang aku ingin kongsikan .. Sebenarnya aku dah kongsikan pun .. Antara nampak atau tidak jer ... Percaya tak ? Tak caya , cuba g tengok balik kat entri tu  .. klik SINI ..

Jumpa tak tips tu ??? Entri yang simple tapi aku dapat 44 komen tanpa sebarang balasan dari aku .. Kalau aku balas pasti menjadi 100 lebih kan ? Tapi aku mmg bukan spesis balas komen .. Kenapa ? Aku dah jawab dah dalam entri dulu ..  Search la ek.. hehe.. Kalau tak jumpa , nanti nanti je aku buat entri lain ..

Ok.. selain dari tips yang aku tunjuk tadi tu , cara nak buat pembaca tinggal komen ialah interaksi atau komunikasi dua hala.. ni pernah aku bincangkan dulu dalam blog ni ..

Sebenarnya ada banyak lagi cara tapi paling aku gemar buat ialah , tinggalkan tanya pada pembaca seperti yang aku buat dalam entri tadi .. Kenapa ??

Kan blog aku ni blog santai ... jadi aku buat segalanya seperti berborak je la.. ni bukan blog serius ... kan kan ? Camana pon yang penting ialah pembaca.. Camana nak ada komen kalau pembaca kurang ? Kedua .. entri ... entri perlu ada 'perasaan' ... Camana nak bagi ada perasaan ? Penerangan ada  dalam video sembang sembang aku bersama Cikgu Siti Hajar di 1tube.my tu .. Bila ada perasaan dalam entri tu , barulah pembaca berminat nak turunkan tandatangannya...

Tak mudah tapi senang .. kan ?

PEMENANG GEGAR 1000 BLOG SOALAN BONUS !

 

Jumlah terkumpul blog ialah ...jeng jeng jeng .... 1129 !!!! Dan siapakah pemenangnya ... jeng jeng jeng .... setelah menggunakan kaedah CTRL + F .... search laaa...  TIADA !!!! Memandangkan tiada ... aku amik la paling hampir ek... 1128 dan 1130 ... tiada 1130 dan yang ada 1128 ...

image http://natasha1987.blogspot.com

MUKTAMAD !!!! JANGAN CERITA BANYAK DAH KATEK !!

Sapa kata aku blogger tegar ??

 

194312_206049549418689_100000409372347_733035_1951611_o Baru abis workout .. hurm... seminggu 2-3x aku kena g gym untuk keluarkan peluh .. kalau tak berat semacam je badan aku ni... Bila dah berat , malas cam keldai la jawabnya.. Keldai gak dapat nama.. hahaha ...

199723_206053942751583_100000409372347_733068_2099911_n Ini membuktikan aku bukan 24 jam mengadap laptop jer .. hehehe.. aku pun ada aktiviti harian yang menarik gak... hehehe.. blog blog gak kan.. Nak tau lebih lanjut ? Klik kat atas tu haa.. majalah rapi tu ha.. situ ada ceritanya .. ok .. aku nak mula update GEGAR 1000 tu dan cari sapa pemenangnya .. ahaks...

Harap sabar ehhh ...

Kenapa aku kata FACEBOOK best ???

 

image Ini untuk bulan lepas yer...

image

Dari April 2010 - April 2011  ..

 

Gamaknya pasti akan kata , kalau Facebook tutup camana ??? Persoalannya apa jadi kalau Facebook tutup ? Sapa yang rugi ? Myspace ada.. Friendster ada.. Twitter ada ..banyak lagi kan ? Jadi nak kalut apa ? kan kan ...

Jumlah komen di blog sudah lebih 100 ribu !

 

image Ehem ... dlm diam diam Komen di blog aku dah lebih 100 ribu rupanya .. Dasat ? Tak pon.. biasa je.. tak de apa nak dibanggakan .. Abis tu napa aku buat entri ? Saja je laaa.. takkan tak boleh ? Saja nak bercerita .. kang aku cerita pasal awek yang baru lalu depan aku tadi kang , kata aku gatal lak.. haaa.. cerita pasal agama ? Aiseyman , aku tak layak lagi .. hehehe ..

Tu la...bukan senang sebenarnya nak suruh orang masuk blog kita dan komen ... Susah wooo... aku dulu , mula mula dapat satu komen pon dah best gila ... Lama lama ??? Tetap best ...

Camana nak suruh orang komen kat blog kita? Aku tau punya korang nak tanya tu punya kan ? Hehe.. aku dah buat entri ni dulu tapi tak pe la.. aku cerita lagi la eh.. jangan boring eh .. boring ? OK la.. tak yah cerita .. korang google sendiri ek .. Tengok !! Kan dah kata aku sombong  !  Hehehe...

Gini .. cara nak tinggalkan komen ialah dengan ... Hurm... nak tau ke ??? Betul ??? KOrang tak boring ke aku dok bercerita pasal menda ni je ??? OK ok ... aku jelaskan eh .. camana nak pembaca tinggalkan komen kat blog kita .. tapi selepas aku makan sizzling chicken yee meee ni eh .. hehehe

197544_206037416086569_100000409372347_733014_6302601_n

Selamat menjamu selera ...

Petua banyakkan FOLLOWER eh ?

 

Hurm.. ni soalan dah banyak kali tanya pada aku .. Camana aku leh ramai FOLLOWERS ? Tapi tak pe.. aku tak jemu menjawabnya ..kot kot aku ada tips baru kan ?

Soalan ini yang aku terima dari rakan blogger , MOMMY LITTE MONSTER ( link )  ... Terima kasih kerana sudi bertanya.. Kalau tanya bab ni , insyaAllah aku jawab.. kalau bab iklan tu ha , serius aku malas nak jawab.. Kalau aku nak jawab pon satu jer , TINGGIKAN TRAFIK KORANG ! 

Nak ramaikan FOLLOWER ? Sangat mudah ... Kalau korang perasan , aku rajin benar buat SEGMEN .. Apakah tujuan aku buat segmen itu ? Cuba tanya pada blogger blogger yang dah buat segmen gak.. APakah yang mereka dapat ? Berbaloi atau tidak ?

Cara terbaik , ialah penyatuan blogger .. Kalau nak harap masuk dalam media , belum tentu dapat meramaikan lagi FOLLOWER .. Tu sekadar mengelemerkan lagi jer ..

FACEBOOK .. Yup.. aku sediakan FACEBOOK sebelum aku ada blog .. Aku tau FACEBOOK adalah medium promosi blog yang cukup terbaik.. Murah dan pantas ! Sbb itu kena bijak gunakan segala peluang yang ada di depan mata ..

Ingat .. blogger yang ada sekarang ini bukan gilakan duit .. serius.. apa yang mereka nak sebenarnya ? Mereka mahu blog mereka dibaca .. mereka mahu tulisan mereka dibaca .. Jadi , sebagai seorang blogger yang punya ramai pembaca, kita tukar suka sama suka.. FACEBOOK tidak boleh lakukan itu .. Hanya blog

Gabungkan kedua duanya , maka keputusan yang cukup menakjubkan akan berlaku.. secara tidak langsung , blog kita jugak akan popular !

Aku tahu dan aku yakin ...

 

Aku mula kenal INTERNET pada umur 21 tahun yakni tahun lepas ... menjadikan umur aku sekarang 22 tahun .. percaya ? Jangan percaya.. 21 tahun yakni pada tahun 1997 ..

Sejak tu aku rasa dunia maya ini mampu memberikan aku sesuatu .. sesuatu yang aku takkan dapat dari dunia realiti ... Bila aku berada dalam dunia maya , aku rasa amat berlainan sekali .. Aku cukup berkeyakinan tinggi .. mampu buat apa saja .. mampu berinteraksi dengan siapa saja ...

Kenapa begitu ? Jangan tanya aku .. Dan paling menarik , aku mampu hasilkan sesuatu dari dunia maya ini .. Sehinggalah satu hari , aku bergelar penganggur ... Selama 3 tahun aku tidak bekerja dan aku terkontang kanting tanpa hala tuju .. Syukur alhamdulillah , aku masih ada keluarga  .. itu pon aku cukup malu dengan diorng ...

Tapi keyakinan aku terhadap dunia internet tidak pernah luntur .. aku yakin.. aku pasti ianya menjadi kenyataan .. Cuma aku tak tau bila dan bagaimana ..

Sekarang ... terbukti , berapa ramai orang muda bergelar jutawan hanya kerana INTERNET ! Dan aku tidak mahu bergelar jutawan tapi hanya mahu berduit saja .. sudah memadai bagi aku ..

Berduit bagi aku , senantiasa ada duit.. elakkan hutang dan elakkan hidup mewah .. Cukup untuk aku dan keluarga aku serta mereka yang memerlukan ..

Apakah itu akan berlaku ?  :)  ... Hurm.. hanya doa dan usaha akan menentukan ..

Kalau kita tak tau , kita diam ..

 

Ada kalanya bukan semua perkara kita ceritakan pada orang .. Maka lebih baik orang yang teringin benar nak tau tu , diamkan saja .. Tak perlu nak buat sebarang andaian kelak boleh jadi fitnah .. Sia sia je dapat dosa kan ?

Banyak perkara dalam dunia hari ni , kita berlagak seolah olah kita ini Tuhan .. Aku amik contoh paling mudah .. Bab rezeki .. Bila seseorang itu murah rezekinya , dia sangkakan dia itu bertuah maka dipandangnya orang lain dengan sebelah mata .. Ada yang kejam siap bertanya samada tidak berusaha mencari kejayaan sedangkan dia tidak tau insan itu telah berusah sedaya upaya namun belum lagi rezekinya ..

Begitu juga soal jodoh atau soal anak .. Ada yang awal .. ada yang lambat .. Sapa yang tak nak kawin atau tak nak anak kan ? Semua orang nak ... Cuma belum tiba masa lagi .. Yang dah ada tu , jangan la pulak riak atau sombong nak bagitau yang mereka tu 'perfect' !

Pengajaran yang lepas jarang kita nak amik tau .. Segala kejadian lepas , kita butakan saja .. Kenapa boleh berlaku ? Satu je bagi aku .. Tiada langsung wujud keikhlasan dalam erti kesyukuran .. Kita sering kali menganggap kita ini lebih sempurna dari orang lain maka kita memandang rendah insan yang serba kekurangan ..

Istighfar dan sama sama kita mohon keampunan dariNya .. Sesungguhnya kita ini terlalu kerdil dan lemah di sisiNya ..

GEGAR 1000 BLOG .. soalan bonus !

 

Ehem.. ni senang punya soalan.. sebelum itu ...  Kita baca kenyataan ini ... jeng jeng jeng ..

 

" Korang pernah jengah Paradigma Resources? Kalo belum pernah sila lah jengah hari ni jugak, kalo tak korang akan terlepas peluang untuk dapatkan produk-produk yang best dari sana...boleh baca senarai produk kat header tu...banyak kan?  "

Haaa.. tu baru intro... nak tau dengan lebih lanjut ?? Jangan tengok aku !!  Klik SINI jer ...

 

Haaaa.. tadi tu iklan dari pihak penaja ... ok ok .. Soalan ini amatlah mudah ... Sehingga sekarang , senarai GEGAR 1000 BLOG APRIL 2011 ada 1,000 termasuk gak ada yang terdouble walaupun tak banyak .. Grr...

Soalannya.. berapakah jumlah blog yang terkumpul dan pastinya tersenarai setelah kaunter pendaftaran ditutup ???  Haa... senang bukan ??? Bagi yang belum daftar , sila daftar untuk peningkan kepala mereka ... Klik SINI ...

Ok... amacam ??? Dah bersedia untuk memberi jawapan ??  Sangatlah mudah kan ? Tapi cam biasa .. aku tak kira !! Korang kena buat gak entri ...

  1. Tajuk : BEN ASHAARI GEGAR 1000 BLOG : SOALAN BONUS !
  2. Cop mohor tu jangan lupa.. Banner tu haaa.... Header laa..
  3. Tu jer ...Jawapan tekaan korang bagi sekali sewaktu tinggalkan url entri korang di ruangan komen ! Contoh ..  ( url entri , jawapan ... www.benashaari.com  / 1,00,000 blog )

Satu orang satu tekaan je.. nak lebih lebih , buat lagi entri.. Hanya yang TEPAT saja akan menang !! Tutup , jam 8 malam ini .. kira lepas aku g gym laa... ni perut cam perut Ujang dah ni .. Grrr..

OK ...tu je la.. Sekian, sila sambung kerja .. 

Sebarang surat menyurat , rayuan cam si KATEK tu tidak akan dilayan ! Keputusan adalah muktamad ! Jangan terpikir langsung nak bawak ke mahkamah sivil atau mahkamah syariah ! Saman kang !

Pemenang PANTAS dan TEPAT ( 2 ) ..

Jeng jeng jengg... sapa sapa sapa ??????????

imagehttp://www.qasehdalia.com/

Dan 5 Blogger yang turut tersenarai :

http://bit.ly/eEs49c

http://bit.ly/hwEXb9

http://bit.ly/gAlIxK

http://bit.ly/ijAdFG

http://bit.ly/dNSM0i

Tahniah buat semua yang menyertai .. sambung malam nanti ehh .. :)

Ujang ngan Yana lak kena skodeng ngan Ben Ashaari !!

 

Hahaha... kenakan ujang baekk punya... Haa... baru dia tau .. ingat senang nak beraksi depan kamera ... kalau dah biasa tu lain la kan .. aku kategori baru baru la gak...

Kalau slow , klik SINI ... Dan kalau boleh , rakan pembaca di blog ini , daftar sekali di 1tube.my eh.... tak susah ponn senang banget... TQQQQ

Jawatan Kosong di 1TUBE.MY

Berminat untuk berkhidmat dalam ATM ?? Eh.. sori .. 1TUBE.MY ?? Haa... keje yang menarik sambil berblogging .. Jawatan ini dibuka cuma untuk blogger sepenuh masa ... Komitmen perlu tinggi tanpa kira masa .. Yang menariknya , hanya perlu kerja dari rumah saja ..

Amacam ? ok tak ? Apa yang perlu ? Mahir dalam BM dan English.. kalau tau bahasa Jerman , lagi bagus.. Eheh.. acah je.. BM dan English pon dah ok .. kalau tau bahasa lain satu kelebihan ..

Faham setakat ini ? Jawatan ini sesuai untuk mereka yang mengadap internet 24 jam dan juga punya skill komunikasi hubungan awam yang ok samada bertulis atau bertutur ..

Hanya blogger yang berada di sekitar Kuala Lumpur saja yang diperlukan . Ini kerana senang nak buat perjumpaan dan meeting .. Bukan pilih kasih yer ..

Jika berminat , sila antar resume lengkap anda pada BENASHAARI@YAHOO.COM .. Cerita kan sedikit latar belakang anda .. Gambar sekali ... Terima kasih .. Gaji ??? Hehehe.. tu tunggu bos 1TUBE.MY bagitau.. aku , takde hak.. hehehe .. TQQQQ ..

Tolong jangan bunuh aku !

 

Hahaha.. ramai sakit jiwa nak jawab 2 soalan dari aku .. Haaa... tu la .. ingat senang nak senang ke ?? Baru kena mencari ? Yang aku ari ari nak  pk segmen pastu kopi teh  lagi tu.. haaa...

Tapi mmg best.. korang buat aku tergelak kat sini.. Keje pon tak leh nak gerak .. adoiii.. mampus aku.. tak pe tak pe.. ari ni 2 soalan dah la ek.. kang banyak banyak .. ramai pulak muntah .. ady budika tak tahan dah tu.. hahaha..

Gamaknya soalan no 2 ni mencabar eh ? Ramai salah wooo.. hampir hampir betul ... hehheh.. tak kisah la.. janji korang dapat ramai kawan baru kan ?

Rasanya pasni aku nak buat group ar.. ke tak yah ? Ke malam karang .. malam karang baru best kan ? Semua rileks jer.. tapi aku nak g gym lak malam kang .. adoi.. camana tu ??

BEN ASHAARI GEGAR 1000 BLOG ( 2 )

OK... kita ke soalan KEDUA , kill n die !! Har har har ... Pemenang akan dipilih berdasarkan jawapan yang PALING TEPAT dan PALING PANTAS .. Juara , akan dinaikkan banner blognya dan 5 blog berikut hanya url blognya.. Yang lain , tak pe... boleh tersenarai juga .. Yang penting , AMIK KESEMPATAN yang ada di depan mata tu ..

Untuk menjawab soalan , seperti biasa ... sediakan satu entri khas..

  1. Header blog BEN ASHAARI

  2. Tajuk : BEN ASHAARI KASI GEGAR 1000 BLOG ( 2 ) ! dan linkkan ke entri ini ..

  3. Jawapan ? Jangan tulis dalam ni... nanti org tiru.. hahaha.. Jawapan sertakan sewaktu tinggalkan url entri ini .. Contoh jawapan ;

http://www.benashaari.com/jawapan1.html : JAWAPAN

( 1 ) ALI ( 2 ) AHMAD ( 3 ) ABU dan seterusnya .. begitu jer.. ok ?

Dan soalannya ... berikan url lengkap blog blog ini ... Rujukan di BENASHAARI2 , kumpulan 2!

  1. Aku ???? No berapa ??
  2. Komen ini terdapat di blog sapa ?? "yeahh finally dah smpai dr blog abg ben, naik vespa merah pinjam dr pak meon kampung tuu~ *sila jgn pecaya ttg vespa* salam perkenalan! mai singgah blog saya ye, naik la jet , lagi laju :D "
  3. COMEL AKU SUMPAH !!
  4. LUKISAN HATI ???
  5. GRRR ... TRAFIK PERCUMA UNTUK BLOG INI !!!

Itu sajaaa.... Apa yang perlu korang buat... Geledah !!! Senang kan ??

Dan mereka yang PALING PANTAS DAN TEPAT ialah !

 

PALING PANTAS DAN TEPAT  !!

image http://bit.ly/dZ9RAA

 

Dan 5 paling pantas dan tepat :

  1. http://bit.ly/hbp0FT
  2. http://bit.ly/icSJeE
  3. http://bit.ly/g9UKbg
  4. http://bit.ly/eNZIXF
  5. http://bit.ly/hgqZJq

TAHNIAH !!! Boleh henti hantar jawapan soalan 1 .. Tunggu soalan ke 2 .... hehehe... dalam kul 1130 eh ... rehatkan mata anda itu ..  ;)

JAWAPAN ... Tips n Tricks

 

Ahaks.. ramai pening dah.. I like !! Cam tu laa aku pening dok copy paste .. haaa..ingat senang ke nak naik ni ? Baru satu soalan .. ada 10 soalan ni.. tapi tak la semua ari ni.. satu hari satu .. Baru satu soalan , ramai dh muntah .. hahaha..

OK .. nak jawab soalan ni mudah jer ... Buat entri .. tu je.. pastu bila nak paste url kat ruangan komen soalan tu , sertakan sekali dengan jawapan ...

Bermakna , korang paste url entri sebagai tanda korang join dan jugak jawapannya...Kalau buat jawapan dalam entri tu , nanti ujang tiru ...

Tips cari jawapan , mudah jer .. masuk semua blog .. hahahaha.. sure jumpa.. Satu blog korang masuk , jadi la follower .. 100 blog ? Haa.. tak pasal pasal dapat 100 follower baru.. kan kan ?

Sebarang pertanyaan.. cari kat FACEBOOK.. SANTAI BEN ASHAARI .. klik kat sebelah ..

CEPAT DAN PANTAS : KASI GEGAR 1000 BLOG !

TUTUP SUDAH SOALAN

Yearghh.... soalan pertama sudah keluar .. sebelum itu .... iklan sat ..

imageSowi sowi.. terpengaruh dengan tv.. hahahah... tapi tak pe , korang leh skip ... ahhaha.. tu iklan kek .. sapa mau order , silalah ... jangan malu malu ..

OK... kita ke soalan pertama , kill n die !! Har har har ... Pemenang akan dipilih berdasarkan jawapan yang PALING TEPAT dan PALING PANTAS .. Juara , akan dinaikkan banner blognya dan 5 blog berikut hanya url blognya.. Yang lain , tak pe... boleh tersenarai juga .. Yang penting , AMIK KESEMPATAN yang ada di depan mata tu ..

Untuk menjawab soalan , seperti biasa ... sediakan satu entri khas..

  1. Header blog BEN ASHAARI
  2. Tajuk : BEN ASHAARI KASI GEGAR 1000 BLOG ( 1 ) ! dan linkkan ke entri ini ..
  3. Jawapan ? Jangan tulis dalam ni... nanti org tiru.. hahaha.. Jawapan sertakan sewaktu tinggalkan url entri ini .. Contoh jawapan ;

http://www.benashaari.com/jawapan1.html : JAWAPAN

( 1 ) ALI ( 2 ) AHMAD ( 3 ) ABU dan seterusnya .. begitu jer.. ok ?

Dan soalannya ... berikan url lengkap blog blog ini ... Rujukan di BENASHAARI2 , kumpulan 1 !

  1. " Hey2 welcum tO my simple-mimple BlOg..BlOg ney juz ska2..hOpe U like it.. "
  2. Baru cecah 5,000 FOLLOWER
  3. pemilik blog undergroundvoice
  4. image
  5. " sayang...abang membaca diammu seperti dingin angin..menyelinap di antara dedauan yang melambaibunyinya ngeri.Pilu..sayang...abang membaca bicaramu seperti pelangimeresap di lubuk hati..indahsayang...abang membaca tawamu sebagai embuntersesat di tepian daun. Tamu yang singgah setiap pagihilanglah sepi..sayang..abang membaca resahmu seperti ombak.luka bersama senja yang datang ... "

Itu sajaaa.... Apa yang perlu korang buat... Geledah !!! Senang kan ??

Segmen bermula ... pagi ini !

 

Dah cukup 1 ribu malah terlebih.. tapi aku akan mulakan segmen PANTAS DAN MENANG pagi ini .. hehehe.. Game yang sangat mudah yang sebenarnya bertujuan mengeratkan persaudaraan di kalangan bloggers .. Hadiah ? Seperti biasa , aku tak bagi hadiah .. Ada sponsors ke ? Tapi ada la pengumuman seperti biasa dan ianya adalah promosi blog pemenang sebenarnya..

Bagaimana ? Hurm... aku akan bagi soalan .. dan mana mana blogger boleh join.. Segala soalan akan merujuk pada senarai GEGAR 1RIBU BLOG APRIL 2011 di BENASHAARI2 .. ok ?

Yang belum tersenarai , harap sabar eh ... aku akan senaraikan lagi.. Sekarang ni ada 10 kumpulan dah ... Mungkin akan ada satu atau dua kumpulan lagi menjadikan jumlah terkumpul blogger menjadi 1200 ..

Segmen ini adalah suka suka sambil menambah kenalan.. Jadi pandai pandailah korang menambah jumlah follower korang tu dengan cara yang bijak tanpa wujud sebarang pertelingkahan.. Ramai dah blogger naik dengan cara ini .. Cepat dan pantas .. Maka , pandai pandailah amik kesempatan yang ada..

Peliknya manusia ...

 

Salam Selamat pagi manusia ..erk .. Sihat ? Hehe.. Aku sihat je.. terima kasih kerana sudi bertanya ..

Tajuk... kenapa tajuk aku gitu ?? Hehehe.. Peliknya manusia zaman sekarang ni kan ? Baru terdengar berita kat radio.. mmg gelihati je dengar ... Tang mana ... tang video tu ...hehe.. Aku malas nak campur politik tapi aku malu sebenarnya .. Satu bangsa dan satu agama sedang berusaha dengan megah dan bangganya menjatuhkan antara satu sama lain .. Memalukan je ...

Peliknya , bila kena kat batang hidung sendiri dengan pantas  je menutup segala lubang yang ada ... Grrr... Tak takut balasan Allah ke? Atau rasa kebal sangat tak mati eh ?  Pelik arr..

Kalau orang atasan bersikap begitu , camana laa yang bawah bawah ni tak ikut ?? Haih... sampai bila nak begini eh ? Bukan aku je geleng kepala... tapi cerdik pandai agama pon dah keluarkan pendapat masing masing ... Cuba baca apa kata Dr.MAZA .. SINI

Surat terbuka untuk aku ...

 

Terbuka ke ? Tak laa...  tapi aku nak kongsi dengan rakan rakan pembaca yang lain ...

" maaf mengganggu bro ben..cuma saya nak tanya..kalau kita nak promote blog someone tu kita kena promote blog yang ada input ke??sebab tadi saya ada promote 1 blog ni..

http://benashaari.com ( contoh jer la )

Bagi saya blog dia ok..nak kata tak de input sangat, ada la jugak sikit..tak la mengarut sangat..blog dia comey,kemas dan menarik untuk dibaca..then kawan saya cakap satu input pon xde blog dia tu..saya agak sedih la jugak..

terus rasa tak mau promote blog orang dah pas ni..baru nak ikut jejak langkah bro ben dan blogger2 lain dgn memeriahkan industri blog..T__Tv

salah ke saya promote blog yang xde input sangat macam dia cakap tu?? "

Pendapat aku :

Pada awal aku berblog dulu , ada beberapa rakan mintak aku review blog mereka .. dan aku lakukan .. Kesannya , ramai lalat singgah dan sound aku .. Sapa aku nak review blog orag ?? Ok. mungkin ada benarnya .. Sapa aku kan ? Mungkin lalat lalat tu lebih layak review blog orang lain ..

Maka aku buat tukar teknik aku .. Aku tak review sebaliknya mempromosi blog tersebut .. Dengan cara tu , ramai akan masuk .. Pembaca sendiri akan lihat dan komen secara terbuka di blog yang aku promosi tersebut ..

Dalam kes ini pulak ... komen mengatakan blog tersebut tiada isi kandungan yang best .. Selera pembaca berbeza2 .. Kalau kita rasa best , dan berminat nak berkongsi , apa salahnya .. Kalau ada yang tak setuju , lantak dia laa... Kita yang promosi .. bukan dia ..

Mmg akan ada banyak mulut dalam dunia blog ni .. masing masing nak jadi maharaja blog padahal nak jadi pengawal istana pon tak layak ! Ada yang sekolah lagi pon dah cuba berlagak cam teror banget berblog .. hurm... tu la.. awal sangat kenal dunia blog .. Tak kisah la.. pandai pandai la korang ..

Ok .. nasihat aku pada mereka mereka yang ingin mereview blog blog rakan .. gunakan pendekatan yang lebih sesuai .. Jangan komen secara terbuka .. Nanti ada yang tak puashati .. Cara terbaik , komen secara senyap .. haaa..guna la ym , fb atau email .. Kalau nak komen gak , buat secara umum .. Susah wooo .. nanti ramai tak puashati .. penat jer.. makan dalam punyaa..

Tu je la.. aku nak tidur .. Katek , sori eh... kasi laluan kat orang lain lak ..

Antara anak murid ku terbaik !!

 

Dari blog biasa biasa .. dah di upgrade !!! skang dah advance gitu .. Cuma template je lom mesra alam .. hahaha .. tak pe.. nanti dia tukar tu.. sekarang belum akil baligh .. nanti dah cukup umur , dia tukar kepada yang lebih matang gitu .. hehehe ..

Sapa ??? Haaa.. dia ni dari kecik sampai la skang .. dok tinggi tu jer .. sbb tu dia guna nama tu ... aku pon pelik gak arrr.. tak kisah la.. janji dia gumbira dah la ..kan kan ?

Tapi serius , dia mmg rajin .. antara anak buah aku yang rajin berblog .. tak kenal erti mengalah walaupun kena kutuk kaw kaw dengan aku .. Semangat ginilah yang diperlukan oleh blogger ..

Nak tau sapa?? Heehe.. Aku rasa korang kenal dah dia ni.. haahha.. gila main game dalam blog.. asal bersegmen , muka dia terpacak kat depan tapi sure tak nampak .. hahahaha ...

Ok , jom g jengok blog dia ... www.puterikatek.com  .. TAHNIAH SIS !

1,000 blog sudah .. musuh dalam selimut !

 

Alhamdulillah ..siap sudah ... tapi masih ada yang sudi menghantar blog ... Terima kasih atas sambutan di luar dugaan ini .. lebih dari yang sepatutnya .. Yang baki tu aku update lagi esok eh .. nak tidur awal skit .. esok nak bangun workout.. dah lama tak workout pagi pagi ni.. dok ngantuk semacam sbb layan laptop sampai lewat pagi..  g  tengok kat blog BENASHAARI2..

Bab musuh dalam selimut .. hurm.. aku perasan sebenarnya .. aku bukan bodoh .. Lama dah aku tau... tapi saja aku layankan jer .. Nak tau di mana takat keseriusannya dan ternyata , mmg tak boleh pakai itu orang !

Sapa yang aku maksudkan ni , biar aku je la yang tau .. Pada blogger blogger yang sedang naik , berhati berhati .. ada blogger yang berlakon baik punya .. seolah olah dia blogger baru .. tapi sebenarnya .. hurm... dia nak korek rahsia kita .. kira nak tau la strategi blogging dan bisnis di blog ni .. Entah la.. cam ni punya spesis pon ada lagi ..

Seperkara lagi .. sebenarnya aku masih terharu dengan JUARA GADIS MELAYU , RINA SALLEH kerana masih sudi melayan aku di FB tadi .. sungguh pon projek belum on tapi dia masih tetap melayan aku .. Ada blogger yang dah popular tapi lom tahap artis dan lakonannya cukup mantap mengalahkan artis ... Pergh.. tak pe.. aku suka orang cam ni .. Lagi pon dunia ni kecik jer .. Dah terbukti berkali kali .. Dan aku mampu tersenyum jerla .. Sapa la kita ni kan ? Sekadar hamba Allah yang hina jer ... Tak tau la dia camana ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI