Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 6 April 2011

Tak cukup besar ??

 

IMAG0229 Satu botol lagi baru rembat (beli) ... hehehe .. tujuan ? Bagi besarkan lagi otot yang sedia ada ni haaa ..

Harga ? erm... kalau kat kedai , dalam rm300++ ... ni aku amik atas member.. murah la skit .. Rm200++  .. hehehe.. kalah susu anak eh.. Tak pe.. sementara takde anak lagi kan .. ada nanti , susah dah .. pakat berebut minum susu lak nanti.. hahaha.. Haa.. pk bukan bukan dah tuuuu ..

Ok ok ... tutup isu protein nih .. aku nak update isu panas pasni ...

Satu rekod peribadi !!

 

Pergh.. sapa sangka ?? Entrii 5 minit berjaya mengumpul lebih 140 likes !  Tau tak betapa pentingnya 'LIKE' tu ??? Satu LIKE saja sudah mempromosi entri korang di akaun FB si pengelik tu... kalau 140 ?? 200 ?? Tu pasal bila aku tengok entri Maria Elena tu sampai 200 lebih LIKES tu , mmg aku terkedu sungguh !

Entri ' NAPA PEREMPUAN semua boleh ' adalah satu entri yang timbul secara tiba-tiba bila aku ternampak satu komen di blog Qaseh .. dan terus timbul idea entri tu ..

Hasilnya ? 114 komen dan lebih 140 LIKES ... Sapa kata entri tiada kualiti tidak diminati ? Kadang kadang pembaca suka entri yang santai ... Tamo isu berat berat .. Entri yang boleh membuatkan mereka tersenyum , ketawa dan geram adalah entri yang mudah menarik minat pembaca tetapi sukar untuk dihasilkan ..

Ini yang aku selalu katakan .. entri yang punya perasaan .. bukan perasan okeh !! Bagaimana nak hasilkan entri entri camni , kenalah belajar bercakap dengan monitor .. hehehe.. Mudah kan ? Dari cakap ngan cermin baik cakap ngan monitor dan terus taip ..  Tak perlu nak gila gila buat kajian ... lainlah jika ada isu negara atau dalaman keluarga.. hehehe .. lantak la yer ...

Nape PEREMPUAN semua boleh ???

 

Perempuan kalau jalan pegang tangan , ok jerrr... nampak comel jer.. cute gitu walaupun tak cute ! Kalau lelaki ? Bayangkan lelaki kacak cam .. aku la contoh paling dekat.. kang bagi nama orang lain , kena bagi backlink lak .. malas nak taip !  Ok sambung.. kalau lelaki , sah sah kena cop gay , kan ?

Tu pegang tangan.. Cuba bab membahasakan diri.. " jangan la begitu sayang.. salah tu " .. kalau perempuan sama perempuan , ok je.. Cuba lelaki sebut gitu.. Bayangkan aku cakap ngan Mat Gebu gitu .. " Salah acuan tu sayang " .. Maunya Mat Gebu baling kuali kat aku !!

Asal perempuan boleh ??? Ini tak adil !! Ni satu lagi contoh.. Kalau perempuan sama peremuan satu bilik .. ok je.. takde masalah .. tapi kalau lelaki skang sama satu bilik , dah boleh timbul kes !! Tak pasal pasal tilam kena bawak g mahkamah !!  Grrr..

Contoh terakhir.. Perempuan naik motor.. boleh je peluk pinggang kawan dia yang perempuan tu.. Kalau lelaki ??? boleh tak peluk pinggang kawan dia ?? Aku rasa mau dua dua ICU !!

Persoalannya , pasal apa bab cute mesti dirujuk pada perempuan sedangkan lelaki lebih layak dapat title tu tapi perempuan enggan mengiyakannya ????

Best ke GEGAR 1000 BLOG ni ??

 

Hurm.. nampak bodoh je game ni kan .. mengarut jeee kan kan ? hehehe ... Tapi pulangan dia ?? OK.. tengok semalam punya game.. berapa dapat eh ?

image Dengan lebih 6 ribu UV  dan 15 ribu pageviews ... Manakala ari ni , sehingga sekarang dah capai 9 ribu pageviews dan mencapai 4 ribu UV ..  Bukan nak bangga , tapi inilah konsep promosi yang sering aku cadangkan .. Terpulang pada blogger sendiri untuk mencipta kreativitinya sendiri ..

Sambil bersegmen , sesekali kita update entri kita .. tackle bloggers dan pembaca yang dok sibuk bermain segmen dengan kita .. Itu antara cara nak menambahkan lagi FOLLOWER di blog kita ..

Blogger kena bijak.. jangan terlalu harapkan 'keikhlasan' tapi kena pandai tackle.. pikat mereka .. dengan penulisan kita dan kreativiti kita.. Barulah best ...

Bagi aku , 2 tahun pertama adalah promosi blog.. selepas ini baru aku mulakan dengan lebih serius ... Bukan senang nak senang .. kan ?

Sapa mau kawin sama saya ???

 

Kawin mau ? Nikah tamo ?? Gila ka apa ??? aiyoyo ... Sori.. aku masih biol .. hahahha ... Ni gara gara game tu arrr.. Walaupun tak ramai join tapi aku tetap bangga gak arrr... sbb apa ? Sbb aku yang buat game tu.. hahaha... adeh.. gila dah ..

Citer dia gini .. aku sebenarnya kesiankan insan insan yang sering menjadi mangsa kedua ibubapanya laaa... maksud aku kena kawin paksa .. Haaa.. Ehehehe..

Aku tau laaa..bukan semua kena kawin paksa tu tak bahagia.. ramai gak bahagia.. tapi zaman sekarang ni lain baiii ... Berbeza ngan dulu... zaman dulu dating leh la main ketuk pakai botol.. skang ni ketuk je keyboard !

Kecurangan boleh berlaku sekiranya tiada kebahagian.. kan kan ? Ari ni kawin , malam kang dah leh berfacebook.. Rindu la.. cinta la.. nanti cerai laa.. haaaa.. tu penangan kawin paksa..

Peliknya.. dalam kena paksa tu , lek gak mengandungkan ? Adeh.. paksa ke rela tu ????

PANTAS DAN TEPAT : KILL N DIE ( 5 )

 

Memandangkan ini pusingan no 5 , makin lama makin sukar .. maka aku buat satu soalan jer .. hehehe ... Sangat mudah.. korang leh jawab dalam masa 1 minit jer .. ok ?

Untuk menjawab soalan , seperti biasa ... sediakan satu entri khas.. Rujukan ... KUMPULAN 5 hehehe.. senarai di BENASHAARI2

  1. Header blog BEN ASHAARI

  2. Tajuk : BEN ASHAARI KASI GEGAR 1000 BLOG ( 5 ) ! dan linkkan ke entri ini ..

  3. Sila senarai 10 blog yang paling best dalam kumpulan ini .. dan tulis kenapa blog tu best ..

Ok..baca betul betul !!! Ini penentu hidup mati korang ... Jawapan yang ini korang kena bagi sekali dengan url entri korang yer...

Soalannya , cari satu blog yang unik urlnya ... haaaa... ingat , ini sama cam tadi ... pastikan unik .. kalau tidak , KILL N DIE !!

Kemudian , pastekan url entri bersama url blog yang unik itu ...

Tutup .. jam 5 petang !

Dan Pemenang Soalan NO 4 PANTAS DAN TEPAT !

 

Hahahaha .. ampun maaf yer .. soalan no 2 tu mmg aku bagi soalan KILL n DIE !! Sbb itu aku kata blog unik .. Blog unik ni , semua blog adalah unik tapi aku nak jawapan yang diberikan oleh blogger tu lain dari yang lain .. come on , ada 100 blog okeh !! takkan semua pilih yang sama je kan ??? hahahaha...

Jadi setelah ditapis dan didelete , maka ada 3 blog saja yang menjawab lain dari yang lain .. Jawapan no 2 mereka adalah berbeza.. haaa.. Faham tak ni ?

Ok.. aku terangkan sekali lagi.. Contoh la .. Aku jawab soalan no 2 tu , DURIANTAKSEDAP.. Sekali si Adi Budika  yang tak hensem tu pon jawab DURIANTAKSEDAP , secara automatik , dua dua terkeluar.. Kalau ada blogger lain kemudian pon jawab DURIANTAKSEDAP , pon didelete !! Hahahah.. KILL N DIE BEBEH !!

Jadi pemenangnya ialah .........

TAHNIAH !!!! HAHAHA.. JANGAN MARAH YER.. NI BARU KILL N DIE !! SOALAN SETERUSNYA LEBIH GILA DAN MENCABAR ANAK MATA !! BERSEDIA ATAU TIDAK , KITA GEGAR SAJA !!

GEGAR 3000 BLOG !

 

OK..tepat 2.30 petang .. soalan no 4 ditutup untuk sebarang undian !! Ramai yang .... nampaknya !! hahahahaa... no comment pls !! tolong berdiri jauh jauh .. beri laluan yer ...

Nampaknya sambutan hangat dari blogger menyebabkan pihak 1Tube.my berminat nak menyertai GEGAR 3000 BLOG yang mungkin aku gegarkan minggu depan ... Amacam ? Siap ada hadiah lagi.. Hadiah apa ? Tu kena tunggu laaa..

Berbalik pada soalan no 4 tadi.. Adoi , pening aku tengok.. ramai salah buat nehh.. aku suruh korang buat jawapan dalam entri kecuali jawapan no 2 !!! Yang semua sekali dalam tu nape ?? Aku terpaksa delete balik jawapan korang !!

Korang kena antar semula ! Semua sila hhantar yer.. jawapan no 2 dan url saja bagi di ruangan komen .. aiseyman... tu laa..baca betul betul lain kali haaa...

BEN ASHAARI GEGAR 1000 BLOG ( 4 )

 

OK... kita ke soalan KE EMPAT  , kill n die !! Har har har ... Pemenang akan dipilih berdasarkan jawapan yang PALING TEPAT dan PALING PANTAS .. Juara , akan dinaikkan banner blognya dan 5 blog berikut hanya url blognya.. Yang lain , tak pe... boleh tersenarai juga .. Yang penting , AMIK KESEMPATAN yang ada di depan mata tu ..

Untuk menjawab soalan , seperti biasa ... sediakan satu entri khas..

  1. Header blog BEN ASHAARI

  2. Tajuk : BEN ASHAARI KASI GEGAR 1000 BLOG ( 4 ) ! dan linkkan ke entri ini ..

  3. Tulis jawapan dalam bentul url  di dalam tu mengikut susunan..kecuali soalan no 2 !

  4. Jawapan No 2  , sertakan sewaktu tinggalkan url entri ini ..  Contoh jawapan ;

http://www.benashaari.com/jawapan4.html  : JAWAPAN NO 2

 

Dan soalannya ... berikan url lengkap blog blog ini ... Rujukan di BENASHAARI2 , kumpulan 4 !

  1. Beri 5 blog yang mana bloggernya adalah lelaki dan 5 blog yang mana bloggernya perempuan
  2. Berikan satu blog yang unik ... hehehhehe... confirm dalam kumpulan 4 !

Cukup 2... hehehe ...

Itu sajaaa.... Apa yang perlu korang buat... Geledah !!! Senang kan

Ketidakpuashatian melanda bloggers !!

 

Hahaha.. ramai bloggers menyerang aku dengan segala senjata yang ada tapi sayangnya aku mengelakkannya seperti hero dalam filem MATRIX .. yearghh.. sat nak pakai spek hitam.. baru macho .. ok , sila sambung serang !

Mereka mereka ini tidak mahu menerima yang mereka dah tewas !! Come on ! Kan aku kata , kena la kreatif skit .. Aku kan suka peningkan kepala korang .. hahaaha.. sat nak lari ..

Sebab tu la aku bagi 3 soalan jer.. kalau 5 , aku takut adi budika tu masuk spital ari ni .. haaaa.... 3 soalan mudah.. tak suruh buat dalam bentuk karangan pon.. suruh geledah jer.. sesekali geledah je kumpulan jiran.. haaa.. bukan selalu .. hahaha..

Haaa.. tu la... salahkan adi.. dia kata soalan aku kacang... aku kacangkan je la soalan aku.. cuma aku bagi kacang tanah jer.. hahahah... ok ? So dah ready untuk GEGAR NO 4 atau dah insaf ???

Satu satunya PEMENANG SOALAN 3 !!

 

Ok.. tamat dah tempoh menjawab soalan 3 !! Haih.. soalan mudah pon pening ke ??? Sangat mudah jee.. blogwalking pasti jumpa.. hehehe..

Ada yang sampai nak pengsan ... tu la.. pakai cermin mata hitam bila blogwalking .. pasti takkan pening .. Ni blogwalking guna high heel laa.. pastu ada ngan bawak bag pack laa.. tu si adi budika.. sambil dating ngan si sunah.. mana boleh !

Haa.. nak tau sapa satu satunya pemenang tu ?? jeng jeng jeng ... boleh tak aku rahsiakan dulu jer?? Petang karang baru aku umumkan .. sbb apa ? sbb dia teror banget... camana dia leh tau jawapan tu eh ???

Ok ok.. jom kita g blog dia ... jeng jeng jeng ... > http://bit.ly/h2a5l0

Aku nak jual blog !

 

Ada sapa sapa berminat ?? Setelah aku nilaikan blog aku .. maka ... inilah harganya ...

image

Nak check gak ke ??? Aiseyman.. sibuk jeee dia nii... hahaha.. Jomm.. meh check ramai ramai kat http://bizinform.org

Tips nak tarik blogger popular ke blog ..

 

Ramai sedih bila aku tak follow blog mereka .. Ramai kecewa bila aku tak komen kat blog mereka .. Haih ... aku lagi sedih bila mereka kata cam tu ..

Sapa la aku ni sampai mereka nak sedih ? Aku pon blogger macam mereka .. Aku bukan artis .. aku bukan selebriti .. tak de apa yang membolehkan mereka sedih sebenarnya ..

Bila ada blogger komen kat blog rakan yang lain.. Diorg kata untungnya aku review..pastu kata aku tak review blog mereka .. Sebenarnya aku masuk ke blog mereka .. serius.. bila dah masuk , aku nak follow .. tapi , loading skit punya laaaaaaaaaaaaaaaaaa .. sat minum air ... sambung .. laaaaaaaamaaaaa .. haaa... Bila ada widget follower tu , nak klik tak leh lak ! Adoi.. aku kah yang bersalah ?

Hurm... kadang kadang aku rasa cam nak bersara terus je dari dunia blog ni.. bukan apa.. ramai sangat kecewa ngan aku .. Tolonglah .. korang boleh maju dengan usaha korang sendiri.. Semangat ? Hurm.. semangat boleh dapat bila lihat kejayaan rakan rakan .. Sebenarnya rakan rakan blogger tu la semangat kita .. jangan bergantung pada individu tertentu jer..

Gini.. aku bagi tips nak tarik blogger popular ke blog korang .. Cara paling mudah ! Iaitu .. popularkan blog korang dan dia akan masuk punya !!

BEN ASHAARI GEGAR 1000 BLOG ( 3 )

 

OK... kita ke soalan KETIGA  , kill n die !! Har har har ... Pemenang akan dipilih berdasarkan jawapan yang PALING TEPAT dan PALING PANTAS .. Juara , akan dinaikkan banner blognya dan 5 blog berikut hanya url blognya.. Yang lain , tak pe... boleh tersenarai juga .. Yang penting , AMIK KESEMPATAN yang ada di depan mata tu ..

Untuk menjawab soalan , seperti biasa ... sediakan satu entri khas..

  1. Header blog BEN ASHAARI

  2. Tajuk : BEN ASHAARI KASI GEGAR 1000 BLOG ( 3 ) ! dan linkkan ke entri ini ..

  3. Jawapan ? Jangan tulis dalam ni... nanti org tiru.. hahaha.. Jawapan sertakan sewaktu tinggalkan url entri ini ..  Contoh jawapan ;

http://www.benashaari.com/jawapan1.html  : JAWAPAN

( 1 ) ALI  ( 2 ) AHMAD  ( 3 ) ABU dan seterusnya .. begitu jer.. ok ?

Dan soalannya ... berikan url lengkap blog blog ini ... Rujukan di BENASHAARI2 , kumpulan 3 !

  1. Tarikh lahir aku di url blognya ..
  2. Header blognya ada kereta warna merah !
  3. Karektor kartun 7UP menjadi pilihannya ...

Cukup 3... hehehe ...

Itu sajaaa.... Apa yang perlu korang buat... Geledah !!! Senang kan ??

Kantoi lagi dengan blogger ..

 

" Abang Ben Ashaari eh ? "

Gulp... Waaa.... ku kantoi lagi... adeh ... Cerita dia camana eh ?? Sebelum tu , kita pekena breakfast dulu eh.. karang lepas makan aku cerita. ok ?

Hahahaha.. marah sajaaaa... Ok ok.. aku mula dari atas dulu eh.. tak best la dah terus tengah tengah .. kan ? Cerita kena bagi best.. Ke korang nak aku buat cam movie Star Wars tu ?? Dia mula dari tengah tengah.. bila dah aku dah tua , baru nak mula dari depan.. Tensen tak ? Hahaha..

Cam biasa.. lepas aku post entri pagi tadi , ERL pon sampai laaa.. maka dengan kacaknya aku masuk ke dalam ERL tu dan dengan penuh kebanggaan aku berdiri ...

Wah.. penuh orang.. Eceh .. cam tak biasa .. hahahah.. OK ok. sambung.. Aku kuatkan lagu yang berkumandang di telinga aku .. Malas nak dengar perbualan ahli mesyuarat tingkap yang terdiri dari makcik makcik tapi bergaya ala anak dara gituu.. auwww...

Sampai stsn Erl Putrajaya .. ok ok... tekan FF ..kasi cepat skit .. bla bla bla bla bla ... Aku pon naik lrt ....cam biasa la.. Tapi kali ni luar biasa .. Aku dapat rasa sesuatu yang pelik !!! Takde aircond !! gila la wehhh ... confirm aku berpeluh seksi jap lagi.. Aku check suhu dengan menggunakan jam aku yang canggih itu .. 32.2 darjah celcius !!  Waaaa... Bukan pe, aku kalau berpeluh , awek sure tergoda tengok punya !! Meluat ?? Pedulik aar.. hahaha..

Bla bla bla... dah sampai stesen Bandaraya .. aku dapat la duduk.. Ah , lega sekali.. bukan senang nak dapat duduk .. tiba tiba ada satu awek cun ni duduk sebelah aku .. depan aku pon ada awek cun gak.. maka aku cuci la kedua belah mata aku ni .. tapi mata aku bukan mata biawak yang boleh kawal dua dua mata ni.. mata aku tengok je la depan .. dah awek tu berdepan ngan aku.. takkan nak tengok lantai lak.. kang kata aku ada teruna lagi lak.. hahaha ..

Huih.. panjangnyaaa.. hahahaha .. baru intro je nih.. sambung nanti boleh ?? ahahaha.. jangan la marah .. korang nieh... baru nak melawak skit dah hangin satu badan .. kang kena darah tinggi cam aku , baru nak nyesal !! tamo tamo tamo ..

ok sambung .. dalam aku dok berkhayal.. tiba-tiba , awek yang dok sebelah aku ni , cuit aku ... ehem.. cuit kat bahu laa... skit jeee.. Sure wife tanya aku nanti.. baik aku jelaskan terus kat sini . .senang.. hahaha ..

" Abang Ben Ashaari yer ? " Camtu la aku dengar .. kot la ada perkataan kat depan tu aku tak sure sbb aku pakai earphone ..

Aku angguk dengan penuh macho .. Eceh.. poyos.. Sukahati aku arr.. hahaha.. guwau jeee ..

Waah.. tergambar kegembiraan di wajahnya .. aku dah segan.. Tapi rasanya cam aku kenal je.. berdasarkan entri INI .. aku rasa dia la ... aku segan sangat sebenarnya tadi.. nasib baik dia tak ajak bergambar dalam tu .. tapi aku sure dia tak kisah sangat sbb dia kata ari ari dia nampak aku kat erl tu cuma kali ni dia beranikan diri kejar aku.. hahaha..

Sampai kat stesen Sultan Ismail , dia turun.. dan aku masih terpinga pinga.. Muka aku ni muka passport kegemilangan ke ??

Tiada unsur unsur gay !

 

Salam .. selamat pagi .. hehe.. rileks... jgn tengok aku camtu okeh !! Tiada unsur unsur gay okeh !!  Hari ni dan esok , aku terpaksa bujang.. Camana la gamaknya nak bangun esok ek .. Mengikut rekod peribadi , bila aku bujang pastinya aku akan awal sejam ! Hahaha.. poyos ... adoiii .. Hurm.. malam ni nak lepak mamak.. tengok wayang .. blogging sampai subuh.. boleh ? Hahahha.. rusakkkk ..

Haa.... ari ni kena drive sendiri ke stsn ERL Putrajaya .. Jadi aku kena la kuar awal.. malas nak berebut parking.. Aku keluar dalam kul , hurm... berapa eh... rasa rasa aku dalam kul 645 gitu kot... biasanya aku kuar dalam kul 7 pagi...

Sampai kat stesen dalam kul 7.05 .. Lama gak kan ? Aku bawak slow jer .. mamai pon satu hal gak...Dalam kereta saja aku layan cd HELIZA.. pewittt.. lama tak dengar..

Parking dengan cunnya di tanah lapang ! Tamo parking kat tempat kena bayar .. Aku takde duit ..gaji aku cukup cukup bayar hutang je nih .. duit blog pon lepas bayar broadband jer.. Mau tak mau nanti aku nak niaga karipap segera..Ada sapa nak order ??

Pastu aku gerak ke stsn.. Eceh.. aku ni cam buat karangan bergambar lak . Hahaha.. dulu aku berblog cam tu la.. setiap pergerakkan aku mesti aku amik gambar..Naik menyampah wife .. Kira aku nak entri bergambar la..

Tiba tiba.. Aku terdengar sesuatu.. Jeng jeng jengggg... Satu bahasa yang biasa aku dengar dulu.. Amat biasa .. Bahasa bangla !!! Setiap butirannya jelas ditelinga aku !! Yess. aku cuba memahami satu per satu .. Yaa !! Aku dah tau ... aku dah tau aku tak tau apa yang diorg cakapkan !!

Lantak la.. sibuk je kan aku ? Tu bukan isunya .. isunya ialah .... hehehe.. Apasal dua jantan ni berpegangan tangan .. Masalahnya kalau dia cam aku ni lain la.. maksud aku kacak dan sasa .. hahaha.. haha.. Biasanya spesis suka berpegangan tangan sambil berjalan dan sesama jantina ni , kacak dan sasa .. GAY laaaa.. adoi.. wat wat tak paham !!

Aku bukan gay okeh ! Tapi tu laa. nak kata diorg gay , jauh sekali .. tetapi ternyata diorang amat akrab sekali ! Pergh.. bagus tul aaa.. Yerla kan , duduk kat tempat orang .. kena la bersama senantiasa .. Kang .. haaa.. ada gak hilang ..kena culik.. eeee.. dengeresss tul ar..

Aisey.. pagi pagi dah berjela entri aku.. ok ok.. g la makan.. sian kat korang .. kan kan ? Aku bawak sandwich dah ni... Kang kul 10 kita gegar blog lagi eh.. ada sapa sapa nak muntah hijau lagi ???

Tolong jangan goda aku !

 

Hurm.. ramai anak dara kata lelaki dah berkawin ni , best .. matang ..berkarier ( yolah tu ) dan pandai mengambil hati ( berlakon je lebih ) ... Aku tak nafikan semua tu tapi tang berkarier ni , hanya perempuan yang materialistik je gemar ... Tang lain tu , perempuan yang kurang kasih sayang... kurang perhatian suka lelaki yang pandai amik hati dan gemar manjakan mereka .. Ini hanya ada pada lelaki dah berkahwin saja !! Kenapa ? Pengalaman mereka dalam bercinta , bertunang dan berkahwin digunakan sepenuhnya .. Tolonglah .. lelaki jenis ni mmg pandai bermain kata kata je.. Berlakon ! Tabur janji.. konon nak kawin .. Dan mmg ada yang kawin tapi diceraikan isterinya terdahulu .. Cuba fikirkan.. sapa yang musnahkan perempuan sebenarnya ? Perempuan jugak kan ? Sapa yang kejam sebenarnya ? Fikirkan sendiri ..

Isteri orang lak .. Hurm.. yang ni , yang sering menjadi sasaran adalah jenis yang terbiar sepi .. Adoii.. Kenapa jadi gini ? Si suami bz .. samada bz ngan kerja .. atau bz ngan perempuan lain ! Arghh.. Maka syaitan mainkan peranannya paling penting untuk merosakkan rumahtangga yang sedia ada .. Isteri yang kesepian amat mudah digoda oleh lelaki lelaki yang dirasuk syaitan ini ..

Nak tanya satu .. Dapat apa ??? Seronok ? Puaskan nafsu ? Cuba tanya hati tu .. Damai tak ? Aman tak ? Tak kan ? Rasa seperti ada ribut taufan je dalam hati tu.. rasa bersalah.. rasa berdosa tapi tak nak hindari .. tak nak lawan . .malah menyerah kalah dan menyalahkan keadaan .. Adoi...

Wahai  manusia termasuk aku ini .. sama sama kita berfikir .. hidup kita ini sementara saja .. entah kejap lagi mati pon kita tak tau kan ? Apa yang kita dapat sebenarnya ??? Keseronokkan 5 minit dan merana seumur hidup ?? 

Fikirkan .. dan bertaubatlah ... selagi nyawa belum sampai di kerongkong ... masa tu , tak berguna lagi dah ..

Penat berblog ...

 

Apa yang best sebenarnya bila berblog ni ? Pertama .. Bila dapat $$ .. satu kepuasan yang tiada bandingnya .. Persoalannya .. jika benar puas , berapa ramai yang jadi blogger full time dan dapat income yang benar benar masyuk ? Yang dok gembar gembur cerita sampai juta tu , masih lagi bekerja kan ? Atau berbelas ribu sebulan , masih lagi dok 'YES BOSS " kan ?

Tolak tepi kepuasan , persahabatan atau apa saja melainkan $$ .. Berapa ramai sebenarnya nak berblog untuk $$ ??? Ramai .. sangat ramai .. Bila terdengar ada blogger dapat beribu ringgit hasil dari iklan , berapa ramai blogger terbeliak bijik mata ???

Tapi bila dia cuba , jangankan beribu , nak dapat seringgit pon susah .. Apa silapnya ? Bila dibandingkan dengan blog yang dapat beribu tu , dia fikir blognya jauh lebih mantap .. kan ?

Kalau dikaji sebenarnya ... tak ramai yang benar benar dpt pulangan yang besar dalam dunia blog di Malaysia ini kecuali jika buat bisnis dalam blognya .. Kalau takat pacak papan iklan , jgn mimpi la nak dapat beribu sebulan kecuali ada kabel baek punya dan kaki kipas .. Tu boleh la ...

Apa yang sepatutnya dibuat dengan blog ? Carilah idea lain ... buat bisnis dalam blog.. produk produk yang menarik untuk dijual.. Kalau takat pacak papan iklan tu , lebih baik meniaga nasi lemak depan rumah pagi pagi.. lagi masyuk.. tak payah tunggu 2-3 bulan untuk cek sampai kalau takat seratus dua jer pulangannya ..

Jom malukan dia .. best wehh ...

 

Mengaibkan orang secara terang-terangan .. apakah hukumnya ??

“Sesiapa yang menutup (keburukan) seorang muslim, Allah tutup (keburukannya) di dunia dan akhirat” (Riwayat Muslim).

Firman Allah: (maksudnya)

“Allah tidak suka kepada perkataan-perkataan buruk yang dikatakan dengan berterus-terang (untuk mendedahkan kejahatan orang); kecuali oleh orang yang dizalimi, dan (ingatlah) Allah sentiasa Mendengar, lagi Maha mengetahui.Jika kamu melahirkan sesuatu kebaikan, atau menyembunyikannya, atau kamu memaafkan kesalahan (yang dilakukan terhadap kamu), maka sesungguhnya Allah adalah Maha Pemaaf lagi Maha Berkuasa”. (Surah al-Nisa: ayat 148-149).

Allah berfirman (maksudnya)

“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip mencari-cari kesalahan orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat antara satu sama lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani. (Surah al-Hujurat: 12).

Jika seseorang itu sudah insaf , perlukah kita bukak segala pekungnya yang lampau ???

Serius penat ..

 

Teringin nak maki hamun...

Teringin nak sepak terajang ..

Teringin nak lepaskan geram ..

Tapi apakan daya ... aku tak mampu ..

 

Kadang kadang orang nampak kita segalanya ..

Mereka terlupa kita insan biasa ..

Melangkah dengan kaki yang sama ..

Adakalanya tersungkur juga ..

 

Melihat mereka ketawa , kita tersenyum ..

Mereka sangka kita tinggi di awan ..

Sedangkan berlari pun tidak berupaya ..

Apatah lagi melangkah dengan bergaya ..

 

Lupakan je ...

Jangan dipuja pelangi 7 warna ..

Hujan itu lebih nikmat rupanya ..

Mentari adalah rahmat segalanya ..

Tapi siapa dapat nama ?

 

Fikir fikirkan ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI