Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 9 April 2011

Tiada lagi pemenang kecuali dia !!

 

image" Mamat ni kalau menang , aku mmg bosan !! Serius bosan nak bebel.. korang masuk la tengok sendiri ...Lu usha apa der "

http://www.adybudika.com/

Lagi 30 minit untuk tutup soalan pusingan ke 8 .. aku nak g pekena ABC kat Ali Bistro ni.. nak masuk BIG FAT LOSER tahun depan.. lalalala..

Wah !! Tabik Tabik !!

 

Huihh ... Dalam tempoh 25 minit blogger ini dapat menjawab ketiga tiga soalan aku !! hahahaha.. aku bagi abis susah dah tu... Tabik arrrr !!!

Ramai mengadu kata susah.. ada yang dah jawab.. Bila salah aku terus delete yer jawapan dia .. aku hanya simpan yang betul .. setakat ni ada ... 10 .. bukan ..5.. er... bukan... 3.. erk.. tak gak.. 1 ??? Hanya satu jeee yang betul !! Siapakah ???

image

Haaa.. aku pampang muka dia yang sangat pantas ini !!

Tabik Tuan !! hahaha

Sapa dia ??

http://eyjalukman.blogspot.com/

Tolong jangan mintak jawapan dari dia !! hahahaha.. Jangan bagi jawapan tau !! Lagi 5 pemenang paling pantas dan tepat sedang menanti anda..

GEGAR 1000BLOG : SOALAN KUMPULAN 8

- TUTUP -

Soalan KE - 8 , kill n die !! Har har har ... Pemenang akan dipilih berdasarkan jawapan yang PALING TEPAT dan PALING PANTAS .. Juara , akan dinaikkan banner blognya dan 5 blog berikut hanya url blognya.. Yang lain , tak pe... boleh tersenarai juga .. Yang penting , AMIK KESEMPATAN yang ada di depan mata tu ..

Untuk menjawab soalan , seperti biasa ... sediakan satu entri khas..

  1. Header blog BEN ASHAARI

  2. Tajuk : BEN ASHAARI KASI GEGAR 1000 BLOG ( 8 ) ! dan linkkan ke entri ini ..

  3. Jawapan ? Jangan tulis dalam ni... nanti org tiru.. hahaha.. Jawapan sertakan sewaktu tinggalkan url entri ini .. Contoh jawapan ;

http://www.benashaari.com/jawapan1.html : JAWAPAN

( 1 ) ALI ( 2 ) AHMAD ( 3 ) ABU dan seterusnya .. begitu jer.. ok ?

Dan soalannya ... berikan url lengkap blog blog ini ... Rujukan di BENASHAARI2 , kumpulan 8 !

  1. SEXAMEDS
  2. Teka teki : Dua dah pening .. Tiga apatah lagi !!
  3. Ok... salah aku lagi !

Cukup 3... hehehe ...

Itu sajaaa.... Apa yang perlu korang buat... Geledah !!! Senang kan ??

Erk... kantoi lagi dek bloggers ?

 

DSC_0532Masih lagi di A&W ... Dan tak sangka kat sini ada yang baca blog aku !!! Bukan sorang ok... erh.. nak gelak bleh ?? hahahah... gelak sbb blog yang gila trafik ini pon ada pembaca eh .. lalalala..

Terima kasih pada yang sudi bergambar tu eh .. nak borak tak leh .. i segan uuu .. bukan sombong okeh..

Sekurang-kurangnya aku boleh berfikir !

 

DSC_0524

205097_206990059324638_100000409372347_740235_6369471_n

Skang aku kat JJ Mahkota , Cheras .. rai harijadi anak buah aku yang ke... ke ... erk... ok skip yang tu ... Haa... buat kat A&W .. Murah jer ni ... abang aku kata tak sampai pon RM600 untuk 2 jam .. Ok la kan ? Hurm... aku ni susah betul nak senyum depan kamera .. hahaha.. OPs...baju ? Aku mmg suka pakai baju ni.. selesa giler ..

OK..berbalik pada tajuk aku.. hehehe ...Mesti ramai ingat aku ni emo jer kebelakangan ini .. Sebenarnya entri aku ni nak sedarkan terutamanya mereka yang baru baru lagi dalam dunia blog ni .. berblogging tak semestinya manis belaka ...

Macam ada blogger kata , nilah harga kefemesan .. tapi bagi aku tak sepatutnya ini berlaku .. Aku ini blogger .. Yang sakit hati tu blogger .. AKU BLOGGER dan DIA PON BLOGGER ! Apa bezanya ?? Lainlah aku ni ARTIS dan DIA ITU PEMINAT ..Aku terima !

Aku ini blogger .. Dalam kepala aku 24 jam dok fikir segmen seterusnya .. SEGMEN SEGMEN SEGMEN.. SOALAN SOALAN SOALAN .. itu berkenaan dengan blog la.. kalau takde kaitan dengan blog , AYAM AYAM AYAM .. hahaha.. sori la yer. aku mmg suka makan ayam ..

Kenapa nak sakit hati ? Aku berfikir untuk menaikkan blog aku dan jugak rakan rakan lain .. Aku tau aku bukan baik sangat.. dan aku pon tak harapkan sebarang pujian mahupun hadiah .. Cukuplah hargai apa yang aku buat dah .. tu jer .. tak perlu bagi dalam bentuk entri atau sebagainya .. Kalau tak suka , bagitau apa kekurangannya dalam berhemah .. aku boleh terima .. Aku bukan budak kecik nak suka kena marah ... Aku tua dah wehh .. korang yang nak tegur tu pon bukan la tak de otak .. bukan takde pendidikan .. gunakanlah..

Hurm.. bosan la bicara pasal ni tapi aku terpaksa.. sbb makin ramai blogger baru makin banyak karenah .. Nak layan satu satu , mmg tak larat la.. jadi biarlah entri ini sebagai satu pesanan penaja  dari aku.. Itu je lah aku mampu buat dan nasihat buat blogger baru .. Maju dengan kebijaksanaan tanpa melukakan hati mana mana pihak ..

JADILAH BLOGGER YANG BIJAK DAN BERILMIAH ..

JANGAN FOLLOW BEN ASHAARI ! !

 

Yup !! Jangan FOLLOW dan TOLONG JANGAN JOIN SEGMEN BEN ASHAARI !! Kenapa ?? Sebab BEN ASHAARI confirm tinggi trafik bila buat segmen ... Korang rugi punya ...

Aku terbaca di satu blog ni .. dia kata aku buat segmen tu untuk up trafik aku .. Hahaha.. adeh... Orang buat blog nape eh ?? Saja je nak bercerita dalam tu ? Mmg betul pon nak bercerita .. tapi sapa baca ? Ahli keluarga ? Jiran ? Kawan kawan sekolah ? Kawan opis ? Hahaha.. adoi... kata bijak dah ?

Katanya la kan .. Dalam segmen aku tu aku suruh tag blogger lain ? Sat nak tanya pada mereka yang selalu join segmen aku ni , ADA KE AKU SURUH TAG BLOGGER ?? Fikir sendiri ..

Berkali kali aku kata .. segmen mmg bertujuan menaikkan trafik dua hala ! Tapi aku paling rugi sebab , ranking ALEXA aku akan jatuh .. Pembaca blog aku yang setia akan bosan sebab aku asyik bersegmen .. Dan aku abiskan masa dok update url blog jer ..

Aku boleh hidup tanpa segmen.. aku tak kisah dah .. aku dah ada pembaca aku sendiri .. 100 orang ?? 200 ?? Aku boleh jadi blogger bercerita ikut suka tekak .. aku lagi gemar mengarut .. Serius .. Mmg kaki mengarut aku ni.. Tapi aku fikir .. apa perkara terbaik  yang boleh aku buat dalam dunia blog ??? Sekurang-kurangnya aku dah berjaya komuniti aku sendiri.. KAU ???

Suka gila laaa ..

 

Aku berdarah mamak + minang .. hehehe.. ada sedikit benggali .. tu bapak aku kata la.. belah ayah aku.. hahaha... Kedua dua orang tua aku dilahirkan di Pulau Pinang .. dan aku punya ramai suku sakat kat sana laa.. hahaha..

Memandangkan aku ini ada darah mamak , kari tidak lari dari menu makanan harian .. Dulu aku tak suka kari kecuali bila mak aku buat kari ayam .. Kari ikan , tamoooo .. aku sanggup makan maggie dari makan kari ikan ..

Bila dah tua tua gini , barulah aku tau betapa sedapnya kari lebih lagi bila mak aku yang buat .. hehehe.. Aku leh makan 2-3 kali .. silap silap aku leh join BIG FAT LOSER .. huhu ..

Ni baru lepas makan kari telur rebus.. hahaha.. 2 kali tambah ..Telur saja dekat 6 bijik aku bedal.. hahaha.. mmg feveret aku sungguh laa telur telur ni.. Dulu takat 6 bijik ni , tak de makna.. paling skit ,10 bijik sekali gus..rekod , 20 bijik .. hahahaha...

Wife ? dia punya kari lain.. kari kelantan .. haaa.. tu pon nak belajar dari mak aku ... Tapi ada perubahan.. dari tau skit skit , skang ni dah teror dah.. berkat godek buku resepi kak hanielieza dan geng blogger masakan cam mat gebu , kak ummi dan kak nor .. Terima kasih ..

Dan aku kenyang sudah seperti ular sawa .. maka nak beradu kejap.. 5 ke 10 jam .. hahahaha..gila... ok ok ..ari ni tiada segmen.. saja nak rehatkan minda ku ini .. penat seminggu bersegmen ..

Jika sekali lagi BLOG NOT FOUND ...

 

Apa yang akan aku buat sekiranya berlaku sekali lagi kemalangan ngeri itu ? BLOG NOT FOUND ?

Sebelum itu .... iklan dulu.. Ingat Maharaja Lawak je leh iklan ehh.. hahaha ..

image Lanjut  >> SINI

 

Sebenarnya bila keluar jer BLOG NOT FOUND tu , aku rasa macam nak biar je terus .. malas nak betulkan .. Kenapa ? hurm... rasa kecewa .. Tu je la aku katakan tapi kenapa aku betulkan balik ?

Aku bukan marah laa... kecewa jer ... Sampai bila kita nak bertelagah ? Yang kat atas ni , berebut yang kat bawah dok tarik agar dapat sama sama bersimpuh di lantai .. Sedangkan yang kat atas ni berusaha la cuba nak bawak seramai mungkin menikmati permandangan indah dunia .. Kenapa begini ??

Tapi bila aku fikirkan semula .. semua ni bukan berlaku dalam dunia maya saja .. dunia realiti pon sama.. kalau aku tutup , bererti kalah dalam perjuangan .. Maka , aku amik keputusan .. aku ada rakan rakan yang cukup menyokong aku.. Bukan satu.. bukan dua .. tapi beribu ! Yang tak suka kat aku ni , diorng takde sebab musabab kecuali HASAD DENGKI yang mana syaitan mmg sukakannya ..

Fikirkan kembali ... aku fikir dah .. dah berkali aku istighfar.. walaupun ada tapi aku cuba jauhi sifat dengki ni.. Tak berbaloi.. Cemburu kerana kejayaan orang lain tu , aku mmg ada .. tapi cemburu tu aku jadikan semangat untuk melangkah dengan lebih jauh ..

OK.. lari tajuk sat ... Ada kawan kita mintak sokongan kita .. jom sama sama beri skongan kepadanya .. > SINI

Cerita teksi ...

 

Balik ke Cheras .. planning nak g ke majlis harijadi anak buah aku .. kebetulan lak kat rumah aku tu pon ada buat kenduri lak .. hurm.. tapi aku dah janji ngan mak aku nak g ngan dia sekali nanti.. terpaksa la kan ..

Dalam teksi tadi , pemandu tu rajin benar nak berborak ngan aku.. aku pon rajin benar la membalasnya .. Aku tengok di cermin pandang belakangnya , ditampalnya duit duit syiling lama .. ada pelbagai jenis size dan rupa ..

Dia tanya aku.. duit syiling lama ni bernilai ke ? Sudah pastinya bernilai kata aku .. Ada antara duit tu datangnya dari arwah ibunya .. Kira dah jadi sentimental value la duit tu.. Aku cuma tersenyum. Dia tanya aku berapa biasanya harga duit syiling lama tu ? hurm.. bergantung pada permintaan sebenarnya .. lagi skit tapi tinggi permintaan lagi mahal la harganya.. Macam tak percaya lak dia .. hahaha.. Maksud aku , biar benar !! haaa.. Sengih je aku ..

Sampai kat destinasi ... aku bayar tambang .. dan sempat berpesan .. Kalau orang naik kereta dan punya niat jahat , rasanya dengan duit duit tu nanti kena kebas .. Ada baiknya letak ditempat yang selamat .. Dan kereta pon selamat ari kena pecah masuk ..

Dan aku berada di cheras skang ini ... hehe..

Jangan cari pasal ...

 

Hormat hak orang ! Bagi aku , dunia blog ni mudah .. kalau nak kritik , teruskan .. nak berblog , teruskan .. nak kutuk .. lantak laa.. Tapi tolong hormat privasi orang lain !!

Kadang kadang kita terlupa .. termasuk aku ... jadi memandangkan aku teringat sekarang ni , maka aku nak pesan je la .. Jangan sangka kita bijak dengan menjatuhkan orang lain .. Jangan sangka dengan menjatuhkan orang lain kita jadi bijak ..  Dan jangan jadi ahli keluarga syaitan dengan memalukan saudara seagama sendiri .. Ok ?

Haih.. aku perasan , ada blog yang seolah olah nak tunjuk bagus dengan kritik serta meletakkan secara terang terangan gambar yang bukan miliknya .. Hurm.. Adoi.. Awak terlupa ke identiti awak tu ?? Dalam dunia maya ni , nak trace senang jer .. Haih... kalau susah , lama dah aku join politik .. kutuk kaw kaw punya .. tapi aku tak , tak semudah itu nak terlepas ..

Aku pon pelik la spesis manusia yang sukaaaa sangat mengutuk saudara seagama ni ... Tak belajar agama ke ? Nak kritik , biar berasas .. Jangan terikut orang takde otak ! Kita ada otak , gunakan ! Otak untuk menjadikan kita ini manusia yang beradab , berilmu , bertanggungjawab serta beragama ! Bukannya otak untuk belajar tinggi tinggi tapi pemikiran tahap mana ?? Tu fikir la sendiri ..

Aku bukan marah sapa sapa .. malas nak marah .. cuma ingatkan diri sendiri jer .. hurm..

BLOG NOT FOUND !

Hahaha... gara gara blog , aku tersadai jap kat ERL ... Aku dh sampai kat destinasi aku ni.. ERL Putrajaya tapi aku tak keluar lagi dari stesen.. terus taip entri ni.. takut nanti tak segar dari ladang .. haahha..

KECOH sekejap tadi.. Blog aku dah kena delete !!! Ahahah.. aku cuak ? Rileks dulu.. tengok apa ceritanya di blogspot ni.. Blogspot ni kan milik google... takkan dia nak biar sesenang je nama dia jatuh kan ?

Mmg aku masuk tadi tak boleh ... terus aku ke akaun aku.. dia mintak pengesahan ! Waahhh.. katanya ada aktiviti yang kurang enak berlaku di blog aku.. apakah itu ? sapa buat pengambaraan lucah di blog aku tuuuuu???? hahahaa..

Aku masuk FB.. erk..ramai dah komen .. tanya apa cerita kat blog aku ? aku dah bersara kah ?? Aiseyman... Rileks la dulu... lom sampai masa lagi...

Aku fikir.. kalau blog aku kena blocked .. pasni aku nak buat blog nak guna nama apa eh.. Tamo dah BEN ASHAARI .. Hurm... CIKANONY.COM ? Cam best jeee.. nak gak g kutuk blog orang kan ? hahaha..

Lepas dah dapat pengesahan.. aku dapat masuk semula .. Hehehe.. Hilang beratus trafik aku jap tadi.. hahaha.. rileks arrr... Takkan tu pon nak kalut kan ? Be cool bebeh.. Buat je blog lain .. pe susah.. Nak mula dari bawah ??? I LIKE !!

Ok .. mau sambung perjalanan hidup.. hehehe.. jumpa nanti di CHERAS .. Psstt.. ramai jugak sayang kat blog aku eh.. Sayang kat aku tak la pulak ... hahahaha..

Tergelak dengan kebijaksanaan mereka ..

 

Salam .. selamat pagi ..

 

Kelmarin ada aku baca sebuah blog .. Dalam blog tu , dia ada tulis isu isu yang sering digembar gemburkan oleh blogger blogger baru terhadap blogger lama.. Newbies ni sering attack blogger lama lebih lebih lagi yag dah femes , dengan mengatakan blogger lama sombong , berlagak dan macam macam lagi ..

Ni isu mudah tapi saja nak diberatkan oleh blogger yang punya banyak masa tapi singkat pemikirannya..  Bayangkan blogger lama yang dh femes tu ( dan dah mengalami erti keperitan berblog ) seorang artis yang popular .. FAHRIN AHMAD la.. Dalam dok berjalan jalan kat shopping mall , tiba tiba sekumpulan peminat menyerbu dia .. Nak autograph.. nak bergambar la.. kalau ada 100 orang rasa rasa dia mampu layan semua ? Takat 3-4 orang tu , selamba jer.. Dia pon ada tujuan ke situ kan.. tu bukan sesi bertemu peminat.. Jadi kalau dia minta diri pasti ada yang kata dia sombong kan ?

Bukan mudah nak puaskan hati orang .. Yang tak puashati tu mula la cop orang tu sombong.. orang ni berlagak... Tapi dia tak nak pikir diri dia tu camana .. Orang mcm ni , sampai bila bila takkan maju !

Kemudian aku baca komen di entrinya tu .. Hahahaha.. Entri dia tu telah memakan diri dia sendiri ! Dia dok sedap bantai orang sekali ada satu komen tu , cukup simple jer .. Kalau dia banyak masa ( diorng pon anggap dia tu otai ) , meh la review blog dia .. Hahaha.. bijak bijak.. amik kesempatan eh ..

Aku tak tau la dia g review ke tak .. tapi tu la.. jangan pandai cakap weh nanti kena kat batang hidung sendiri .. Bukan mudah jadi blogger lama ni ... Kalau berblog dengan asik dok bantai orang , lama lama jadi sampah penulisan kita tu .. Orang suka baca isu panas tapi isi kosong .. Mereka yang suka , pasti akan komen menyokongnya .. Kenapa ? Mereka tak berada di tempat itu ..

Bayangkan .. anda seorang doktor... ada 10 pesakit dalam klinik anda.. dan salah seorang darinya , adalah rakan baik anda.. Dan rakan anda itu pulak , baru je datang tetapi mintak anda rawat dia dulu .. Apa yang anda akan buat ?? Tersepit bukan ?

Cakap mudah selagi kita belum berada ditempat itu .. Pandai mengkritik kononnya nak perbetulkan orang lain .. Bagus tu tapi pusingan hidup ni akan sampai ke kita juga satu hari nanti.. Dan jika kita berada di situ .. apakah kita seperti masa mula dulu ?

Kata kata Mamat Khalid menyedarkan aku ..

 

MAHARAJA LAWAK ...  Setelah menyaksikan persembahan JOZAN ... Mamat Khalid komen .. dan komen dia tu membuka mata aku .. hehehe .. Kita buat la apa sapa pon , selagi kita ada FOLLOWERS , kita selamat .. Lawak atau tidak , mereka tetap menyokong .. Kan kan ?

Sama dalam dunia blog ... Enjit enjit enjit semut , sapa sakit naik atas ... Haaa.. nak naik tu mmg best.. tapi kalau naik guna helikopter , mmg tak rasa la nikmat blogging tu .. Tapi jika merasai 'keperitan' untuk naik , kita akan ada cerita untuk adik adik blogger akan datang .. Sekurangnya mereka tahu perit getir untuk berada di atas ..

Macam aku sebut tadi .. dalam dunia blog ni , bila kita dah mula naik , pasti akan ada bayang bayang ikut rapat .. Bayang bayang ni pulak bukan membantu sebaliknya menunggu masa nak tikam dari belakang .. Mengkritik , mengeji dan mengutuk .. Kononnya membantu meningkatkan kualiti penulisan dan blog blogger tersebut.. Bagi aku MENGARUT !! Pengkritik yang ada skang ni bukan pengkritik , majoritinya pengutuk ! Keje nak kutuk blogger je.. Bangga sangat la ngan jawatan tu.. Tak sedar bahu makin berat sebelah ke ??

Tapi jangan risau .. selagi kita ada pembaca setia dan rakan rakan blogger , kita akan tetap gembira blogging .. Lantak p la suara sumbang tu bersuara .. makin bersuara makin sengau ! Lama lama , diorg kutuk sesama sendiri .. Kesian ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI