Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 21 April 2011

SEGMEN : GEGAR LAGI - ROUND 2

 

OK... lama tak menGEGARKAN kepala otak eh .. hahaha.. bz sangat aku skang ni .. hanya sempat nak update jer.. nasib baik laa ada PA .. hahaha.. jadi skang dia akan amik alih bab update dan aku bab promosi .. haa.. amacam ?

Ok .. untu ROUND 2 ni ... soalan semua dah disediakan oleh aku dan juga pembantu aku tu haa.. korang kena redah KUMPULAN 2 ..  Cam biasa , 5 pemenang saja akan dipilih ... dah dipromosi blog mereka selama sejam .. ok tak ? Ala.. takde hadiah.. hehehe..

Masa semakin mencemburui kita .. cer gegar skang !! hahaha.. jommmm  > SINI ... Semoga berjaya !!!

BLOGGER ? Hahahahahah ...

 

Teruk sangatkah jadi BLOGGER ni ? Hurm.. Tak dinafikan mmg ada memandang negatif terhadap blogger ni .. Blogger ni ibarat wartawan tabloid yang mencari cerita cerita panas untuk melariskan akhbar mereka jer ... Cerita hantu , gossip artis yang melampau .. dan banyak lagi lah isu yang sememangnya diluar jangkauan wartawan biasa ni ..

Terbaru aku baca di wall FACEBOOK seseorang .. " Siapa BEN ASHAARI ?? " .. Maka jawapan yang dia dapat ialah " BLOGGER " .. Kemudian ... disusuli dengan " HAHAHAHHAHA "  ..

Aku tak nak berprasangka buruk .. Tak masuk syurga aku nanti ...Tapi kenapa dia ketawa dengan panjang ? Apa yang aku faham ialah , BLOGGER ?? Hahahahha ... Gitu la .. Seolah blogger ni macam nothing.. Tak menyumbang sebarang kebaikkan pada negara !

Tak dinafikan mmg terdapat blogger yang begitu.. hanya mencari isu isu panas untuk dapatkan hits yang tinggi tetapi jumlahnya boleh dikira la.. Kira masih bernasib baik la kan ..

Ingin aku tanya laa..Apakah blogger ni semua teruk ke ? Buat blog semata mata untuk mencari publisiti murahan ? Hurm... Kalau kerana seorang punya hal , lalu semua kena tempiasnya?? Huih.. mana adil gitu kan ?

Apa yang aku nampak sekarang ... banyak blogger menghasilkan entri yang bagus dan mereka ini terdiri dari cerdik pandai .. Bukan mudah menghasilkan entri yang bagus.. Pengalaman , kesabaran malah ilmu diperlukan untuk punya entri yang baik ...

Jom bergossip sat ...

image

Melihatkan pada jumlah online dan lompatan pageviews yang tinggi pada entri yang aku buat tadi ( link ) , menunjukkan entri entri yang punya lada hitam serta cili jeruk mmg sedap sekali dibaca ..

Sebab tu bila nak dibandingkan pencarian dalam internet ni , cerita cerita gossip artis melebihi dari pencarian mengenai agama .. Hurm.. Rasanya tau bila tinggi bila bab agama ni ? Tunggu la Ramadhan nanti.. hahaha.. masa tu ramai la cari artikal pasal puasa , solat sunat terawikh , niat puasa dan resepi makanan pon top ... Masa ni bab artis slow skit kan ? Hahaha.. jap je tuuu .. hahaha ..

Biasa la kan .. manusia... bab bab panas ni , mmg dah budaya kita untuk dilayari .. hehehe.. Terpulanglah pada citarasa masing masing kan.. Sendiri punya kubur ...

Title Post BEN ASHAARI takde kene mengena dengan isi eh ?

 

Heheh.. ada satu komen dari budak sekolah yang bakal amik SPM tahun ini .. gamaknya baru umur 17 tahun yer ?  Erk...

Tak pe tak pe.. aku terima .. Mungkin la kot takde kena mengena dengan isi .. kalau.. KALAU ... baca sekali lalu jer ... mmg takkan faham punya ...

Entri aku tadi tu .. pasal apa eh ?? Oh.. nak tarik trafik ? Hahaha.. tak perlu dah .. Ari ni dan semalam , Cik Heliza kita dah tolong promotekan entri saya.. cukup banyak dah .. tapi kenapa aku buat entri macam tu ?

Kalau baca dengan  hidung , maka tak jumpalah jawapannya... Tapi bila baca betul betul , sebenarnya aku ada letakkan mesej di situ .. Sangat mudah !! Apakah perlu aku terangkan segalanya dalam entri tu ? Ops.. maaf .. budak sekolah lagi..

Nasihat aku satu je .. hormat orang yang jauh lebih tua .. jangan sangka pandai tulis dalam bahasa inggeris maka senang senang kata tulisan orang lain tu SAMPAH .. Jauh perjalanan hidup awak lagi tu dik.. Saya ni dah sampai dapat darah tinggi..

Adakalanya kita perlu bijak dalam penyampaian kita .. Bukan semua orang boleh terima bulat bulat .. Jangan sangka kita bijak maka kita boleh sesuka hati menidakkan orang lain ..

Dalam blog aku ni ramai pembaca yang berpelajaran tinggi ... Yang berlagak belajar tinggi pon ramai .. Fikir fikirkan la yer..

Blog yang paling aku MENYAMPAH nak masuk !!

 

Serius.. nyampah !! Layout ? Hancus.. Aku tak tau laaa  camana dia boleh design blog dia gitu sekali ! Dengan header gitu.. warna backgroud !! Widget ??? Adoiiii ... apa jadahnya gitu haaa..

Entri dia ? Aku rasa korang baca pon mesti senyum punya .. Best ? Hahahaha.. Apa kemendanya BEST gitu !! Puas aku cari apa dia punya menariknya blog tu sehinggakan sampai beratus orang masuk .. Bukan sikit okeh !!

Godek punya godek .. tak jumpa langsung kekuatan blog dia.. Tu pon ada hajat nak dapat blog best ? Nasik baik la dia tak nak tapi orang yang bagi.. tu pon award sbb segmen jer.. hehehe.. kalau tak ?? Hahah..kena gelak je blogger tu ..

ARghh... bosan.. camana diorng leh kata blog tu best ??? Haih... aku malas nak kutuk blog tu lebih lebih.. nanti kena kat aku balik.. Jadi korang tengok la sendiri... blog tu.. haih.. Aku harap satu je la.. jangan kutuk lebih lebih dah .. kesian ... dosa tuuu .. ok ?

Jom .. klik SINI

Kali pertama aku masuk blog ini dengan 666 !!

 

Yearghh..abis dah meeting.. legaaa... tak dapat tengok netbook , jadi ngantuk giler aku .. hahahah ..  Ni nak godek blog orang .. Aku masuk pon atas keizinan blogger tu sendiri yer .. Jadi , tolong jangan jadikan isu .. ehem..

Oh ya... GEGAR LAGI ROUND 2 akan aku buat malam ni eh.. hehehe... Saja kasi rileks rileks skit.. Dan aku pon nak rehatkan diri dari bersegmen selalu sangat... nanti korang pon boring kan ?

Haa... ni blog sapa lak aku masuk kali pertama ni ? Berwarna pink dengan FOLLOWER pon dah mencecah 666 .. Pergh.. kalau aku follow , jadi 667 .. nak follow ke tak nak eh  ?? Hurm.. hurm ... Tamo follow laaa .. boleh ? Hehehe.. Nanti follow laa..

Blogger ni sah sah korang tau perempuan kan ? Hehe.. Asal pink je mesti perempuan eh.. Eceh.. aku pon nak buat pink gak la.. boleh ? hahaha.. rileks arr ..

Ada satu entri dia yang aku kagum baca.. hahaha .. suka suka .. hahaha... Bab blog dia , bagi aku 3.5/5 .. ni pandangan aku je ok !! Aku punya blog , 2/5 bintang jer... Penilaian aku ni berdasarkan selera aku .. jadi jangan kaitkan dengan selera mana mana pemegang PhD dalam bidang blogging ni yer..

OK .. jom g tengok blog dia  > SINI

image

Vlog HELIZA HELMI - Bahagian 2

 

Bahagian 1 tengok dah ? Loh ..belum dong ?? Hehe.. sasul lak.. Belum ??? Aiseh.. ok ok.. kalau belum , tengok dulu bahagian satu kat SINI ..

Yang ini adalah bahagian 2.. kena tengok dua dua .. baru leh faham .. okeh ?

 

 

Tak puas ? Klik SINI .. Gulp.. pasni aku punya ?? Atoii.. malu aiii ..

Ikhlaskah entri ini ?

 

Aku seorang blogger .. Blogger biasa yang menulis terus dari hati aku.. Bukan menulis untuk melepaskan marah atau geram tapi untuk menyampaikan perasaan ini .. apa yang aku rasa dan apa yang aku pendam ..

Bila aku baca blog blog yang lebih pd ilmiah , aku segan jadinya .. Kenapa ? Nak dibandingkan dengan blog macam aku ni , ibarat basikal tua dengan Ferrrari .. Malu  aku kalau orang kata blog aku ni popular atau femes.. Bagus ??? Erk.. tak .. tak.. aku tak rasa blog ni bagus ..

Tapi bila ada blogger blogger membuat entri berkaitan dengan blog aku mahupun aku sendiri , pasti akan ada yang terfikir.. " Apakah dia itu sekadar mahu menarik perhatian aku untuk aku membalas entrinya atau aku mempromosi blognya ? "

Maaf.. aku tak fikir gitu langsung .. Kalau dia nak buat , lebih baik dia g buat dengan blog yang jauh lebih popular dan bagus dari aku .. Apa la sangat blog aku ni ..

Aku masuk satu blog ini .. Aku baca entrinya .. Aku terharu.. Dia bukan memuji tapi apa yang dia sampaikan cumalah pendapat dia saja .. Dan semangat aku untuk menghasilkan entri yang lebih bagus , semakin berkobar kobar ..

Aku tamo cerita panjang ... Aku dah masuk 2 kali blognya .. Sangat simple.. takde apa aku nak review sbb dah mmg ok pon .. Nak tau sapa ? Jom ... SINI

Vlog HELIZA HELMI sudah di ... 1tube.my

 

Hurm... layannnn ....kalau tak pueh hati , klik SINI .. Aku punya , tunggu lepas settle Beautifulnara punya ..

Vlog HELIZA HELMI ...

Kali ke 3 aku masuk blog ni ..

 

Kali pertama aku masuk , aku jadi FOLLOWER dia .. dan baca sedikit entri dia .. Kali kedua , bila dia tag aku dengan entrinya ... Dan ini kali ketiga aku bukak untuk aku masuk sekali lagi dan promote blognya pada kawan kawan di blog aku ni ..

Ada idea ... cuma ni pendapat aku secara peribadi je .. Kena lebih kemas memandangkan blog ni boleh pergi jauh jika dia benar benar serius dalam dunia blogging ni ..

Template dan lain lain tu , bagi aku ok .. susunan tu jer bagi aku nampak semak sedikit .. Tapi itu terpulang pada dia.. kalau dia selesa , ok jeer.. Toksah pening pening jika sekadar buat blog untuk berblog suka suka ..

Susah nak jumpa perempuan yang benar benar boleh tahan dan serius malah menjadikan blog untuk menjana pendapatan sampingan dia .. LELAKI ? Bagi aku lelaki banyak main main.. Terlalu banyak komitmen alasan biasanya yang diberi .. Sbb tu kalau tengok yang buat duit dari dunia maya ni adalah perempuan.. Walaupun tak bertaraf jutawan tapi boleh la untuk buat shopping kat STAR HILL gitu ..

OK.. berbalik pada blog ni , jom g tengok blognya .. klik SINI

Inilah masalah utama manusia ..

 

Pagi tadi .. aku g kerja.. dua kejadian berlaku depan mata aku .. Maka aku kupas satu satu isu tersebut .. Aku mulakan dengan isu PEREMPUAN .. Kenapa ? Ladies First .. kan ? Haahahah... ileks..

Ramai ingat aku nak berat sebelah.. Sebenarnya bagi mereka yang ikut blog aku ni , tau aku sendiri pon ada kupas isu isu LELAKI ni .. contoh bab tandas .. rokok .. sikap suami .. dan banyak lagi.. Tapi tiada pon yang kata , ala perempuan pon cam tu gak .. Mungkin ada tapi tersorok sedikit pendapatnya ..

Dalam entri aku tadi tu .. aku ada sebut ,  " Bukan semua PEREMPUAN tapi bilangan juga besar " .. maksudnya bukan semua tapi semakin menjadi jadi ..Kenapa ? Ada yang kata faktor LELAKI semakin kasar atau desakan hidup di bandar besar seperti Kuala Lumpur ni .. Masalahnya , yang berlaku sekarang ni bukanlah nak berebut naik komuter , tapi naik lif , tekan butang lif , naik lrt yang tak ramai mana pon kadang kadang .. tu semua contoh .. Maka dikaitkan , LELAKI pon samaaa .. Kalau gitu , PEREMPUAN dan LELAKI  sama je la perangai eh ???  Sememangnya kita tau LELAKI itu KASAR dan PEREMPUAN itu LEMBUT .. TAPI TAK SEMUA !! Ni kena highlight ni .. kang ada gak dok sebut ...

Aku tak berniat nak menegur dan aku tak berniat nak mengajar .. Aku cuma bercerita apa yang berlaku di depan mata aku dan apa yang ada dalam hati aku ..

Kemudian ..dalam lrt , ada seorang lelaki .. Mmg bersih suci murni je muka dia.. pakaian ala ala imam masjid dah .. Kira layak masuk Imam Muda dah ni ..  Dia duduk .. Aku berdiri.. di depan dia , berdiri seorang perempuan yang agak berisi badan dia .. Di sebelah dia seorang perempuan .. Kemudian perempuan ini bangun dan memberikan tempat duduk pada perempuan yang berdiri tadi.. Rupa-rupanya , perempuan tu mengandung .. Hurm.. aku hanya mampu geleng kepala.. Lelaki tadi terus duduk tanpa berbuat apa apa pon .. hurm... 'Bagusnya' ... malu aku sebagai seorang lelaki ...

Kalau kita asyik dok kata , ' Ala sama je LELAKI PEREMPUAN ' , maka kita takkan ke mana mana .. aku bukan nak berbahas atau nak tunjuk baik... Cuma inilah perasaan seorang lelaki yang sering berbisik dengan hatinya ..

Aku kagum dengan PEREMPUAN kerana merekalah seindah-indah ciptaan Allah .. Sendiri fikir la yer .. Ops.. dan tolong baca 2 kali .. pastu barulah komen.. sbb banyak yang terlepas point dan terus komen .. hurm ...

Buat PINKY MOMMY , RM55 boleh laa diterima .. hahaha...

Sememangnya PEREMPUAN gemar amik kesempatan !

 

Maaf... Bukan semua PEREMPUAN tapi bilangan juga besar .. tapi ini mmg amat ketara berlaku .. Ya.. aku tau .. LELAKI sepatutnya bersikap BUDIMAN dan PEREMPUAN , LEMAH LEMBUT serta BERBUDI BAHASA..

Hurm ... tapi apa yang berlaku kebelakangan ini yer ?  Aku bukan anti PEREMPUAN .. Aku hormati PEREMPUAN ..Mak dan isteri aku , perempuan gak kan ? Haih ...

Paling ketara ialah bab beratur ... Adoiii... Kita ni dah beratur panjang untuk masuk ke dalam stesen .. Dia datang , berdiri berhampiran dan seterusnya potong ! Yang dok beratur ni apa ?

Ini bukan berlaku hampir di mana saja ada tempat kemudahan awam.. Lif , ekslator , LRT , bas , teksi .... segalanya .. Kalau PEREMPUAN saja perlu didahulukan ..

Ya.. aku tak kisah .. tapi di mana BUDI BAHASAnya ??? Sekurang-kurangnya senyumlah walaupun tak reti nak ucap terima kasih atau lidah terseliuh semalam ... Tolonglah ..

Cukup-cukuplah amik kesempatan terhadap ' kelemahan ' LELAKI ni .. Tak cukup puas lagi ke ? Dah la dera mental LELAKI dengan keseksian 'anda' itu.. ditambahkan lagi dengan deraan sebegini rupa ? Haih ... Kalau tegur , kata tak 'gentleman' .. kalau di biar makin menjadi lak.. hurmm..

Ini bukan luahan hati tapi suruh fikir dari hati ke hati .. Apakah sudah ilang segala kelembutan dan kesopanan anda itu ?

Maafkan aku , HELIZA ...

Tolong jangan meluat .. HELIZA punya cerita lagi .. Bukan apa , aku terkejut terpengsan tergamam ter ... segala ter laa ada ...

Nak aku cer cerita ke ?? Hahaha.. ok ok .. gini ceritanya ... Di suatu petang yang indah .. Hurm.. cam tak kena.. Ok .. Pada satu hari .. hurm.. tak kena gak.. OK.. sekali lagi.. Petang tadi .. haa.. baru kena.. Ulang.. Petang tadi dalam kul 5 petang , aku bukak la FB aku ..

DSC_0675 Tiba-tiba aku ternampak ini di wall FB aku ...

image Ele.. biasa je eh ?? Mungkin korang pon tak heran sbb artis pon pernah singgah blog korang kan ? Ok.. jom tengok seterusnya apa yang berlaku sejurus Heliza update status tersebut di wall FAN PAGE dia ..

image500 - 600 lebih online sekali gus !!

Aku terkejut.. kenapa boleh begini ? Terus aku klik nama dia ... Masuk ke FAN PAGE dia ... Tergamam aku !!!

image

klik gambar untuk ke FAN PAGE HELIZA

Hurm... hurm... nak p bancuh hot choc sat .. pastu pengsan .. Rugi lak pengsan .. Nak layan LEVARAGE sat .. pastu baru pengsan sbb terkejut ...

TERIMA KASIH HELIZA .. Ops .. entri apa eh ? Entri INI .. Hurm... Hakikat ...Tak tau nak kata apa.. tunggu je la video aku ngan dia siap.. CUMA AKU okeh ... hahahaha ... Tajuk lagu Heliza laaa..

Segalanya bermula dari angan-angan ..

Salam... selamat pagi ..

 

Pagi yang cerah .. Tapak tangan kanan gatal lak .. ni mesti nyamuk gigit ... Kak Engku kembali ke Sinar.FM setelah bercuti beberapa hari.. Kembali ceria Sinar.FM .. Wah... REAL MADRID menang dengan BARCELON  , 1-0 semalam eh .. hahaha ... Banyaknya berita aku sampaikan ..

Ops... tu la dia .. aku seorang blogger .. segalanya aku nak sampaikan ...Dan siapa sangka , dengan penyampian aku sebagai seorang blogger ini , aku pulak dikenali ramai ..

Macam semalam , bila artis terkenal tu bercerita pasal aku di FAN PAGE dia...Siapa sangka ? Artis yang selama ini aku tengok di tv saja dan akhirnya pasal aku walaupun ringkas tapi amat bermakna sekali buat aku ! Rujuk SINI

Siapa sangka aku yang kuat berangan dan akhirnya ...

image

Dan lebih dari ini aku dah nikmati ....segalanya bermula dari angan-angan...

Aku sebagai seorang blogger ...

dialog4

Aku tak pernah bercita cita nak jadi blogger .. Malah tak teringin langsung .. Tapi itulah .. kita hanya mampu merancang .. Namun begitu aku punya satu kegemaran iaitu berkarya ..

Setelah setahun lebih aku memiliki blog yang mana saban hari aku menghabiskan setiap jam dengan mengemaskini segala cerita di dalam blog aku ini , pelbagai kenangan yang telah aku perolehi ..

Pahit dan manis ... mmg mengisi segala memori kehidupan aku sebagai blogger .. Tapi pahitnya tenggelam dek dengan kemanisan yang aku perolehi .. Dan aku amat menyukainya ..

Kawan dan lawan .. Segalanya adalah normal .. Di dunia nyata ini pon kita sendiri punya lawan kita sendiri.. Kita tak boleh memaksa mereka menyukai kita .. Tetapi kita boleh buat mereka menyukai kita dengan cara menghampiri mereka .. Sukar  tapi mencabar .. Namun aku tak berminat untuk melakukannya .. Biarlah mereka membenci aku yang mana aku sendiri tidak membenci mereka ..

Kenangan manis aku sebagai blogger selain dari perjumpaan bersama rakan rakan blogger ialah .. jemputan bertaraf MEDIA khas buat aku sedangkan aku ini seorang blogger yang baru saja berjinak jinak di dalam dunia maya ini ..

Menghadiri konsert BSN , adalah satu mimpi menjadi kenyataan .. Rujuk entri 1 , 2 dan 3 .. Haih.. menyaksikan persembahan yang mana aku hanya berada di depan mata tanpa sebarang halangan !! Haa.. amik kau !! Kumpulan kegemaran aku buat live konsert depan mata beb !! Ni bukan konsert fun fair okeh !! haaa..

Kemudian , aku dijemput menghadiri majlis pelancaran album single HELIZA  ( rujuk sini ) .. Haa... menarik ? Pergh.. ni baru setahun berblog.. Lagi 5 tahun ? Sapa tau kan ? Dengan berblog ni kita leh kenal macam macam peringkat orang di Malaysia ini ..

Banyak lagi kenangan yang aku perolehi sebagai seorang blogger ..Tak larat nak cerita ... Segala penat lelah aku mengeluarkan idea , dibayar dengan kenangan manis .. Alhamdulillah.. Malah aku sendiri punya ramai kawan blogger yang rapat dari segala pelusuk negeri di Malaysia dan juga rakan rakan pelajar yang berada di luar negara sampai ke Rusia sana tu.. Haa..

Kesimpulannya .. apakah aku menyesal jadi blogger ? Jawapannya , korang dah tau ... hehehe....

Andai aku ganti Sam Shaheizy

 

ben n lisa

Mungkinkah ?? Hahahaha.. TAK LAYAK dan TAK MUNGKIN sama sekali aku akan berlakon .. hahahha.. serius.. jgn mimpi la BEN ASHAARI .. Jadi je la blogger cam sekarang ni haaa..

Jangan risau.. aku masih sedar diri lagi.. hahaha.. Pasang angan angan je bila tengok poster gitu.. Lagi pon bukan mudah untuk menjadi pelakon.. Sedangkan nak buat vlog depan orang ramai pon gagal , apatah lagi berlakon.. Mmg kena hati kering punya laaa baru boleh.. Aku ? I malu  uuu .. hahahaha...

Gambar ehsan dari MAS

Pemenang TEKA HARGA DURIAN ...

 

DSC_0703

Harga durian ini untuk 10 bijik ialah ... RM487.00 tunaiii... Dan pemenangnya ialah .... eh sat.. Dan ini bermakna , sebijik durian berharga , RM48.70 .. Durian ni dari baka Musang King .. Haaa.. ni pon pemberian dari  rakan wife aku .. Rasanya ? Hurm.. mmg kaw abis laaa ...  Jangan ditanya betul atau tidak harga tu ... Dah tuan yang bagi kata gitu , maka aku bagitau korang tu la harganya ...hehe

Siapakah yang paling tepat ??? Jom g tengok SINi ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI