Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 29 April 2011

Bila blogger sengaja mencari salah ..

 

Lama aku tunggu.. aku dah bukak 2 blog.. sebelum ni dok kritik kaw kaw blog aku .. tanya kenapa aku buat itu ini .. Dulu blog aku lain ..skang lain .. suruh aku wujudkan blog lain la.. macam macam la dia komen ..

Pastu bila aku dh wujudkan blog baru dan dah masuk 10 entri aku rasa.. satu komen pon tak de pulak.. Namun masih dok kritik kat sini ..

Itulah aku kata.. kalau dah mmg gemar mencari lubang untuk mengkritik , maka dia akan terus mengkritik.. Namun bila ternampak kebaikkan atau kelebihan , dia diamkan ..

Tugas blogger bukan juri untuk mengkritik blog lain 100% manakala blognya sendiri hampeh ... Kalau kita tengok pengkritik yang sediada di dalam dunia ini , mereka sendiri telah berjaya dan layak untuk mengkritik seadanya..

AKu terima kritikan dengan secara terbuka selagi mereka berhemah dan bijak mengunakan kata kata .. Mmg benar kritikan akan membina tapi tolonglah adil .. Jangan kritik sebab CEMBURU atau PHD... Cemburu untuk membina kejayaan , kita boleh tau .. tapi jika sebaliknya.. awak ada agama.. ada pegangan..fikir fikirkan...

Entri Pilihan BEN ASHAARI #5 KASB

 

Sebab ana masuk ke alam blogger yang penuh dengan cabaran ini adalah kerana ana ingin mencabar diri ana agar berani membuat sesuatu penulisan yang mana semua orang baca selain ana...untuk pengetahuan semua...semasa sekolah dulu ana berasa rendah diri sehingga nak menunjukkan hasil karangan ana kepada semua pun ana malu, sampaikan ana sanggup menjadi orang terakhir yang menghantar karangan ana itu...
jadi dengan menjadu seorang blogger, ana akan berjaya menghakis perasaan tersebut..

sambungan : SINI

Entri Pilihan BEN ASHAARI #4 KASB

 

Okee.. Dulu memang langsung tak berminat untuk join dunia blogging ni..Entah kenapa ramai pula friend list dekat fb MTT yang berblogging,means dorang seorang blogger la kan..Oke mula berjinak-jinak Januari 2011 sebab dah terpengaruh dengan entri entri yang dorang share dekat fb ..Mula mula ingat just nak buat suka suka,ngomel ngomel kosong tapi sampai satu tahap tersedar **macam tak kena jer ayat tu.. Abaikan..Oke sambung,blogging ni sebenarnya memang happening,lebih daripada apa yg MTT sangka kan..tambah pulak bila ada orang yang sudi nak beri tunjuk ajar..Mekasih SIFU ! :)

sambungan : SINI

Maharaja Lawak .. Perlukah undian sms ?

 

Baru sempat tengok 3 peserta .. Man , Nabil , Jambu dan Balas.. erk.. 4 kan ? hehehe ...

Kesemua 4 tu menarik dan kreatif... Bagus bagus dan Balas ada peningkatan manakala Nabil turun skit kali ni.. Jambu ? Yearghh.. ganazz..

Cuma yang aku tak puashati adalah dari segi undian .. Kalau ikutkan carta undian , JOZAN , 40% diikuti Nabil 14% .. terlalu jauh.. kalau macam ni senang senang JOZAN juara kan ?

Yer.. mmg ASTRO nak dapat untung lebih tapi tak patut.. UNtuk kali ni mmg mencabar dan semua peserta berhabisan mencuba .. Macam Jambu.. dah cukup bagus tapi kalah semata mata undian sms ..

Rasanya lebih baik sediakan lebih 3 juri dan undian juri lebih adil.. Kot ya nak untung sekali pon , pk pk la gak nasib peserta tu .. Adil kena la adil gak ... adeh..

Nak g layan FAST 5 kat Alamanda ..Dah tengok Jambu n Nabil .. cukup.. lain tak yah.. huhu..

Sapa diorang ni yer ? Glamer gitu ...

 

Wah.. nanti masuk exam ... kot nanti ada yang tanya kan.. jiran sebelah ke.. kawan kawan time bergossip.. kena amik tau nih ..

image Wah.. ari ni besar-besaran perkahwinan mereka.. ada live lagi ... ok.. kenal dah ..

image Ala.. ni sapa lak ? tak pe.. tak kisah.. bukan nak jadi bahan gossip dalam ERL nanti kan ? Jadi tak perlu amik tau .. kan kan ..

Entri Pilihan BEN ASHAARI #3 KASB

"Sedari kecil Aku memang suka menulis.. Mak kata sejak pandai pegang barang barang yang selalu aku cari ialah pensel atau kaler.. Habis satu rumah akan ku hiaskan dengan lukisan lukisan dan tulisan tulisan ... Sejak masuk sekolah dari sekolah rendah hingga ke sekolah menengah.. mata pelajaran yang paling aku minati adalah Bahasa Malaysia dan paling gumbira bila cikgu suruh buat karangan.. Haaaa ni memang masa yang amat ditunggu tunggu.. Disinilah aku meluahkan segala idea yang selalu bermain di kepala hotak. Tapi selalu jugak dimarah cikgu sebab selalu aje terlebih perkataan yang diminta. Disuruh tulis seratus patah perkataan akan ku bantai tulis 3 muka surat haha.. "

SELANJUTNYA : SINI

Entri Pilihan BEN ASHAARI #2 KASB

 

Serius aku tak tau nak jawab apa.  dan aku pon takde alasan logik why aku join dalam dunia blog. nak cakap aku kejar populariti? ye ker? nak cakap aku nak femes ames cam otai-otai yang ade kat bloglist sebelah kanan ni pon rasenya jauh panggang dari api. ^_^

mungkin kerana aku suka hidup dalam dunia maya kot. banyak masa aku habis kat dunia ni. aku lebih suka menulis apa yang aku nak tulis. sharing apa yang aku rasa kat sini. kat dalam blog ni. mungkin dengan cara ini aku rase safe. kerana aku tak perlu berdepan dengan orang ramai untuk luahkan apa yang aku rasa dan apa yang fikir.

SAMBUNG : SINI

Serius .. aku tak minat nak tengok !

 

Ramai mungkin dok mengadap tengok tv .. tengok majlis perkahwinan si putera raja England tu haa.. Kenapa aku tak layan ? Entah.. aku mmg tak gemar tengok..

Bukan apa ... ini pendapat aku je la.. mungkin ada yang tengok , suka suka je.. best.. pastu ada yang mula berangan nak bersanding buat lagu tu .. kan ? Tak salah .. hehe.. berangan bererti nak gak kalau berpeluang ..

Entahlah.. bagi aku diorng tu mengajar kita jadi pembazir .. Dari apa yang agama Islam ajar , segalanya biarlah sederhana .. Tapi diorg seolah olah saja nak mencemari pemikiran orang Islam ..

Ya .. aku tau .. mmg .. sekadar tengok je. apa salahnya.. Tapi tengok kita tu tengok berisi lebih lagi anak anak dara.. Ada la yang pasang angan angan nak kawin ngan orang orang kaya dan berduit.. nak buat kawin ala ala garden la.. dalam laut laa.. macam macam gaya la ..

Tapikan lebih baik duit yang banyak banyak tu buat majlis yang mana fakir miskin dijemput sama .. anak anak yatim gitu.. diorg pon happy gak kan ..

Aku kawin ? aku buat kecik je.. panggil kawan kawan jer terdekat dan sedara mara .. Aku sedar aku sapa .. Tapi yang berduit tu , apa salahnya kan .. bersanding sambil buat amal jariah ..

Maaf la.. aku bukan kolot ..tapi dah penat tengok kita dok diajar jadi pembazir dan jadi fanatik terhadap gaya dan fesyen dunia skang ni.. Makin lalai dan jauh tersesat..termasuk aku gak la.. huhu ...

Kalau korang suka , tak pe la.. ini cuma pendapat aku jer .. kenapa aku tak tengok majlis pekahwinan diorng tu haa...

Pilihan KENAPA AKU SEORANG BLOGGER #1

 

okeh aku menjadi blogger ni kerana pengaruh rakan sebaya dan media facebook punya pasal...
mula-mula main facebook..berfesbook ni ada batasannya..bila lama-lama boring..habis game dalam facebook tu dimainkan...dah taktau nak buat apa...then saya pergi wall member-member..diorang sibuk mempromosi blog diorang...wa...macam best...terus membuat cubaan kali pertama... memandangkan saya join satu kelab..saya buat blog untuk kelab..sekadar nak promote lah...sambil-sambil situ saya godek-godek..macammana nak uruskan blog ni..tak lama pun..stop seketika...dalam setahun kemudian..saya mula buat blog balik... dan memberi penekanan lebih serius..blog ni pun baru berusia 4 bulan...tengok la archieve...betul kan..

Read more: SANTAI BEN ASHAARI :KENAPA AKU SEORANG BLOGGER | AZIZUL HAKIM http://azizulhakim91.blogspot.com/2011/04/santai-ben-ashaari-kenapa-aku-seorang.html#ixzz1KuMgj3Ob

Layan Vlog di PUTRAJAYA ..

Ok .. ramai mintak aku buat vlog bersama ... ok.. memandangkan ada 3 hari cuti ( aku 4 ) .. maka aku nak amik kesempatan yang ada ni mengajak mereka yang berminat untuk membuat vlog bersama sama .. Amacam ?

Tempat ? Tarikh ? sapa lagi ada ? Buat masa ni yang confirm akan datang , BROFRAMESTONE , Adibudika dan aku . hehe.. yang lain , kalau berminat .. sila hadirkan diri ke ...

ALI BISTRO , PRECINT DIPLOMATIK pada AHAD , 1HB MEI 2011 jam 1130 pagi ..

Berminat , sila emailkan pada aku bagitau yang korang minat.. hehe... ok ? BENASHAARI@YAHOO.COM .. dan kalau ada soalan , isu .. sila tulis sekali.. kita leh bincangkan di sana ... ok ? Cun ? Mabelessss ...

KENAPA AKU SEORANG BLOGGER

Tertunggu tunggu ? Maaf.. masalah teknikal tadi.. hehe .. Ikut hati aku nak select je yang menarik dan tertarik.. tapi bila dah sampai 100 lebih orang buat , hurmm.. tak sampai hati lak nak select je kan ..

Mmg ada yang best.. tapi nak highlight sapa yang best tu , tak perlu la kot.. ni bukan contest kan ... sekadar masing masing bagi alasan tersendiri mengapa mereka menjadi blogger ..

hurm.. macam macam alasan ada .. Kalau aku , pastinya aku nak jadikan blog satu punca pendapatan aku .. aku minat menulis..aku minat berkarya .. aku punya idea ..dan aku rasa aku seorang yang kreatif.. dengan adanya blog aku boleh keluarkan segala isihati aku ..dan aku dibayar juga.. Aku rasa berbaloi .. Syukur Alhamdulillah ..

Ok.. senarai senarai tu disediakan oleh PA aku .. cam biasa la.. dari dia dok mengarut kat dalam FB tu .. ada baiknya aku bagi dia kerja.. ni asik dok kacau orang je aku tengok... tak caya nanti korang check la blog dia tu.. Aparaaaa... Adik baru 9 bulan dah apply IPTA ! huh !..

JOm tengok senarai KENAPA AKU SEORANG BLOGGER

Putrajaya - bandar yang ku sayangi ..

Alhamdulillah ...kenyang sudah .. makan kat Precint Diplomatik .. Makan pe kat situ ? Heheh.. tu nanti aku update kat blog aku yang satu lagi ( link ) ..

Hehe.. makan kat sini semua murah murah .. sbb tu aku suka tinggal kat sini .. Jiran jiran aku semua bagus bagus.. keje gov semua laa... pakai keta mewah mewah .. sebab tu diorg mampu hidup kat sini ... Gaji sebagai penjawat awam dah lebih dari cukup.. kira tak perlu dah buat keje tambahan ..

Yelah .. dengan gaji yang ada tu , boleh bayar macam macam .. Nak g kerja , parking nak bayar kan ? nasib baik la ada gaji yang tinggi tu .. Alhamdulillah .. terima kasih kerajaan .. Anda mmg pentingkan rakyat .. Pastu baru baru ni , minyak tak jadi naik lagi kan ? Syukur.. tak pe.. esok esok naik pon tak pe.. janji ari ni tak naik ..

Tu tambang ERL tu bila nak naik ? lama tak naik dah tu.. nasib baik kementerian aku tu nak pindah Putrajaya dah.. kira kalau naik pon aku tak terasa la.. orang lain terasa la.. tak pe.. janji bukan aku .. kan ? ;)

Pastu makan kat sini pon ada cukai kan ? Dengarnya sewa kedai pon mahal .. jadi kalau nak makan sini pon kira mahal la.. nak murah kalu g Bangi laa.. sana murah .. Putrajaya ni bandar 5 bintang .. haaa.. yang duduk sini semua banyak duit okeh ! Tu pasal duit aku tak abis abis ..

Apa pun , Putrajaya yang cantik lagi permai ini .. mmg aku suka dan sayang .. naik la berapa pon aku tetap sayang .. Tunggu pilihanraya je nanti .. Tetap pangkah kerajaan .. I luv u laa.. cer naikkan lagi apa yang patut naik .. I like ...

K-POP ?

 

Kali pertama aku dengar perkataan tu kat opis aku.. K-POP .. Hurm.. pk gak.. amenda tu ? KEPOP ? takkan nama group ? Ke genre baru ? huh ...

Gamaknya skang ni dah jadi satu kegilaan... gila kat artis korea n jepun.. dulu gila kat indonesia n bollywood.. skang ni kat sana .. Perghh...

Yang banyak minat ni , perempuan la.. lelaki ada ke ? Tah.. budak budak laki gamaknya minat yang under under ni .. haaa... Aku ? Tah.. aku masih lagi rock kapak ! yearghhh.. n rock dulu dulu laa.. Layan Helloween .. Scorpions ... Metallica ..gitu gitu je la.. takde la fanatik sangat ..

Suka camana pon .. aku tak la teruja sampai terkinja kinja macam beruk bila nampak artis kat tv atau pon depan mata.. gitu gitu je la.. Heliza tu ? Heliza tu sbb aku kena interview.. sapa tak suka interview artis lebih lagi yang bagus dan menjadi idola ramai gadis .. Pulak tu dia sopan dan sesuai dijadikan ikutan para gadis masa kini ..Bukan ikut style KEPOP  tu haa...

K-POP .. hurm.. teringat aiskim pop dulu dulu..

Kecewa ..

 

Semalam ada seorang rakan di FACEBOOK , memberitahu aku mengenai satu blogger ni .. hurm... mmg pada mulanya aku rasa dah dia ni semacam .. Bukan aku tak pernah ada kawan macam tu.. ada mmg ..

Aku dapat rasa ada sesuatu dalam setiap kata kata dia .. Seperti dia ingin menyampaikan sesuatu yang amat berat .. tapi dipendamkan saja..

Janganlah begitu sahabat .. Aku bukan mengejar NAMA .. aku bukan mengejar  KUASA .. aku hanya turut sama berdayung di lautan rezeki Allah ini ..

Aku bukan menipu .. aku bukan mencuri .. aku hanya berkarya .. aku hanya mengeluarkan idea melalui kata kata .. Aku berjaga setiap hari untuk memastikan aku sentiasa berdayung.. kenapa perlu di letak halangan ?

Aku sendiri tidak pernah mengenai dia.. Dan dia hadir membawa sejuta kebencian .. Persahabatan yang dia hulur , duri diselitkan bersama .. Mengapa ini perlu berlaku ..

Aku ? diamkan je la..Semoga Allah merahmati kita ..

Ibarat Rosyam Nor dengan Aaron Aziz ..

 

Hehe.. aku tau.. takde contoh lain dah aku nak bagi memalam gini .. Baru lepas lepak dengan Ujang , Faizal Fredley n Joegrimjow.. Macam macam gak la cerita .. Gambar ? Tak yah la.. muak dah nak letak pic kat sini ..

Banyak isu dibincangkan terutamanya bab iklan .. Hurm.. entah la.. kalau boleh , nak je aku bincangkan kat sini .. Tapi tu la.. bahaya .. haih..

Kemudian berbangkit soal blogger popular neh.. Aku sebenarnya malu kalau orang kata aku ni blogger popular.. Tak layak.. Biarlah yang perasan popular tu dengan dunia dia sendiri .. Bagi aku satu jer.. dunia blog ini meriah dan aman dah ..

Popular ... sebenarnya tak tahan lama berbanding bagus.. Blogger yang bagus ini yang tahan lama .. Aku amik contoh pelakon yang bagus seperti Rosyam Nor.. bagi la apa watak sekali pon , dia boleh bawak dengan baik.. menunjukkan dia seorang yang berbakat.. Norman Hakim ? Dia bagus ... tapi tak sebagus Rosyam Nor (pendapat aku ) .. tapi buat masa ini dia lebih popular dari Rosyam Nor .. kan ? Tapi kalau nak jual filem , rasa sapa lebih laku ?

Tu contoh je la aku bagi.. padahal dua dua bagus bagi aku .. aku tak tau nak pk sapa.. ikutkan tadi nak je letak nama aku .. hehehe..tapi tak layak la pulak ..

Apa yang aku nak sampaikan cukup mudah .. Henti hentikan la perasan diri kita tu popular dan mengejar populariti yang mana tak popular mana pon ... Tapi biarlah blog kita popular kerana dia itu 'blog' ... ok ?

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI