Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 7 Mei 2011

Sebenci mana pon kita ..

 

Jika ini yang berlaku ..

image

Apakah penyelesaiannya ? Apakah ini ?

image 

Atau ini ?

image

Yang pastinya salah seorang akan jadi begini ..

image

Apakah perlu melayan semua ini ? Bayangkan bila salah seorang dah tiada pada keesokkan harinya ... Apakah sudah kita saling memaafkan  Atau tunggu raya nanti baru nak bersalaman dan saling menghulurkan duit raya ?

Pilihan GEGAR 1000 BLOG : #2

 

image

http://trigyy.blogspot.com/

Hari Ibu ..

 

Aku tak pasti bila hari ibu .. kenapa ? sbb aku tak sambut pon hari ibu ... Kejam ke ? Hehe.. bagi aku , hari hari adalah hari buat mereka yang aku sayangi.. Keluarga aku..saudara mara .. rakan rakan.. tak perlu nak tunggu hari tu tiba lalu nak celeb .. pastu tunggu tahun depan lak ..

Itu pendapat aku je la.. korang , aku tau ada yang tak setuju.. tak kisah la..Apa yang penting sebenarnya adalah , ingatan kita pd mereka yang kita sayang .. Bagaimana dan apa yang kita nak bagi tu ,terpulang ..

Cuma yang menyedihkan ialah .. ada anak yang beria ria nak sambut hari ibu bersama ibunya tapi hari hari lain ? Bz memanjang.. Tu baru part bz.. bagaimana dengan 'ingatan' setiap bulan ? Ada tak ulur kat mereka ? Ada yang kata , diri sendiri pon tak lepas , camana nak bagi kat diorng kan ?

Pergh.. hendak seribu daya beb... korang leh beli baju baru.. kasut mahal mahal atau macam macam lagi.. tapi bila part kat ibu bapa .. semua takde .. duit abis.. tak cukup.. siap nak pinjam lagi diorg.. hurm..

Hari Ibu adalah simbolik sebenarnya.. bukan hari baru nak cari ibu dan beria nak bagi hadiah atau sebagainya ... hurm...

BLOG PILIHAN GEGAR 1000 BLOG #1

 

image

http://blueberrybun185.blogspot.com

jOM join ..

Klik SINI

Roti jala n kuah durian

Jeng jeng jeng..spesel untuk makan makan sempena Hari Ibu..hehe..tapi ibu aku yg buat.

Mak aku tang ni mmg otai la..takat nk tempah tu selamba je mak aku tolak..hahaha..takut tk sempat buat..

Tadi ada yg tanya ..aku tak g Gambang ke ? Terpaksa di tunda kerana wife aku kena jalani pembedahan hari isnin dan esok kena masuk wad dah..huhu..

Jadi.esok ..blog offline sehingga diberitahu kelak ...doakan agar segalanya berjalan dengan lancar..

Dan ..jgn lupa undi aku n mat gebu tuu.. terima kasih....

Published with Blogger-droid v1.6.8

Gunting lagi

Kat kedai gunting rambut.. hurm.. kalu dulu diorg panggil kedai gunting mamak..skg aku rasa bukan dah mamak..

Nak gunting camana ek..botak ? Dah muak botak tp mmg nk gak botak.. nasib baik la nk tdo spital mlm esok..huhu..

Published with Blogger-droid v1.6.8

Aku rindu dia .. sangat sangat ...

IMAG0031

Aku tak tau kat mana dia ... Bapak aku kata dia bagi kat kawan dia .. Ni disebabkan kat rumah parents aku tu ada anak buah aku .. Untuk elakkan dari kena asma atau sebagainya , maka si 'jenny' terpaksa diberi pada orang ..

Adik perempuan aku jaga dia sejak dari baby .. huhuhu.. sayang gila aku kat dia.. kalau aku balik keje .. belum sempat aku sampai pintu depan , dia dah jelma dulu.. Seolah olah tau ahli keluarga dia balik .. huk huk..

Dulu aku ada bela sekor kucing siam .. Bobby nama dia .. kucing ni asal dari rumah jiran.. dia asik lari ke rumah aku.. tamo duduk rumah dia.. last last jiran tu bagi je kat adik aku ..

Si bobby ni jantan .. bila dah besar , dia lari rumah.. ni gara gara ikut kucing betina la... haih.. lupa daratan betul .. Bila lapar , baru balik rumah .. huhu.. entah berapa banyak dah kucing betina dia bosiakan aku tak tau laaa.. mesti berterabur anak anak dia ..

Masih aku ingat.. di akhir hayat dia .. dia balik dan mati di depan pintu rumah .. Mak aku cerita ... padahal sebelum tu , lama giler dia tak balik... sian dia ..

Masih aku ingat , sebelum dia mati tu .. dia dok batuk kering gitu.. Hurm.. tu la.. suka makan makanan kat luar .. kat rumah dah bagi best best .. cari pasal gak kat luar .. haih...

Dah ajal ...

Blogger sukarelawan ..

 

Tadi aku ada tengok berita di tv... hurm.. berkaitan satu aktiviti sukarelawan membersihakan pantai Pulau Redang yang dicemari sampah sarap yang dibuang oleh mereka yang tak berguna..

Pergh.. kasar sungguh bahasa .. tapi perbuatan mereka tu lagi kasar .. takkan la tak reti nak jaga keindahan alam semulajadi.. Hati dah tenang.. gembira.. tapi dibalasnya dengan membuang sampah ke dalam laut , tepi pantai .. atau kawasan persekitaran .. Dimana kesedaran sivik weh !!

Kemudian aku terfikir.. bagusnya kalau blogger dapat join aktiviti aktiviti seperti ni .. mesti menarik .. Yelah , selain dapat memberi pendedahan blogger juga boleh berkongsi segala pengalaman yang mereka dapat bersama pembaca mereka ..

Secara tidak langsung , pembaca dan juga blogger akan sama sama mempelajari sesuatu mengenai keindahan dunia yang mana sebenarnya kita langsung tidak hargai ..

Kan ? Setakat ni aku cuma tau ada web pencinta alam malaysia ( www.mns.my) .. Sapa sapa tau lagi ?

Khas buat blogger blogger baru ..TERIM KASIH IDA ..

 

Buat mereka yang tercari cari kawan blogger tak kira baru atau lama , aku dah buat satu segmen GEGAR 1000 BLOG .. sememangnya ni adalah kali ke 4 aku buat segmen ni dalam tahun ni ..

Tujuan utama adalah untuk promosi blog masing masing dan juga untuk berkenalan dengan blogger blogger baru mahupun lama dengan cara penyenaraian kesemua blog yang terlibat..

Selepas tarikh tutup penghantaran blog , akan ada satu contest di mana setiap soalan akan ada hadiah .. hehehe. .tu nanti la.. minggu depan... bila dah tutup eh ..

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut , klik SINI ...

Dan satu ini .. mmg buat aku terharu.. tanpa aku pinta dan dia ikhlas melakukan .. blogger ini telah menyenaraikan kesemua url blog yang telah join .. huhu ... Kalau nak check blog korang .. blog ke SINI ..

PA aku bz exam.. tamo kacau dia.. kalau dia gagal , dia nak kawin ! Aku tamo dia kawin lagi...sbb tak cukup tinggi lagi.. hahaha... dan dia dah buat prosedur atau garis panduan untuk menyertai segmen Gegar ni.. klik SINI

GEGAR 1000 BLOG : BLOG PILIHAN #4

 

image

http://no92a.blogspot.com

Apakah ini ? Sila klik SINI

Senarai terkini GEGAR BLOG .. klik SINI

Cepat sebelum terlambat ..

 

image

Cepat , cepat ... kang tutup kang... baru nak join.. haaaa.... Penaja pon ramai dah ni .. heheheh ... Nak join kalu , sila klik SINI ...

Hurm .. takat ni dah lebih 400 blog join.. aku baru senaraikn 50 blog.. hehehe.. tak pe.. saja je ... tutup nanti.. aku buat setiap pusingan , ada hadiah .. ok ? menarik ? yearghhh...

Alhamdulillah ... ramai blogger blogger baru yang join segmen kali ni .. ini bermakna setiap hari ramai rakyat malaysia menjadi blogger .. satu perkembangan yang menarik ..

Yang bestnya , memula datang bersantai di blog aku .... bila dah dapat 'diploma maka pergilah membawa diri untuk berguru dengan blogger blogger handalan ... Bagus bagus.. cam tu aku nak ..

OK la .. bagi yang dah join ... ehem.. undi aku yer.. jgn lupa.. hari hari kena undi sehingga 22hb ni .. Jgn risau , open table punya .. tu pon kalau menang la .. heheheh ...

Untuk undi aku , sila klik SINI .. dan tolong undi rakan rakan aku yang lain yer ... klik SINI ... Hanya Allah saja mampu balas keikhlasan korang tu .. TERIMA KASIH ...

Kalau ada nak jadi penaja , sila email aku di BENASHAARI@YAHOO.COM .. dan aku buat gathering besar-besaran minggu depan ...insyaAllah.. di KL ..rujuk entri segmen gegar tu..

Aku memang memerlukan korang ...

Aku tak tau apa punya gila... skang aku gila join contest yang besh besh.. hahahaha... saja jeee.. tau nak menang tu bukan senang.. tapi join jer kan ? Dari merapu mengarut dok hina orang sana sini , ada baiknya aku naik ke satu peringkat lagi yakni join contest... hehehe...

Ok...aku ada permintaan ..Aku ada join DIGI WWWOW INTERNET FOR ALL AWARDS ....

imageUntuk kategori - BLOGGER OF THE YEAR klik SINI , dan cara nak mengundi , klik SINI

Dan satu lagi .. kalau sudi la.. klik LIKE untuk contest NIKON aku ni haa... Ni gambar dia haaa....

image Haa... amacam ? ok tak pic ni ? kalau rasa ok , klik LIKE kat SINI .. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa anda .. eceh.. Tqqqq...

Alhamdulillah ... No 1 kembali ..

 

imageSetelah 4 hari .. kalau tak silap aku laa... ke seminggu ? Tak gak kot ? Tak kisah la... akhirnya aku kembali ke tangga no 1 .. Syukur ..

Riak ? Bukan riak ..aku membuktikan bahawa dengan kesungguhan kita mampu capai apa saja yang kita inginkan ... Kan ? Jangan ingat kita dah 'tinggi' maka kita boleh duduk rileks dan mereka akan melakukan kerja untuk kita ? Hurm.. jgn gitu wooo ..

Ok la.. dengan rasa rendah diri , aku memohon korang mengundi aku .. jika sudi .. :)

Klik sini untuk mengundi ..http://www.wwwow.my/Detail.aspx?cd=220411091630655

Terima kasih ..

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI dianiaya ??

 

 

image

Dah 3 hari tak leh masuk KELAB BLOGGER BEN ASHAARI ni ..apakah telah dianiaya ?? Ada sesiapa ke report spam terhadap kelab yang dah mencapai 9 ribu ...

Apakah yang terjadi ? Kalau benar mereka repot terhadap kelab aku yang dah setahun lebih tu , mmg teruk arrr... Ada sapa tau cara nak kasi settle selain dari antar surat ke FACEBOOK ..

Selesai ...

DSC_0109 DSC_0074

DSC_0115 Arghhh... benci benci benci ..main angkut baju yang ada kat rumah mak aku .. pastu ngan slack .. kasut kerja .. huhuh... mencisss....

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI