Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 11 Mei 2011

Terkejut siut !!

 

Sempena Hari Jururawat esok , maka aku nak buat satu entri berkaitan dengan apa yang terjadi depan aku tadi .. hehehe .. Esok PWTC sure penuh ngan nurse.. pergh.. rugi tak keje esok... hahahaha ... guwau je la...

Alhamdulillah , wife dah dibenarkan keluar dari wad.. total bil kena bayar ? 4 angka .. tertelan air liur jap la.. hahaha .. tapi tak pe.. nasib baik ada INSURAN ! Berbaloi !! Pantas tindakannya .. kalau berminat nak insuran , tanya la aku .. hehe.. aku leh syorkan orangnya ..  Kira bil perubatan , dalam lingkungan RM8K lebih , semuanya ditanggung oleh insuran.. haaaa.. bayangkan kalau tak amik ? Mau kena queue kat gomen punya hospital .. Tindakan tepat amik insuran tahun lepas .. hehe ..

Sewaktu di hospital tadi , aku ke kaunter nurse di wad wife aku tu .. nak bertanyakan sesuatu .. Syif petang , kebanyakkannya misi berbangsa india bertugas.. Dan mereka semua amat peramah .. Senantiasa tersenyum.. Tanya la apa pon , sure jawab dengan ramah.. Jangan  tanya pasal blog n trafik dah la .. mau gak dia injek rubella kat korang nanti ..

Terkejut aku jap.. Dua misi berbangsa india ni sedang berbual .. dan menariknya .. mereka guna bahasa melayu yang cukup  sempurna .. takde pelat ke apa ke .. mmg pure bahasa melayu ( skang ni la.. bukan bahasa istana der ) ..

Mmg aku respek.. dia cakap tu sambil beri arahan .. Bila dia dah bagi arahan tu .. kemudian aku tengok dia buat keje biasa dan kawan dia tu baru cakap dalam bahasa tamil .. bagi aku tu baru dia nak borak .. Tapi bila datang urusan rasmi , dia guna bahasa melayu !

Itu yang sepatutnya berlaku dalam urusan sehari hari kita .. ni kalau aku naik lif kat pwtc yang mana majoritinya penjawat awam , pepagi dah speaking .. pergh.. kalau full english tak pe la gak.. ni rojak rojak.. adoi.. wat sakit telinga jer ...

Entri pilihan BEN ASHAARI malam ni

 

image

Tak leh nak copy paste lak .. klik SINI jer la yer .. hehehe..

Tolonglah benci aku ..

Alhamdulillah...terima kasih..terima kasih kerana sudi singgah di blog aku ni...Dulu aku sering kata blog aku ni tak best..mengarut..haprak..tapi kali ni aku tolak tepi semua kata kata tu..

Blog aku adalah imej aku..identiti aku..hasil karya aku..jika ada yg aku amik ,aku berikan 'haknya' ...aku amik sebab bagus untuk dikongsi bersama.. Apa guna blog tinggi trafik tapi kedekut kan?

Aku tau ramai blogger benci kan blog aku ni.. Puncanya..hanya mereka dan Allah saja tahu..

Apa yg patut aku buat ? David Teo...kena kutuk dulu..di mana dia sekarang ? Ada dia peduli ? Takde pon ..ada dia kisah ? Takde pon..elok je dia..makin bertambah lagi harta dia..

Selama ni ramai nampak aku mcm marah atau bengang...ketika aku taip entri tu ,aku sedang makan ..abis jugak kenny rogers aku tu..takde pon putus nafsu makan..

Bia ramai benci kat blog aku,makin ramai yg suka..bila ramai yg suka , makin ramai yg benci...ulang balik perenggan aku ni .

Maka. Tolonglah benci aku...dulu aku benci PTD...akhirnya wife aku seorang PTD..faham tak maksud aku ?
Published with Blogger-droid v1.6.8

Teringin jadi blogger popular ..

 

Ada di kalangan blogger lebih lagi yang muda muda ni teringin nak jadi blogger popular .. hurm..

Aku tak nak komen sangat bab ni... Terpulang pada niat dan gaya memasing .. Pandai pandai la nak hidup kan .. Sampai masa nanti tau la yer .. hehe..

Ada yang tanya aku , best jadi blogger yang dikenali kan ? Aku jawab , sama je dikenali atau tidak.. Takde beza.. Takde yang menariknya pon.. kecuali jika blogger tu syok sendiri.. tu yang menarik tu..

Pelbagai cara dibuat untuk dikenali .. tapi bila dah dikenali , baru menyesal tak sudah .. 'Mereka' datang menganggu.. Tepuk dahi la pulak pasni ..Baru nak suarakan betapa menyesal bila dah popular ..

Bagi aku , popular atau tidak dalam dunia blog ni , bukanlah penting.. Yang penting , bagaimana kita bawak diri dalam dunia blog ni .. Kalau rasa popular tu membuatkan kita rasa bangga diri atau angkuh atau perasan bagus , lebih baik sedian entri entri yang bisa membuatkan pembaca tersenyum... menangguk atau kagum dengan blog korang.. 

Tapi kalau entri biasa biasa je , maka baiknya cool je.. Takde la orang nak kutuk sangat kan.. hehehe .. Dan seperkara yang perlu kita tau , belum tentu blog kita ni popular , semua orang kenal ! Tang tu akan memalukan diri sendiri..

Aku bukan blogger popular.. bukan kejar populariti.. Aku cuma 'jual nama blog aku untuk mereka kenali.. dan mudah untuk berurusan satu hari nanti..

SEGMEN : Khas buat mereka yang berprofesion JURU...

 

Takde JURUBLOGGER tau ! hehehhe...

Segmen khas ini khas buat semua mereka yang dah bekerja dalam pelbagai bidang yang mana bermula dengan JURU.. JURURAWAT ke .. JURUTERBANG ke .. JURUBOMBA ke.. eh sat.. ada ke JURUBOMBA?? Takde takde ..

Ok.. nak join segmen ni , mudah jer...cam biasa.. buat satu entri khas..

  1. Letak header ben ashaari blog..
  2. Tajuk : KHAS BUAT MEREKA .. dan linkkan ke entri ini ..
  3. Ceritakan kerjaya anda serba sedikit ..
  4. Kenangan manis dan pahit yang pernah anda alami selama bergelar JURU ...
  5. Tinggalkan url di ruang komen ini ...

TERIMA KASIH.. Tutup , tengah malam ini ... 11/05/2011

IKLAN

image image

Dan lebih 80 jenis lagi corak ada di SINI

Blog Pilihan BEN ASHAARI tanda penghargaan ..

 

image

Misi seluruh dunia ... semoga anda berkhidmat dengan penuh keikhlasan dan senyuman.. Sesakit mana pesakit , pastinya terubat bila melihat senyuman anda semua ..

Terima kasih wahai cik MISI .. hehehe .. Selamat Hari Jururawat ..

http://cik-misi.blogspot.comA

Bukan aku taknak dengar cakap ..

 

"Memula aku buat blog,aku guna bahasa utara.. Mereka kata guna la bahasa standard.. Aku guna.. Mereka kata template aku sakitkan mata ... aku tukar .. Kemudian mereka komen entri panjang .. aku pendekkan ... mereka kata aku tak nak prmote blogger baru ke , aku promote.. Aku tak dengar pendapat orang ke ? Aku cuma dengar pendapat mereka yang bijak bagi pendapat ! "

 

Hurm... kadang kadang aku faham , kenapa mereka yang dah lama tu kurang berminat nak up blogger blogger baru.. Ada yang besar kepala bila dah 'berjaya' .. Bila dah ada pembaca sendiri , maka dia 'layak' dah nak bantai blogger lain ..

Ramai blogger tau , blog aku ni gemar buat segmen .. Segmen ni bertujuan mencungkil blogger blogger yang rajin update blog , kreatif serta sedia bekerjasama dengan blogger blogger lain ..

Alhamdulillah , ramai blogger yang dah naik dan bina komuniti sendiri .. Maka mereka pon 'keluar' dari kepompong yang selama ni tempat mereka bermain...

Tapi yang menyedihkan , ada yang campak 'bom' kat tempat dia bermain dulu .. Kononnya sudah sudah la dok buat segmen.. Boring dia nak baca .. SAPA SURUH BACA ? Tak suka , sudah .. ada lebih 1 juta blog untuk dibaca .. yang kalut dengan blog aku ni nape ?

Menegur aku sbb aku buat segmen yang mana dia sendiri dulu dok bermain ? Atau dok kata aku ni memanjang dok bercerita pasal blog blog blog je ?

Apakah dia tak sedar , blog aku ni blog untuk blog .. Kalau nak cerita tentang diri sendiri , aku dah buat blog khas..mmg ada je pembaca situ..

Aku tak boleh cerita details dah sekarang mengenai kehidupan aku .. Risau akan keselamatan mereka yang disekeliling aku .. Yelah , sapa leh jangka bala kan ? Tengok mereka yang dok simbah asid tu .. Punca ,bila ,kenapa mereka buat pon tak tau..

Malang tak berbau.. Menegur tu boleh , bukak bijik mata tu dulu ... Jangan menegur sbb nampak depan mata .. cuba belajar menilai sesuatu keadaan sebelum nak membelasah menegur ..

" Kau ni tak reti nak bersolat ke ?? " .. " Kau nampak ke aku solat ke tak ? " ..

Pememang GEGAR BLOG 1000 : MAY 2011 #2

 

Jutaan terima kasih kepada penaja untuk soalan #2 , Cik Azieda dengan blognya ..http://azziesamad.blogspot.com/ ..

Berikut adalah senarai pemenangnya ...

  1. http://cahayatermashyur.blogspot.com
  2. http://kaeeda.blogspot.com
  3. http://nananadya.blogspot.com/

Sila emailkan alamat dan no telefon untuk urusan penghantaran hadiah ke benashaari@Yahoo.com

Mereka yang telah hantar jawapan dan betul tapi terlewat ialah

http://idafirdausi79.blogspot.com

http://masikarfan.blogspot.com

http://hidupdaku.blogspot.com

http://www.jamaluddin.net

http://nabilafaryzza.blogspot.com

http://lilhubby.blogspot.com/

http://aimiofficialblog.blogspot.com

http://eiz1004.upprofits.com

http://evalovevo.blogspot.com

http://nanacyunkdye.blogspot.com

http://sweethoney-ayu.blogspot.com

 

Terima kasih kerana menyertai segmen ini ..

Bila mamai ..

 

Arghhh... tengah sedap tidur , wife kejut ... suh siap .. nak g dah katanya .. Masih aku teringat saat tu .. Waktu tu , aku nak antar wife ke Hospital Pantai , Bangsar ..

Terus bangun.. basuh muka .. cari gel .. wife kata dalam beg kecik tu .. Aku pon g je la bukak beg tu .. Jumpa... ngantuk lagi.. huarghh.. bestnya dapat tidur ...

Janggut pun dah panjang ni.. nak kena trim skit. . Haih... Nak gunting ke tak nak eh ? Hurm.. tengok jam.. lewat dah ni... hurm.. Nanti nanti je la..

Amik gel tadi.. letak kat tapak tangan.. terus sapu kat kepala ... " Aiik ?? Pasal apa berbuih lak rambut aku ni ? biasanya tak berbuih pon ?? Iskh... Aku tengok balik botol gel tu ..

Cait... ni pencuci muka aku laaa.. adoii.. rugi rugi..

Huk aloh... ni la dia...

 

Gara gara pinjam hp... akhirnya entri aku ke blog wife ! patut wife kata ramai komen kat blog dia .. hahahaha ...Ok ok.. ni entri aku ..

Aku tak leh terima teguran ??

 

Uihhh...dasat komen blogger tu..Dia kata sepanjang dia kenal aku ,aku tak leh terima tegura....aku jer betul ! Pergh..silap tu dik ... nak menegur ada caranya ... abang ni bukan bukan sekolah.. atau adik beradik diorang..

Nak menegur kena bijak skit  ..kalau main tegur jer , tanpa bagi fakta..sapa nak ikut...aku pon suka gitu..masuk blog org ,cari yg negatif pastu tegur.. blog sendiri tak de la pulak nak cerita diri sendiri ... jadi sebelah pihak je nak menegur ?

Nak menegur org ni bukan senang dik oiii..ingat tinggalkan komen tu dah cukup menegur ker ? Jangan lupa ... blogger ni byk yg ada akal dan juga dewasa..

Gunakan akal ... nak tau bagus tak bags diri tu , g jadi cikgu tadika... ajar budak budak dulu sebelum nak jadi penegur org lain..
Banyak dah org tegur aku .. aku ok jer ..pasal blog..template..vlog...takde pulak aku wat bodoh..

Gamaknya kenal sangat la si pengomen tu dengan aku yer....haihh

Soalan GEGAR 1000 BLOG : MAY 2011 #2:3

 

Sebelum tu , apa kata undi aku dulu di SINI ..

Ok, jom kita mulakan ...

Hadiah : Shawl untuk 3 pemenang paling tepat dan pantas . 

Penaja : http://azziesamad.blogspot.com/

Sila rujuk pada KUMPULAN 2 di SINI

Soalan ketiga : Apakah nama sebenar penaja untuk soalan ketiga ini ?

Siap ke tiga tiga soalan ? Bagus .. kalau belum , cepat cepat gegar mereka !

Ok , untuk hantar jawapan , sila ikut langkah langkah berikut ..

1) Sediakan satu entri khas dan letak header BEN ASHAARI blog

2 ) Tajuk : GEGAR BLOG MEI 2011 #1 dan linkkan ke entri ini ...

3 ) Pastekan url entri and berserta jawapan yang anda perolehi di ruangan komen..

Contoh penghantaran jawapan :

www.blog anda.com/ jawapan.html

jawapan 1 ) url blog

jawapan 2 ) url blog

jawapan 3 ) nama

Mudah bukan ?

OK.. pemenang akan dipilih berdasarkan ketepatan jawapan dan kepantasan menghantar jawapan .. Pastikan penghantaran jawapan anda mengikut cara yang diajar kat atas tu ha.. okeh ?

Sebarang bantahan tidak akan dilayan setelah pemenang diumumkan .. okeh ?

Soalan GEGAR 1000 BLOG : MAY 2011 #2:2

 

Sebelum tu , apa kata undi aku dulu di SINI ..

Ok, jom kita mulakan ...

Hadiah : SHAWLS untuk 3 pemenang paling tepat dan pantas . 

Penaja : http://azziesamad.blogspot.com/

Sila rujuk pada KUMPULAN 2 di SINI

Soalan kedua :

image

Milik siapakah header ini ? Jawapan dalam bentuk url yg lengkap.

Simpan dulu jawapan .. Tunggu sehingga soalan ke 3 ..Terima kasih ..

Soalan GEGAR 1000 BLOG : MAY 2011 #2:1

 

Sebelum tu , apa kata undi aku dulu di SINI ..

Ok, jom kita mulakan ...

Hadiah : SHAWLS untuk 3 pemenang paling tepat dan pantas . 

Penaja : http://azziesamad.blogspot.com/

Sila rujuk pada KUMPULAN 2 di SINI

Soalan pertama :

image

Milik siapakah header ini ? Jawapan dalam bentuk url yg lengkap.

Simpan dulu jawapan .. Tunggu sehingga soalan ke 3 ... Soalan 2 dan 3 menyusul kemudian .. Terima kasih ..

12 hari lagi ..

 

image

Alhamdulillah ... hasil sokongan rakan rakan ... aku masih berada di rank no 1.. entah sampai bila , tak tau.. tapi tarikh tutup undian , 22hb Mei ni.. pastu ada TOP 3 lak.. adoi.. tak larat dah berkempen.. kalau masuk pilihanraya sah sah dapat pegang satu jawatan menteri.. Menteri Pasola.. hahaha ..

Yelah... aku berangan rangan jer .. apa boleh buat .. Ni DIGI punya ni.. iklan kuar kat tv wooo.. kat ERA pon ada .. tak lama lagi ,ada la suara blogger popular kuar kat Era.fm .. penangan contest ni weh..

OK.. aku malas nak bicara panjang.. kepala penin.. demam... selsema.. batuk... ubat dia cuma satu jer ... klik SINI  .. Terima kasih !!

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI