Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 17 Mei 2011

Blog baru Pilihan BEN ASHAARI

 

image http://ririmyra.blogspot.com/

Tensen giler .. Tak dapat BE dari NUFFNANG !

 

Lama giler aku tak tengok Nuffnang aku.. Iskh.. takde dah BE ??? Huarghhh.... mana bleh ?? Trafik tinggi tapi tak BE ?? Ini macam gua sudah rugi wooo ...

Ikut apa yang dia nak ? Dah tentu weh.. Dah ikut pon apa yang dia suruh ... iskh... tapi nape takde gak ? Tgk blog lain , dapat banyak jer... nape aku takde?

Haaa ... jgn pelik weh.. aku mmg tak dapat.. aku tak pasang NUFF dah .. lama dah tukar 'kedai' .. saja berhijrah gitu.. heheheh ... tukar angin.. hehehe..

Memula aku blogging , selalu gitu.. tensen sebab iklan dari NUFF ni.. ramai pembaca tapi takde iklan .. kalau ada iklan , seminggu baru RM50 .. Sat.. pembetulan.. 50 sen .. tu memula la..

Lepas 6-7 bulan tu baru la cun sikit income... tapi cuba pk pk balik .. korang susah susah update blog , kasi tinggi trafik .. semata mata nak kaut duit dari NUFF ke ? Hehehe...Kita keje ngan mereka ke ?  Haaaa.. cuba fikir balik ... Tujuan berblogging ni... Seolah buat blog ni cam nak keje ngan diorg... Tu yang ramai kiciwa tu.. bayaran tak setimpal..

Ya.. mmg tak setimpal... sehari punya la banyak entri .. ramai masuk baca .. tapi dapat 50 sen seminggu ? haaa... tak pe tak pe.. jangan kiciwa ... takde rezeki tang tu ..

Sebenarnya rezeki dunia blog ni , kita tak leh nak jangkakan .. Segalanya punya 'strategi' .. Jangan sampai dipergunakan 'mereka' .. Kena bijak tang ni.. Buka mata dan lihat sekeliling ...  OKeh ?

Jatuh ... hurm ...

 

image

Sekadar rekod : Hurm... semalam 217 .. ari ni 219 ... rasanya esok akan jatuh lagi.. hehehe ... tak pe.. janji dah buktikan yang boleh naik sejauh gini..

Sasaran bawah 200 dalam Malayssia dalam masa terdekat .. insyaAllah .. Ranking ni gabungan web dan blog .. hehe.. Dapat lingkungan ni pon dah boleh dibanggakan ..

Alhamdulillah ..

Blog baru pilihan BEN ASHAARI

 

image http://akupunyest0ry.blogspot.com/

Masih 'baru' ... :)

Seronoknya jadi pelakon kan ..

 

Lepas g gym tadi , balik rumah mak aku.. lepak lepak jap sambil cubit cubit pp anak buah aku .. Teringat pp aku masa baby dulu .. hehehe... Penah tengok ? hahaha.. Tak jumpa lak mana satu entri dia.. Ye la , dah 7 ribu entri.. Gulp... buat backup ? Huhu..

Lari tajuk sat .. hehe.. Pastu layan satu movie melayu ni ... hurm.. bila tengok pelakon lelaki fofular dan perempuan fofular ni mesra alam gitu.. kira takat nak cium bahu , rambut kepala tu , ok je la .. takde masalah .. Pegang tangan ? Takde makna dah ..

Aku terfikir la... secantik cantik dia... laki sana sini pegang .. Yelah , walaupun berlakon tapi sentuhan tu tetap berlaku kan ? Hurm... kalau bakal suami dia bukan artis , camana dia boleh cool eh ?

Kalau aku ? tak tau la berapa kali aku jadi hulk ! Huhu.. yelah kan, sapa suruh gatal cari pelakon kan ? Hehehe... mana bisa tahan semua dugaan gitu.. Pergh.. tak tahan.. hahahha .. Cari pasal je tu weh..

Untung yer jadi pelakon lelaki.. hahaha.. sana sini dapat pegang.. bukan free tau.. siap dapat bayaran lagi.. huhu ..

Blog takde isi tapi ramai follower ..

 

Pelik tak ? Aku pelik... ada komen kat blog aku tadi.. tapi tak la kasar komennya ... cuma dia pelik nape blog aku yang takde isi ni tapi ramai jer follower ..

Gamaknya aku guna konsep I FOLLOW UUUUUUU kot ??? Hehehhe .. tak la... mereka yang baru kenal blog aku pasti akan kata gitu... blog aku , apa ada ? tapi ramai je baca ... huhu ...

Jangan la pelik .. kalau kita tak tau sesuatu , ada baiknya godek entri entri dari dulu sampai sekarang ... Jangan main 'taruk' jer ... kecik hati blogger tu wooo..

Tapi aku tak la nak kecik ati pon... menda kecik je .. Suka atau tidak , adalah hak mereka .. Kira dah singgah pon kira ok dah tu.. Nak paksa suka tu tak leh la.. kebetulan la kot dia masuk , entri adalah entri peribadi yang ringkas.. jadi dia nampak sekadar entri kosong ..

:) tak kisah ... terima kasih kerana singgah ...  ;)

Kenapa trafik jatuh bila malam menjelang ?

 

Jatuh ke trafik bila malam ? Aku tak rasa jatuh bila malam ... bila malam menjelang ,sekurang-kurangnya boleh curi 1,000 -1,500 UV jika kena gaya entrinya ...

Kenapa boleh jatuh ? haaa.... cuba tengok balik entri korang hari ni.. Berapa entri hari ni ? Paling terbaru bila ? Hehehe.. Ada yang dok 'usung' entri pagi tadi sampai laaa ke malam .. kan kan ?

Camana la tak jatuh.. Diorng dah baca entri korang tu... jadi takkan la nak 'makan lauk' yang sama jer ? Kena la bagi fresh.. kasi yang segar dari ladang ..

Kalau nak tarik pembaca dan menjadi follower setia blog kita , maka blog perlulah senantiasa segar .. aman .. damai dan paling menarik ialah ... punya info ...

Trafik jatuh bila malam ? Tidak sama sekali ... Perbaiki corak penampilan blog anda ... pasti akan ada pembaca baru... Kalau kita blogger baru , pastikan paling sedikit 4 entri sehari... Kalau satu je , maka ... hurm... sendiri tau je la yer ..

Tips ini cuma untuk mereka yang inginkan pembaca yang ramai di blog mereka... maksud aku yang ingin naikkan trafik.. Jika sekadar berblog suka suka , maka sila tolak tepi tips ini.. hehehe..

Gua gian siot !

Balik cheras...mau pg gym...hehe..nak cerita pasal ketul ketul nanti ada pembaca tak puashati..dok kata aku jual ketul ketul kat pembaca aku..hehe..kira konon aku jual rupa woo kat blog utk tarik pembaca ..ehehe..macam macam no perangai..

Dalam kereta tadi ..dah otw ke cheras baru teringat air protein yg aku bancuh td..grrr..kalau biar nanti basi..rugiii...aku pulak dah buat keputusan nak tidur kt cheras jer...

Maka terpaksa aku batalkan hasrat dan balik ke rumah malam karang..hurmm..rugi jer..

Tapi berbaloi gak balik rumah..hehee..dapat makan nasi ...kuah kari...3 pinggan selesai..hee...skg bakar balik kat gym...

Esok kije..buhsaaannn...

Published with Blogger-droid v1.6.8

Kenapa tak menjadi entri blog kita tu ?

 

Tadi aku ada bagitau dalam entri INI .. Ramai dok pk aku suruh buat drama bersiri lak dalam tu ! Adoi... dok laaaaa.. tak suruh buat bersiri ke.. the movie ke ... tapi maksud aku ialah .. entri yang punya ada kesinambungan cinta gitu.. hahaha..bukan kisah cinta laa..

Contohnya , entri yang ada tips.. jgn la korang buat dari A sampai Z ! Berentilah sampai M .. pastu lari tajuk sikit .. kemudian bersambung pada entri berikutnya .. Tak pasal pasal dah ada 2 entri dalam tempoh sejam dua tu.. haaa.. pageview pon meningkat kan ?

Tapi kenapa tak menjadi entri kita tu ?? Yang pertama ... sasaran entri kita tu.. kalau cerita pasal SELIPAR , gamaknya sapa akan baca ? Kalau cerita pasal LELAKI , gamaknya sapa akan usha ? Haa... Sasaran pembaca perlu ada ...

Kedua , teknik promosi .. bagaimana kita promosi entri kita tu ? Kalau sekadar blogwalking , mau pengsan weh ... Cara paling mudah , gunakan FACEBOOK .. ni cara paling mudah tapi berguna ! Pantas dan menarik ! Campak jala , tak kira ikan apa sekali pon , insyaAllah berguna .. Tapi bergantung pada tajuk dan entri kita tu.. sekali orang tertarik , pasti mereka kembali ..

Ketiga .. tu aku sambung nanti.. ok ? Sakit hati tak ? Sakit kan .. tapi ada pilihan tak ? takde kan ? kalau nak tau .. kena la tunggu.. hehehe..

Kesilapan blogger baru nak berkembang ialah .. entri peribadi yang terlalu melalut ... kalau nak melalut , boleh ! main dengan gambar ! Kalau membebel jer dalam blog , mmg pastinya susah nak dapat pembaca tu kembali ...

Kena bijak skit tang ni .. sesekali isu peribadi.. sesekali isu umum.. tengok berita online.. apa isu terkini.. buatlah satu ulasan ringkas mengenai isu terkini.. pastinya kita ada pendapat tersendiri.. Tapi hati hati.. jangan sampai makan diri tang sini .. kena tau batasan bila memberi ulasan.. Tau mana boleh , mana tidak boleh ..

Kenapa bila dah promosi , atau dah buat 'drama bersiri' tapi tak ramai masuk gak .. Jawapan paling mudah .. baca sendiri entri tu.. kalau sendiri rasa tak best .. apatah lagi orang lain kan ?

Kenapa tak ramai kunjung blog kita ?

 

Mesti pelik.. kenapa trafik harian kita rendah berbanding dengan blog blog lain ? Pasti kita akan kata , blog kita tak popular .. takde orang kenal .. jadi trafik rendah je la kan  ?

Sebelum nak kata gitu ..cuba perhatikan semula aktitvi blog kita tu ..  Sehari berapa kali kita update ? Cuba gunakan perisian analisa untuk menganalisa aktiviti blog kita .. Gunakan google analytics atau banyak lagi perisian yang percuma di internet tu ..

image

Perhatikan setiap kali kita post entri , berapa ramaikah akan mengunjungi blog kita ? Makin lama makin surut kan ? Jadi bila surut tu kita buat apa ?

Mula mula .. kita perhatikan jumlah pengunjung bila kita update entri kita tu .. Jangan promosikan di mana mana web atau ping ... Dengan cara ini kita tau , pengunjung setia yang masuk untuk baca entri kita ..

Sejam kemudian , barulah kita promosikan di mana mana laman web yang ada .. terutamanya FACEBOOK atau web ping seperti GENGBLOGGER.COM ..

imageTOP 6 Penyumbang Trafik

Jangan bandingkan blog kita dengan blog blog yang main dengan SEO .. mereka 'cari makan' dengan bermain dengan SEO ... Kalau blog blog peribadi ni yang mana lebih gemar cerita pasal peribadi seperti kasut , mekap atau selendang jiran sebelah tu , pastinya jumlah trafik tak tinggi .. apa yang aku cadangkan ialah , jadikannya drama bersiri seperti cerita korea tu .. hehehehe ..  :)

Bagi aku la kan .. sebagai blogger baru , jangan cerita panjang panjang dalam blog .. Kena bijak skit kat sini .. Tackle pembaca dengan entri yang padat dan berinfo.. pastikan ada perwatakan dalam entri kita tu.. Kalau dulu aku kata ada 'perasaan' , kini ada watak ...

Camana tu ? Cam aku kata ... drama bersiri.. jadi.. sambung nanti.. hahahha...

Lelaki memang suka nak kawin lebih dari 1 !

 

Seronok ! Best ! Syok ! Puas ! Bangga ! Macam macam ada ... bila difikirkan kenapa lelaki nak kawin lebih dari satu .. Para isteri pening kepala bila memikirkan hal ini ..

Kemudian dikaitkan pulak dengan sunah nabi la kononnya.. Bab nikah kawin ni , dikaitkan .. bab lain tamo la pulak kan ? Kan isteri isteri di malaysia ini ?

Aku tak tau la lelaki lain di luar sana .. tapi bagi aku , nak nikah satu pon dah penat jiwa raga .. apatah lagi tanggungjawab.. Tu belum lagi ada anak .. Kalau ada ? Kalau sorang.. dua ? Tiga ?

Sebenarnya pernikahan bukan saja melibatkan hawa nafsu.. part tu kecik sangat je ..tapi tanggungjawab yang sebenarnya tu ... Kalau kita lihat kembali kenapa Rasulullah s.a.w kawin lebih dari satu , ada jawapan di situ.. Nabi bukan kawin sbb nafsu... bersebab .. tak caya bukak balik kitab ... Ada segalanya dalam tu ..

Bagi aku la kan , isteri di luar sana tak perlu la nak takutkan suami mereka gatal nak nikah lain ... Tawakal .. kita hidup ada dunia ni , sementara jer .. pejam celik pejam celik , pastu meninggal dunia .. Apa yang kita bawak ke dalam kubur ? tu yang kena pk..

Ada yang fikir , ala.. bab kubur tu bab lain !! Selagi belum mati , selagi itu 'perjuangan' diteruskan !! gini jer.. kalau rasa bab kubur atau akhirat tu lain , g dapur.. nyalakan api di dapur masak tu.. letak tangan atas tu.. rasalah bahang api tu... Panas ke tidak ? Gamaknya api neraka tu nanti beratus kali ganda kepanasannya .. Tu kalau beratus.. kalau beribu kali ganda ???

Bagi aku ... yang perlu difikirkan adalah kenyataan ... Bala jangan dicari , rezeki jangan ditolak .. Selain itu , segalanya milikNYA ...

Bicara Cinta Sekali Lagi #4

 

Hurm.. aku nak je cerita pasal aku .. tapi wife tak kasi maa.. Ada satu gak yang aku dah cerita ... cuba takde kaitan dengan tajuk aku tu la... klik SINI ..

Dan yang ni adalah senarai terakhir dari rakan rakan .. Terima kasih buat PA kerana menyediakan senarai ini ..

 

http://waniemisamane.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://syuesyada.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://nurafiqahazhar.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://syafikcoklat.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://aminz88.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://pinkummi.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://belogtauhubakaq.blogspot.com/2011/05/al-kisah-nak-jadi-seorang-kekasih-tak.html

http://jai-diari.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://farhana93.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://umairamaisara.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://ecadwinkyasha.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://xoxohaneyko.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://jahidihsaili.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://zyanagebu88.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://gadisarawakcorner.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://faizalmanutd.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://subieymerle87.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://shematebulat.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://www.akidazami.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://ummi-alifya.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://anismelon.blogspot.com/2011/05/segmenben-ashaari-bicara-cinta-sekali.html

http://renunganask.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html
83. http://areliff-mastermindz.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://cahayatermashyur.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://lukisanhatihayati.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://mizzkyoko.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://safwankun.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://lizahhamidin.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://shayatahmad.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html
90. http://cintaelmiesya.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://chipsmoresaje.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://eppyphamdiary.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://kni2907.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

Bicara Cinta Sekali Lagi #3

 

Phewiittt... heheheh .... makin menarik gitu !! hehehehhe .. Jom baca kisah mereka ...  ;)

Thanks PA

http://arediya.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

 http://ceriterahmad.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

 http://www.lailyqaisyirah.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

 http://syuhadahrazali.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://azizulhakim91.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://dirahpunyerblog.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://annscape.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://terowonginformasi.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://namakufadhillah.blogspot.com/2011/05/chapter-124-segmen-ben-ashaari-bicara.html

http://white-plain-me.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://faddesignaway.blogspot.com/2011/05/segmen-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://aida4eva.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://lensachungho.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://zacky786.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://dnie9786.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://semutsengal.blogspot.com/2011/05/segmen-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://teanyh.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://kudamengaum.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://cik-emma.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

http://waniemisamane.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-bicara-cinta-sekali-lagi.html

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI