Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 22 Mei 2011

Bila sampai masa , barulah kerja .. sebelum tu ?

 

  • Lahir ke dunia .. menangis .. mak gak jaga.. kasi susu .... kasi makan ... Kenyang .. diam ...Senyum je mak .. penat ... anak tidur baru mak tidur...
  • Besar sikit .. dah boleh berlari .. mula gigit mak .. haaa... mula la tamo dengar cakap .. haaa..Mak sabar jer dengan perangai anak kecilnya ..
  • Lagi besar .. dah leh cakap .. mula laaa nak lawan cakap mak.. haaa.. tu belum sekolah .. Mak sabar jer .. anak dia dah mula bijak ..
  • Besar lagi.. sudah sekolah .. tapi mak bagi makan lagi... tapi ada dah tanda tanda nak memberontak.. mula berkawan .. tamo dengar cakap mak.. Mak tersenyum.. ingat masa anak dia baby dulu.. comel jer .. sabar je mak ..
  • Besar lagiiii ... mak gembira.. anak dia dah pandai .. lulus exam.. cemerlang.. bijak.. nak teringin nak tengok anak dia berjaya... Sejuk perut dia .. kan ?
  • Tapi ? Anak ?? Haa.. tak teringat pon jasa mak .. Apa yang dia ingat ? tekak dan perut dia jer .. Apa yang dia ingat ? Kegembiraan yang seketika jer ..
  • Sebagai anak , kena fikir mana yang patut diutamakan .. kegembiraan ibu bapanya atau dirinya sendiri ? Apakah lupa apa yang membanggakan mereka .. Pastinya kejayaan anak anaknya ..

Susah sangat ke nak jadi ANAK ?

Selamat harijadi wahai blogger ...

 

image

Ramai blogger sambut harijadi ari ni .. dan ini antaranya .. hehehe... Selamat harijadi CIK EKA .. sapa lagi ??? Haa ... si Yuyu ... dan ramai lagi... haaa ... cuma yang aku tau mereka ni jer buat entri ... hehehe..

Selamat harijadi .. Cukup masa nikah.. jemput saya yer ... hehehe ...

Blog baru pilihan BEN ASHAARI ..

 

image

http://sarahata.blogspot.com/

Blog pilihan BEN ASHAARI malam ini ..

 

image

http://cthaslinda.blogspot.com/

Jgn lupa klik INI ...

Ok tak yang ini ?

 

DSC_0052

Hurm... matahari terlindung sewaktu aku amik pic ni.. Patutnya dalam pukul 6.50-6.55 dah nampak matahari kat tingkap tu.. Tapi tak lak...Ni rasanya nak antar gak masuk nikon ... tapi untuk minggu depan punya...

Huhu.. bila aku dah keluar dari masjid.. baru matahari nampak dengan cantiknya !! huhu.. takde rezeki aku ....

242784_217520871604890_100000409372347_815851_2135315_oSnap dengan HTC lak ni .. hurm...

Jangan lupa undi kat SINI

Ini tak sepatutnya berlaku ..

 

DSC_0035

Hurm.. ari ni aku 'menembak' lagi ..cuma nak cari sudut lain lak.. aku tak puashati lagi selagi tak abis pusing area Masjid Putra tu ... nak cari sudut  yang menarik ..

Malangnya , ternampak ni di kawasan masjid... Walaupun agak tersembunyi namun masih boleh dilihat sekiranya ada pelancong ke tempat tersebut .. hurm...

Mungkin alasannya ini adalah sampah terkumpul .. namun bagi aku sepatutnya di kawasan kawasan pelancongan begini lebih lagi di pusat pentadbiran negara yang terkenal di dunia , ini tidak boleh dipandang remeh.. Perlu disegerakan tindakkan ini ..

Hurm...

Pernah tak baca wartawan kutuk wartawan ?

 

Semalam sewaktu melepak ngan Ujang dan wifenya , pelbagai isu dibincangkan .. Wacanaku pon ada ... hehehe.. tapi sewaktu isu di bincangkan wacanaku lom sampai lagi ..

Isu blogger kutuk blogger sebenarnya isu bosan .. Sangat bosan .. Bila memula tu , mungkin seronok , tapi bila lama lama , sangat membosankan .. Ianya hanya berjaya menarik minat pembaca yang punya perasaan yang sama .. Hak pembaca .. kan ?

Ok... terfikir aku tadi sewaktu membersihkan courtyard di rumah aku .. Hehe.. Kenapa boleh timbul isu isu begini lagi ? Ok.. aku baru faham.... hehehe..

Blogger yang tiada kehidupan sosial yan mana hanya duduk dalam rumah , bertenggek depan pc , tiada kawan , tiada aktiviti , sememangnya tiada isu untuk diupdatekan dalam blog ..

Ini mmg berlaku pada mereka yang tiada idea lagi atau kering kontang dalam mengeluarkan entri terkini .. Cara terbaik , cari isu dengan membuka pekung rakan blogger yang lain ..

Hurm.. konsep ni mmg senang sangat .. pastinya ramai penyokong akan berkompang disitu .. heheh...  Dan ini akan membuatkan blogger tersebut mendabik dada ... bangga ... bangga amat sangat la.. sebab penulisannya mendapat tepukan gemuruh lebih lagi bila mengenakan rakan blogger yang sama mereka antikan .. Punca ? Entah... pelik bukan ?

Sebenarnya kan ... seperti wartawan , blogger perlu bijak cari info , cerita cerita yang lebih bermanfaat untuk pembacanya .. lain dari yang lain .. baru la setiap blog ada uniknya ..

Ye , sesekali tak pe la.. blogging untuk kepuasan diri.. Tu diri sendiri.. pembaca lak camana ? Baik privatekan je kan  ? Kalau blogger baru baru nak belajar tu tak pe la.. tapi yang dah lama lama ni ? Hurm...

Pernah ke kita baca dalam suratkhabar atau majalah , wartawan jatuhkan wartawan semata mata nak naik ? Mereka bersatu lagi ada laa..

Blogger ?  Aku tak kata aku betul.. aku pon wat silap banyak gak .. sebab tu aku ajak rakan rakan blogger dan pembaca sama sama fikirkan ... Apa yang uniknya kita dan berbezanya kita dengan yang lain dan mampu memberi pulangan yang berguna kepada pembaca kita bila mereka singgah di blog kita ?

Fikir fikirkan bersama yer ..

Tiada istilah cepat naik maka cepatlah turunnya..

 

Dalam dunia blog ... setelah aku memahaminya , tiada istilah tersebut.. Istilah cepat blogger tu nak maka cepatlah dia turun .. Bagi aku , dalam dunia blog , dalam tempoh 6 bulan  dia berblog , maka tiada peningkatan  maka itu bermakna 'ada masalah' la tu...

Dalam dunia blog ni , kita perhatikan ada pelbagai strategi .. Ada yang gemar bermain dengan cara taktikal.. Ada yang gemar bermain cara teknikal ... dan ada yang tak gemar semua itu ...

Bagi yang tak gemar semua ni , dia berblog dengan cerita kisah hidupnya .. Tiada langsung kaitan dengan strategi.. dia post dan terus off.. tiada istilah blogwalking.. tiada istilah gathering atau tiada istilah trafik dalam kamus dirinya .. Dia hanya tau , tulis dan post...

Bagi mereka yang bermain cara strategi , pastinya mereka inginkan kejayaan .. Jangan bohonglah berblog semata mata meluahkan rasa terpendam ..Kalau benar , tak perlu beria blogwalking dan tinggalkan link... Jika benar , dia adalah nun kategori yang terakhir tadi tu ..

Cepat naik... tu yang patut berlaku dalam dunia blogging ni.. dia kena bijak untuk cepat naik.. Cuma bezanya , cara baik atau cara keji ! 

Kenapa cepat turun lak bila dah cepat naik ? Sebab tak tau atau tak nak maintain kedudukan dia .. Haaa...Sepatutnya bila dah berada di atas , itulah yang patut dia buat , amik kesempatan .. Amik kesempatan dengan mengekalkan kedudukan yang panas tu dengan membuat entri yang lebih bijak dan berinfomasi .. Kreatif gitu ..

Biasanya apa yang berlaku , mereka harapkan 'panas' tu sampai ke petang .. namun sebaliknya yang berlaku.. ini adalah silap sendiri.. Namun dia ada pengalaman yang bakal dia gunakan nanti bila berada diatas kelak ... sekali lagi ! Ini dipanggil pengalaman ..

Berbeza dengan yang naik perlahan lahan .. kononnya biar lambat asal selamat .. Ya betul .. ada yang sampai.. dan ada yang terbengkalai langsung ! Huhu.. lagi kes naya ..

Sebenarnya bagi aku , dalam dunia blog ni hanya ada satu je penentu kejayaan seseorang blogger tu .. MINAT YANG MENDALAM TERHADAP DUNIA PENULISAN ...  Dan bukan isu popular , berjaya atau tidak ... Jika benar dia berminat , maka dunia blog miliknya ... Mereka akan bicara mengenainya ...

Seperkara lagi ... hati hati bila nak berjaya .. Ada yang melangkah dengan penuh bergaya namun tersungkur bila terlalu asyik ... Ada yang melangkah dengan berhati hati tapi terlalu lembab... dan ketinggalan akhirnya ..

Kena bijak.. Sederhana sudah pasti tapi jangan lembab dan berlagak ..

Tak pe la bang.. rezeki abang ..

 

Pstt.. mintak tolong... klik LIKE kat SINI .. pastu kat SINI .. Ada lagi nanti.. tapi tu nanti la.. hehehehe..

Ada orang ketuk rumah aku.. Nasib baik pagi.. Kalau malam ? Mesti mak limah punya keje ... Bukan takut.. segan .. nanti ada kes khalwat lak ... huhu..

Aku bukak ... Ada pemintak sedekah .. Katanya untuk orang cacat.. Tengok dia atas bawah .. Tak tau la kat mana cacatnya.. Haih ... Bukan aku mengeluh .. tapi entah la...

Memang bagi tu kena ikhlas .. tapi kang bagi aku ngajar dia lagi suruh mintak sedekah .. Tak pe tak pe.. aku niatkan je duit ni untuk dia g makan tengahari .. Kira aku belanja je la .. Lagi pon ada rezeki skit la sehari dua ni.. Jadi , aku kongsi la ngan dia.. Apa salahnya kan ?

Tapi tu la... jalan mudah untuk senang zaman sekarang ni , tipu orang ... Tak kira dalam apa jua bidang , menipu ni dah kira wajib.. Tipu dapat duit.. Tipu dapat dosa ... Part lain , tamo amik tau ..

Pemenang Teka Harga ..

 

Ok.. ari tu aku ada buat satu contest sesuka hati aku mengenai barang yang aku telah beli untuk memenuhi kehendak tekak dan perut aku .. Maka ada la sorang dua yang bagi jawapan ...

http://cekedismanis.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-g-shopping.html
rm 25.40 ..

http://aida2aku.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-g-shopping.html
39.10

http://ainara2208.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-g-shopping.html
22.80

http://laylaluckystars.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-g-shopping.html
24.50

http://khairulzara.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-g-shopping.html
38.40

Dan pemenangnya .... TARAK .. hehehe.. Jawapan , RM34.60 .. Tapi ok la ni.. tersenarai gak kan .. hehehe ... Tqqq...

Nikon Contest .. pic no #3

 

Baru aku sedar ... tak kira kamera apa pon leh join .. hehehe .. korang tunggu apa lagi ? Hahahahah .. g la semakkan site Nikon tu.. hehehe.. tak yah kira menang ke kalah .. tengok ada orang klik LIKE ke tak... hehehe.. leh tambah skill lagi kan ?

Ni aku masukkan pic yang aku amik ari tu... heheh..guna HTC tu...

IMAG0114

Hurm.. ada 4 keping dah dalam tu .. hehehe .. tqqqq pada yang sudi klik LIKE tu...

Bila pinjam harta orang ..

 

Ada spesis yang reti pinjam tapi nak pulang balik tu , mak aih.. liwat.. eh..liattttt giler ... haihh... Teruk betul spesis ni.. Yang dia tau , janji tengkuk dia lepas ...

Kalau ada kawan yang pinjam lagi barang barang kita tu diharap kita terlebih dahulu sediakan jawapan jawapannya sebelum diberi .. bukan pe , risau expired date jeee... Janji sehari dua.. ada yang pulang sehari sebelum hari graduasi ... haaa..camana tu ?

Lain kali sebelum pinjam tu ... kita tanya awal awal .. contoh kalau pinjam periuk untuk masak maggie .. Contoh , PA aku punya kes ..

  • bang , nak buat agreement dulu tak ?
  • kalau tak nak pulangkan pon tak pe la.. nanti backlinkkan je pada aku , eh ?
  • mmg mak aku beli ni untuk kongsi dengan rakan rakan yang lain ..
  • nasib baik aku ada spare ... kira tak nak pulangkan pon tak pe.. tolak je kat mamat besi buruk ..
  • kalau ingat , pulangkan je nanti .. tak ingat , tak pe la... aku guna je tempurung kelapa ...

Sebenarnya banyak lagi leh kasi 'nasihat' kat orang yang pandai pinjam tapi terus jadi harta ni .. cuma malas nak panjangkan jer.. Pandai pandai la sedar diri yerr bila pinjam harta orang ..

Gamaknya kalau barang korang dipinjam , camana nak mintak balik eh ? Dan dia ni spesis tak tau malu punya.. Terpaksa kasi pinjam.. haaa..

Nikon Contest Pic No #2

DSC_0025

Ok tak ? Aku baru submit pic ni.. hehehe.. banyak amik tapi ni yang aku paling berkenan .. heehe ... amacam ? ok ok ok ??? hehehehe...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI