Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 23 Mei 2011

Suka entri ini #3

 

" zaleta melihat jam .. "owh..pukul 2 dah...mane ilasuhaila ni...jam aku cepat ke..die yang lambat ni??" zaleta mengeluarkan phone...tut..tut...tut...

"wahai ilasuhaila binti rahmad... where areyou hah?? kato nak shopping2 u....mano??aku depan landasan itu train ni..." "

Sambungan di SINI ...  Senarai penuh di SINI

Suka entri ini # 2

 

Senarai penuh di SINI ..dan disediakan oleh anak murid ke 7 .. BELOG MTT ...hehehe... tqq.. PA bz , esok exam dan kalut dok bercinta dengan .. I# ..ops.. terlepas sudah ...hahahha..

"Di pagi yang hening.... Burung berkicauan..... Meow-meow memintak makanan di kaki lima.... orang datang lalu lalang untuk pergi ke tempat yang dituju.....Ada yang nak pegi kerja....ada yang nak pergi berjalan-jalan....ada yang saje-saje nak nyibuk.... Semuanya menuju ke satu tempat.....hentian ERL....

Kecoh sana-sini...... Pak guard sibuk duk tiup wisel.....dia mesti tengah perasan yang dia tu referee bola....asyik tiup jer..... Dalam kebizian dan hiruk pikuk manusia sedang mundar-mandir..... ada sebahagian dari mereka adalah bloggers.... Aku cuma memerhati dari jauh....duk melepak di tempat menunggu train... Sambil membukak laptop (angan-angan macam Bro Ben nih..hehe).... Dan mengupdate entri secara on da spot...."

sambungan di SINI

Bina badan punya hal ..

Baru nak balik Putrajaya.. Tadi masa dok tunggu teksi ,aku ditegur oleh sorang member ni...dia ni bekas ahli kumpulan muzik yg popular satu tika dulu..muda lagi..

Aku punya la tunggu teksi sebelum tu ,haram nak ada sebijik pon. Tapi bila berborak ngan dia ,aku rasa dekat 10 buah teksi gak laaaa lalu dpn aku..huhu..panasss jer tgk..

Topik aku..dia tanya camana nk besarkan bdn dan teknik yg aku guna..hurmm..Aku kalu dah bukak topik ni..mmg lama la baru abis...

Mmg betul..bila tekak dah kering , baru nak bersurai...Entah aku sampai rumah kul berapa pulak..nak kemas rumah skit memandang aku nak g kelantan esok mlm..

Hurm...
Published with Blogger-droid v1.6.8

Gym punya cerita ..

G bantai bawak kamera ke gym...apa pub tak jadi.. Dok amik gambar org lak kije...

Ok. Nak balik putrJaya..byk kije lagi nk buat..
Published with Blogger-droid v1.6.8

Suka entri ini # 1

 

Ok.. pilihan # 1 aku .. hehehe .. suka suka suka.. ilang tensen sat .. hahahah ... Ni untuk SEGMEN CERITA KREATIF AKU BERSAMA BEN ASHAARI ...

" suatu petang...cik Oshin,Dayana Az dan Nadh baru jer balik daripada kelas tuisyen...kebiasaannya mereka bertiga tak suker beratur panjang..mereka lebih suke beli tiket gune mesin tiket jer..nak dijadikan citer..pada hari tersebut kaunter tiket ada masalah..jadi ramai pengguna ERL terpakse menggunakan mesin tiket tersebut utk menaiki ERL..ramai gileeer org mase tuu.. "

Sambungan ... heheh.. meh klik SINI ... :))

Bila blogwalking tidak menjadi ...

 

Soalan yang dikemukakan kepada aku di FB ... tak pe , kita kongsi yer ..

" saya perlukan nasihat .. mungkin tips .. mungkin jugak motivasi..
macam mana nak buat follower kita baca setiap entry kita, sng kata drop comment..
adakah cuma dengan blog-walking je satu2 cara nak buat entry kita di baca.. sebb stakat yg saya buat cuma dgn blog-walking je saya dapat.. bila tak buat blog-walking, comment and traffic pun kurang.. ape yg pebaca nak sebenarnya.. macam mana entry yang berkualiti tu? jeles dengan blog abg ben..T_T .. hope sgt abg ben dapat tolong..
"

 

Kaedah blogwalking sememangnya berguna buat blogger-blogger baru .. Kaedah ini adalah seperti pergi menyapa jiran tetangga.. tak kira baru atau lama, mmg berguna konsep ini .. Tetapi apakah berbaloi untuk jangka masa panjang ?

Bagi aku , jika bijak blogwalking mampu menjana trafik yang berpanjangan tetapi perlu ada satu usaha yang mana bukan mudah untuk melakukannya..

Aku bagi contoh la yer .. Aku singgah di blog mat gebu... asal aku singgah jer , aku komen kemudian aku tinggalkan link entri terkini di situ .. Hari ni , ok.. esok ok.. lusa ok.. Lama lama pon ok.. tapi mat gebu ( contoh je yer ) akan fikir , dia ni singgah nak bertegur sapa atau nak spam komen aku nih ?? Tapi aku tau dia tak kisah .. Cuma kita dah rugi seperkara ... Dia tak berminat nak masukkan link kita dalam bloglistnya  !

Apa yang patut dibuat ialah , bagaimana nak masuk ke dalam bloglist mereka !!! Satu cabaran tu.. Blogger skang ni memilih .. bukan calang calang dapat terpilih wooo ..

Bagi aku , selain FACEBOOK , blogwalking , bloglist di blog mereka adalah penyumpang trafik yang tinggi setiap hari ... Jadi bagaimana nak tersenarai , itulah kelebihan blogger ... gunakan akal untuk ngorat blogger ! Aku pasti korang boleh punya ...

Bagaimana nak pastikan entri yang berkualiti ? entri yang berkualiti biasanya memerlukan kajian yang mendalam.. sumber yang sahih .. serta pengalaman yang menarik !

Dengan adanya promosi yang betul ,  entri yang menari, jgn risaukan trafik anda ..

Segmen KREATIF BEN ASHAARI Bermula ..

 

image

Mula mula..klik SINI dulu.. nakkan undian korang ..mau kasi cukup 1,000 .. eheh .. tqvm..

 

Ok.. dah ? Tipu eh.. hahaha.. tak kisah la.. Segmen kali ni berkaitan dengan gambar ni .. haaaa... Mudah jer ... Korang kena reka cerita berdasarkan gambar ni.. Tak kira la samada dalam train , dok tunggu train... haaaa..

Lagi banyak watak , lagi aku suka.. Yang aku berkenan , akan aku jadikan entri preview... hehe.. Yang biasa biasa tu , maaf la yer.. tapi korang leh antar gak ... jgn risau.. tetap diterima ..

Syaratnya ... watak korang tu mestilah berdasarkan nama nama pena dan juga wajib linkkan ke blog mereka ! Contoh begini ..

 

" Manakala zieha hisham membeli tiket ERL dan BeloG MTT mengushanya dari jauh untuk mencuri dompet milik Zieha tetapi Ketua Pengawal keselamatan , Cik Oshin berjaya mengesan tidak tanduk Belog MTT tu lalu memaklumkan kepada Kak Es untuk tindakan lanjut "

Atau korang leh buat dalam bentuk dialog .. Lagi banyak watak lagi bagus .. hehehe .. ok ? Faham dah ? Kalau dah faham , mari kita mulakan ... Watak-watak boleh di ambil di SINI

Macam aku kata tadi , aku tak senaraikan semua link.. Hanya yang unik , menarik dan kreatif akan disenaraikan .. Ok ? Ada lebih 150 blogger yang berminat untuk dijadikan watak dalam cerita korang tu.. hehehe ... Sedia ?

 

Jom.. memula .. cam biasa ..

  1. buat satu entri .. Letak gambar keretapi tu... dan linkkan ke entri ini ..
  2. Tajuk : CERITA KREATIF AKU BERSAMA BEN ASHAARI
  3. Buat cerita korang tu.. hehehe ... tiada had limit ..
  4. Siap ? Kalau siap.. undi aku kat DIGI gak .. klik SINI.. tak kira la nak kata kejam ke apa.. hahaha..
  5. Tinggalkan url entri korang kat sini..

TUTUP ? KUL 12 tengah malam ni.. tu je la.. terima kasih....

Bila Ben Ashaari dan Eqbalzack bersatu dalam majalah

Ehem...sapa kata blog Ben Ashaari tidak berinfomasi ? Aku tak kata pon..hehe..tapi majalah In Trend keluaran June yang kata..hahaha..

Terima kasib buat bro Eqbalzack yang maklumkan mengenai artikal ni.... terharu gue... seolah dpt semangat baru untuk lebih meletops dalam dunia blog ni ..


TERIMA KASIH IN TREND ..
Published with Blogger-droid v1.6.8

BLOG diperlukan .. banyak banyak ..

 

OK... lama tak buat segmen kreatif... skang aku nak wat ... hehehe... ok ? Sangat mudah.. memula aku nak kumpul blog dulu.. jumlah blog , tiada had... cuma aku takkan senaraikan .. hehehe.. kenapa ? tu korang tau nanti ..

Tapi sebelum itu !!! aku perlukan bantuan korang.. haaa.. hehehe.. mudah jerr... Aku nak korang wat dua perkara yang amat mudah.. tak keluar kos pon.. cuma kuar peluh skit jer.. heehe.. apa dia ?? Klik SINI ... Kalau sudah.. terima kasih ...

Memula ... korang buat satu entri dulu.. untuk aku kumpulkan blog blog yang berminat menyertai segmen kreatif ni.. hehehe... OK ? Setuju ? kalau takat nak campak url jer , mau beribu kang.. tak larat nanti..

Cara nak join ...

  1. Buat satu entri.. letak header ben ashaari blog ..
  2. Tajuk SEGMEN KREATIF BEN ASHAARI KEMBALI dan linkkan ke entri ini ...
  3. Tinggalkan url entri korang beserta NAMA PENA BLOGGER korang di ruangan entri ini .. tu jer .. hehehe ..

;) terima kasih ... TUTUP JAM 2 PETANG ..

 

IKLAN

image image 

dan banyak lagi ... hanya di Astreriskboutique

Sekali lagi aku terharu ...

 

image

Biasanya , aku dok lukis muka orang ... sapa sangka skang ni muka aku lak yang dilukis .. huhu.. nak pengsan sat .. sebelum pengsan , makan big mac satu ... mana milo panas aku neh ...

Dan.. jutaan terima kasih buat blogger , ALIAA kerana sudi melakarkan wajah ku itu.. tembam gitu.. hahaha.. i likeee

Bila LELAKI tengok movie NUR KASIH ..

 

Yewwwwwwwwwwwwwww... dalam hati ada bunga mawar ... Apara.. muka dah garang abis .. sekali tengok movie NUR KASIH daaa.. adehh.. potong stim betul !!

Ramai dok kata gitu terutama lelaki yang kononnya macho abis ... Apara la layan cerita jiwang .. Harap je muka spesis muka lagak ngeri ... tapi rupanya muka pegang bunga !

Salah ker ? Apa ingat lelaki takde perasaan ? Kalau tengok movie jiwang gitu tak menunjukkan yang dia tu lembik .. Saja sekali teman pasangannya... ok pe ?? kan ?

Ala... jgn la suka nilai lelaki yang jenis gini lembik... hati lembut walaupun keras..  Pastu yang jenis kononnya keras tu kira die hard laa .. adeh.. jangan ... sat je Allah uji.. Dari die hard terus dying without love ... haaa..baru ada akai ..

Tak salah bgi aku lelaki berjiawang sesekali .. kalu asik keras jer , gamaknya dunia ni senantiasa haru biru la .. Pastu yang berlagak keras ni bagi aku sbrnya , penakut.. bila ngan kawan kawan je berani.. bila sorang ? Hehe.. sendiri mau hengat ler ...

Peraturan baru untuk pengguna Lrt

Sebelum tu .. pe kata klik SINI dulu ... tqvm..

Dalam lrt aku. Cam biasa ..berdiri.. aku rasa la kan lrt patut buat mcm komuter bezanya , tiada coach khas tetapi LELAKI wajib berdiri !

Haaaa. Yer la...aku tau aaaa ...yang tua ...yg kecik...yg sakit...yang oku tu laon kes laaa...Ni yg sempurna...gatal benar duduk..sempit camana pon nak jugak celah...yg perempuan , berdiri lak.. mana boleh gitu kan.

Ni cadangan je la ...sian tgk akak akak ni berdiri. Yg gagah duduk selamba
Published with Blogger-droid v1.6.8

Menyirap darah pepagi buta

Arghh..gerram...sombong satu hal.. kot yer pon tak payah nak usha lelebih..tak puashati berenti je tepi..dok menyalak dalam kereta kenapa ?

Hurm..kejadian yg berlaku tadi melibatkan kereta aku..hurm...dari selekoh ..nak masuk ke jalan besar..
Van sebelah aku ni dah makan jalan aku , terpaksa aku larikan kereta aku makan lane jalan utama..

Kebetulan ada kereta tapi aku rasa jauh..terus dia hon dan aku bagi dia lalu..

Best part..macam tak puashati lak..duk tengok tengok kat cermin pandang belakang.

Hekler...aku terus ikut rapat je dia..dia masuk lane tengah..tak bagi signal..boleh la pulak ! Salah org dia nampak !!

Aku pecut. Potong dia..dia hon aku weh !! Hekler..aku terus perlahan kereta aku..kasi dia potong balik..

Dia tengok aku..sah ..mmg spesis tu ! Aku angkat kepala aku..dia mcm tak puashati lak..

Menahan marah aku dah..grr...ikut hati aku nak je berenti..tapi kereta byk blkg aku..

Geram...kot yer salah aku pon tak perlu sombong sampai nak hon berkali kali...apa ingat keje dlm bangunan besar tu dah cukup besar ?

Ko kuli jer...tak payah nak berlagak..satu hari nanti pencen gak..jutawan belum tentu...grr..

kan dah membebel..sama jer spesis..poyos je lebih..habuk pon taraj..
Published with Blogger-droid v1.6.8

Blogger baru.. newbies .. newtai ... amik perhatian !

 

Sebelum korang baca , sila klik SINI dulu .. dan juga undi aku di SINI .. Tqqqq ..

Ok.. skang baru baca.. aku nak kongsi sesuatu dengan korang .. Entri yang dimintak khas sendiri untuk aku kongsikan dengan rakan blogger yang yang lain terutama yang baru ...

Sedutan ...

Menurut beliau, perkembangan Internet di Malaysia telah menyebabkan penulis blog (blogger) bertambah dan mereka ini terdedah kepada risiko perundangan sivil dan criminal seperti:

  1. Hak Cipta (Copyright)
  2. Tanda Dagangan (Trademark)
  3. Fitnah (Defamation)
  4. Hasutan (Sedition)

Nak baca ?? Ok .. jom g baca entrinya dengan lebih lanjut di SINI .. Terima kasih ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI