Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 28 Mei 2011

Seposen pon mau kira ka ?

Grr.. hurm .. makan tadi RM13.10 ..ingatkan dapat la diskaun seposen lepas bagi duit besar tapi dipulangkan skali ngan syiling..kedekutnyaaaa...tu pon nak kira ker ?

Bukan per..kalau bagi diskaun walaupon seposen , kita tau kedai tu tak kedekut dan kita akan kembali lagi ..malah siap bercerita lagi dengan kawan kawan ...haaa..sapa untung ... sebab tu la byk budak laki suka lepak mamak ... senang kira..haha..yelaa..bukan semua tapi majoritinya leh kawtim punya..

Lepas makan tadi terus ke mydin putrajaya .. tengah dok mengekor wife tetiba ternampak sesuatu yg cukup indah kat luar sana...terus aku bagi bakul beroda tu kat dia..hehe..berlari keluar dan terhasillah gambar seperti yg aku letakkan dalam entri ni ...

Cantikkan ?? Haa..takkan cantik je bang ,akak...kasi undilah sekali kat Digi tuuu... tuu ..ada letak kat sidebar tuuu ....tqqqqq....hehe...
Published with Blogger-droid v1.6.8

Camana la nak maju !

Kat bangi ... g pasar mlm ..aku suka dulu tapi tak suka dah skg ..nanti aku shopping makanan ..tamo tamo..

Ingat nak pekena sup perut ..g kat satu kedai ni...masuk ..duduk...tak sampai seminit datang pelayan wanita ... muka ala ala legend gitu ..aku nak order pon jadi segan ..

Saja nak layan float coke ...tapi yg sampai coke..order sup perut ...geleng kepala .. arghh...tensen..

Bila dh tak tau nk mkn per...order je keow teow kungfu...grrr..tensen...wife tkleh mkn ..kena pantang gitu..pasal operation ari tu kan..hehe..

Jemput mkn sat..
Published with Blogger-droid v1.6.8

Dah masuk TOP 10 blog Melayu di Malaysia ..

 

Skit laaagi .. skittt je lagi ... hehehe .. dan aku rasa skang aku dah tergolong top 10 blog melayu dalam Malaysia ni... hehehe ...  Blog peribadi yang suka bersegmen dan cerita pendek pendek punya pembaca setia yang setia ..

Butktinya ? heheh ...

image

201 dalam Malaysia ... dan kalau menurut ranking di SINI , dengan rank bawah 200 , dah pasti mampu duduk di TOP 10 blog Melayu di Malaysia ni .. hehehe ...

Sasaran aku bukan nak duduk top mana mana pon.. ranking senantiasa berubah.. aku cuma nak cipta sejarah peribadi sebagai bukti blog aku pernah duduk di rank yang tinggi walaupun bersaing dgn blog blog yang jauh lebih bagus ..

Ini membuktikan jugak... korang pon boleh capai jika korang nak .. kan ? Jangan dok geleng kepala jer .. mesti ada strategi dan perancangan .. ok ?

Nak check ? g kat www.alexa.com ...

Apa bestnya kalau BEN ASHAARI follow blog mereka?

 

Ada satu pertanyaan di TWITTER ..

" i'm wondering why bloggers want u to follow them..haha "

Hurm .. aku pon tak tau ..jgn tanya soalan tu .. aku follow je mana mana blog yang aku rasa nak follow.. ada yang siap minta dalam paksa untuk aku follow .. aku follow jee... diorng tak follow pon tak pe ..

Sebab apa  Satu penghargaan buat aku.. Bak kata MAMAT KHALID semalam di MAHARAJA LAWAK , adalah satu penghormatan buat kita jika ada yang melakonkan diri kita itu ... Bermakna itu satu penghormatan buat aku jika ada yang mintak aku follow blog mereka ..

Mungkin aku bukan artis atau selebriti.. tapi jangan lupa , mereka tu pon manusia.. Mereka dalam bidang mereka dan aku dalam bidang aku ... Dan seperkara lagi .. dunia internet skang lebih luas dari dunia realiti skang ... lebih luas dalam kepantasan menghubungkan maklumat di antara satu benua ke benua yang lain ..

Apakah hanya artis saja layak terima penghormatan sebegitu rupa ? Korang pon layak apa ! Tapi perlu mendapatkannya .. Bukan sekadar gelakkan orang ...

Ok... jgn lupa klik SINI untuk undi aku.. tu pon kalau sudi .. tqqq..

Bila mereka mengaku mereka kawan ..

 

Yang mana satu kita ?

  • Memeluk kawan bila mereka berjaya ?
  • Bertepuk tangan ketika mereka menaiki pentas ?
  • Membantu ketika mereka terduduk ?
  • Mengharapkan balasan ketika membantu ?
  • Menangis kerana kejayaan kawan ?

Atau ....

  • Tunggu masa je kawan jatuh dan ketawa dalam hati ?
  • Menjeling dari jauh ketika kawan tercari cari bantuan ?
  • Tersenyum riang ketika kawan dalam kegelisahan ?
  • Menghulurkan bantuan tapi mengharapkan balasan ?
  • Tunggu masa untuk amik kesempatan ?

Atau korang ada jawapannya sendiri .... Zaman dewasa ni .. kawan bukan seperti kawan nun di sekolah rendah dulu ... atau nun kawan di sekolah menenangah dulu ... Segalanya punya agenda tersendiri .. kepentingan tersendiri ... Sapa untung sapa rugi , mereka yang bijak memainkan watak memasing itulah yang untung ...

Setelah setahun lebih aku berblog ..

 

Hurm... renung blog sendiri .. renung entri sendiri.. Hurm.. pandang kiri .. pandang kanan .. tengok atas .. tengok bawah . tengok dalam dalam.. hurmm..

Pandang widget.. tengok followers .. tengok online counter .. tengok trafik..  cari apa sebenarnya ? Jumlah puluh puluh.. ratus ratus .. ribu  ribu ?

Argh.. pening ... nak apa sebenarnya ni ? Teringin masuk majalah ? Teringin jadi popular ? teringin dikenali ramai ? Teringin sana teringin sini ? Hurmm .. kepuasan  ? Oh please ...

Pandang balik blog .. tanya hati balik.. jangan tanya niat.. niat boleh tergelincir bila syaitan membisik .. di mana kejujuran .. di mana keikhlasan ... di mana minat ... di mana kejayaan yang sepatutnya dinamakan kejayaan ?

Masing masing kata mereka yang betul .. masing masing menuduh mereka terpesong..  saling tuduh menuduh .. tu belum lagi dengan ego mengatakan mereka bagus.. mereka layak .. merekalah yang terbaik !

Ah.. bosan..amik keyboard.. taip je la apa korang nak taip ... nak kejar apa ? Hari ni terkejar.. esok ? lusa ? minggu depan ? bulan depan ?

Tu pasal ramai angkat bendera putih.. bila dah tersasar dari matlamat .. blog jadi debu .. entri jadi sampah .. blogger naik menyampah .. pembaca ketawa berdekah dekah .. sapa susah ?

Sedih je kan ..

 

image

Dok layan tele-movie PENSIL kat ASTRO .. huhu ... sedih jer ... Mengisahkan seorang budak yang kurang sempurna yang sering dihina oleh mak tiri dan orang kampungnya .. Apa yang bagusnya budak ni ( Badrul nama dia ) , tak reti duduk diam... dia berusaha mencari pekerjaan walaupun dia tau dia takkan diterima ... sangat sedih drama ni..

Hurm.. penuh pengajaran drama ni .. walaupun ada antara kita ni sihat sejahtera namun jauh sekali nak cari kerja untuk membantu keluarga  ... Tau bila nak cari keje ? Bila nak kawin !! Masa tu baru tergedik nak cari kerja .. Nasib baik la gak nak cari kerja.. kalau harap harta mak bapak ?? hurmm..

Dan ada yang dah kerja pulak.. terus lupa keluarga dia.. satu sen haram pon tak reti nak kirim kat mak bapak dia .. Pergh.. lupa daratan sungguh... orang macam ni, aku tak tau la nak kata pa... hurmm...

Cerita PENSIL ni mmg patut ditonton bersama keluarga ... mmg best dari KONGSI .. KL GANGSTER .. kalau nak kata pengajaran , cerita begini patut ditonton ...

Ops... seperkara lagi.. undi eh kat SINI ..

Ku rindu saat itu ..

 

35 tahun .. walaupun ada beberapa bulan lagi akan menjengah usia aku tu , tapi aku dah berasa umur aku sebegitu rupa .. Hurm.. Sekejap je masa berlalu ..

Sepatutnya entri ni aku buat di blog aku yang satu lagi tu tapi tak pe la.. biarlah aku luahkan saja di sini .. Ianya mengenai masa .. Masa yang datang dan pergi tanpai kita mengiranya langsung ..

Aku blogwalking sebentar .. masuk ke blog muda .. Cerita mengenai persahabatan .. Tiba-tiba teringat kembali semua rakan rakan aku sewaktu sekolah dulu.. Rakan-rakan yang macamana punya bergaduh pon , esok lusa pasti bertegur sapa kembali ..

Dan sekarang , majoriti mereka telah pon bergelar ayah .. Huhu.. Agaknya kalau buat reunion , pakat bawak anak masing masing .. Jangan ada yang buat gila dah !! Buat keje gila seperti g pakat nak satukan anak mereka walaupun hingus dok meleleh lagi .. hehe.. tapi aku yakin mereka lom tahap sekejam itu lagi ..

Hurm.. bila dah usia begini , baru tau betapa indahnya saat bersekolah dulu.. Apa yang perlu difikir cumalah , belajar belajar belajar ... Ops. ada lagi.. Awek... awek .. awek .. namun aku malang masa sekolah.. hahahah..takde yang berkenan .. Tak reti bergaya dul.. heheh..

Sekarang ni ? Bila dah tua nak mampusssss.. baru tergedik dok tengok awek cun sana sini .. hehe..guwau .. kasar sangat ayat tu haaa.. Bila dah tua tua begini , barulah nak nampak dunia .. Ada yang menyesal kawin awal.. ada yang tak sempat enjoy..

Namun bagi aku sebenarnya , apa yang penting ialah masa sekarang ... Yang dah lepas tu , biarkan jer .. tak guna dikenang kembali kecuali untuk tersenyum ...

Kan ?

Tips nak jadi seorang blogger yang berjaya ..

 

Apa itu blogger ? Kena tau di sini apa maksud sebenar blogger .. Sekarang ni ramai benar mengelarkan diri mereka blogger .. Asal bukak je blog , terus kata dia blogger .. Tapi diorng tau ke apa itu blogger ?

Merujuk pada wikipedia , ' A person who writes a blog, or weblog ' .. mudah je kan ? Seseorang yang menulis di blog ataupon weblog .. Ok.. cuba perhatikan semula blog blog korang .. Apakah kita layak digelar blogger .. Tak pasti ? Cuba cerminkan diri...

Aku puas dah cerminkan diri.. hehehe ... maka aku rasa la aku layak digelar blogger .. heehhe.. apa yang aku blog kan ? Pergh.. macam macam.. Macam macam adaaaa... sampai tak larat la nak baca .. haaa..

Ok.. ada pertanyaan dari seorang adik ni.. dia tanya aku camana nak jadi seorang blogger yang berjaya ... Hurm.. aku tak boleh nak bagi jawapan sebab aku bukanlah contoh yang terbaik untuk dikatakan blogger yang berjaya .. Takat masuk majalah 2 kali ada la.. hehe .. kat SINI dan SINI ..

Apa yang aku buat ialah rajin dan terus rajin mencari bahan.. buka mata .. berfikir dan berkongsi .. Bukan sekadar mengharapkan isu isu yang ada di dalam suratkhabar , television atau majalah yang sering aku buat dulu .. Aku perlu bergerak selangkah lagi ke depan bagi menyampaikan maklumat serta cerita cerita yang datangnya sendiri dari aku .. Barulah segar dari ladangkan ?

Blogger yang berjaya ialah blogger yang berjaya membuat pembacanya berfikir serta mendapat manafaat dari segala penyampaianya di dalam penulisan di blognya ..

Bagaimana ? Serupa juga kita nak menjadi pelajar yang cemerlang .. cara yang sama juga.. bukan sekadar mengelamun atau nganga depan blog atau blogwalking saja ...

Contoh blogger yang berjaya ? Ramai sebenarnya .. Biasanya penulisan mereka penuh dengan maklumat dan juga ilmu .. blog blog begini patut kita dekati dan contohi .. segalanya punya dalil dan rujukan.. bukan main sedap cakap ikut tekak ..

OK ? Semoga berjaya ... InsyaAllah ..

Aku tewas di DIGI WWWOW - BLOGGER OF THE YEAR ..

 

Selamat tinggal... itulah yang mampu aku ucapkan walaupun pertandingan DIGI WWWOW -BLOGGER OF THE YEAR masih jauh lagi untuk sampai kemuncak ..

Kenapa aku ucapkan selamat tinggal ? Sebab .. sebab ... aku rasa korang pon tau la sebabnya kan ? Hehehe ... tak kisah la apa pon sebabnya tapi yang penting , aku ada rakan yang  senantiasa menyokong aku tak kira di kala aku jatuh dan juga aku naik ..

Cuma aku nak tau la kan ... berapa ramaikah yang teringin nak tengok aku menang dan berapa ramaikah nak tengok aku terduduk ? Heheh.. ramai gak kan ? Tapi yang mana satu ?

Ok.. ni bukan kempen simpati atau apa pon.. Sekali aku masuk , aku takkan undur diri ... aku akan terus berjuang sehingga diisytiharkan menang atau pon kalah .. Kalah menang aku bukan di tangan aku.. korang sendiri yang menentukan segalanya..

Samada korang tersenyum aku menang dan aku berkongsi kejayaan tu dengan korang ..atau korang tersenyum melihat aku tewas di tangan mereka yang lebih layak ...  mana satu ,itu terpulang pada korang sendiri yang membaca entri ini ..

Apa yang aku tau , aku dh usahakan dari sejak mula.. aku hanya mampu membuang satu undi setiap hari... Selebihnya korang ler.. Setiap hari beribu pembaca masuk ke sini tapi berapa orang yang sudi mengundi ? Hehe..

Olololo.. aku bukan menagih simpati ler.. cuma aku tak nak korang tanya kat aku nanti , " Ben , camana boleh kalah ??? " .. sedangkan korang tau kenapa dan mengapakan ? Ini pertandingan berdasarkan undian  sedangkan aku punya ramai rakan di FACEBOOK dan TWITTER .. Tapi berapa ramai yang sudi mengundi ?

Ye la.. aku tau laa... bz ..tak kisah la.. bukan rezeki aku pon sekiranya aku kalah.. yang penting aku berusaha kan ? selebihnya milik Allah .. Tak kisah la.. tapi sebelum kata begitu , nak tanya .. ada korang undi aku ? Bila menang , mengaku kawan .. bila kalah ?

Cuba lihat kedudukan terkini  kat SINI .. dan korang nilailah sendiri yer .. Jika aku tidak layak , maka aku terima dengan hati terbuka.. Sesungguhnya kemenangan jika diumumkan nanti , sesungguhnya kemenangan itu adalah milik korang dan bukannya milik BEN ASHAARI .. kerana BEN ASHAARI cumalah pengantara saja.. dan membuktikan blog picisan atau blogger biasa cam kita semua mampu berjaya tak kira di mana jua.. Semangat juang blogger yang tak kira kenal putus asa walaupun dikutuk dan dicaci maki ..

Ehem... ok ? Kalau dah puas fikir .. dan aku layak .. tak perlu tunggu PRU , cuma klik SINI jer ... hari ini dan hari hari mendatang .. tak susah pon kan ? Rugi ?  Fikir la sendiri yer ... 

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI