Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 9 Jun 2011

Jom kritik entri aku.. atau puji ?

 

Satu segmen mudah .. smua buat entri berdasarkan satu keping gambar yang aku berikan.. Tapi cerita mereka berbeza .. apakah cerita mereka ? Jom baca ...

  • TOP 5 BLOG BARU PILIHAN MALAM INI .. #4

     

    image

    http://skytechxtreme.blogspot.com/

    TOP 5 BLOG BARU PILIHAN MALAM INI .. #3

     

    image http://afieqjibril.blogspot.com/

    Bikin lawak punya iklan !

     

    Aku tengok kat ASTRO.. Terbahak bahak ketawa.. Memula benci tengok mula laki tu.. sekali keluar muka mamat neh.. pergh...

    Gatsby - Takuya Kimura .... huhu.. nak simpan rambut panjang gak la .. boleh ?

    TOP 5 BLOG BARU PILIHAN MALAM INI .. #2

     

    image

    http://goodtobesecret.blogspot.com/

    TOP 5 BLOG BARU PILIHAN MALAM INI .. #1

     

    image

    http://shehanzstudio.blogspot.com

    Takpe la.. rezeki kamu ..

     

    Kat BTS.. Hentian Bersepadu Tasik Selatan.. Otw nak balik ke Putrajaya .. Tetiba aku dipanggil seseorang.. Aku dh leh jangka apa yang akan berlaku ..

    " Bang , bang ... boleh mintak tolong ... "

    " Hurm .. tolong apa ? " .. Aku dah tau dah apa dia nak.. saja wat muka keras ...

    " Saya nak ke Kemaman , Terengganu .. tapi duit saya tak cukup RM3.50 .. Boleh tak abang tolong saya ? "

    " Naik kat mana bas ? " .. Aku saja tanya..

    " Naik kat sini " kata dia ..

    " Hentian bas kat sini tak ke Pantai Timur.. Bas ke Kemaman kat Hentian Putra .. " aku cakap kat dia .. Dia dah mula kelam kabut.. aku tengok pakaian dia.. Mmg ada ciri ciri tak cukup duit.. Katanya lagi dia dari Melaka.. Tanjung Keling .. Nak balik ke rumah dia kat Dungun.. Tadi dia kata kat Kemaman kan ? Dia dah mula pusing ..

    Ok la.. aku tak nak tanya banyak .. Kalau benar dia terdesak , dia boleh mencuri atau mengugut orang .. tapi dia tak buat gitu.. dia mintak kat orang .. Walaupu tak elok tapi aku tawakal je.. Rezeki yang Allah beri pada aku bulan ni pon dah lebih dari cukup.. Alhamdulillah ... Apa salahnya aku kongsi skit ngan dia ? Dia nak tipu , tu antara dia ngan Allah .. Aku tolong dia sbb dia kata nk balik kg .. tu jer .. Wallahualam ..

    Salahkan LELAKI bila ANAK DARA gilakan SETH TAN !

     

    Haa... aku baru sedar.. kenapa ramai anak dara  tergilakan keromantikan si Seth Tan tu ... Hehehe... Walaupu ianya satu angan angan taik ayam tapi ada kebenaran di sebaliknya itu ..

    Cuba tanya .. kenapa mereka nakkan sikap romantiknya Seth Tan tu ? Pastinya mereka akan kata , LELAKI skang terutamanya melayu susah nak ada sikap begitu !

    Ini menunjukkan lelaki melayu skang ni , sudah punya level tersendiri .. yakni , ego dan sombong ! Betul apa ? Cuba tengok lelaki sekarang .. Berapa kerat la yang reti nak pujuk pasangan dia ? Kalau merajuk ? Apa pedulik ... Kan ? Jauh sekali la nak g beli bunga ..

    Tapi kalau lelaki merajuk ? Perempuan tak pujuk ? Heh.. pe susah ... ana kawin dua laaa... Senang lelaki kan .. Tak suka jer .. cari lain.. tak nak diusahakan untuk berubah sikap.. Yang diorg nak , perempuan tu yang berubah atau kedua duanya berubah ..

    Atas sebab inilah ramai anak dara yang dah kenali camana perangai lelaki , teringinkan lelaki macam Seth tu.. Kalau dapat , alangkah bagusnya .. aman hati.. takde nak teriak atau gaduh tinggi suara.. Jauh sekali kena sepak terajang .. Romantik je gitu.. kan kan ?

    Salah sapa bila anak dara zaman skang ni berangankan lelaki begitu walaupun hakikatnya dah pupus.. Sama gak lelaki bila angankan pasangannya bertubuh seperti JLO atau Angelina Jolie ..hakikatnya ??

    Sendiri mau ingat..

    Jom PUJI atau KRITIK entri aku nih ..

     

    Satu segmen hari ni.. segmen menguji cara  pemikiran blogger kita ... Sangat best .. Sekeping gambar diberi dan masing masing membuat andaian berdasarkan pengalaman atau imaginasi sendiri ...

    Jom baca satu satu entri mereka ... Senarai dibawah disediakan oleh awek cun ni haa... BELOG MTT

    Sambung lagi ?

    Bila Seth Tan dah merasuki BEN ASHAARI ..

     

    "Abang , kalau orang UNIFI tu datang pasang kabel kat rumah , mesti lama kan nak buat kerja kan ? Rasanya nak biarkan tak saya ( eceh.. cover line skit ) sorang sorang kat rumah dengan diorg ? "

    Maka BEN SETH ASHAARI jawab...

    " Iskh .. mana boleh... kena la ada gak.. rela ponteng keje wooo ! "

    Waaahh... Terharu si isteri ... Hakikatnya , semua lelaki akan jawab gitu.. Cuba jawapannya begini ...

    "Abang , kalau orang UNIFI tu datang pasang kabel kat rumah , mesti lama kan nak buat kerja kan ? Rasanya nak biarkan tak saya ( eceh.. cover line skit ) sorang sorang kat rumah dengan diorg ? "

    " Ala.. takde de diorng nak wat apa apa punya.. Takkan diorng berani nak buat apa apa kat awak tu haaa "

    Kalau begitulah jawapannya , korang rasa muka si isteri tu camana ? Leh letak mesin basuh kat muncung mulut tu haaa ...

    Cuba yang ni lak ...

    " Abang , tadi call saya ke ?

    Maka BEN SETH ASHAARI pon jawab ...

    " Aahh ... "

    " Kenapa ? " .. si isteri bertanya ..

    Dengan selamba si BEN SETH ASHAARI jawab .

    " Ouh... rindu sangat ni .. hari ni tak dengar lagi suara awak tu "

    Waaa.. terharu wehhh... Mmg kalah si Seth Tan tuuu...

    Tapi hakikatnya ... jika tak call ?

    " Duluuu.. masa bercinta ... selang seminit call .. sms jgn cakap laa.. memanjang dengan kata kata pujangga ! " 

    Pening kan ? Semua gara gara kepoyoan si SETH TAN tu .. udah udah la wahai anak dara sekalian ... SETH  tu kalau wujud pun dalam filem YOU SAKA jer .. jadi si SAKA tu.. okeh !

    Janganlah marah aku atau benci aku..

     

    Aku nak kata apa dah .. dah depan .. aku tengok , aku dapat dosa.. aku tutup mata , keje aku tak siap .. Nasib baik aku dah kawin .. Kalau belum ? Mau mau jadi kes cam bangla dalam lrt tu haaa.. hahahahha.. yeakkkkk.. nazak gila tu.. hahahhaha ...

    Haaa.. gini ceritanya ... ada sorang sahabat cerita kat aku yang officemate dia bengang ngan dia.. Huk aloh .. Aku tanya nape ? Dia kata , dia tegur kawan dia kat opis tu dengan cara sinis ...

    Loh.. pasal apa ? Dia tinggalkan satu kertas atas meja kawan tu... Aku tanya dia.. kertas apa ? Dia jawab... Protokol pemakaian waktu pejabat..

    Hahahaha.. aku gelak je la.. Member tu , suka pakai ketat gi opis.. Badan kalau cam JLO tu tak pe la gak .. ni cam tayar beskal bocor jer .. Ingat ingat la sket .. Adeh...

    Dengarnya budak tu terus anti dia.. hahah.. Tak pe.. part dia dah lepas kan ?

    Bila bilangan pembaca blog mencecah 1,000 orang sekali gus !

     

    Pernah capai gitu tak ? Dalam satu masa , bilangan pembaca mencecah 1,000 orang pembaca !! Pergh.. mmg seronok gila weh ! Tak terucap dek kata kata ...

    Aku pernah sekali .. mmg hang terus blog aku ! Tak leh masuk wooo.. Masa tu aku buat entri kematian seorang artis ... Hurm.. mmg sedih gak la masa tu .. tapi aku buat masa tu lebih pada nak bagitau je la..

    Tak sangka ramai masuk... Tapi bila aku fikir semula , aku patut berbangga ke dengan entri begitu ? Hurm.. tu bukan cerita aku  !! Tu bukan hasil titik peluh aku .. tu bukan idea aku ... hurmm .. semua orang buat cerita yang sama ...

    Dan aku tak bangga dengan trafik aku tu langsung .. Kenapa ? Tak memberi 'pulangan' kepada pembaca ! Aku nak buat entri yang mana pembaca tersenyum dan kembali memikirkan tentang entri tersebut..

    Biarkan cuma pendek entrinya tapi mereka faham dan 'akur' akan entri tersebut.. Macam entri entri aku pagi tadi .. korang leh rujuk kat SINI ..Inilah adalah entri yang mana aku berikan peluang pada pembaca untuk sama sama fikirkan tentang dunia masakini ..

    Apa guna 10 juta trafik sehari tapi pembaca pulang dengan otak kosong ? Maka berbanggalah dengan blog korang tu.. walaupun entri pasal baby sekali pon , ada yang dapat maklumat mengenai pengalaman kita tu .. dah cukup bagus.. Baik satu dari kosong !

    Segmen : PUJI ATAU KRITIKLAH ENTRI KU INI ..

     

    Ok.. minggu ni kita dah buat dua segmen.. Bloglist dan Kritik .. Dan hari ni , aku buat PUJI atau KRITIK mengenai ENTRI .. Tajuk yang akan diberi adalah sama ... Jadi kita tengok masing masing punya idea dan kreativiti .. hehehe .. Jom kita mulakan ...

    1. Letak Header Ben Ashaari Blog ..
    2. Tajuk PUJI ATAU KRITIKLAH ENTRI KU INI .. dan linkkan ke entri ini ..
    3. DSC_0061 Berdasarkan gambar ni , karangkan satu entri dan kaitkan dengan dunia blogger .. Tidak lebih 100 patah perkataan ..
    4. Siap ? Sila tinggalkan url entri anda di ruangan komen ini ... Tu je.. senang kan ?

    Hehehe.. cepat.. tutup jam 10 malam ni .. PASTIKAN KORANG PASTE URL DI SINI ! KALAU KAT TEMPAT LAIN , AKU TAK JAMIN AKAN DI SENARAIKAN .. TQQQQ...

    Header Blog Pilihan BEN ASHAARI

     

    image

    Mesti korang tau kenapa aku pilih header ni kan ? hehehe.. Tuuuu .. terang terang gambar blogger dalam tu... hahaha... Gamaknya gambar sapa la tu yer ??? Kalau masuk blog dia , mesti tau punya ..

    http://chiqabear.blogspot.com

    Bila perempuan prihatin ...

     

    Memula kereta .. pastu erl ... skang lrt lak.. hahaha .. Tiga cerita berkaitan wanita dari pandangan mata lelaki .. uhuhuh... Bukan hari mencari salah perempuan okeh !

    Dalam lrt tadi , aku berdiri .. cam biasa .. ramai orang .. aku dengan beg penuh dengan barang .. sah sah terpaksa makan ruang untuk berdiri .. hehe .. Berat tuu.. tak pe la..

    Pastu aku perasan depan aku ni , sorang akak berbangsa melayu sedang sarat mengandung .. Hurm.... sian... aku pandang depan dia... sorang perempuan berbangsa india duduk manakala sebelah dia , perempuan berumur berbangsa cina , sedang baca suratkhabar ..

    Yang perempuan berbangsa india ni tidur .. tah betul tidur pon aku tak pasti la .. takkan nak g check mata dia kan ? Kang , aku lak tidur dalam lokap ...  Yang perempuan bangsa cina ni , dok asyik baca suratkhabar dia ..

    Bila dah abis.. dia terperasan akan akak yang berdiri ni .. Terus dia berdiri tanpa rasa ragu ragu.. Yang paling bagusnya , dia siap mintak maaf lagi , okeh ! Terharu aku weh .. Bagus tak bagus la perempuan cina tu.. haaa...

    Best part.. yang tidur tu , cam tau tau je dah sampai destinasi dia ! Terus sedar dan bangun.. ok tak ? Maaf .. ni bukan cerita pasal bangsa tapi itulah kenyataan di Malaysia ni... sikap prihatin ni tak kira bangsa .. yang penting kesedaran sivik !

    Bila ahkak ahkak itu catwalk di depan pintu Erl ..

     

    Mesti korang ingat aku ni banyak songeh kan ? Asyik nak komplen jeerr... Yelah , kalau bukan aku , sapa lagi nak komplen kan ? Takkan nak tunggu jadi mufti baru leh nak buat komplen ? Haaa...

    Entah mengapa hari ni , wanita jer memberi 'pulangan' lumayan dalam kepala otak aku ni .. Memula dengan pemandu ... pastu dengan ahkak ahkak di ERL ni ..  ha... nak tau apa kes ?

    Gini .. Ni dah jadi kebiasaan diorng dah.. Setiap hari gitu... naik letih dah aku tengok ... kali ni , aku luahkan gak dalam diari elektronik bergerak aku nih haaa..

    " Erl sampai .. diorng masuk dengan perlahan lahan.. dah la block org yang nak keluar .. Pastu bila masuk.. terkebil kebil cari tempat duduk padahal dah tau penuh !! Akhirnya diorg berdiri depan pintu.. Abis yang nak masuk ni camana ? Tak ke terpaksa masuk dengan elakkan diorng tu  !!  Grrr... Pakat menyemak depan pintu !

    Kalau nak menyemak depan pintu , baik berdiri last sekali .. ni yang masuk last , kena bertolak tolak untuk masuk de bahagian dalam erl tu.. Tak ke @%@^#&&**% !!! Geram neh.... Ada otak tapi tamo pakai... Haihhh...

    Nasib baik nak g Gambang sabtu ni.. leh relese tensen kat sana .. Kalau tau , mau gak aku masuk spital sakit jiwa !

    Spesis manusia yang pentingkan diri sendiri di pagi hari ..

    Salam ..

    Orang kata kalau nak belajar bersabar , masa paling sesuai ialah di waktu pagi dan petang .. haaaa...

    Pagi .. waktu orang ramai berpusu-pusu nak g kerja.. Samada pandu sendiri atau guna perkhidmatan awam ..

    Petang ..pon begitu jugak ..waktu orang nak balik kerja .. semua pakat berlumba nak sampai rumah dengan cepat .. ni mesti gara-gara nak tgk tv ...

    Kalau di pagi hari , memandu ..sikap yg sangat geram yg boleh dilihat ialah memandu di lane laju tapi bawak sambil kunyah sireh !! Lebih menyakitkan hati ialah bila lampu isyarat tu hijau dan dia pandu lagi perlahan ..saja melengahkan masa ..kenapa ?? Sebab opis dia selepas lampu isyarat tu je !!! Tu pon dia kena amik balik lane paling kiri ! Sakitnya jiwa !! Kereta belakang dia berderet deret .. aku ingat kereta dia ... gen2 dan no plate 101 ...sapa punya ?? Entah ..lain kali tlg jgn pentingkan diri sendiri ..

    Tengok ! Pagi pagi aku dah berleter !
    Published with Blogger-droid v1.6.8

    Servis Kereta

     

    Aku adalah lelaki yang seperti lelaki yang lain iaitu minat dengan kereta .. Cuma aku tak minat nak amik tau mengenai enjin kereta .. aku lebih suka pada design kereta .. hehehe ... bab enjin tak guna sebab laju skit je kat Malaysia ni , kena saman .. Kalau design , leh pikat anak dara kan ?

    Kul 10 lebih pagi tadi , aku ke PERODUA Precint 14 , Putrajaya .. Lebih kurang 5 minit dari rumah aku.. Kira nak kentut pon tak sempat la.. tau tau dah sampai .. haaa.. Appointment kul 11.. aku sampai awal.. tak pe.. Leh update blog ..

    Sampai sampai , tu diaa... ramainya orang... mana aku nak duduk lak ni.. Takkan nak duduk sebelah awek tu lak .. kang ada yang bertukar no tel dan url blog lak kan ? Bahaya tu .. hahaha..

    20 minit kemudian ( aku rasa la) .. nama wife aku dipanggil .. aku pon g la... Kereta nama wife .. aku tak mampu beli.. sbb dah abis duit beli helikopter.. Haa. percaya la tu !! Huh... gossip liar , okeh ! 

    Aku g kat mamat yang panggil nama aku .. Dia tanya aku macam macam soalan.. huk aloh.. biasanya yang gi buat service ni , wife aku.. dan ini kali pertama aku g .. Jadi bila ditanya soalan tu , aku andaikan dia tu doktor la..

    Dia tanya aku bila last buat alignment .. Haa.nak dijadikan cerita , sebelum dia panggil aku tu , aku dok update blog.. maka kepala otak aku dok kat blog tu je la.. Bila dia tanya aku soalan tu pasal alignment tu , aku blur jap.. Alignment ni apa jadahnya .. Aku jawab je la..

    " Tayar belakang tu haa .. ada bunyi bising sikit .. "

    Dia tersenyum .. Aku tau dia nak ketawa .. mau ga aku ketok ngan netbook aku neh...Dia cakap kat aku ..

    " Alignment kat tayar depan bang.. Bila last abang buat ? " Dia tanya aku .. haaa..

    " Tahun lepas.. masa tukar tayar " Selamba aku jawab.. Padahal aku terlupa , hujung bulan lepas aku tukar tayar depan tu !!! Sah sah buat alignment sekali kan ? Adoiiii.. bikin malu aku jer...

    Pastu dia cakap kat aku .. Kena tukar itu ini itu ini.. Belasah je la labu.. janji kereta aku leh jalan dengan cemerlangnya .. Hahaha.. Ye la.. mau jalan jauh.. kang , apa apa jadi , satu sen tak berbaloi.. kan kan ?

    Cerita yang lain ... klik SINI

    Tips tarik pembaca ke blog ...

     

    Alhamdulillah ... Bila bicara mengenai blog , pastinya dalam kepala memikirkan mengenai pembaca .. sapakah pembaca blog kita ? Kategori pembaca manakah yang ingin kita mahukan ?

    Part ni susah ... kalau blog kita ni cerita pasal remaja , di mana lubuk lubuk remaja selalu lepak dalam blog ? Bagi aku , remaja tak susah .. tapi apa yang kita nak adalah pembaca yang berkualiti .. Pembaca yang berkualiti adalah pembaca yang mampu memberikan feedback yang pastinya membawa perubahan pada corak penulisan entri kita ..

    Bagaimana nak tarik mereka ? Satu ... kumpulan sasaran yang bekerja ... Entri yang biasanya ada berkaitan dengan produk terkini .. Penyampaian terhadap produk perlulah tersusun dan simple ... Selain dari tu , kajian menunjukkan pembaca dari golongan yang bekerja gemar membaca gossip .. Tak kira gossip apa pon , asal dapat release tensen mereka jap , pasti menjadi sasaran ..

    Untuk tarik mereka ke blog kita , yang ni kena belajar main SEO ... kalau takat main ping atau ping kat FB , takkan berjaya 100% ... Mereka gemar google untuk mendapatkan maklumat .. Jadi , sapa punya keyword yang kuat dan mengena pastinya akan berjaya ..

    Kumpulan belia , biasanya lebih suka membaca entri entri mengenai pendapat .. tak kira pendapat mengenai apa pon , mereka suka berfikir ... kemudian mereka akan memberi komen .. Kumpulan ini , mudah didapati di laman web sosial ..

    Kumpulan remaja .. ni lagi mudah ... maklumlah remaja... kalau diperhatikan corak penulisan remaja ni , mereka punya entri yang gemar 'memberontak' ... Dari sudut template pon dah tau.. takde makna nak bunga bunga .. Keras je gitu... tiada jiwang okeh ! Kumpulan ni senang dipancing di laman web sosial .. dan juga SEO ..

    Tapikan bagi aku la... aku suka semuanya ... aku takde target mana mana kumpulan .. Apa yang aku fikir.. apa yang aku nak luahkan , tu je aku taip .. Kalau aku nak bermain dengan blogger , aku buat segmen.. kalau aku nak serius , aku buat entri serius .. macam macam ..

    Pembaca .. alhamdulillah , majoritinya dari blogger sendiri .. ini kerana segmen aku berjaya membuatkan mereka terpikat .. Samada mereka yang suka akan blog aku ini atau haters sendiri.. senantiasa masuk untuk mencari isu untuk dibincangkan sesama mereka dan kemudiannya di bangkitkan di parlimen mereka sendiri !

    Kesimpulan , nak tarik pembaca .. kena ada strategi promosi dan entri yang seimbang.. info dan menarik ... buat permulaan , jangan panjang lebar ! Pikat pembaca dengan 'borak dari hati ke hati ' ...

    Sekadar pendapat... terima kasih ..

    Related Posts with Thumbnails

    Peringatan



    Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

    Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

    Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

    Terima Kasih ..

    BEN ASHAARI