Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 11 Jun 2011

Aku jatuh cinta..... lagi !!

 

Serius .. kali pertama aku rasa .. selama ni aku tengok jer .. hehehe.. sebab ikan dia kecik je.. hahaha.. aku kalau nak makan nasi .. biasanya aku suka ikan pari n keli je .. Sekali tadi.. aku saja amik ikan ni .. aku tak tau ikan apa ni.. Aku main bedal jer

Sekali aku rasa.. perghhh... aku tanya wife aku .. Loh.. baru aku tau ! Dan aku tambah 2 kali lagi sedangkan aku nekad nak mula diet minggu depan .. hahahaha .. rosakkkkkk ....

244370_222550047768639_100000409372347_850467_3940065_o Ikan patin masak tempoyak  made in Pahang !! Aku jatuh cinta lagi.. !! Dulu aku jatuh cinta ngan ayam Kenny Rogers .. huhu ...

1 UV = 2 PV .. bagus ! Lebih , lagi bagus !!

 

Apa itu UV @ Unique Viewer ? Apa itu PV @ Pageview ? Hurm... ada blogger tanya tadi kat aku .. Maaf .. apa yang aku beritahu ini adalah berdasarkan pengetahuan aku dan aku sampaikan secara ringkas mengikut pemahaman aku .. Jika ada yang berminat nak menambah , silakan ..

Bahasa pasarnya UV ni  pengunjung blog kita .. Tak kira korang paksa atau diorng masuk secara ikhlas , ianya tetap dikira 1 UV ... Bila dia masuk , dia baca entri kita ..

" Wah.. bestnya entri dia ... nak baca lain lak.. kalau best , i follow la blog nih "

Jika itulah yang berlaku , maka pembaca tadi ibarat telah menyelak 'mukasurat' dalam blog anda ! Dari satu entri tadi dia baca , maka bertambah satu lagi entri tapi dengan syarat , dia perlulah klik butang ( contoh penggunaan read more atau next page ) ... Ini sudah menjadikan 2 PAGEVIEWS !

Faham tak ? Blogger mahukan yang itu sebenarnya .. 1 pembaca , banyak entri dia baca.. Tamo dia masuk untuk baca satu entri jer.. Kita nak kekalkan seberapa lama dia dalam blog kita .. Lagi lama lagi bagus !

Antara cara lain untuk kekalkan pembaca selama mungkin adalah dengan entri yang lebih panjang tetapi menarik serta berinfomasi ! Jangan panjang je tapi mengarut .. Mengarut tu boleh diterima jika menarik dan unik .. jika ada unsur komedi lagi bagus ! Sambil baca sambil ketawa .. haaa..

Aku tak la kata 1 UV = 1 PV tu tak bagus tapi lebih bagus jika dapat 1 UV = 2 PV atau lebih ... Satu cabaran pada blogger untuk menghasilkan entri yang menarik dan menarik pembaca yang lebih berkualiti dan membantu meningkatkan mutu penulisan entri kita ..

Sila mula analisa statistik pengunjung blog korang mulai sekarang .. Kalau guna Nuff , check ANALYTICS .. kalau takde , boleh pasang GOOGLE ANALYTICS atau HITSTATS.COM ...

InsyaAllah ..

Jawapan kepada AIR APAKAH INI ...

 

Merujuk pada entri INI serta jawapan yang diberi di situ , maka ... aku tutup je la soalan itu yer .. Jawapan ? Biarlah aku je yang tau.. tapi serius , semua salah .. hahahaha...

Apa ??? Nak tau gak ? Ala.. tak yah la.. esok aku leh bagi lagi soalan tu.. ok ? Hahahah.. biarlah rahsia ini ku bawa ke kubur kecuali ... kecuali ada yang dapat meneka dengan tepat apakah air itu ... hehehe..

Nak tau sangat ke ??  Ala.. tak yah .. tak yah la.. tak yah la.. tak yah la.. hehehe.. nak tau gak ??? Kalau nak tau gak.. aku kena duduk jauh skit dari korang .. bukan pe.. aku risau sesuatu akan jadi pada aku nanti... ok ?

OK.. sabar eh ... sabar ehh ...Sabaq laaaa.... ni nak habaq la nih.. amboiii.. iskhhh.. aku tanya ni AIR APAKAH INI ?? Maka jawapannya ialah ...

AIR INI ADALAH AIR YANG AKU ORDER KAT MAMAK TADI TU... BARU SAMPAI JE ...

Larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk !!!!

Blog pilihan terbaik malam ini ...

 

Serius .. aku dah puas tengok cari dan tengok.. mana satu untuk aku pilih malam ini ... Nampaknya ... aku pening dah.. di campur dengan aku jatuh cinta tadi .. Syyy.. diam diam !! Ni antara kita je yer ...

Maka ... aku pon dengan ini .. memilih blog yang terbaik malam ni ... ada dalam senarainya ... Senarai senarai tu , senantiasa diupdate .. aku pasti korang tau kat mana punya kan ??

Serius aku kata .. kalau korang g jejaki mereka ... mereka akan jejaki korang balik.. tapi tolong jangan tulis ' i follow u .. follow i balik okeh ! " .. tamo tamo.. korang rasa ok untuk di follow , follow jer.. jgn mintak balasan.. aku sendiri pon buat gitu... kalau aku rasa nak follow , aku follow jer .. diorg nak follow ke tak , lantak .. wa tatak kisah .. wa tatak rugi apa apa pon.. okeh ?

" tq BA coz xtermenang tangan dgn komen2x dan kunjungan blogger yang meriah!.. keranamu encit BA!.. he hehehe "

Antara komen yang aku terima .. Korang rajin , maka korang dapat sendiri .. aku tak dapat apa apa pun.. Korang yang selayaknya dapat pujian tersebut .. Aku rasa ada baiknya malam ni amik kesempatan sebab ramai dok layan AF dan bola sepak.. jadi ramai takde idea nak update blog .. atau dok main SEO jer..

Sapa bijak dia dapat .. hehehe .. Jom tengok senarai mereka yang terbaik hari ini > SINI ... Senarai ini akan dikemaskini sehingga kul 11 malam ini .. Harap bersabar ...

Air apakah ini ? Air apa ek ??

 

Haaa .. jgn terkejut.. soalan apa ni eh ? Soalan ni berdasarkan entri INI .. Ramai dah jawab tapi sayangnya masih salah ! Aku buka lagi sehingga tengah malam ni .. Hahaha.. apa hadiah dia ? Korang leh baca kat entri tu .. hehee..

Gamaknya .. air apa tu eh... hurm.. Sapa laaa boleh baca kepala otak aku ni yer .. hahahaha.... Perhatikan betul betul... Yang tersirat dan tersurat.. apakah itu ?

Wee... rasa rasanya .. takkan aku bagi soalan semudah tu je kan ? Hehehe... hurm.. air apa yer .. air apa yer .. air apa yer .. air apa yer .. aku pon nak tau gak .. air apa yer ..

Toksah pening.. teka je.. berkali kali pon tak pe.. janji jawapan dia paling pantas .. KLU ??? Air itu ialah  air ... ????

Cerita pasal promosi dan trafik ..

 

Aku rasa ramai pembaca di blog aku ni terdiri dari blogger baru .. lebih lebih lagi hari ni kan ? Sebab aku tengok mereka yang join segmen aku ni , banyak yang aku tak kenal ..  :) Terima kasih kerana sudi join segmen ni..

Ada yang tanya sapa aku .. ada yang tanya pasal trafik ... ada yang mintak promote blog dia .. ada yang ajak kawin.. eh.. tak .. tu tambahan jer.. hehehe .... ada gak balik jalan kaki dari Gambang ni esok ! Hahaha ..

Beginilah ... ada yang aku terangkan dalam bentuk lisan .. haaa.. maksud aku ada video .. korang leh dengar sendiri dan menontonnya ..

Hurm.. apa kata korang tengok dan dengan sendiri kat SINI .. Bagi pendapat korang mengenai video ni.. Amacam ? Kalau nak tengok aku interview HELIZA HELMI pon ada .. klik kat SINI .. Kemudian ke bahagian CHANNEL .. Aku harap korang berbaloi menonton ke semua vlog tersebut ..

Tq ....

Nak tambah trafik disamping punya ramai kenalan ?

 

Cara paling mudah yang aku buat ialah melalui segmen ... Jika kita blogger yang peramah dan gemar bertegur sapa , maka dengan mudah kita akan dapat ramai kenalan ...

Komen dari seorang rakan ..

"tq BA coz xtermenang tangan dgn komen2x dan kunjungan blogger yang meriah!.. keranamu encit BA!.. he hehehe "

Hurm.. segmen ni ,  ada yang pk aku nak untung trafik tapi sebenarnya dia silap ... Aku cuma satu 'jambatan' menghubungkan antara pembaca blog aku dan juga blogger blogger baru .. Maka silalah amik kesempatan ..

Ramai blogger naik dengan mudah bila join segmen ini.. bukan nak kata segmen aku ni bagus tapi idea ni juga datang dari para blogger ..

Sapa yang untung ? Cuma la join dan fikir sendiri.. Jika berfikiran sempit maka sempitlah jalannya ..  ;)  ... Jom join sementara masih dibuka ...

Klik SINI .. Kat Gambang sudah .. update tetap update .. segmen tetap segmen .. Baca di ruang komen ... mana yang korang rasa terpikat ... tunggu apa lagi ?

SEGMEN : Jom kenal blog saya ...

 

Satu segmen mudah .. hehe.. korang kena promosi untuk tarik pembaca di blog aku nih.. hehehe.. Caranya mudah jer .. sewaktu korang paste url entri korang di ruang komen ini , korang sertakan sekali 'kata-kata' untuk menarik mereka ( pembaca ) yang masuk ke dalam blog ni ke blog korang .. Apa yang korang nak tulis , tu terpulang pada korang .. Aku tamo masuk campur ..

Ok.. senang je kan ? URL ENTRI + KOMEN ... paste ke ruang komen ini .. Faham ? OKeh... kalau gitu , kita mulakan skang eh ... Tutup kul 10 malam ini dan anak buah aku akan tolong senaraikan ..

Jom mulakan.. sapa sapa leh join.. tak kira baru atau lama.. Caranya sila buat satu entri ..

  1. Letak HEADER BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk : BEN ASHAARI :JOM KENAL BLOG SAYA
  3. Tulis apa apa saja mengenai blog korang .. tiada had .. khas buat mereka yang akan masuk ke blog korang .. Mintak senaraikan ke dalam blog list ke.. atau apa saja la..
  4. Siap ? Tinggalkan url entri blog korang beserta 'kata-kata pemikat' untuk mereka masuk ke blog korang .. hehehe ..

Tu jer... segera tau ! haaa.. 12 jam saja segmen ni.. Sambil sambil tu , aku akan cari blog yang menaik untuk dipromosi ...

Teka air apa

Haaaa... Sapa tau ..air apakah ini ? Hadiah ? Promosi sat blog dia !! Paling tepat dan pantas , akan berjaya !
Published with Blogger-droid v1.7.1

Cuti-cuti Malaysia ..

 

Hurm... Aku sedang bersiap untuk g CUTI CUTI MALAYSIA .. sebelum tu godek sat blog ... tergerak hati nak check ALEXA blog aku .. hurm... semakin naik... huhu.. semalam check 188.. ari ni 186 .. semakin mengecil .. tapi parah gak la.. hahaha... bukan semudah tu jer nak naik ... trafik kena dimaintainkan ... kurang bermakna jatuh la esoknya .. huhuhu..

Huhu.. ngantuk pulak.. dok pk .. nak buat segmen tak hari ni..Nak ke tak .. nak ke tak ... ketak ketak ? hahahha ... Aku ingat kalau nak buat pon , sekadar segmen biasa je la kot.. SEGMEN JOM KENAL BLOG ? Sekadar segmen cari kenalan blogger baru ... atau lama.. tu je kan ? hehe ...

Yelah , aku nak pk entri untuk apa ari ni , aku sendiri pon tak bergerak dari rumah.. kalau bergerak , otak pon bergerak .. ni dok ngadap tv lagi ... wife pon dah sambung tidur.. padahal nak g bercuti neh ! hahaha... dia best la... balik dari cuti ni , terus g outstation kat Sarawak .. tinggalah aku seorang diri lagi .. huhuh..

Haaa.. ada yang tanya , nk g cuti kat mana ? Tu kena tunggu la karang .. hehehe.. live dari HTC aku .. huhu ... doakan kitorang selamat pergi dan balik yer ... Terima kasih ... segmen akan mula kul 11 pagi ni sehingga 10 malam yer ... 12 jam gitu.. huhu ..

Bukti aku boleh.. korang lagi boleh !!

 

Setahun yang lepas ... 11 Mei 2010 ... Ranking ALEXA aku berada di ..

image

Bila tengok kawan kawan , ramai dah naik mendadak gitu.. teringin jer .. tapi aku sabar ... ( rujuk entri INI )

Dan berkat kesabaran aku sekarang ...

image

Amacam ? Berbaloi tak usaha keras aku ? Skang dah tergolong TOP 5 BLOGGER MELAYU di Malaysia dan blog ke 188 ( tu termasuk web dan blog yang popular seperti Google.my dan banyak lagi )

Bayangkan dari berjuta juta , dan sekerang dah bawah 200 .. aku nak cecah bawah 100 .. heheeh ..

Setahun yang lepas .. trafik aku ...Tips blog ..

 

Trafik aku setahun yang lepas ...

image

image

Waahhh..bila tengok balik trafik aku nun tahun lepas ...Boleh tahan gak ehh.. Baru beberapa bulan je tu..sehari dah main 3 ribu lebih... sekarang ? huhu.. segan nak cakap..

Jom baca apa tips aku masa tu ..

Trafik adalah pembaca ... Trafik adalah pengunjung blog .. Trafik bukannya polis trafik mahupun pencuri atau penyangak ... Diorg bukan saja saja datang ke blog korang ..

Hurm ...ni adalah jumlah pengunjung blog BEN ASHAARI .. hurmm... tidak memuaskan hati ... sepatutnya skang aku dah lebih dari 4 ribu sehari ... camana nak buat ek .. apa lagi idea.. bagaimana dan bagaimana ... Fenin fikir neh... 7 bulan berblog dah ni .. pencapaian lom memuaskan lagi ..

Target minggu depan dah kena 4 ribu sehari .. Camana nak buat ? Ada satu rahsiaa.... tungguuu ... Main tipu ?? Idok ler ... Boleh sebenarnya nak dapat 4 ribu sehari pengunjung tapi kena bijak skit .. nak g belajar ngan otai nanti..

Cuba korang online kul 113- sampai kul 2 pagi ..cuba try je satu hari .. Kalau korang perasan time tu iklan nuffnang akan keluar .. Kenapa laaa gile benar dia kuarkan time ni ? Mana ada orang time ni ?? Semua pakat tidur dah time weh ..

Ada tujuannya sebenarnya .. kalau 1000 orang tidur , berapa ramai yang jaga ? Pasti ada kan .. Dalam yang jaga tu , berapa ramai update blog time tu ? skit giler .. kenapa ? Takde idea n malas .. tunggu je esok update , kan ?

Cuba korang update time ni .. masa ni .. kalau korang tersenarai dlm blog list mana mana blog , pasti nama blog korang akan berada di atas sekali .. SEGAR DARI LADANG ! Tentu diorng nak masuk baca .. takkan nak baca yang dari pagi tadi punya kot ??

Pagi pagi korang dah patut curik sekurang-kurangnya 100 pembaca .. Kena ingat ... pembaca blog bukan dari Malaysia je .. Tu kawan kawan kita dok merantau kat negara orang tu .. senantiasa berjalan jalan mencari cerita / info terkini ..

image

Sapa kata pagi pagi takde orang baca ?? Tuu ..aku buktikan pada korang ... senantiasa kena bagi ada ... Dalam blogging ni korang kena bijak ... Ada berleter, ada mengomel dan adakalanya bermaklumat ...

Ada yang kata aku ni tegar bab entri .. ermm...aku tak nafikan aku bukan bagus bab SEO sbb aku tak buat sebarang kajian lagi bab tu ... aku perbanyakkan entri sebab aku mmg gemar menulis dari dulu .. apa saja ... terlintas maka aku taipkan terus .. Mungkin satu hari nanti , ada masa terluang , baru nak belek SEO ... dah nampak tips skit skit .. cuma lom nak praktikkan lagi ..

Tapi apa yang aku nak ialah satu.. tiap kali diorng google .. diorang akan taip BEN ASHAARI ... satu kebanggaan bagi aku ... bukan kerana popular tapi kerana aku dah berjaya menyebarkan nama BEN ASHAARI ... manusia mati meninggalkan nama tau..bukan belang .. hahahaha ...

 

Ok... tu semua entri yan lepas ... Perubahan berlaku setelah usaha meningkatkan promosi dilakukan berkali ganda ..

image

Baru sejam  dari kul 12-1 pagi .. aku dah dapat 536 UV dan 1,243 PV dengan masih ada 61 orang online !!  Setelah caci maki aku dapat selama itu sehingga sekarang masih lagi mengatakan entri aku ni cam @$## , ternyata dia PHD ! Bukan PENYAKIT HASAD DENGKI tapi PIZZA HUTS DELIVERY ! Kelaparan la tu ..

Kesimpulan .. sabar itu menjanjikan kejayaan di satu hari kelak .. tapi takkan datang tanpa usaha ! Pakej .. sabar dan usaha .. okeh !

Entri panas BEN ASHAARI.COM ..

 

Pasti ada yang tertanya , berapa berapakah jumlah entri di blog aku memandangkan sehari aku update lebih dari 10 entri sehari.. Skang ni 10.. dulu dulu.. lebih 20 entri sehari.. huhuh.. jangan nganga .. rileks.. semua entri pendek pendek jer .. hehhe

Haaa.. nak tau yang mana best bagi aku ? Hahaha.. ok... jom kita baca .. ehem ...

Yang pertama ni ... buat kali pertama dapat banyak entri ...

Dan banyak lagi.. korang godek je kat sidebar tu... okeh ?

Tips MEMPOPULARKAN BLOG ANDA !

 

Saya seorang usahawan .. Mempunyai produk untuk dipasarkan .. Memerlukan rangkaian rangkaian tak kira kecil atau besar ..
Seorang usahawan yang kecil seperti saya bercita cita menjadi seorang yang berjaya dalam bidang ini. Bukanlah mudah untuk menjual produk di mana saingannya terlalu tinggi ..

Perlu bijak mengatur strategi dan juga teknik . Segala aspek perlu diteliti dan di analisa . Bukan sekadar mencampakkan flyers atau broucher di merata rata tempat lalu mengharapkan mereka mengutipnya.

Paling penting , perkenalkan diri dahulu . Pastikan mereka mengenali kita .. Bukan satu tugas yang senang tapi tidak sukar melakukannya ..

Akhir sekali ialah , bersabar ...

Ini adalah tips pada 30/6/2010 !!! Bayangkan aku masih menggunakannya sehingga sekarang !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI