Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 13 Jun 2011

SEGMEN KREATIF NORA ELENA : 2 JAM PUNYA ..

 

Ok .. ringkas punya segmen .. saja nak perhangat malam ni .. hahaha .. Segmen ni berkaitan dengan drama NORA ELENA di TV3 tu.. okeh ?

Apa yang korang kena buat ialah ... sambung babak episod hari ini dengan idea kreatif korang ! Apa saja boleh disambungkan asalkan tidak salah di sisi undang undang !

Tujuan segmen ini adalah untuk mencungkil bakat kreativiti blogger sesama kita yang mampu berkarya dalam keadaan terdesak ! Perghh.. dasat.. hahaha .. Simple jer ..

Jom mula ...

  1. letak header ben ashaari blog ( bertujuan untuk menarik lebih ramai lagi blogger join segmen ni )
  2. Tajuk : Nora Elena punya hal , dan linkkan ke entri ini ..
  3. Tu jer .. letakkan url entri korang diruang komen entri ini  dan ... haa.. part ni yang korang kena buat .. Ceritakan apa yang berlaku seterusnya  antara NORA ELENA , SETH TAN , AMIR dan YVONNE mengikut kreativiti korang ... Cerita di ruang komen .. okeh ? Bukan dalam entri .. Tiada had ..
  4. Mana yang kreatif dan menarik , insyaallah akan menarik minat pembaca untuk ke blog korang .. sapa tau kan ? usaha jer ...

Segmen ni , tiada paksaan ..dan tak perlu dijadikan isu .. okeh ? Terima kasih.. tutup , pagi esok...

Akhirnya Nora Elena berkahwin dengan Insp. Amir !

 

Itulah yang bakal berlaku nanti memandangkan Elena dah tau suaminya , Seth yang merogolnya satu tika dulu !

Jeng jeng jeng .. Jgn tak tau .. itulah hakikat yang perlu diterima oleh peminat peminat drama Nora Elena , setiap petang di TV3 .. haaa... apa nganga nganga ??

Kalau dalam novel , mereka akan berbaik kan ? Tapi tu dalam novel weh ! Tajuk kat novel pon lain kan ? Kalau tajuk pon diorg leh tukar , jalan cerita pon leh tukar .. Haaa.. kasi lagi menarik gitu .. lalalaa...

Camana aku boleh tau ? Well .. hahaha.. tu la.. korang tak tengok sampai abis drama tu... bila kuar tang kredit / penghargaan tu , korang g mandi .. baru nak solat .. haaa.. lain kali buat semua tu awal awal.. time iklan tu , g solat ... jangan kelam kabut tu.. tak mati tak tertinggal kejap drama tu .. hehee ..

Kalau korang perasan , masa penghujung penghargaan tu ada keluar ..

PENGARAH ... BEN ASHAARI

Aku tau dah .. korang takkan percaya punya .. kan kan ? hahahha.. ok ok ... mmg aku saja buat cerita jer ... Kenapa aku buat cerita ? Tungguuuuu selepas ini ... hehehe ...

TOP 500 SITES (WEB dan BLOG ) di MALAYSIA

 

Wahh .. tidak ku sangka.. huhuuh... Berdasarkan ranking ALEXA.COM dalam Malaysia .... BENASHAARI.COM di bawah MAYBANK GROUP ! Perghh... Tidak sangka... lalalalla ... seronok tergolong dalam 500 TOP SITES IN MALAYSIA ...

image

Bangga ? Bangga laa wehh... Sekurang-kurangnya , aku berjaya mengolongkan blog aku ni antara top sites di malaysia nih .. Sama level ngan aku CITIBANK , TGV , SPORT TOTO , FOTOPAGES dan .. korang tengok la sendiri kat SINI ..

Pergh... bangga.. hahaha... TOP 500 SITES IN MALAYSIA ,June 2011 .. weeee... Jangan hanya mulut bising tapi takde apa apa pon.. Buktikan sesuatu pada diri kita  yang kita mampu hasilkan sesuatu untuk dibanggakan dalam dunia maya ni .. Baru berbaloi online hari hari ..

Rayuan ke IPTA untuk lepasan SPM boleh disemak mulai tengah hari esok

 

KUALA LUMPUR: Keputusan rayuan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam bagi lepasan Sijil Pelajaran Malaysia dan yang setaraf untuk sesi akademik 2011/2012 boleh disemak mulai tengah hari esok.

Kementerian Pengajian Tinggi dalam satu kenyataan di sini hari ini, berkata pemohon boleh berbuat demikian menerusi laman webnya di www.upu.mohe.gov.my atau pada laman web universiti yang dipohon.

"Keputusan rayuan adalah muktamad dan rayuan calon dianggap gagal jika mereka tidak menerima sebarang tawaran rasmi sehingga 3 Julai ini," kata kenyataan itu.

-BHARIAN-

Tolong gelakkan aku ..

 

Aku tau.. ada yang tak puashati bila aku kuarkan entri macam sebelum sebelum ni .. Mungkin ada yang fikir aku nak berlagak .. aku poyo atau sebagainya ..

Yer .. aku tau .. korang boleh fikirkan apa saja .. hak korang .. tapi jgn lupa , jika bukan itu niatku , sapa dapat dosa ? Kena mintak maaf tau .. haaa..

Ikutkan aku , aku malas nak bukak cerita macam ni. .aku lagi suka cerita pasal akak dalam lrt mengandung pastu takde orang bagi tempat duduk atau nenek jadi mat rempit dan macam macam lagi .. asalkan tak de kaitan dengan bloggers... Macam blogger blogger utama negara yang lain tuuu ... huhu...

Ada aku masuk baca entri entri terutamanya blogger blogger yang baru naik tapi dah 'perasan femes' .. Maaf cakap.. aku tak pernah perasan aku femes atau popular ! Jadi tolong jangan perasan .. Kalau takat baru bermain dilubuk sendiri pastu dah terasa cukup gah , aku cadangkan buka mata lagi ..

Aku pernah berada ditempat korang tu dulu .. Mmg best nak bantai blogger popular yang lain tapi biarlah ada isu .. Kalau buat entri disebabkan cemburu yang tak tentu pasal contoh update guna hp canggih tu ( plss laaa.. mamat buruh indon pon pakai hp canggih skang ni ) pon nak dijadikan isu , buat malu jer dunia blog jer ..

Aku update berkali kali sehari pon leh jadi isu .. Takde idea ke ? Atau dok kaitkan dengan segmen aku setiap hari ? Elo bro ! Gua dah main segmen sebelum lu ada blog okeh ! Jangan ingat lu punya laser jer !! Gua pon ada laser ... Cait ... Hehehe.. apa dia ingat dia je reti garang ? Adeh..

Hangin ? Hehehe. .dok laa.. aku dok makan waffle kat food court ni sambil update .. sori la yer.. aku kaki update .. Ada aku kisah ? Aku tau pon sbb ada blogger bagitau .. kalau tak ? Haram aku nak amik kisah ..

Kesimpulan ... mudah jer.. apa yang blogger lain buat dalam blog dia , selagi tak menganggu blog orang .. selagi tak langgar undang undang .. selagi salah di sisi agama .. LANTAK DIA LA ....kecuali la dia kata

" Ben , camana nak popularkan blog " ..

Maka aku akan kuarkan tips untuk dikongsikan bersama rakan pembaca yang lain.. Kalau tak nak popular, buang je widget followers.. shoutbox ... iklan tu haa.. letak je entri yang kononnya best tu..

Huk aloh... tengok.. tak pasal pasal aku jadi budak kecik .. adeh.. ni last entri aku pasal ni.. pasni aku nak cerita pasal NORA ELENA lak .. Wekkk . buhsan laaa... sambung makan aiskim... Segmen segmen aku menghasilkan hp canggih dan dslr aku tanpa hutang ! nanti nak tambah lens lak ...

Berapa pendapatan bulanan BEN ASHAARI dari blog ?

 

Soalan mencukur bulu mata  ! Terkebil kebil aku nak menjawabnya .. Perlu ke nak jawab ? Kang tak pasal pasal ada pulak title blogger jutawan .. hahaaha.. tamo tamo tamo ..

Berapa ? Tu tak penting .. Yang penting , aku dah buktikan pada wife aku yang blog mampu memberikan pulangan ... Berapa ? Berapa ? nak tau gak !!

Neh.. mana boleh cerita dalam blog .. kang ada kata , " Ele.. Ben kencing je tu.. mana boleh dapat banyak tu , okeh ! " .. huhuh.. ye lah kot.. tak banyak mana pon ..

Tapi alhamdulillah .. segala penat usaha aku selama ini , mmg memberikan pulangan yang ..hurm.. lumayan ? Belum lagi kot .. tapi boleh la ada duit poket ditengah bulan .. sementara tunggu gaji keluar..

Jujur aku katakan .. selepas 6 bulan aku berblog , duit dalam bank tak pernah kering ... Tapi aku pon berjimat cermat .. Dulu , sebelum hujung bulan je  , dah kering .. hehehe.. jujur nehhh ..

Ini adalah rezeki dari Allah selepasa kawin .. Dulu aku fikir , camana nak cari pendapatan tambahan selepas berkahwin.. Perlu ke buat keje sampingan.. Bisnis ?

Entah camana .. wife suruh aku buatkan blog untuk dia .. Aku buat .. last last aku terjebak .. Tu pon setelah melihat satu blog yang mana aku rasa aku mampu saing dia , secara sihat okeh !

Dan , terbukti .. mmg aku boleh menyaingi dia .. Dulu dia tak kenal aku.. aku kenal dia adalah.. tapi kenal nama je la.. tu pon wife dok cerita yang dia kerap masuk blog dia ..

Sekarang .. dia pun kenal aku .. cuma tak ngam .. dengarnya dia anti aku.. betul ke ? Wallahualam .. Tamo gaduh gaduh.. dosa ... okeh ? Oh ya.. pendapatan aku bukan dari iklan cam INNITY dan NUFFNANG .. sapa sapa cerita dia berduit sebab iklan tu , sila jgn percaya ...  Kalau nak ada pon ciputttt jer , okeh ! Sangat sangat kecil jumlahnya ..

Tunjukkan bukti jika dia kata gitu .. Blogger kena belajar menerima kenyataan setelah melihat bukti.. Jangan main percaya pastu ternganga .. okeh !

BEN ASHAARI tak pe la.. dia dah popular !

 

Tersenyum bila aku baca komen begitu .. Mungkin dia nampak aku senang sekarang ... Senangkah aku sekarang ?

Cuba lihat gambarajah dibawah ... Setiap hari , entri aku lebih dari 10 .. takkan kurang dari 10 entri !! Kalaulah aku dah senang .. aku rasa satu entri seminggu barulah bersenang senang !

image

Komen ? Mereka sangka setiap entri aku dah berpuluh komen .. aku pon macam korang semua gak .. Bermula dari bawah .. pelan pelan aku daki ..

Tak mudah ... takat kena serang dengan blogger lain , selalu sangat dah.. Perasaan PIZZA HUT DELIVERY ( PHD ) tu mmg senantiasa ada dalam hati kita yang bertompok tompok hitam tu ..

image

Memula dulu , aku kerap tidur kul 2-3 pagi dan bangun kul 6 pagi.. Bangun bangun , update blog jap pastu baru mandi , solat dan g kerja ..

Satu entri dari aku paling lama pon 15 minit.. tu kalau bergambar.. kalau takde gambar , 5-10 minit , dah selesai.. Tak cukup tidur ? Pergh.. mmg tak cukup tidur .. Tapi itulah harga yang perlu aku bayar untuk menaikkan blog aku ni ..

Entri demi entri aku keluarkan setiap masa .. Kenapa ? aku tau pembaca gemarkan sesuatu yang segar dari ladang ! Sbb aku pon gitu ...

Jadi , nilaikan sendiri .. KAU DAN AKU SAMA SAJA .. USAHA TANGGA KEJAYAAN .. MAHU ATAU TIDAK ,SEGALANYA TERLETAK PADA KITA SENDIRI ... INSYAALLAH ...

Dan aku masih tunggu saat aku BERJAYA tetapi aku tak mahu BERJAYA .. aku rela mengejar saat itu setiap hari kerana itu membuatkan aku senantiasa berusaha menjadikan blog ini menarik dan berbeza dari yang lain ..

Bila anak dara jadi tak dara..

 

Layan WHI di Tv3 tadi ... Hurm... part FESYEN .. tersenyum aku .. hidup manusia ni kalau tak de fesyen , dikira 'hulu punya orang .. Maksudnya duduk ceruk dunia la.. kira adik beradik tarzan dan jane la kan .. pakai cawat jer .. huhu ..

Lelaki dan perempuan .. yang kuat berfesyen adalah ... haaa.. semua tau kan ? mestilah perempuan .. Mereka kata fesyen untuk suami... bergaya gitu .. kan kan ? Bagi yang belum kawin , pastinya untuk kepuasan diri .. kan kan ?  ;P

image http://rizi-biz.com/

Tak kira la apa pon alasannya janji menutup aurat seperti mana yang diajar dalam ISLAM ... kena tulis dengan terang ni.. kang ada yang kata , pakai tudung dah tutup aurat tapi seluar sendat.. haa..

OK ok.. tu bukan isunya .. Isu yang aku nak bincangkan di sini adalah bab anak dara .. Haa.. Maaf .. aku takde anak dara .. kalau ada , sah sah ada pembaca ngorat dah kan ? hahahah ..

Anak dara.. zaman skang ni fesyen untuk anak gadis berlambakan .. macam macam gaya dan warna .. Tapi kalau diperhatikan , biasanya yang dibeli untuk anak dara yang masih kecik , camana designnya ?

Ada yang seksi kan ? Walaupun budak tapi bukankah patut dididik dari kecil lagi agar menutup aurat walaupun belum capai akil baligh ? Hurmm.. camana tu ? Mak bapak tak kisah .. atau ada bapak kisah tapi mak tak ..

"Ala.. biar la bang.. budak lagi... nanti besar dia tau la pikir "

Tu dia ... Kalau kecik kecik dah gitu .. apakah besar nanti nak dengar cakap dah ? Melentur buluh biar dari rebung kan ? Jangan dah besar nanti baru nak suruh tutup...

" Kenapa sekarang ? Dulu mak gak yang ajar pakai macam ni ?? "

Hurm.. bermula dari pakaian .. pastinya sampai ke kehidupan sosial tidak dikawal maka ... kita nampak segala gejala masalah yang ada sekarang ni .. macam macam kan ?

Aku tak nak bincangkan isu tu.. cuma bab pakaian dan fesyen yang tak sepatutnya diajar pada anak dara yang masih kecil , itulah yang aku nak sampaikan ..

Apa pon , terpulang pada mak bapak budak tu sendiri .. Jika dia bangga anak dia begitu , sapalah aku nak cakap kan ? Cuma baca balik apa yang aku tulis ..

Jangan sampai anak kita tuduh kita punca segalanya ...

Aku takde masa nak update blog tapi ..

 

Ada satu pertanyaan dari sorang rakan .. Seorang ibu yang tersangatlah bznya tapi sangat meminati dunia blog ni.. Jadi dia tanya aku bagaimana nak update blog tanpa meminggirkan keluarga dan juga kerjanya ..

Hurm.. utamakan mana yang patut diutamakan ..  :) Bab blog ni , orang kata sekadar mengisi masa lapang.. kecualilah blog ni punca rezekinya .. tu dh jadi keje kan ? jadi kena utamakan la ..

image

http://www.asteriskboutique.com/ 

Antara keluarga dan blog .. Sudah semestinya keluarga kan ?  :) Tapi kalau nak update blog , pengorbanan perlu dilakukan .. Apakah yang perlu dikorbankan ? Bagi aku adalah waktu rehat ...

Waktu rehat kita , samada di pejabat dan juga di rumah .. Kalau di pejabat kena block , jika ada laptop , gunakan laptop.. Takde sapa nak persoalkan kan ? Sbb tu waktu rehat kita .. Jadi amik masa dalam setengah jam untuk update blog .. Makan ? Beli siap siap atau tapau je dari rumah ..

Kalau di rumah ... selesai tidurkan anak anak .. selesai tugas sebagai ibu dan isteri .. mintak izin suami untuk update blog .. dalam setengah jam gitu pon ok dah .. tak perlu la nak blogwalking atau nak berbalas mesej .. Tu boleh dilakukan bila benar benar ada masa ..

image

IDEA ? Senang jer .. sediakan satu buku nota dan pen dalam beg .. bila ada idea , terus catit dalam buku tu.. Bila sampai masa , rujuk pada buku tu dan gabungkan dengan idea terkini.. Segar campur berinfomasi ..

Cadangan entri ? Aku rasa dalam bz bz camana pon ,dapat 2 entri sehari pon ok dah .. Buat auto post ... sediakan satu pagi , dan satu lagi petang ...

Bila dalam keadaan begini , jgn kisahkan trafik .. tapi kita jaga pembaca setia kita .. Tak perlu sampai beribu .. janji pembaca setia kita tersenyum setiap kali membaca entri kita ..

Dan ni satu idea yang memerlukan kos .. gunakan hp untuk update .. :)

Itu je la cadangan aku.. Tak sesuai , aku mintak maaf .. boleh tanya pada mereka yang lain.. mungkin ada cadangan atau idea yang lain ..

Nak bagi ramai followers dan blog menarik ?

 

Hurm.. entri ini sekadar menjawab pertanyaan rakan di blog ..

" Abg ben..cm ner nk suh ramai follower n bg blog kte menarik..really need help. "

Aku cuba tolong mana yang termampu je yer .. Bagi yang tak berminat , boleh close je tab ni yer ? Jangan peningkan kepala korang .. Aku tak berminat nak menambah musuh di alam maya ini yer .. Mudah je kan ?

Sebenarnya , semua ini dah aku kongsikan dalam entri yang lepas .. Boleh rujuk di :

Ada jawapan dalam tu .. lebih lagi dalam vlog tu .. fahami dan praktikkan.. Insyaallah.. Sabar itu penting ...

Ustaz ni nak kasi aku menangis ke ??

 

Cam biasa .. walaupun aku tak membalass komen pembaca dalam blog aku ni , aku akan masuk senyap senyap ke blog kawan kawan yang sudi singgah ...

Kemudian , aku akan follow blog tersebut jika aku tertarik dengannya .. Kalau tak follow tu , bukan tak suka .. cuma ada yang tak kena.. cuba tengok balik apa yang tak kena tu ..

Semalam , nak dijadikan cerita .. ada sorang ustaz ni yang sedang belajar nun di Morocco atau Maghribi singgah di blog aku.. Katanya lama dah dok baca blog aku ni .. ( ingat nak tambah yang tak best , seperti biasa tapi tamo .. tu doa tu.. nanti lama lama jadi tak best ) ..

Alhamdulillah.. terharu aku .. maklumlah , orang bijak pandai agama singgah dan baca blog aku yang intipatinya lebih menjurus pada cerita duniawi belaka ..

Aku kembali ke blognya dan baca entri dia.. MENARIK .. nak kata apa kan.. aku kalau blog yang sering selitkan dakwah ni , aku mmg berkenan sungguh la.. Lalu aku pon follow di blog dan add dia di FB ... ( tu pon ada yang kata aku berlagak otai dan sombong.. pelikkan manusia ni ? )

Dan pagi ni , aku masuk FB BEN ASHAARI JR  , dia ada tinggalkan sesuatu untuk aku.. Gulp.. Dan aku hampir menitiskan air mata .. Satu penghargaan kecil tapi amat besar dan bermakna buat aku ..

Semoga niat sahabat ini berdakwah dalam blog akan berpanjangan dan aku akan cuba membantu sebaik mungkin... InsyaAllah ... Ops .. nak tau blog mana ? Jom g ... SINI

Serius , aku BOSAN tengok muka korang !!

 

Akhirnya sampai masanya jugak... Mmg aku malas sebenarnya tapi nak wat camana .. dah kena paksa ...

Tu la... lama sangat berehat .. bersenang senang dengan kawan kawan.. berlari lari ke sana sini .. mengurat awek kat shopping mall ... segalanya indah belaka.. aku tak perlu pk apa apa ..

Tapi bila 'honeymoon' ini berakhir .. aku terpaksa kembali menghadapi kenyataannya .. aku bosan ! bosan ! bosan ! Bosan gile tengok muka korang dan diorng ... arghhhh ...

Ni pagi pagi nak kena bangun.. pastu bersiap .. baju tak seterika lagi.. seluar pon belum .. haih.. pastu nak pagi pagi nak kena berdiri .. Nak dengar leteran dari si mamat tu ... Caittt.. bosan la tengk muka diorng kat depan tu semua ...

Tapi nak wat camana ... dah mmg tanggungjawab.. Mahu tak mahu , aku tetap kena g sekolah gak... kan dah mula sekolah balik .. Bosan tengok muka guru disiplin yang suka denda pelajar.. Grrr.. Muka korang pon aku bosan.. Masa cuti , jumpa korang.. sekolah dah mula pon muka korang ... huk alohhh.. mukaa koranggg jee.. tapi nak wat camana.. dah aku sayang korang ..

Eh sat.. sekolah ? aku kena g sekolah lagi ke ??? erk... ke aku kena g keje ni ??? Huk aloh..

Siapa 'sifu' BEN ASHAARI.COM ???

 

image 

Ni pagi punya yang sedang online ..

Terliur tak tengok ? Terliur siut !! Ni bukan iFrame okeh ! original punya ...

image

Yang ni .. tengah malam punya .. time orang tidur tapi masih ramai online !!

Gamaknya... camana diorng leh dapat trafik yang sebegini banyak ???

image

Tengok belah kiri tu ... Berita terkini !! Terbaru ! Ada ke diorng biarkan web diorng tu seharian dengan isu gitu jer ??? Pengunjung perlukan sesuatu yang terbaru setiap kali masuk ke web tersebut ..

Jadi .. cuba fikirkan.. kalau blog kita hanya satu entri , pastu bz blogwalking seharian ... yang masuk tu muka sama atau muka baru ? Kemudian , esok.. buat lagi.. ke dok promote entri yang sama sampai dapat beratus komen pastu bangga ??

Entri takde info ? Mana ko tau takde info ? Baca ke tak ? Kalau diupdate dlm lrt , pasti ada sebab.. apakah ingat rajin orang nak update ?

Itulah beza blogger dengan penulis diari... Buka mata dan belajar .. Aku tak mintak korang angguk.. aku cuma mintak korang fikir .. Berfikir di luar kotak ... bukan dalam tempurung tu haa..

Laa.. ni tips lagi ni... iskh.. jgn tiru.. tak elok tauu..

Aku tamo kasi tips blog pada blogger dah !

 

Serius... nanti ada yang kata ..

" Elee.. berlagak otai.. ingat blog dia bagus sangat keer "

atau ..

" Eh .. sukahati mak bapak gua laa.. blog gua.. lantak gua laa "

atau  ..

" Lu sapa mau tegur gua punya blog ? "

atau ..

" Ni blog saya.. macam diari kehidupan saya.. Ala ala Diari AF gitu .. kan kan .. "

atau

Berapa banyak atau daaa.. Apa pon alasan korang kan , aku tak kisah pon .. Macam alasan korang tu gak la aku pakai ..

" Blog aku.. lantak aku la nak kasi tips ke tak .. Lu tamo , lu blah .. ini kawasan aku .. Gua tak kira la lu along ke.. angah ke... gua tak kongsi ini tempat .. "

Tapi kan.. aku tak guna ayat gitu pada pembaca aku .. Kurang sopan .. Tidak manis begitu kan ?  Gini je .. sebenarnya tips yang aku keluarkan tu adalah kehendak atau permintaan pembaca di blog aku ni .. Aku takkan suka suka nak keluarkan kalau orang tak tanya .. sapa la aku ni kan ? Aku bukan blogger popular atau blogger pemes .. jauh sekali otai atau sifu .. Aku tak pernah bahasakan diri aku sebegitu rupa .. Korang sendiri yang mengelarnya begitu , maka salahkan diri sendiri yer .. lalaala..

Apakah benar aku takkan berkongsi tips lagi ? Ehem.. ilmu ni milik ALLAH .. jika DIA tak berikan pada aku , maka aku sendiri tak tau apa itu blog .. jadi perlukah aku kedekut ilmu ni ? lagi pon , ilmu ni sebesar kuman pon .. Nape nak kedekut ..

Persoalannya , korang nak guna atau tak jer .. kalau tamo , tak payah la kecoh kecoh.. ni untuk mereka yang nak jer.. kalau tak nak , g la tanya Temulak ... adoi.. tu pun tak tau gak .. menda simple la weh..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI