Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 14 Jun 2011

5 Blog PILIHAN BLOGGER ...

 

INI DIPANGGIL WIN WIN SITUATION ...

Segmen pagi tadi dah ditutup bagi mengelakkan trafik sesat diblog aku ni ..

Satu segmen mudah .. yang mana diminta oleh rakan blogger untuk mereka mengesan blog blog yang mungkin mereka tak tau kewujudannya ..

Dalam setiap entri mereka , ada tersenarai blog yang mereka gemar masuk ... Mungkin blog korang tersenarai ? sapa tau .. leh bgi semangat kat diri sendiri kan ?

Terima kasih IRA

-TAMAT-

Segmen baru dari rakan blogger > SINI

Jom meluat dengan BEN ASHAARI

 

image

Wah .. aku tak tau dari mana komen ni.. aku amik dari satu blog ni.. yang aku rasa pon bukan milik dia ... Jadi tak perlu backlink kan ?

Aku tak join segmen orang ? Mmg aku tak join .. Aku punya blog pon tak terurus  .. Senang cakap.. Tengok komen .. Ada aku balas ? Takde pon kan ? Haa.. Tapi ada aku paksa sapa sapa join segmen aku ?  Takde pon kan ? Semua terbuka.. Kalau 10 orang pon , aku syukur dah ..

Tajuk gempak isi tak seberapa ?  Ye ker ? Berapa entri ko baca dari hampir 7 ribu entri aku ni ? Ke semua tajuk gempak ? huih.. terima kasih la yer ..

image

Kata kat aku ..  Meluat kat aku ? Terima kasih.. aku tau anon mmg meluat kat aku , BEN ASHAARI .. kenal gak kan ? Tapi ko ni sapa ? Berani ke tunjuk muka ? Tak pon kan ?

Bab tips ? Lapok ? Sat ehh... Kalau lapok , kenapa ramai tak tau lagi ? Dan  ko sendiri skang dah cukup berjaya ke dalam bidang blogging ni ? Erk.. nama ko sapa ? Anon ? Oh... kenal.. tapi anon mana satu ? Beribu ada anon ..

Bab segmen .. nampak sangat pengomen ni guna lutut ... Tak tau tips n tricks bab promosi ... Tak pe la.. Teruskan mengutuk aku ... Terima kasih ... kurang dosa .. tambah pahala aku ..

Bab segmen .. aku tetap akan teruskan .. SAPA NAK JOIN , SILAKAN ... Tamo ? tak pe... leh cari tips blogging yang baru .. Ke nak buat GA yang mana seblum aku mula blogging dah wujud pon style ni..

Dan aku pasti .. yang kutuk ni , mengenali aku..  :) depan baik belakang serupa yahudi ...

Aku segan sebab NORA ELENA

Setelah rehat 2 minggu ..akhirnya aku kembali ke Bionic Gym .. lama tak workout ...

Tengok geng lama pon ada.. Dr mula aku tgk diorg halus smpailah dah berketul - ketul ..mmg berbaloi ..hari hari pacak muka diorg kat situ ..

Aku layan beskal dulu ..sj kasi berpeluh .. tak leh terus lyn besi..bahaya woo .. Tengok jam dah kul 650 petang.. Sekali dtg sorang kawan aku ni ..Muallaf.. borak borak ...

Kemudian dia mintak diri.. nak balik ... Terkejut aku ..awal tu nak balik ..Biasanya lambat ... Aku jerit kat dia ..
" Bro , balik awal ni nak layan Nora Elena ke ? " ... Aku sengih jer ..

" Eh..tah la bro .. i nak g masjid ngan kawan i .." .. dia jawab ..

Wah ..terkejut aku ..hehe.. budak budak lain dah depan tv ..huhu ... Tunggu nak start ... Ekeke..

Aku tanya dia .. dah lama ke masjid ? Lama gak katanya ... Dok join dengar ceramah agama lepas maghrib katanya ... Senyum aku ..

Aku cadangkan dia ke web DrMaza.com dan baca artikal serta download mp3 kuliah miliknya.. Bagi aku artikal dan kuliah Dr.Maza amat sesuai di baca oleh mereka yg baru menganut agama Islam dan juga mereka baru tercari cari nilai kehidupan sebenar..

10 minit kemudian ..aku balik dan memikirkan semula kehidupan aku ..
Published with Blogger-droid v1.7.1

Perbezaan antara dunia blog dan gym !

Dalam dunia gym ... Mereka yg tak tau teknik akan tanya pada yg tau terutama yg dah berpengalaman ...

Tidak ada budak baru yg baru masuk pastu nak besar kepala ... Atau nak tunjuk lagak .. mereka sedar mereka baru ..

Bila dah lama..badan dah cantik sekali pon , mereka tetap sedar diri asal usul ... Tk perlu riak atau ego .. tetap senyum dan bantu yg baru !

Meluat dengan badan yg besar dan berketak ketak ? Diorg training siang mlm untuk capai tahap gitu ... Tiap tiap hari ..keluar modal lagi ... Yg dengki tu sbb badan halus..datang gym seminggu sekali... Salah sapa ?

Pk sendiri ...dalam dunia workout , disiplin dan latihan membantu pembentukkan otot mereka ..

Manakala dlm dunia blog... Nak naik cmna ? Jatuhkan org lain yg sama bangsa dan agama ?

Lu pk la sendiri ! Lagi ramai yg meluat dgn aku , lagi ramai kenal aku .. tambah lagi dpt pahala... Double aku dpt .. ko ?
Published with Blogger-droid v1.7.1

Segmen BEN ASHAARI : Untung satu hala ?

 

Kenapa aku suka buat SEGMEN ?

Walaupun mereka kata aku dah popular , atau dah ok ... bagi aku tak.. sampai bila bila aku tetap begini.. Dari FACEBOOK lagi aku gemar berFORUM ... Aku tulis soalan , dan rakan rakan membalasanya.. Dalam erti kata lain .. bertukar pandangan ..

Bila aku ada blog , aku buat cara yang sama .. Disamping tu , aku dapat mempromosi blog aku DAN juga mereka yang terlibat ... Mereka yang pandang dengan sebelah mata , mereka akan kata , BEN ASHAARI UNTUNG SEORANG ..

Fikirkan .. Trafik aku skang senang senang boleh cecah beribu tanpa sebarang segmen ! Tapi kenapa aku buat ? Dan sila pergi tengok blog mereka yang join segmen tu ... Berapa banyakkah trafik mereka sehari ? Apakah perlu aku amik trafik mereka ?

image

Ini dipanggil WIN-WIN SITUATION .. Aku bagi aku punya .. kau bagi kau punya .. Walau pon sedikit , aku tak kisah ... Ada faham ? Kenapa nak peningkan kepala aku dengan segmen aku ? G tengok blog blog yang main SEO .. Cerita pasal artis .. cerita pasal politik .. tak nak lak tanya , artis tu kenal ke korang sampai buat cerita pasal diorng ? Sama gak pasal politik ..

Sekurangnya aku buat SEGMEN , ramai kenal ! Blogger saling kenal mengenali..Itu tujuan kedua aku bersegmen ... Aku gemar berkomunkasi dengan blogger ..

Kenapa ? Bila ada sesuatu kempen atau masalah , bloggers inilah yang akan menghebahkan .dengan pantas ! Guna otak bila nak kondemkan sesuatu idea orang lain ..

Trafik ? Tuu.. tengok dalam gambarajah tu.. Sekali je aku main SEO tadi.. pasal gempa bumi.. dah banyakkan ?  Aku harap si PIZZA HUT DELIVERY tu faham skang ...

COPY PASTE entri ..

 

Whoppss.. tajuk panas ! Aku bukan nak bicarakan soal copy paste entri milik orang ... Aku rasa semua tau pasal tu ... Kalau kita amik entri milik orang , sila backlink pada blog / web tersebut.. Tapi pastikan ada kebenaran darinya .. Kalau tak , perang dunia boleh meletus.. Time ni korang leh nampak kawan jadi lawan , lawan jadi lawan lawan .. haaa...

OK ok.. aku tamo bangkitkan isu tu.. Sbb aku pon gemar copy paste entri terutamanya artikal infomasi seperti agama dan juga berita ... Namun backlink atau kredit tetap diberikan ..

Yang jadi isunya di sini ialah copy entri agama yang tidak pasti asal usulnya .. Bila nampak skit jer ada unsur unsur agama termasuk dengan adanya dalil dari Al-Quran dan hadis nabi , terus di warwarkan ..

Ada baiknya kita selidik dulu .. tau dari mana punca artikal tu.. Jika sudah tau puncanya , baru kita sebarkan ... Kalau tak tau , hehehe.. abaikan je la... kang silap silap , kita menyebarkan sesuatu yang tak betul maklumatnya ..

Tak caya ? tunggu masuk Ramadhan nanti .. pergh... akan keluarlah artikal bab bab agama yang entah dari mana dia jumpa .. pastu main copy paste jer ..

Sekali lagi.. pastikan sumber ... beri kredit .. senang untuk di rujuk oleh pembaca ...

Perlu ke nak UNFOLLOW ?

 

Terbaca kat satu blog rakan ... hehe.. bab FOLLOW MEMOLLOW neh .. hehe.. isu basi .. tapi nilah pendapat aku ... maaf yer ..

Sekali dah FOLLOW maka biar je la...  tak perlu tunggu untuk di FOLLOW semula ...  Bagi aku , bila kita FOLLOW satu satu blog tu , pastinya bersebab kan ? Dah semestinya kita suka pada blog tersebut ... kan kan ?

Aku cuma unfollow bila aku rasa blog tu 'MELAMPAU' sangat dalam penghasilan entrinya seperti mengutuk blogger blogger yang lain .. Aku unfollow kerana tak nak tengok entrinya dia dashboard aku yang mana boleh menyebabkan aku rasa geram je nak balas .. Jadi dengan berbuat demikian , aku tak perlu nak rasa geram dah ... hehe..

Atas faktor dia tak follow aku ? Ni budak budak punya blog jer .. 

" Kau tak follow aku.. apa hal aku nak follow kau kan ? "

Hentikan la bersikap sedemikian rupa.. wat malu jer ... kata blogger yang bersikap matang .. tapi ni apa kes ?  hurm... Aku bukan nasihat.. aku bukan tegur .. aku bagitau jer.. Tak nak dengar , sekati korang la yer ...

Aku sendiri pon ramai unfollow.. samada di blog mahupun di FB .. tak de pon nak terasa atau nak teriak .. Sapa sapa boleh dtg dan pergi.. takde paksaan pong .. eh.. sasul ganu.. hehee..

Kes yang blog aku tetiba UNFOLLOW tu , maaf yer .. bukan kemahuan ku.. tapi BLOGSPOT yang punya angkara .. SEKIAN .. cepat join segmen aku sebelum ianya berakhir tanpa sebarang tanda ... heheh..

SEGMEN : 5 BLOG PILIHAN HATI

 

Atas permintaan rakan walaupun aku pernah buat segmen ni... tapi tu tahun lepas .. hehe.. aku buat sekali lagi .. Bagi yang tak berminat , sila duduk jauh jauh.. nanti kena mercun .. okeh ? 

Segmen ni untuk bertukar tukar pendapat mengenai blog blog yang senantisa menjadi pilihan hati korang ... dan kenapa korang pilih blog tersebut ..

Amacam ? Berminat nak join ? Mudah jer .. dari sini pon kita leh tengok .. kot kot blog kita naik kan ? menjadi pilihan hati gitu .. hehhe.. Insyaallah..

Jom mula .. buat satu entri ..

  1. Letak header BEN ASHAARI blog
  2. Tajuk , BEN ASHAARI : 5 BLOG PILIHAN HATI dan linkkan ke entri ini
  3. Senaraikan 5 buah blog yang korang suka masuk dan kenapa .. Tu jer ..

Paste url entri korang di ruang komen entri ini ... Tqqqq...

SENARAI BLOG YANG MENYERTAI .. sila klik SINI ( akan senantiasa diupdate sehingga tempoh tamat )

TUTUP KUL 10 MALAM .. 14HB JUN 2011 ..

Gossip mengatakan NORA ELENA akan menikahi Insp Amir ..

 

Benarkah ? Mereka mengatakan yer .. terutamanya aku ... haa.... tak caya ? Sila baca di SINI .. Baca dah ? Ok.. itu adalah versi aku ..

Haaa... tak cya ? Apa kata kita g tengok la versi rakan rakan blogger yang lain .. haaa.. macam macam cerita ada woooo.. aku tak tipu.. masing masing dengan imaginasi tersendiri punya nehh ...

Semalam aku saja wat segmen ringkas .. saja nak kasi kengkawan blogger keluarkan imaginasi masing masing dari dalam kepala mereka .. lalu terhasillah berpuluh cerita ringkas ... hehee.

Nak baca ke ? Mau ker ? Tamo ke ? Mau atau tamao , kena baca gak.. sbb ? mmg menarik gitu.. hehehehe .. jom jom ... meh klik kat SINI .. Tgk kat ruang komen eh ..

AWAS : PENYAMAR BEN ASHAARI berkeliaran tapi tak simbah asid .. dia simbah fitnah !!

 

image

Dipinjam dari SINI

Macam ni punya manusia pon leh ada ke ? Aku ingat ada kat ISRAEL jer ... rupanya dlm negara pon ada suku sakat dia .. Ya Allah .. unta padang pasir punya orang .. huhu ..

Ni sah sah dok sakit hati sangat kat aku .. hahaha .. Sebenarnya kan.. dari mula aku berblog dah macam macam keturunan mai singgah blog aku untuk mengutuk aku ..

Ada yang kata aku ni GAY LORD ( kalau LORD Of The Ring tak pe la gak ) , kaki betina dan banyak lagi laa .. Pelik gila... Dah abis kerja ke ? hahahha ..

Ok.. buat pengetahuan semua ... aku takkan tinggalkan mana mana komen di shoutbox .. kalau di ruang komen , hanya tertentu saja atas sebab entri tertentu saja ..

Harap maklum .. " Untuk unta padang pasir tersebut , bawak bawak mengucap.. penat nanti nak cari aku untuk minta maaf sebab menyebarkan fitnah sedemikian rupa .. "

 

IKLAN

image

Rahsia kulit berseri para pelakon lelaki dan wanita Korea terletak pada BB Cream. Encera BB Cream membantu anda mendapatkan kulit yang berseri dan bercahaya hanya dalam seminit. Krim istimewa ini melicinkan garisan halus, menyamakan tona kulit dan menyembunyikan tompokan. Ia memang terbukti berhasil walaupun kali pertama memakainya. Setelah anda mencuba Encera BB Cream, ia akan menjadi sebahagian daripada rutin harian anda. Anda boleh menjimatkan masa dan wang! Kulit berseri bukan lagi satu pilihan. Anda juga boleh mendapatkan wajah yang bercahaya hari ini!

Keterangan lanjut > SINI

Entri Pilihan BEN ASHAARI .. Awas LELAKI

 

Yearghh... kak UMMIZAIHADI ( blogger masakan popular gitu ) , mencadangkan aku membaca satu entri neh .. aku pon masuk n baca .. Ketawa gitu aku.. hahaha ..

Nak tau apa entri tu ???

"Lelaki Yang Tidak Menaikkan Nafsu"

Kata dia ... haaa.. dia berkata kata dlam blog ...

" Sering kita dengar or maybe di baca di blog-blog perkara-perkara yang dibuat perempuan dan juga benda-benda yang ada pada perempuan yang boleh menaikkan nafsu lelaki..kebanyakan yang buat entry cenggitu,lelaki la kan..takpela,kita sebagai perempuan yang sentiasa bersangka baik,anggap saja itu sebagai teguran membina..tapi pernah kah kaum lelaki terfikir,yang pada dorang juga ada ciri-ciri yang boleh menaikkan nafsu perempuan dan langsung tidak menaikkan nafsu?tentu tak pernah kan?kan?sila hangguk lelaju sebelum saya majuk!!! " Haaa.. sambungan > SINI  "

Dan sapa sapa yang berminat nak joiin GA , meh klik SINI ...

Gegaran kesan gempa bumi di Putrajaya dan kawasan sewaktu dengannya ..

 

Menurut beberapa rakan blogger di sekitar Putrajaya , ada gegaran dirasai oleh mereka ..  Rujuk entri INI  ..

Maka dengan pantas aku mencari maklumat terkini di laman web jabatan yang terlibat....

"Gempa Bumi 14 Jun 2011


Satu gempa sederhana bermagnitud 5.5 skala Richter telah berlaku di Sumatera Utara pada pukul 8.08 pagi, 14 Jun 2011. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 1.8 Utara longitud 98.8 Timur. 330 km dari barat daya Klang, Malaysia. " - MET

Bulan ni ada banyak kejadian gempa bumi yang dilaporkan .. Kita je tak perasan rupanya.. Erk.. ke aku je tak perasaan ? Dok ralit ngan blog je.. hahahaha ..

Senarai terkini Gempa Bumi di Malaysia untuk bulan Jun 2011 ..

image

Selebihnya .. sila rujuk > SINI 

Sekian dari saya .. kembali ke pentas utama ...

Tolong hentikan penderitaan ku ini !

 

Aku tak sanggup lagi .. tolonglah ... helplah .. nasib baik kerajaan tak cadang naikkan tambang lrt mahupun erl .. kalau tak , mau gak aku keluar duit simpanan yang berbaki RM3.50 untuk bayar muka kereta baru nanti .. Hurm.. amik Honda Accord pon cun gak kan ?

Haaa... apa jadahnya ni ? Pagi pagi dah berpeluh dalam lrt ? Mana juruteknik lrt ni ? Macam tak terurus je dah .. Bukan murah tau bayar tambang tu.. sekali naik , dah beringgit ringgit.. Tapi perkhidmatan ?

Gerabak lrt yang biasa aku masuk tu selalu takde aircond .. Abis semua berkipas lipas tadi... Nasib baik takde yang pengsan .. kalau ada ? aku gak susah .. Yelah , susah nak tolong jerit mintak tolong ... nak call ambulan , kredit abis .. Duit nuffnang tak masuk lagi.. eh.. apa lak.. lama tak guna nuff .. mana ada income dari situ ... huhu ..

Haaa... pastu , terhenti henti henti perjalanan .. elok elok perjalanan berbaki 10 minit setiap hari , tapi ari ni aku ada lagi 4 minit !! Dari Stesen PWTC ke MENARA DATO ONN dalam masa 4 minit ??? Ingat aku Green Lantern ke ? Eh.. sapa nak tengok ngan aku nanti ?

Haa.. sambung balik .. pulak tu.. adoi.. aku ni terkejar masa nak cepat memandangkan masa semakin suntuk .. kalau tak aku kena isi borang datang lewat ! Apa kes.. bukan salah aku .. salah lrt.. boleh tak suruh lrt submitkan untuk aku ? Adoi.. segan la nak ngadap bos walaupun bos tak kisah punya .. janji aku datang dari monteng , kan ?

Haaa... masa otw tu .. perghh.. aku tengok jam.. masih ramai berjimba jimba kat bawah tu .. huih .. seronok korang eh... dah waktu keje ni... tapi dok melepak lagi.. bila hujung tahun , mintak bonus 2 bulan .. huk alohh... Tak pe tak pe .. korang mintak , aku merasa gak kan .. hahaha.. Lantak korang la.. kita jaga bahu masing masing dah la yer ..

ok.. aku pon nak g berjimba jimba.. Wahai LRT .. teruskan perkhidmatan cemerlang anda itu ... saya senantiasa menyokong.. kalau boleh ,tutup aircond di semua gerabak.. baru adil dan saksama .. free sauna lagi ..

Tolong memandu dengan berhati-hati ..

Salam ...selamat pagi .. bagi yg memandu , sila memandu dengan berhati-hati .. bagi yg berblog , sila memberi infomasi yg berguna yer.. jgn maki maki ..atau cari isu basi..

Memandu dengan berhati hati ...kali ni kita kena tukar ayat tu ..SILA MEMANDU DENGAN BERHATI PERUT !

Yelah ..kebelakangan kebanyakkan pemandu memandu seperti di dlm sawah mahupun seperti di litar F1 ...haaaa..

Kalau laju tu macam sampai nak terbang ..kalau yg perlahan tu mcm sedang menolak kereta ..lampu isyarat sedang hijau tp ..adoi...boleh mendatangkan kemarahan pada Mail Lambung tau tak !

Jadi mulai hari ni..silalah memandu dengan berhati perut .. okeh !
Published with Blogger-droid v1.7.1

Kisah sebenar NORA ELENA menurut mereka !

 

Kalau menurut aku , korang dah tau kan ? NORA ELENA akhirnya kawin dengan AMIR kan ? Tak caya ? Klik SINI .. Ramai yang bantah idea aku nih..

Maka aku wujudkan satu segmen .. Kita baca cerita NORA ELENA berdasarkan kreativiti rakan blogger kita yang lain .. haaaa .. Tengok sapa lagi kreatif...

Disamping tu , kita leh lawat terus blog mereka ... kan kan ? Yelah , bukan senang nak kenal blogger blogger yang kreatif.. Berdasarkan drama tu pon diorng boleh jadikan cerita pendek yang menarik , dah pasti la entri dalam blog mereka pon menarik kan ?

Pastinya ini akan menghilangkan boring kita malam ni ... hehehe .. Selamat membaca dan selamat berkenalan ... Jom g baca kat SINI .. Perhatikan di ruang komen.. dan rajin rajin lawat rakan kita yang sporting tu ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI