Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 16 Jun 2011

2 blog Pilihan BEN ASHAARI ..

 

image

http://musicbrilliant.blogspot.com/

Gara-gara komen dia yang ni ..

"Tau dah citer apa.. Mesti personal taste nih.. "

Maka aku pilih blognya sebagai blog pilihan malam ni ..

image

http://syue1802.blogspot.com/

Jangan buat begitu bila berbisnis dalam blog !

 

Amboii... mentang mentang la blogger baru .. terus amik kesempatan ! Tak elok la gitu !

Ada sorang kawan blogger mengadu kat aku.. hurmm... sian pulak aku mendengarnya .. Katanya dia nak survey header .. sekali ada jumpa satu blogger ni .. Hurmm..

Dia hanya bertanyakan tentang harga dan juga design blog .. tau tau orang tu terus buatkan dia sedangkan dia tak cakap pon nak langgan kat dia .. huhu.. mana bleh gitu kan ?

Tau tau siap.. pastu suruh bayar ! Loh .. awat gitu ? Mana boleh gitu sedara... Aku sendiri pon dalam mengiklankan banner kena dapatkan kepuashatian dia dulu baru aku beri no akaun bank ... tapi ni belum pon pas dah tanya duit ..

Hurm... toksah la gini ... niaga kena betul2 dalam blog ni.. camana la orang tak pandang serong pada dunia blog ... hurm...

Gambar kereta MYVI baru

 

image

PERODUA MYVI baru .. banyak warna baru...cantik cantik ...

 

image

Lanjut > SINI

"Tengok bang , laki dia gosok perut dia masa period pain" ..

Menyampah aku !! Serius .. ni la diaaa.. baru tengok drama Korea dah bantai teriak ! Perempuan !!! Grrr...

Kekadang nampak sangat la lelaki melayu ni teruk ... Yelah , tengok lelaki bangsa lain terutama dalam drama , dan dan mengkhayalkan lelaki sebegitu rupa ..

Bayangkan lelaki yang terliur bila tengok drama cam drama latin tu haa.. Seksi seksa gitu.. haaa.. membuak buak terkeluar ...haaaa... tau pulak si perempuan keluarkan hadis bab aurat .. Perghh..

Ni haa... si laki ni sejak kawin , dok gosok perut dia bila datang time gerhana bulan aka tentera jepun datang menyerang , idok la pulak dihargai.. tapi bila tengok si korea tu gosok perut kekasih dia sbb kes yang sama , pakat mengalir air mata ...

" Romantiknya diaa "

Huk alohh... Tang laki dia buat , tak la pulak kata romantik ! dikatanya pulak ,

" Cukup la 5 dah bang " ...

Grrrr.... bahana drama kat tv.. ni la dia !

Padan muka ASTRO !!

 

TAMAK ! Perkhidmatan teruk ! Pastu cerita dok ulang ulang sepanjang tahun ... Nak tengok yang ni , sila bayar .. nak tengok yang tu.. sila bayar .. Apa cer ?

Terbaru , kononnya ASTRO nak naik lagi harga langganan bulanan tetapi tidak mendapat lagi kebenaran daripada kerajaan .. hehehe.. aparaaa....

Teruk betul la ASTRO ni.. dah la iklan ko sapu.. ngan pelanggan pon nak cekik darah.. lambat bayar je .. kasi tahan... Huk aloh.. serupa along la ini macam ... Yang dok bayar bulan bulan on time tu , kasi la anugerah khidmat cemerlang ke .... baru la best...

Sepatutnya ASTRO turunkan lagi harganya .. Tak sepadan dengan harganya yang tah hapa hapa tu ... Melampau betul.. dulu kata takde iklan.. sekarang iklan dengan cerita sama naik !! Huh !!

Tukar ke operator lain ? Nak tukar ke mana ? UNIFI ? Pegh.. sama je adik beradik ... skang ni unlimited.. dengar cerita tak lama lagi pon ada limit gak.. ala ala cam broadband skang ni ...

Lama lama , rakyat malaysia kelas sederhana dan rendah , abis botak pala.. keje harian semata untuk kasi yang kelas atasan tu bertambah kaya raya.. Entah nak bawak banyak mana masuk kubur pon tak tau .. huh !

Hackers.. kasi hack ASTRO tengok !!

PERANG ANTARA BLOGGER TAMAT !

 

Akhirnya peperangan blogger telah ditamatkan dengan jayanya ... Selama 2 jam mereka bertungkus lumus untuk menghancurkan antara satu sama lain dan keputusan dicapai ..

Pusingan pertama tadi dimenangi oleh KL GANGSTER .. Apakah di pusingan kedua ni mereka berjaya juga ? Mari kita lihat keputusannya ..

Keputusannya ..... korang leh tengok di SINI dan SINI .. Sebenarnya ,sapa menang atau kalah tu tak penting .. Yang penting , ramai dapat kawan baru lagi kan ? Hehehhe... Jangan dapat bini baru dah la yer JANG ... hahaha ..

Dan aku harap semua berpuashati dengan segmen segera hari ni.. diharap takde sapa yang pengsan kerana terlalu pening lari sana sini .. Terhibur ? Aku ?? Dah lama pening dok pkkan konsep win win ni..

Akhir kata , jika ada yang tersilap bahasa dan arahan .. ampun maaf dari aku ...

 

Ada satu contest jika berminat nak join > SINI

PEPERANGAN BLOGGER KEMUNCAK !

 

Dua kumpulan telah ditubuhkan ...

  1. KL GANGSTER = 50 blogger
  2. KAMI GILA SEGMEN = 40 blogger

Pemenang pusingan pertama .... KUMPULAN KL GANGSTER .. Telah berjaya mengumpulkan 50 blogger  dari 154 blogger dan.. KMG tewas tipis setelah pening kepala .. hahaha... dapat la 40 blogger  ..

Pusingan kedua ...

Jeng jeng jeng ... Kedua dua kumpulan , ada masa 30 minit untuk menyerang antara satu sama lain ! Serangan perlu pada entri PERANG BLOGGER ... Serangan adalah dalam bentuk kritikan terhadap blog itu ...

Contoh.. blogger dari KL GANGSTER , menyerang blogger KAMI GILA SEGMEN ... kritik seberapa banyak blog dan KETUA KUMPULAN kena senaraikan setiap blog yang dikritik tu !! Berapa kali blog yang sama telah dikritik !!

contoh ... KL GANGSTER WWW.BENASHAARI.COM ( 10 KALI DISERANG ) ..

ok ? faham ?? Tamat kul 5 petang !

Siap?  Ketua kumpulan tinggalkan link di ruangan entri ni ..

PERANG antara BLOGGER BERMULA !

 

PENDAFTARAN DITUTUP ! TIADA KOMPROMI ! TIADA RAYUAN !

Ok... senarai blogger boleh di dapati di pasaraya berhampiran ... Memula kena register kat pasaraya tersebut.. Kemudian klik LIKE ... dah ? Ok .. sila tag sekurang-kurangnya 10 orang ke 20 orang .. lagi ramai lagi tinggi peluang untuk menang IPAB2 dan IBHONE4 .. haaa... ok ? hahhaha.. aku guwau jee.. tensei je muka memasing .. hahaha ..

Baca betul betul ...yer.. kang ada yang tertinggal kapal terbang..jangan salahkan aku .. haaaa.. ni kena peka.. sebab jangka masa cumalah setengah jam saja !!

Senarai .. Rujuk SINI .. Pusat mesyuarat di SINI .. Jumlah blogger ialah 150 ++

  1. Tubuhkan 2 pasukan blogger !  Setiap pasukan pasukan yang berjaya kumpul ahli paling ramai akan menang 1st round ! Tolong jangan fikir ' saya baru.. takda sapa nak amik saya ! Korang kena jadi peramah.... tolak tepi malu... tak sentuh menyentuh kat sini ! "
  2. Sila pilih ketua pasukan ..
  3. Sila beri nama kumpulan ...
  4. Sila senaraikan semua ahli termasuk url blog ...copy paste dibenarkan ... semua ahli kena buat menda yang sama ..

Tu jer untuk 1st round !

Korang ada tempoh 40 minit untuk selesaikan !!  Bermula jam 3.20 - 4.00 petang..

TINGGALKAN URL ENTRI DI RUANG KOMEN .. HANYA KETUA PASUKAN SAJA TINGGALKAN URL DI RUANGAN KOMEN .. AHLI , TENGOK JER ...DAN TUNGGU ARAHAN SETERUSNYA ...

PERANG BLOGGER : BLOG DIPERLUKAN ...

 

Sejam saja dibuka.. dari ku 2.15 petang hingga 3.15 petang .. kemudian ... jeng jeng jeng .. arahan selanjutnya selepas itu ..

Caranya ... buat satu entri...

  1. Letak header ... ben ashaari blog ..
  2. Tajuk : PERANG BLOGGER ..

Tinggalkan url entri anda di ruang komen.. Segera !

Hidup anda ... Pilihan anda ... :)

 

:) Sama sama kita mengisafi .... Ramai benar dah terleka kebelakangan ni... termasuk yang tulis ni gak... huhuh...

Mari Belajar Solat Berjemaah ..

 

Dari aku mengarut ... pe kata kita check balik solat kita ...

Isu godam buat aku ketawa ...

 

Ketawa kenapa ? Bila aku baca kat suratkhabar online .. Pihak kerajaan mengambil tindakan dengan memastikan laman web mereka tidak digodam ... Part apa yang aku ketawa ? Meh jom baca ..

"Bagaimanapun, tempoh ancaman belum berakhir, jadi kita mahu semua agensi kerajaan terus mempertingkatkan keselamatan laman web masing-masing bagi tempoh 24 hingga 36 jam ini,"

Apa jadi selepas tu ? Kira dah selamat ke ?? Hehehe... biasanya gitu la.. lepas tu leh g minum teh o kat cafe .. ;)

Ditanya sama ada kerajaan bercadang menutup semua sistem komputernya hari ini berikutan ancaman itu, Thajudeen berkata, kerajaan tidak akan mengaku kalah kepada penggodam, sebaliknya sudah mengambil langkah berjaga-jaga bagi menghadapi mereka .

Cool.... tapi kenapa banyak kena godam gak ?

imageNi aku amik dari UJANG .. dari mana dia curik , aku pun tak tau .. hehehe.. ok sambung ..

"Sebelum ini pun ada serangan siber dilakukan terhadap laman web kerajaan tetapi kita (SKMM) dapat memulihkannya dengan pantas kerana sudah ada mekanisme dan prosedur bagi menanganinya.

Hurm... bermakna , berjaya ditembusi gak ke ? Pastu baru dapat pulihkan ... hurmm.... bahaya ginih .. Entah la...

Dari dulu aku dah tau , mmg bahaya data dalam perkongsian rangkaian ni .. Cam MYKAD ... kalau semua diisi dalam tu, bayangkan kalau ilang .. pergh... masak ...

Haaa.. ni ada satu komen kat artikal tu ..

" Tak boleh masuk pun laman web Malaysian gov, mesti diorang put OFFLINE je untuk lawan, cara paling mudah untuk tangkis...."

HAhahhaaa.. maknanya kasi shutdown je laa...

Tak kisah la .. apa pon , pihak terbabit amik la tindakan sewajarnya .. Bajet negara pon banyak tak guna lagi.. nanti tak cukup , leh naikkan apa yang belum naik ... kan kan ?

Serius.. takde mood..

 

Mati kutu.. baik aku duduk diam ari ni ... Sana sini tak kena .. gamaknya , aku duduk ngadap movie je la.. layan IRON MAN 2 ngan K-DRAMAS.. wawawa...

Maaf la yer.. serius bosan ... ngan ancaman hackers terhadap pengguna internet membuatkan aku terfikir dan tertanya tanya .. tapi tak pe la... buat je la apa pon ... Allah dah bagi ilmu tu pada kita semua .. pandai pandai la gunakan ..

Aku ? Nak offline sat ... pening .. baca suratkhabar pon dah jadi salah.. Pasal gerhana.. kat dalam tu tulis malam ni , diorng kata semalam .. hehehe.. semalam aku ngadap laptop dan tidur awal .. kot ? Hurm..

Tak kisah la.. apa apa pun ... good nite... hahahah .. buhsan .. buhsan.. Haa.. ada yang nak kata , tu pon nak tulis !! Loh.. sapa suruh baca ?? hahahaha...

Tolong jaga keselamatan rumah anda ..

Aku terfikir .. banyak web dan blog telah di hack termasuk Gengblogger.com ...

Apakah tujuan mereka ? Menurut mereka , mereka nakkan hak kebebasan internet tidak disekat .. Aku sokong tang tu ... Yelah, kalau semua nak dibayar.,masak gak wehhh ..

Tapi bila ada antara mereka mula menggodam blog , yg mana blog blog ni ibarat sebutir pasir di tepi pantai .. cam blog aku gak la ...terfikir kembali keikhlasan mereka

Bagi aku la kan ..mereka sendiri telah buat dunia blog hilang privasinya ... Ibarat rumah yg dipecah masuk ..walaupun tak mencuri apa apa tapi tuan rumah pastinya akan ketakutan selepas itu .. walaupun dengan menukar kunci , pasti akan berlaku lagi .. hurmm ..

Aku respek bila mereka memperjuangkan hak pengguna internet tapi bila mereka buat gitu, apa bezanya ?

Maaf la wahai hacker ...kesian kat blogger yg dihack tu ...mungkin akan ada yg malas nak guna internet dah pasni...

Jika nak beritahu ttg kelemahan password , cukuplah dengan meninggalkan pesanan 'penaja' kat situ...tak perlu amik alih terus ...

Terima kasih .. kita hidup di dunia maya ni lebih aman jika saling hormat menghormati .. PEACE ..
Published with Blogger-droid v1.7.1

Blogger .. kalau sayang blog korang !

Aku baru terima komen dari rakan blogger yang mengatakan banyak blog telah dihack .. Hurm.. namun dari apa yang aku baca , hacker tu cuma meninggalkan pesanan agar gunakan kata laluan yang lebih selamat ..

Nasihat para rakan blogger yang dah kena hack , silalah tukar ke password yang lebih terjamin .. Gabungkan huruf dan angka... sebaik-baiknya biarlah lebih panjang agar lebih sulit untuk memecah masuk ...

Selepas tukar password , delete semua temporary file dan cookies yang ada .. ini adalah untuk mengelakkan dari digunakan sebagai pintu belakang untuk masuk ke blog kita .. Sila amik berat masalah ini ..

Diharap segala masalah ini dapat diselesaikan dengan aman dan dengan kadar segera ... Rakan blogger yang dah kena hack tu , harap bersabar ... Banyakkan berdoa agar cepat selesai ... InsyaAllah ... Hurm ...

Penghargaan buat mereka , TERIMA KASIH ..

 

image

image

image

dan berbaki lebih 4 ribu blog yang menyenaraikan BENASHAARI.COM .. Terima kasih atas kesudian anda semua .. Selamat malam .. Cuba cuba la tukar link di bloglist mereka ..

Percaya pada naluri anda !

 

Bila aku nak lakukan sesuatu , 50% aku akan dengar cakap naluri aku ... Biasanya kalau aku was was , pasti aku akan nyesal selepas itu ..

Kalau rasa nak buat sesuatu yang mana cam rasa tak berbaloi , maka naluri aku suruh hentikan.. Tapi aku tetap teruskan dan hasilnya seperti yang aku dah mmg jangkakan .. Pastu menyesal sendirian.. hehehe

Bila ngan wife , aku percayakan dia .. bila dia lakukan sesuatu , pasti aku rasa dia jauh lebih berwaspada .. Tapi naluri aku selalu suruh aku je amik alih 'tugas' tersebut memandangkan rasa macam ada je tak kena ...

Tadi ... lepas amik wife , nak balik ke rumah .. Kad parking ditangan dia , 'ghaib' .. tercari cari kat dalam beg tangan.. tak jumpa.. abis cari dalam kereta ...

" Jatuh kat tempat tadi kot .. "  aku kata ..

Dinafikan .. Ok .. tak per..teruskan mencari... Namun di hati aku .. aku pasti kat sana ... Lepas dia puas mencari , aku cadangkan cari kat tempat parking ..

Dan ... tu dia ! Hurm.. dan selepas ni , aku nak percaya pada naluri aku 100 % ... Banyak kali dah buat silap sbb tak percayakan naluri.. hehehe.. Bukan ikut kata hati tau tapi naluri .. ada beza... :)

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI