Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 20 Jun 2011

@ Bagan Jermal , Pulau Pinang

Ni belah mak aku pulak ... Belah ni sepupu sepipit aku semua cam KL GENGSTER .. huhu.. tu pasal boring tgk dah ... Takat main along angah ni ..hurm.. penat jer ... Panjang citer ... Cuba google dlm ni , 'kahwin pulau pinang' ...ada cerita dlm ni ..hehe..
Published with Blogger-droid v1.7.1

@Balik Pulau , oh kampung ayahku..Pulau Pinang ..

 

DSC_0131

IMAG0249

Seperti biasa , aku tunggu matahari terbenam ... hehehe...

DSC_0122

hurm... ni kira anak sepupu aku ... belah ayah aku ..Sibuk nak interframe.. adeh ..

DSC_0123

Ni la rumah kelahiran ayah aku , Kg.Genting, Balik Pulau , Pulau Pinang .

Esok , ada perbicaraan pembahagian wasiat harta keluarga belah ayah aku .. gamaknya aku dapat apa eh ?? Hehehe... tak kisah pon.. Carik sendiri je la.. lagi puashati... baru best kan ? Hasil titik peluh sendiri ...

Oh ya.. lupa lak.. kat Balik Pulau skang ni musim durian.. hehehe... aku baru bedal sebijik durian.. Tu je termampu .. lebih lebih kang , demam aku nanti.. hehehe ...

Skang ke Tanjong Tokong .. dekat ngan Padang Kota ..tapi tak g makan sana kot.. nak g ziarah pakcik kat situ.. heheeh.. tak sihatnya dengarnya... hurmm..

Camana nak bagi orang suka dengan blog kita ?

 

Pertanyaan dari blogger pilihan senantiasa BEN ASHAARI , NAMEE ..

"saya pun selalu fikir mcm mana lah nk buat org suka dengan blog kita. nk buat org datang dan terus datang...itu yg mencabar tu..aiyoyo..ben selalu bw berapa banyak kali sehari? dulu mse mule2 start lah "

Jawapan :

Kita tak boleh buat orang suka blog kita .. Apa yang boleh kita buat ialah , pancing mereka masuk ke blog kita .. Kemudian kita hidangkan 'makanan seenak mungkin' .. dan seterusnya terpulang pada penilaian mereka sendiri.. Samada mereka suka atau tidak , terpulang .. Bagi aku mudah .. kalau mereka suka , mereka akan klik butang FOLLOW dan tinggalkan komen.. Termasuk juga cik ANON tu.. walaupun komen mereka negatif termasuk caci maki , itu bermakna mereka sayang kat aku.. Yelah , komen untuk meningkat mutu blog aku.. Bab caci maki tu , aku maafkan je la.. Bagi aku  , mereka 'masih pendek akal " dan 'kebudakan' lagi ..  :)

Jangan paksa pembaca suka dengan blog kita .. Kita patut paksa diri kita untuk memikirkan dan mengeluarkan entri yang 'berbisa' .. Ya , berblog mmg ikhlas tapi kalau asyik dok dengan ikhlas memanjang tapi frust sbb tak de pembaca , pening gak kan ?

Kita ada kemampuan... buktikan yang kita mampu hasilkan penulisan yang bijak , sesekali sekala .. Sebab tu korang berani bukak blog ! Hanya mereka yakin dalam bidang penulisan akan memberanikan diri membuka blog !!

Jawapan soalan ke dua .. Berapa kali aku blogwalking ? Hurm... Aku akan blogwalking setiap pagi ... bila tunggu erl dan lrt.. hehehe.. malam ? Tak sempat.. nak blogwalking je , wife dah blogwalking belakang aku sambil menjeling ! Tak reti reti nak tidur ke ???

Internet oh internet !! Grrr...

 

Alhamdulillah .. sampai sudah  Pulau Pinang ... Sepanjang perjalanan semua ok ..dipandu oleh adik aku dengan 80kmj.. bertolak jam 10 lebih dan sampai hampir jam  4 petang .. Grr...

DSC_0094 Ada satu eksiden ... tapi rasanya pemandu dia selamat.. takde ambulan pon mai.. hehehe.. Tersasul utara terus.. haahha ..

DSC_0099 Aku duduk belakang ... bapak aku depan .. aku jadi bos lak .. duk belakang .. berpeluh peluh kat belakang.. huhuh...

Ingatkan bila dok belakang , boleh la berinternet dengan jayanya .. tapi malang.. sejak masuk highway .. semuanya EDGE .. Grrr.. Haih... tensen..

Sampai hotel .. layanan di CITITEL , mmg dari dulu aku tau tip top .. cuma yg aku peliknya , kenapa sesetengah hotel mengenakan bayaran tambahan untuk penggunaan INTERNET ??? Bukan murah woo...

Tapi ada hotel yang 'low class' , ada pulak dibaginya percuma.. Pasai pa ni ?? Malaysia ni dah jadi cam negara segalanya duit .. Duit duit duit... Entah lah ... Yang tau , charge charge charge.. Service charge.. Tax lagi.. macam macam bayaran tambahan ada dalam bil ... huk aloh... Rasa cam duk negara asing lak ... hurmm..

" Kenapa blog saya tidak menjadi pilihan BEN ASHAARI ? "

Atau ... Kenapa blog tersebut menjadi pilihan BEN ASHAARI ?

Ada perkara kita tak perlu beritahu kepada umum demi kepentingan bersama .. Aku pon tak bagitau ..

Kenapa ? Sebab aku dah tau ragam ragam blogger ... Jika aku bagitau begini , maka akan ada blogger kata begitu ... Jika aku bagitau begitu , ada blogger kata begini . Takkan ada pihak akan berpuashati dgn jwpn aku ..

Dan paling penting , aku tak mahu ada blogger sanggup mengubah identitinya dengan mengikut setiap citarasa yg aku inginkan ..

Sebab itu setiap blog yg aku pilih berbeza beza cirinya ... Tak kira baru atau lama ... Jika aku suka, aku terus kongsi dengan rakan rakan di dlm blog aku ni ..

Camana aku pilih ? Setiap kali mereka masuk baca dan tinggalkan komen yg benar benar komen , aku akan g lihat sapa pengomennya.. Jika blognya menarik ...terus aku up di entri aku .. Itu cara memilih .. tiada ciri ciri tertentu ..

Okeh ? Tqqq ... Lagi pon sapa aku nak nilai blog org kan ?
Published with Blogger-droid v1.7.1

Blog Pilihan ...

 

image

http://www.apisv2.com/

Perlu ke sequel KL GANGSTER ?

Pelik ..walaupun ianya satu hiburan , tapi cubalah didik penonton kita skg ni ..

Allah dah bagi keuntungan berlipat kali ganda untuk KL GANGTER .. Apa salahnya cuba terbitkan filem corak keagamaan 100% ??

Sapa kata takde sambutan? Program IMAM MUDA dan Akademi Al-Quran dpt sambutan kan ? Pastu film Nur Kasih yg ada unsur keagamaan pon dpt sambutan kan .. Gabungkanlah ...
Masyarakat kita skg ni makin terlena ... Bila Allah beri nikmatNya skit , kita gunakan kearah DIA .. Ni asik dok kejar duniawi kan ?

Mintak pandangan cerdik pandai ..untuk idea yg lebih best .... Biar film benar benar Islam.... Baru puashati. . Berdakwah dlm film ..

Ni tak abis abis ... Sepak terajang .. cinta ...rogol skit skit ... Pastu ujung ujung skit ada pengajaran ... Pengajaran la sangat !

Entri Pilihan ...

 

Sempena Hari Bapa semalam ...

"Allahyarham membesarkan kami semua 30 orang adik beradik hasil dari urutan tradisional turun temurun.Beliau adalah ayah contoh terbaik kepada kami kerana mengajar kami tentang berdikari dan saling membantu antara kami. dan juga menjadi seorang yang tabah dan tak kenal erti berputus asa. "

Sambungan > SINI

Penang ... me otw ...

 

Dok tunggu adik aku ... hurm... jap lagi nak pergi ke Pulau Pinang .. ada urusan keluarga nak diselesaikan kat sana.. Pasal apa ? Tanah ... pembahagian harta gitu la... belah bapak aku.. Aku ngan adik laki aku , temankan saja ... kot la terbias bias skit kat aku.. hehehe.. leh gak buat rumah kat penang tu kan .. Mahal woo tanah skang kat sana tu ..

Kat sana nanti , dok kat CITITEL .. aku cadang nak g shopping cd kat KOMTAR nanti .. huhu.. tapau semua dvd series yang untuk cerita cerita yang dah aku beli ari tu.. er, NIKITA .. 24 .. V ... apa lagi ek.. hurm.. beratus gak abis ni nanti..

Kenapa aku pilih dok hotel ? Pertama , tamo kaco sedara mara belah ayah kat sana ... Kedua .. saja nak belanja ayah aku lepak hotel.. maklumlah , dia bukan selalu g bercuti.. jadi pe salahnya kali ni g 'teruna pingitan' ni lepak bersama .. hehehe .. layan hard rock pon best gak malam ni kan ? hahahah ..

Doakan kitorang semua selamat pergi dan balik yer .. Jadi dua hari ni , aku akan update dengan hp je la .. kecuali malam .. Kalau nak buat segmen , aku rasa aku nak buat malam .. dan segmen aku skang , aku singkatkan masa jer .. paling lama 2 jam .. saja tak nak kasi pihak pihak tertentu sakit hati ke apa ke... ok ? Terima kasih ...

Jangan celik mata tika hantu itu menjelma !

 

Serius.. tercari cari di mana wife aku tika tu.. Seingat aku , sebelum aku melelapkan mata akibat terlalu penat tengok laptop , dia tidur kat atas ... Takkan tak turun turun ke bawah lagi ?

Aku terlelap.. tiba-tiba aku dengar bunyi bising sangat.. Iskh... Aku tutup dah tv seingat aku sebelum aku tidur semalam... Yelah , jimatkan letrik ..

Aku celikkan mata aku .. Gulp... terkejut aku.. Hantu tu depan mata aku !! Mengilai !! mengelabah aku jap dibuatnya ..nak lari ? Iskhh.. kena gelakk kat wife kalau dia tau !

Apa yang aku boleh buat , aku tutup mata sambil mencari remote ASTRO !! Benarkan aku dah tutup tv semalam ? Apakah ianya menyala sendiri atau ???

Jangan biarkan semua itu menjadi misteri !! Aku sendiri tidak pasti ...

Apa yang bestnya bila blogwalking ?

 

Dapat kawan baru ? Tu semestinya .. Dapat ilmu ? Cerita terkini ? Tu sudah pasti.. tapi apa yang sebenarnya aku impikan bila aku mula berblog ?

Dulu masa aku mula ada blog .. aku selalu perhatikan di satu sudut  ni .. BLOGLIST ! Selepas itu , aku mula angankan .. " Bestnya , kalau blog aku berada dalam bloglist diorng tu kan ? "

Tapi camana aku nak buatkan mereka letakkan blog aku di dalam bloglist mereka ? Bukan mudah kan ? Itulah antara perkara yang sering bermain di kepala aku !

Penting sangatkah ? Blogger lain dok fikirkan bagaimana nak dapatkan trafik tinggi .. atau menghasilkan entri yang menarik hati .. Tapi aku ?? Bagi aku , semua itu adalah kemudian ..

Yang aku inginkan itu , sekarang dah menjadi kenyataan .. Lebih 4 ribu blog ada letak BEN ASHAARI.COM di dalam bloglist mereka .. Dan aku amat amat terharu sekali bila melihat keadaan ini. Yelah kan , aku bukannya  artis .. Blog aku pon bukanlah best sangat tapi mereka sudi letak jugak..

Pasal apa mereka letak ? Tu kena tanya mereka sendiri .. Yang aku tau ... TERIMA KASIH DAUN KELADI !

Penentuan ...

 

" The WWWOW.MY AWARDS (the "Contest") commences at 12.01 a.m. on 21 April, 2011 and runs until 11.59 p.m. on 20 June, 2011 or any other duration specified by DiGi ("Contest Period") "

Jutaan terima kasih kepada semua sahabat sahabat blogger dan juga bukan blogger kerana sokongan korang semua selama ini ... Samada aku terpilih atau tidak , aku redha ..

Dah dapat undian dari korang semua pon satu kemenangan bagi aku .. Maklumlah, bukan mudah untuk untuk raih satu undian ikhlas dari pembaca blog ..

Apa pon , aku terharu aku mampu bertahan sehingga hari ini .. Aku tak sangka langsung pon sebenarnya .. Bagi rakan rakan yang sudi letak banner , berkempen untuk aku serta rakan lain .. hanya Allah saja mampu balas kebaikkan korang semua .. InsyaAllah ..

Buat Sunah yang buat entrinya dihari terakhir ini... terima kasih !

Ramainya blogger popular , kan ?

 

Baru beberapa bulan dalam dunia blog , follower beribu biru lemon ... komen memuji tak hengat ... maka ada yang perasan dia dah cukup popular ...

Maka mulalah bangga diri dalam blog .. Mulalah perasan satu Malaysia kenal dia .. Mulalah nak kritik blog blog lain .. Dan paling best , nak kritik blog yang lebih senior dari dia ..

Itu hakikat .. itulah yang berlaku bila terlupa sapa dirinya sebenar ... Dah macam semua orang kenal dia abis ! Hurm.... tapi bila baca blognya , hurm... no komen ..

Aku ini pon dok berusaha untuk mempopularkan blog ... Bukan mudah .. Dah setahun setengah .. sampai sekarang masih di takok begitu jer .. nak lepaskan tangan tanda dah stabil pon tak berani langsung .. Camana ada yang perasan dia dah cukup okeh yer ?

Kalau setakat berblog dok main isu semasa dan dah kata bagus , hurm.. aku cadangkan kaji semula penulisan tu.. Mmg ada pelbagai kategori blog dalam dunia maya ni .. tapi yang biasa merasa dirinya cukup bagus ni , dari kategori blogger peribadi.. yang dok bercerita tentang diri sendiri ( tapi pasal diri sendiri skit jer .. selebihnya ??? )

Peringatan ... anggap dunia blog ni umpama bumi yang punya banyak benua.. Kalau setakat baru berada di Asia dan perasan dah popular sehingga benua Eropah , maka cuba cuba risik .. belah sana dah kenal ke blog 'awak' tu ??

Kalau belum , cuba cuba pecah masuk ke benua sana lak ... menarik tu ! Bagaimana ? Lu pk la sendiri.. Cuba cuba lukis kartus.. Jangan buat segmen ! Nanti kena kutuk .. Serius .. Nasihat ni... ;)

Selamat malam ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI