Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 24 Jun 2011

Untungnya ada DARAH TINGGI kan ..

image-gambar hiasan

Isteri : Bang , tadi adik call .. dia kata makcik yang jaga anak dia tu ,tak dapat nak jaga dalam seminggu sebab suami dia masuk hospital  ..

Suami : Hurm ( trademark aku ) .. Sakit apa ?

Isteri : Er... darah tinggi ( tersengih ) .. Kata dia , ada berlaku pendarahan di otak .. Menurut Zma , tengah tengah berborak tu , si suami mengadu kat isteri yang dia sakit kepala.. Macam nak pecah kepala dia .. Tetiba dia pengsan.. Bawak gi hospital , doktor tak tau nak buat apa dah .. Er...Dia pon macam abang gak , jenis tak makan ubat !

Suami : Wah.. ni macam jgn kasi la abang tensen dah kat rumah.. Kena ikut jer cakap suami.. tamo jeling jeling .. marah marah... kena ' yes boss la kan ? Waa.... OK ok .. kita mulakan dengan kita g Alamanda eh.. nak beli lens ! i likeee...

Haaa.. ini bermakna ... jeng jeng jeng ... jangan sesekali kasi suami tensen.. haaa... bahaya wooo... kan kan ?

Tekanan darah tinggi adalah antara penyakit yang sangat merbahaya dan tak kira usia , bangsa mahupun jantina boleh terlepas darinya jika tidak berjaga-jaga ..

Sapa minat PHOTOGRAPHY ??

255906_244736982209674_100000201221596_1186789_3926594_oLink

Kalau berminat , cepat la hubungi En.Tolahah.... heheeh.. Aku ??? Minat laaaa.. tapi.. hehehe ...Bagi sapa yang minat contest , sila klik SINI

Entri PILIHAN ..

Alamak...bahaya ni..murah tapi merbahaya, fikir²kanlah. Nak murah tapi nyawa tergadai. Bahaya²

Bukan nak mengutuk atau mengata tapi kalau sampai begini....kenalah difikir² juga. AWAS pembeli² semua, belilah barangan buatan MALAYSIA. Sedikit mahal tak apalah ye.

Sekali lihat macam ni rasa terus tak nak beli produk sebegini. Hilang rasa percaya dan mulai ragu² tentang bahan² kimia yang terdapat dalam barangan buatan luar. Contohnya mee segera taiwan...Ish.....

sambungan > SINI

Blogger PILIHAN .. #3

image

http://fazreenfathil.blogspot.com/

Bukan mudah jadi blogger ...

 

Hahahah... haaa.. aku buat segmen , orang bangkang.. aku cerita pasal aku makan apa , orang bangkang .. Aku cerita pasal jiran sebelah , orang bangkang ... Dah tu ??? aku nak cerita apa ? Pasal gym ? Orang kata aku gay .. Kang aku cerita pasal ikan , korang ingat aku nelayan lak .. adoiii ..

Pagi tadi aku ada keluarkan satu entri berkaitan satu produk yang dikesan mengandungi dna babi .. Maka ramai yang tak tau , dah tau ... Dan !! Aku juga terima satu mail bangkangan yang mana memberitahu aku tidak membuat penyelidikan terlebih dahulu dan terus percaya pada surat yang dilampirkan tu ..

Gulp .. Takkan aku tak reti nak baca memo dari jabatan kot ? Erk.. tapi tak pe.. aku amik langkah berhati hati .. Untuk elakkan mana mana pihak terasa , ada baiknya aku bertindak dengan cara yang betul yakni hubungi sendiri Jabatan Agama Islam Johor - Bahagian Penyelidikan .. ( 07-22829431 )

Menurut mereka ( lupa lak nak tanya nama dia ) , jabatan kimia ada mengesahkan kehadiran dna babi di dalam butter tersebut .. cuma sekarang ni mereka kena ikut protokol .. Mereka tiada hak untuk mengeluarkan sebarang fatwa untuk memberitahu status halal haramnya butter tersebut .. Segalanya masih dalam proses yang belum ada keputusan lagi  .. POLITIK ..

Itu jelah .. untuk kepastian sekali lagi ... aku tanya dan jawapannya  mmg ada dna babi didalam produk tersebut .. Jadi dia nasihatkan agar berhati hati je ...

OK ? haaa.. tu je la.. kalau tak puashati , boleh call tanya sendiri laa... tak tau la kot pasni ada perubahan pada kenyataan kat sana tu .. Faham faham je la kan kat negara kita ni.. banyak pihak terlibat... hehehhe...

Wallahualam.. Aku sekadar menyampaikan .. benar atau tidak , sila buat kajian sendiri.. Jika salah , harap perbetulkan aku... jika betul , sama sama kita amik tindakan yang sepatutnya .. 

Terima kasih ..

SEGMEN KHAS : BILA SI ANAK BERBLOG .. SI AYAH dan IBU ?

 

Haaaa.. yang ni khas untuk mereka yang bergelar ISTERI dan juga IBU ... ala.. mama ke , umi ke , amma ke  .. sama je la.. leh je join..okeh ? Untuk SUAMI kat SINI .. dan ISTERI kat SINI ..

Ok...cam biasa ... buat entri .. dan segmen ni akan ditutup pada kul 10 malam ni yer.. Semua entri akan di senaraikan di SINI .. Haaa... pastinya ada cerita tersendiri ..

Jom...

  1. Buat satu entri .. letak header BEN ASHAARI BLOG

  2. Tajuk BILA SI ANAK BERBLOG.. SI AYAH dan IBU ? dan linkkan ke entri ini ..

  3. Apa yang si anak kena tulis ? cuba ceritakan bagaimana anda membahagikan masa dengan belajar , membantu kedua ibubapa dan berblog..  Pastu , ayah atau ibu tak membebel atau tak kisah ke ? Camana anda terangkan minat anda itu serta tunjukkan bukti bahawa berblog tu berbaloi ?.. hehehe..

  4. Siap ? Yearghh... sila tinggalkan url entri anda di ruang komen ini ...

Sekali lagi.. tutup kul 10 malam ..

SEGMEN KHAS : BILA SI ISTERI BERBLOG .. SI SUAMI dan ANAK ?

 

Haaaa.. yang ni khas untuk mereka yang bergelar ISTERI dan juga IBU ... ala.. mama ke , umi ke , amma ke  .. sama je la.. leh je join..okeh ? Untuk SUAMI kat SINI ..

Ok...cam biasa ... buat entri .. dan segmen ni akan ditutup pada kul 10 malam ni yer.. Semua entri akan di senaraikan di SINI .. Haaa... pastinya ada cerita tersendiri ..

Jom...

  1. Buat satu entri .. letak header BEN ASHAARI BLOG

  2. Tajuk BILA SI ISTERI BERBLOG.. SI SUAMI dan ANAK ? dan linkkan ke entri ini ..

  3. Apa yang si isteri kena tulis ? cuba ceritakan bagaimana anda meluangkan masa di rumah .. Yelah , camana nak habiskan masa dengan anak anak , suami pastu blog .. Haaa.. ada kawan kawan nak tau tuuu... hehehe.. Pastu , si suami tak membebel atau tak kisah ke ? Camana anda leh 'jinak'kan bebelan si suami tu.. haaaa.. hehehe..

  4. Siap ? Yearghh... sila tinggalkan url entri anda di ruang komen ini ...

Sekali lagi.. tutup kul 10 malam ..

Kenapa blogger popular sering jadi tumpuan ?

 

Aku fikir fikir balik .. Kenapa ? Kenapa blogger popular ni sering jadi tumpan blogger blogger lain terutamanya yang baru baru ? hurmm... kenapa eh ??

Ok... jawapan yang aku dapat ... Ada pelbagai cara blogger menjadi popular ... Antaranya , melalui media massa ... Tapi dengan media massa ni bagi aku , jarang nak meletop kecuali mmg rezeki dia atau ada isu panas !

Dan popular dikalangan sesama blogger sendiri .. Cara ni , blogger akan sering menjadi perbualan sesama mereka.. Tak kira sewaktu makan ... sewaktu chatting .. atau sewaktu berforum.. malah dalam entri pon sering menjadi isu ..

Kenapa mereka ( blogger popular ) menjadi idola ( tak sepatutnya jadi idola bagi aku ) ?? Jawapannya ialah ... mereka pon blogger .. yang popular tu pon blogger .. masing masing punya blog .. tapi hanya 'nasib' membezakan mereka .. Dan mereka selalu membaca penulisan blogger tersebut dan teringin mengenali penulis blog itu.. Aku sendiri pon ada teringin berjumpa blogger yang aku minat.. hehehe..

Disamping 'nasib' , keunikkan serta kelebihan sesuatu blog itulah membezakan antara blog A dengan blog blog yang lain ... Sebab itulah , blog perlu unik dan punya identiti untuk menarik pembaca pembaca ke blognya ..

Seperti murid di dalam satu kelas... Berapa ramainya yang akan dapat no 1 di dalam kelasnya ? jika semua rajin dan bijak , berapa ramaikah akan dapat no 1 ???

Popular ni bukan kemahuan .. tapi itulah kesannya akibat bila dah dikenali .. Ada blogger yang berlagak ARTIS bila dah dikenali .. ada yang masih seperti dulu tapi tetap dicop berlagak ... Hahaha.. macam macam kan ? Jadi toksah pening kepala... Ianya sekadar blog dan blogger ...

Nasib .. rezeki ... unik .. dan kreativiti ..bukan semata mata fizikal saja ..

Blogger PILIHAN .. #2

 

image

http://ekahafizy.blogspot.com/

Pengomen sakit otak ..

 

NI bukan ANONYMOUS .. tapi seseorang yang menggunakan ID seorang blogger popular dan menurunkan komennya di entri aku .. Dan MAAF .. aku delete .. kenapa ? Aku tak nak rakan pembaca lain salah faham dan menyerang blogger yang tak bersalah tu ..

Peliknya .. dengki benar dia dengan aku .. Bukan sebab dia komen untuk kritik tapi mmg komen untuk kondemkan aku .. Takde kaitan lak tu ! Tapi tak tau la kan .. dengki atau nyampah .. Kalau nyampah kat aku , atas sebab apa ? Ada ke aku bercakap besar dalam blog ? Ada ke aku tunjuk pandai ? Setahu aku , aku cuma berkongsi apa yang aku tau .. Kalau dia nak kata aku cakap besar , sah sah mmg dia tak reti baca dan sakit otak..

Si pengomen ni , bila dia tinggalkan jejak .. mesti caci maki punya .. Tapi , dia guna ID orang lain ! Tak tau la apa niat dia .. nak jatuhkan aku atau nak jatuhkan blogger lain ..

Gamaknya spesis begini gembira kalau bloggr patah hati atau bergaduh sesama sendiri .. Ini bukan sifat seorang muslim .. Malas nak tuduh apa apa... lebih baik serahkan pada Allah s.w.t.

Segmen KHAS : BILA SI SUAMI BERBLOG.. SI ISTERI ?

 

Khas buat lelaki bergelar bapa / suami saja .. perempuan dan lelaki yang belum kawin , tak leh join .. tunggu giliran korang lak.. Korang cuma masuk n baca je apa isi kandungannya ..

Ok...cam biasa ... buat entri .. dan segmen ni akan ditutup pada kul 10 malam ni yer.. Semua entri akan di senaraikan di SINI .. Haaa... pastinya ada cerita tersendiri ..

Berminat ? Sekali lagi... khas buat lelaki yang dah berkahwin saja .. Esok baru turn perempuan .. kemudian , anak anaknya .. hehehe... ok ? Jangan menyamar lak.. adeh..

Jom...

  1. Buat satu entri .. letak header BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk BILA SI SUAMI BERBLOG.. SI ISTERI ? dan linkkan ke entri ini ..
  3. Apa yang si suami kena tulis ? cuba ceritakan bagaimana anda meluangkan masa di rumah .. Yelah , camana nak habiskan masa dengan anak anak , isteri pastu blog .. Haaa.. ada kawan kawan nak tau tuuu... hehehe.. Pastu , si isteri tak marah atau tak kisah ke ? Camana anda leh 'jinak'kan jelingan si isteri tu.. haaaa.. hehehe..
  4. Siap ? Yearghh... sila tinggalkan url entri anda di ruang komen ini ...

Sekali lagi.. tutup kul 10 malam ...

Sekadar menyampaikan dan sila berhati-hati ..

Produk butter dari New Zealand dikesan mengandungi dna babi .. Sila berhati hati lebih lagi menjelang Ramadhan nanti .. Wallahualam ..

image

image

Sila hubungi Jabatan Agama Johor ( Bahagian Penyelidikan ) untuk mengetahui dengan lebih lanjut ..- 07-22829431-

Blogger PILIHAN ..

 

image http://gadiskutersayang.blogspot.com/

Aku faham akhirnya ..

 

Kenapa ada blogger lama dikatakan ' sombong' dan 'kedekut ilmu' ...  Semakin lama aku dalam dunia blog ni , semakin aku mengetahui sikap sikap segelintir blogger dan aku faham kenapa blogger lama bersikap sedemikian rupa ..

Aku dan mereka tak sama.. Mereka takkan sama dengan aku .. Ikhlas atau tidak , hanya Allah saja mengetahui .. Muka tertera ikhlas .. Lidah melafazkan ikhlas sedangkan hati berbelah bagi ..

Kadang kadang aku ada terima pelawaan dari syarikat pengiklanan atau individu dan mereka menanyakan pada aku blog blog yang bagus untuk mereka iklankan produk mereka ..

Tanpa banyak bicara , aku syorkan blog blog tertentu .. Atas niat , sama sama makan ..sama sama kenyang .. Apakah aku harapkan sebarang balasan ? Tak nak pon ..

Atas tujuan apa aku lakukan .. KAWAN .. SAHABAT ALAM MAYA .. Tapi kenapa bila mereka naik , mereka terlupa rakan yang menghulurkan tangan pada mereka sebelum itu ?

Hurm... aku terasa ? Tak pon... tapi aku mengerti sekarang apa perasaan mereka ... Perlukah aku jadi seperti mereka ? Iaitu mementingkan kantung sendiri ?

Aku tertanya tanya ... Walaupun jawapannya aku tau ... tapi aku tetap tertanya tanya .. Aku percaya rezeki kita milik Allah dan kita kongsi bersama .. Cuma perlukah aku percayakan mereka atas tali persahabatan ??

Hari ni kita bertepuk tampar .. selepas itu ? Bercakaran ? Kadang kadang aku rasa.. mmg aku patut dengan dunia aku .. Seperti mana mereka ...

Berbuah atau tidak , tidak penting ..

Minat .. Keuntungan .. Kepuasan ..

Penat cari idea .. tulis panjang-panjang tapi takde orang baca pon .. Arghh .. buat penat je kan ? Bukan senang nak cari idea kan ?

Ok. Kita kembali semula niat utama kita .. KITA BERBLOG KERANA APA ?

Biasanya hanya dua jawapan yg akan kita dengar . Pertama , MINAT .. Dan yg kedua KEUNTUNGAN ..

Kalau keuntungan motif utama, semak balik strategi 'perniagaan' korang .. Cukup promosi atau tidak ? Bagaimana dan di mana ? Bila dan siapa sasaran korang ? Dan apakah kekuatan blog korang ? Semua itu perlu diambil kira jika inginkan blog menghasilkan keuntungan ..

Jika kerana MINAT .. satu soalan jer .. Kenapa kena kisahkan ada org baca ke tak ? Kita menulis kerana MINAT ..Kalau inginkan SEMANGAT ..serapkan teknik SALESMAN dalam tu ..

Buka mata ... Setiap hari , ada saja ilmu Allah beri depan mata ... Jangan terlalu harapkan teknik yg sama.. Gabungkan baru dan lama .. Kalau tak, blog jadi mcm dlm gambar tu..


InsyaAllah ... Berblog mmg best walaupun ada pengomen yg sakit otak ... Biarkan jer dia main sorang sorang bawag meja tu ..
Published with Blogger-droid v1.7.1

Blogger letak jawatan sebelum waktunya ?

 

Macam aku kata  sebelum ni , nak buat blog .. semua orang boleh buat .. Untuk dapatkan trafik tinggi , semua orang boleh buat .. Untuk hasilkan blog yang cantik , semua orang boleh buat ..

Tapi apa yang mereka tak boleh buat sebenarnya ? Apa yang mereka tak boleh buat ialah KEKALKAN PRESTASI tersebut .. Tak boleh buat ??? Bukan tak boleh sebenarnya .. tapi sukar sangat .. Terlalu banyak komitmen .. Kan ?

ALASAN !!!! Bagi aku itu cuma satu alasan semata mata !! Jika benar minat dalam bidang penulisan terutamanya dalam bidang blogging ni , kekangan masa adalah satu alasan yang sangat keji !!

Tak boleh sehari sekali , buatlah sekali seminggu .. Tapi janganlah sampai sebulan sekali .. itu dah cukup keji tu... Takkan la sampai bz ngalahkan Presiden USA kot ?

Tak perlulah sampai entri yang cukup berjela ibarat tesis.. buat je yang biasa .. Sekadar rileks dan menyampaikan  mesej .. bukan susah pon kan ? Takkan takde langsung yang nak dikongsi bersama rakan pembaca kan ?

Perlu ke letak jawatan sebagai blogger atas alasan tiada masa atau bz ? Jawapan aku ..

ANDA SEORANG YANG TIDAK PANDAI MEMBAHAGIKAN MASA !!

Sekian.. hehehe.. jgn marah.. sekadar pendapat aku... 1 kali seminggu memadai dari takde langsungkan ?

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI