Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 25 Jun 2011

Blogger Pilihan Bulan JUN 2011

 

 

image

Kenapa dia ? Hurmm .. korang cari jawapan di blog dia yer ..

http://zoeyzauyah.blogspot.com

Bila Allah pulangkan balik pada aku ..

 

Kadang-kadang kita terlupa .. tapi kadang-kadang lebih pada ego .. begitulah kita ni manusia ... Mudah benar nampak kesilapan orang .. taip bila kesilapan kita , kita butakan mata .. Wat wat pekak !

Nak ditakdirkan , apa yang aku komplen tadi ( link ) Allah pulangkan semula pada aku .. Malu ? Segan ? Menyesal ? Ego ? Semua ada .. hehehe...  tutup muka sat ..

Tadi aku g Alamanda .. Lepas solat Maghrib , terus g sana .. Plan nak beli dapur gas n nak beli barang dapur .. Ehem.. kena tinggal lagi minggu depan .. Wife ke Sabah lak ..

Sampai Alamanda , terus cari parking.. Biasanya time time gini mmg susah nak dapat parking .. Sekali nampak ada satu lot kosong.. Aku terus masuk.. aku perasan aku masuk jalan bertentangan ..

Hurm.. Kebetulan ada kereta nak keluar .. Aku dah lakukan kesilapan .. hehe.. Wife suruh aku angkat tangan.. Tapi bila aku tengok muka pemandu tu cam nak makan aku tu , aku keraskan hati .. Grrr..

Yup .. salah aku.. mmg patut dia marah .. tapi aku dengan ego aku .. Ego yang tak sepatutnya aku layan !! Hurm... menyesal pon ada .. patut tolak tepi segalanya tu.. Tak mati pon buang ego kita ni kan ?

Haih.. nak kata apa... nak undurkan masa pon tak boleh dah .. Terima je la apa yang Allah pulangkan pada aku .. Astaghfirullah al'azim ..

Hati hati dengan apa yang kita kata dan doa .. Allah Maha Mendengar ..

Bengkel Fotografi PERCUMA !!

 

265042_225945814091403_212892815396703_953476_3788305_n

Untuk maklumat lanjut : SINI

Wah !! Aku semakin tak percaya !!

image

Ranking dalam negara adalah 168 .. dan meletakkan blog aku di kalangan Top 100 diantara blog di Malaysia .. TOP 5 BLOGGER Melayu..

Alhamdulillah ... semakin lama semakin naik kedudukan aku ... Aku tau ada yang meluat dok tengok aku tak sudah sudah dengan ALEXA ni ..

Apa nak buat ? Selain dari $$ , aku mmg meletakkan sasaran aku di satu tahap .. Membuktikan aku komited dengan apa yang aku buat skang ni ..

Mungkin ramai akan kata , mereka berblog suka suka .. Yer , aku pon suka suka tapi bila kita ada matlamat dan sasaran suka suka aku ni menjadi lebih bermakna dan menunjukkan pada mereka yang suka tersengih sinis tu , aku berjaya menghijaukan tanah yang gersang ..

Dan satu lagi , ini membuktikan kita boleh berada di satu tahap yang mana mereka rasa hanya mereka yang 'berkelayakkan' saja boleh berada ... Sama taraf !! Tapi ini smua boleh dicapai dengan usaha yang keras dan kesabaran di tahap maksimun .. Yang penting , biarlah original !

" Erk ... banyaknya .. Eh ramainya .. "

 

Tengahari tadi .. ada seorang rakan blogger call aku .. dia tanya aku mengenai $$ di blog aku .. Dia tanya berapa aku dapat sehari .. Lepas aku beritahu dia , dia cakap ngan aku mengenai satu blogger ni.. Dia dapat berkali ganda dari aku ..

Wah.. Bestnya ...  Rezeki masing masing ... Aku dapat sekian dengan cara aku .. dia dapat sekian dengan cara dia ..  takde apa yang patut dicemburukan .. kan kan ?

Namun aku cukup bersyukur ... blog aku dikenali disebabkan dengan cara aku sendiri malah aku dah bina satu legasi aku sendiri .. Dan paling penting , cara aku ini menjadi ikutan segelintir blogger iaitu SEGMEN ...

Bila difikir fikir, duit bukanla segalanya dalam dunia ini tapi kebaikkan yang kita bawa dan beri itulah penentu arah kehidupan kita .. Seperti Tun Dr. Mahathir .. Setiap kali beliau lalu di depan KLCC , bangunan yang tinggi itulah menunjukkan kejayaan beliau sewaktu mentadbir negara ..

Aku ? Aku ? aku pulak camana ? Aku berbangga dengan wujudnya rakan rakan di alam maya ini ... Tak caya ? Cuba lihat di SINI ... Betapa ramainya rakan rakan baru kita ... kan kan ? Dan aku bangga mengenali mereka dan bangga mereka mengenali aku ...

Apa guna kita kaya tapi kita sendirian ? dan tidak memberi sebarang jasa pada dunia ni ?

Tq IRA ..

" Sakit telinga ni dengar mak membebel ! "

 

" ARghh.. tensen !! Tak abis abis bebel ! Tak abis abis bebel ! Asal duduk rumah je mak bebel ! Bosan la cam ni !!!  "

Geram .. bengang.. buat apa saja semua tak kena kat mata mak bapak kita ..  Arghh.. leh gila cam ni kan ? Duduk rumah kena.. keluar rumah kena.. duduk jauh pon kena... senantiasa kena jer..

Tak pe la ...tak lama lagi dah kan ? Nanti diorng dah tak de ... lega telinga tu kan ? takde sapa bebel dah .. kan kan ? Haaa... best masa tu .. buat jer la apa pon .. tak de sapa nak kisah dah .. kan kan ?

Tak pe tak pe.. apa kata kita renungkan jap gambar kat bawah ni ...

 

Bila jejak je zaman remaja , perkara pertama yang timbul dalam kepala otak ialah ...

Maka terasa la diri tu dah bijak macam ..


Padahal tak sedar sebenarnya awak tu masih lagi ....


Bila ditegur perangai tu , mulalah ..


image


Sikit sikit kata mak bapak nak ..



Padahal mak bapak korang tu ..


Kalaulah mak bapak korang tu jahat sangat , dari kecik lagi diorng dah ..

Hurm...Ni umur baru


Dah berlagak macam ..



tapi bila ngan boyfriend atau girlfriend lak , korang ..


 


masa manis boleh la ...



bila time ni ??

Atau


baru laaaa korang nak cari balik


atau


Haaaa..tu kira nasib baiklah korang sempat


kalau tak sempat ?


Camana ?


Bak kata


FIN


Wahai anak, kamu mungkin lebih bijak daripada kami, tetapi kamu tidak mungkin dapat mengatasi kasih seorang ibu dan bapa. Kamu hanya mampu mengasihi kami selepas kamu bijak, tetapi kami mengasihi kamu sebelum kamu lahir!
sailfulislam.com

Sombong giler melayu tu !

 

Baru balik dari Ali Bistro , Precint Diplomatik Putrajaya .. G tapau nasik je kat sana .. hurm..

Hidupkan kereta ..baru nak gerak , ada sebuah kereta Merchedes depan aku .. Dan laluan aku ada sebuah kereta dok parking ikut suka main tekak jer .. padahal banyak lagi tempat parking .. hurm..

Kereta yang dipandu oleh satu pasangan yang confirmnya satu bangsa dengan aku ni dipandu dengan perlahan .. Ikutkan aku boleh je jalan dulu ..tapi aku lepaskan dia dulu la...

Best part .. nak angkat tangan pon tak.. wat dek jerr.. perghhhh ... Ni la dia... Banyak kali la aku buat camtu pada kereta kereta yang sama level ngan aku .. Dan 90% dari mereka , semua angkat tangan tanda terima kasih dan aku membalasnya ..

Bukan la apa.. kita ni kena la berbudi bahasa sedikit .. aku sendiri pon bila melintas , ada kereta berenti sedangkan tu laluan dia .. aku tak de nak segan silu nak angkat tangan dan senyum padanya.. sebagai tanda terima kasih.. Haa.. hidup pon lagi aku.. bukan bila buat gitu , kita mati terus kan ? haihhh.... tu po susah ...

Bila SUAMI , ISTERI dan ANAK berblog .. Apa kata mereka ?

 

Kata si SUAMI

"Aku banyak luangkan masa berblogging masa aku sambil-sambil cari journal....atau sambil-sambil bace artikel..... Kadang-kadang biler dah takde mood nak bae benda serius....aku mengadap la blog.... Sekarang ni memang aku jarang giler berblogwalking.... sebab aku sempat update blog dan promote blog jer... Sori yer kengkawan...akan aku cuba luang kan masa untuk menjengah ke blog korang....

Jelingan si isteri ek....ha ha ha.... Takde la jeling-jeling... Tapi kene cubit sikit-sikit tu ade la...ngahahaha... Kene la pandai bahagi mase... Jangan ngadap blog sampai lupa tanggung jawab kan... Blog tu kalau dah addict sangat...anggap macam pet jer.... Jangan duk depan pc 24 jam sudah la.... Update blog.....promote sikit.... pastu luangkan la masa... Dalam dua tiga jam.... update lagi....malas update.... blogwalking..... Kan..kan.... ape susah.... :)"

Kata si ISTERI

"So far, berkecimpung dalam dunia blog ni sudah agak lama la...kira2 setahun yang lalu....sejak status masih bujang...kalau time single mingle dulu, agak rajin la post entri...sampaikan sehari boleh cecah 3-5 sehari...kencang jugak la..tapi tak sekencang brother kita lam gambar tu lagi...hehehehe...

Suami memang dah lama tahu yang isterinya ni suka berblog since belum kahwin pon lagi... Nak kata suami banyak beri sokongan tu takde la, nak kata dia tak suka isteri dia berblog pon tak...pendek kata, dia tak kisah la..yang penting isterinya H.E.P.I....berblog2 jugak, dapur sentiasa berasap..itu yang P.E.N.T.I.N.G..hihihihihi....

Sebenarnya suami memang seorang yang memahami la..sebabnya suami pon pernah ada blog suatu ketika dulu...Dah dua kali buat blog dah, tapi ye la orang kata..."Hangat2 tahi ayam"...hehehehehehe...Ingat lagi time semangat dia nak buat blog dulu2, wah kemain lagi...siap sanggup stay-up semata2 nak design blog kasi cantik...hehehehe....Alih2, ntah kemana-mana je blog tu...menyepi je....hahahahahaha...

Kena mood dia baik, isteri pun suka...sebabnya kalau la si isteri ni masak menu baru ke, mula la..."Eh, awak tak nak ambil gambar ke? Leh masuk dalam blog." Wah gitu....bahagia si isteri sebab dapat suami yang sangat2 memahami jiwa isterinya dalam blogging ni...hihihihi... Anak belum ada rezeki lagi...so, no komen la tentang anak...hehehehehe...Harap2 kalau dah ada anak, mood berblog ni tetap jugak sama...mungkin cerita2 pasal anak la pulak banyak yang akan dipaparkan nanti.... "

Kata si ANAK

"Senang je. Yang penting bila berblog jangan nak 24 jam menghadap laptop. Kalau ibu panggil buat kerja buatlah. Lagipun bila study jauh dari keluarga jadi memang tak ada masalah. Study belah pagi. Petang dan malam untuk blog. Ibu ayah tak kisah. Kadang diorang baca blog jugak. Siap suruh buat duit dengan berblog. Sebab dia suka baca cerpen yang aku karang. Malunya =O "

Haaa... ni antara yang antar laa... nak baca lagi ??? hehehe.. Jom ... klik SINI

Aku tak blogwalking eh ?

 

Aku blogwalking bila dalam ERL dan LRT sewaktu nak g kerja .. Tu pon hanya bila sempat jer... kalau tak ? haaa... tengok blog pon hanya untuk 'lepaskan' komen .. hehehe. .

Hurm... kat opis , internet ... mmg khas untuk buat kerja jer .. nak tak nak kena guna alternatif lain untuk berblog .. Haa.. aku berblog bila ada masa jer.. aku lebih suka berblog dari menghabiskan masa dok wat keje tak berfaedah ..

Banyaknya masa aku kat opis kan ?  :) .. Part tu , aku tak perlu jelaskan la.. sbb tu adalah peribadi dan boleh jadi isu bila ada yang teringin nak kenakan aku nanti .. hehehe ..

Aku guna broadband yang mana kalau kat rumah aku ni , coverage dia serupa macam modem 33.6 kbps .. haaaa... Nun zaman masa aku baru abis belajar dulu yakni tahun 98 gitu haaa... Pergh.. masak masak ..

Aku dah buat tempahan utk pasang UNIFI .. hurm... menyampah !!! Kata nak datang .. aku siap amik cuti.. tunggu punya tunggu.. tak datang !! Padahal dah sebulan tunggu. .. Tu hari kerja .. Diaorg kata boleh pasang hari kerja .. Dah korbankan cuti aku.. Tarak !!

Pastu UNIFI call .. tanya bila bleh datang pasang.. Jadi mau tak mau , kena time sabtu ahad je la kan ? Harammmm.... sampai skang takde !!

Jadi camana nak blogwalking dengan selesa ??? Ni pon dok nak bukak blog sendiri cam.. hareemmmm... Camana aku tak dapat darah tinggi ???  Tingin gak masuk dengan mudah ke blog blog rakan yang join segmen ... tapi tak leh.. hanya boleh post entri jer... hurmmm... geram geram..

Sori geng ... aku yang gatal !

 

Patutnya hari ni aku g Gemencheh , Negeri Sembilan .. tapi sejak malam tadi aku sakit kepala yang amat sangat.. tengok skrin komputer pon dah berpinar...

Lepas diurut kepala , baru dapat tidur nyenyak .. Bangun subuh pagi tadi... masih sakit lagi.. sampai hari ni hari apa pon aku tak tau .. uhuhu..

Lepas solat , aku terpaksa cari ubat untuk makan .. Mengenangkan cerita semalam ( link ) aku bergegas mencari ubat .. Terus makan ... Pastu tidur balik .. huhu ..

Aku antar sms kat member aku ..bagitau aku tak dapat g ... suruh pesan kat geng lain .. Kempunan dan rasa bersalah lak tak dapat g ... hurm.. Dah janji dengan diorng .. haih..

Bila pk pk balik...apa yang menyebabkan aku sakit kepala ? Rupanya semalam aku makan daging semalam .. Daging yang ada dalam nasi kerabu milik wife aku.. Mmg dia tak kasi aku makan tapi aku yang gatal nak makan.. Teringin..

Hurm.. teringin punya pasal... haaa...terus terlantar.. Bahaya tul la... haih..

Kita bakor je FACEBOOK ni !!

Ada sorang sahabat mintak aku beri pendapat mengenai contest yang suruh LIKE LIKE LIKE ni haaa dalam FACEBOOK ... Aiseyman ...

Hurm... hurm... nak bagi pendapat ke ?? Mmg betul pon makin banyak skang ni.. Sikit skit LIKE.. sikit sikit LIKE ... Heheh.. tensen ? Mmg la ..tapi aku tak salahkan diorg .. mmg satu kemudahan yang diberikan di FACEBOOK ni.. nak kata apa dah kan ?

Salah guna ? Aku tak rasa salah guna .. malah diorng mengambil kesempatan diatas kelebihan yang ada dalam FACEBOOK tu ..Bijak la kan ? Hehehe..

Kalau tak suka , sama gak cam blog .. pangkah je la kan .. sakit hati tu , tolak tepi je la.. kawan kawan kita gak kan ? Mana la tau , satu hari nanti kita lak perlukan LIKE ni kan ? Sapa tau kan kan kan ?

Terpulang .. bab ni hak masing masing tapi yang nak mintak pon , tolong hormati gak kawan kawan lain .. ok ? Kena bijak mengoda untuk mintak mereka klik LIKE tu haaa.. boleh ? Terima kasih ... ;)

Argghhh.. rugi rugi !!

 

Aku dah set entri SEPAH JUARA MAHARAJA LAWAK 2011 tadi tapi entah kenapa rasa cam malas je nak buat entri tu .. Pastu aku tarik balik .. Patut ikut je naluri aku .. Yelah , kang berdedel jer blogger buat entri pasal MAHARAJA LAWAK AKHIR ni ...

Tapi serius , mmg kebelakangan ni SEPAH menunjukkan prestasi yang membanggakan .. Setiap persembahan diorng makin best .. hehehe... Mmg rezeki diorg ..

Tempat kedua .. JOZAN .. Hurm.. aku mmg tak nak kumpulan ni best.. Malang bagi Johan .. Aku suka persembahang Johan tapi tak suka Zizan .. Ada berlagak sedikit pada dia ... Dan JOZAN bergantung pada Johan bagi aku .. hehehe ...

Seperti yang dijangka , tempat ketiga mmg milik NABIL .. Persembahan dia malam ni tidak mendukacitakan.. mmg NABIL sebenar keluar malam ni.. Berbaloi RM150,000 milik dia seorang !!

Malang buat JAMBU yang terpaksa bersaing dengan mereka yang sememangnya punya ramai peminat ... Tak kisah la kan ? Mmg diorng best camana pon .. RM50 ribu milik mereka ..

Apa pon , kesemua peserta malam ni TERBAIK ! Paling best dalam semua minggu .. Tahniah ... Rezeki semua peserta .. Dari 0 ke 100 !! Kehidupan berubah selepas ini.. insyaAllah ..

DAH BOLEH POTONG ASTRO .. Dari RM98 tetiba jadi RM100++ ... Mengarut tul !!

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI