Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 29 Jun 2011

Blogger Pilihan # 1

 

image

http://sweetaprilgirl.blogspot.com/

Layan bola ke layan robot ? Ke ceramah ??

Hehe..layan robot la ari ni... Tk sangka umur panjang utk tgk sequel Transformers ni .. Alhamdulillah sbb dipnjgkn umur utk segalanya ...

Yeee.. aku tau.. mesti nk kata lyn ceramah ke .. iskh .. tamo la hipokrit .. aku layan semua tu setiap masa.. ;)

Kang ada jer nk ceramah kt komen... Huhu... Yg tgk bola cmna lak ? Haha..
Published with Blogger-droid v1.7.2

Busuk hati ke iri hati ?

Ada seorg kawan aku la.. cerita satu kes kat aku ... Dia tertanya tanya ... Minah sorang ni , tak leh tengok dia lebih skit .. apa saja yg dia buat , semua dia nk ikut ..

Ada satu kes ni .. dia tukar hp .. esok jgak dia ikut tukar .. sebijik lak tu .. katanya lama dah minat .. huk aloh .. pelik aih ..

Pastu , ada sekali tu dia ada la keluarkan duit dr bank .. tujuan peribadi la .. nampak kat minah ni .. tau tau mlm tu minah tu tukar gambar kt profile dok tayang duit gak ..hahaha.

Gamaknya mmg ada perangai begini ke org perempuan ? Setau aku la kan ..susah nak jumpa lelaki mcm tu ..

Tu penyakit apa tu ? Iri hati ? Atau mmg sakit jiwa ?
Published with Blogger-droid v1.7.2

Fanatik sungguh mereka ...

Alhamdulillah .. meriah stadium malam ni dengan kebanjiran penyokong penyokong bolasepak negara .. lebih lebih lagi anak anak muda kita ..

Semangat begini mmg patut ada kan ? Kalau kalah cmna yer ? Apakah mereka terus bg sokongan ? Aku harap begitulah ..

Aku dlm lrt skg.. penuh dgn mereka berbaju belang.. Tak kisahlah .. dr mereka berteriak menyokong negara lain , baik teriak sokong negara sendiri kan ? Hehe ..

Buktikan dan byr semula hutang hutang lama yer.. ops... Jauhi rasuah.. hehe..
Published with Blogger-droid v1.7.2

Sekadar menyampaikan : Batu terapung dan Kebenarannya

Terima kasih kepada Putera Remaja .. Sahabat meminta aku menyampaikan kisah sebenar mengenai batu terapung yang di dakwa sempena Isra' Mikraj ..

Kisah sebenar , korang boleh baca di blog Putera Remaja , atau tuan punya entri tersebut , Qhazanah .. Sedikit cebisan dari artikalnya..

BENARKAH : Batu Terapung Dalam Peristiwa Isra’ Mikraj Di Palestin

" Setiap kali menjelang kalendar Rejab sempena kedatangan tarikh peristiwa Isra’ Mikraj, pasti gambar-gambar ini disebarkan ke serata dunia maya dan hasilnya, ramailah yang mempercayainya..

Berikut adalah gambar-gambar palsu yang kononnya ia adalah Batu Terapung atau Batu Tergantung seperti yang tercatat dalam peristiwa Israk Mikraj, tersebar meluas di dalam internet. Dan juga.. Ia diguna pakai dalam khutbah multimedia di masjid-masjid di KL..! "

Selanjutnya .. korang leh baca sendiri di Qhazanah .. Wallahualam ..

Selisih ngan DAFI eh tadi ..

 

Tadi lepas makan kat The Mall ( yg di order tak sama cam dalam gambar .. hahahha ) , aku cam biasa .. lalu kat dewan dalam PWTC tu...

Dalam dok lalu tu , terperasan satu mamat ni  .. Tengok jambul dia , mmg sah la si DAFI , pujaan si Syuib tu haaa... hahaha.. Tapi tu la kan .. Berbeza dia masa memula dulu .. Mmg perempuan mudah layu la tengok .. Skang ? Dah sama cam bapak dia gak .. Maksud aku , rupa tu haa... Nak kata apa kan ? Satu acuan .. Tapi tak kisah la , janji popular kan ?

Point aku kat entri ni , kita ni jgn la dok bangga sangat ngan rupa kita ni .. Maksud aku , hari ni kita cantik.. anggun.. body seksi meksi... berketul ketul .. Esok lusa ? Riak mmg mengundang padah ..

Lelaki ? Tak kisah la.. berisi camana pon , kantong penuh dengan $$ .. perempuan tetap himpit.. Haaa.. Kalau perempuan ? Yang himpit tu mmg semata nak perabih $$  perempuan tu.. Cinta ? Pergh.. susah laaaa nak jumpa lelaki yang sebenarnya cinta kerana cinta .. Kalau ada pon , leh kira ngan jari la ..

Lelaki ? Haaa.. yang jenis berduit , bukan bagi free punya .. Sah sah ada yang tergadai.. Yelah , mana bisa kasi begitu punya kan ? Kena meleser gitu gituan , baru dapat g shopping.. hahaha.. Maaf yer.. tapi inilah hakikat dunia skang .. Duit adalah segalanya ... Jalan mudah , begitu.. Jalan susah ? Cuba buat blog ! Klik la sendiri.. Lom tentu dikira !

Kalau ada yang terasa tu , aku mintak maaf yer .. Tak semua gitu kan ? aku tau ramai yang cinta sejati .. kan kan

image

Apa ni ? Nak tau ? G klik sendiri... Klik SINI

Ok ke promote blog kawan kawan ?

 

Hehehe.. semakin lama dalam dunia blog , semakin kita kenali ragam blogger .. Ada yang kata , mereka mendekati blogger blogger lama , hanya kerana nak menumpang 'trafik' .. Betul ke ?

Hurm... aku ? Bab trafik ni , perkara kecik je .. tak bawak mati semua ni .. Sebab tu aku suka promote kawan kawan yang lama mahupun yang baru .. Apa guna nak kedekut kan ?

Cuma , tu la .. aku terkilan bila yang mula pandai menari ..sedangkan dulu beria mintak kita promote dia .. sanggup buat apa saja .. Maaf bukan ungkit tapi sekadar pengajaran buat mereka yang baru nak mula melangkah ..  Bila dah pandai menari , mulalah tunjuk belang ..

Ini bukan kali pertama .. bukan kali ke dua .. bukan kali ke tiga.. Aku tak mintak sapa sapa dengar cakap aku .. sanjung aku.. puji aku..  Mintak maaf .. tapi jika anggap aku ini kawan , gunakan kebijaksanaan untuk menegur jika aku ada salah atau silap.. Aku jugak manusia biasa  .. Bukan tak tau nak cari kat mana .. Bukan tak tau nak hubungi camana ...

Aku amik contoh aku dengan MAT GEBU .. Kitorang ni dah setahun lebih berjiran ..Mmg ada yang dengki .. ada yang cuba porak perandakan 'rumahtangga ' kitorang .. tapi alhamdulillah.. apa saja masalah , kitorang selesaikan dengan matang.. Telefon ada .. Ym ada.. hubungi je la.. bukan susah kan ?

Hilang kawan ? Ni bukan kali pertama .. banyak kali dah berlaku pada aku .. dan aku percaya .. Kawan sebenar adalah kawan yang senantiasa menegur salah dan silap.. Menyokong tatkala memerlukan .. Senyum di kala duka .. Menangis tatkala gembira .. Ketawa di kala suram .. Itulah kawan ..

Jadi , kalau tanya aku semula .. BEN , Kau nak terus promote blogger blogger baru ke ? Jawapan aku cuma satu ... jika aku rasa dia mmg patut dipromotekan di kalangan pembaca aku , kenapa tidak ? Aku rugi apa apa ? Tak kan ? Biarlah blog aku ni nampak bodoh atau tidak berinfomasi bagi mereka tapi bagi aku , blog inilah segalanya bagi aku ..

Mmg selepas ini aku berhati hati dalam memilih kawan ... Walaupun berkali aku terkena , aku tetap percaya pada takdir Allah .. Lari 1 , 10 lagi datang ...

 

image

http://cikpuantecik.blogspot.com/

Minat jubah ? aku minat per !

 

Aku ada sepasang .. Tu pon mak mertua aku bagi sewaktu dia g haji dulu.. Sampai koyak la aku pakai.. selesa gitu.. hahaha... ni plan nak cari lain.. Tapi idak la sampai ke masjid aku pakai.. dalam rumah jer .. Kang sampai ke masjid , ada gak ingat aku peserta IMAM MUDA .. hahaha.. tak layak langsung ! hahahhaa.. MAMI MUDA boleh laa..

Ok..buat pengemar jubah , pe kata usha sat .. cantik cantik wooo...

Jubah Glam Jubah Glam 3

abaya dubai 1Jubah digayakan Dato Mashitah

 jubah digayakan bersama dato mashitah bersama tetamu undangan

Buat pembaca sekalian , jubah-jubah yang dijual diperolehi terus dari Dubai, UAE yang mana design-design terbaru yang bersesuaian dengan citarasa pembeli di Malaysia boleh didapati dengan lebih cepat dan harga yang amat berpatutan. Ini kerana salah seorang dari rakan niaga JubahSouq.com ini berada di Dubai yang mana tidak melibatkan sebarang orang tengah dalam mendapatkan stok-stok jubah kami. - Pelbagai jenis material kain berkualiti sepertic chiffon, internet, cotton etc mengikut kemampuan pembeli di Malaysia, dan harga jubah kami bermula semurah RM139 hingga ke RM350.Dalam masa terdekat ini kami akan mula menjual jubah Dubai untuk lelaki, kanak-kanak dan juga tudung/shawl dari sini.

Dimiliki oleh dua pemuda iaitu ZACK AMRUL dan AMIRUDIN YATIN. Untuk page di Facebook anda boleh seacr JUBAH DUBAI SOUQ.Kalau website pula www.jubahsouq.com

Kami juga penaja kepada Dato Mashitah Ibrahim untuk rancangan Sembang Dato Mashitah Ibrahim di Astro Oasis .. Amacam ? Masa untuk berubah ? Hehehhe.. Tepuk dada sendiri yer..

Laman sosial Google bakal saingi FACEBOOK ?

 

Pergh.. yela... Dah tak terhitung pendapatan tokey FACEBOOK kan ? Mau kasi pecah la sedikit.. kalau tak , ada yang suka suka tekak je naikkan harga cam.. cam .. cam sapa eh ? Hehehe...

Ok ok.. jom baca artikal yang aku petik dari BHARIAN ni ..

WASHINGTON: Enjin pencarian internet terkenal dunia, Google melancarkan laman sosial terbaru bagi menyaingi Facebook yang dipanggil Google+.
"Perkongsian secara dalam talian sedang berada dalam keadaan serba salah. Malah sudah pecah dan kami ingin memperbaikinya," kata Naib Presiden Kanan Kejuruteraan Google, Vic Gundotra dalam blog mengenai inisiatif laman sosial yang dinanti-nantikan syarikat berkenaan.

Ketika memperkenalkan Google+, Gundotra berkata, keupayaannya ialah membolehkan pengguna membezakan kawan secara dalam talian dan keluarga dalam "bulatan" berbeza atau rangkaian dan berkongsi maklumat hanya dengan ahli dalam bulatan berkenaan.

Salah satu kritikan terhadap Facebook ialah sebarang kemas kini dikongsi semua kawan kecuali pengguna membuat Kumpulan Fecebook berbeza. - AFP

 

Apa pendapat korang ? Mampu tak kita beralih arah camana dulu guna MYSPACE pastu ke FACEBOOK ...

Hampir berjaya !!!

 

image

Nyaris pagi tadi aku nak isytiharkan kemenangan pada HIDAYAH SALLEH (3.57 pagi ) .. sikiittt je lagi .. kalau tengok tempoh masa tu , hampir sejam.. tapi last last minit , SOR FIENA ( 4.27 pagi ) menghantar komennya .. huhu..

Maka terpaksa aku tunggu lagi .. haih... Ada yang mengalah dah ker ?? Kalau tak , terpaksa menunggu lagi ni ... Huhuh.. sabar eh sabar ...

Buat mereka yang merasa segmen ni mengarut , yer arrr.. mmg pon segmen ni mengarut .. sekadar hiburan di kala bosan ... ok ? nak segmen best , g kat Dewan Bahasa Pustaka .. ;P

Pesanan Bob Lokman buat mereka yang masih belajar !

 

Lama betul aku tinggalkan minat aku ni .. Bz benar dengan update blog sehinggakan tertinggal minat aku yang satu ni .. Hehehe.. Minat aku ni , mmg dari kecik.. aku pasti korang pon cam tu gak .. Confirm minat punya ..

Seperti yang korang tau , baru baru ni aku beli sebuah buku di Mph .. Haa.. buku apa ? Heheeh.. tu pon nak kecoh kan ? Pedulik ar ! Aku bukan kecoh tapi nak berkongsi ... Tengok SINI ..

Ada satu part yang mana aku rasa aku patut berkongsi dengan korang terutamanya buat mereka yang masih belajar ..

" Buat adik adik yang membaca Travelog Hidayah ini , aku merayu dengan nama Tuhan Yang Maha Pengasih .. Janganlah engkau sia-siakan peluang untuk belajar . Hanya imu yang akan melorongkan jalan kebaikan di dunia dan akhirat .Ketololan di waktu muda akan mendera perasaan mu di masa tua .

Ingatlah , hargailah masa muda di sekolah. Jangan cuba untuk menjadi penjenayah kecil . Juga jangan cuba menyedut asap rokok untuk dipenuhkan balang oksigen di tubuhmu dengan asap yang diracik dengan nikotin , tar dan 4,000 racun yang akan menghantarmu mati konyol , mati sia sia dengan gigi lesu berkarat. "

Buku ni tak sampai setengah lagi aku baca .. Aku baca perlahan lahan.. hayati segalanya .. Sebab bagi aku , kisahnya adalah sangat menarik lebih lebih lagi dia adalah keturunan TOK KENALI , ulama yg amat terkenal di nusantara ini ..

Buku ni mmg menarik untuk dibaca .. Murah jer .. baru RM16 ..

Kembali ke sekolah ..eh pejabat ..

Blog .. blog adalah catatan peribadi .. ok ? Tapi pastikan ikut landasan yg betul .. ada batasan mengikut agama dan undang undang..

Salam dan selamat pagi .. hehe ..

Dua hari rehat .. sakit perut dan sakit kepala ... Tak g keje ? Rezeki ada di mana mana .. kesihatan kita je tak de di mana mana .. kaya tak guna jika otak sakit .. kacak tak guna jika jiwa derita ... Kan ? Cantik tak guna jika hati kotor .. kan kan ?

Maka aku g keje hari ni dengan minda yang agak tenang .. tak fikirkan apa apa pun kecuali diri sendiri dan mereka yg aku sayangi ..

Sebelum ni aku gemar kisahkan kehidupan rakan-rakan ..tapi nampaknya aku kena fikirkan semula semua itu .. Bukan apa, nanti org tuduh kita nyebuk tepi lain mereka lak ..sedangkan kalau ikutkan sejarahnya, sebaliknya ..

Tapi tak mengapalah .. masing masing punya akal dan fikiran ..dah besar panjang pon .. kan kan ?

Ikut gila aku , mau je aku g Sabah ari ni sampai Jumaat ..hehe ..ikut wife .. dia meeting kat sana ..aku leh g jalan jalan ...tapi aku masih lom gila..hehe..

Maka aku kena jaga rumah 2 hari ni la ... Dan kena mula diet balik ..hurm..
Published with Blogger-droid v1.7.2

Mimpi pelik ..

 

" Sedang aku bermain ping pong bersama rakan aku , datang seorang lelaki dan perempuan .. dalam berpakaiaan uniform sekolah menengah ..

Lalu dia berkata  sambil berkata , " U mandi pakai baby ka ? "  .. Berulang kali dia kata gitu .. Dia datang hampir dengan aku lalu dia curah air ke arah aku !! Habis basah baju dan seluar aku

Apasal dia buat gitu ??? Geram gila ! Aku dan kawan aku lalu kejar mamat tu .. Mamat tu tinggi wooo.. dia berlari sambil terbongkok bongkok .. Tak terkejar kitorang .. Peliknya dia lari dalam kawasan tu gak .. Aku tanggalkan kasut aku dan kejar semula .. Kira nak laju skit la kalau tanggal kasut ..

Mamat tadi tu lari dan dapatkan kasut aku .. Lalu dia buang ke dalam longkang besar !!! Sepatutnya perbuatan dia tu menimbulkan rasa geram aku lagi .. tapi tak ! Kenapa ? Sbb aku sedar salah aku .. Yang aku g tanggalkan kasut nape !

Sampai ke sudah tak dapat kejar dia .. Dia lari sambil ketawa gitu .. Hurmm...  "

Aku terjaga .. Nape pelik benar mimpi aku.. tengok jam.. baru kul 4 pagi.. Dan aku taip ni agar aku ingat mimpi ni..OK.. nak tidur balik..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI