Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 3 Julai 2011

" Maaf bang , aku anti kedai kau selepas ni .."

 

" Ada RM2 tak ? Jumlah semua RM12 .. "  Cashier tu tunjuk kat aku kotak simpanan mesin duit tu haa..

" Takde .. tu je yang ada .. " Mmg aku bawak cukup cukup jer.. Kalau aku bawak banyak , aku makan banyak .. huhu

" Saya pon takde ni .. " Dia jawab gitu kat aku seolah olah suruh aku g cari tukar !!! Boleh gitu ??? Aku pelanggan kedai tuu.. bukan aku datang mencuri atau merompak.. Aku duduk , order dan bayar .. Jika tak duit kecik , tugas aku ke kena g cari ???

Kedai kat pinggiran Bangi tu dulu lengang giler.. Aku ngan wife kali pertama makan kat situ sbb kesian kat kedai tu.. takde orang .. Sekarang ni ramai gila orang.. Best part , tak sedap mana pon.. Sedap lagi restoran Ali Bistro yang selalu aku g..

Aku g makan kat sana tadi sbb wife jenis tak makan sangat makanan mamak ni .. Aku je suka makan situ.. Dan selepas ni , mmg aku takkan makan kat kedai tu dah ! Maaf , masuk list kedai yang aku anti dah !

" Beben malu laaaa... "

 

278357_2015787399641_1392526458_32173540_4266423_o

Terima kasih IERA kerana sudi tagged Ben ini di FACEBOOK

Haa.. sapa kata aku ni sombong ? Aku ni pemalu sebenarnyaa.. haaa... Tuuuu.. nampak tak aku pintal pintal baju aku tuu.. haaa.. aku pemalu  orangnya tauu .. hahaha.. oh pliss.. tapi itulah hakikatnyaa...

Tak caya ?? Tengok video kat sini lak.. bukti aku ni tak leh bertentang mata dengan perempuan .. hahahaha .. Meh klik SINI dan SANA ..

Haa.. percaya dah ??? Percayalaahhhh.....

Kerana minat , dengan blog sekali ke MAJALAH TIGA ..

 

Semalam aku layan Majalah Tiga setelah lama aku tak buat gitu.. Pasal pa ayat aku skema sangat ni ?? Geli lak... Tanjaat Beben.. hahahha..

OK ok.. pastu kuar la satu segmen ni .. Segmen ni tak de kaitan dengan segmen aku okeh ! Tapi segmen ni mmg berbaloi untuk dia la.. heheh.. pasti meletop sat tuan punya blog ...

image

http://fivesugargliders.blogspot.com

Aku suka bela binatang ni .. tapi wife lak spesis lari tak cecah tanah punya bila nampak binatang cam ni .. hahahah .. Bukan takut .. segan katanya .. hahaha ...

Maka aku pon terpaksa telan air liur je la melihat kecomelan si Sugar Glider ni .. Comel kan ? Ada comel cam Beben ? hahaha.. Meluat ?? oh plissss.. hahaha..

Ok... atas permintaan rakan , aku kuarkan la entri ni .. sama sama berkongsi dengan pembaca aku mengenai blog yang dibuat khas semata mata nak berkongsi minat dengan rakan yang lain ..

Comel laaa menatang nehhh .. Geget skett bleh ? Eh.. buat pengetahuan korang kan.. haaa.. binatang ni ada kantung cam kangaroo tu.. haaa.. Senang la tuan punya binatang tu sorok duit nanti kan ? heheh... guwau llaaaaa... sensitif betui laaaa.. kang Beben nanesss kangg.. haaa..

Blog seusia blog aku ...

 

image

http://www.amirizzat.com/

Hehee.. masih ingat lagi... sama sama memulakan langkah dalam dunia blog ni kan Amir ? Hehe..

" Apa aku nak buat dengan blog aku eh ? "

 

" APA AKU NAK BUAT DENGAN BLOG AKU ? "

image"Sabar Ammar .. Kita usahakan sesuatu nanti yer ! " .. Aku cuba memujuk anak buah aku .. Kecewa dia .. Kekecewaan itu hampir membuatkan aku menjual saja blog aku .. Cerita lama ! Nak tau gak ? Baca SINI ..

Tanjat Beben kan ? Hehehe ..  Aku tau , ramai blogger blogger baru tercari cari rentak dalam dunia blog ni .. Buat la apa pon , ada je tak kena kan ? Mesti kena attack dek virus dalam dunia blog ni ..

Bila dah dalam keadaan gitu , maka berblog dengan cara selamat .. yakni main je la SEO .. Senang.. trafik pon confirm tinggi punya .. Camana ? Korang update je apa saja yang ada kat dalam berita , tv , majalah...  cerita je la pasal politik , artis .. haaa... confirm panaas blogg...

Puashati ke gitu ? Tu aku malas nak bincang isu tu .. Kalau malas nak buat gitu , senang jer .. korang cerita je pasal aktiviti harian korang dalam blog .. Yang penting , bila bercerita tu , jangan tinggi sangat dan janganlah rendah sangat.. sedang sedang gitu.. Maksud aku ialah , jangan la bongkak atau berlagak sangat bila bercerita tu ..pandai pandai la 'bawak diri' bila bercerita tu ..

Aku amik contoh semalam la kan.. dalam Majalah 3 , ada cerita pasal satu binatang peliharaan ni dan pemiliknya ada blog .. Aku cari dan jumpa.. Blog dia hanya cerita pasal binatang kesayangan dia tu jer.

Nampak tak ? Ertinya jangan berblog semata mata nak pikat hati pembaca jer .. Kita takkan mampu puaskan semua orang.. Berblog je apa yang korang minat .. Jangan sampai korang ilang punca disebabkan tercari cari rentak ..

Disebabkan tu la ramai blogger letak jawatan dan layan FACEBOOK jer.. lagi tenang jiwa .. Bab anon tu , jgn dilayan jer .. biasa la kan.. Cam belajar dalam kelas.. nak berjaya , kena harungi pahit getirnya dahulu...

Mana ada jalan mudah nak berjaya.. lagi sukar lagi manis kejayaan tu..

Sama tapi tak serupa ..

 

DSC_0250

" Tak nak.. tak sedap ! "

DSC_0251

" Tak nak .. Tak sedap ! "

DSC_0248

" Tak nak sudah .. Aku je la makan .."

Top 10 Blogs di Malaysia ( Jan - Jun 2011 )

 

Berikut adalah senarai TOP 10 BLOGS di Malaysia , setelah di tapis di The top 500 sites in Malaysia berdasarkan ALEXA ..

    1. (60 )  beautifulnara.com
    2. (99 )  blogserius.blogspot.com
    3. (125) ohbulan.com
    4. (156 ) Denaihati
    5. (164 ) 2Dayblogger.com
    6. (168 ) iluvislam.com
    7. (182 ) benashaari.com
    8. (200 ) amanz.my
    9. (235)  Oh! Artis
    10. (238) cikepal06.blogspot.com

Tarikh kemaskini : 2hb Julai 2011

Nak tengok selebihnya ? Meh klik SINI .. Perhatian.. ini cuma blog saja yer.. Kalau websites , kedudukannya jadi lain ..

Kedudukan ini senantiasa berubah setiap hari .. Kalau rasa nak masuk dalam ranking tu , berusahalah yer.. Tak mudah kekalkan kedudukan .. kecuali... hehehe..  ;P

Tanjaatt Bebenn...

" Adeh.. Beben bleh tensen camni laah .."

 

Selesai dua kenduri.. Alhamdulillah .. Satu belah abang aku.. Cukur jambul anak dia dan satu lagi kenduri kawin anak sedara ayah aku .. Kedua-duanya kat Cheras .. Dan yang pasti , aku ngan wife fobia nak makan lauk kenduri .. hehe.. tak sanggup nak sakit perut lagi..

imageCSC_0241Kat umah mak aku , ni dua penunggu setia ketibaan aku setiap hari.. Kalau aku tak balik sana , nanti cari aku punya .. "Pak Ngah tak datang ke ? "

Aku mmg rajin layan dua orang ni .. Tapi bila dah terlebih layan , maka aku pening kepala lak .. Kenapa ? Yang si abang tu , cukup pantas jari dia tekan butang netbook aku tu.. Dah la tu , kalau tekan , sah sah ke butang shutdown ! Tak ke hangin ?? Tengah tengah update blog terus ilang semua .. Grrr.. Pk anak buah jer..kalau tak ? Ada gak jadi rendang tok kat situ gak ..

Ada dua lagi anak buah aku .. Yang dua tu hi tech punya anak buah .. kaki games.. Aku bagi main game iFishing.. kasi la yang practise punya mode .. Tamo koooo.. Nak tournement punya wooo...Tanjaaatt beben tau ! Pak Ngah ko pon main practise mode.. Ko lak nak ekban (advance ) punya .. huk alohh..

Bila bukak games kat htc aku , aku menyesal ..semua pakat tarik menarik ! Akhirny Pak ngah korang simpan.. baru ada akaiii .. Kang kalau jatuh ?? Tanjaatt beben tauuu ..

" Tak bersyukur atau terlupa nak bersyukur ?"

 

" Bang, camana nak bagi besar badan saya cam abang ye ? " .. Satu soalan yang aku terima dari seorang rakan di gym sedangkan badan dia tu dah jadi idaman budak budak baru di gym ..

" Bang , si Hani tu baru mengandung.. dia tu baru je kawin .. best kan .. kenapa kita .. hurm " ..  Hurm... apa yang harus aku jawab ? Sememangnya dia sendiri tau bahawa itu semua hakNYA ..

Aku , pernah merasa betapa sukarnya kehidupan ini tanpa ada kerja .. tanpa wang ..tanpa kasih sayang .. tanpa rakan rakan yang benar benar ikhlas berkawan ..

Alhamdulillah .. rezeki aku murah sekarang .. Berkat doa mereka yang menyayangi aku dan juga aku sendiri .. Sememangnya aku amat bersyukur kepadaNYA .. Kiranya kalau nak makan  apa apa pon ,masih dalam mampu .. walaupn tak la mewah mana pon..

Cuma buat masa sekarang , aku rasa Allah Maha Pemurah .. Mungkin ada hikmahNya , belum dikurniakan anak.. Mungkin aku kena berjimat cermat memandangkan aku ni kuat membazir .. Atau mungkin aku belum bersedia menjadi ayah  untuk menyambut waris ..

Apa pon , kita tak tau apa apa .. Segalanya adalah rahsiaNYA ..Kita kena beringat.. Ada yang miliki anak tapi belum lagi bahagia kerana rezeki bahagian lain belum lagi ada ..

Jadi kita kena beringat , bersyukur dalam apa jua keadaan ...

“Sungguh mengagumkan urusan seorang mukmin, setiap urusan mukmin adalah baik baginya, hal itu tidak dimiliki oleh siapapun, kecuali oleh seorang mukmin.
Apabila mendapat kesenangan dia bersyukur, dan itu baik untuknya. Apabila mendapat kesusahan dia bersabar, dan itu baik untuknya” (Riwayat Muslim).

“Doa orang yang dalam kesusahan: “Ya Allah, rahmatMu yang daku harapkan. Jangan Dikau serahkanku kepada diriku walaupun sekelip mata. Baikilah untukku urusanku semuanya. Tiada yang diabdikan diri melaikan Engkau”. (Riwayat Abu Daud, bertaraf sahih).

Jangan terlalu memandang ke atas sangat.. Kena lihat yang dibawah kita .. Ada lagi malang tapi mereka tetap bersyukur !

"taaannnjaaattt bebenn .. "

 

Pergh..Bebenn !! haahah... adeh.. Ayat sebenarnya , "tanjaatt bobooi " kan ? Aku dok punya pikiaq laaaa memula tu..Tanjat ?? Tak pernah la pulak aku dengar perkataan tu sebelum ni ...

Tapi bila ada kengkawan kat FB dok ulang guna , baru aku dapat tangkap .. TERPERANJAT BOBOI rupanya.. hahahahah .... adoi.. slow betul aku !

Maka aku pon menyibukkan diri dengan menukarnnya menjadi TANJAATT BEBEN !! HAHAHAH.. Boleh ? Kira konon nak jadi comel la gitu kan ? Hehe.. comel la sangat.. hehehe ..

Apa plan ari korang ? Aku ? Sat g nak umah mak aku.. abang aku wat kenduri cukur jambul anak dia .. Pastu.. pastu... pastu... nak g abiskan duit .. heheeh.. abiskan duit kat kedai gunting rambut.. hehehe...

Opss. telefon berbunyi.... tanjaaatt Bebenn....

Blog Pilihan # Bonus

image

http://dyapunyabelog.blogspot.com/


Bila dibukakan pintu hidayah ...

 

Alhamdulillah... seorang rakan blogger telah tersedar dari lamunannya ... Syukur pada Allah ...  Jom baca ...

" Every girl wants to be a beauty.  Every girls loves beauty things. Same goes to me. I always want to look good in everything that I do, everything that I wear and everywhere that I go. I want people to see me with words of "Wow, she's gorgeous!" or "Wow, she's beautiful!". Since that, I try to grab every single opportunity that comes into my life. As I love photography, I take a first step to be a talent. I love being the subjects for each photo that had been taken. Then I start to adore this field so much.

I move from title of the talent to become the one who walk on the stage for several awesome fashion shows where people stare at me with an amazing looks and keep asking me 'Can I get your numbers please?". Oh I love to be a part of the stories behind the show and the photo shoot as well. It is such a great memories which I will never forget until my last breathe. "

Nak baca lagi ??? Nak ? Katakan , plisssss.. hehe.. ok ok ..sori. guwau jer... Klik SINI .. Semoga Allah merahmati kawan kita tu ... Kita bila lagi ?? Tak reti reti lagi keeee nak taubat ???

Bila berkongsi ilmu blogging dengan blogger ...

 

Aku suka masuk blog secara diam diam.. Nak masuk bising bising , bahaya lak.. hahaha.. bukan per , nanti orang kata kita berlagak lak.. jadi baik aku diam diam .. derap komando gitu ..

Bila ada blog yang aku rasa berpotensi untuk 'dibangunkan' , aku akan berkongsi apa yang aku tau dengannya .. Ya, ilmu blogging aku cetek .. tapi aku tetap punya cara tersendiri.. Aku gunakan teknik yang mana aku kutip dari kehidupan seharian ..

Mungkin ada yang kata trafik blog dia lagi kencang dari aku .. Loh , aku pernah kata ke trafik aku kencang ??? Pergh.. bagi aku la kan , 1 UV asli tu lebih penting krana ianya datang dari ENTRI YANG AKU HASILKAN SENDIRI ! Bukan dari mana mana isu atau teknik blogging yang menarik trafik masuk ke blog aku ..

Aku cuba menjadikan blog aku seperti blog che det , dr asri ( maza ) yang mana mereka hanya taip dan publish.. tu jer .. tak perlu promote ...

Ya , jauh beza .. Mereka tu ada nama.. blog mereka penuh info .. Tapi jangan lupa , mereka makan nasi walaupun lauk kami berlainan .. Mereka tetap ke tandas walaupun berlainan mewahnya .. Bermakna mereka manusia dan aku juga manusia .. Apa yang membezakan adalah ilmu dan pengalaman hidup ..

Aku tak boleh jadi cam diorng .. tapi aku boleh berusaha untuk mencapai kejayaan seperti diorg .. aku perlu ada visi .. Kalau aku asik memandang yang  sama level dengan aku , sampai bila aku nak majukan ?

Mereka tulis blog .. publish.. ada pembaca ... Aku tulis blog , publish .. promote ! Aku masih perlu promote untuk menarik pembaca .. Apa yang aku nak buat ialah skip tang promote tu !!

Sebab tu aku kata , aku nak buat blog aku macam blog mereka ! Skip tang promote tu !!! Mustahil ? Dulu aku fikir adalah mustahil nak dapat RM1 dari blog .. Sapa la nak baca blog aku kan ? Aku ni insan biasa jer ..

Tapi skang ? hurm.. Kalau korang tanya aku , dalam banyak banyak blog yang aku masuk dan baca secara curi curi ni , sapa punya blog yang berpotensi nak jadi blog yang bagus ?

http://nameeroslan.blogspot.com/

Ini entah ke berapa kali aku promote blognya ... Kenapa ? Dia antara blogger yang punya citarasa tersendiri .. Mengemari novel novel english dan tetiba buat blog dalam bahasa melayu .. Gemar baca blog skang ni terutama dalam bahasa melayu .. Satu peralihan yang aku rasa sangat menarik .. Malah isi perut dalam blognya pon , bg aku mampu tarik pembaca dan seterunya menjadikan blognya tempat persinggahan wajib ..

Mampukah dia mampu berjaya ? Hanya dia saja ada jawapannya ..  Benih dah ditanam .. cahaya , air .. dah cukup .. baja ? pon ada dah .. apa yang perlu cumalah masa dan disiplin penjagaannya .. Mampukah ? Hendak seribu daya ..

Jadikan satu entri anda bernilai ratusan ringgit walaupun hanya 4 perenggan !  Gud Luck ! Sapa punya lagi akan datang ? Aku memerhati dan mencari ...

Blog Pilihan # 3

 

image

http://duniablogekin.blogspot.com/

Blog Pilihan #5

 

image

http://nilamsuhana87.blogspot.com/

Blog Pilihan #4

 

imagehttp://www.onceitalk.com/

Blog Pilihan # 2

 

image

http://musicbrilliant.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI