Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 5 Julai 2011

Blog Pilihan Malam Ini ...

 

image

http://fzhjmldn.blogspot.com/

Semakin gila ...

Slam n Uk's dah dlm koleksi .. Tiba masanya untuk Saleem ( Iklim) lak ! Hehe...best gila dpt koleksi diorg neh ...

Pasni ? Tinggal Spring jer lagi .. Lengkap koleksi jiwang aku ..hehe ... Ceramah agama ada dhhh ... Byk woo.. hehe...
Published with Blogger-droid v1.7.2

Tertunai hajat sudah ..

Alhamdulillah .. panjang umur aku untuk tunaikan niat aku dari dulu .. nak kasi kamera kat bapak aku ..tak payah kacau adik aku punya dah ..hehe ..

Ni aku beli hasil lebihan rezeki bulan ni ..dari aku abiskan dengan beli tah hapa hapa barang , aku segerakan niat aku tu ..

Jap lagi gak g antar kat dia .. hehe .. Tadi sewaktu aku call dia tanya nak kamera mana , dia jawab .. mana la dia ada duit nak beli .. Bila aku cakap aku belanja , mcm tk caya lak nada dia tapi dia tau aku bukan main main dah skg ni bila cakap ..huhu ...

Pasni turn wife lak..tunaikan janji dia kat mak dia.. beli beg tangan .. aku ok jer ...hehe..
Published with Blogger-droid v1.7.2

Komen Pilihan Hari Ini #2

 

image

http://mid-sayang.blogspot.com/

Komen mana satu ???  Baca kat SINI

" Aku pon pernah meniaga kat pasar malam , okeh ! "

 

Teringatkan cerita INI , serta komennya membuatkan aku nampak cam .. hehe.. jahat kot sbb macam memburukkan mereka yang pernah keje cashier..  :) Maaf la yer ..

Buat pengetahuan , orang tua aku pernah meniaga runcit dalam rumah aku.. Dan biasanya bila duit dah banyak , diorng simpan .. Kadang kadang diorg takde kat rumah , maka bila org datang membeli dengan duit besar .. aku jadi kalut wooo.. Tak pasal pasal aku kena lari ke kedai berhampiran untuk mencari duit tukar ! Selalu sangat berlaku ... Nak salahkan pembeli ? Persaingan kuat kat situ .. haaa... Biar pun untung kecil tapi aku tau tu punca rezeki keluarga aku waktu tu .. mau tak mau , aku kena usahakan sesuatu ..

Ingat tak aku pernah cita yang aku pernah jadi guru sandaran ? Disebabkan gaji ciput tu , ada la rakan yang baik hati ajak aku meniaga kat pasar malam .. Masa tu ringtones sangat hot wooo...

Jadi bila yang datang tu bawak duit besar .. beli ringtone cuma satu dua , naya mau tukar wehh !! Tapi member aku tu tak pernah la nak wat muka masam .. dia g cari duit tukar .. haaaa..

Selain dari tu ? Hehe.. aku ikut abang aku .. jadi conductor bas sekolah ! Pewwittt.. hot gitu aku. .ada je nak jadi adik angkat aku .. hahaha.. kalau raya , dapat banyak kad raya .. hahaha.. jgn wat wat tanjat beben yer !! Kalau orang bayar duit bas , duit besar sekali pon , kena standby dah duit kecik atau kata je bayar esok.. Tapi yang penting tu , bagi la senyuman.. orang hulur rezeki..

Apa pon alasan kita ( termasuk aku la ) , cuba cuba la senyuman walaupun sepenat mana kita .. Sejuk hati orang.. dalam malas malas pon nanti orang tu tolong g cari duit tukar atau menolong kita ..

Sapa tau kan ? Senyum tu kan sedekah gak.. Cer senyum kat aku skit.. Erk.. pengsan.. tergoda uuu... hahaha..

Komen Pilihan Hari ini ..

 

image

http://akukembojaputih85.blogspot.com/ 

Komennya ? Tengok kat SINI

" 3 datang .. semua aku tolak ! Tak kiraaaa .."

 

Di sana menanti ? Di sini menunggu ? Menunggu dengan parang !! Hahahaha.. Ok ok .. entri ni takde kaitan dengan abe SALLEH YAKOB okeh ! Ni entri mengenai sikap manusia yang korang leh jumpa di mana mana ...

Aku ngan member aku  , g makan la kat The Mall ..Tau tak The Mall kat mana ? Iskh..depan umah aku tu Alamanda .. Ni kat PWTC sana tu .. Tau tau PWTC kat mana ? Loh.. tak tau ? Tak pe.. wat wat tau okeh ! 

Selepas mengorder nasi ayam sepinggan dan ayamnya dua pinggan ( bela antu raya ) .. aku pon dok membelek hp aku.. member aku tu dah belek ayam dia ... huhu ..

Datang la satu awek ni .. Pergh.. kalau buat blog , aku rasa Hanis atau Fatin Liyana confirm letak jawapan punya laaa.. Tapi sure berentap dengan Namee punya arrr.. hahahaha..

Dia datang dengan senyuman dibibirnya .. tak lekang wooo... abis tumpah nasi aku , ke dalam mulut aku laa... hehe.. Dia jual cd dan buku agama .. Huhu .. Khas untuk budak budak ..

Aku cakap elok elok ngan dia .. Sbb dia pon senyum belaka .. takkan nak marah lak kan ? Tu la.. aku tauu.. aku baik.. Terima kasih walaupun tak memuji aku.. hahaha ... poyoss.. Rileks.. jgn meluat ,okeh !

Selepas menolak secara baik jualannya , dia pun beredar .. Aku nak beli tapi .. tapi .. aku pon nak guna duit kan.. Aku bukannya Bill Gates ... Bill Astro mungkin la kot... huhu ..

Tak sampai 5 minit .. datang lak akak ni ngan makcik ni.. mintak sedekah .. Hurm.. pon aku tolak gak.. tak bagi pon .. Sbb kat situ , ramai sangat peminta sedekah yang 'tetiba buta' ... Hurm..

Abis nasi aku.. Alhamdulillah .. kenyang sudah .. hehehe.. Tetiba datang sorang laki ni lak.. tengok kat tangan dia ... buku dan cd yg sama ..  Aku senyum dan tolak lagi ... dengan perasaan bersalah ok !

Apa yang aku nak sampaikan ialah , perbezaan ketiga tiga tu.. aku nampak yang perempuan memula tu mampu pergi jauh dalam hidup dia .. Cara dia sapa .. cara dia memujuk .. walaupun tak berjaya tapi dia tetap berusaha dengan cara yang lembut dan paling penting , senyuman tak lekang dari bibirnya ..  Kiranya orang nak marah pon , tak jadi la kan.. Yelah , orang tengah makan.. datang ganggu gitu.. Separuh orang marah woooo .. kira potong stim ..

Settle makan.. aku belanja member aku tu .. bayar semua .. Yelah , dia bawah aku.. jaga la orang bawah .. jgn kudukut .. Tu belajar dari bos aku la.. hehehe... baru org bawah sayang kita kan ?

" Penat gue komen .. lho balas pon tidak ! Sombong banget lho dong ! "

 

Walaah... maaf la yer ..tak de kaitan dengan mana mana PATI di dalam ini negeri .. Hehehe... masih lagi dengan utama negara yakni  ' blogging sampai pengsan ! ' ..

Macam isu tadi ( link ) ,  tapi kali ni bab komen lak.. haaa... Hehe.. bab ni mmg sure best punya la... Amboi , siap  ada bab bab gitu eh ? Jangan Ahmad Albab atau babap dah la yer .. hehehe ..

Komen di blog .. Kalau tak dibalas pastinya terasa cam bercakap ngan ruang komen tu jer kan ? Sakit jiwa je rasakan ? Cam blog aku ni.. korang komen bagai nak rak ! Ada aku balas ??? Tak pon kan .. sakit jiwa kan ? bosan siut !! Serius .. sombong banget guee !!

Sombongkah ? Hehehe.. mungkin la kot .. malas pon ada .. serius .. malas .. Terus terang ni .. haaa... Aku malas nak balas komen sebabnya ? Ala. kang aku bagi alasan aku , ada yang kata .. " eleee.. alasan !! " .. huhuh... Chup ! chup ! Best pulak lagi SLAM ni.. sat nak layan jiwa ...

Ok.. sambung ... Haaa...Gini yer .. aku bagitau korang yer.. haaaa... Tips untuk dapatkan trafik selain yang korang tau , ialah dengan membalas komen .. Nak lagi best pasang apa jadah namanya tu ? Aku lupa la nama dia. Ala , yang mmg khas untuk korang berbalas komen kat dalam tu.. Kira nak bebalas pantun pon sesuai laaa.. haaa..

Nape aku tak pakai ? Ada yang suruh aku pakai .. Tapi aku tak nak pong !! Pasai pa lak ?? Sbb aku tak nak blog aku ni tempat berbalas pantun .. Yelah , kot nanti ada yang dok mengurat dalam ni melalui komen .. kang susah dah kan ? ( alasan padahal malas ! ) ..

Yelah , aku terus terang je la.. aku selesa gini .. nak loading pon cepat.. walaupun semak dengan banner banner iklan  , aku cuba aturkan dengan sebaik mungkin .. Mana tau  auntie Anita Sarawak nak mai rumah untuk rancangan ASTANA IDAMAN kan ? hahahaha.. guwau..

OK ok. .seriusss arrr...Aku mmg susah nak balas komen .. Kata la apa pon nak kata .. tapi jika ada komen yang benar benar memerlukan aku membalas komen , aku tanpa segan silu serta dengn bangganya membalas komen ..

Tapi kan.. ada sebab lain aku tak balas.. aku ikut blog yang otai gila punya la .. dia pon tak balas komen.. dia biar je orang komen.. dan aku pasti dia baca semua komen tu.. cam aku la.. aku baca apa ?? kalau tak takkan aku tau anak buah aku tu demam !! Sapa?? Ala. dia tu laaaa.. awek cun tu laaaa .. Mau tauu ? iskh.. nyebuk tul... ala yang bapak dia tu pelakon tuuuu.. huhu.. kantoi.. hahahaha.. Meh klik SINI ..

Korang jangan ikut aku tau... tak elok.. rajin rajin balas komen.. jgn jadi cam aku.. aku tak pe .. semua orang tau aku malas ... hehehe.. tamo geletek geletek yer ...

IKLAN

image

SPECIAL SEASON : INNER ARABICO

" Blog pasal diri sendiri ?? Yewwww .. pliss laa "

 

Pelbagai blog wujud dalam dunia maya ni.. Macam macam cerita ada .. Ada yang cerita begitu. ada yang cerita begini .. Ada yang bagi info.. ada yang takde info.. ada yang mengarut .. ada yang mencarut.. ada yang bagus.. ada yang kurang bagus..Nak tulis semua , tak larat aku.. bazir tenaga .. huhu..

Aku nak petik satu ni jer memandangkan ramai buat blog begini .. Haaa.. Ada rakan blogger mengatakan dia tak gemar baca blog yang dok cerita pasal diri dia jer .. Nak campur campur gitu.. ala ala majalah mastika la kot ..

Kenapa ada orang tak suka baca blog peribadi ni ? Pelik ? Aku ? Aku ok jer .. boleh je baca selagi tak berjela jalan ceritanya .. ok jer bagi aku ..

Pada pendapat aku kenapa ada blog peribadi ni kurang mendapat tempat di hati pengguna internet ni (pedulik hapa la kan ? ) adalah kerana cara penyampaiannya .. Mmg benar itu adalah caranya .. Tak nak ubah , tak pe.. takde paksaan kan ? Aku lagi la tak paksa ..

Bagi aku , blog peribadi ni lagi best dari blog blog yang dok memaparkan info atau tutorial memanjang ... Kenapa ? Blog adalah catatan peribadi .. mencatatkan apa saja yang mereka buat .. walaupun sekadar keluar makan dengan kekasih gelapnya ..haaa.. Terpulang pada dia nak mencoretkannya tapi bersedia menghadapi akibatnya ..

Itu yang menariknya blog peribadi.. Cerita aku dan kau pastinya berbeza.. Jalan cerita.. penyampian.. Kejadian.. ulasan.. segalanya berbeza kerana hati kita ini berlainan suaranya walaupun ada yang kata satu suara.. hehehe.. tu suara politik jer ...

TAPI buat mereka yang sememangnya teringinkan blog mereka ramai pembaca , cuba buat kajian sedikit .. ubah cara penyampaian .. Kalau blog tu takde gambar ,cuba masukkan gambar .. kalau gambar dalam blog tu dah seolah olah berada dalam muzium seni lukis , pe kata kurangkan gambar dan banyakkan penulisan ..

Ada satu rakan bagi tips.. elakkan penulisan ala ala budak sekolah padahal dah beruban pon janggut tu .. haaa.. tu dia kata la.. aku cuma kongsikan kat sini ..

Apa pon , segalanya terletak ditangan korang .. Korang tokey blog korang .. aku cuma berkongsi tips jer .. Tiada paksaan walaupun sebesar kuman suruh ikut .. Baca dan nilaikan sendiri.. tu je ler ...

" Aku kata dah , UJANG9897 punya skandal dalam diam ! "

 

Huh .. sapa tak kenal UJANG9897 tu  ??? .. Sat .. aku dok pikiaq ni.. nak bagi backlink tak kat dia ? Hurm... Nak bagi ke tak ? Sat lagi la kot .. kalau hati aku berubah nak kasi ..

Haaa... Ujang ni kan .. dia ada satu perasaan nun jauh di lubuk hati dia .. Apakah ? Syok sendiri !! Nasib baik laaaa dapat si YANA ( wife dia tak pe.. kasi backlink ) yang amat memahami penyakit kronik laki dia ni ...

Satu hari tu kan.. aku terlupa hari apa .. sedang aku merayau rayau mencari jalan lurus , aku ternmpak satu blog ni .. Huh !

" Skandal Ujang ??? Biar rambutan langsat dan duku  !!  " Aku mesti bagitau wife dia ni.. Eh.. tak best.. kalau bagitau , rugi la.. Baik buat entri.. dapat trafik haram gak kan ? " Detik hati busuk aku ..

Aku pon godek godek blog tu.. pergh.. mmg banyakk cerita pasal UJANG ( dok pk lagi , nak bagi backlink ke tak ) ... Hurm... tak leh jadi ni .. ni kes naya ni.. Sian Yana ( aku bagi backlink lagi ) .. korang tak kesian ? Iskhh...

Tak pe la.. aku malas masuk campur urusan rumahtangga orang .. kang tak pasal pasal , aku lak jadi mangsa.. diorg bebaik dan bersedapan , aku lak yang sedih demam kepialu...

Hari ni aku g lagi blog dia .. Malangnya tkde dah skandal ngan Ujang sebaliknya  dengan aku lak ??? Biar durian nangka cempedak !!!  Tak leh jadi ni .. aku tergugat.. apakah dia bakal jadi seperti UJANG ( yelaahh.. aku bagi )  ?

Nak tau sapa ???? korang jangan marah dia tau.. sian dia.. baru kenal dunia .. huhu... Jangan gitu gitu tau.. tanjat pekcek Beben .. meh klik SINI

" Maaf, aku nak join BERSIH ! "

 

Hurm.. aku dah fikir masak masak ... aku nak join mereka ! Tak kira apa pon nak kata dah .. Aku lakukan demi kesejahteraan aku dan mereka jugak.. Tak sanggup dah nak menyimpan rasa ..

Ramai dah buat pemBERSIHan dalam FACEBOOK mereka ! Aku pon nak BERSIHkan FACEBOOK aku .. Semakin banyak 'rumput' dan 'lalang' ..  Sedangkan 'rumput' dan 'lalang' tu dulu mendamaikan .. tapi sekarang , bisa mengatalkan kaki aku .. Tungau pon banyak ...

Aku buat bukan kerana benci .. Bukan kerana sakit hati.. bukan kerana iri hati .. Tapi kerana tak nak menjemput dosa di kedua dua pihak .. Biarlah begini .. Walaupun dulu bertepuk tampar,  kini hanya memandang dari jauh .. tak pe lah ..

Aku bukanlah mencari teman yang menganggukkan kepalanya bila aku berbicara .. tapi aku mahukan teman yang menegur aku di depan muka .. Bicara dengan penuh ilmiah .. Menegur dengan ikhlas dan bukannya di belakang aku ..

Ya , aku pun bukanlah sempurna.. aku pon ada kesilapan.. terlalu hina insan ini .. Sebab itulah aku amik langkah ini memandangkan masing masing hanya memandang dari jauh .. Biarlah aku mulakan langkah ini .. Aku tak kisah jika aku dibenci.. aku rela dari menanggung dosa ..

Maaf ,sampai sini persahabatan kita .. Jika ada jodoh , kita bersalam di satu hari nanti ... Akan aku nanti hari itu... Saat itu , kita tolak semua sengketa kita .. Tapi buat masa sekarang , ini jalan terbaik ..

Tak sedar diri ..

Salam .. selamat pagi ..

'Pakcik Ben Ashaari ' .. Perghh.. aku tak sangka sungguh aku dapat gelaran tu dalam masa yg singkat .. Sangat singkat ..

Pejam celik pejam celik ... Tau tau dah 30 lebih usia.. hurm .. lagi beberapa kali pejam ,dah 50 tahun dengan pelbagai penyakit kronik .. camana pulak dengan amalan ?

Bukan takut mati ..mati itu pasti ..tapi dosa yg menimbun nimbun tu ..dosa sesama manusia ..byk woo..

Bg yg dok tengok cermin dan perasan muda lagi tu .. udah udah laa.. Aida rahim pon dah bawak watak ibu skg ni... Azhar sulaiman pon dah bawak watak ayah kepada anak dara ..

Bawak bawak sedar diri .. Kopiah aku mana daaa... Oppsss ..tanjaaat bebeenn...Eh, takleh guna tu dah ..
Published with Blogger-droid v1.7.2

" Aku teringin nak bercerita ... tapi "

 

Hurm... Aku tak tau la samada aku ni jenis mmg tak leh simpan rahsia atau jenis bodoh tak bertempat .. Serius .. Aku rasa kalau orang lain , pasti dia diam diam punya ..

Apa maksud aku ? Aku jenis suka berkongsi apa saja yang aku ada .. Maksud aku , bila ada rezeki lebih , aku akan ceritaka pada mereka yng aku kenali (walapun baru kenal 1 minit yang lepas ) bagaimana dan di mana aku dapat .. Bodoh kan ?

Sebenarnya ada yang aku nak sangat kongsi dengan korang .. tapi tu laa.. Ada yang sempat aku turunkan rahsia tu .. dan alhamdulillah , sehingga sekarang masih lagi mengekalkan persahabatan tanpa ada perasaan negatif ...

Apakah rahsia tu ? Hurm.. insyaAllah.. satu hari nanti aku ceritakan . Seperti aku kata sebelum sebelum ni , kalau benar korang nak punya blog yg dikenali dan bercita cita menjadi seperti mereka yg berjaya dalam dunia blogging ni , berusahalah .. perbaiki apa yang patut diperbaiki .. tambah ilmu dan cipta identiti sendiri ..

Kalau berjaya , pasti korang tau apa maksud aku selama ni ...hurm... Dan ianya amat berbaloi sekali ...InsyaAllah ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI