Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 7 Julai 2011

" Tolong jangan pandang tinggi aku ini .. "

 

Aku bukan berlagak merendah diri .. aku bukannya nak berlagak baik tapi tamo mengumpul dosa .. Untuk apa aku bangga diri ? Kalau setakat menulis di blog , dan menjadikan ramai meminati blog aku , apakah itu sudah boleh membuatkan aku rasa bangga diri ? Berlagak seolah olah aku baru saja jadi hero yang baru selamatkan dunia ??

Aku terima PM di Facebook ..

" assalaimualaikum.... abaikan msg ni kalau rasa menyampah sesangt...hehehehe... boleh tak buat tutorial nak letak link abg ben tu....sy blogger suam2 kuku....xreti hapa...buat blog pun hudoh....huhuhu....tq "

Hurm.. Entahlah .. aku ngan korang semua sama jer .. takde beza.. mungkin sekarang rezeki aku... Satu hari nanti , rezeki korang lak.. sapa tau kan ? Aku takkan selama-lamanya berada di atas .. Aku sedar itu .. Dan korang pon sedar itu .. Tak perlu pandang tinggi aku .. aku bukannya mereka yang rasa sudah benar benar memberi sumbangan pada manusia sejagat .. Aku sebesar kuman pon tidak berjasa ... :)

Sekali lagi pinta aku ... jangan pandang tinggi aku .. sanjung aku ... tak perlu puji aku ... cukuplah dengan mendoakan kesejahteraan aku dan keluarga aku .. itu lebih baik dari memuji aku yang membawa aku ke neraka ...  :)

IKLAN

image image

SEASON 87/11-SHAWL PASHNINA

"Alamaakkk .. darurat neh !! "

Hehehe..bateri hp abisss .. gunakan usb kabel .. sambung pada laptop ...

Tadaaaaa ...boleg guna semulaaa..hehehe ...Ni gara gara sambil jalan , sambil tgk movie .. best best .. layan filem feveret .. THE MATRIX !

Bijak tak ? Charging di mana mana ... Hehe
Published with Blogger-droid v1.7.2

Buat blog ,buat duit !

Lama tak g gym .. maka ari ni g laa .. terkujat jap tokay gym tgk aku ..hehe... Rindu la tuu .. hehe..

Member lama aku pon ada... Dia ni lagi lama berworkout berbanding aku .. badan dia , mmg fit laa..bukan spesis badang gitu .. hehe ..

Berbangsa cina dan fasih berbahasa melayu macam si blogger fofular, logorithm .. Aku mmg senang berbual dengan dia .. jauh muda dari aku tapi berfikiran matang dan terbuka ..

Pekerjaan dia ? Dia ni fitness instructor .. kalau ajar org tu , confirm jadi punya ...

Nak dijadikan cerita , tetiba dia tanya aku psl blog .. Agaknya dia baca keratan artikal yg ditampal kat papan kenyataan kat luar gym tu ..

Dia tanya apa yg aku tulis dlm blog .. aku pon cerita dr A sampai Z .. Macam dia, aku syorkan buat blog fitness jer .. cerita aktiviti fitness harian dia ..

Aku bg contoh kat dia, cam blog si Kelvin tu.. terkejut dia.. terlalu jauh untuk dia contohi kelvin ..mamat tu dah sangat otai ..

Aku kata tak perlu mcm dia .. kita masing masing ada pengalaman, teknik dan cara tersendiri.. mungkin ada yg sesuai kita adaptasikan dan ada yg tak sesuai.. jadi amik la yg kita rasa ok .. kan?

Lagi byk blog lg byk pilihan.. aku ckp kat dia gak, kalau kena gaya, silap silap blog kita tu leh meletops dan menghasilkan pendapatan sampingan dan dia juga boleh promosikan bisnis dia dlm tu ..

'Hurmm.. menarik menarik" .. kata dia ..

Heehee..teror aku pengaruhi org kan ... Mereka akan bermula dengan memikirkan keuntungan tapi bila dah minat ,duit bukan lagi agenda utama ...
Published with Blogger-droid v1.7.2
e

- entri ditaip sambil menolak troli untuk membeli barang dapur di Tesco Ampang ...

Cara mengkritik blog dalam ini segmen ..

 

Segmen hari ini adalah segmen yang mana blogger akan mengkritik blog rakan blogger yang lain .. Cara ini dilakukan dengan secara menang menang..

Blogger  (yang menyertai segmen ini  masuk blog blogger lain ( juga yang menyertai segmen ini ) , dan kemudian mengkritik ( bukan puji yer ) .. Kritik dengan mencari kekurangan ( dari sudut pandangan blogger tersebut ) dan kemudian blogger yang dikritik akan membalas kunjungan blogger tadi .. Adil bukan ?

Disini akan berlaku satu kekurangan .. Apakah kekurangan itu ? Akan ada blogger yang tidak mampu membalas kunjungan tersebut.. Ini mungkin kerana kesuntukan masa ... atau masalah internet atau lain lain sebab musabab.. Jadi , diharap blogger sekalian bersabar la yer .. Jangan marah marah .. Ini cuma satu segmen .. Segala kekurangan sama sama kita terima ..

Segmen ini juga akan menghasilkan kenalan blogger yang baru.. Blogger kena bijak mencari peluang dengan beramah mesra dengan blogger yang baru dikenali itu.. Pekata amik peluang ini dengan menukar link di bloglist masing masing ? Berbaloi bukan ? Jangan sekadar nampak trafik hari ini jer ...

OK... bagi mereka yang belum sertai , cepat sebelum tutup... klik SINI untuk join...

Bukan mudah nak mudah ..

Yg berisi .. nak kurus .. yg kurus , nak jadikan berisi .. semuanya perlukan usaha .. jgn ingat sekadar tak makan atau mkn byk dah jadi dah .. Silap haribulan yg dtg adalah penyakit ..

Pastikan punya ' guru' utk belajar ..kalau main sedap tekak , jwpnya main copy paste je la...

Segalanya bermula dari bawah ...usaha dan usaha ..
Published with Blogger-droid v1.7.2

Berita penganalisa jenayah ditetak menyelamatkan aku !

 

Entah mengapa , aku tergerak hati nak singgah di sebuah kedai runcit yg terletak di stesen ERL Bandar Tasik Selatan untuk melihat berita utama akhbar  hari ini ..

"Wah.. ada berita best ..Penganalisa jenayah terkenal negara ditetak ! Biar nangka .. " .Getus hati aku .. Terus aku amik akhbar tu lalu membayarnya dikaunter ..

Kemudian aku menghala ke stesen LRT Bandar Tasik Selatan untuk ke rumah mak aku yang terletak di Cheras .. Hehe.. Aku mc ari ni sebenarnya.. Kepala aku sakit sangat... Tamo tensen kat opis nanti.. huhu ..

Sambil berjalan , aku baca berita tu.. Pergh.. macam best lak berita ni.. Maksud aku cam dalam drama CSI .. Aku membaca sambil berdiri .. tak best betul berdiri ni .. Nak duduk , baru feel baca .. huhu..

IMAG0290

Kat tangga ni la aku berdiri ... Plan nak duduk kat tempat biasa aku duduk setiap pagi sewaktu menunggu lrt tiba...

Tiba-tiba aku terdengar bunyi sesuatu yang kuat disusuli angin yang agak kencang ..IMAG0289Amik kau !! Tempat yang aku plan nak duduk tu , tetiba ... haaa.. penghadang kayu tempat simpan barang barang penyelengaraan ( kebetulan pengubahsuaian sedang dilakukan di situ ) tumbang ditempat yang sepatutnya aku duduk tadi !!

Syukur pada Allah.. kalau aku duduk situ tadi ? Bayagkan , dengan sakit kepala aku. .. tetiba dihimpap dek penghadang tu ? Mau ke spital aku jawapnya ...

Dan kekusyukkan aku membaca berita tu menyebabkan aku malas nak duduk kat tempat duduk tu... Gulp !

"Ya benar kata mu itu ... "

 

Sebelum aku mula berblogging , perkara utama yang aku senantiasa fikirkan adalah identiti dan promosi .. Part lain seperti entri apa semua tu , aku tolak belakang ..

Kenapa ? Entri bagi aku , sangat mudah .. Apa yang aku nampak.. aku rasa .. aku baca.. apa saja melibatkan AKU , aku buat... hehehe.. SEGERA !! Tarak simpan simpan punya.. rugi wooo ..

IDENTITI penting untuk sesebuah blog .. Contoh la kan.. bila orang kata blog segmen ? Zasssss .. terus merujuk pada blog aku.. Tu contoh je laa.. kalau kata blog lucah , Zaasssss terus ke blog sapa??? Haa.. korang leh teka tak ??? Haaaa.. Kalau kata blog masakan ?? Zasss... korang tau sapa kan ? 

IDENTITI akan menghasilkan jenama.. seterusnya jenama itu boleh bikin $$$.. Serius wooo.. wa tatak tipu punya lhooo ... Kalau nak tau dengan lebih lanjut , aku cadangkan korang baca entri INI

" Bro, Kasi kritik blog gua skit ... bleh ?? "

 

Yeargh.. segmen kembali lagiiii .. Huhu.. cam jual DING DANG lak .. hahaha .. tau tak ? tak tau ? Tanya mereka yang seumur dengan aku in.. hehehe.. mesti tau punya.. tiap tiap petang ada kuar kat tv.. heehe ..

OK.. abis mengarut.. Ni segmen untuk kita sesama kita ( yang join je leh , ok ! ) mengkritik blog secara jujur ... Kritikan mestilah berasas dan juga berhemah .. Tamo ada caci maki gitu.. ok ?

Buat mereka yang berminat , sila buat satu entri ( lama rehat kan ? ) ..

  1. Letak header BEN ASHAARI BLOG ..
  2. Tajuk .. " BRO , KASI KRITIK BLOG GUA SKIT , BLEH ? " dan linkkan ke entri ini ..
  3. Kata kata sebelum blog korang dikritik dengan hebatnya ... hehehe..

Tu jer.. Siap ? Paste kat ruangan komen ini .. Haa... lom abis lagi !!! Cara nak kritik tu ada .. Blog yang kena kritik dan ditinggalkan url , perlu balas semula kunjungan blogger tadi tu tapi bersyarat ! Syaratnya gini ...

  1. Pastikan , hanya blogger yang join segmen ni saja boleh mengkritik ..
  2. Selepas kritik , tinggalkan url lengkap segmen ini di ruang komen blog tersebut.. jadi dia tau la dia peserta segmen ini .
  3. Kalau ada caci maki .. jangan approve komen.. dan jangan peningkan kepala jika ada anon menyemak di blog korang.. Tu biasa la.. kalau jual ikan , lalat mesti mai punya.. Janji untung.. lalat tu sembur jer.. kalau tak , ditinggalkan taik lalat  situ.. ok ?

Tu jer.. tutup.. 10 malam ni .. Selamat mengkritik ! Senarai akan diletakkan di SINI ..

Blogger Pilihan Hari ini ...

 

image

Mulai hari ni , blogger / blog / entri pilihan tidak lebih dari 5 sahaja menjadikannya lebih menarik .. Kalau banyak sangat , tak best la kan .. hehhehe..

Camana mau dapat terpilih ??? Jadilah blogger sejati ...

http://luvilmi.blogspot.com/

IKLAN

image

Harga dan corak lain , meh klik SINI

" Susah tau blogging ni .. "

 

Buat blog senang tauuu... nak tulis dalam tu pon senang tauu.. mengarut , lagiiii senang .. hias ? copy paste ?? lagi laaa... tutup mata jee.. senang kan ?

Tapi yang susah apa eh ?? Haa....aku tau.. nak cari pembaca tu la yang susah ... Serius susah wooo ... ibarat kena g mengemis dari satu satu tempat... macam macam cara guna ..

Tu bagi yang 'tak berpelajaran tinggi ' macam aku ni .. Bagi yang 'berpelajaran tinggi'  lak , cara dia lain .. Ada pelbagai teknik digunakan ... tak kisah la apa pon tekniknya tapi yang penting 'BERSIH' ... tamo main kotor kotor tau ..

Main kotor camana ? Haaa.. ada caranya .. kita nampak blog dia ramai giler pengunjung .. padahal ??? hurmm.. entah ler... ada orang guna jalan susah nak berjaya.. ada orang guna jalan bijak untuk berjaya.. ada orang tak berjalan tapi nak berjaya gak !

Senarai hadiah contest GEGAR BLOG JULAI 2011

 

Akhirnya aku dah dapat senarai hadiah dari pihak penaja dari RIZi-BIZ.COM ... Hehehe.. jom tengok senarai ..

1. External Power Bank for Phone – iPhone 4, iPhone 3, iPod, Nokia, LG, Samsung, Micro USB, Mini USB [HXCEC Mobile Power Crystal]  http://rizi-biz.com/external-power-bank-for-phone/

2. Mini Sound System For Home Theater, Portable Audio Player, Mobile Phone, Computer http://rizi-biz.com/mini-sound-system/

3. Songket Thai Silk http://rizi-biz.com/thai-silk/

4. Pashmina Shawls http://rizi-biz.com/pashmina

5. SISTEM BULKSMS http://rizi-biz.com/smsrizi/

6. produk2 kesihatan & kecantikan yang sedang kami jual http://rizi-biz.com/ 

Haa.. ada lagi.. sehelai t-shirt KELAB BEN ASHAARI BLOG ... Amacam ? Menarik tak ? Hehehe.. Bila mau mula ehh ?? Hurm... skang ni tak berapa sihat sangat memeningkan kepala.. Apa kata aku mula minggu depan je ? Boleh tak ? Marah tak kat aku ? hehehe ..

Kurang ajar la ini blog !!

 

Sian member aku .. Member aku ni , blogger blog jiwang.. Haa.. kira blog tarak kacau mana mana privasi blogger lain.. Apa yang dia tau , bercerita tentang hati dan perasaan ..

Yang bikin panasnya ialah ... entri cam tu pon kena kebas !! Bukan satu tapi dah berkali kali , menurut kawan aku tu .. Mana tahan beb !! Kot yer pon nak copy paste , bagi la backlink kat tuan punya entri tu.. Kesian la .. mau cari idea bukan semudah a.b.c ... Kalau aku punya entri tu lain la .. nak cilok , cilok je la.. hehehe..

Ini satu pengajaran dan juga info buat rakan rakan blogger yang lain .. kalau rasa amik hak milik orang ( entri blogger lain ) , silalah beri backlink... kira penghargaan la pada pemiliknya... baru la best.. ni kira macam mencuri hak orang kalau amik tak bagitau..

Nak tau sapa ? Ok ok.... Ujang baru je g sound si pencopek tu.. pe kata ramai ramai gi sound ? huhuhu ... Meh , klik SINI .. Jgn maki hamun lak yer.. cakap elok elok.. kitakan blogger.. okeh ?

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI