Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 15 Julai 2011

Blogger Pilihan ...

 

image

http://bexraz.blogspot.com/

" Kesian lelaki .. eh perempuan zaman skg .. "

Hurm.. tadi aku g bank .. kuarkan duit utk belanja sehari dua ni memandangkan aku dibujangkan sementara waktu oleh wife yg g berjuang di kampung halaman yakni Kelantan .. Dia g meeting la..alang alang terus balik rumah dia..

Sedang aku dok beratur tu ternampak pengawal keselamatan yg berada di dlm bank tu .. Hurm..berumur sudah .. dia nak berdiri pon mcm tak larat ..

Siannya .. dlm usia begitu masih bekerja lagi .. Teringat org tua aku .. hurm .. diorg pon masih bekerja .. haih .. tak bagi keje, dibuatnya keje lain lak nanti .. sama gak ..

Lelaki yg bertanggungjawab berusaha mencari nafkah utk keluarga dia . Di zaman ini , ramai lelaki lak duduk mengangkang kat rumah dan isteri dia lak berhempas pulas mencari rezeki .. Kalau buat bisnis takpe la gak ..tu pon cari rezeki tapi yg tak buat apa apa ni haaa !! Sampaikan duit rokok pon mintak bini ! Camana tu ??

Sorang kawan aku tadi .. dia cerita perihal sorang jiran dia ni .. Isteri dia mengandung dan suaminya tak keje .. baru berenti .. Si isteri yg dok sarat tu , dibiarnya duk umah mak dia dan dia balik umah mak dia ! 3 org dah anak dia termasuk dlm perut tu !

Haih..tu la lelaki dua zaman ..yg satu ,keje sehingga akhir hayat dan satu lagi ...hurm.. nilai la sendiri..
Published with Blogger-droid v1.7.2

Blogger Pilihan ...

 

image

http://soliciousstorynory.blogspot.com/

" Yer , mmg blogger otai ramai yang sombong .."

 

OK.. Otai kat sini adalah old timer .. bukan sbb dia pahlawan blogger atau pon punya pangkat dalam blog .. Takde takde takde.. jangan silap faham ye ..  Ada yang anggap , lepas 6 bulan berblogging tu leh dipanggil otai atau superotai .. Waaa wee wuuuu..

Tak kisah la.. otai ke petai ke apa sekali tu , tu semua adalah gelaran .. Sewaktu aku mula mula berblogging , aku taksub dengan cara aku .. Letak widget dari atas sampai bawah !! Amik kau ! ! Ada yang tegur , aku kata .. SEKATI AKU LAAA..BLOG AKU .. KO TAK SUKA , KO BLAH !  Tu baru widget .. Belum lagi template yang mana warnanya boleh membutakan mata lembu sedang mengawan !  Haaa.. hahahaha... Ramai komen.. tapi dalam pelan pelan aku sedar diri .. Ada benarnya pendapat mereka ..

Antara widget aku guna adalah shoutbox .. Tapi tak sampai 24 jam aku guna , dah disinggahi dek lanun bermata satu .. " Tau dia tulis apa ? " FUCK YOU ! GAY LORD ! " .. Aku terpikir la.. dia ni marah sapa ?? Takkan aku kot ? Bila lak aku gay .. Check header aku.. Muka macam Chef kat kedai sup tomyam awe Cheras tu dia leh kata gay ? Mak aihhh.. buta ke apa ???

Kemudian aku remove shoutbox .. Tu setahun 5 bulan yang lampau tau ! Bukan semalam atau dua bulan lepas yer .. Haa.. dah kena serang .. Cer bayangkan sekarang ni ? Sedangkan kat ruang komen tu leh kena serang ngan torpedo mahupun Scud , ni kan pulak dengan ruang chat yang terbuka sebegitu rupa ?

Sbb itulah ramai blogger lama ni , tak guna dah shoutbox.. Kalau nak tinggal sangat jejak , komen je la.. Komen tu , komen yang ikhlas dan membantu atau memberi pandangan mahupun pendpat terhadap entri yang dikeluarkan .. Jangan la entri pasal ayam tapi kita komen pasal gajah.. Mmg tak dilayan atau dibalas kunjungan korang tu semula ..

Gini je la.. Jangan cepat jatuh hukum pada seseorang tu .. Kelak jenuh nak g mintak maaf.. Walaupun sekadar luahan hati tapi kena hati hati .. Nanti balik kat kita balik , malu wooo...

Kelebihan shoutbox mmg tak dinafikan.. mmg dapat membantu blogger baru meningkatkan trafik.. Tapi bila dah naik , maka dari baik , akan memberi keburukkan pada dia semula .. Kalau dia berhati kering tak pe.. tapi risau nanti akan ada yang tak puashati lalu berperang dalam shoutbox tu.. Kita mungkin tak kisah sbb dapat trafik tapi sanggupkah kita dpat trafik semurah itu ? Ingat , trafik biarlah datang dari entri kita ..

" Aku menentang otai-otai blogger !! "

 

Bila aku terbaca ada blog blog yang membuat entri penentangan terhadap entri aku , aku sama sekali tidak salahkan mereka .. Kenapa ? Sbb mereka ada pendapat mereka .. Dan aku hormati pandangan mereka selagi tidak melampaui batas ..

Dulu aku ada pandangan aku sendiri terhadap otai blogger ni .. Yang mana bila mereka menegur blog blog baru ni.. Bila aku baca balik , akhirnya aku faham maksud blogger blogger lama ni .. Malu sendiri.. Sebab itulah orang kata pengalaman mematangkan kita ..

Kadang-kadang kita sangka , kita punya ilmu.. kita punya pengalaman dan cukup untuk menidakkan pendapat orang lain padahal pendapat mereka itu lebih menjurus pada keadaan ketika itu tetapi kita menolakkan kerana EGO kita sendiri ..

Banyak entri aku yang menentang keras blogger lama telah aku delete.. Rasa cam , tidak matang sungguh aku tika tu .. Yelah , mereka mengajar , kita sepatutnya menerima tapi tidak .. Menentang lagi ada la ..

Buat blogger-blogger yang baru kenal erti dunia blog ni , jgn ego.. terima dan perbaiki segala kelemahan .. Jangan kejar nama atau populariti tapi sebaliknya kejar kualiti .. Kualiti satu satu penulisan menberi kesan yang baik pada pembaca .. Anda tau sendiri bagaimana nak hasilkan entri yang berkualiti kerana anda sendiri seorang yang berkualiti !

Pengalaman memantangkan kita .. Buat blogger blogger lama yang masih masuk membaca blog aku ini , ampun maaf dari aku .. Ego mengatasi segalanya ...  :(

Setiap teguran punya makna.. kita kena cari dan kaji.. Tak perlu besar kepala... Lambat laun kita sedar betapa betulnya kata kata mereka kerana mereka dah bertahun lamanya dalam dunia blog ni ..

Kalau nak kekal lama , pelajari dan hayati dunia blog ini .. InsyaAllah..

" Waaa... tengok awek tu jalan ... "

 

Aku tak pasti .. tapi yang aku tau orang dulu dulu bedung  kaki anak perempuan mereka sewaktu kecik agar bila melangkah ( berjalan ) nanti tidak kengkang cam lelaki .. hehe... Kengkang ni maksud aku cam ada bola kat celah kaki tu haaa..

Betulkah ? Tapi bila diperati perempuan dulu dulu , mmg tersusun jalan mereka berbanding skang .. Maaf cakap , berterabur !! hahaha.. Opss.. bukan semua la tapi makin ramai ..

Apalah tradisi dulu tidak lagi diamalkan pada anak anak dara skang ? Hurm.. Takde la .. kalau ada perempuan jalan depan aku , aku akan tengok cara dia berjalan .. tertib atau cam aku jalan .. bersepah ??

Kalau tertib , walaupun rupanya kurang dia tetap nampak ayu dan sopan.. Kalau bersepah cam aku jalan , camana lak ? Yang tu aku tak leh nak kata la.. korang tau la kot.. hahahah.. Nak kata pemain bola , tak la pulak kan ? huhu ..

Korang perasan ke tak sebenarnya , wahai anak dara sekalian cara korang melangkah tu camana ? Kalau yang berbaju kurung tu , mungkin selamat lagi la.. Ni yang spesis suka berseluar ni terutama yang sendat sendat ni.. Kalau bersepah jalan tu camana? Atau berjalan ala ala catwalk gitu ?

Cara melangkah pon penting woo untuk anak dara. Tapi tolong laa jgn berlenggang cam nak tarik itik pulang petang tu.. adoi... bikin rosak saja !

* tq mamaLeeya

Terkenang dulu dulu ..

 

Hahaha.. tetiba teringat zaman budak-budak dulu .. Antara permainan yang nakal aku main ialah nyorok nyorok ! Kenapa aku kata nakal ??? Yelah , sampai turn orang lain 'jadi' , aku ngan budak pakat balik rumah ! Tak ke kejam ?? hahahha ..

Tu main nyorok nyorok .. Main bola chop berkumpulan lak ! Pergh.. dengan guna bola tennis tu .. tangkap menangis punya laaa.. takkan kasi adik aku main sekali.. Yelah , kesian lak tengok dia kena 'rembat' dek kawan.. hahaha.. aku rembat tak pe .. hahaha..

Konda kondi .. hurm.. antara feveret aku sbb tau teknik nak kasi jauh dekat tepi kiri kanan.. hehe.. wakil sekolah wooo untuk permainan tradisional.. Malangnya member pernah luka kat kepala sbb terkena hujung kayu ..

Galah panjang .. hahaha.. ada dua versi .. nak perempuan punya ke .. laki punya ? Kalau laki punya , baik jangan pakai baju.. sah sah baju koyak pastu bergaduh ! Esok baik balik.. hahahha..

Tak leh ingat tul la.. setiap permainan ada je sejarah dia.. Main nyorok nyorok sampai member kene sorok dek hantu payu dara ! hahahhaha.. bahasa sopan.. 

Manis zaman kanak kanak dulu.. tapi masa kanak kanak , tak sabar nak besar.. keje n kawin.. huhu.. manusia tak pernah puas.. wahahah..

"Awak.. saya rasa awak menang la ! "

 

image

Akhirnya ... tu diaaa... pemenang segmen AWAK ! hehehe...

SUARA HEARTY

TAHNIAH pada semua peserta .. cekal benor ehh.. hehehe..

"Seksi tak semestinya cantik . Bertudung tak semestinya menutup aurat .. "

 

Hurm... banyak kan kebelakangan ni ? Boleh nampak kat mana mana walaupun dalam keluarga kita sekali pon.. Ditegur , kita lak kena marah .. Atau tegur , masuk telinga kanan , kuar telinga kiri ..

Aku bukanlah nak cerita tentang isu aurat atau isu isu yang sememangnya dah berkali kali diutarakan oleh bloggers di waktu ni.. Naik bosan dah kan membacanya ? Tapi , alhamdulillah ... ada gak yang terbuka hati.. Dan ada jugak siap leh cabar kata ada hadis membenarkan memakai ketat asalkan kepala dia tutup dengan sehelai kain .. Letih nak bertekak .. Best part , kalau ustaz tegur baru dia naik ikut .. Wahahahah.... Bengong... Nabi Muhammad s.a.w dah tegur dah.. Allah dah bagi perintah dah.. tu pon tarak sedar lagi ?

image

Mau tengok lagi ? Meh SINI

http://islamioparadise.blogspot.com 

 

Bangga bila berpakaian seksi.. Menampakkan kulit putih mulus .. bahagian dada yang terserlah untuk tatap lelaki yang dahagakan kasih sayang diluar rumah dan juga dicemburui wanita yang tak reti bersyukur , membuatkan dia begitu bangga dengan asetnya itu yang mana dia terlupa lagi 4-5 tahun serupa macam daun sirih layu ..

Gini je la.. aku malas nak cakap sangat bab ni.. Sebagai lelaki , aku bagitau je la yer .. Diri korang ( wanita ) adalah satu aset yang sangat bernilai bagi mereka yang bergelar SUAMI .. Seorang suami sejati cukup bangga jika bakal isterinya seorang yang kedekut .. Kedekut memperlihatkan dirinya pada orang lain kecuali dia ..

Murah sangat ke atau terdesak sangat ke diri tu sampai nak bagi percuma kat orang lain ? Tak luak ? Atau tak sentuh ? Tengok dah lebih memadai dari sentuh.. Rasa sama jer.. tapi lihat lain .. Fikirkan tu yer ..

Tasik Kenyir dan Tasik Bunting .. dua tasik berbeza dengan dua permandangan yang cukup cantik .. Tapi keduanya tetap tasik yang mengandungi air ..

"Aku bukan doktor .. "

Kebelakangan ni aku mudah benar sakit kepala disusuli demam .. bila check dek doktor, tekanan darah tinggi ..hurm .. kena rehat dan tak leh stress ..

Bersenam ? Tentu sekali cuma kebelakangan ni aku jarang dapat g gym sbb penat sangat badan .. apakah tua sudah menjengah diri ku ini ? Hehe..segalanya adalah apa yang anda fikirkan ..

Makan ? Part makan aku rasa ni .. Kuat makan tu tak tapi makanan byk sangat garam n perisa tambahan .. kerap mkn luar dan maggie .. hurm ..dah berusia gini baru nampak kesannya..

Bila cakap pasal mkn ni ,ada satu golongan manusia ni yg berbadan kecil tapi nafsu makan dia seolah bela hantu raya ! Kuat gila mkn tapi peliknya tak gak gemuk kan ? Menurut pakar yang pastinya bukan aku , metabolisme org tu tinggi ..tu pasal kurus jer walaupun mkn byk ..

Tapi sebenarnya mereka terlupa sesuatu .. PENYAKIT TAK KENAL USIA DAN MANGSA .. Itu penyakit zaman sekarang ..

Masalah kita , cakap ari ni...insaf ..Esok buat balik, kan ? Bila kena ,baru nyesal ..n
Published with Blogger-droid v1.7.2

Tips bagaimana dapat pembaca blog yang tegar ??

 

Mudah jer .. sangat mudah .. terlalu mudah ...

" Jangan promosi entri yang sama dari pagi sampai ke tengah esok atau berhari lamanya ... "

Kenapa aku kata gitu ? Pembaca tegar blog kita adalah mereka yang gemar membaca .. Kalau satu entri tu saja , bermakna mereka datang sekali saja ke blog kita ..

Lainlah anda sudah berblog bertahun lamanya .. pastinya ada beribu entri untuk digodek kan ? Kalau gitu , ok la.. Tapi kalau blogger baru camana ?

Ini cuma tips dan pendapat aku.. nak ikut , terpulang .. tak nak , tak per.. Cuma dari kajian aku , pembaca bila dah terpikat dengan blog kita , mereka akan cari punca kenapa mereka terpikat dengan blog kita seterusnya akan bercerita pada rakan mereka ..

Berbaloi kan ? Tak perlu berpuluh sehari.. Memadai lebih dari 3 entri sehari .. Pagi .. tengahari .. petang .. dan malam .. InsyaAllah , blog anda tidak sunyi dari pembaca setia ...

Bila mau rehat dari blogging daaa ??

 

Penat.. Celik celik mata .. tengok hp.. tengok netbook.. Tengok blog .. tu je keje aku .. Benda lain tu , mmg la ada gak aku tengok ..tapi blog ni mmg tak lepas lansung .. Apa nak buat .. nak maju , kena la usaha.. Takat orang kata popular jer , tak de makna langsung.. kan kan ?

Tunggu erl , aku update .. naik erl , approve komen ... dalam lrt , approve lagi .. sampai .. jalan kaki aku , approve lagi.. kira mata tu dok tengok hp jela sambil jeling awek awek yang lalu .. hehehe ...

Sampai opis , kalau takde kije sangat , aku update ... kalau ada kije ,wat kije .. hehehe.. kang tak siap kije , aku dikijekan lak ! Hahahah..

Lunch , approve komen lagi.. Cari idea lagi.. Tengok sana sini lagi .. Dasatkan ? Huhuh.. Abis keje , hp masih ditangan .. samada update atau approve komen ... tu je la kije aku ..

Sampai rumah .. gitu gak.. siapkan auto post.. selesai .. baru tidur.. Bila dapat tidur , tu diaaa ..baru rasa nikmat dunia !!!

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI