Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 16 Julai 2011

" Baiklah .. Memang aku sombong .. "

 

Tu la.. mmg aku seringkali dinilai dengan tidak membalas komen .. hehehe ... tapi nak tanya la kan .. berapa banyak blogger lama yang follow blog yang baru semalam atau hari buat eh ??

 

imagehttp://akemisam.blogspot.com/

 

Bukanlah aku nak kata aku ni bagus.. ramai lagi sebenarnya blogger lama yang lagi bagus cuma kita ni tak tau jer .. Kita dok berada dalam 'taman' tu.. camana nak tau ragam di taman lain kan ?

Tu la , jangan cepat nilai seseorang tu dengan pandang sekali jer.. Cuba cuba dekati dia .. Bukan sehari dua untuk kita kenal dia kan ? Pandai pandai la kita ajak bersembang.. Tak semestinya di ruang komen..

Kalau benar berminat , cari je kat FACEBOOK atau TWITTER .. Aku rasa ramai blogger lama layan blogger baru kat FB atau kat TWITTER..  cuma kat blog ni agak terhad.. Yelah , bukan satu dua komen nak reply.. Bila dah reply , di komen lagi.. Bila nak abis kan ? Betul tak ?

Kenangan mengusik jiwa ...

 

Ingat lagi ?

image

image

Pergh.. aku hampir lupa dengan perisan files sharing ni ! Wargkhh.. aku semakin tuaa .. hahaha.. Dulu sewaktu dok gilakan internet ( macam skang ni tak gila dah !! ) , mmg dok mendownload jer mp3 ..

Napster ni seingat aku , users shared dia punya folder pada pengguna Napster yang lain .. Kira boleh amik apa saja lagu yang ada dalam dia punya folder la gitu ..

Skang ni lebih pada web jer.. kena upload dan download di web jer .. Tak tau la kalau ada yang lain .. Aku lama dah tak mendownload .. Yelah , dah guna broadband bergerak.. hahaha.. limited la skit kan ..

Hurm.. Aku lupa langsung kenangan NAPSTER ni.. Rindu zaman MIRC dan ANJUNG CAFE .COM yang mana aku gunakan nickname SLASHER dan SRI LAYANG ( PAI WUNAN ) ! 

" Patut laaaaaaaa !! Ni buat makin benci nihh !!"

 

Aku masuk blog BUI jam 7:54 , dan terkejut bila tengok bloglist ini dengan link entri aku yang memaparkan link entri tuuu.. Grr.. Cuba tengok masa yg terpampang kat situ .. " 11 hours ago "

Biar janggug rebus !!  Warghhhh ...

image Padahal entri aku terkini adalah ..

image

Patut la ari tu ada sorang blogger cakap kat aku yang mana bloglist aku problem.. Heh .. bukan aku sorang jer ..ramai lagi .. huhu .. Jadi trafik aku ni datang dari mana ??  Jom check .. .

image Ooooo.. dari depa ni laa... patut laaaa.. Hurm.. ok la tu.. Lapar la pulak .. pekena nasi kandar pon sedap neh ... Hurm... hurm...

Video : Malaysia vs Liverpool ( 2011 )

 

video dan keputusan perlawanan persahabahatan diantara MALAYSIA (3) vs LIVERPOOL  (6)..

Tiada komentar.. Dah lama agak..  :P

" Pstt... cantik nombor FOLLOWER tu ? "

image

Pinjam sat eh MARY ANN .. Cantik nombor.. tersusun gitu , 789 .. hehe.. selepas aku masuk , jadi 790 .. waaa..tak cantik sudah .. huhu..

Oops... hehee.. saja follow blog bila dah guna UNIFI ni.. Ada yang tanya UNIFI ni apa ? Spesis Streamyx tapi yang ni lebih laju lagi .. Haa.. nak guna term tech kang ada yang tak faham .. Kena terang lagi.. Nak tau , sila ke UNIFI ..

Hurm.. nak basuh keta la.. dah macam kereta kebal dah tu.. huhu.. Tak makan lagi nih .. adeh.. ginilah nasib bila membujang .. huhu... makan pon rasa malas .. haih...

Aku malu atau mereka yang patut malu ??

 

Bila berblog , jangan DOUBLE STANDARD !

 

" Alamak , ada artis kena tangkap khalwat ! .. Best ! Buat entri ni mesti meletop !! "

" Malaysia kalah ngan Liverpool ? Tak heran ..dah tau .. Aku nak buat entri la .. nak hentam pasukan Malaysia .. "

" Si Ben Ashaari wat segmen mengarut ! Hahah.. jom kutuk dia .. best punya neh ! "

3 dialog berbeza tapi membawa satu makna .. iaitu nak mengutuk dan mengkritik ... Mmg best punya.. Yelah , mmg kebanyakkan kita ni gemar membaca gossip , kritik ,kutuk dan apa saja yang negatif kemudian dijadikan topik perbincangan .. Walaupun bukan semua tapi ini boleh berjangkit kepada mereka yang tidak terlibat kerana boleh terpengaruh .. Best pe bergossip gitu ..

Tapi cuba fikir kembali .. Jika mereka ini berbuat sesuatu yang baik , berapa ramai membuat kembali cerita mengenai kebaikkan yang mereka buat itu ?  Takde kan ? Sapa nak baca mengenai kebaikkan .. Sikit je kan ?

Sebab tu aku kata , kita sebagai blogger  , kena bijak .. Jangan sedap mencari isu tapi tak pandai cover semula isu tersebut ! Contoh yang aku baru tadi ialah UNIFI .. Sebelum ni aku pernah kritik UNIFI kerana pemasangan yang melebihi tempoh yang dijanjikan .. Dan jika mereka dah datang dan pasang serta layanan yang ok , takkan tak nak bagi kredit kan ? Kena la bagi penghargaan ..

Jangan pandai mengkritik jer .. Kena bijak menghargai juga .. Barulah orang kata blogger ni bijak belaka .. Bukan mencari isu panas untuk dijadikan entri saja !

Terima kasih .. UNIFI !

 

DSC_0298

Siap ! Setelah hampir 2 bulan tunggu diorng sampai , akhir selesai gak .. Terima kasih pada UNIFI dan kontraktor pemasangan .. Sangat membantu ..  Tanya je apa pon , diorg bagitau mengenai UNIFI ..

Apakah ini bemakna SELAMAT TINGGAL ASTRO ?? Hehehe.. Ye laa.. macam macam cerita ada dalam HYPPTV tu .. pakej sekali dengan broadband tu haa... penggunaan telefon pun percuma .. Telekom ke Telekom la. gayut la sampai terbakar , takde sapa nak marah .. hahaha ..

Bila siap jer , aku try download satu movie sebesar 200MB .. yewww.. sangat cepat .. hahahaa.. Gunakan sepenuhnya .. Ni yang buat aku malas nak keluar rumah lagi nih .. hahaha..

Apa?? Blogwalking ? InsyaAllah aku singgah nanti yer .. tapi nak tinggal komen tu , berat sikit la.. nak jadi FOLLOWER , InsyaAllah.. tunggu aku sampai eh .. heehhe..

Tq UNIFI .. er , kalau terlewat bayar  .. jangan lak cepat cepat potong yer .. macam.. macam.. ala.. macam tuuuuu .. yang tuu tuuu ... hehehe

Dialah Juara SEKOLAH !!

image

Akhirnya lagiii .. hehehe.. ada gak yang menang setelah seharian berlawan ! heheheheh ...

Tahniah AL-HAKIM ! dan juga semua bloggers yang mengambil bahagian... :)

Akhirnyaa... akhirnya... akhirnyaaaaaaaaaaa.....

 

DSC_0296

Sampai gak UNIFI kat rumah aku nehh..

Kasi bakar bunga api sket !!

image

Yeaarghhhh !!!

Kerja-kerja pemasangan bermula .. Lepas ni blog aku nak upload video la.. mau buat vlog sendiri.. Wakahahaha ..

TAKDA MASA ! Aku seorang blogger bukan vlogger...

Tq UNIFI n wife .. dia yg rajin follow up .. harap aku ?? aku ?? Aku ??  Ala , wife aku tu PA aku.. jadi aku bagi arahan je la.. Sesekali aku pon kena arah gak kan .. kan ..

"Kan aku kata dah .. jgn gila glamer ! "

Bila gila glamer , maka glamer je la lebih ! Apa pon tak boleh ... Heheh... Akhirnya , blog bungkus pastu kutuk orang .. Apa cer ???? Takde cer laa...

Memula dulu aku buat blog , aku teruja nak dikenali ramai .. Kot la leh jadi retis dalam dunia maya ni .. Tapi lama kelamaan , aku sedar ... Apa jadahnya aku kejar glemer ni ? Habuk pon tarak ! Kononnya bila g mana mana , orang kenal la.. KONON laaaa .. Caittt ..

Nasib baik tersedar awal skit .. Kemudian aku nasihatkan pada rakan rakan blogger yang baru aku kenali .. Alhamdulillah .. ada yang ikut , dan ada yang buat kepala sendiri .. Tak kisah la kan .. janji kita bagitau dah .. Kang lelebih , diorng kata kita jeles lak ... kita gak kena ..

Apa yang aku nasihatkan mereka ?? Jangan gila glamer .. Glamerkan blog je... Kalau blog glamer , blogger secara automatik glamer .. Yang glamer itu nanti adalah NAMA bukan RUPA ! Beza tu tau !!

Apa yang berlaku skang adalah RUPA yang glamer tapi NAMA tak glamer langsung ! Apa buktinya ? Cer tanya orang yang bukan dalam dunia blog ni.. Tau tak blog sekian sekian ni .. Dan tanya pada blogger yang baru naik.. Kenal tak blog sekian sekian ini .. Dua pengguna internet tapi berlainan kategori .. Mesti ada jawapan yang berbeza ..

Bila NAMA blogger popular , maka akan adalah rezeki masuk ... Percayalah.. ini baru terjadi pada seorang rakan blogger yang baru ceritakan yang dia ditawarkan satu job oleh sebuah syarikat besar .. ;) alhamdulillah ... Dulu dia tercari cari rentak. ... Dah akhirnya dia tau apa yang nak kena buat ..

Itu yang sepatutnya kita sebagai blogger kena buat .. Tapi yang jadi , lain pulak .. hehehe.. tak kisah la.. nanti tersedar la sendiri.. Orang dah ke bulan , kita dok terpusing pusing kat awan ..

Takkan gaduh ngan awek , nak sms polis terus ??

 

Aku sure sangat laaaaa bila bercinta ni , kes kes cemburu selalu berlaku .. Sikit skit gaduh .. bila gaduh , mula la bertekak... tak cukup bertekak , sambung kat sms ... kan kan ?

Terjadi laa pada aku dulu , wife aku ( masa tu tunang ) kena g kursus jangka panjang .. Kursus ni bercampur la lelaki perempuan .. hahaha .. yela .. dulu aku cemburu tak bertempat .. Ada je kes nak dicemburukan padahal takde apa pun ..

Nak dijadikan cerita , ada sekali tu aku 'bergaduh' secara kecil kecilan .. Call tak dapat .. mula la pk bukan bukan .. bersms laaa jawabnya .. hahahha ..bengong tul ...

Dalam dok berlawan sms tu , aku seperti lelaki lain dengan egonya mesti la nak menang kan .. Maka aku pun karang baekk punya ayat .. tapi bila nak send tu , no tel takde lak dalam history tu .. maka aku pun search dalam phone book ..

Jumpa .. terus send ! Huh ... Baru tahuuuu .. nak lawan konon ! ... Sms berbalas 5 minit kemudian ..

" Yelah .. saya bersalah.. saya minta maaf yer " . Ayat yang tertera di handphone aku tu ..

Yeesssss .. aku memang !! Tapi aku pelik .. takkan begitu mudah dia menyerah kalah ?? Tak mungkin .. tak mungkin ...
Aku tengok balik sms tu ...

Dibalas oleh SARJAN A%^@#! dari Balai Dang Wangi !!!! Aku tersalah send ... huhu .. maluuu wehhhhh ..

SELAMAT HARIJADI MYZATUL AKMA

 

image

http://mylifesstoryblog.blogspot.com

Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki ..

Blogger yang rajin singgah dan komen di blog aku .. Dan juga sering join pelbagai segmen aku.. hehehe .. Thank My..

" Kenapa ek otai blogger tak komen kat blogger baru ? "

 

Sebenarnya entri entri ni dah berkali kali keluar .. Aku nak suh baca entri lama rasa cam ... hurm.. tak patut lak.. Kenapa ? Sebab mungkin ada pendapat baru atau pandangan baru dari aku dan juga rakan rakan blogger yang lain ..

Dua entri tadi ( " Aku menentang otai-otai blogger !! " , " Yer , mmg blogger otai ramai yang sombong .." )  takde kaitan dengan mana mana blogger pun .. Aku buat secara umum untuk mengelakkan perselisihan faham antara blogger lama dan yang baru ( semakin hari semakin ramai )..

Hurm.. ada rakan blogger bertanya , "Kenapa blogger lama tak komen blogger baru ? " .. Yeker ?? Sapa tu ??? Kalau dia merujuk MAT GEBU ( dah masuk 6 tahun blogging ) , salah la tu kan ? Ke merujuk pada aku nih ???? Hehhehehe..

Aku ker ? .. Sebenarnya aku lebih gemar jadi silent reader jer... Kecuali jika benar benar aku menurunkan pendapat , maka aku akan buat ... Tu aku la.. Kalau blogger lain , aku tak tau la..

Sebenarnya aku tak berani sangat nak mengomen kat blog orang lain.. Susah wooo .. Aku dah test buat .. Bila aku komen kat blog ni , maka akan ada suara berkata , " Abang Ben tak pernah pon komen kat blog aku " atau " Ala....macam bagus sangat dia ni .. " atau " Berlagak baik ! " .. haaa.. macam macam wooo ... Jadi adalah lebih baik aku masuk , dan follow jer selepas baca entri ( jika menarik minat aku ) ..

Dan sikap aku ni telah menyelamatkan aku yang mana berlaku satu kes ada orang cuba menyamar jadi BEN ASHAARI tapi dengan pantas blogger tu mengesan kepalsuan komen tu kerana tau BEN ASHAARI takkan komen di blog lain ..

Satu lagi pertanyaan .. blog mana yang biasa aku masuk dan komen ? Blog yang semestinya dah beri kebenaran dan kenal akan diri aku ini..  Aku akan masuk dan komen sekali dua seterusnya memberi pendapat mengenai blog itu di FACEBOOK , secara langsung dengan blogger itu ..

Kenapa ? Haih.. semua ni boleh jadi isu .. susah nak komen secara terbuka... PENGALAMAN MEMATANGKAN KITA .. tu je la alasan aku.. harap berpuashati.. Bagi blogger blogger baru , ampun maaf dari aku .. aku cuba yang terbaik dan mana yang termampu saja..

Seperkara lagi , aku masih lagi belajar menjadi blogger ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI