Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 18 Julai 2011

Isu bosan dunia blog ..

Hurm .. malas aku nak bangkitkan isu ni sebenarnya .. Tau naper ? Senantiasa ada ... Kita tak mampu puaskan mana mana pihak pon .. lebih baik puaskan hati sendiri ..

Mungkin ada blogger rasa bila dia punya isu yg menarik ,baru dia nak buat entri ... Ada blogger rasa bila dia rasa nak membebel , maka dia buat entri .. macam aku la ..

Kita kena faham apa itu blog .. dan kena tau, untuk menikmati kemanisan blogging ni bukan dengan sehari dua .. makan masa ! Kena merangkak sebelum boleh berlari ..

Cuba tanya la mana mana blogger sekali pon .. apakah dia rasa dia punya entri masa mula mula dulu dah tip top ?? Berapa lama masa dia ambik untuk mengemaskini penulisannya ?

Blogger yg baru baru ni masih tercari cari rentak .. hari ni dia mengarut , entah esok lusa dia jumpa identiti dia hasil dari mengarut dia dulu ..

Dalam kelas , tak semua pandai , berbakat dan juga berkebolehan .. kita sama sama belajar .. Tanpa kuantiti ,kualiti takkan terhasil .. Tanpa latihan ,sampai bila tak tau di mana kesalahannya ..

Aku dulu copy paste gak artikal .. tapi sebelum aku copy dan paste , aku baca artikal tu .. itu bermakna aku sukakan artikal itu dan nak menghasilkan artikal seperti itu .. Lama kelamaan , aku tk buat dah sbb aku tau apa yg aku inginkan dn apa yg aku nak tulis ..

Jangan pandang rendah mana mana blog pon .. sebelum nak tembak , belek dulu blog kita.

Kalau tak suka, jgn baca .. tak semua org suka makan nasi kandar walaupun aku kata sedap gila ..
Published with Blogger-droid v1.7.2

Tanda- tanda nak beli kereta baru ..

Semalam , aku 'kecurian' kereta kerana kebodohan sendiri .. dan hari ni aku nyaris melakukannya lagi !!

Lepas maghrib ,terus bersiap .. nak g jemput wife kat klia .. katanya dia borong barang lebih dari sepatutnya..wahaha..

Siap.. mana pulak kunci kereta aku neh !! Puas satu rumah aku cari ... Adoi .. ada gak kena balik naik teksi nanti ni kang .. mau cari tisu tutup telinga nanti kalau itu yg berlaku ..

Bertenang ..rileks ... Fikir balik ... Kat mana last aku letak barang ... Hurm ..takde gak .. cari.. cari.. Takkan dlm kereta kot ? Nyanyok sungguh kalau itu yang berlaku ...

Terus mencari .. dan aku amik keputusan .. try tgk kat kereta ... Jeng jeng jeng .... Test bukak pintu kereta ! Walaahh.. boleh ! Mampus gue nanti kalau wife tau .. Pergh , tak tahan kalau perempuan berleter woo ... Cair suar dlm punya !!

Check kat dlm tu .. gulp ! Atas kerusi !!! Argghhh... Nasib baik depan rumah sendiri ! Tapi ada gak kes dlm rumah pon leh kena curik kan ?

Takkan mvyi pon nak curik kan ? Cer curi mat gebu punya 4x4 dia tu ..wahahaha..
Published with Blogger-droid v1.7.2

Hati-hati dengan virus FACEBOOK terbaru !

 

image

Kalau korang bukak online chat di FACEBOOK  , tiba-tiba korang ditegur oleh seseorang yang korang kenali .. Amik contoh BEN ASHAARI JR la.. Aku tegur korang ..

BEN ASHAARI JR tak penah chat dalam english .. tiba-tiba BEN ASHAARI JR tegur korang dalam BI .. Contoh kat atas tu .. Korang pon melayan je la..

imageAkhir sekali dia bagi link .. Kononnya BEN ASHAARI JR la bagi kan .. Korang pon dengan bangganya klik ... Adoi... abis laaa .. Tu adalah virus..

Setakat ni yang aku tau , apa yang berlaku adalah pengambilalihan FB korang jika kalau korang klik.. Aku tak pasti kebenaran tu lagi tapi sekadar mengambil berat terhadap isu ni bagi mengelakkkan rakan rakan pembaca yang punya FB akan terkena ..

Jika korang terklik , ada rakan menasihati menukar password dengan segera .. Aku rasa pon mungkin ada betul kot. Kot la abis semua data di Fb tu di curik kan .. Sapa tau ..

Sekadar berhati-hati .. Bukan salah empunya FB tu tau...

Anak oh anak ..

 

Belum ada rezeki .. Usaha dah .. cuma belum lagi masanya .. Atau aku akan bagi bagi balik jawapan , " Aku bukan Tuhan .. " .. Itulah jawapan bagi mereka yang dok tanya " Ko bila lagi nak ada anak ni ? " ... Adoi.. Takkan abis punya ...

Sampaikan niat nak kawin tu pon dah jadi lain .. Kawin semata mata nak berkeluarga ? Mana cinta ? Mana rindu ? Tau , nak buat anak.. Bila ada anak , nak besarkan anak.. Sekolahkan anak.. Anak anak anak...

Memang betul .. Waris .. zuriat.. Tapi dah lupa ke saat bercinta dulu ? Konon kalau dah halal nanti , nak pusing dunia .. Nak berdating siang malam .. Bercumbu rayu setiap saat ..

Tapi bila dah halal ? Setahun dua .. ok.. Bila dah ada anak ? Dimana kasih sayang ,romantik  dan cinta ? Apatah lagi rindu ? Dalam kepala memasing adalah anak ..

Maka apa yang berlaku ? CURANG ! Sapa bersalah ? Maka mulalah menuduh .. Si laki tuduh si perempuan dan begitu sebaliknya .. Apa yang tak kena ? Hubungan yang sudah tiada lagi mesra .. Lakonan semata mata .. Kasih sayang kerana hubungan yang dah lama kerana anak .. Tiada lagi kerana cinta yang terbina saat mula berkenalan atau mula jatuh cinta ..

Kan ?

Wah.. aku dah jadi ejen ADUAN RAKYAT !

 

Hahaha.. gila.. boleh panas isu ni.. Silap silap kena carik dek samseng tu ... huhu.. Tapi aku perlu dedahkan .. kalau tak , ramai lagi jadi mangsa ..

Di TERMINAL BERSEPADU SELATAN yang terletak di Bandar Tasik Selatan , Kuala Lumpur sejak akhir-akhir ini menjadi tumpuan ejen jualan lansung yang serupa macam gores dan menang ..

Aku tak pasti cara mereka tapi modes operasi dia serupa macam gores dan menang .. Mencari mangsa kemudian diserbu ramai ramai .. Mangsa mereka biasanya wanita yang kelihatan boleh 'dimakan' ..

Waktu mereka beroperasi adalah di sebelah tengahari dan petang .. Ini kerana waktu tu tiada pihak berkuasa meronda berbanding pada waktu pagi ...

DSC_0315

DSC_0321 

DSC_0318

DSC_0319 

Gambar diatas sekali tu , jejantas yang sering menjadi tumpuan mereka dan mereka yang kali pertama atau asing di situ akan dikenalpasti menjadi mangsa ..

Kelihatan mereka sedang mengoda salah seorang mangsa .. Cara mereka mudah .. memula mereka bagi macam satu kad .. Kalau kita amik , mereka akan ikut ikut dan terus bercakap.. Dan kawan mereka yang berada di depan akan halang perjalanan kita seterusnya mendengar cerita mereka .. Kira nak tolak balik pon susah .. diorng mmg akan paksa..

Kumpulan mereka ramai disitu .. Diharap pihak berkuasa dapat mengambil tindakan segera atau tempat tu bakal menjadi kawasan ngeri bagi mereka yg ingin ke TBS itu ..

" Woi tepi .. Tu port aku ! "

 

Tu anak buah aku yang gemar mengekori aku kalau aku balik rumah mak aku ... Cerita tu kat SINI

bas

Nampak tak tempat duduk kat belakang sekali  belah kanan , tepi tingkap tu ?? Hehehe.. Tu la port aku dulu.. Kalau sapa sapa duduk situ , mesti kena halau .. hehe..

Tak laaaa.. iskh.. nak duduk ,duduk je la.. Diorng bayar .. aku naik percuma .. maklumlah bas sekolah mak aku .. hahaha ..Tu la dia .. kenangan ..

Alhamdulillah.. dengan idea bapak aku ni , dia buat bisnis bas sekolah hinggalah ada beberapa bijik bas dan kesemuanya di uruskan oleh adik beradik aku gak .. Aku nk join tapi bapak aku tak kasih .. Lagi best keje sendiri dari keje ngan orang .. Mmg la penat , tapi sendiri bos sendiri kuli ..

Hurm.. masih ingat lagi , dari tingkatan 1 hingga 5 aku naik bas ni dan yang pandu tu , mak aku atau bapak aku .. Ada bas satu lagi yang lebih besar dari ni ( ni size bas mini ) tapi tu menghala ke jalan lain .. Dan bas tu awek ramai siuttt.. Bas ni semua jantan dan budak sekolah rendah ! Grrr.. bosan..  Kira suku sakat aku gak la naik.. maksud aku , kawan kawan aku .. Ganas tapi naik bas sekolah ! Boleh ?  hahahhaha....

Kenangan oh kenangan ...

LIPAS punya hal.. Dia sudah menang ..

 

image

http://www.areliff.com/

Tahniah Bro ! Ini segmen di FACEBOOK semalam ... Hehehe...

Rindu ....

Dengan berbaju kemeja , niat ke pejabat ..akhirnya aku melencongkan diri ke rumah mak aku yg mana kat situ ada dua orang anak buah yg boleh buatkan tekanan darah tinggi aku menjadi rendah ..

Melihat dan melayan diorg walaupun nakal mengingatkan aku sewaktu kecik dulu .. hurm .. biasa la kan ..budak-budak ..

Terhibur dan rasa tenang selepas bergumpal seketika dengan diorg ..Yelah, dua hari cuti aku duduk rumah jer .. nak g jumpa diorg sah sah diorg dibawak berjalan ..

Dua org anak buah aku ni mmg mengimbas zaman kanak-kanak aku ... Hurm , ingat nak bawak je balik tadi si abang tu kejap tapi kang meraung lak nak mak dia.. huhu.. satu keja lagi nak antar balik ..

Hidup mesti selalu happy walaupun dalam keadaan duka ... Segalanya adalah sementara ..isikan dengan kehidupan yg benar benar kehidupan ..
Published with Blogger-droid v1.7.2

Akhirnya jumpa gak anak SETH TAN !

 

IMAG0328

Apa ? Takde kaitan ?? Sapa dia ni ?? Ohh.. ok... nak tau sapa dia ni ??  Cer baca kat SINI ... ehehe .. Malam tadi kira berdinner sekali ngan UJANG dan YANA .. Broframestone pon ada la..

Wahh berdinner sesama blogger gitu .. hehehe .. Oh.. Ingat lagi komen si REENA ni kat entri INI ..

" hahahaha! guling2 gelak..
rina plak pikir pe tau abg ben.
lelaki yg seperti ini hanya ada dalam drama/novel je..
semua nak nampak sweet! dari awal sampai abeh.. huhu!
*bangga sebab nama Seth Tan macam nama saya.. Reena Tan.. yay~ *poyo*

Bestkan blogging ? Bukan semata mata duit jer ...

" Arghh.. kena curik dah kereta aku ! "

 

Lepas dinner bersama rakan rakan blogger tadi ( entri tu pas ni ) , aku pon gerak ke kereta aku .. Tengok jam , dah lebih kul 10 malam .. Adoi, dah start dah cerita feveret aku iaitu TOY STORY 3 .. hehehe...

Sori la yer ... aku peminat kartun walaupun dah tua bangka.. Apa nak buat , dah fanatic.. hehehe.. nasib baik tak pakai baju dia kan ? Kalau pakai tu camana la orang usha aku eh .. heheeh.. Baju Toy Story .. Buzz Light Year .. waaaaa...

Keluar dari restoran Ali Bistro yang dah macam restoran bapak aku punya tu ( ari ari dating ngan member/wife , ke situ jer ) terus ke tempat parking kereta yang biasa aku letak ..

Erk ... alamak ... takde kereta aku ?? Mampus aku .. Letih aku nak dengar leteran wife cam ni .. Adoi... Nak kena g balai polis lak.. Dan ini bermakna esok tak yah g keje.. Best gak tu .. alasan kukuh ni..

Tapi ...  betul ke aku parking kat sini ? Sat nak ingat balik .. hurm... hurm... Betul la.. Eh , sat.. aku parking kat sini petang tadi.. Malam ni aku parking.. er ..

Aku pandang kat nun di seberang jalan sana.. Oh .. tu kereta aku ... hehehe.. bikin gempak lebih la aku nehhhh .... Mmg dah begini aku.. Parking kat tempat lain pastu g cari kat tempat lain.. Kesudahannya , " oh , kereta aku kena curik ! " padahal ....

Al-Fatihah .. Ahli Parlimen Titiwangsa meninggal dunia ..

 

Ahli Parlimen Titiwangsa daripada PAS, Dr Lo'Lo Mohd Ghazali meninggal dunia di Hospital Selayang malam ini kerana menghidap barah.Allahyarham berusia 53 tahun. Jenazah Allahyarham sedang diusahakan untuk dibawa ke Masjid Al-Akram, Dato Keramat. - BHARIAN

imageBlog Dr Lo'lo  .. http://docpearl.blogspot.com/ 

AL-FATIHAH

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI