Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 19 Julai 2011

" Depan baik , belakang kalu serupa duri .. "

 

Entah ... sewaktu melepak dengan bloggers  terutamanya yang rapat dengan aku , pelbagai cerita yang diceritakan .. Umpat ? Malas la nak mengumpat cuma borak biasa..

Rupanya-rupanya dalam dunia blog ni pon ramai dok menikam dari belakang secara diam diam .. Erk , ramai gila babas tu tak la tapi mereka ni dah punya pengaruh begitu ..

Kenapa ini berlaku ? Gila nak berkuasa ? Duit ? Atau perempuan ? Ok.. part perempuan tu melampau la kan .. heheeh .. Hurm.. Pelik ? Tak .. itulah manusia .. di mana manusia berkumpul , di situ gak ada syaitan .. Kalau dah takde topik perbincangan ilmiah , sebaiknya beransur la kan ?

Tapi tak semestinya gak .. Kadang-kadang bila berbincang bab ilmiah ni pon leh bergaduh .. Nak kata taksub pon tak leh kata ..Punya pendapat masing masing .. Aku amik kes pendapat pandangan ulama masa kini ... Ada yang tak kata betul , ada yang kata betul .. Maka keluarlah pendapat masing masing ..

Akhirnya sapa pening ? Kita gak.. Masa tu la syaitan mencucuk ... kan ? Macam aku , akhirnya aku tau .. Yang pura pura baik dulu , kononnya serupa pak lebai bila berbicara , hampeehh dari mula ! Adoi.. aku tak tau nak kata apa dah .. Terima je la kenyataan aku dah kena main !

Adik beradik GREEN LANTERN menjadi FOLLOWER aku ! Wah.. terujaa..

 

 

image

image

GREEN JADE - 16,617

image

  GREEN GIRL - 16,616

Menariknya , kedua dua GREEN ni sebelah menyebelah .. haaa... bukan senang wooo ... Amacam ?? Takat artis follow , takda makna !!   Betul betul betul ... Eh...

Komen Pilihan ...

image Sapa ?? Klik SINI

" Kalau saya yg drive mesti saya bagi Ben,,, Mak saya ajar bagi je peluang kat pejalan kaki. Diorang lagi susah dari kita yg sedap ber air cond kat dalam kereta ni..
saya ada kawan, aritu naik kereta dengan die. Malam, hujan lebat, masa nak masuk simpang ke Hostel, ada sorg dak lelaki foreigner nk melistas laju laju. Kawan saya dengan penumpang yg lain ni duk maki lelaki tu.
Saya diam je bila diorang dah senyap saya cakap kat mereka lembut, nape maah marah ni, tak kesian ke kat luar tu dah lah hujan, malam pulak tu, foreigner pulak tu. Ape salah kita yang senang dalam kereta ni berhenti sekejap.. korang nak suruh die tggu berapa lama dalam hujan tu untuk melintas... " sambung di SINI

"Heeelp.. aku putus cinta neh .. "

 

Putus cinta ?  Haaaa ??? Putus cinta ??? Biar tembikai ??? Huk aloh.. Kalau putus cinta apa jadi eh ??? Haaa... aku pernah buat entri putus cinta ni .. Jom recall ...  Lelaki lebih sengsara dari wanita bila putus cinta dan Cinta oh cinta ... Eh , ada lagi ... hehehe .. Putus cinta ... Haa... blog jiwang rupanya aku ni... Ler , ada lagiii ... Wanita Bila Putus Cinta dan Kita lupa ibu ketika .. dan Biarkan segalanya berlalu .. 

Mak aihhhh... banyaknya... ni macam aku tak perlu jelaskan lagi dah .. segalanya dah tercerita dalam blog aku nih .. Erk , aku tambah la skit boleh ?

Kalau aku kan , putus cinta kan ... aku cari je lain.. Tak sampai sebulan , aku pastikan ada pengganti dah .. Haaa .. lebih lagi bila ada blog ni , bila dapat pengganti , aku tepek muka awek baru aku tu besar besar .. Siap buat header laaa .. Bukan header jer , banner , giveaway dan segmen ! Saja nak tunjuk kat bekas awek yang aku boleh idup tanpa dia ( konon ) ..

Eceh.. aku cerita beria jer .. Aku kan dah kawin .. Ni aku andaikan kalau aku ada awek la.. Zaman bujang dulu la.. La ni tak la.. Nak mampus ??? 

Buat mereka yang putus cinta tu , baca entri entri yang aku bagi tu.. harap dapat sesuatu dari situ .. Tak guna seksa diri sendiri untuk cinta yang sekadar awan lalu atas kepala ....hehehehe.. ok ? tamo nanes nanes yer .. Nanti Beben tanjaatt lak ... okeh ? Tanjat sbb buruk benor rupe tu haih.. okeh ?

Sombong gila itu perempuan !

Wargkhhh.. tak padan dengan jelita tapi sombong banget macam aku nak ngorat sangat !

Tu baru dpt stering kereta .. kalau dpt stering kapal UFO ? Mau lagi kerek wooo ...

Bukan apa.. tadi tu haa .. aku nak lintas jalan .. tunggu jln ada ruang skit untuk aku lintas .. aku nak lintas la kan..

Haaa..ada ruang .. bila aku melangkah , lagi deras kereta tu meluru ! Aku berhenti .. Perempuan drive ! Takpa ..sabaq...

Sekali lagi ... Aku nak lintas .. sama gak !! Mak aihh .. perempuan gak .. adoi .. awat sombong sangat neh ??

Aku lintas gak ! Tak kiraaa.. dia perlahankn kereta .. Aku kasi jeling skit sama dia.. Weeekkk ..

Seberang sana lak.. aku lintas.. kereta tu berenti .. kasi pejalan kaki lintas.. tengok dlm tu ...lelaki ..

Waaaaa.. lelakiii gak prihatin kan ? Yolaaahh tak semua tp ni kejadian baru lg .. Aku bukan wat survey lg jd kesimpulan td berdasarkan situasi td tu jer ler...

Bagus lelaki kan ?? Lalala
Published with Blogger-droid v1.7.2

Logo baru KELAB BLOGGER BEN ASHAARI ..

 

Setelah setahun lebih KELAB BLOGGER BEN ASHAARI tu ditubuhkan dan punyai lebih 10 ribu ahli ( majoriti bloggers ) , maka aku cadang nak tukar ke logo baru...

imageHaaa... atas ni logo lama ... Logo baru ? Haaa.. ada 3 contoh .. korang rasa mana yang paling ok ? Hehehe... Sebelum tu mesti ada yang nak tau punya kan , kenapa aku nak tukar logo ? S.A.J.A ! Hehehe.. ok tak jawapan ?

Takde la .. dah boring dah tengok logo lama tu.. Nak buat pembaharuan .. Hurm.. pastu nak tengok apakah logo baru ni sesuai dengan baju yang aku nak try jadikan realiti tu..

Oh ya , pasal baju .. mamat yang plan nak buat baju tu , senyap terus .. aku tak tau apa jadi dengan dia .. koma ke  apa ke ...  tak tau la.. aku try call dia , tau tau perempuan.. dia kata salah nombor.. Hahaha.. macam macam .. Pelik ? Lama dah aku pelik ..

Ok ok.. aku nak mintak tolong korang.. pilih logo mana yang sesuai .. Komen kat blog aku ni.. nak tau gak citarasa korang .. Kalau ada yang berminat nak buat logo untuk kelab ni pon boleh je.. bagitau .. Kita buat undian , mana yang sesuai ? Nama pon kelab blogger pon kan ? BEN ASHAARI ? Dah aku pengasas.. hehehe ..

Jom p tengok kat sana pastu mai balik dan bagitau aku mana yang ok , boleh ? Klik SINI ... Jutaan terima kasih buat MAS AHMAD  SAFWAN kerna sudi meluangkan masa buat logo tersebut ...

Jom .. Segmen bermula ..

 

Segmen ni mudah .. apa yang perlu blogger lakukan ialah memilih 3 blog dari senarai INI .. Haa... TETAPI !!!! Ada tetapinyaaa ...  Korang kena ulas sedikit mengenai blog pilihan korang tu .. Haaaa.. mudah je kan ?? Tu jer ... Tapi ada syaratnya .. Serius berbaloi kalau ikut betul betul ..

Buat satu entri ...

  1. Letak header BEN ASHAARI BLOG dan tajuknya : BEN ASHAARI ,AKU PILIH 3 BLOG INI KERANA dan linkkan ke entri ini..
  2. Sila senaraikan 3 blog tersebut dan bagitau kenapa blog itu menjadi pilihan anda .. Ingat , jujur dalam ulasan anda itu. Sapa tau , dia mungkin terharu kan kan ? hehehe .. dan kembali lawat blog korang .. haaa... sapa untung ? korang gak kan ?

Selepas tu , g kat blog yang yang korang pilih tu , tinggalkan komen dan url anda , bagitau yang blog mereka menjadi pilihan anda ..

Senang kan ? Tutup kul 5 petang ni.. Tiada penyenaraian url ..

Antara dua dunia blogger

 

image Proton Inspira

image

Mitsubishi Lancer

Sama tapi tak serupa kan ? Tadi kat Putrajaya , kedua dua kereta ni bersebelahan antara satu sama lain .. Mmg aku teringin nak nak tengok apakah perbezaan kedua dua kereta ni ..

Aku bukan mat kereta .. Jadi aku tak tau perbezaan tu dari segi teknikal atau mekanikal .. Bukan bidang aku .. Tapi bila dah depan mata tu , aku nampak la perbezaannya dari segi fizikal ..

Selama ni aku dok tengok INSPIRA dan dok cari apa yang tak kena dengan kereta tu sedangkan body kereta tu sama jer .. Dan peluang untuk mencari kelainan itu terpampang di depan mata itu pon hanya di bahagian belakang kedua kereta tu ..

Hanya sempat nampak dua saja ... Yang pertama , lampu yang lebih terang pada Lancer dan warna yang lebih menarik dan 'hidup' berbanding INSPIRA yang lebih nampak malap atau 'mati' ..

Bukan nak membezakan.. Harga pon jauh mahal lagi dari INSPIRA cuma aku nak cari kelainan yang sering bermain di kepala aku.. dan aku dapat jawapannya .. Jika nak bagi sama , tukar cat dan lampu.. Part lain aku tak perasan.. sori , aku bukan pakar ..

Itulah dunia blog .. Jika blogger diperbandingkan antara satu sama lain , akan ketara nampak perbezaannya .. Patut atau tidak ? Sebenarnya apa yang boleh kita buat ialah layankan jer  , nikmati kedua duanya ... Masing masing ada kelebihan dan kekurangan .. Tak perlu nak bandingkan jika kita sendiri pon berada di satu peringkat yang mana KITA SAMA JER WALAUPUN TAK SERUPA ...

"SEMENTARA ? Hurm.. terhina giler .. "

 

Hurm.. 5 tahun ? 7 tahun ? 10 tahun ? 20 tahun ? Jika itulah tempoh masa berkorban untuk negara namun masih lagi berstatus SEMENTARA , sememangnya terasa amat terhina gila ..

Pelbagai janji manis diberikan untuk menaikkan semangat namun akhirnya janji tinggal janji .. Bersabar ? Puas sudah ... jangan sampai memberontak .. Kalau memberontak , satu sen pon tak guna ..

Bayangkan mereka yang lahir di sini .. masih memegang status SEMENTARA sedangkan sudah menumpahkan darah serta peluhnya untuk membangunkan kawasan tu .. Apa yang dia dapat ?

" BAGUS ! "

Tu je ? Boleh ke dia hidup dengan BAGUS  tu ?? Haih ... inilah hakikat yang kita terima .. Sememangnya manusia mengamalkan sikap DOUBLE STANDARD .. Yang pemalas , disusukan .. Yang rajin , dikulikan .. Akhirnya hilang permata .. Yang disimpan cuma kaca sekadar berkilau diwaktu ada cahaya ..

SAYONARA !

"Alamak .. salah orang ! "

 

Panas barankah orang kita ? Atau terlampau ambik beratkah orang kita ni ? Orang kita ni maksud aku , rakyat Malaysia .. Kenapa aku kata gitu eh ?

Aku bagi senario dia eh .. Ada satu kejadian ragut ... si peragut tu lari , kemudian diberkas orang ramai .. Maka , tanpa tunggu pihak polis , mereka dah amik tindakan dengan membelasah si peragut tu bertubi-tubi .. Alasan mereka ialah , peragut tu penjenayah dan patut dibelasah .. Atau peragut tu mungkin boleh mendatangkan kecederaan ..

Kedua , berlaku satu kes kemalangan kereta di satu kawasan taman perumahan atau kampung .. Kereta tu telah terlanggar seorang penunggang motosikal .. Mangsa telah tercedera  .. Manakala pemandu kereta tu telah memberhentikan kereta untuk menolong mangsa tadi tu .. Orang kampung datang ramai ramai .. Rasa rasa apa jadi ?

Pukul dulu baru tanya kan ? Cepat benar kita jatuhkan hukum kan ? Untuk senario pertama , mmg benar dia peragut .. mmg benar dia bersalah .. Tapi sapa kita nak jatuhkan hukum ?? Sapa kita nak belasah dia ? Kalau kita belasah dia , apa beza kita dengan dia ? Sama je la kan ? Kalau benar dia mencederakan mangsa... Tangkap dan bagi je pada polis.. Kalau dia melawan , barulah ada alasan .. Mempertahankan diri .. Tapi yang berlaku biasanya adalah , suka suka belasah orang .. Pastu bangga lak tu bila cerita balik .. Aah.. bangga pukul orang eh ? tu pon bila ramai ramai .. Cer sorang sorang ?

Kes kemalangan .. Hurm... tu pasal diorng kata , kalau laggar orang kat kawasan kampung , cepat cepat lari g balai polis berhampiran.. buat report.. kalau berenti , sah sah kena belasah .. Camana tu ? Nak salahkan sapa ? Kadang kadang kita tak tau punca.. Entah tayar meletop .. Atau masalah mekanikal yang lain .. Tau tau driver kena belasah .. Hurm..

Kalau kena kat orang lain , cepat je bagi keputusan .. kalau kena kat batang hidung sendiri ??

Teringin nak jadi artis blog ke ??

 

Hurm ... korang perasan atau tidak ? Tujuan berblogging ni ada banyak .. Tapi lebih tepat adalah untuk mencatit kegiatan harian kita .. Bukannya tunggu ada isu menarik tergempar dunia atau kita terjumpa Justin Biebir kat restoran Ali Bistro ,baru nak blogkan ..

Bagi aku mudah .. Apa saja aku nak tulis , aku tulis ... Asalkan takde carut marut , caci maki atau sebagainya .. Sbb apa ? Sbb aku tau sapa yang baca blog ni .. Budak sekolah pon ada ...

Selain dari tu , aku jugak tulis kata hati aku .. Apa yang teringin aku nak luahkan , maka aku luahkan di blog tetapi dengan berhemah .. Teringin gak nak maki hamun tapi wat pe kan ? Dapat dosa jer ...

Maka entri aku sehari tak terbilang banyakkan .. Sebab aku masih celik .. Hati aku masih berkata kata .. Jadi , bloglah medan tumpah darah jari jemari aku ..  Kualiti atau tidak , persoalannya adalah , bermanfaat ke tidak sebenarnya entri tu ? Walaupun sekadar aku bagitau , esok hari Rabu .. Mana tau ada yang terlupa esok hari rabu dan ada meeting atau exam ?? Walaupun sebesar kuman info kita tapi mereka tetap hargai .. Jangan tunggu macam nak buat artikal untuk muka depan akhbar baru nak post .. Kena sedar diri la skit .. Dari macam tu , baik amik PhD jer .. Si EQ tu pon , ringkas gila je entri dia .. tu amik PhD tu .. tarak kecoh pon ..

Arghh.. lepas dah update , maka rajin rajin la cari topik baru .. Bukan g abiskan masa dok lepak kat kedai kopi dalam internet tu sambil berbual cara yang takde pekdahnya .. Ingat bila dah jadi blogger tu , automatik kira dah jadi artis la eh ? Semua orang kenal ?

Jangan fikir gitu ... Terlalu jauh lagi perjalanan hidup seorang blogger .. Pengalaman perlu dilalui untuk menjadikan jiwa seorang blogger itu kental dan cekal bagi menghasilkan entri yang lebih bijak dan berinfomasi pada masa akan datang ..

Jangan gilakan populariti .. Biar blog je popular .. Blogger  tu , kemudian kemudian jer .. Jangan buang masa dok kejar populariti.. Takkan popular kita kat hollywood tu.. takat artis drama pon belum tentu baca blog kita ..

Tapi bila orang sebut nama blog kita , dia akan sebut .. AKU BACA BLOG TU ... dari kata , oh , blogger yang cun/ kacak tu ehh ...

Kerana gila blogging , aku selamat dari di saman !

 

Alhamdulillah .. wife selamat tiba di KLIA dan aku dah pon jemput dia .. Sewaktu dalam ERL dan menuju ke Putrajaya , wife bagi aku satu sampul surat ...

Dalam kepala .. waaa.. dapat duit ! Mesti beratus atau beribu.. leh gak tambah beli lensa baru untuk dslr aku tu.. hehehe ... Sekali bila aku bukak .. Nampak ada gambar kereta Myvi kesayangan wife .. Waahhh ... gambar kereta  dalam surat tuuuu.. Takkan pasal blog pon , kereta pon tumpang glemer ????

Pastu aku belek betul betul ! Waaahhhh .. ni surat saman !! Adoi .. sah sah aku kena bayar .. Yelah , aku yang suka pandu laju laju ... mesti la aku yang kena bayar kan ?

Sekali aku tengok tarikh dan masa ... Waaa... biar jagung rebus ! Ni bukan aku drive ni !! Time ni aku dok blogging dalam kereta ..  wife yang pandu !! Dia beria kata bkan .. Aku bukak blog... tunjuk bukti ! 11.07 masa disaman.. entri aku , 11.17 !! hahahaha.. entri pasal lagu SLAM !! aku selamat !!

Sila bayar yerrrrrr ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI