Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 21 Julai 2011

Ego sangatkah kita ??

 

Perlukah ? Perlukah kita ada ego dalam diri kita yang mana akhirnya menyusahkan diri kita sendiri ? Kononnya pemaaf namun di lubuk hati masih terpendam rasa dendam atau terpahat luka lama .. Perlukah semua itu ?

Hurm.. aku seorang yang pendendam .. seorang yang mudah marah .. Cepat terasa hati .. Geram .. Buruk sangka .. dan banyak lagi penyakit negatif ada di dalam hati aku ni .. Tapi itu dulu .. Alhamdulillah , masa mengajar aku erti kehidupan ... Setiap saat amat berharga bagi aku .. Setiap saat satu sedutan nafas ... Andai kesalahan itu merupakan satu kesilapan , sapalah aku untuk menghukum sehingga ke akhir hayatnya ? Sedangkan nabi ampun umatnya ... ni kan kita pula sesama kita .. Jangan lupa , nabi pon manusia.. Lagi besar tanggungjawab dan peranannya .. Malah setiap langkahnya adalah kerana Allah S.W.T... Kita ?? Camana kita ?

Hurm.. aku seorang hamba yang cukup hina dan cukup kerdil di sisi Allah.. Terlalu cacatnya aku ini .. Aku belajar memperbaiki diri sedikit demi sedikit .. Aku tidak inginkan kesempurnaan .. Aku cuma inginkan rahmat Allah.. Aku cuma inginkan keberkatan dariNYA .. Aku tau hidup aku di atas dunia ini cuma sementara .. Entah sebentar nanti aku mati.. entah esok aku mati .. apakah gunanya segala ego itu ? Jika ego itu mampu menahan aku dari mati , mmg aku mahukan ego itu ..

Aku tak mahu ada benci dalam diri ini.. Aku tahu aku tak boleh menghalangnya tapi aku boleh menyekatnya .. Aku perlu ada kesedaran diri .. Aku perlu tau aku ini manusia .. Kau pon begitu juga ..

Kapal mana yang sempurna ? Bila berada atas lautan , pastinya akan berkarat jua... Jika tidak mahu berkarat , letak saja dalam muzium .. Sedarlah diri kita ... Selagi ada sifat negatif dalam diri , selagi itulah tubuh kita tidak sihat .. Kanser hati paling nazak ..

Hurm.. Biar berparut berkali kali .. Kerana kita tau itulah perjalanan hidup kita .. Terima ketentuanNya .. Kita tak inginkannya tapi itulah dugaanNya .. DugaanNya itulah tanda kasih sayangNya .. Apakah kita leka ? Apakah kita lalai ? Pada sapa kita merintih merayu tatkala dugaan menimpa ? Lihat mereka yang ketawa mengilai ngilai di kala melakukan segala dosa .. Apakah mereka ingat Tuhan mereka ? Kita ?

Hurm.. insaflah manusia.. insaflah BEN ASHAARI .. kita sama walaupun tak serupa ..

Kebosanan Sabtu ni ??

 

Apa kata singgahkan diri anda dan keluarga di PWTC , Kuala Lumpur ... Ada apa ?? Sempena Tilawah Al-Quran Antarabangsa , ada booth dibuka .. Ada jual buku dan macam macam lagi .. Haaa... jangan sia-siakan woooo ..

278277_244235315600112_100000409372347_921324_666621_o

Lepas ni , tiada lagi info mengenai pameran yang berlangsung di PWTC kerana aku dah pindah pejabat.. huhu.. cedeyyy.. cedey.. dah la best sbb surau kat bawah buat solat jumaat .. Tak yah g jauh jauh dah .. turun lif jer.. Pasni kena g masjid Besi nun kat Precint 2 , Putrajaya tu ..

image Tarawikh nanti pon g sana je la kan ? hehe.. InsyaAllah ..

Komen Pilihan ...

 

imagehttp://queenofbutterfly.blogspot.com/

Komen yang dipilih dari entri INI

Patutlah aku mimpi dapat RM500 !! Laki bini lak tu !!

 

Nak nanes sat bleh ???  Hehe... semalam aku mimpi la kan .. Orang kata tak baik cerita mimpi ni.. Tapi tak jumpa la pulak dalil kata tak leh cerita mimpi kat orang .. heheh .. Maka aku pon cerita la kat korang neh.. kalau ada dalil tu , nanti aku delete la yer .. hehehe ..

Citer dia gini .. Semalam ada la orang bagi duit dalam envelope kat aku.. katanya duit raya .. Wahh.. belum puasa dah dapat duit raya .. Masyukkk... ( ke duit iklan ni ? ) .. Tapi dia kata duit yang dalam envelope satu lagi tu , bagi jer la sapa sapa .. Erk.. aku nak bagi sapa ni ? Tanpa citer banyak aku niat dalam hati ,sapa tegur aku dulu , aku bagi.. Kira rezeki dia la.. Ni dalam mimpi tau ! haaa..

Baru la dok hitung.. Wah.. 500 + sedia ada , leh sambar dah lens ni .. Waaahhh .. i loikeeee... Baru nak g kedai nikon untuk sambar , tiba-tiba satu ngauman kuat ibarat halilintar membelah bumi ditelinga aku ..

" Abang , bangun ! Lewat dah .. " Jeritan batinku.. eh.. jeritan wife lembut ditelinga ( kang aku cakap kuat , dia sms aku suruh tukar punya .. hahahaha )

Huk aloh .. Kot ye pon , kasi la aku beli lens tu dulu walaupun dalam mimpi tu.. baru la besh kan ??  Tak pe la.. takde rezeki aku .. bangun je la.. tengok jam baru kul 6.15 .. Grrr... awal lagi neh.. hehehe.. Awal la sangat kan ?

Sampai kat opis ... ada pm di FB aku dari seorang rakan pembaca blog aku .. Dia mintak email aku.. katanya nak bagi hadiah .. Waaa... takkan nak kirim peti ais kot melalui email ? Hahaha.. guwau jeee ..

Tau tau .. dia bagi ni ..

" Salam abg ben, maafla gift yg saya nak send tu besar sgtla, nanti saya uplod dlm 4 shared. Harap abg sudi terima Kaspersky Internet Security 2011 dan ini Activation Code nya : ( takkan aku nak tulis gak kan .. gila la aku kalau tulis )  Code ni adalah asli, abg ben boleh tengok gambarnya, saya ada uplod dalam FB ni. Kaspersky ni untuk 3 user, dah pakai 1 user, ada lagi 2 user untuk abg ben guna. Setupnya abg ben boleh download dekat laman web kaspersky atau tunggu file setup tu saya siap uplod dalam 4 shared."

Terharu gue... ni dah lebih dari RM500 walaupun tak sampai .. Ke sampai ? Tak pernah beli .. biasa guna lanun mata satu punya.. hehehe.. pirate laa..

Buat saudara Edi , terima kasih atas pemberian tersebut.. Nak bagi backlink takut nanti dia nak low profile .. Terima kasih , sekali lagi ... Nak p toilet sat.. nak nanes.. terharu ..  Dan aku dapat invitation woo.. tu nanti citer... nak nanes dulu...

Tanjat beben.. huhu..

Waaaaa... ramainya blogger baru !!!

 

Seperti yang aku duga .. mmg ramai blogger baru lahir dalam bulan ni.. ke lama dah lahir tapi tak aktif ? hehehe.. Guwau jer ler .. Tak kisah baru ke lama , yang penting 1 bidang yakni blogging.. hehehe

Berdasarkan follower dan juga entri , aku dapat tangkap la yg mereka ni masih baru dalam dunia blog .. Tapi jangan sangka baru ni KOSONG wooo.. ada yang entri mereka serupa macam bertahun dah pengisiannya .. haaa...

Jadi tadi aku ada buat satu segmen la .. Segmen untuk kita dan mereka saling kenal mengenali .. Merapatkan tali silaturahhim sesama blogger .. Bukan suh buat skandal yer ! Buat kawan .. Cam aku ngan Mat Gebu , Shahazrin dan ramai lagi blogger ... Nak sebut ramai ramai , kang ada yang terlepas pandang .. mau menitis air mata ..

" Ben tak ingat kat aku dah .. "

Huwaa...Aku ini insan yang lemah .. ingatan pon lemah.. Tapi bab saman , aku tak lupaa.. semua wife yang buat ! Hahahahah.. walaupun duit sama sama , tapi yang penting adalah , milik siapakah kesalahan itu ? Hahahaha.. Tu laa.. cakap orang bawak laju laju.. skang tengok sapa kena saman ??? Hahaha.. OK.. tak leh gelak lebih lebih.. nanti aku kena balik rumah jalan kaki.. hahahah...

Sambung.. ok ok.. jom kita gegar blog kawan kita tu.. Baca dan kalau berminat , follow ! Jangan baca , kutuk lak.. kritik skit skit boleh la.. Nak puasa dah ni.. kena jaga mulut dan hati tu.. Bukan takat berbanyakkan amalan je tapi belajar kurangkan dosa gak .. kan kan ?

Jom singgah SINI

Booooo !!! Booooo !!! Booo !!!

 

image

Gulp !!!

image  Waaaaaaaaaaaaaaaa !!!!

image

Seringkali mereka kata lelaki makin tua makin gatal... kan ? Apakah lelaki saja ? Bagaimana pula dengan perempuan yer ? Pendapat korang camana lak ? Ada sebarang pengalaman atau ternampak mahupun rakan rakan pejabat yang terlibat dengan skandal tiket ke neraka ni ?

Jap ada ... pastu takde ??? huwaaaa...

 

266243_244735935550050_100000409372347_922818_693823_oAda kan ? Cantik je kan ? Sedap je kan ?? Nak makan pon sayang je kan ? Hehehe...

280638_244738855549758_100000409372347_922845_4386751_oHaaa.... kan dah selesai .. namun masih ada sisa kan ? Haa.. sia-sia tu tak leh makan... tak pe la.. biarkan je.. Yang penting abis kan .. Tapi .. camana pulak dengan ... erk...

imageBagaimana pulak dengan kita ( guna gambar aku je la yer.. ) ?? Jap ada ... Pastu ???

image Semua orang akan mati kan ? Tapi sebelum tu , banykkan la ...

imageBeramal ibadat laaa....

Dan jangan lupa.. jangan jadi cam keow teow tu.. hanya tinggal kulit udang .. Bila dah masuk mulut , apa pon tak guna.. Tapi sebelum tu , kulit udang tu leh buat macam macam kan ? Wat sup pon sedap kan ?  Biar hidup kita ni , bila mati  tu ...

imageAda gak orang ingat akan kita dan sentiasa sedekahkan al-fatihah kat kita kan , kan ?  Biar berbudi semasa hidup dari hidup senantiasa dimaki ...

Kempen pantau pasangan anda !

 

Ni bukan kelab isteri setia atau kelab suami curang .. hehee.. tapi sekadar nak peringat la kan .. kot kot ada yang terbabas atau sengaja membabaskan diri .. hehehe ..

Zaman ni kan , zaman penuh pancaroba .. Yang lelaki , makin tua makin gatal .. Aku masih pertengahan .. antara muda dan tua  .. jadi gatal tu lom terserlah sangat la ( aku tau nanti ada yang tanya punya ) .. masa muda ok la .. skit skit  gatal.. hahaha ..

Lelaki yang berumur , beranak pinak gatal nak menikah lagi... haa.. tu pantang tengok anak dara yang mana umur perempuan tu sama je ngan umur anak dia .. Eh , cam Datuk *teeettt * tu jer .. hehehe .. Tak kisah la.. Kalau mampu , sila sapu bersih.. Sila rujuk pada pandangan agama kita bila bab mampu ni ye .. Kalau tak mampu tu , sedar sedar diri la skit yer ..

Haa.. tu part gatal.. part curang lak camana ? Perghh.. part ni kan , laki perempuan pon sama je handalnya .. Chong Wei pon kalah punyar laaa... Tak caya ? Hahaha.. cer try tengok muka pasangan masing masing .. Muka suci ke muka cuci ?? hahahahha ...

Aku nak kata lelebih kang , Allah bagi dugaan kat aku , mau tersungkur aku nanti..Nauzubillah.. tamo tamo .. Tips nak kenali pasangan curang tu aku rasa korang pon tau kan .. Tak yah habaq pon korang teror punya .. Cuma korang sendiri nafikan semua tu kerana CINTA .. kan kan ?

Kita atas dunia ni , satu jalan je ada .. Menghala ke depan .. Kalau silap pilih jalan , kita terpusing pusing kesesatan .. nak pulang ke pangkal jalan , hanya Allah saja boleh menentukan .. Kalau berkesempatan , kita selamat .. kalau tak ? antara syurga atau neraka saja jawapannya.. Tu belum lagi exam kat kubur tu nanti .. masak wooo ..

Cer pk balik .. best ke curang tu ? huhu.. best la kot. .. tu ramai buat .. best ke kena seksa kat kubur nanti ? tah .. kita tak tau pon kan sedangkan segalanya dah diceritakan dalam blog Allah yakni kitab suci Al-Quran .. ada sapa g baca hari hari ?? Dah jadi pon follower kan ? Baca je tak kan ? Kalau baca pon tak ingat kan ? heheh..

Cakap orang lebih.. hehehe..

" Lama tak kacau budak kecik ni ! "

 

Terbaca kat wall FB anak murid aku sorang ni.. heheh.. korang kenal punya ... hehehe .. Si Yuyu Zulaikha tu laa .. Pasal ketidakpuashatian para gadis terhadap pasangan mereka yang bernama lelaki .. hehehe ..

Sian kan ? Masa mula bercinta , pantang gf dia pacak status .. Terus bf dia komen dulu .. Takut la ada kumbang lain pacak muka dia kat situ kan , kan kan ? Hehehe.. Sama gak kalau bf dia punya wall .. asal naik status jer , zaasssss .. sepantas kilat gf dia menjelma .. " Hi yang , tu la .. kiter kata dah .. awak tu tak caya.. nanti i suapkan u yer .. bila dah kawin yer  .. lap u la ayang ! " .. Tu contoh la..takde kene mengena ngan si Yuyuk tu.. hehehe ..

Bagi aku la kan .. kalau aku la kan .. tak yah la kacau wall diorng .. Kasi kebebasan skit .. Kita masuk baca dah .. tak payah nak komen .. Kalau perlu tu , kadang kadang komen .. Tapi kita kena pk satu lagi , jangan harap mereka pon singgah komen.. Kira tak leh guna konsep win win situation la.. Tu kena guna konsep MYOB .. hehehe..

Bukan pe ,leh elaka fitnah nanti .. Kalau ada yang tak kena , tegur melalui sms atau email .. Jangan g pacak kat wall dia .. sian dia.. jatuh maruah dia nanti.. kan kan ? Sapa malu ? korang sendiri gak.. dah bf/gf korang .. kan kan ?

Ok.. mmg khas untuk blogger baru.. SEGMEN ..

Aku agak rajin kebelakangan ni .. hehe.. rajin masuk n baca blog dan follow .. tapi jangan suruh aku lak.. aku tak masuk kalau gitu.. aku hanya masuk bila blogger tu tinggal komen yang menarik dan tertarik.. hehe ..

Bila aku merayau gitu , aku perasan ramai blogger baru .. baru 10 follower la.. 5 la.. 100 la.. jadi aku nak buat segmen cam biasa aku buat la.. Bukan nak tarik trafik tapi lebih nak berkenalan .. OK ?

Ini segmen suai kenal jer ..takda yang perlu dipeningkan .. Suka , join dan follow blog mereka .. Tak suka , g baca blog lain .. Ada lebih 1 juta blog di Malaysia ni untuk di baca , okeh ?

Untuk join ( mereka yang tak tau nak buat , tengok contoh blogger lain yang buat yer ) , sila buat entri khas ..

  1. Letak banner BEN ASHAARI BLOG ..
  2. Tajuk : BEN ASHAARI CARI BLOGGER BARU JER ..dan linkkan ke entri ni ..
  3. Tulis apa saja nak tulis di entri korang tu .. kasi tau pembaca yang blog korang tu layak di follow dan baca selalu .. haa..
  4. Tinggalkan link di ruangan entri ni .. Tqqq

Tu jer .. Tutup , jam 9 malam ni .. tamo lama lama.. nanti PA aku pengsan .. Senarai akan di naikkan di blog PA aku , IRA.. okeh ? Ini segmen ikhlas .. tiada paksaan ..

Kenapa aku rajin update blog ??

 

Lena aku tidur semalam .. pening sangat kepala.. Dalam kul 9 lebih malam , akhirnya aku terlena di depan netbook aku ni .. dah tak larat sangat tengok skrin tu .. Plan nak update malam tu pon dah tak termampu ..

Kenapa aku rajin benar update blog ? Hurm.. kepuasan.. Aku seolah olah bercakap dengan rakan rakan pembaca di blog aku .. Walaupun aku tak balas komen tapi cukuplah dengan mereka baca dan respon ..

imageshawl Madagascar ! > http://islamioparadise.blogspot.com/

Trafik ? Kejar trafik ? Kalau korang tengok sekarang ni , trafik aku pon dah ok sangat .. Nak kejar apa lagi kan ? Tapi apa yang aku nak cumalah kepuasan hati sendiri .. Wat pe nak sibuk jaga hati orang kan ? Memasing ada hati.. tapi kita perlu jaga gak hati mereka .. sbg contoh jangan calarkan hati mereka.. jgn kaasi mereka teriak dan sebagainya la kan ..

Ada blogger tak suka update banyak bnyak sbb takut kualiti jatuh.. Bagus gitu.. ada blogger suka update banyak banyak dan tak kisah pasal kualiti , er..cam aku.. hehehe.. kualiti atau tidak , pembaca saja nilaikan ..

Kesimpulan , selagi jari ini mampu menaip , insyaAllah aku akan terus bercerita .. Gua Blogger , cerita baek baek punya  !

image

Tempahan ditutup ! Ramai banget.. takut tak terbuat nanti.. Tunggu !!

Dilamar jadi model pagi pagi ..

Heheh..ni baru model berbayar .. jangan suruh senyum ..mana ada model laki senyum .. tak maskulin la woii.. wagagaga...guwau jer ..

Sepatutnya malam tadi aku amik baju putih punya design tapi member tu kata cat tak sempat kering .. kena tgu ari senin nanti ..

Bagi yg order dah .. baju yang warna warna lain nanti kena sesuaikan warna logo yg merah tu .. atau warna logo kena putih cam aku pakai skg ni ..

Amacam ? Cepat order sblm tutup. Edisi terhad ..
Published with Blogger-droid v1.7.2
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI