Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 22 Julai 2011

Blog Pilihan Minggu ini ...

 

image

http://sun3tpini.blogspot.com/

Kapal karam !

 

Perghh...

DSC_0413

Ini kotak aku ..

DSC_0356

Dan stokin aku sebelah lagi dalam kotak tu.. boleh ?

DSC_0417

Jenis jenis kawan bila kita punya blog ..

 

Aku , macam korang gak .. sama je .. Bermula dari  0 dan sedang bergerak menuju setinggi mana yang boleh .. dan pasti akan turun juga nanti ..

Kemudian yang support atau sokong kita ni penting.. Sapa ? keluarga ? Kawan-kawan ? Majoriti akan kata kawan kawan .. Keluarga susah sedikit .. mereka tak nampak apa yang kita cuba buat kecuali mereka sendiri ada blog ..

Kawan.. yang menyokong .. Yang ni kan , sangat sedikit je boleh jumpa.. Serius .. Yang menyokong tatkala kita di bawah lagi sehingga la dah berjaya ,mereka tetap ada ! Kalau kita jatuh kembali pon mereka akan datang memangku kita dan seterusnya memberi kata semangat untuk kembali bangkit ..

Kawan .. Spesis ni tak leh pakai .. Depan baik.. belakang pon baik gak.. baik punya cilok !! Ni serupa lalang yang aku cerita tadi tu la .. Belakang kita , dia punya cucuk jarum.. perghh... dasat gila ..

Yang ni , pon bahaya.. Kawan yang dari mula dah mmg tak sokong .. nak kata dengki tu tak tau la .. kot bukan dengki .. bukan irihati.. tapi tak tau apa penyakitnya .. Tak leh tengok orang lain berjaya kot ?

Satu lagi kawan ni pon ok gak.. LU BIKIN HAL LU , GUA BIKIN HAL GUA .. JANJI LU TARAK KACAU GUA , LU PUNYA BARANG .. SELAMAT !

Jadi kita ni kawan yang mana satu sebenarnya ??

Wah ! Rekod peribadi nehhh ..

 

Rekod 'LIKE' tercipta !!

image

Rekod sebelum ini adalah bawah 400 LIKES jer .. weeee... Mesti nak tau entri apa ni kan ? Hehehehe ... Entri VIRUS FB tu ler .. Bayangkan 506 orang like bermakna ??? 506 orang promote blog korang.. Tu pentingnya bila entri kita tu di LIKE pembaca .. haaa... mereka promote ke dalam FB mereka lak .. Untung la kan ?

Kadang kadang isu depan mata , tapi kita tak perasan.. atau tamo perasan .. tak kisah la.. ada yang cepat amik peluang , maka dia amik peluang la kan .. takkan mau tengok je lagi kan ? Rugi arr..

Apa pon , dengan lebih menerapkan info dalam setiap entri santai kita , lebih tertarik mereka untuk mengklik LIKE tu.. hehehe.. jangan terlalu syok sendiri tau ..  :)

Kecil tapi besar ..

Kadang-kadang bila kita suka buat sesuatu perkara tanpa memikirkan kesannya pada seseorang itu lebih lebih lagi dalam dunia maya ni .. Main sebat tanpa pikir baik buruk gitu .. hurm...

Aku amik contoh la kan .. Ada orang suka bergurau dengan meninggalkan komen di wall rakan rakan Facebook tanpa memikirkan impak terhadap rakannya itu walaupun niatnya hanya bergurau .. Jangan lupa , dalam Facebook tu ramai orang ada .. bukan adik beradik jer ... orang yang tak dikenali pon ada dalam tu .. Jadi bila meninggalkan komen tu , GUNAKANLAH OTAK tu ..

Aku amik contoh paling mudah .. " WOI , KO TAK MATI LAGI KE ? " .. Walaupun sekadar pertanyan yang mana kita boleh jawab dengan selamba yakni " OH AKU MASIH HIDUP " tetapi sebenarnya itu sangat melampau walaupun bergurau ..

Itu bukan sekadar pertanyaan tapi satu doa juga .. Jangan main sedap je mulut tu lafazkan .. Pastu , apa lak pandangan mereka yang berada dalam FB tu ? Kalau nak bergurau sekali pon , pm je la.. kan senang gitu .. tak la jatuh air muka tuan punya wall tu ..

Gunakanlah FACEBOOK kita tu dengan sebaiknya .. Jika tidak , agenda YAHUDI yang ingin merosakkan umat Islam tercapai tanpa sebarang peperangan pon ..

Muhahahahah.... Bengong betul la ..

 

Adoiiii.. patut la blur je mamat tu bila aku sebut nama dia .. hahaha.. haihh... malu aku pasni .. hahahhaa .. malu .. maluuuuu.. malu semalu malunyaaaaa....

slideFE13

http://www.firzaraexclusive.com/

 

Kawan ni , bahagian IT di tempat aku .. aku borak ngan dia di unit Imigresen tadi .. Aku cakap kat dia yang aku nak berenti keje .. Dia tanya aku nak wat pe pasni .. Nak buat bisnis online..

Dia tak terkejut ..sbb dia pon mmg dalam perancangan nak bua bisnis online .. Dia tanya aku , nak wat camana.. aku kata guna blog .. Oo.. dia pon nak buat tapi tak tau nak wat tulis apa dalam ..

Well.. seperti yang korang tau , maka aku bagi kuliah blog kat situ gak termasuk contoh contoh yang ada .. Contoh yang aku maksudkan tu adalah seorang kenalan yang aku sangkakan dia kenal ... tapi rupanya aku tersalah orang .. Member tu pon budak IT tapi di kementerian lain .. tu pasal aku terconfius ..

Best part , dia pon angguk macam kenal !! Arghhhhhhhhhh !! Bengong .. hahahah ..benci benci benci !! malu aku .. arghhh.. boleh je dia layan aku ??? Wahahahaha...

Satu lagi cita ni.. adeh.. malu gak nak cita.. hahaha .. nasib baik aku cepat coverline .. hahahaha... Tu la.. sapa suh tidur lagi waktu khutbah ! Padan muka aku ... haaa..

Citer dia gini .. dalam sedap dok dengar khutbah , tetiba aku tertidur jap.. tak leh lawan dah bijik mata.. penat .. Sedar sedar aku dengar khatib baca doa.. aku dalam keadaan blur .. terpinga pinga.. abis dia baca.. aku berdiri ..

Erk.. orang lain dok duduk lagi.. aku wat wat betulkan seluar dan dan urut kaki.. kononnya semut semut gitu.. wahahahha .. aku maluuu.. tolong tumbuk muka aku sat !! Insaf weh ! tamo dh !!

Ya Allah ! Agungnya KuasaMu ..

 

IMAG0351

Alhamdulillah .. Solat Jumaat terakhir aku di surau As-Syakirin .. Pasni tak tau lagi bila akan kembali ke surau ni .. Selesa giler bagi aku walaupun tiada permaidani atau carpet tebal ... cukup dengan kipas serta aircond yang menyejukkan badan ..

Dulu , aku solat di masjid Indonesia yang terletak di seberang jalan menghala ke komuter Putra .. Situ , hanya di belah dalam dewan saja sejuk dan baki di luar tu , berteduhkan dek kanopi yang dipanas.. Syukur alhamdulillah , ada gak tempat nak g solat dari kena naik lrt ke Masjid Jamek tu .. kan kan ?

Mengeluh g masjid indon tu .. tapi khutbah dia best .. cuma panas sbb aku selalu duduk kat kawasan terbuka .. hehe.. tak pe la.. setengah jam je aku fikir.. aku main bola satu dua jam tengah panas boleh je kan ?

Maha Besar Allah .. PWTC perbesarkan surau yang sedia ada dan boleh memuatkan ratusan jemaah sekali gus... huhu.. maknanya selepas tu , solat jumaat yang mana aku hanya perlu turun lif ke tingkat 4 dari tingkat 23.. dan beberapa langkah , sampai dah !

Sambung .. kat surau tadi  , aku g awal.. lepas solat sunat .. aku port kat tempat biasa ... sementara tunggu khutbah , aku layankan htc aku .. Sebenarnya ada satu kes bodoh berlaku tadi .. hehehe.. tak melibatkan orang lain.. diri sendiri jer.. kira malu sendiri la.. Kalau orang perasan , lagi malu la aku.. hahaha..

Dalam pada tu aku dok pk , kang lepas solat ni mana aku nak cekau makanan ... Yelah , nak g The Mall .. malas nak jalan kaki .. Nak naik cafe , sah sah abis dah makanan ... Hurm.. Lapar ni.. kang nak pack komputer lak.. sah sah guna tenaga sekawan gajah .. hurm..

Tak kisah la.. tahan je la perut ni .. Lepas solat .. keluar dari dewan solat tu , aku ternampak orang dok pegang bungkusan makanan ! Waaaa... ada makanan free .. Nasi beriani , sayur dan gulai ayam ! My feveret !!!! Ya Allah ... Terima kasih atas rezekiMu ini .. Syukur Alhamdulillah ... dapat gak aku isi perut aku ni ..

Aku tengok ramai ada 2-3 bungkus .. hurm.. aku tamo la amik banyak banyak ... ramai lagi tak keluar tu .. Cukuplah sebungkus untuk aku.. Bukan nak melantak tapi sekadar alas perut je kan ?

Kuasa Allah .. dalam hati kita terdetik pon DIA tunaikan .. tak payah g tengok sisik ikan yang tertulis nama Allah .. pokok atau apa saja .. kita ini saja dah antara keajaiban Allah .. tak yah susah susah g tengok kat langit ke atau sebagainya .. kan kan ?

Dan satu lagi ... Sewaktu aku belek htc aku tu .. aku tengok email.. hurm.. dok belek email yang ada .. terdetik dalam hati aku .. " Dia ni nak sewa iklan ke tak eh ? Ari tu kata nak ? Hurm... tak pe la.. lom rezeki aku ..."

Lepas solat selepas aku amik bungkusan makanan tu , aku belek htc aku.. Gulp... Dia antar email ! Nak letak iklan dia .. Ya Allah .. Besarnya rezeki Mu padaku ini.. Mmg aku berdoa dimurahkan rezeki  sewaktu tahiyat akhir tadi ..

Apa lagi yang kita nak ??? Kita je tak mampu bagi apa yang DIA nak ! Tapi kita mintak macam macam .. Dah bagi pon ada yang tak jugak puashati dan bersyukur .. Astagfirullah al'azim ... Tak perlu tunggu Ramadhan untuk perbanyakkan amalan kita ..

" Lu serupa lalang ! "

 

imageIni lalang  ! Tau tak apa itu lalang ? Lalang dalam saintifiknya yang aku tak tau dan korang pon tak perlu amik tau kerana aku pasti takkan masuk dalam kursus kawin korang nanti .. Haaa...

Lalang ni , kalau korang nak tau , dia tak hidup di atas tanah jer .. Lalang ni boleh hidup dalam apa jua cuaca dan tanah pon .. Menariknya lalang ni boleh berjalan .. hehehe.. berkaki dua gitu .. Lalang apakah ini ?

Hehehe.. Lalang yang aku maksudkan ini ialah manusia yang mulutnya serupa bontot ayam .. hehehe.. Tau tak camana tu ? Dia ni mana mana puak boleh masuk .. asal boleh bercerita dan mengangguk dengan derasnya ..

Manusia jenis lalang ni , dua dua bahagian dia makan .. Bahagian yang mengutuk , dia menggangguk dengan laju , bahagian yang dikutuk pulak sambil angguk dia tambah ajinomoto , kasi power lagi .. hehe..

Apakah kita ini seperti lalang itu ? Hanya kita saja tau .. Buangkan sikap lalang dalam diri kita dan bercakap benarlah walaupun pahit untuk diterima .. 

Sikap orang kita ...

 

Belajar tinggi-tinggi , pastu keje ngan orang ... Nape ? Sebab dah mmg begitu .. Tujuan belajar tinggi-tinggi adalah untuk makan gaji yang lebih besar dengan orang lain .. Best kan ?

Aku pernah suarakan nak berenti keje dan buat bisnis .. Tau apa jawapan yang aku terima ? Boleh ke hidup nanti ? Sapa nak bagi gaji cam skang ni ? Loan , insentif dan macam macam lagi .. Sapa nak bagi ?

Bila kita tengok bangsa cina , pandu kereta mewah , apa dalam kepala kita ? Mesti pk bukan bukan kan ? Sedangkan mereka lebih gemar berniaga dari makan gaji dengan orang lain.. Sebab itu mereka berjaya dalam hidup mereka.. Mereka berani perjudikan nasib mereka.. Kita ? Apa yang ada , cukuplah .. tu yang sampai RM5 pon kebas masuk poket !

Camana bangsa kita nak bergerak ke depan ? Cuba bagitau ? Baru kemukakan idea , dah ada yang cantas .. Bila nak mula bisnis , ada mulut mula mencebik.. Tapi bila dah berjaya .. " kaulah sedara ku.. dialah kawan ku... Kau lupakan aku kah ? "

Akhirnya , kata dunia berat sebelah .. Kata dunia tidak adil.. sedangkan kita lihat dulu , nabi s.a.w sendiri pon berniaga ... Tang tu , tak nak lak amik contoh..

Haa.. satu lagi.. kalau dah mula meniaga .. ada la orang bercucuk tanam depan ( tanam tangkal/sihir ) tempat kita cari makan tu.. atau mula g dapatkan pelaris .. Huhuh.. adeh.. macam macam ...

Akhirnya , bisnis kemana .. akidah pon kemana ...

Best ke Malaysia main semalam ?

Maaf .. aku bukan nak perkecilkan kebolehan pasukan negara .. Mmg Chelsea bukan saingan kita .. Liverpool dan juga Arsenal malah pasukan pasukan profesional EPL yang lain pon belum tentu pasukan negara dapat bersaing dengan komitmen pertandingan yang sebenar..

Bagi aku semalam , setelah menyaksikan perlawanan penuh .. kesimpulan yang boleh aku ialah , mereka cuma mengadakan latihan pemanas badan dan juga pertunjukkan di sini .. Jauh dari mutu perlawanan sebenar mereka ..

Pasukan Malaysia bermain dengan 100% komitmen .. Peluang yang 'sengaja' pasukan Chelsea , dipersia-siakan .. Ketara sangat nampak ..Perlawanan 'bagi muka' ni sepatutnya berkesudahan dengan seri untuk menutup aib kekalahan dua perlawanan yang terdahulu tapi nampaknya pemain kita ni terlalu tabik pemain EPL ni ..

Namun apa yang boleh dibanggakan pasukan kebangsaan kita ialah SEMANGAT .. Pemain kita punya semangat .. tapi semangat saja tak cukup kalau masih tabik dengan status pemain luar dan skill yang belum cukup tinggi ..

Harap nanti jumpa Singapura , kasi benam itu pasukan.. Belum apa apa riak dah ..

Dah nak pindah baru tau satu bangunan kita !!! Grrr ..

 

Camana leh terlepas pandang neh ? hahahaha... Tu la.. Sapa kata aku popular gitu ? Ari ari selisih pon tak perasan kan ? Takat fofular dalam dunia maya je.. ok la tu kan ? Hehehhe ..

" Owwhhh Ben...
Rupanya kita ni sebumbung.. hadoiii.. camner bole tak prasan nih?? what a small world.. kitorang pindah after raya ujong sept... kita jumpa kat pjaya laa nnt yek... " > mOMnBabyhouse

Hehehe... Kecik sungguh dunia ni yer.. Entah di sana nanti , sapa la pulak yang akan berselisihan tapi tak kenal .. padahal dalam blog saling bertegur sapa.. Waaaa...

Cam semalam .. ada selisih ngan sorang rakan blogger kat The Mall...

image

image

Aiseyman .. kantoi orang nampak aku usung dslr yang murah itu tapi best.. hahaha .. Mat , mmg made in Thailand la.. hahahaha... Lain kali nampak , tegur tau. .bila tegur tu , bagitau apa yang pernah korang komen kat blog aku .. hahaha.. aku lebih ingat komen dari muka blogger .. hahahaa.. Tak caya , g tana Reena Tan tu.. hehehe..

Haa.. nak kenal blogger ni ?  Meh SINI

Kemassssss !!!!

 

IMAG0350

Persiapan akhir... kasi tanggal semua kabel kabel komputer tu .. Jap lagi , diorng nak mai angkut itu semua .. ini part , aku punya keje .. huhu.. Keje aku , tengok diorg wat keje.. boleh ? hahahaha..

Lepas solat jumaat kat surau bawah ( kena g awal ni ... ada event kat PWTC minggu ni .. Esok ada  PC Fair gak tau .. datang jangan tak datang .. hehehe .. ) , baru bergerak ke Putrajaya .. aku ngan member aku je la.... kena tengok diorg pasang balik pc pc ni .. Mau mau sampai ke subuh..

Erk.. dengar citer , bangunan baru ni ada momok.. ada yang dengar budah ketawa kat tingkat kosong.. Gulp ..pengsan sat..

Santapan terakhir di Cafe tingkat 32, PWTC..

Saja aku naik ke cafe ni untuk berjumpa akak tokey cafe ni .. Kak Amy .. huhu .. sedih dia .. Aku tanya dia , tak dpt gerai kat dlm cafe kat Putrajaya ke ? "Entahla Ben .."

Waaaa..dia lagi cedeyy woooo ... Huhu.. Yelah, lama gila dia meniaga situ ..hampir semua staff dlm bangunan Menara Dato Onn ni dia kenal ..

Aku tak la lapar mana pon tapi amik gak bihun sebagai penutup tirai aku breakfast di sini ... Hurm ...

Selamat tinggal kak amy .. jangan nanes yer .. Akak ni bagus .. aku kawin pon dia datang gitu.. ala ala mak datin wooo...

Kalau ada rezeki , kita jumpa kat sana ehh ..eh.. tamo cedey cedey ...okeh ?
Published with Blogger-droid v1.7.2

Selamat tinggal Lrt ..

Haih ... Entah bila aku dapat pegang balik tiang ni ..huhu .... Syahdu + layan lagu saleem ..mmg abis perasaan ni ..

Segan nak nanes..hehee...
Published with Blogger-droid v1.7.2

Hari Terakhir - Selamat Tinggal Erl Putrajaya

Tak la bermakna aku tak guna langsung pasni cuma aku takkan guna dah untuk g keja .. hehe.. ni hari terakhir aku g keje kat Pwtc tu ..

Dua tahun lebih ulang alik guna erl ni .. kira tutup mata la boleh tahun jantan betinanya erl ni ...heehe..poyos jer ..

Ok .. erl sampai... Bye bye stesen erl sessi pagi .. petang ni tak guna sbb terus ke putrajaya dgn keta pejabat
Published with Blogger-droid v1.7.2

Satu tahap , anda akan rasa sangat boring dengan blog !

 

Serius , ini akan berlaku .. Aku yang dah berblog sejak 2009 , berkali kali rasa nak tutup blog ni .. Punca ? Apakah kerana kekerapan mengupdate ? Atau tidak mempunyai idea ? Bosan ? Atau tiada arah tujuan ?

Ramai kenalan aku pon , dah tutup blog.. Aku tak pasti mereka kembali dengan nama baru atau buka blog mereka yang lama .. Cuma yang aku tau , berblog ni tak susah mana pon .. Sekadar menaip apa yang rasa diperlukan , tu saja ..

Jadi kenapa rasa sampai nak tutup blog ? Puncanya satu je .. TERIKUT IKUT rentak blogger lain .. Bila dengar blogger ni punya trafik tinggi tapi entri dia biasa je , kita jadi tensen .. Bila dengar blogger dapat $$ banyak , kita pon terikut nak dapat banyak , maka entri jadi tah hapa hapa jer ..

Apa yang patut kita buat ? Jadilah blogger sejati .. Blogger sejati adalah blogger yang melogkan apa saja yang dia rasa patut dilogkan ... samada untuk dirinya sendiri atau dikongsi dengan orang lain ..

Elakkan terpengaruh dengan blogger blogger lain terutamanya mereka yang lebih pada ciri ciri komersial punya blog .. Haaa.. Bukan tak bagus .. Bagus blog gitu cuma nanti tak terikut atau terkejar.. Diorng punya pengalaman dan ilmu .. Kalau nak ikut , kena ada semua tu. Bukan main taram jer .. sah sah terkontang kanting ..

Jadi , blog je cam biasa .. InsyaAllah .. aku pasti akan ada yang perasan kewujudan blog anda tu seterusnya akan dikhabarkan dengan lisan mahupun bertulis pada rakan rakan mereka ..

Biar perlahan asalkan bergaya .. Dari cepat tapi kusut masai !

Wow.. segalanya tinggal kenangan ..

 

Segala yang bermula , pasti akan berakhir .. begitu juga dengan aku .. Dengan 5 tahun lebih aku berulang alik ke Menara Dato Onn , PWTC ,akhirnya akan tamat esok hari.. Unit aku akan mula berpindah esok ke Putrajaya .. Banyak bahagian dah berpindah minggu ni dan giliran unit aku lak esok ...

imageMenara Dato Onn , PWTC

image

Kementerian Pelancongan , Precint 5 , Putrajaya

Dengan pelbagai kenangan manis tercipta selama ini .. aku terasa sangat sedih untuk meninggalkan bangunan ini .. Rasa best sangat kat bangunan ni .. Tau kenapa ? Haaa.. Hampir semua Perdana Menteri Malaysia pernah menjejakkan kaki mereka di sini .. Malah semua bekas menteri Malaysia pernah ke bangunan ini .. Dan aku juga berada disini .. Tak ke aku pon berada di dalam bangunan yang penuh bersejarah itu ? Sori. sensitif sikit aku ni.. hehehe..

Apakah kenangan aku tercipta di sini sepanjang 2006 - 2011 ?? Jom baca satu satu .. Nasib baik ada blog kan ? Sapa kata entri biasa tidak memberi makna ?? Kenangan di logkan tuuu ..

Santai Bersama BEN ASHAARI: Aku di sini !! MM2H 2006 - 2009

MM2H : Edisi Makan Free

Pelakon Popular Bollywood Bakal Join MM2H ?

Santai Bersama BEN ASHAARI: Budak baru MM2H..

Bersihkah tingkap di rumah anda ??

LOG : PENANG

Rabu - Selasa ke Rabu ni ***

TERIMA KASIH !! PART 2 : LIVE FROM PWTC

FULL HOUSE !!

AKU KENA HEART ATTACK ! ( aku suka ni )

BANGUNAN BARU KEMENTERIAN PELANCONGAN DI PUTRAJAYA ??? ( rumors mengenai perpindahan ini.. huhu )

Makan Pagi yang ditaja ...

Boss aku dah selamat sampai DENMARK... tapi

Lapar la pulak ...

Akhirnya ...

KENANGAN 2009 (1) ( terbaik !! )

REZEKI HARI NI ...

Live dari DSA 2010 , PWTC - 1 ( suka suka suka ! )

Malaysia My Second Home Centre - Imigresen Unit ...Open house

Dan banyak lagi sebenarnya... huhu.. korang google je la kalau minat eh .. hehehe .. nak nanes sat.. nanti aku update kat blog satu lagi mengenai perpindahan ni ... huwaaaaaaaaaaaaa

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI