Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 24 Julai 2011

Cara tazkirah paling menginsafkan ..

 

image Ini Ammar .. Aku pernah hampir 'terjua'l blog aku kepada dia ..Itu cerita , leh baca kat SINI ..  Tadi , si Ammar dan ibu bapa dia g ke IKEA untuk menghabiskan duit yang ada memandangkan esok dah gaji kan .. hehehe ..

imageIni Ammar ... hehee...  

Si Ammar ni skang dah umur 1 tahun lebih .. tapi kerek dia dah nampak dah .. Aku sendiri pon leh pening ngan dia ... huhu... sabar je la yer ..

Nak dijadikan cerita .. Di Ikea tadi , si Ammar ni ternampak seorang perempuan yang agak seksi la kat depan dia... Pastu , dia pon pergi la kat perempuan tu.. tau apa dia buat ?? Dia bantai nyanyi lagu nasyid.. tapi yang keluar hanyalah , " Ya Allah.. Ya Allah.. Ya Allah.. ".. Maklumlah .. budak.. tau amik yang singkat dan mudah diingat iaitu YA ALLAH ...

Apa nak buat .. Anak ikut ayah.. ahaha.. ayah dah ustaz.. mmg selamat la gamaknya .. huhu ..  ( diceritakan kembali oleh maknya sendiri pada wife )

"

K-POPO ? eh.. KEPOP laaa.. iskh.. K-POP !!! KEPOH la luuuu ..

 

image 
image

Dalam dok tekan cenel sana sini di ASTERUK ( tutup dah tapi kena tunggu hujung bulan baru boleh , diorng kata ) , tetiba tersinggah kat satu cenel ni bila melihat si Jehan Miskin jadi pengacara ..  Yelah , mamat ni jarang jadi pengacara , jadi nak tau apa rancangan kali ni lak kan ..

Sekali keluar satu kumpulan lelaki ni.. Huihh.. tengok style rambut dia .. aku tau dah ... hahaha.. Yelah , tengok rambut pon tau dah ..Tiba-tiba lagu pon berkumandang ..  Pergh.. lagu perempuan .. Tapi penari dia lelaki ..

Huk alohh... mual terus aku .. serius !!! Aku ingatkan mantap ala ala penari ala ala YOU CAN DANCE .. Mantap maksud aku , walaupun menari tapi tetap nampak maskulin.. Tapi ni tak .. ilang terus maskulin !!

Bagi aku la kan ... nak minat ke apa ke .. layan je la.. tapi tak perlu la nak tiru cara diorang semua tu.. Layan tgok drama dah ... abis cerita .. Takat nak tiru cam dirong punya pakaian , rambut , menari .. aku tak tau la nak kata apa .. serius .. G tiru semangat diorng bermain bola lagi bagus.. Ttuu.. J-POP tu.. hahaha.. pasukan bolasepak wanita diorg baru jadi Juara Dunia .. Contoh macam tula patut ikut .. tapi ni yg ikut tang yang .. huhu.. kang aku sambung tulis , ada gak yang hangin 20 tahun tak abis punya ..

Fesyen ? Oh pliss.. jangan jadi mangsa fesyen .. kita sama sama cerminkan diri kita .. Tuu.. tu kat MYKAD tu tulis apa ?? Baca balik ...

Blog terbaik sepanjang zaman !!

 

image

Dalam tak sedar , kita sebenarnya dah amalkan double standard .. Kita follow blog tertentu dengan harapan akan baca blog tersebut hari hari .. tapi yang kita yang dah sememangnya menjadi   FollowerNYA sejak azali lagi , terlupa akan 'blog'NYA yakni  kitab suci AL-QURAN ..

" Aku bengang gila dengan budak ni !! FCUK YOU ! "

 

FACEBOOK atau TWITTER .. dikatakan medium untuk bertukar pendapat tapi sebenarnya kaunter tiket ke neraka bila disalahgunakan seperti mengumpat ..

Pernah jumpa status status gini di FB atau TWITTER ? Aku pasti korang pernah jumpa punya .. Yang ni lebih berhati perut gak la.. Ada yang lebih teruk dan kejam dari status yang aku tulis di bahagian tajuk tu haa.

Ramai tak sedar , setiap kali status sebegini diupdate , ianya umpama 'satu meter pengumpul dosa 'bergerak buat si penulisnya kerana ramai yang membacanya lalu bersama sama memeriahkannya lagi ..

Yang benar benar menggunakan FACEBOOK ni , tak ramai pon kan ?  Memula tu mmg betul tujuannya tapi bila dah ramai tukang cucuk terutamanya tukang LIKE tu , makin menjadi-jadi keseronokkannya mengumpat kan ?

Hurm .. tapi bagus ada yang menyedarkan bila kita tersesat sebentar .. Kalau aku punya status tersesat sebegitu rupa , dan ada yang menegur .. dengan pantas aku delete.. Malu sendiri .. Yelah , terikut kata syaitan yang akhirnya menyesatkan aku sendiri .. Hurm..

Orang kita ...

 

imageRokok dah difatwakan haram oleh ulama .. Namun tetap diendahkan .. Tu baru ulama ..

imagegambar hiasan

Tak perlu sebarang fatwa dari ulama.. Ini adalah perintah Allah .. Diulangi , perintah itu datangnya dari Allah ... Yakni Tuhan yang disembah pada setiap saat dan setiap nafas kita .. Mengapa ingkar lagi ?

"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Surah Al-Ahzab:59)

image Arak .. sememangnya dah haram bagi umat Islam .. Tapi ada gak yang minum .. kan ? Tapi ada yang sanggup kata lebih baik minum arak dari ...

imageDari termakan daging babi !! Kenapa ? Kata mereka , air arak leh keluar balik ... Babi , jadi darah daging ...  :) Pemikiran orang kita ... Yelah bukan semua ..

imageBerpegangan tangan bagi yang mereka yang dok bercinta tapi lom lagi 'halal' tu camana ?? 

Bagaimana pula dengan ... AMANAH ? RASUAH ? SOLAT dan banyak lagi ??  Kita pandang berat yang ringan tapi yang ringan itu tu kita pandang ringan yang berat !

Sama sama kita fikir ...aku pon kena fikir balik ... hehe..

Blog Pilihan ..

 

image

http://mhzmc.blogspot.com/

Aku pun pernah kena kritik gak pasal blog ..

 

Sedih bila kena kritik secara terang-terangan ? Bengang ? Sedih ? Rasa cam nak tutup terus blog sbb malu kan ? Atau rasa geram tak terhingga rasa cam nak belasah je mamat yang kritik blog kita tu.. Tu kalau mamat .. kalau minah ?

Hurm .. Ada yang kata , kalau tak kena kritik , camana nak matang kan ? Kena buka minda untuk dikritik kan ? Iyolah.. kalau tahap cikgu cikgu kritik anak murid tulis cam cipan tu lain la .. Tapi ni kritik yang takde kaitan tu camana ?

Ada yang pertikaikan ... kenapa header kena letak gambar ? Perlu ke letak gambar ? Atau dalam blog.. nun kat sidebar , perlu ke letak muka sendiri ? Perlu ke itu ini ? Dan banyak lagi perlunya laa. sampai nak meluat la nak jawab !!

Persoalannya , kenapa diorng bz sangat kat blog orang lain ??? Blog sendiri tu dah terkenal di seantero dunia blog kah ?? Atau sememangnya dia tu sifu pasal blog sehinggakan dipanggil bekerja dengan Microsoft atau pon Apple ? Lom lagi kan ? Baru tau skit skit je kan ?

Bagi aku , boleh je nak tegur .. tapi biar la kena cara .. Ni sampai yang takde kaitan pon nak dikaitan.. Contoh , bab gambar kat sidebar .. Boleh je tegur bagitau , gambar kat sidebar tu memberatkan loading .. bukan tegur dengan kata "ko ingat gambar ko tu hensem sangat ke ? " .. Loh.. kalau hensem sangat , baik jadi pelakon JUVANA jer .. kan ? Tak pon leh je g Korea .. berlakon kat sana .. Tapi ni takat jadi blogger je ? Tu pon dah sakit hati ?

Bukalah minda kita sama sama .. Rezeki masing masing .. sapa bijak hias dan tarik pembaca , dialah punya keuntungan .. Yang penting usaha .. Usaha tangga kejayaan ..

Blogger baru vs Blogger lama ..

 

Setiap hari ada saja blogger baru muncul .. ibarat baru lahir tapi punya idea tersendiri ... Ada yang mengandaikan mereka ini 'baby' lagi dalam dunia blog ini .. Ada yang yang mengandaikan diri mereka umpama jerung yang bakal menganas nanti dengan setiap entri mereka ..

Tak kira apa pon perumpamaan mereka , aku yang berada di tempat mereka dulu ingin sekali berkongsi pengalaman aku .. Pengalaman yang mana jangan terlalu cepat menilai blogger blogger yang sudah pon berada pada status tertentu , samada popular ke , otai ke , power ke atau sebagainya la yang mana status tu sebenarnya diorang tak hengin pon tapi diberi oleh blogger blogger  tertentu atas niat menghargai mereka ..

Apa yang aku perasan , ada antara blogger baru ni tak suka dengan sikap blogger lama .. Kononnya sombong , berlagak , pastu suka kaitkan dengan jumlah follower padahal entri tak best pon , dan banyak lagi .. Taukah kita sebelum mereka menikmati semua itu , bagaimana mereka bersusah payah dulu ? Sewaktu mereka mula berblog , kita sendiri pon belum kenal apa itu SEO , TRAFIK malah tak tau langsung blog boleh menjana pendapatan sampingan ..

Mereka ( blogger lama ) dah menurunkan segala ilmu mereka secara tidak kita sedari .. Aku amik contoh .. Aku turunkan tips bagaimana nak menjana pendapatan dari iklan .. Apakah korang rasa tips tu aku dapat sewaktu tidur ? Sudah semestinya aku dapat melalui pembacaan aku di blog orang lama yang mana terlebih dahulu mengetahuinya melalui blog blog terdahulu ..

Dan seringkali mereka rasa blog blog lelaki terutamanya , mendapat populariti dengan memacakkan wajah kacak mereka pastu dapat ramai pembaca wanita .. Tidakkah korang sedari , apakah dengan memacakkan muka saja dah cukup ? Mat Gebu tak pacak pon muka.. Popular gila dia dikalangan wanita .. Dan banyak contoh lagi tapi korang je tak nak bukak mata hati untuk melihat.. Kita lebih suka lihat dengan cermin mata syaitan .. Sebab itu irihati timbul lalu mengeluarkan entri pelbagai .. Anti sana sini ..

Aku cakap sbb aku ada pengalaman .. Aku tahu apa yang korang rasa .. Rasa seolah kita boleh hasilkan entri yang jauh lebih bagus dari blogger blogger lama .. tapi tidak mendapat sambutan .. Cuma tengok balik diri tu.. bandingkan dengan blogger lama .. Satu hari berapa jam mereka berada di depan pc .. Sehari berapa jam mereka mengkaji arus dunia blog ni . Sudah berapa lama mereka 'mengusung' blog mereka ?

Hurm .. Cakap mmg mudah . Buat blog , semua orang boleh .. Tulis entri bermutu , semua orang mampu .. Tapi mampu ke nak hasilkan entri bermutu hari hari ? Mampu ke nak promosi blog hari hari ? Mampu ke nak g blogwalking hari hari untuk menegur blogger blogger lain ?

Takat sehari 10 blog mungkin boleh.. tapi kalau trafik dah sampai beribu sehari , mana satu nak korang tengok.. blog sendiri atau blog orang lain ?

Jangan cepat nampak salah orang lain .. Apa yang patut dilakukan adalah fikir bagaimana nak berada ditempat mereka .. Dan bagaimana nak kekalkannya .. Nak naik mudah.. nak kekal ??

Lucu tapi menarik ! Penuh Berdisiplin

 

Penuh bedisiplin .. Membuatkan aku ternganga bila melihatkan betapa disiplinnya mereka .. Lucu tu tang cara berjalan tu.. ala ala robot gitu..

Best part , bila diorng dah berdiri kat post memasingnya , tidak boleh bergerak dah ! Keras kat situ terus sehinggai pertukaran syif kawaln ! Pergh.. Haa.. satu lagi , sewaktu pertukaran , tentera yang bakal mengantikan syif tu kena berkawad dari kem mereka sehingga ke makam tersebut .. jauh tak jauh , mereka kena lalu kawasan orang ramai ..

Huhuh..

Kau rasa kau dah cukup derita ke ?

Akhirnya , unit dan kementerian aku dah berpindah ... Dan aku sebelah menyebelah ngan kementerian dimana wife aku keje .. JIMAT hampir 700 -800 sebulan ..

Aku , pastinya tidak lagi mengeluh selepas ini . Dulu asyik kata penat la .. peluh la .. lambat la.. skg ni , depan mata jer .. hehe..

Tapi tadi aku mendengar keluhan dari rakan pejabat aku .. dia tinggal nun di Tanjung Malim tu !!!

Hari hari dia ulang alik cam tu jer.. Kos sehari , hampir gak la 100 .. itu Tanjung Malim- KL- Tanjung Malim .. Dan skg , Putrajaya lak !! Dan kosnya dah lebih 150 sehari !! Dia cuma pemandu kementerian je yer ! Dan dah nak bersara pon ... Hurm..

Sian kan ? Kita ni dok ingat kita susah padahal ramai lagi yg susah , kita tak sedar pon semua tu .. yg kita amik tau cuma tekak kita jer.. hurm .. tu yg beli cincin sampai abis korek tabung simpanan dari kecik tu kan ?
Published with Blogger-droid v1.7.2

Cuba tukar FAHRIN AHMAD tu !

Kat Mydin Putrajaya tadi , sewaktu beli barang dapur , aku terpandang satu poster GARNIER yang mana modelnya adalah FAHRIN AHMAD ..

imageTiba-tiba datang sorang bro ni , berdiri kat depan poster tu.. kemudian amik produk tersebut .. Aku tersenyum .. Wife aku tegur.. Pasal apa aku tersenyum .. Mesti ingat aku nampak perempuan ke apa .. kan kan ? Tu la dia .. huhu ..

Aku tak cakap apa apa lagi kat dia .. diamkan jer .. Dalam kereta , aku baru aku bukak mulut ..

"Kita beli sesuatu produk tu, disebabkan apa ? Sbb model dia atau mmg best produk tu ? Kalau Harun Salim Bachik jd model Garnier ganti Fahrin , camana ? Rasa-rasa laris tak ?"

image

Ada pendapat ..

" sebab produk kot, walaupun lisa jd model, sy tk pakai garnier sbb tak brp ok unt sy... namun jika rosnah mat aris atau mak mah sekali pun jd model produk tu&produk tu mmg bagus, sy akan beli.. "

"membeli" jenama atau label tanpa sebenarnya "menyemak" kelebihan atau kekurangan sesuatu produk.di fikirkan sesuatu produk yang tidak dikenali/tiada iklan itu tidak bagus..padahal taktau pun ape sebenarnya kualiti yang ada pada satu2 produk tu.namun kalau die berada bawah satu label yang gah, kita mudah beranggapan produk dari jenama itu adalah terbaik.betul kan??so kita membeli atas dasar jenama.rasanya model tak banyak beri kesan.mungkin hanya 30%. "

Korang lak camana ?? Aku ?

Hurm.. takat ni aku beli sbb produk tu... sbb aku tau , belum tentu model tu sendiri pakai produk tu.. cam SIMPLY SITI .. hehehe ..

Susah dan malas nak puashkan hati mereka !

 

" Ele.. balik-balik perempuan .. balik balik perempuan ! Blog aku bila lagi ?? "

Sat nak tengok balik url blog .. WWW.BENASHAARI.COM .. Sapa punya blog neh eh ?? Loh.. aku punya ... Dah tu ?? Kenapa nak pertikaikan sapa BLOGGER PILIHAN atau BLOG PILIHAN  ??

Kalau aku pilih perempuan , si lelaki berkata .. Kalau aku pilih lelaki , perempuan kata .. Dah tu camana ? nak aku selang seli satu ? hurm ... Pergh.. kena tau satu perkara .. aku memilih atas sbb sbb tertentu .. Atas sebab sebab itulah blog itu menjadi pilihan ..

Jangan la tanya sbb apa ..tak larat nak ulang tayang.. Hurm.. kebanyakkan yang menjadi pilihan tu , mereka bagi komen atau kerap muncul di blog aku .. Atau tergerak hati aku nak pilih mereka .. Mmg itu dah rezeki mereka ..

Perlu ke nak pertikai ? Apa kata cuba buat kat blog sendiri.. Pilihlah mana mana blogger yang menjadi pilihan hati.. atau pilih blog sendiri.. Abis cerita kan ? Takat ni , susah aku nak jumpa BLOGGER PILIHAN atau BLOG PILIHAN .. BEN ASHAARI .. takde pon kan ? Ada aku pertikai ?

TAKDE PON KAN ?

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI