Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 26 Julai 2011

Apa ??? Tak kena delete ke blog aku ??

 

Arghhh.. hehe.. bikin gempak betul laaa.. tapi tulah kenyataannya.. Ada blogger yang tanya aku betul atau tidak blog aku terlibat sama atau tak takutkah blog kena delete sbb dok buat segmen yang mana mereka yang join ( blogger ) perlu meninggalkan link di ruang komen blog aku ? Rujuk entri INI ..

Ada rakan blogger dah buat jawapan di mana dia sendiri ada  pengalaman mengalaminya .. Haa.. yang ni baru aku amik kira .. Kenapa ? Sbb dia ada pengalaman dan ada bukti ..

Hurm.. segala persoalan terjawab sudah .. aku tak perlu lagi nak susah susah mencari bukti kerana segalanya ada di depan mata .. Sebenarnya dari dulu aku tak kisah pon pasal ni sbb aku tau takkan google wat keje bangang ni .. hehehe.. Lagi pon banyak blog dulu dulu ada tinggalkan link di ruangan komen.. Selamat je aku tengok !

Ok ok.. aku tamo cita panjang.. semua ni korang leh tengok dan baca sendiri di blog rakan kita ... Meh klik SINI ..

Panggilan akhir ! Segmen BLOGLIST blogger ..

 

Haaa.. lebih dari 120 blog dah disenaraikan untuk mereka letakkan di dalam bloglist memasing ( yang join ni jer ) .. Hurm...  120 blog.. kalau semua tu menyenaraikan link blog kita , mesti best kan ? Sekali update ,  entri kita berada di atas sekali , untuk seketika ..

Itulah sasaran aku memula dulu masa buat blog .. Camana nak tersenarai dalam url blog mereka ... Pelbagai cara aku buat  untuk membuatkan mereka letak link blog aku dalam bloglist mereka ..

Tak mudah... susah .. Alhamdulillah , mereka letak dengan sendirinya link aku dalam blog mereka.. Tujuan ? Hurm.. mungkin tak nak terlepas dari sertai segmen aku kot.. hehehe ..

OK.. segmen ari ni akan berakhir seperti biasa , jam 10 malam.. kalau tak nak terlepas.. cepat cepat join.. Korang ada masa skit je lagi.. kang terlepas , tiada rayuan yer .. hehe..

Klik SINI untuk join dan senarai blog , kat SINI ..

Takda masa ? Gila ke apa ??

 

Argh.. lama tak g jengok orang tua.. Last g jengok ari Khamis ari tu.. Jumaat , Sabtu dan Ahad bz pindah opis .. Kat Kelantan pon lama tak balik .. Last balik nun masa g amik wife ari tu.. Hurm.. bila la agaknya berkesempatan lagi ..

Seringkali kita dok menangguhkan sesuatu yang baik atas alasan kesuntukan masa atau bz giler .. Paling mudah , melawat orang tua.. Ada yang suka lawat sebulan sekali berbanding lawat awek dia berkali kali dalam seminggu .. Alasan , $$ .. Duit abis kat awek atau bf tak pe.. Demi kasih sayang .. Gamaknya orang tua yang dah curahkan kasih sayang dari kecik sampai beruban bulu ketiak tu, tak nak pikir lak eh ?

Tunggu .. tunggu .. tunggu.. last last orang tua sakit .. masuk spital.. tak pe.. sakit biasa lagi.. tunggu lagi.. tau tau .. hurm... Masa tu baru nak teriak ??? Pelik aihhh...

Selagi mereka bernafas .. selagi tu tanggungjawab kita menjaga mereka .. Kita jangan fikir bab masa.. Masa tak pernah tunggu kita .. Entah entah , kita pergi dulu .. sempat ? Sikap suka menangguhkan kerja ni bukan tang tu jer .. bab solat ( aku pon sama bab ni ) , suka tangguh dulu.. tunggu hujung waktu , baru berkejar nak g dirikan solat.. Kerja dunia ni lagi penting ! Astagfirullah al a'zim .. Apa nak jadi ngan kita ni kan ?

Utamakan yang patut diutamakan .. Dunia ni satu persinggahan .. dahulukan yang patut didahulukan .. Ibubapa kita tu , tu je yang ada ...

Bagus artis-artis kita ni kan ?

 

Aku tengok 3 drama lakonan satu pelakon wanita ni dalam masa 2 hari.. Dan ketiga-tiga  drama tu , mmg bagus lakonannya .. Yang menariknya , ketiga tiga drama tu berlainan watak.. Hidup la lakonan dia , bagi aku ...

Yang menarik minat aku hingga nak buat entri ni ialah , pelakon kita ni kan , majoriti tak buta agama .. Pandai mengaji antaranya .. Bagus kan ?

Tapi la kan .. yang buat aku tertanya tanya , mereka ni tak buta agama tapi kenapa sengaja membutakan mata hati tu yer ? Bukanlah nak menuduh tapi ada babak yang mana perlu pegang pegang.. buka aurat .. padahal dia tu isteri orang .. tunangan orang .. hurm.. kalau bukan hak sapa sapa pon , terlupakah dia tu hamba Allah ?

Sama gak kita yang bukan artis ni ... Aku perasan ( termasuk aku laaa ) ramai tak buta agama .. Bab agama , memasing pandai bagi khutbah.. tazkirah .. dan pelbagai .. tapi tang perbuatan ??

Hurm..

Oh tidakkkkk !! Blog aku akan didelete !!

 

imageTerbaca di blog rakan blogger (link) mengenai isu blogger yang mana tinggalkan link di ruangan komen akan dikira spam .. Dan google akan delete blog tersebut !!

Adeh.. abis laa .. abis la blog aku nehh.. Bye bye semua .. bye bye sayang .. bye bye secret admirer .. bye bye Seth Tan .. Tak lama lagi blog aku akan didelete gara gara aku suka wat segmen dan mereka yang join tinggalkan link kat blog aku neh ...

Nak teriak sat boleh ? Huwaaaaaaa.... sian aku nehh .. Tu la, dulu ada rakan blogger pesan kat aku.. jangan bagi blogger blogger ni tinggalkan link kat blog , aku tamo dengar .. haaa.. amik kau !! Google nak delete blog aku dah !

Sat sat sat .. Aku mula buat blog , September 2009 .. Mula bersegmen dua bulan kemudian .. Beratus malah pernah sampai satu entri sampai 2 ribu url link ditinggalkan .. Kenapa sekarang baru nak kecoh eh ?

Hurm.. nak pikiaq sat .. Kenapa sekarang yer ? Waaa.. mesti GOOGLE dah punya CEO baru .. mesti dia jeles tengok blog blog yang selalu ditinggalkan link ni lagi banyak dari blog dia kan ? Sebab tu dia arahkan kakitangan dia delete blog blog yang dikira spam ni kan ?

Pergh... abis la aku ... sat nak p tandas .. nak teriak ... sian aku kan .. Eh , korang dha join segmen aku yang entah kali berapa tu ? Segmen bloglist tuuu.. kang lambat join , jangan salahkan aku lak tau !

"Aku tak nak masuk campur ! Maaf !!!"

 

Ni bukan kali pertama.. Berkali kali dah .. Akhirnya aku gak yang jadi mangsa akibat jadi orang tengah ..  Masalah-masalah gini , akhirnya orang tengah yang jadi mangsa ..

Di pejabat.. di blog .. di FACEBOOK .. ada saja yang meluahkan masalah.. dengan harapan aku menjadi sekutu mereka .. Aku pulak , dengan kebangangan yang ada pon turut serta .. Akhirnya mereka berpelukkan sesama mereka bila segalanya menjadi jernih.. dan aku ??? Mereka lak anti aku pastu .. haaa.. salah sapa ? Aku gaakkkk ... bangang kan ?

Maaf guna perkataan kasar.. Bangang dalam erti kata bodoh atau tidak cerdik .. tapi kasar sbb ditafsirkan begitu ..  Tapi itulah hakikat yang aku rasa .. Niat nak bantu , akhir makan diri sendiri ..

Semua pengalaman ni membuatkan aku matang .. Pengalaman diberi janji manis beribu ribu ringgit...bukan beribu malah beratus ribu.. Nasib baik aku tak sebangang yang disangka... kalau tak ? Pergh... Pengalaman menjadi orang tengah menyelesaikan masalah rumahtangga orang yang belum kawin dan juga dah kawin .. dan banyak lagi la termasuk di pejabat ..

Dan aku tak nak amik tau dah .. Aku jaga tekak aku dah skang .. Takmo amik tau tekak orang lain .. kecuali dia benar benar memerlukan.. InsyaAllah , aku cuba tolong kerana Allah ..

 

Segmen : Sapa nak join BLOGLIST aku ???

 

Bukan aku punya laa.. tapi korang yang punya .. Aku punya penuh dah .. hehe.. kang banyak banyak , berat lak korang nak masuk ... Nanti aku gak kena marah ngan korang .. huhu ..

Dulu aku pernah buat segmen bloglist.. Bagi mereka yang dah join dulu , rasanya dia tau prosedur segmen ni .. Aku rasa bloglist lama tu dah boleh direfresh dah tu ..

BACA BETUL BETUL SYARATNYA !!

Bagi blogger blogger baru , ni masa korang nak tersenarai dalam blog blog rakan blogger yang lain .. Bukan mudah woo nak tersenarai dalam bloglist mereka.. kan kan ? Dengan cara ni , insyaAllah .. kita suka sama suka bertukar url blog... TAPI jangan tipu !! Ada kes dulu , dia kata dia masukkan tapi tak masukkan .. haaa.. Tapikan ada gak url blog tak leh dimasukkan .. ada error kan ?  Ok, copy error tu , korang paste kat google seach engine tu.. nanti akan ada tutorial bagaimana nak masukkan link tu .. ( belajar google tau ..jgn asik tanya orang .. meluat diorg nanti .. :)  )

Ok... Nak join ? Syaratnya mudah saja.. cam biasa buat entri.. Lepas buat entri , korang tunggu senarai url blog yang akan dinaikkan di SINI (senantiasa dikemaskini dari masa ke semasa ) ..Pilih mana mana blog yang korang berkenan , kemudian ajak dia bertukar.. tinggalkan komen di blognya dan bagitau yang korang nak tukar link dengannya.. INGAT , ini hanya boleh dilakukan dengan blogger yang join segmen ni saja .. PERTUKARAN SUKA SAMA SUKA !  Kalau dia tak jawab , makna dia tak berminat.. senang je kan ?

Kalau ada blogger berminat , masukkan dalam bloglist baru .. Pastikan bloglist itu diletakkan dalam blog kamu sendiri !! Bukan blog yang lain yang mana korang buat satu blog khas untuk bloglist.. tamo tamo tamo ! Tidak adil begitu !! Faham skang ?

Jom mulakan ..

  1. Buat satu entri .Letak header ben ashaari blog .
  2. Tajuk .. BEN ASHAARI AJAK JOIN BLOGLIST BLOGGER BARU dan linkkan ke entri ni ..
  3. Siap ? Tinggalkan url entri di ruangan komen ini .. Tu jer .. tak susah kan ? Tutup , jam 10 malam .. hari ini .. Rujuk tarikh entri ni..

Selepas 24 jam ... nak delete entri korang tu , boleh jer.. tak semakkan blog korang kan ? Tu cara join segmen blog ni .. Hari ni punya segmen adalah untuk hari ini .. Esok ? Lain cerita .. hehe.. jommm...

Segmen BEN ASHAARI hampeh !!

 

Ada beberapa blog yang sememangnya memandang remeh terhadap segmen BEN ASHAARI .. Ya , betul ... mmg sangat mengarut sangat .. kan ?

Kenapa mereka rasa begitu ? Pertama .. Trafik .. Dengan join segmen , blog mereka akan punya trafik beribu-ribu .. Tapi bila join , satu apa pon takde .. Mereka terlupa , ini cuma satu usaha saja ..

Kedua .. mereka sangka blog BEN ASHAARI akan dapat banyak trafik.. mengujakan !! Heh.. Buat entri artis lagi banyak dapat trafik ! Ko cerita pasal gossip sana sini , berduyun masuk.. Letak gambar artis kawin , anak artis , berduyun masuk.. Cerita drama sana sini, berduyun masuk.. Aku tau sbb aku pon buat.. Tapi kepuasan ?

Ketiga ..Mereka menyampah bila g mana mana blog , banyak pacak banner BEN ASHAARI blog tu .. Bayangkan kalau banner dia tu yang terpacak .. mesti dia suka kan ? Tapi apa usaha dia untuk menjadikan fantasi itu satu kenyataan ? TARAK ?? Goyang kaki jer ..

Banyak lagi dok mengutuk sana sini .. Siap ada yang putus kawan bila join segmen aku ni .. :) .. Tak kisahlah sahabat ... Hak korang .. buat je la apa pon..  Jangan lupa tang dosa pahala yer ..

Dan semalam , aku terima satu PM di FB ...

"as-salam bro ben..
ABCD nak ucapkan terima kasih banyak-banyak sebab buat segmen untuk kritik blog tu.. salah satunya dang dapat banyak kritikkan yg membangun.. dan yg paling penting gak, dang bertemu semula dengan kawan lama ABCD yang dah terpisah sejak 7 tahun yang lalu.. melalui segmen ni, secara tak langsung ABCD dapat bertemu kembali..thanks bro ben.."

Dan itu bukan yang pertama ...  Berbanggakah aku ? Tak pon .. aku cuma buat apa yang boleh aku buat untuk bantu rakan blogger yang baru baru ni untuk bergerak .. Sedikit lebih baik dari takde langsung kan ?

Biasanya yang mengutuk mengkritik ni , langsung tak bantu apa apa.. Apa yang diorg tau , mencari salah orang .. Dan bukannya membantu kejayaan orang lain .. Ops lupa.. dia sendiri tak berjaya , camana nak bantu kan ? Jika itu corak pemikirannya, sampai bila dia takkan berjaya ! Tak perlu berjaya untuk membantu orang lain berjaya ...

"Ya Allah! Masukkanlah aku dalam golongan yang sedikit"

 

Pagi tadi , aku menonton kuliah pagi kan .. Kemudian penceramah ada menceritakan satu kisah dan satu doa ...  Lalu doa itu aku jadikan status di FB untuk dikongsikan bersama rakan yang lain ..

"Ya Allah! Masukkanlah aku dalam golongan yang sedikit"

Alhamdulillah.. ada rakan yang bertanya di FACEBOOK .. Aku nak cerita pon panjang sangat lalu aku google .. jumpa kisah tersebut .. Petikan artikal ini aku amik dari ILUVISLAM.COM ..

Pada zaman Sayyidina Umar al-Khattab, ada seorang pemuda yang sering berdoa di sisi Baitullah yang bermaksudnya:

"Ya Allah! Masukkanlah aku dalam golongan yang sedikit"

Doa beliau didengar oleh Sayyidina Umar ketika Sayyidina Umar sedang melakukan tawaf di Kaabah. Sayyidina Umar berasa hairan dengan permintaan pemuda tersebut. Selepas selesai melakukan tawaf, Sayyidina Umar memanggil pemuda berkenaan lalu bertanya:

"Kenapakah engkau berdoa sedemikian rupa (Ya Allah! masukkanlah aku dalam golongan yang sedikit), apakah tiada permintaan lain yang boleh engkau mohon kepada Allah?"

Pemuda berkenaan menjawab: "Ya Amirul Mukminin! Aku membaca doa berkenaan kerana aku  takut dengan penjelasan Allah seperti firman-Nya dalam surah al-A'raaf ayat 10 yang bermaksud:

"Sesungguhnya Kami (Allah) telah menempatkan kamu sekelian di muka bumi dan Kami adakan bagimu di muka bumi (sumber/jalan) penghidupan. (Tetapi) amat sedikitlah kamu bersyukur".

Aku memohon agar Allah memasukkan aku dalam golongan yang sedikit, iaitu terlalu sedikit orang yang tahu bersyukur kepada Allah".

Jelas pemuda berkenaan. Mendengar jawapan itu, Umar al-Khattab menepuk kepalanya sambil berkata kepada dirinya sendiri:

"Wahai Umar, alangkah jahilnya engkau, orang ramai lebih alim daripadamu".

Semoga kita semua termasuk ke dalam golongan yang sedikit ini, Amin.

Jadi, sama-samalah kita membina tekad untuk membanteras keluhan dan meningkatkan kesyukuran kerana Dia telah berjanji ,

"Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih". (Ibrahim: 7)

Ingat nikmat yang dikurniakan, Ingat Pemberi Nikmat yang Maha Pemurah mengurniakan segala nikmat kepada kita.

Ayuh kita jadi golongan yang sedikit , iaitu golongan yang bersyukur.

- Artikel iluvislam.com

 

Alhamdulillah .. kadang kadang kita terlupa .. dan kita sebagai rakan , perlu ingatkan sesama kita.. kita tak sesempurna mana pon tapi kita perlu sempurna untuk mengisi kekurangan itu .. Jangan jadikan itu satu alasan untuk membuat kesilapan ..

Lupakan segala kebaikkan yang pernah kita buat pada orang lain ..

 

Dan lupakan segala keburukan yang pernah mereka buat pada kita ..

Hurm... tak keja pagi ni .. Dah keje berturut dari hari Sabtu Ahad ari tu .. Hari ni nak rehat ..tak kira.. penat banget minda dan fizikal .. Jadi , aku nak lepak sambil tengok tv.. kalau ada idea baru update blog .. hehee..

Sejak pagi tadi , aku dok layan kuliah agama kat tv9 .. Hurm.. lama betul tak bagi makan rohani aku nih.. Terasa kosong sungguh .. Lama sangat nih.. Astagfirullah al'azim ..

Dulu rajin la .. masa ada sorang kawan tu.. dia dok kasi dvd serta cd cd ceramah agama .. Sejak dia pindah tu , jarang dah ada bekalan .. kecuali dok baca kat internet .. hurmm..

Dan pagi ni , dua perkara aku sedar ... pertama .. Lupakan segala kebaikkan yang pernah kita buat pada orang lain .. Dan lupakan segala keburukan yang pernah mereka buat pada kita .. Maksudnya , jika kita kenang , kita akan jadi pengungkit dan juga pendendam .. Hurm..

Kedua , syukur .. Syukur amat mudah dilafazkan .. tapi syukur bukan saja dilafazkan tetapi perlu disusuli dengan amal soleh .. kalau tidak syukur kita tertolak ..

Bukan apa , kebaikan kita dan syukur kita tu belum tentu lagi diterima Allah .. jadi kita kena buat dengan penuh keikhlasan sebagaimana yang diajar nabi s.a.w .. InsyaAllah ..

Bir halal ... disahkan halal !

 

Boleh diminum. Itulah rumusan dibuat Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam kali ke 95 pada 16 hingga 18 Jun lalu berhubung isu minuman ringan buah-buahan berperisa malta, Barbican yang mencetuskan kegemparan berikutan dakwaan kandungan alkohol melebihi jumlah dibenarkan.  - HMETRO

Alhamdulillah .. feveret aku dulu .. Yelah , takat aku minum dulu tu tak la sampai aku terlanggar dinding lagi .. hehehe.. Tetiba lak jadi haram eh ? Sampaikan kat restaurant yang jual tu , tarik balik semua jualan air Barbican tu .. Nampaknya pasni diorang jual balik la eh ..

Apa kata mereka lagi ..

“Kami juga ingin maklumkan kadar 0.01 peratus seperti dilaporkan di dalam media bukanlah hasil muzakarah kerana kami dapati jika ia ditetapkan pada kadar itu, banyak jenis makanan dan minuman yang bukan diproses untuk pembuatan arak akan diambil kira."

Hehehehe... nak simpan 20 tong kat rumah.. hahahah.. gila ! Minum je la air lain eh... banyak air ada.. air suam air terbaik.. kan kan ?

Ramadhan menjelma.. Adat atau tuntutan agama ?

 

Sebelum kita tersilap faham, niat bukanlah seperti yang dibayangkan oleh sesetengah pihak iaitu ucapan di lidah “sengaja aku berniat sekian dan sekian..”. Sama sekali tidak. Itu hanyalah ucapan lidah, belum tentu mewakili tujuan sebenar. Niat juga bukan perkataan yang di atur dalam minda yang menyebab ramai orang yang tidak faham berulang kali kononnya melafazkan ‘niat’, sehingga terganggu solat, puasa, iktikaf dan seumpamanya.
seterusnya >> Segalanya kerana niat


Berbalik kepada kehidupan kita, kadang-kala kebiasaan mengongkong kita lebih dari dalil dan nas-nas agama. Umpamanya kadangkala lihat wanita yang menutup aurat, tetapi apabila hendak bersolat dia seakan tidak mampu selagi tidak memakai telekung putih yang menjadi kebiasaan orang Nusantara. Saya bukan menyalahkan pakaian tersebut. Seseorang boleh memakainya jika dia mahu. Tetapi keterikatan dengan ‘uniform’ yang seperti itu boleh membebankan diri dan melupakan kita bahawa dengan pakaian yang ada sudah memadai. Sehingga ada yang menangguh solat hanya kerana tertinggal telekungnya.
seterusnya >> Puasa Tidak Boleh Berpisah Dari Dalil Sunah


Sebenarnya melafazkan (menyuarakan) niat untuk berpuasa bukanlah perkara yang wajib. Yang wajib adalah apabila seseorang itu mengetahui dengan sadar apa yang akan dilakukannya. Jika seseorang itu terganggu dengan perasaan was-was, maka dianjurkan untuk menyebut dalam hati sekedar “Inilah puasa aku”. Jika masih was-was, maka boleh menyebutnya secara lisan untuk mengukuhkan penyebutan dalam hati tadi. Jika setelah itu masih was-was juga, maka jangan diberi perhatian, karena tidak lain dan tidak bukan dia adalah permainan syaitan.
seterusnya >> Niat Puasa

Ramadhan dianggap bulan termulia di dalam bulan-bulan Islam. Penurunan Al-Quran di dalam bulan Ramadhan menjadikan bulan ini sangat mulia lagi istimewa. Di dalamnya terdapat pelbagai fadilat yang harus dikejar oleh setiap umat Islam bagi mempertingkatkan kualiti keimanan dan ketaqwaan. Bulan Ramadhan juga dianggap sebagai Madrasah Kerohanian di mana pada bulan ini umat Islam diwajibkan berpuasa. Risalah kali ini akan memaparkan dua pesanan pilihan berkenaan cara kita menyambut Ramadhan.

seterusnya >> Bagaimana kita hendak menyambut Ramadhan

Tumpuan kita yang pertama kepada perkara yang ditokok tambah ialah hukum memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan membatalkan puasa. Contohnya:

1. Memasukkan pen ke dalam mulut membatalkan puasa.

2. Menelan air liur membatalkan puasa.

3. Mengorek telinga atau membersihkan telinga dengan cotton buds membatalkan puasa.

4. Mengorek hidung atau debu pasir yang masuk ke dalam hidung membatalkan puasa.

5. Membuang air besar tanpa meneran sepenuhnya agar najis keluar sekali gus membatalkan puasa.

seterusnya >> Puasa Ramadhan : Antara yang ditokok tambah


Apakah batal puasa seseorang yang tertelan kahak? Perlukan seseorang itu berusaha keras mengeluarkan kahak tersebut walaupun perlu ketahap memuntahkannya?
Harap ustaz dpt perjelaskan.
seterusnya >> Kahak Membatalkan Puasa ?


ADAB-adab berhubung ibadat mestilah merujuk kepada ajaran yang ditunjuk oleh Allah s.w.t. dan Rasulullah s.a.w., iaitu al-Quran dan sunah. Ada sebahagian pihak yang cenderung mencipta adab-adab ibadah tanpa merujuk kepada dua sumber agung itu, misalnya dakwaan yang menyatakan makruh mandi terlalu kerap, atau mandi pada hampir waktu berbuka kerana ia boleh mengurangkan keletihan dan sekali gus menghilangkan kelebihan puasa.
seterusnya >> Adab Berbuka Puasa - Menurut Sunah Rasulullah S.A.W.


Soalan: Yang dikasihi Dr Asri, menjelang Ramadan, baru-baru ini ada penceramah yang berceramah menyatakan bahawa sesiapa yang solat tarawih kurang dari dua puluh rakaat tidak sah. Beliau juga menyata Saidina Umar orang pertama mengadakan solat tarawih berjemaah, maka tidak mengapa kita mencipta ibadah baru sekalipun Nabi s.a.w tidak pernah ajar. Beliau kata juga sesiapa yang solat tarawih tapi tidak berselawat beramai-ramai seperti yang biasa dilakukan di tempat kita maka tidak ikut amalan Saidina Umar dan sesat. Soalan saya, betulkah demikian ?
seterusnya >> Kekeliruan Tentang Solat Tarawikh

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI