Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 27 Julai 2011

Update terkini serta color baju tempahan KELAB BLOGGER BEN ASHAARI ..

 

IMAG0373Photo0949Harap sabar eh... insyaAllah ..semua tempahan yang dah bayar tu akan siap minggu ni dan minggu depan akan dipos .. Dan nanti akan keluar dengan design baru.. selepaa raya .. ehehhe .. 

image

Kelemahan kita sebagai blogger dan pembaca ..

Umum .. termasuk aku !

Bila kita blogwalking, kita baca entri rakan blogger kita jika ianya menarik minat kita.. betul ? Tapi apakah kita baca sehingga faham mengenai isu atau isinya dan baru kita komen ?

Dua tiga hari ni , apa yg aku nampak ialah , ramai ( bukan besar bilangannya ) yg gemar baca sekali lalu dan terus ke ruangan komen lalu komen ..

Apa yg berlaku ? Terlepas point yg sebenarnya ...

Aku amik contoh .. entri "Eeeww ..boleh kerr?? " tu sebenarnya bukan berkisarkan air barbican ( yg telah disahkan Halal ...ada linknya disitu ) tetapi ramai yg terlepas pandang ..

Isu utama entri itu ialah , bab halal haram .. Ada antara kita amik kisah soal pemakanan .. tapi tak kisah soal aurat mahupun amanah dan sebagainya .. kita nak tutup lubang itu tapi terlepas pandang lubang yg utama ..

Dalam entri aku , kerapkali aku gunakan kandungan yg serampang dua mata .. bukan apa, aku tamo la ada kawan kawan pembaca terasa dengan entri aku ni ..

Apa yg aku pinta .. jika kita .. kau dan aku termasuk mereka .. jika nak tinggalkan komen , baca betul betul .. kalau tak , sendiri malu woooo...
Published with Blogger-droid v1.7.2

Gila popular ?

G shopping sat ..

Kalau korang ada baca satu komen rakan blogger di entri sebelum yg ni , aku amat amat setuju dengan kata kata dia ..

Sebenarnya lama dah aku perasan dan berkali kali aku tegur 'diorg' ni agar jgn syiokk sendiri tapi , tamo dengar ckp ...Takkan aku nak paksa lak kan ? Mau atau tidak biar jer la diorg terjun dengan labu labunya ..

Bukan tak sayang sbg sahabat tapi dah memasing dok kejar populariti yg tak memberi makna langsung .. Bak kata budak sekolah dulu , 'star' ! Main bola nak bolot .. depan gol tak nak passing akhirnya ke tiang gol ! Tu la ciri ciri blogger star .. Perasan popular padahal dok main dlm tempurung sendiri..

Aku bukan jeles .. lama dah aku dlm dunia blog ni .. Lebih 5 ribu backlink ke blog aku ..wat pe aku nak cemburu kan ? Aku kesian je sbb org dok geleng kepala melihat telatah 'korang' dlm tempurung tu ..

Berblog bukan kejar populariti tapi sebaliknya adalah kepuasan .. yg lain tu , BONUS !
Published with Blogger-droid v1.7.2

" Kenapa diorg kata blogger ni artis eh ? "

 

Ada rakan blogger tanya aku soalan tu .. Hurm.. tu la.. aku pon pelik sebenarnya .. Asal blog meletop jer , terus dikatakan artis aka artis blogger atas retiss.. hahaha..

Apa tengok aku lak ??? G tengok Ujang tu.. tu artis blogger.. Kalau retiss.. tengok kak ummi zaihadi.. Kalau diva , mat gebu !! Haa... kan kaan ? Tak caya lagi ?

Ala.. mana ada blogger kecoh nak jadi artis ...Ni kicik punya hal jer .. Tak payah nak bising bising .. Serupa cam sapa score goal , tetiba nama dia meletop.. Atau saja g pegang bola dalam kotak goal padahal dia bukan goalkeeper , esok lusa nama dia meletop.. Kalau meletop dan jadi bualan , takkan dia artis kot kan ?

Blogger sekadar menulis di blog .. namanya meletop kerana tulisannya atau blognya .. Tu jer.. Yang bajet artis tu sebenarnya org yang gelar mereka.. Saja memain ...

Bagi aku , blogger adalah blogger .. artis adalah artis .. glamer saja yang menyatukan mereka di dunia maya ini .. Ok ?

" Apaa ??? Ramadhan ?? Aiseyman "

 

image

Gambar : http://dakwah.info

Sebelum Ramadhan , tak per... Ramadhan kena hormat .. Kan kan ? Jadi boleh abiskan masa masa terakhir ni dengan melantak abis-abisan.. ngumpat-ngumpatan .. bermaksiat-maksiatan dan banyak lagi.. Ramadhan nanti tak leh.. kan kan ?

Hampeh !

" Eeeewwww... boleh ker ? "

 

image" Air barbican ?? Erk... halal ke ?? Nama cam air arak jer .. "

Terpinga-pinga gak aku walaupun dah bagitau halal.. Tapi nak je cakap... tuuuuu  ... ( rujuk SINI )

image

Tang tu tak kisah la pulak ???? Aiseyman ..

Gila kejam !!

 

imageNampak ? Semua kena sekat... Kira boleh baca teks je la.. hahahha...  Bypass server ? Tamo la.. hahahaha.. tu akan mengundang bencana pada pc aku nanti ..

image

Nampak ? hahahahah .. Apa guna kalau speed 1gbps ? Untuk view akhbar harian dan juga ?? Tapi bagus gak kan .. Semua boleh buat keje kan kan ? Kononnya ...

Lalaalalala ...

Pemenang Segmen Sapa Tepat Dia Dapat !

image

http://iduraz.blogspot.com

TAHNIAH !

Cara nak ajak awek main

 

Tu diaaa... antara antara carian pelik lalu tersesat kat blog aku.. hahaha.. padahal ? ada ke aku wat entri pasal tu ? Grrr..

Lebih tepat lagi mereka yang sememangnya banyak masa dihabiskan mengadap internet lalu digoogle la mereka dengan keyword-keyword tertentu.. Jom kita tengok satu persatu .. Ini untuk bulan Julai 2011..

Bermula dari paling kecil cariannya..

  1. perempuan tgk cite lucah
  2. tak suka shahir dan rozita bercinta
  3. seluar dalam mak
  4. main ngan laki orang
  5. kisah pramugari dirogol terkini
  6. tudung bra hitam
  7. bau seluar dalam wanita
  8. jantan gersang
  9. main dengan gay
  10. wanita berbogel
  11. tiffinbiru ( erk.. wahahaahha .. ni lawak jeerr.. hehee..sabaq ye mamako)
  12. wanita 40an pakai baju ketat,sesuai ke?
  13. seluar dalam jarang
  14. who is ben ashaari ( gulppp )
  15. cara ajak awek ringan
  16. cerita main seks bertukar pasangan

Dan banyak lagi !!! Grr.. lebih 5000 keyword saja untuk bulan ni ..

Sekadar perkongsian : KARMA

 

Terbaca di Bharian Online td berkaitan isu video klik FAIZAL TAHIR yang baru bertajuk , KARMA .. mencetuskan kontoversi mengatakan tidak sesuai untuk budaya kita ..

Bagi aku , tajuk pon awal awal lagi tak sesuai dengan kita dah .. kenapa ? Ok.. mari kita baca apa itu KARMA ..

Hukum Karma adalah sebahagian daripada kepercayaan agama Hindu. Perkataan 'karma' bermakna 'tuhan'. Hukum karma adalah kepercayaan bahawa yang baik dibalas baik, yang jahat dibalas jahat, semasa seseorang itu masih hidup di dunia ini. Cerita Si Tanggang adalah contoh klasik pengaruh Hindu dalam sastera rakyat Melayu pra-Islam.

Ramai orang menyangka Hukum Karma serasi dengan Islam. Malah ramai orang yakin Hukum Karma adalah hukum yang memang wujud dan ia adalah hukum semula jadi ciptaan Allah.

Tema Hukum Karma popular dalam cerita-cerita, baik cerita-cerita yang diterbitkan dalam bentuk buku, bangsawan, drama TV, filem dan lain-lain. Malah, jikalau watak jahat tidak menerima hukuman jahat, ia dianggap tidak cocok dengan ajaran Islam.

Dalam surah Yusuf terdapat banyak watak jahat, namun tidak seorang pun daripada watak-watak jahat itu menerima hukuman atas kejahatan yang mereka lakukan. Malah Nabi Yusuf sendiri sebagai watak yang baik ditimpa banyak penderitaan.

Kisah Nabi Yusuf membayangkan bahawa dalam novel Islami, kejahatan tidak dianjurkan supaya dibayar dengan kejahatan juga. Malah dianjurkan supaya watak utama yang ideal itu harus mengalami pelbagai penderitaan yang berat.

Hukum Karma berbeza daripada ajaran Islam kerana bagi penganut Hindu, Hukum Karma itu hukum yang berlaku di atas dunia ini. Maka setiap musibah yang menimpa seseorang di dunia ini diyakini adalah balasan kepada kejahatan yang telah dilakukannya.

Mengikut fahaman Hindu, musibah adalah hukuman daripada Sang Karma (tuhan) disebabkan seseorang itu melakukan dosa.

Hukum Karma tidak serasi dengan konsep 'dugaan' dalam Islam. Dalam Islam salah satu fungsi musibah adalah sebagai dugaan, makanya orang-orang yang baik, malah nabi-nabi sekalipun ditimpa musibah. Tidak mungkin penderitaan yang dialami oleh nabi-nabi adalah hukuman dari Sang Karma.

sumber : Halaqah

Nilailah sendiri yer .. Jawapan FAIZAL TAHIR : SINI

 

Segmen : Sapa tepat dia dapat !!

DSC_0426

Dah ada pemenang ... ehehhe .. SINI


Hehehe.. Cuba perhatikan gambar tu betul betul... Apakah itu ??? Sapa teka paling tepat , pantas , dia dikira pemenangnya.. Dan hadiahnya ?? 2 jam blognya dipromosi sejurus saja dia berjaya meneka dengan tepat.. Ingat.. hanya tepat dan paling pantas dikira pemenang ..

IKLAN SAT > Minat KRAF ??? Meh SINI

Tapi nak join ada syaratnya... hehehe.. Cam biasa laa... tak susah.. Syarat ni bertujuan untuk mengelakkan spam berlaku.. kalau tak buat syarat ni , ramai main campak je link blog diorg kan ? Mana blehhh..

OK.. bagi mereka yang berminat ... jom mulakan .. Buat satu entri ..

  1. Letak header BEN ASHAARI
  2. Tajuk BEN ASHAARI CARI SAPA TEPAT DAN PANTAS ! dan linkkan ke entri ini ..
  3. Tu je .. senang je kan ?

Haa.. part ni susah sikit .. Korang boleh teka 2 kali saja.. cara nak jawab .. Bagi jawapan dan url entri korang SERENTAK ! Tamo jawapan dalam entri.. nanti org tiru.. hehehe.. Jawapan dan url korang tu hendaklah di beri di ruangan komen .. Ok ?

Kalau dah faham .. jom mulakan ..

IKLAN

279295_262914480391223_117161871633152_1294779_1277427_o MARI MEMBELI SAMBIL MENDERMA.....50% dari hasil jualan setiap barang pre-loved item akan di derma kan ke tabung anak2 yatim(depends pada barang..^_^)...wlopn xseberapa value nk derma...tp sekurang2nya kite ade niat nk mderma kan..^_^.. nk order??.. isi jea form kat http://islamioparadise.blogspo​t.com

" Alhamdulillah .. bertuah korang eh .. "

 

Akhirnya .. akhirnya Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT ) diberi peluang untuk menjadi guru tetap ..

Aku pernah menjadi GSTT selama 2 tahun .. 2 tahun itu adalah pengalaman yang sangat menarik bagi aku .. Aku merasa nikmatnya menjadi guru walaupun tidak nikmat sebenarnya.. Aku merasa bagaimana perasaan melihat anak murid lulus.. apakah perasaan melihat anak murid gagal ..

Apa yang sering aku buat sewaktu aku mengajar dulu ialah memberi nasihat.. aku suka bercerita pada anak-anak murid aku .. Aku sering selitkan dalam penceritaan aku itu dengan pengalaman hidup aku ..

Aku tak kisah samada mereka faham atau tidak .. tapi yang penting aku menyampaikan sebaik mungkin .. Seronok ? Aah.. seronok sehinggakan buat kali pertamanya aku dapat tekanan darah tinggi sbbnya menahan marah .. Pergh..

Hurm .. Pandangan aku terhadap guru tetap waktu itu , sangatlah rendah .. Hanya kumpulan kecil saja yang benar benar mengajar kerana minat .. Selebihnya hanya sekadar ' mengajar ' dan menghitung hari menunggu gaji .. Maaf.. itulah hakikat yang aku nampak selama 2 tahun aku mengajar ..

Dan bila aku di bilik guru .. apa yang aku nampak adalah berbeza dari apa yang mereka ajar kepada murid murid mereka termasuklah ustaz mahupun ustazah .. Cakap tak serupa bikin .. Dalam kepala aku , patutlah cikgu aku dulu kantoi bikin projek kat dalam bilik sukan .. hahaha..

Ya, skandal antara guru.. Maklumlah .. manusia .. itu je alasan yang boleh diberikan .. tak kira apa jua jawatan , kita tetap manusia dan manusia sering melakukan kesilapan ..  :)

Buat kerajaan , terima kasih kerana sudi memberi mereka peluang yang aku tunggu sejak 2003 dan 2011 menjadi realiti .. Perghhh... lama gila kan ? Haih.. sedangkan janji itu ditaburkan pada waktu itu.. Lama sungguh untuk menjadikan realiti.. Haih ..

Aku mengajar waktu itu kerana minat.. sesungguhnya aku mmg minat mengajar tapi aku tak minat politik di kalangan guru .. Pelik.. makin berilmu makin mengarut perangai .. Hurm..

Maaf.. ini sekadar pengalaman hidup aku dan pengalaman kita berbeza ...

Sumber berita : Bharian

Nasib baik tak lemas !!

 

Mimpi ngeri yang seolah-olah benar walaupun aku sedar ianya cuma mimpi ..

* "Apabila salah seorang dari kamu melihat mimpi yg disukainya, sesungguhnya ia daripada Allah, maka khabarkanlah kpd org lain, dan sekiranya dia melihat sebaliknya dari apa yg dibencinya, sesungguhnya ia daripada Syaitan, maka beristi'azahlah (mmbaca AUZUBILLAHI MINAS SYAITONIR RAJIM), dan janganlah menceritakan kpd org, tiadalah ia (mimpi) dapat memudaratkannya.."

(Sahih Al-Bukhari dan Muslim, Lafaz hadith adalah bagi Al-Bukhari)

 

Aku atas bot... ramai lagi atas bot.. Destinasi ketika itu aku tak pasti.. Sedang bot bergerak , entah dari mana datang ombak besar lalu menghempas bot yang aku naik tu..

Aku tercampak .. laut di depan aku... " Ya Allah .. apakah aku akan mati lemas hari ini .. ? " Hati aku berdetik memandangkan aku tak reti berenang dan tidak memakai jaket keselamatan ..

Tiba-tiba ada satu tangan menghulur dan dengan cepat aku menangkap tangan itu .. Aku tercampak berhampiran dengan jeti .. Syukur , alhamdulillah.. lega sangat sangat.. aku tak nak mati lagi tika itu ..

Aku naik ke jeti dan memandang ke belakang .. Perhatikan bot yang semakin karam akibat dimasuki air dan beberapa bot penyelamat sedang menjalankan operasi menyelamat ..

Walaupun ianya cuma mimpi .. tapi saat aku tercampak ke laut itu benar benar menakutkan .. Aku tau aku mimpi tetapi aku tak nak terjaga.. Aku ingin sekali merasa ketakutan itu ..

Dan ianya benar , sangat menakutkan ..

* penambahan : Terima Kasih Mr Frecky

Sapa sini baru buat blog ?

 

Aku tamo la sebut sapa blogger baru .. nanti ramai lak tanya , saya dikira baru ke ? Adeh.. fenin aku nak jawab .. Ok.. ari tu aku ada buat segmen khas kritik blog kan ?

Hurm.. aku pon ada gak masuk diam diam.. tengok sana sini .. Sebenarnya aku malas nak buat entri ni sbb ada yang kata aku tak abis abis dok ulang tayang isu yang sama .. kan kan ?

Tapi kalau aku tak buat , sapa nak buat ? Kalau blogger baru buat sesama mereka .. blogger cam aku ni nak wat pe ? Tengok jer ? Kalau tengok je , diorng kata blogger lama sombong .. Eh , sat.. aku blogger lama ke ? Warghhhh.. tua sudah aku ..

Gini .. aku ringkaskan je la yer ..  Aku tau ramai mungkin dah tego.. tapi serius .. ni cuma pandangan aku je.. Bukan nak tegur , bukan nak tunjuk pandai .. bukan nak ajar atau nak bagi nasihat.. Blog korang , hak korang .. tapi kalau korang nak ada orang singgah ,baca dan tinggalkan komen , maka inilah rahsia paling mudah ..

BUANG WIDGET TAK PENTING ... SUSUN ATUR SEMULA BLOG KORANG dan TAK PAYAH LA LAGU TU... walaupun aku guna UNIFI , tetap menganggu lagu lagu tu termasuk widget semua tu.. Seriussss... tak lawa.. Aku dulu pun guna .. lama lama aku buang.. sebab mmg kasi berat.. Hari ni 10 orang masuk..esok 5 orang.. lusa .. aku sorang je masuk !!!

SELAMAT HARIJADI WAHAI BLOGGER !

 

image

SELAMAT HARIJADI BRO SHAHAZRIN !

SEMOGA PANJANG UMUR DAN DIMURAHKAN REZEKI ..

http://www.shahazrin.com/

 

image

SELAMAT HARIJADI SHIELA !  :)

SEMOGA TERUS SUKSES

http://itsmeshielafirdaus.blogspot.com/

Serius !! Aku bosan !!

 

Bukan tak syukur ...tapi inilah realitinya.. 15 tahun perjalanan hidup aku tiba-tiba terhenti ... Segalanya menjadi terlalu ringkas.. kebosanan terserlah walaupun baru sehari berlalu ..

15 tahun aku kerja , aku guna pengangkutan awam .. Penat ! Sangat penat ! Mmg nak sangat opis dekat opis .. Tapi itulah yang aku lalui setiap hari .. Ada saja muka dan ragam manusia aku lihat .. Setiap hari berlainan .. Macam macam karektor dan aku boleh logkan di dalam blog ..

Tapi sejak semalam ?? Aku bangun pagi ..g kerja.. balik .. Settle .. Tiada lagi perjalanan yang panjang yang membolehkan aku melihat telatah manusia dan juga muka muka manusia yang lain .. Kira kasi hilang bosan la ..

Ni tidak .. dari pagi sampai ke petang ... seminggu ... muka sama !! Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh... aku tak leh hidup cam ni lebih lebih lagi sebagai blogger !! Tiada idea .. Huwarghhhkkkhhhh.. aku tensennnn !! ..

OK.. tidur...

Aku tertipu dek blogger ni ???

 

Loh ... Boleh gitu ? Apa kata korang la yer .. Aku letak url blog ni , nama wife aku.. kemudian banner muka wife aku .. tetapi !!! Tetapi yang update blog tu aku ! Karektor adalah wife aku .. Camana tu ? boleh ke tak ? Kiranya aku menyamar la jadi wife ..

Apa pendapat korang ? Ok ke tak ? Bagi aku , tu tak jujur dah .. kenapa tidak dia sendiri pacak muka dia ?? Lain la kalau dia tulis situ , entri ditulis oleh sapa sapa kan ?

Aku bukan la nak cari publisiti murahan .. tapi kesian kat pembaca tu haa.. kot ada yang tak sedar dengan sapa dia berinteraksi di blog tu.. hurmm... Beria ria komen , tau tau ... orang lain yang tulis entri tu..

Aku pernah buat gitu kat wife.. aku update blog wife aku dalam senyap.. dia sendiri pon tak tau .. Kira saja wat gempak la.. tu pon waktu awal awal aku berblog.. Tapi sejak tu , tak wat dah keje giler tu...

Kalau korang tak kisah , ok je bagi aku.. Tapi bagi aku , aku perlu berhati-hatilah .. Bukan FB je leh buat fake profile skang ni...  :) .. Hurm... entah ler ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI