Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 30 Julai 2011

"Kampung betul aku !! "

 

" Ceh.. baru nak buat kuiz !! "

 

280913_249475795076064_100000409372347_940366_6759158_oTiap kali aku g Sg Jejawi , Teluk Intan yakni rumah abang ipar aku .. pasti aku akan belajar sesuatu .. Maklumlah , aku ni orang bandar .. Bila masuk kampung , banyak 'perkara baru yang lama' aku belajar ..

Nampak buah kat atas tu ? Haaa.. aku tak pasti aku pernah dengar nama buah ni atau makan buah ni dulu .. Kalau ada pon , mungkin dari bapak aku .. Dia mmg kaki makan buah-buahan ni ..

Aku rasa .. Ayah mertua abang ipar aku bagi kat aku .. Dia asal Kedah.. duduk kat situ lama dah ..  dia bagi kat aku.. suruh rasa .. Aku pon rasa sebijik ..

" Gulp.. kelat.. masam.. tapi sedap.. " Heheheh..

image

Ini lokasi kawasan rumah abang ipar aku ( cerita di sini , kali pertama aku g.. cantik dan menawan .. tapi sayangnya.. kolam tu tak macam tu dah .. huhu.. dan sawah bendang tu , dah dituai dalam bulan lepas .. huhu ..

Ok ..sambung.. buah tu ...nama dia buah jentik ...Haaa.. rasa dia cam buah rambai .. Diorg kata adik beradik ngan buah rambai.. Tak kisah la.. Tak ramai tau pasal buah ni.. Menurut pakcik tu , buah ni kebanyakkan orang belah utara je tau.. Tak pasti la kebenaran tu ..

Dan.. berbual dengan kedua mertua abang ipar aku tu , mmg best.. lebih lagi leh speaking utara .. hehehe.. part tu , nanti aku cerita .. hehehe.. ada menarik skit ...

ARghh.. Buah ni la aku plan nak bagi kuiz .. tapi belum apa apa , ramai dah tu.. haihhh.. kensel KUIZZ !!

" Seronok .."

"Alhamdulillah .."

Kali pertama aku drive macam kereta peronda yg dok meronda kawasan perumahan ..slow jer..hehe.. risau wooo dengan brek yg tetiba 'tak makan' tu ..

Selepas solat maghrib, brek kereta tu , ok !!! Tak de masalah seperti sebelum tu .. Namun aku tetap berhati hati ..

Dan aku dan wife , sampai dah putrajaya.. tapau roti nan.. nanti sambung eh .. ada kuiz skit mlm ni..hehe..
Published with Blogger-droid v1.7.2

Masalah ?

Skang kat masjid Tanjong Karang .. hurm .. aku rasa kereta ni ada masalah dengan brek .. aku harap segalanya ok ...hurm.. doakan yer.
Published with Blogger-droid v1.7.2

Macam macam cerita blogger ada ..

Masih di Sungai Jejawi .. aku tak ingat lak apa nama kampung ni .. tapi belakang rumah ni sawah pagi malangnya padi dah dituai ..

Lepas makan tadi , aku terus tidur .. ilangkan ngantuk yg amat sangat sewaktu atas lebuhraya.. bila masuk jalan perbandaran , baru best drive..

Ok..pasal segmen .. byk blog buat entri mereka .. aku belum g jengah lagi memandangkan signal menunjukkan EDGE ..hehe..slowwww.. maka balik ni aku nak masuk satu satu .. mesti cerita best .. kalau ada yg menarik lagi kreatif , aku nak jadikan cerita pilihan ..

Okeh.. jom g baca cerita mereka di SINI

Published with Blogger-droid v1.7.2

Segmen : BEN ASHAARI dan BLOGGER ..

Boring ? Aku pon .. nak layan segmen ? Jommm... Tamo ? Tamo kalu, kasi tgk saja , okeh ? Hehe..

Segmen mudah sebelum Ramadhan iaitu kreatif dan suaikenal blogger ..tak susah pon kan ? Sapa sapa leh join ..

Cara nak join .. Buat satu entri khas..
1. Letak header Ben Ashaari blog ..
2. Tajuk .. yg ni bebas .. tapi wajib ada BEN ASHAARI di situ dan linkkan ke entri ini ..
3. Sila letak gambar yg terbaik pernah anda tangkap dan jelaskan peristiwa dengan gambar tu ..
4. Tu jer..tinggalkan link di ruangan komen .. Tutup kul 10 mlm ni ..

Sila jengok rakan anda ...

Published with Blogger-droid v1.7.2

Best giler tidur ..

" Ngantuk gilerr ..."

Sangat mengantuk masa drive tadi.. dengan cuaca yg mendung pastu hujan lebat , benar-benar membuatkan mata aku kuyu sangat ..

Kena tukar driver ? Mcm nak kena tukar .. dan memang tukar dah pon .. er, nk layan segmen ?
Published with Blogger-droid v1.7.2

Menghala ke TELUK INTAN ..

 

Ini entry autopost.. Sewaktu aku taip ni jam menunjukkan 12.36 tgh malam .. Perut lapar.. nak beli roti nan , malas.. jadi makan yogurt jer.. hehe ..

Pagi ni , jadual .. aku dan wife ke rumah adik ipar aku untuk jemput dia dan seterusnya ke Teluk Intan.. Rumah abang diorng .. hehhe.. Lama tak g sana .. Dengar pon dah musim menuai.. jadi permandangan tak berapa indah sebab dah tak de pagi .. huhu ..

Maka , entri entri selepas ini , berkenaan perjalanan aku ke sana .. Mungkin akan membosankan korang .. dan mungkin tidak.. Apa pon , doakan perjalanan kitorang nanti ke sana , selamat pergi dan pulang .. :)

Buat rakan-rakan sekalian ... terima kasih kerana menjadi pembaca setia blog ini .. Tanpa korang , blog ini tak bermakna langsung .. Aku mengharapkan pembaca yang sering pergi dan kembali.. Bukan datang dan pergi tak kembali kecuali tersangkut dengan entri entri SEO .. ;p

InsyaAllah ..

CAPTAIN AMERICA ... tak best ...serius !

 

image

Takat nak bagi ulasan , aku rasa banyak dah blog atau web buat ulasan mengenai filem ni.. Cuma apa yang boleh aku kata , 4.5 bintang ... Mmg best filem ni ... tapi tungguuuuuuuuuuuuuu !! Di saat akhir , akan ada trailer membuatkan korang ternganga kecuali dia tu mmg peminat komik MARVEL ! Disebabkan trailer ni , Captain America aku kata tak best dah .. ahahhaha .. Tak sabar nak tunggu ..

image THE AVENGERS !!! Himpunan superhero !! Pengsan wehh.. Wahahah.. sahih satu kepuasan.. Semua hero dalam satu filem.. Pengsan lagi .. Sori la .. aku bukan pengikut komik US .. jadi aku patut pengsan.. hahaha ..

Tak caya ??

Layan .. dah katakan , mmg best ! Pengsan !!

Selamat Harijadi ...

 

imageSelamat Harijadi Alya ...

Semoga terus sukses dalam dunia blogging :) ...

http://www.alyaesprezzo.com/

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI