Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 2 Ogos 2011

" Aku mula setahun 10 bulan dulu dengan lebih 20 entri sehari .. "

 

Gila ? Tegar ? Atau apa saja gelaran , aku pernah terima .. Gila glamer ? Kejar trafik ? Nak popular ? Pergunakan blogger baru ? Dan banyak lagi .. Yang tak de cuma guna iFRAME ... atau tipu trafik .. Aku masih waras lagi..

Dulu , aku buat segmen sampai beratus ratus blogger join.. Aku copy paste url ... Pastu buat entri copy paste .. Layan entri SEO .. Buat tajuk panas.. Cakap je apa pon , semua aku dah cuba buat ..

Aku tidur setiap malam hampir 4 pagi .. Bangun kul 6 pagi .. G kerja . Kat opis , bila ada masa terluang , aku update blog .. Dalam lrt , aku update blog .. Dalam kereta , aku update blog .. Cerita aku ? Apa saja yang aku buat dan nampak .. Dan berita berita panas .. semua aku update ..

Waktu tu ? Ada ke orang kenal aku ? Tak de !! Aku cerita aku makan apa.. Aku g mana .. aku jumpa sapa.. Ada ke orang baca ? Aku tanya balik korang eh.. Perlu ke kisah ada orang baca entri aku tu ??? Itu aktiviti aku yang aku nak logkan .. Satu hari nanti , aku akan rujuk balik apa yang aku buat seperti baru baru ni aku dikatakan punca disaman oleh wife aku.. Namun aku ada bukti !! Aku sedang menulis entri ketika saman itu berlaku ! Berbaloi kan ?

Alo... aku merangkak tanpa pedulikan sekeliling aku .. Aku dikutuk.. dikeji .. malah siap ada buat blog klon untuk menjatuhkan semangat aku !! Ada aku tutup blog ? Takda kan ?

Kemudian , aku terikut blogger blogger yang sama umur blognya  dan atas dari aku ..  Kejar trafik.. kejar ranking .. Sapa paling top.. sapa paling banyak .. Kesannya ?

Entri jadi mengarut ! Cari isu isu panas .. Terlupa dosa pahala .. Tak hiraukan pembaca punya gelengan kepalanya ..  Aku tau , aku dapat duit , aku dapat trafik dan aku puashati .. Aku ibarat perompak di malam hari .. 

Aku hilang kepuasan berblog .. Aku tak tau dah apa yang aku cari .. Aku rasa macam nak delete je semua entri aku dan mulakan yang baru.. Aku malu bila mereka kata aku popular .. Popular taik kucing  !! Aku malu !! Ingat best sangat ??? Kalau entri macam budak sekolah , mereka kata best .. aku baca semula dan aku garu kepala ..

Sekarang ? Aku masih cuba jadi blogger yang baik .. Sesekali aku bermain dengan SEO .. itu pon entri yang bermanfaat pada pembaca .. Selainnya ? Aku membebel ..

Kejayaan senang dikecapi.. Nak kekalkan kejayaaan tu ??? Lu pk la sendiri !! Aku puas dah pk .. tiap tiap hari aku fikir ...

" Dia nak jadi blogger popular ? "

 

" Baiklah.. saya doakan dia popular dalam masa terdekat ini dan mendapat kepopularitian yang diciarinya itu .. "

 

Maaf.. ini bukan entri sentap.. Aku harapkan dia berjaya sebab mmg aku kenal dia dari dulu.. Dan entri aku tadi ,

Dan dia keluarkan entri sentap .. Apakah untuk aku ? Jika dari komen tu , yer.. mmg untuk aku .. Aku marah ? Tak .. sbb dia masih belum matang .. dan aku faham..

Jadi dengan entri ni , aku harap dia akan dapat la banyak trafik .. InsyaAllah .. Boleh popular dalam masa yang singkat selepas ini.. Jangan risau , ini bukan entri memalukan sapa sapa cuma bagitau , jangan buat kesilapan seperti mana yang pernah aku buat dulu dan rakan aku , FF buat baru baru ini .. yang mana hampir membuatkan kitorang tutup blog terus !!!

Duit ? Yes.. mmg best .. hari ni ko dapat banyak .. Esok ? ko kena berusaha lagi lagi lagi dan lagi.. yang mana akhirnya ko ibarat bekerja keras untuk mereka ..

Kalau dia kata iklan di blog aku banyak , ya ..mmg banyak tapi jangan lupa .. Setiap iklan yang masuk tu la menyebabkan perlu mendapatkan trafik yang stabil setanding apa yang mereka bayar !!!

Baca entri keluhan sahabat kita ini , Faizal Fredley dan Penulis Senja .. Maaf , kerana aku terpaksa sebut nama untuk membuktikan bahawa pengalaman mematangkan kita dalam dunia blog ini ..

Aku minta maaf pada mereka yang terasa  hati dengan entri aku.. Aku cuma nak bagitau , aku berblog bukan untuk hari ni atau esok .. Aku akan terus berblog selagi jari ini mampu menaip ! Samada dibayar atau tidak , menulis di blog adalah minat aku sekarang ... Esok lusa , wallahualam .. InsyaAllah ..

Huh.. baru pas solat terawikh .. haih..

" 1 entri sebulan .. Trafik tak pernah putus ! "

 

" Alhamdulillah ... Ramai teringin gitu kan ? Asal update je , ramai masuk baca .. Pastu , bulan depan update lagi .. Pergh.. Mesti masyu je kan ? "

 

Dalam kepala , masyuk .. sbb itulah ramai dok 'kejar trafik' ... Boleh, mmg boleh.. Lebih lagi bagi blogger baru .. Nak kejar trafik , kejar la.. Berapa nak ? 10 ribu ? 10 ratus ? 10 ? Tak kisah la.. kejar la.. Selagi kita kejar , selagi tu ianya lari .. Takkan pernah cukup ..

Aku bicarakan ni sbb aku pon dulu kejar trafik.. Mmg takkan cukup !!  Jiran aku tu , Mat Gebu.. Ramadhan ni , lebih 8 ribu UV sehari .. Dia tak hairan dah.. kenapa ? Tu bukan tujuan dia berblog.. Tujuan dia berblog adalah untuk berkongsi ilmu pengetahuan dia ..

Betul .. kalau korang tengok kenapa aku punya entri ni berbelas belas hari hari .. Pastinya aku jawab , aku mmg kaki bercakap dengan keyboard..  Aku mmg gemar bercakap dengan hati lalu aku luahkan ke blog ini .. Walaupun trafik tinggi , tapi itu bukan dah sasaran aku .. Sasaran aku apa ?

Sasaran aku adalah .. " Betul la tu Ben .." .. " Aah.. saya setuju " atau " Ben , saya rasa pendapat awak tu tak berapa betullah .. " .. Itu yang aku mahu.. perkongsian pendapat.. Perkongsian ilmu.. Perkongsian cerita ..

Aku dah cukup popular ? Kalau aku dah cukup popular , apakah entri aku satu sebulan ? Apakah jumlah follower aku berpuluh ribu ? Apakah aku dipanggil temuramah ?  Kalau benar aku cukup popular , biarlah korang je yg tahu.. aku tak nak tau .. Bagi aku , aku baru berblog semalam.. Jadi aku senantiasa berusaha untuk menyampaikan .. berkongsi ..

Buat blogger baru .. korang boleh cari setinggi mana pon trafik korang.. atau duduk dalam ranking top 10 , dalam malaysia .. tapi aku nak korang fikir semula , berapa ramai yang mampu korang buat mereka tersedar dari lamunan mereka ?

Aku sendiri masih berusaha untuk menjadi manusia .. manusia yang benar benar membantu manusia lain .. Apa guna aku punya trafik yang tinggi tapi mereka cuma ketawa ketika membacanya ?

" Aku takde mood dah nak berblog .. Selamat tinggal semua.. "

 

" Buntu dah kepala aku.. nak tulis apa pon tak tau .. "

 

www.benashaari.com ... Erk.. tu blog aku , kan ? Tapi kenapa dalam blog aku ni banyak cerita pasal isu semasa lebih-lebih lagi pasal gossip artis ?  Loh , aku buat blog untuk cerita pasal diorng ke ? 

Tengok balik blog ... hurm.. dok berSEO ? Memanjang SEO jer .. Ni blog ke atau majalah hiburan ? Memang best blog tinggi trafik.. tapi cuba korang bercerita kat kawan korang ..

" Aku ada blog... ramai woo masuk baca .. "

" Blog ko cerita apa ? "

" Pasal artis.. pasal isu semasa .. kadang-kadang politik .. "

" Owh... ok.. "

Tu je jawapan dia ?? tu je ??? Itu je ??? Setelah berjela kita terangkan , " Owh,ok " jer ???  Loh.. bosan !! Baik toksah terangkan kan ?

Jangan la marah dia.. cuba tengok fikir balik .. apakah kekuatan blog kita yang membolehkan dia kata begini ;

" Oh ye ke ? Bak sini url .. aku nak baca sat .. "

Kalau dia berkata begitu , pasti blog korang tu ada 'aura' dan isinya , kan ? Tapi camana ? Camana nak buat gitu ? Haih..susah la kan ? Yeke susah ??

Korang boleh belajar tinggi-tinggi .. korang boleh pikat anak dara orang.. boleh pikat anak teruna orang .. pastinya korang ada kelebihan.. tapi kenapa bila menulis , korang gagal ? Hanya menulis ??

:) Cikgu kat sekolah dulu ada ajar camana nak buat karangan kan ? Karangan bergambar .. karangan berdasarkan isi isi penting .. Apakah sebenarnya blog itu ? Kalau korang faham , maka korang takkan bosan atau buntu ..

Kenapa boleh buntu ? Sbb korang kejar trafik.. kejar populariti.. kejar ranking ... maka segalanya berterabur !!

" Hapaa jadahnya ??? Buat blog dapat duit ?? Neh.. tak best ! "

 

" Allo... duit ? Tu dulu boleh la cerita pasal duit .. Skang orang buat blog bukan sbb duit dah... "

" Abis tu apa ??? "

image

" Skang ni blog bukan dah untuk  buat side income.. Nak $$ , g keje jadi jurutera ke.. penjaga gol ke .. pengurus pasukan ke .. atau apa apa je la... janji bukan buat blog.. tak kaya.. "

 

Kawan tu tanya lagi..

 

" Abis skang ni buat blog untuk apa ? "

 

" Untuk maki orang .. ari ari pasti ada isu untuk memaki hamun.. Best pe ? Ramai je baca .. Sonokkk... Jadi popular gitu .. Kita tak payah pacak muka.. bukan ada orang kenal pon .. hehheeh.. Tulis apa pon .. Yang terasa tu , mesti menangis punyalah ! Baru best ! Puas !!"

 

" Allah tak tau ke ? Malaikat kat bahu kita ni nak letak mana , bang ? "

 

" Erk.. tau .. nanti nanti kita mintak maaf la .. kan ? "

 

" Aah.. betul gak tu bang .. Saya nak balik dulu la bang.. Solat.. Bertaubat.. mana tau , jap lagi saya mati kena langgar ke apa.. Banyak dosa saya ni bang ... Abang tak pe la.. confirm hidup lama punya .. Oh ya bang .. selamat maju jaya ye bang .. Harap blog abang tu menjana pahala untuk abang yer ! "

 

" huh.. Nasib baik puasa .. "

 

" Bang , puasa bukan sekadar tak makan je .. Puasa nun di hati pon di ambil kira ... Jap bang , bagi saya lari jauh jauh dulu.. Baru abang kejar yer ? "

 

" Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !! "

"Oh , mereka yang buat blog tu eh ? .. "

 

imageBaru buat tadi ni...

Esok ?

image 

Lusa ?

image

Nape ?? Sbb takde identiti.. Dok terikut orang sangat.. Nak kejar $$ .. Nak kejar glamer ... dan banyak lagi nak ..

 

Minggu depan ?

image

Tak best la jadi blogger.. Sapa kata best ? Layan Facebook lagi best.. leh tulis status best best lebih lagi bila marah kat laki atau bf aku !! kan kan ?

Woi !! Boleh bankrupt aku cam ni !!!

 

image

Ni semalam punya tau !! Hari ni ?? Bila aku check tadi .. hampeh !! Takde dah keyword MENU BERBUKA PUASA melekat kat blog aku nih !! Gamaknya kalau aku letak keyword hari ni , makan pasir la aku esok !! hahaahah ...

image

Yang atas ni , keyword hari ni .. Haaa.. tunggu apa lagi ?? Kaut ler .. hahahaha ...IKHLAS la ni ( tangan kat dada , mata pandang atas ) ... Huk huk.. apa lagi yang tinggal untuk aku esok eh ? Oh .. tak pe..  Masih ada lagi untuk aku esok .. Apakah itu ? Doa kesejahteraan korang untuk aku  dan keluarga aku ... InsyaAllah..

BLOGGER giler GLAMER ?? Muhahaha.. Sekali lagi.. Muhahaha.. uhuk.. sekali lalat masuk mulut ..

 

" Ler .. tu tajuk ke entri ? Tajuk kalah entri ! Hahahaha .. "

Alhamdulillah .. Kelab Blogger yang aku bina setahun yang lalu telah mencapai lebih 11 ribu ahli .. Satu jumlah yang masih dibawah sasaran aku .. Heheh.. Sasaran aku ialah 20 ribu sehingga hujung tahun ini ..

imageKlik gambar tu untuk join .. Ajak kawan kawan lagi..

Logo kat atas ni akan bertukar nanti.. Tungguuu .... Ok sambung .. Sasaran aku bukan sekadar blogger je .. Kalau boleh mereka yang bukan blogger pon join kelab ini.. Kenapa ? Macam macam cerita ada !! Kalah ASTERUK tu haa.. ni tak payah langgan apa apa pakej dah .. Klik dan baca .. Dosa dan Pahala .. haaa.. tak susah kan ?

Kenapa dosa dan pahala? Sama cam rancangan di tv , ada blogger tak kisahkan dosa dan dan pahala.. yang diorg tahu , trafik , nuffnang dan komen .. Tak pe.. satu hari nanti , diorg sedar erti berblogging ni .. InsyaAllah ..

Blogger giler glamer ? Hurm.. kalau dulu , aku dok lepak kat group group blogger , mmg nampak ramai teringin nak jadi AARON AZIZ .. nak jadi LISA SURIHANI tapi yang nyata takat pelakon opera jer kawasan taman ..

Maaf tapi inilah kenyataannya .. Aku sendiri pon sedang berusaha untuk menaikkan blog aku .. Saban hari memikirkan cara untuk perbaiki mutu blog , entri serta promosi .. Kalau takat dok berchatting dalam group dan perasan dah cukup glamer , hurm... Fikirkan semula ..

Group aku , KELAB BLOGGER BEN ASHAARI sejak dinaikkan taraf , aku sememang bagi amaran keras .. Tiada blogger popular mahupun otai dalam group ini.. Semua sama level ! Kalau rasa popular atau otai , maka tak perlu nak promosi entri kat sini .. Mudah bukan ?

Bukan saja di group aku malah di group KAMI SI BLOGGER , BLOGGER PING , pon begitu jugak .. Mereka masuk , tinggalkan url dan keluar.. Hanya sesekali saja mereka berborak untuk bertanya khabar dan bertukar pendapat .. Untuk mengarut ? Setakat ni , alhamdulillah.. tak de .. Jangan terasa yer .. Ini hakikat .. sila perhatikan semula ..

Pengalaman aku dalam dunia maya ni lebih lagi bila berkumpulan begini , mmg akan ada pepecahan .. Seolah olah ada syif ! Pagi ,group lain.. Petang, group lain.. Malam , group lain .. Kesan ? Pepecahan akan berlaku dan akan tertubuh group lain maka bermulalah perang psikologi padahal blogger jer .. Kiri kanan sama je ..

Jadi , sama sama kita fikirkan semula niat kita sebagai blogger .. Mahukan perpaduan , penyatuan atau teringin nak berdiri di atas singgahsana dan bergelar BLOGGER TERPOPULAR / DIVA tapi balik rumah cari nasik dan ikan masin gak ...

 

IKLAN

cardiganshttp://www.firzaraexclusive.com/

Buat apa tamak dan berlagak bagus ?

 

Selepas aku keluarkan entri pasal tips KEYWORD ( klik SINI ) di bulan Ramadhan ni , keyword tu tak melekat dah kat blog aku.. Hahahah. SAPA KEBAS WOIIII !! Hahahaha.. rezeki .. Kita kongsi bersama.. Apa yang Allah beri , itulah aku nikmati.. Kalau sedikit , aku jimatkan .. Kalau banyak , aku sedekahkan .. Itulah prinsip yang aku cuba pertahankan .. Tapi kadang-kadang tang jimat tu , aku hanyut.. hehehe..

Dalam dunia blog ni , macam macam perangai manusia yang cuba menjadi blogger termasuk aku .. Perangai dari dunia realiti dibawanya masuk sekali ke dalam dunia maya ini .. Nasib baik tak boleh santau guna wifi atau fiber optic .. kalau tak ? Entah berapa ramai tidur kat hospital ..

Yang baik hati.. yang busuk hati...semua ada .. Nak kenal ? Mudah jer.. G blogwalking atau bahasa pasarnya merayap ke blog orang lain .. Cari yang blog-blog peribadi.. Cerita mereka mengenai insan lain yang bergelar blogger .. Pasti akan korang temui punya ..

Aku tak nafikan kadang kadang aku pon terbabas bila bab bercerita mengenai insan insan yang bergelar blogger ni .. Perasaan geram di dalam hati yang menyebabkan aku meluahkannya dalam blog .. Itu tak sepatutnya berlaku .. Aku tak patut buat begitu sebenarnya.. Hurm..

Dalam bab penyampaian ilmu / tips , jgn bagi sekerat jalan dan membiarkan mereka terkapai kapai .. Macam semalam , aku buat tips untuk lariskan blog.. Ramai sangkakan ,aku hanya bagi setengah jalan sedangkan aku dah keluarkan dalam penceritaan aku tu .. Mereka terlepas pandang kerana bila membacanya , mereka cari POINT .. Terus menuju ke POINT tersebut maka tiada penghayatan..

Ramai blogger yang berkongsi ilmu.. Alhamdulillah .. Semoga dunia blog ini terus mekar dan terus berkembang di bumi Malaysia ini .. Makin ramai , makin meriah ..

OK.. ni segmen semalam.. Macam macam cerita ada.. boleh baca dan blogwalking sewaktu rehat sejam ni.. :) .. klik SINI ..

Erti PUASA bagi 'mereka' ...

 

Siang , tak leh makan .. Malam , makan sampai megah !

Siang , tak leh ngumpat , mengata , mengutuk .. Malam , jom open table .. ni ada gossip baek punya !

Siang , baca Al-Quran .. Malam , tengok drama korea ..

Siang , jaga mata .. Malam , g dating berpegangan tangan ..

 

Dan banyak lagi laa.. tak larat nak pikir .. PUASA ni ibarat satu adat bagi sesetengah orang di Malaysia ni .. Kehadiran puasa ni , bagi mereka untuk menghalang berbuat itu dan ini semasa berpuasa di siang hari tetapi di malam harinya seolah dibebaskan ..

Mereka terlupa .. terlupa akan tujuan berpuasa itu sebenarnya.. Bukan hanya untuk siang hari malah untuk sepanjang hayatnya .. Itulah tujuannya .. Tapi kita ? Kau ? Aku ?

Manusia.. terlupa.. sama sama kita ingatkan .. Sapa baru pas mengumpat tadi ??

Nganga lagi ? Jom la abiskan duit .. Aiseyman !!

 

imageJom Beli Barang Raya @ Putrajaya ..

Tarikh : 10 Ogos hingga 14 Ogos 2010 (Rabu hingga Ahad) 

Masa  : 10 pagi hingga 10 malam

Tempat  : Presint 2, Putrajaya (Berhadapan Bazaar Ramadhan)

Pelbagai barangan keperluan sempena Hari Raya dan barangan berjenama ada dijual pada harga yang istimewa. Antara jenama-jenama produk yang dijual adalah Snails, Jeep, Bebes Homes, Adidas, Nike, Hamster Kids Wear, Disney Pooh, tenderly, Baby Looney Tunes, Elle, Pierre Cardin, Crocodile, Camel Active, Poney, Modernmum, Larrie, Allain Delon, Bill Keith & Paula Moda, Lumberjacks, Noor Arfa, King Koil, Goodnite, Sri Nona, Adabi, Julie's, Dutch Lady, Pepsi, Nestle, Panasonic, Canon, Nikon, Sony, Samsung, LG, Diesel, Elizabeth Arden, Giorgio Armani, The Body Shop, Tupperware, Akemi dan banyak lagi.

Nak bagi blog laris cam pisang goreng ?

Pisang goreng atau goreng pisang ? Buat blog atau tulis blog ? Camana tu ? Samakah ?

Bagi aku .. semua org boleh buat blog .. semua org boleh tulis blog .. semua org mampu jadi pencerita yg baik ..

Tapi apakah semua org mampu punya semangat benar benar ingin berjaya dlm bidang yg diceburinya ? Apakah dia punya perancangan yg teliti untuk masa depan terhadap produknya itu yakni blognya ? Dan sejauh mana keyakinannya ?

Jalan mudah ada .. Byk cara ... Tapi kepuasan ? Aku menikmati satu pembaca kerana dia ingin membaca dari 100 pembaca kerana 'terpaksa baca' ...

Ingin ramai pembaca di blog korang ? Jual pisang goreng di pasar mlm .. baru tau apa itu persaingan yg sihat ..

Macam aku kata tadi, semua org boleh buat blog .. semua org boleh meniaga pisang goreng ... TAPI ??
Published with Blogger-droid v1.7.4

Siapa Syeikh Muhammad Jibril ?

Sambung dari entri tadi.. Masih dengan perasaan terharu , bersyukur yang teramat sangat .. Rezeki yang aku pohon dari Allah sewaktu berbuka puasa tadi diberiNya dalam bentuk yang sangat tidak disangka ..

Jiran sebelah bagitau aku ngan wife sewaktu nak keluar ke masjid.. Dia suruh aku ke Masjid Besi.. Katanya Imam malam ni adalah Syeikh Muhammad Jibril ..

Aku kerutkan dahi .. Aku pandang wife.. Jiran aku tu ustaz sekolah.. Menurutnya imam besar dari Mesir .. Aku oh kan je la.. Tapi masih terpinga pinga..

Nak kata apa dah kan.. Buta pengetahuan .. heheh.. Aku terus drive ke sana ... Jammed !! Ramai gila orang turun .. Pergh.. Tak sempat aku nak tangkap gambar sbb aku sampai dah masuk Isya' .. Terus solat .. Mmg dapat saf ke 10 ke atas gitu.. Jemaah perempuan kat belakang .. Budak budak , bermain .. tak kisah la.. suara diorg mmg kuat la... hehehe..

image

Selepas solat Isya ' , ada pengumuman dari pentadbir masjid .. Memberitahu bahawa solat terawikh malam ini diimamkan oleh Syeikh Muhammad Jibril Mesir .. Katanya cuma 8 rakaat saja berbanding 20 rakaat semalam ..

Aku tengok satu bro dah senyum .. Pengumuman belum abis.. Ditambah lagi , tetapi 8 rakaat itu akan dibaca sehingga setengah juzuk .. disusuli witir dan doa yang panjang .. Muka mamat tadi berubah ! Aku nak ketawa.. tapi aku diamkan je la..

Sewaktu dalam kereta , aku dah bagitau wife.. witir kita buat kat rumah jer ... hehehe.. Tapi bila dah mula terawikh.. dengar dia baca... Walaupun aku berpeluh peluh kepanasan tapi aku tak nak berganjak dari situ .. Rasa rugi gilaa... bukan senang nak merasa berimamkan beliau .. Entah merasa lagi ke tak ..

8 rakaat .. Aku tngk , 2 rakaat pon ramai dah beransur.. Makin lama makin kurang .. dan aku dari saf ke 10 , akhirnya berada hampir dengan dia ..

Bayangkan suara dia ketika membaca surah .. Tenggelam suara budak budak yang sedang bermain kat belakang .. Haaa... Aku sendiri terpaku dengar suara dia berkumandang dalam dewan masjid tu.. Tak bergerak kaki aku walaupun lenguh berdiri lama..

Mungkin sebab itulah tadi tengahari , aku balik tidur.. dan petang tadi , aku tidur sekejap.. Seolah olah bersedia untuk malam ini .. huhuh..

Sayangnya , aku tak faham bahasa arab.. Berbeza ngan wife , dia sekolah arab ( madrasah di Kelantan ) , maka kelebihan untuk dia .. Bak kata sahabat aku , JIJI YU ,

" hoo kalo kat mesri..pergh..dgn qunut die..goyang jugak lutut rasanya "

Tadi mmg dia baca qunut gak .. Mmg panjang arrr.... Dan terus terang , rasa tak puas solat tadi ngan dia ... huhu .. Namun tetap bersyukur.. itu saja rezeki aku malam ini .. Alhamdulillah ..

Keluar dari masjid , perkara pertama aku buat ialah .. google .. Cari sapa dia Syeikh Muhammad Jibril ni ... maka dapat la jawapan .. Terkedu aku .. Mmg dulu aku dok dengar la mp3 bacaan Al-Quran yang mana dia sendiri membacanya .. cuma aku ni spesis tak amik tau sapa yang dok baca .. hehehe.. Teruk kan ? Jangan ikut cam aku.. hehe..

Sapa dia ? antara jawapan yang aku dapat ..

" Beliau adalah Syeikh Muhammad Muhammad Sayyid Hasanin Jibril ataupun lebih dikenali dengan nama Sheikh Jibril. Dilahirkan di daerah Qalyubiyah, Mesir. Berasal daripada "keluarga Al-Quran" kerana ayahnya serta adik-beradiknya kesemua mereka menghafaz Al-Quran. Keluarga mereka bukan sahaja terkenal dengan kebolehan menghafaz Al-Quran dengan baik bahkan mereka juga mempunyai suara bacaan Al-Quran yang sangat fasih dan merdu. Untuk mendengar bacaan Sheikh Jibril, silalah lawati laman web Jebril.com. "

Sumber - Sini

:) kalau nak tau lagi , banyak student kita yang belajar di Mesir ada membuat entri mengenai dia .. Lapang sungguh dada aku malam ni .. Ilang tekanan darah tinggi aku semalam .. tiada rasa bermasalah terus.. Ilang perasaan nak update blog.. Terus lupa .. MasyaAllah.. Tu baru bacaan dia .. belum aku faham sekali .. Silap silap ? Mengalir air mata aku kat situ ..

Tak reti reti nak mulakan langkah baru ??

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI