Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 4 Ogos 2011

:) Moreh oh moreh ..

 

Pening kepala sejak semalam .. Aku rasa sbb aku makan bubur lambuk berdaging sewaktu berbuka.. Berat terus kepala aku.. Tapi aku tak perasan lak semua tu ..

Terlupa aku yang aku ada darah tinggi ... disebabkan itu , aku terpaksa memonteng kejer ari ni .. dan , makan malam/berbuka ari ni disediakan sekali lagi oleh wife .. Semalam , buka kat rumah mak aku .. huhu ..

286076_252012864822357_100000409372347_950485_7790068_o

Mee udang , resepi dari kak Ummi Zaihadi ..

Sedap ? Sedap ke tak ..  Tak sedap pon , aku kata sedap.. Sedap pon akan aku tetap kata sedap .. Kenapa ? Rezeki dari Allah .. Ada orang kat luar tu dok korek tong sampah untuk mencari makan malam .. aku hanya cuma perlu duduk atas kerusi dan nganga.. tu je .. Tu pon nak komplen lagi ???

Lepas berbuka , kepala aku masih lagi pening dan badan seolah demam... Wife ajak g terawikh kat masjid.. aku on jer.. Bukan pe , saja kasi dia rileks skit setelah penat memasak ari ni .. Aku pon leh nampak dunia sikit .. dan best pe berjemaah ! hehe..

287209_252036234820020_100000409372347_950504_149750_o

Malam ni , g masjid besi balik .. heheeh... Alhamdulillah , tak hujan dah .. Dan kali ni parking kat depan Maybank nun.. kena jalan kaki skit tapi tak kisah pon.. leh berduaan ngan wife.. cam dulu dulu masa bercinta.. hehe..skang pon bercinta lagi.. kan kan ? Hahaha.. jangan mual woiii.. hahaha ...

288335_252037704819873_100000409372347_950509_2214_oSampai masjid , turun g amik wudhu' .. ditegur dek kawan aku .. Ada kat sini dia.. huhu..  Sekali la ke dewan solat ngan dia.. Ajaibnya .. ilang terus sakit kepala aku bila berada dalam dewan solat tu.. huhuh.. Tak perlu tengok langit untuk cari awan yang terukir nama Allah bagi membuktikan keajaibanNya pon.. heeheh..

Alhamdulillah.. selesai 8 rakaat.. Witir buat kat rumah jer.. Keluar dari dewan solat , member aku ajak moreh.. Huhu.. biasanya aku tak nak.. Sbb bagi aku , moreh tu  untuk mereka yang perlu dan aku pulak masih kekenyangan .. Takut membazir lak nanti .. Tapi dah dipaksa , aku g gak la lepak duduk dan makan ..

286758_252066948150282_100000409372347_950674_4183451_o

Tersenyum aku tengok .. Sbb last aku duduk makan sewaktu sekolah menengah dulu.. Pastu tak dah lepak tunggu moreh.. hehehe.. Balik , makan rumah je.. banyak lauk pauk lagi.. Tapi tu dulu laa..

Lepas makan , bersalaman dan gerak g jumpa tempat yang dijanjikan .. Tengok tengok wife dah tunggu dan aku kena leter.. sbb makan bubur lambuk tu.. Kenapa ? Ada daging lagi .. Dan aku kembali pening !

Adeh..

Apa kemenda dok FOLLOW memFOLLOW ni ???

 

Mak aihhhhhhhhhhh !! Pendek... sekali lagi laa ..

Makkk aihhhhhhhhhhhhhhhhh !! Haaa.. baru best .. hehehe .. Apa cer Ben oiii ??? Apa ni  dok FOLLOW memFOLLOW ni ??

Dulu kan sewaktu aku join group-group bloggers di FACEBOOK ni , aku perasan aktiviti blogger blogger muda gemar FOLLOW memFOLLOW ni .. Ada yang tak suka lalu mengsound mereka atau mengeluarkan amaran kepada diorng diorng neh !

Aktiviti ini sememangnya akan dilakukan oleh mereka yang baru buat blog .. Wajarkah kita marah mereka atau memberi nasihat ?  Ini pendapat aku setelah membuat pemerhatian di dalam KELAB BLOGGER BEN ASHAARI yang mana membenarkan aktiviti ini berlaku ..

image

Biarkan jer laa... nanti sampai satu tahap mereka akan berenti sendiri .. Majoriti bloggers dulu pon gitu.. Taksub akan aktiviti FOLLOW memFOLLOW ni sehinggalah mereka sedar apa itu FOLLOWER ..

Buat masa sekarang , mereka melakukannya adalah untuk mendapatkan ' semangat ' bila melihat angka di widget FOLLOWER tu naik saban hari dan juga secara tidak langsung dapat rakan baru..

Ikhlas memFOLLOW ? Sukar nak mengatakan seseorang itu ikhlas atau tidak .. Macam aku kata tadi , lambat laun mereka sedar sendiri kan ? Macam kita kita dulu ... ehehe..

Perlu ke nasihat ? Cuba la nasihat ??? Aku pasti korang kena serang punya .. hahahha ... Tak yah la.. biarkan je..  Diorg bukan buat aktiviti jual dadah atau seks kan ? Follow jer kan ?? 

FOLLOW memFOLLOW di kelab tu aku biarkan jer.. Tapi amatlah dilarang sama sekali blogger yang berlagak OTAI atau POPULAR di situ !! Semua blogger sama level di sana .. cuma perlu hormat dan tau mana yang tua dan muda .. kan ?

Alhamdulillah , setakat ni di kelab tu takde yang berlagak ! Aku rasa suka sangat memandangkan usaha aku selama ni tercapai .. Dan sekarang  jumlahnya menghampiri 12 ribu ahli ...

Follow je laa...kan ? Ala.. follow jeeee... aiseyman.. tu pon nak kecoh kan ?

Apakah yang boleh membuatkan anda terliur ?

 

Apakah ini ??

image

Atau ini ?

image

Err.. takkan ni ??

image

Atau inikah ?

image 

Hurm.. dasatkan ? Ada yang kata dia tak kisah pasal makan tapi rokok tu yang buat dia terliur .. Ada yang tak mampu tahan bab nafsu serakah dia bila tergoda melihat perempuan .. Atau bab makan , sampai sanggup kata dia tak sihat semata mata tak tahan perut tu kelaparan ..

Apakah segalanya kerana nafsu ?? Apakah benar selama ini syaitan membisik hati kita atau sememangnya kita sendiri yang tak mampu mengawal diri kita ??

Gambar makanan milik MAT GEBU

" Ahhhhh .. legaaaa... "

 

Haaa.. jgn pikir bukan bukan ... Ini isu babi tu la ... adoi.. erk.. sat.. Isu ni , klik SINI ... Pastu ada rakan blogger mintak aku pastikan kebenarannya sbb melibatkan keluarganya sekali .. Adeh.. lantaas aku membuat tindakan susulan .. klik SINI ..

Dan akhirnya ... syukur pada Allah , segalanya menjadi lebih terang bila pihak bertanggungjawab menjalankan tugasnya ..

286399_2063807679711_1380326685_32136713_3567679_o

Legaaa wooo.. bukan pe , selagi tak de hitam putih dari pihak berkuasa , selagi tu aku rasa bersalah .. Bukan pe ,takut aku menyampai sesuatu yang tak betul walaupun aku ada buat penyelidikan sendiri ..

Ialah , inikan melibatkan maruah dan perniagaan seseorang gak kan ? Bila dah ada gini , maka .. maka .. aku leh sambung tidur ...

Sapa sangka kan ? Jangan cepat garu kepala !

 

" Hurm.. camana aku nak mulakan eh... "

Pagi tadi , aku dapat sms dari adik aku .. Dia kata ayah sedara nun kat Penang call .. Minta bank in duit untuk uruskan tanah bapak aku.. Maka setelah dibahagikan 4 beradik , maka sekian sekian la jumlahnya ..

Aku tergaru kepala .. Bukan takde duit , tapi duit yang ada ni pon mmg untuk bekalan raya nanti .. Malah aku sendiri pon tak de nak shopping raya.. Baju raya , 2 tahun dah tak buat .. Tahun ni pon tak buat.. Nak berjimat cermat..

Aku suruh adik aku pinjam kat mak aku dulu.. Nanti aku balik sana , aku bayar semula .. Nak g bank pon , bukan dekat .. Jadi pinjam kat mak aku dulu ler jawabnya ..

Selesai satu kes .. Pastu aku pon update blog cam biasa .. Isu cincin nikah kawin .. Selesai update , berduyun komen masuk.. heehhe .. cam biasa je la.. aku baca jer..

Selang 5 minit , ada call masuk .. Takde kuar nama.. Hurm.. aku malas nak angkat kalau tak kuar nama ni .. Tapi entah mengapa , ringan lak kali ni tangan aku g tekan butang call tu ..

" Hi , Ben Ashaari ?  It's me .. Josh Lim .. "

Terkedu sat ... Josh Lim dari Advertlets ? Biar betul ? Takkan kot ? Aku mmg pernah jumpa dan berbual dengan dia satu tika dulu berkenaan blog .. Bertanyakan pasal bayaran dan sebagainya.. Termasuk korek rahsia skit skit .. hehehe ..

Dan dia call hari ni untuk bertanyakan satu projek.. Aku berminat atau tidak ??

" WAARGHHHHHH.. GILA TAMO ??? HAHAHAH .. MAU LAAA ... "

Dan paling penting , dia kasi aku satu tips untuk tambah $$ di papan iklan aku tu haaa... Gulp.. dan.. dan .. aku pon cuba membuatnya sekarang .. hehehe.. Jadi atau tidak , lom tau lagi ..

Oh ya.. aku ada tanya pasal bayaran kepada blogger yang pasang ADVERTLETS tu .. Dia kata , ada blogger yang masih belum kemaskini profile mereka.. tak masukkan no akaun lagi.. camana nak bayar ? Hehehe.. mereka dah buat tindakan susulan dengan menghantar email pada blogger tersebut dan skang hanya menantikan balasan .. Wallahualam ..

Apa pon , aku nak pengsan sat... eh , nak edit balik blog aku tu.. dan sebenarnya , aku sedang menantikan satu berita gembira yang lama sangat dok tunggu.. Dok menghitung jari dan berdoa agar menjadi kenyataan ... InsyaAllah ..

Iklan 

SEASON 89/11-PASHMINA☻

image

Cincin nikah hilang !!

 

imageGambar betul neh !!

 

2-3 bulan lepas , cincin wife aku hilang .. Mengelabah dia .. hahaha... Pernah aku tanyakan pada rakan-rakan FACEBOOK , apa yang akan mereka buat sekiranya cincin nikah mereka hilang ... Pelbagai jawapan diterima ..

Aku lak camana ? Marah ? Kecik hati ? Beli baru ? Nehh.. aku cuma mampu kata .. Tak de rezeki .. Tu jer.. Nanti beli baru je la..Toksah peningkan kepala .. Sekadar cincin ..

Apa ??? Sekadar cincin ?? Aku tau.. ada yang akan kata gitu.. Nilai sentimental kan ? Cincin nikah tuuuu... Entah , aku ni lain skit .. Mmg nilai sentimental tapi lebih suka anggap semua itu takdir dariNYA .. Kalau dah hilang , kita cari dan tak jumpa maka anggaplah tiada rezeki .. Tak guna nak marah atau nak bergaduh ..

Nak dijadikan cerita , pagi tadi ... adik ipar aku call .. hehehe.. Dia cerita yang dia jumpa cincin dalam beg duit suami dia .. Hahaha.. berperang wehhh .. Mesti beli cincin untuk perempuan mana mana tah sbb dia try cincin tu tak muat.. hahahaha... Suami dia terangkan yang dia jumpa dalam bilik tamu , lama dah.. tapi lupa nak bagitau kat dia ..

Dia call wife .. tanya... bagi gambaran.. hahahha.. Sahih , cincin wife aku yang dikatakan hilang tu .. Hahaha.. belah sana perang , belah sini happy.. Aku ? Syukur alhamdulillah .. nasib baik tak bergaduh kerana menda kecik..

Kalau benar rezeki itu milik kita , Allah akan beri jua .. kan ? Wat pe nak pening-pening ..

Serampang dua mata ...

 

Dua hari ni , ramai dok ingat aku 'hangin' memanjang .. Entri asyik dok marah jer ... Hehehe.. Ye ker ?? Aku marah ker  ? Kat sapa ? Erk.. aku pon nak tau gak neh ..

Kalau korang yang biasa baca entri aku ni , pasti akan tau ... Entri aku ada 'mood' .. Untuk menghasilkan entri yang ada 'mood' , bukan mudah .. Seolah olah aku sedang bercakap dengan mereka .. kan ? Lalu mereka memberi respon dengan meninggalkan komen ...

Selain dari itu , dalam diam aku cuba 'mendidik' blogger blogger yang muda ni erti berblogging dengan penuh etika .. Cara 'berdepan' dengan pembaca yang pelbagai karenah .

Selain dari itu blogger blogger muda ini akan dapat  membaca komen komen semangat dari rakan rakan pembaca mahupun blogger terhadap satu satu isu 'panas' .. Secara tidak langsung , mereka tahu bahawa bukan saja mereka menghadapi masalah tetapi ramai lagi ..

Isu-isu begini , setiap hari akan kita jumpa bila bergelar bloger .. Yang penting , bagaimana kita menanganinya ..

" Sori geng !! Aku tak nak berblog dah .. Aku dah kaya !! Waahahaha ..."

 

Sapa sangka !! Rezeki wehhhh... rezeki datang bergolek !! Ni last entri aku ... pasni aku nak tutup blog dah .. Syukur alhamdulillah.. Tidak ku sangkaaa....

Dalam kepeningan kepala dan kesakitan perut aku tadi , aku bukak FB aku... wargh... terkejut aku.. Kenalan aku yang aku tak pernah kenal bagi PM .. teruja aku ... sapa sangka kan ? Ada orang baca blog aku kat Afrika ..

Dear Ben Ashaari ,

I am Barrister Nso Clement, personal attorney to Late Mr J.D Ashaari,a nationality of your Country, Who died and left some huge amount of money with a bank here in Africa ,valued at US$10.7 million dollars. I have contacted you to assist me and get it transferred.

Please Reply to My Private Email for More Details

 nsoclement@rediffmail.com

Regards ,
Barrister
Nso Clement

Kan ? Perghhhhhhh ... kaya aku kan ?? Hahahahahahha hahahahah hahahahampehhhhh....

Aku tak tau laaa. makin banyak dapat email kat mailbox atau di Facebook.. Apakah ramai sangat orang Malaysia ni cepat sangat nak kaya ke ??? Adoi... Mmg ramai sangat pon .. Yang nak kaya.. Yang nak popular.. Yang nak glamer ... Ramai kat malaysia ni.. Semua cari jalan mudah ... haih...

OK la.. aku nak balas email dia .. Wow.. 10.7 juta duit omputih... pergh.. Aku nak beli kereta baru.. rumah baru.. bagi kat orang tua .. bagi kat wife.. bagi kat wife baru... bla bla bla... baki , baru belanja kengkawan blogger... Pergh.. kaya aku ...

" Bila 'bercakap' , guna la logik bang ... "

 

" Ele... blog tu dapat berpuluh juta pageviews, rileks jer.. tak kecoh pon ! "

 

Aku tau akan ada suara suara sumbang begitu dalam komen terhadap entri aku .. Pagi tadi , dalam entri aku yang 3 juta pageviews tu ada ler pengomennya sebegitu rupa  ..

 

" Bang , cuba ko g masuk balik blog tu . Ko baca entri dia .. Kemudian ko masuk sini dan baca entri kat sini .. Ko rasa perlumbaan F1 dan RALLY tu sama ke ? Sama kan ? Dua dua guna kereta kan ? Guna la akal skit bila komen ...

Satu lagi tu ... tu blog dia .. blog ko ?? Kalau ko nak bandingkan gitu , baik ko kata blog JUSTIN BIBIR tu haa..beratus juta pageviews .. tak kecoh pon ! 

Oh yer.. mesti ko kata , ala .. tu artis .. ni blogger biasa .. Kalau gitu , ko rujuk balik perenggan pertama kata kata aku ni ! "

 

Aku bukan marah .. tak terasa pon.. cuma nak bagitau .. Dalam membandingkan sesuatu , biar ada logiknya .. Kalau korang bandingkan aku punya blog dengan blog Mat Gebu , boleh ke ? Dia punya pageviews sehari lebih 20 ribu .. Aku tak sampai 10 ribu.. Aku cerita pasal diri aku... Aku cerita pasal perjalanan hidup aku.. Aku cerita pasal pendapat aku .. Sama ke ?

Aiseyman .. Kadang kadang , kalau nak komen tanpa fikir betul betul menyebabkan diri sendiri dapat malu ..

Camana aku leh terlepas ?? 3 JUTA PAGEVIEWS sudah !!

 

imageWarghhh.. 3 juta !! Sat nak kira balik ... Cik Anon , tolong jangan kira sekali .. g main jauh jauh !!! Nyampah ai...  3,000,457 tepat pada jam 1 pagi , 4 Ogos 2011 .. Perghhh ..

3 juta .. bukan satu jumlah yang aku tak sangka sungguh .. Apa nak kata kan ? Aku punya blog .. aku punya entri.. Aku tak pacak muka artis .. aku tak pacak muka sapa sapa . Aku dengan idea aku .. aku dengan blogger .. aku dengan cerita aku maka dapat la 3 juta ..

Eh eh .. segmen ? sat .. mai sini aku nak bisik n jentik gegendang 'hang' tu sat ... S.E.G.M.E.N .. trademark BEN ASHAARI .. Kita kumpul semua trafik .. kita bagi sama rasa .. Sapa rajin dia dapat.. Sapa malas dapat asap !

Ala.. rileks la .. ni cuma blog je la.. aku bukan nak jadi artis pon .. matlamat aku cuma nak wat projek masa depan dengan blog ni .. Yang nak jaki sangat pasal pe ??? Allah  dah bagi 2 tangan 2 kaki untuk berusaha.. Yang berusaha nak jadi 'setan' tu pasal apa ?

Ops.. maaf.. aku terlebih cerita pasal diorng .. bukan apa , disebabkan diorng ni laaaaaa beberapa orang blogger hampir putus asa.. Aku tak tau la apa kepuasan diorng dapat .. Apa benar hitam sangatkah hti mereka ?? Ni lagi teruk dari yahudi yang dok tembak orang Islam kat Palestin sbb yang mereka kasi hancur hati tu adalah hati saudara mereka sediri ..

Serius , aku malu la.. aku tau satu dua blogger yang buat keje busuk hati ni.. Malas nak sebut... Dah la berotak tapi letak kat lutut.. pk guna hati yang hitam ..

Aku tau aku pon bukan baik mana sangat tapi aku tak la kejam sampai nak menyamar jadi tikus mondok bawak virus tu !! Huh .. wat dosa aku malam malam ni ..

Apa pon , tahniah la.. 3 juta pageviews tanpa blogwalking jadi anonymous ..

Pecah rekod blog gue lho !!

Macam tak percaya ... semalam aku buat pertama kalinya entri aku cuma 5 je !!! Perghh ... Gilaa ..

Kenapa skit ? Ni gara gara enri aku yg mana aku dok gelak guling guling akibat entri ' tipah tertipu' tu dan entri anon yg berhati busuk tu..

Aku pelik tapi tak pelik sangat la.. Sbb apa ? Sbb aku tau yg jadi anon tu mmg cukup jeles ngan segmen aku .. Asal aku buat je segmen , beratus blogger join ..

Dia sakit ati sbb mungkin dulu dia pernah join tapi tak dpt trafik seperti mana yg dijangka ? Perghh.. ni la kesilapan kita .. Jangan ingat pacak banner atau poster besar besar , org akan singgah kedai kita !!

Amik contoh David Teo .. Kenapa filen dia laku ? Straregi dan perancangan dlm mempromosi filemnya ... Sama cam kita , aku buat segmen ... Aku bg trafik aku tapi mereka yg join tu kena la beramah mesra dengan bloggerg lain .. bukan nganga dlm bilik !!

Maka sb itulah ada blogger yg join segmen aku dulu , dah bina popularitinya sendiri ... Ujang ,Yuyu dan ramai lagi ...

Yg cemburu tu , satu jer aku leh kata .. PEMALAS !!!!
Published with Blogger-droid v1.7.4
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI