Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 5 Ogos 2011

" Bila nak abis daaaa ?? "

 

image

Skitttt je lagi.. tau tau , ada  yang tak nak mengalah lagi.. hahahaha ... adeh.. aku pon dok tunggu.. sapa laaaa yang benar benar cekal lagi mantopsss.. Hahahaha...

Aku rasa ni segmen aku paling panjang kot.. Tak termasuk segmen GEGAR laa.. tu lain .. ni lain.. hehehe.. Yang ni segmen blogger cekal dan gila.. hahahaha.. sapa yang tak nak mengalah ? ngan aku aku jadi gila dok tunggu sapa pemenang.. haih...

Bagi yang nak cuba nasib .. Masih terbuka sehingga sahur puasa ke berapa pon tak tau .. hahahahha .. meh klik Sini

" Haih..kalau dah buta hati ... "

 

Layan Tanah Kubur sat sambil menjamu selera .. Sebuah drama yang penuh dengan teladan dan menarik sekalli .. Kali ni pasal si isteri yang mengunakan ilmu sihir untuk 'memperbodohkan' si suami untuk menurut segala kata-katanya ..

Hurm.. aku tak tau la bangsa lain tapi kalau bangsa kita , Melayu menda menda gini mmg wujud .. Nasi kangkang , guna guna dan banyak lagi la namanya sihir sihir ni untuk mereka yang berhati busuk bagi melunaskan segala tuntutan nafsu mereka ..

Pelik.. nak kata tak tau akan balasan Tuhan , mereka tau tapi ? Hurm.. Menda menda cam ni berlaku akibat perasaan cemburu , hasad dan hati yang dah terlalu hitam .. Astagfirullah al a'zim ..

Tu kat dunia nyata.. ni dalam dunia maya pon ada .. Nasib baik la lom ada lagi ilmu gitu untuk mereka gunakan di dunia maya ni.. kalau tidak rasanya ramai dah blogger kuar masuk spital... Nauzubillah ..

SimplySiti tidak halal ??

 

Iskh iskh iskh.... kecoh petang ni dengan isu ni.. Benar atau tidak ? Tunggu je pengumuman rasmi ..

image

image

Erk... SIMPLYSITI tu ... aiseyman .. Percaya atau tidak , korang amik tindakan sendiri... Kalau was was , beli je yg lain atau buat je sendiri.. hehehe ...

Kak siti , jambul bila nak betulkan ? Udah udah la tuuu.. 

" Kak , tumpang tanya.. seluar dalam brand apa tu ? "

 

 

image

" Beberapa kawasan rekreasi termasuk Pantai Batu Buruk, Dataran Shahbandar, Taman Pulau Kambing dan Pantai Teluk Ketapang di sini, dikenal pasti sebagai tempat tumpuan kumpulan remaja berkasih sayang, langsung tidak menyedari perbuatan mereka mencemar kesucian Ramadan dan memalukan umat Islam. "

"Lebih menyakitkan hati, kawasan taman dan rekreasi yang menjadi tempat mereka melepaskan hawa nafsu seolah-olah milik mereka saja dan pengunjung lain seperti tidak wujud di kawasan berkenaan," katanya sambil menambah tindakan kumpulan berkenaan menyebabkan ramai ibu bapa segan membawa anak-anak beriadah di situ. "

 

Ketawa besar aku sewaktu tengok gambar ni di artikal akhbar BHARIAN online ( SINI ) .. Mengaibkan dia ke kalau aku letak gmbr ni ? Gini je la aku bagitau eh.. Kalau tak buat begini , sampai bila bila orang kita tak sedar diri .. Lagi pon tak nampak muka ... Niat cuma nak bagitau pada anak gadis dan ibu gadis , skang ni ramai paparazzi mahupun mamarazzi.. Jagalah kehormatan diri dan keluarga .. Kalau diri tu tak reti malu , sekurangnya malulah kat Allah ..

Ala.. lupa lak .. brand apa  tu kak ?

" Cerita dongeng di bulan Ramadhan .. "

 

Ni masa kecik kecik dulu laaa ..

  • Tak leh berak .. batal puasa okeh !
  • Haa.. tengok perempuan ... abis markah kena potong..
  • Tak leh kentut ok !!
  • Korek telinga ? Tak lehh.. biar meleleh jer taik telinga tu..
  • Korek hidung ? Tak leh tak leh.. nanti borak ngan orang cina , dia nampak taik hidung kita .. kata tunggu berbuka baru leh korek .. adeh ..
  • tak leh tipu .. batal terus posa... " Mak , tadi baru tipu cikgu .. kira batal la posa no ? "
  • terlupa baca niat.. kantoi .. bayangkan abe abe yang malas posa tu saja saja terlupa baca niat posa.. huhu

Tu antaranya yang aku ingat la .. Korang punya dongeng ada ? Hahaha.. bila ingat ingat balik , masyaAllah ... abis susah benor nak posa orang melayu ni .. Kalau orang Islam puasa senang jer .. tak la seteruk gini aih ... Sampai nak kentot pon kena tahan ! Tu baru kentot.. kalau sakit perut ?? Perghhh ..

Tu belum lagi niat puasa .. " Sahaja aku berpuasa pada esok hari .... " padahal ni dah bangun sahur kul 5 pagi.. esok pagi ? Aku pernah tanya mak aku dulu.. " Awat esok pagi lak ? Ni nak p sekolah dah ? " ..

Jawapan mak aku .. " Dah cikgu ajaq lagu tu.. baca je la .. adoi... " Best part , tiap tiap tahun kena tanya balik niat puasa .. hehe.. haih.. macam macam ..

Pening ? Toksah pening .. Mai baca SINI

" Korang tak perasan eh ada segmen ? "

 

Haaahaha.. semalam kan.. eh , bukan semalam .. pagi tadi .. Aku ada bersemuka dengan seorang rakan blogger .. Haa.. dia ada cerita kat aku la pasal blogger blogger yang tak puashati dengan aku berkaitan segmen ni ..

Apa yang boleh aku kata cuma satu jer .. TAK CUKUP BIJAK UNTUK BERFIKIR.. hehehe.. Kenapa aku kata gitu ? Segmen yang dia katakan tu , aku makan sorang sorang sehingga aku buncit tak leh jalan dah .. Pergh.. dasat kan ?

Seingat aku la kan , sewaktu aku mulakan segmen , trafik aku dah cukup tinggi .. tapi kenapa aku buat ? Terus terang aku kata , itu adalah cara aku mempromosi blog aku kepada blogger baru DAN !! Blogger baru mempromosi blog mereka dengan rakan blogger yang mana dia tak tau pon kewujudan mereka sehinggalah dikumpulkan di bawah satu segmen ! Faham tak ? Nampak tak kelebihan dia ?

Kalaulah dia kata kelebihan tu pada aku , semenagnya laaaaa.. dah aku tuan rumah !! Lain la tuan rumah tu  dah wasiatkan blog dia untuk guna saa .. Ada ke blog gitu ?

Aku ada 1000 UV .. blogger baru ada 10 UV .. bila kumpul kumpul .. semua untuk tapi dengan SYARAT !! Amik bahagian laa.. Kalau takat bagi entri pastu kangkang tunggu trafik masuk , aku pon nak jadi peserta gak ... tak susah pon.. buat entri pastu paste.. dah ! Settle.. Bukak mulut , trafik masuk.. kenyang wehhh ..

OK..cukup penerangan pasal SEGMEN .. kalau ada yang buta huruf tu , sila rujuk pusat cacat akal berhampiran .. Haa.. ni nak habaq ni , semalam ada satu segmen .. Segmen apa ?  Tu korang kena tengok sendiri kat SINI .. Hehe.. lom ada pemenang ..

Lupa lak.. contest ari tu , tertangguh.. penaja bz pindah .. nanti aku buat sekali gus la.. senang citer.. okeh ? Harap maaf... tak perlu bayar denda yer ..

" Jangan ugut kerajaan eh ? "

 

Maaf incik kerajaan .. bukan anti kerajaan .. Saya pon kerajaan gak .. hehehe.. tapi bukanlah kerajaan yang ada kuasa .. sekadar kerajaaan yang pegang MYKAD bercatit WARGANEGARA MALAYSIA ..

Gini citernya incik kerajaan .. Aku agak pelik skit .. bukan apa , bila sesetengah pihak atau individu bila mengemukakan pandangan atau pendapat , terus dikatakan ugut .. Sila amik tindakan ! Polis , sila siasat .. kan ? Tak kisah la.. tu hak kerajaan ( kononnya la ) ..

Tapi ni kes ASTRO naikkan caj ni apa kes ??? Walaupun larangan dibuat , tapi suka suka diorng naikkan gak .. Tindakan ??? Nanti kami bawak masuk mesyuarat .. Sementara nak tunggu kata putus , bayar tetap bayar.. Tamo bayar , kasi potong.. Mau on balik , sila bayar denda.. GILA KE APA ???

Ni nak potong pon makan masa.. sebulan baru leh potong .. kira notis sebulan la.. pastu suruh antar balik kad.. kalau tak kena denda lagi.. Woii.. dah la bawak laju kena saman.. Makan kat kedai pon ada service caj ..  Ni dok denda denda ni apa kehenya ??? Ingat budak sekolah ke dok denda denda ni ??

Wahai incik kerajaan.. sekali lagi ampun maaf .. jangan ISAkan saya atau tutup blog ini.. ini cuma luahan hati jer.. Keadilan perlu ditegakkan sebelum PRU nanti.. kalau tak , nanti ramai merajuk wooo.. Kami tak nak berarak.. penat nak berarak ler ..

Takkan nak libatkan NGO kot ? ala.. apa guna ada menteri serta pegawai-pegawai mereka yang prihatin terhadap nasib rakyat yang macam kami ni  , hanya mampu berhibur melalui kaca television ni je ?

Jom berbuka puasa di hotel..

 

Saper nak merasa berbuka puasa dekat hotel ? Harga ?

RM 35 untuk dewasa  .. RM 20 untuk kanak-kanak ... Amacam ? Berminat ? Apa ?? Aku belanja ? Boleh jer.. tapi aku kena buat kutipan derma dulu la.. hehehe ok ?

Bagi yang gemar berbuka kat luar atau nak merancang berbuka bersama rakan rakan , boleh la gegar

ADAMSON HOTEL KUALA LUMPUR...

bertempat di:

No 79 lorong haji hussein 2

Off jalan raja muda bdul aziz

50300 kuala lumpur

Atau nak tau dengan lebih lanjut , klik SINI ..

Dilema seorang blogger melayu #2

 

Cerita pasal aktiviti harian ...

BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

Cerita pasal makan ...

BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

Cerita pasal keluarga ..

BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

Cerita pasal awek / pakwe ..

lagi laa BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

Cerita pasal artis ..

I LOIKE LAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHH

 

Cerita pasal politik ..

 

BOLEH LAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

 

Cerita pasal blogger bergaduh ..

Mana manaaaa ????

 

Cerita pasal agama ..

Jap , g toilet sat ...

Dilema seorang blogger melayu ...

 

Semalam buat blog .. hari ni dah  I FOLLOW U ..

Hari ini ... kena marah dah sbb U FOLLOW ME !

 

Semalam buat blog  .. tanya pasal iklan ..

Hari ini .. tanya camana nak cashout ..

 

Semalam update blog ... tanya camana nak popular ..

Hari ni .. aku OTAI  dah woi ..

 

Semalam kena marah dek blogger lama ..

Hari ni marah marah blogger baru ..

 

Semalam panggil abang ..

Hari ni panggil nama ..  Hahahaha...

 

Semalam join segmen ..

Hari ni anti segmen ! Hehe ..

Semalam

Diari Ramadhan # 5 1432H / 2011

 

Terawikh

 

Rakaat 1 & 2

Ameeeeeeeeeeeennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Rakaat 3 & 4

Ameeeeeeeeeeeeeeennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Rakaat  5 & 6

Ameeeeeeeeeeeeeeeeeennnnnnnnnnnnnnn

Rakaat 7 & 8

Amenn..

 

Moreh ??

Ameeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen

" Aik , sampai dalam mimpi aku nak berenti kerja ? "

 

Memberontak ... dulu aku pernah memberontak nak berenti kerja .. Kenapa ? Hurm... tu biar je la aku dan 'mereka' tahu .. Perasaan itu masih kuat wujud dalam hati aku sehingga sekarang ..  Tapi dibantutkan oleh wife dan keluarga .. Hurm..

Dalam mimpi pon aku memberontak ?? Dasat.. Sampai gaduh gaduh ngan management ... Sikap tidak puashati tu terluah akibat lama sangat terbuku dalam hati ..

Apakah sbb itu aku kerap sakit kepala ? Dok memikirkan masalah masalah sebegitu rupa ? Haih... entahlah .. Gara-gara peristiwa lalu membuatkah aku begitu ..

Dalam mimpi tu , mmg aku betul betul amuk la... tapi bukan la amuk ngan parang atau pistol ke... tapi ngan mulut .. Abis gak la barang aku lempar... Haih.. teruk teruk ... kena banyak bersabar aku nih ..

Harap-harap , aku mampu bersabar hingga satu titik yang mana aku boleh dah 'bersara' ..  Tapi amuk aku tak la cam mamat bawah ni amuk ... hahahah.. tapi cool siutt....

Segmen Tunggu Sahur ...

 

Jom meriahkan malam ini dengan mencari kenalan baru dengan cara paling mudah .. Berhimpun di satu tempat.. Kat mana ? aku tak tau la sapa yang nak buat dan malam ni , aku yang buat ... Kenapa ? Entah, dah ramai dok lalu lalang kat sini maka aku amik kesempatan ini untuk buat segmen malam buta ni .. hehehe ..

Cara mudah .. Sapa yang terakhir sekali meninggalkan komen dialah pemenang.. Camana nak tentukan ? Sejam komennya ditinggalkan dan tiada sapa lagi yang meninggalkan komen selepas itu , dialah pemenangnya.. Dan apakah hadiahnya ? Hehehe.. 2 jam promosi entrinya yang terkini dan dibacklinkkan  serta header blognya , di blog BEN ASHAARI ...

Ini segmen terbuka buat sapa sapa je .. Tak nak join , jangan join.. Khas buat mereka yang boring dan tak tau nak wat pe .. Kalau tau nak wat pe , sila teruskan .. Tadarrus ke.. solat sunat ke.. apa saja ler.. ok ?

Buat mereka yang berminat sementara menanti sahur , jom... Cara mudah jer ..  Buat satu entri.. letak header BEN ASHAARI blog dan tajuknya BEN ASHAARI : AKU TUNGGU SAHUR.. KORANG ?  dan linkkan ke entri ni ..

Kemudian . di ruang komen tu , korang buat ayat bermula SEMENTARA TUNGGU SAHUR , AKU ..... kemudian sertakan sekali url entri korang tadi..

Sapa yang terakhir , dia yang menang.. hehehe.. ingat.. SEJAM komen terakhir dikira pemenang ... Selamat bersahur dan selamat malam ...

"Abang Ben , orang tak kenal abang ben ke kat sini ? "

 

Hahaha.. tergelak kecil sewaktu aku diajukan soalan begitu ..

"Dik , abang Ben bukan artis.. bukan selebriti.. sapa la nak datang mintak autograph .. "

" Kalau ada , camana ? Peminat tuu .. "

" Takda istilah peminat dalam kamus hidup abang Ben .. Semua adalah kawan .. Mereka yang singgah baca blog tu adalah pembaca blog.. Tanpa mereka , blog yang cun camana pon , tak de gunanya .. kan ? "

 

Masih bermain di kepala aku soalan itu .. Popular sangat ke blogger ni ? Kalau korang sebut nama sapa pon blogger yang popular kat Malaysia ni , duduk kat sebelah aku , aku pon tak kenal ... kecuali aku pernah jumpa dan duduk borak dengan dia.. Yer , aku kenal dia sebagai rakan blogger ..

Aku tak nak dipuji.. Aku nak elak dari rasa riak diri .. Cukuplah mendoakan kesejahteraan aku dan keluarga...

 

“Ya Allah, semoga Engkau tidak menghukumku karena apa yang mereka katakan. Ampunilah aku atas apa yang tidak mereka ketahui. Dan jadikanlah aku lebih baik daripada yang mereka perkirakan.”

HR. Bukhari dalam Al-Adabul Mufrad no. 761. Isnadnya dishahihkan Al-Albani dalam Shahih Al-Adabul Mufrad no. 585. Kalimat dalam kurung tambahan Al-Baihaqi dalam Syu’abul Iman: 4/228 dari jalan lain.

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI