Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 11 Ogos 2011

Jeles giler dengan blog ni !!

 

Pageviews dia !! Pure ok ! Bukan iframe.. bukan tipu tipu.. Orang masuk untuk dapatkan infomasi yang mana pahala buatnya !! Perghh.. jeles jeles.. Kalaulah aku punya kerajinan macam dia , sah sah aku tak kelaparan skang ni !! Grrrr..

image

Tengok la.. 7 juta lebih dah pageviews dia.. tu pon dok bergerak cam meter air kolam renang bersize olimpik.. hahaha .. Bergerak tanpa henti wehh !!

Korang rasa korang tau sapa punya blog ni ??? Tak tau ? G la tengok sendiri.. Aku tak larat dah nak g tengok.. Jeles aiii ..Jom g jejak kasih.. Klik > http://bit.ly/k8biXX

Suka suki mak bapak dia je belasah anak orang !

 

Zasss.. Anak kena sebat kat sekolah atas hukuman disebabkan kenakalan dia .. Malatopsss mak bapak dia kat pejabat.. Dengan pantas diaorg ke sekolah .. Siap bawak peguam lagi .. SAMAN !!!

Patut tak tindakan mak bapak dia tu ? Yelah , anak manja.. Diorng nak dapat anak pon susah .. Tiba-tiba antar ke sekolah , kena 'rembat' dek guru... Suka suki  je cikgu cikgu tu nak rembat anak dia eh ?? Balasannya, SAMAN !!

Huih... sebelum tu wahai mak bapak .. Kena tanya dulu kenapa anak mereka dihukum.. Duduk berbincang sama sama.. Cari punca dan jalan penyelesaian.. Kadang kadang ibu bapak tertipu dek lakonan anak anak mereka terutama yang mmg punya bakat lakonan akibat dididik begitu sejak kecil lagi .. Jangan main nak rembat cikgu lak..

Namun begitu , cikgu yang amik tindakan pon perlulah bijak membuat penilaian.. Jangan main hukum je.. Aku salah seorang mangsa akibat ketidakadilan seorang guru disiplin sewaktu sekolah menengah dulu.. Kesan dari tu , aku tidak hormat langsung guru guru disiplin.. Namun aku tetap hormat mereka sebagai guru dan orang tua.. Cuma tak repsek profesion mereka ..

Sewaktu aku mengajar dulu , aku pernah merotan seorang anak murid aku akibat tidak menghafal sifir.. Aku rotan pon ala ala jentik kat jari .. Tau tau , esok mak bapak dia datang sekolah.. Siap mau saman weh.. Best part , guru besar tak back up aku !! Pergh !! Aku sumpah seranah guru besar tu dalam hati .. Hilang rasa hormat kat dia ..

Zaman sekarang ni penuh cabaran .. Ibu bapa dan guru perlu bersatu untuk memastikan anak mereka mendapat pendidikan yang terbaik buat mereka ..

Guru dan ibu bapa , jangan cepat melatah .. manakala anak murid atau anak anak , jangan amik kesempatan .. Merugikan diri sendiri jer ..

" Wah .. dia menendang ke ?? "

 

Sedang aku membosankan diri sambil menonton tv yang mana dramanya sangatlah mengarut ceritanya mengalahkan kemengarutan komik Doraemon , aku sengaja berborak dengan 'perut' wife ..

Kemudian aku meletakkan tangan atas perut wife.. Perut aku wat pe aku nak letak tangan aku kan ? Muhahaha.. Tiba-tiba..

" Eh.. 'dia' menendanglah... Warrghh.. ni mesti ada bakat Jet Li ni ! " .. Aku kata ..

Wife pandang aku ..

" Betullah !! Tak caya ker ? Cuba letak .. mesti dia side kick punya !! " Aku cuba menegakkan benang yang dah putus-putus tu..

" Abang , tu angin saya la.. baru pas kentut ! 7 minggu , kecil lagi laaaaa "

" Aiseyman.. Nasib baik selsema .. "

 

- Sekadar melawak je.. takde kaitan dengan hidup dan mati.. Boring seh.. hehehe..

Mereka dah menerimanya .. Anda bila lagi ??

 

290301_246536228700001_100000308770030_813755_7829547_o192907_246535772033380_100000308770030_813753_8359586_o

image

image 

Antara yang dah dapat dah .. Huhuh... untuk tempahan fasa ke-2 , minggu depan baru dibuka ... Tokey ( bukan aku ) , bz skit minggu ni ..  

Apa pendapat mereka mengenai baju ini ? Klik SINI .. Nak tau sapa yang buat ? Meh klik SINI

Babi di juadah Ramadan

 

Haih... makin mengarut... Kita tengok je la apa tindakan kerajaan.. Rasanya gantung lesen.. Berapa lama ? Hehehe... Ke Ketua Pengarang kena pecat nanti ?

image

image

Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah memanggil Ketua Pengarang akhbar The Star kerana menyiarkan artikel mengenai berbuka puasa dengan memuatkan berita tentang restoran tidak halal dalam segmen sisipannya

Timbalan Ketua Setiausaha (Keselamatan) KDN Datuk Abdul Rahim Mohamad Radzi berkata artikel itu dimuatkan dalam sisipan 'Dining Out' akhbar itu dengan 'Ramadan Delights' sebagai tajuk muka depan.
Beliau berkata kementerian ingin menyatakan kesalahan akhbar itu berikutan tindakannya yang tidak sensitif kerana menyiarkan artikel berkenaan.

"Kementerian memandang serius perkara ini, terutamanya kerana sisipan itu merupakan ruangan khas bagi memberi panduan dan pilihan kepada umat Islam mengenai restoran untuk berbuka puasa," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata akhbar tersebut telah mengakui kesilapan dan akan menyiarkan kenyataan memohon maaf di atas perkara itu.

-Bernama , MalaysiaKini

" Kesian .. "

IMAG0422

IMAG0423

Baru balik dari Precint Diplomatik.. G beli nasi kukus ayam goreng.. Wife teringin nak makan .. sekali ngan ice blended.. Baik punya 'teringin' .. huhuh.

Parking je kereta , baru nak masuk rumah tetiba terdengar suara anak kucing ( gambar diatas ) .. Berjalan ke arah aku dengan sebelah dari kaki depannya seperti kesakitan ..

Alahai... kesiannyaa.. haih.. tak sampai hati betul tengok keadaan ni.. Terus aku mintak wife buatkan air susu untuk dia .. Kasi dia minum sampai kenyang.. Lepas dia minum , dia berjalan ke arah aku.. Hurm.. tak cukupkah ? Aku suruh wife buat lagi.. Bagi minum... dan dia minum ( bukan minum la.. jilat susu tu ..)

Hurm..kenapakah dengan kaki dia ? Nak bela , wife alergic dengan bulu binatang... Aku lak mmg suka kucing .. Tak pe la... Harap kaki dia cepat sembuh.. Mana g mak dia pon tak tau.. Haih....

" WA tatak sombong punya maaa .. "

 

Pergh.. macam macam hal... hahaha.. pening jap aku bila baca pelbagai komen dan pelbagai pendapat lebih lagi mengenai doktor lelaki yang menjadi pakar sakit puan .. Sian lelaki ... Kena cari kerja lain dah .. huhu..

Ok .. aku tak nak bicara soal itu .. Bukan pe , orang kita ni mmg 'prihatin' sangat sampaikan ada part yang paling penting namun dia terlupa .. Manusia bukan ? Tak pe , kita amik yang baik ..Alhamdulillah .. Tutup cerita ..

Sejak berpindah ke Putrajaya , aku dan wife selalu balik rumah pada waktu tengahari .. Balik , tidur atau makan pastu baru g kerja semula.. Dekat jer.. heheh..

Nak dijadikan cerita , sewaktu tunggu wife sampai  , aku berdiri kat satu tempat ni .. Tiba tiba depan aku ada sebuah Merchedes putih yang mmg nampak mewah sangat.. Terkedu aku tengok .. Perghh.. mmg cantik gila kereta tu..

Kereta tu lalu depan aku lalu berhenti .. " Ben ! Nak pegi mana ? " . Pemilik kereta tu tegur aku setelah menurunkan tingkap keretanya .. Huhu..

" Tunggu wife .. Dah settle ke ? ".Rupanya aku kenal dia.. Dia selalu datang ke unit tempat aku bekerja  atas urusan perniagaan .. Aku tak sangka lak dia akan memberhentikan kereta untuk menegur aku sedangkan kat atas tadi dah pon kitorang berborak..

" Nak pergi Precint 2 pulak.. Ke pejabat Imigresen " Balas lelaki berbangsa cina kelahiran Pulau Pinang itu ..

" Ooo... " . Aku senyum .. Kemudian dia mintak diri memandangkan ada kereta di belakang dia yang mana kebetulan adalah wife aku .. Tersenyum dan berlalu pergi..

Wife berenti depan aku dan aku dah tau apa soalan yang akan diajukan kepada aku.. Dia tanya aku , kenal ke pemilik kereta tu ? " Apa tak kenalnya .. Dah kenal 5 tahun .. Tapi tak tau lak dia sekaya tu.. huhu "

Best kan ? Kaya tapi tak sombong.. Malangnya bila bangsa aku yang datang berurusan di pejabat aku kerja tu , hanya bila ada 'hal' saja baru nak tersengih bertanya khabar.. Kalau tak ? Selisih pon wat tak tau .. Tu baru kaya 'sikit' .. Haih..

Ni satu cerita lagi .. Tengahari tadi..  Selepas selesai check up di klinik tadi , aku ngan wife pon ke tempat parking kereta .. Hidupkan kereta lalu ke tempat bayar parking ..

Seorang wanita India yang bertugas kat situ memberi senyuman yang amat manisssss sekali .. Dari rupa yang biasa terus nampak cantik sangat .. Walaupun dah berusia ok !! 

" RM5 saja " . Senyum lagi.. Aku memberi duit yang diminta dengan senyuman .. Sejuk hati aku dengan cuaca yang di luar sana yang amat panas dicampur dengan pening kepala lagi ..

Aku pandang wife.. Walaupun hanya 'berpejabat' kecil tapi apa yang dia buat sangatlah besar.. Orang yang tengah 'hangin' satu badan pn boleh sejuk bila tengok dia senyum..

Mau je aku cadangkan pada kerajaan Malaysia dan juga bank bank di Malaysia untuk amik dia lalu dijadikan pengajar kepada mereka yang bekerja di kaunter kaunter perkhidmatan orang ramai .. Subjeknya , MARI BELAJAR SENYUM !

Alhamdulillah ... Dah dijumpai ..

 

image

Alhamdulillah, Seri Najwa Ferda Binti Hassan yang hilang baru baru ini , akhirnya ditemui oleh pihak polis .. Korang leh baca selanjutnya mengenaiya di DEZAMAN COTTAGE ..

Tabik hormat pada para ibu !

 

Klik > Aidilfitri Sale : RM28 only

Pelik menyelebungi isteri aku setelah melihat perubahan pada aku kebelakangan ini .. Huhu.. aku sendiri pon pelik .. Apakah kerana dek syaitan di dalam diri aku ini semua sudah dibelenggu maka , BEN sebenar dah wujud ?

Serius .. aku tak pernah jadi secool  begini ..Suruh je la buat apa pon.. aku buat jer .. Kalau dulu , sambil buat tu mulut terkumat kamit la gak .. Apakah aku sedang mengalami perubahan hormon ?? Muhahaha..

Tak la.. aku kesiankan wife .. Bukan sebab dia mengandungkan anak aku je tapi dia sendiri pon penat .. Berusaha keras dia untuk mendapatkan zuriat.. Kalau ikutkan peratusan , usaha dia 90% berbanding aku cuma duk nganga je tau ! Itu semua dalam kepala aku ..

Ni baru 7 minggu .. Bayangkan saat saat dia bakal melahirkan anak .. Camana ? Bertarung nyawa tau.. Tuu.. tanya ibu ibu yang dah melahirkan anak tu.. Camana kepayahannya ? Mengandung.. Melahirkan .. Menjaga .. Perghh .. Serius , tabik hormat pada ibu ibu di dunia ini ..

Aku baru pikir je tau .. Dah pening .. Belum mengalaminya lagi.. Berdua ni skang ni pon tak cukup tidur , bayangkan nanti bertiga ! Dan mereka yang da ber ber tuuu.. Haa.. Bila dapat tidur pasti seolah olah dapat emas sekontena punya ! Kan kan ?

Buat mereka terutama lelaki yang bakal bergelar suami , bersedialah untuk menghadapi rumahtangga.. Jangan fikirkan saja malam pertamaa kedua ketiga dan malam malam berikutnya tetapi fikirkan pengorbanan mereka itu ..

Dan buan ayah ayah di dunia , aku tabik hormat atas kesabaran korang semua ! Buat yg kaki pukul anak dan isteri , janganlah lupa hukuman akhirat .. Ada bahagian korang gak ..

" Jaga aurat isteri .. bukan bini .. "

 

Terima kasih atas keprihatinan rakan blogger sekalian .. Pelbagai nasihat dan cadangan diberikan kepada aku .. Aku harap segala padangan ini dapat dikongsi bersama rakan yang lain seperti UJANG dan PEMBACA WACANA yang mana mereka sama bakal bergelar ayah (insyaAllah.. doakan kami ) dan juga ramai lagi rakan blogger yang sedang mengandung ( doakan kesejahteraan mereka yer ) ..

Mula mula aku nak bagitau , aku ceritakan segala di dalam blog ini adalah isihati aku dan bukannya sbb nak berlagak atau nak riak .. Mintak dijauhkan perasaan itu , Ya Allah .. Aku sedar risiko bila bercerita dalam blog ini .. Serius aku katakan ada yang tak suka .. Betul ! Jangan terkejut ..

Dulu masa mula mula aku berblog , ada sekumpulan geng geng yang bengang dengan entri aku dan wife ( ada isu blog masa tu dan dah disettlekan tapi tetap dipanjangkan oleh 'mereka' ) , siap tulis doa yang cukup menyayat hati seorang wanita jika membacanya dan ianya ditulis sendiri oleh seorang wanita yang cukup angkuh dengan kejayaanya sebagai seorang ibu ..Baru ada sorang anak tu.. Dah cukup riak .. Astagfirullah al a'zim.. Aku tak tau dah mana dia g.. tutup blog atau dah jadi blogger popular kot ?

Ok tinggalkan yang itu.. Berkenaan dengan isu aurat isteri ... Buat pengetahuan , aku seorang yang cukup cemburu .. Cemburu aku ni boleh menjadikan aku seperti HULK bila datang .. Haa.. jgn tak tau .. Bila bab aurat ni , kalau baju jarang pon aku dah hangin ni kan pulak bab nak kena bukak baju ??

Buat pengetahuan , Dr.Hamid Arshat sangat pentingkan semua ni.. Dari mula masuk ke kliniknya , hinggalah ke pembantunya , semuanya wanita kecuali yang melibatkan lelaki, dia ada seorang pakar lelaki ..

Dan wife aku juga seorang yang sangat pentingkan auratnya .. Kenapa kami ke sana ? Setelah bertanyakan rakan rakan yang pernah ke sana ( adik ipar aku sendiri ke sana ) ,mereka kata Dr.Hamid sangat peka dlm isu ini dan juga pakar dalam memberi khidmat nasihat ..

Kami sendiri pon dah berbincang , bersalin nanti akan ke hospital kerajaan atau ke klinik yang mana doktornya adalah wanita  .. Kami fikir semua ..

Dan seperkara lagi ! Ini cumalah antara ikhtiar kami .. Ada juga rakan kami yang pergi berubat dengan Dr.Hamid tapi berjaya.. Jangan lupa , kita mampu berusaha.. segalanya adalah kuasa Allah.. Banyakkan berdoa dan jangan putus asa.. Aku sendiri pon tak tau untung nasib aku.. Apa yang boleh aku buat cumalah berkongsi segala cerita dengan rakan rakan .. Jangan lupa , ini blog.. Bukan sekadar menulis cerita gossip artis atau mengutip duit iklan saja ..

7 minggu lebih ?

Alhamdulillah.. dah jumpa Dr.Hamid .. Beliau baru balik dari umrah.. 10 hari di sana.. Aku dapat tau pon dr adik ipar aku yang mana dia sendiri patient Dr. Hamid. Mmg setiap tahun di bulan Ramadhan , beliau akan ke sana.. Ops.. Dato Dr. Hamid Arshat.

Sekali lagi kena scan .. Aku dijemput masuk .. Terkedu jap.. hahaha.. Malu aii.. haahha.. Maklumlah , kali pertama..tak tau apa apa..

Aku tengok mesin scan dia.. Perghh.. canggih dari klinik ari tu .. hehehe.. aku mmg gila tengok menda IT ni..

Pastu pembantu dia, tolong scankan .. dia tunjukkan 'si kecil' yg berada dlm rahim.. Syukur, alhamdulillah ..

7 minggu lebih kata doktor.. jadi jangka due hujung bulan 3 tahun depan ..

Doktor tanya, balik raya mana .. Penting sbb risiko keguguran lebih tinggi dari mereka yg lain sbb wife pernah jalani pembedahan tempoh hari . Tu nanti aku cerita lain ..

Bermakna raya ni samada balik naik kapal terbang atau ????

Published with Blogger-droid v1.7.4

Tugas utama sebagai suami bermula ..

Jeng jeng jeng .. masuk ni , kali ke 5 aku dan wife ke klinik Dr.Hamid Arshat untuk menjalani pemeriksaan kesihatan .. ala , takkan tak tau?? Iskhh .. google laa nama Dr.Hamid Arshat..

Ramai gila !! Buka kul 8.30 pagi.. tu pon dah siap beratur wooo.. tak la beratur tapi pakat kumpul depan pintu la..hehe.. Tutup kul 4 petang ..Sabtu Ahad , tutup. Haaa.. fikir la sendiri..

Bagi pasangan yg ingin mendapatkan zuriat , aku cadangkan jalani pemeriksaan kat sini.. Sekadar berusaha dan tawakal.. Selebihnya hak Allah ..

Harga ? Aku rasa mampu di bayar sekiranya benar benar berminat.. Takde la sampai muflis.. untuk peringkat pertama je mahal skit sbb ada bg ubat..

Alamat penuh klinik ni , leh dpt di blog Dr.Hamid Arshat.. Doakan kesejahteraan kami yer.. Terima kasih..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Perlukah aku takut ?

Ini blog BENASHAARI.COM yg mana pemiliknya adalah BEN ASHAARI ..

Ada yg bertanya pada aku di entri lepas berkenaan entri aku yg mana mempersoalkan fesyen penutup kepala wanita di Malaysia ..

Gadis melayu , fesyen melayu .. Modenkan tetapi tidak melampau .. Jangan terikut budaya Arab .. Kita masih ada budaya.. Kalau nak ikut , ikut sunnah nabi yang mana ianya melibatkan agama.. Adat tidak melibatkan agama walaupun ada hubungkait sedikit sebanyak ..

Setiap bangsa di dunia ini ada adat mereka dan kita , melayu sendiri punya adat yg cukup cantik.. Mereka di luar sana memuji kecantikkan gadis melayu tetapi gadis melayu sibuk nak ikut budaya lain .. Kalau gabungkan , boleh tetapi jgnlah keterlaluan... Ini sekadar pendapat ..

Persoalan.. iklan di blog aku ni... Tokey dia tak marah ker ? Atau tak takut dia nak tarik iklannya ? Kalaulah dia boleh berfikir dengan kematangan serta kewarasan fikiran, pasti dia tidak melatah .. Dan aku percaya , rezeki aku ,Allah yg tentukan .. Perlukah aku takut ?

Mereka ada hak mengiklankan di sini dan aku ada hak untuk mengeluarkan pendapat selagi tidak melanggar batasan kemanusiaan..
Published with Blogger-droid v1.7.4

"Maaf .. bukan aku tak suka .. "

 

Makin lama makin pelik .. Aku seolah olah berada dalam dunia yang mana wanita semakin terkejar kejar kemodenan dalam berpakaian , gitu .. huhu..

Jangan marah yer .. Lelaki punya fesyen aku rasa lebih pada rambut .. Rambut yang kerap ditiru skang ni ialah fesyen dari negara Korea dan Jepun .. Diorg mungkin sesuai dengan ketinggian , mata sepet dan kulit putih .. Kira nampak sesuai la.. Kita ? Hang pikiaq la sendiri ! Elok elok dah nampak macho , bila tiru .. dah nampak cam pochong..

Bab wanita ni .. Fesyen ... aku tak nak bicara yang soal wanita tidak menutup aurat.. Sememangnya mereka tau akan isu mereka dengan Allah .. Ni haa.. wanita yang menutup kepala mereka ni dengan pelbagai jenis kain di atas kepala mereka ..

Memang benar Islam tidak melarang wanita bergaya .. tapi kot ya pon , jangan la sampai orang yang lalu sebelah tu terpusing kepala cam burung hantu tu haaaa... Bukan cantik tapi nampak cam badut sarkes !

Maaf.. betul .. aku cakap bukan nak malukan mereka tapi nak bagitau apa yang aku rasa bila nampak mereka tu haa... Aku rasa bukan aku sorang je gitu .. Ramai lagi berkata demikian dalam hati tu..

Cemburu ?? Haih.. serius tak.. Korang tu cantik dahhh.. Sumpah!!! Cantik dah dengan tudung biasa tu.. Dengan mekap biasa tu.. Tapi bila dah diserabutkan dengan pelbagai jenis kain tu , nampak macam makcik makcik zaman mak aku tu nak g mandi ke sungai.. Ala style sanggulkan kepala ngan kain basahan tu haa..

Gini la.. Aku tau hak korang nak bergaya .. Aku tak kisah.. Cuma aku nak bagitau apa perasaan aku dan bagaimana pandangan mereka yang bukan sebangsa dan seagama aku terhadap perempuan melayu Islam dalam mengayakan kain di kepala tu ..

Maaf.. mungkin aku ketinggalan zaman... tapi aku puas dah cerminkan diri.. Dan aku rasa , fesyen Wardina tu ayu dah .. Akak Heliza pon kadang kadang ok.. kadang kadang penuh kain gak.. hahahaha.. Sori yer Ija..  Fenin tengok wooo...

Sekali lagi .. ampun maaf.. jika terkasar bahasa , harap dimaafkan .. Jangan buat Fan Page Anti BEN ASHAARI lak .. aku cuma habaq je.. kalau aku tak habaq ,sapa lagi nak habaq ?? Yang lain pakat dok tepuk tangan , puji kata cantik tapi kutuk dalam hati.. wat pe kan ?

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI