Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 15 Ogos 2011

Apa cerita mereka disebalik FAVICON terbaru BENASHAARI.COM ?

 

Ok... Buat pengetahuan mereka yang tak tau , blogger JOHNSON aka LOGORITHM yang cipta logo baru KELAB BLOGGER BEN ASHAARI yang bakal digunakan selepas raya ini dengan rasminya dan juga FAVICON blog ini ... Jutaan terima kasih buat beliau.. Bukan senang nak dapat hasil kerja orang profesional ni.. Buat yang tak tau , dia yang reka logo PERODUA .. Amacam ? Sapa sangka kita kawan dengan orang yang senantiasa merendah diri dalam blognya.. Tak caya ? G baca sendiri blognya .. Nanti nanti la.. bukan skang .. skang kita tengok sapa blogger yang menjadi pilihannya ...  :)

Manakala pilihan aku ialah ... Haihh.. susah woo.. semua bagus ! Aku ngan bro John berkali kali kena baca untuk mendapatkan paling kreatif.. Semua kreatif tapi kena cari yang lain dari yang lain..

Maka ... aku dan bro John dah buat keputusan .. Minta maaf yer yang lain .. dia punya lain dari yang lain ..

1 ) Faridzuan :

" Favicon baru yang comel dan simple. Tetiba teringat dengan logo MAS pula. Macam sama sebab miring ke kanan. Perhatikan semacam simbol dialog di tengah2 yang warna merah. Kemudian huruh b kecil yang seakan-akan 'thumbs up'. Bila digabungkan, dialog itu seperti kita bersosial. Sentiasa bersosial dengan orang lain itu banyak faedahnya, contoh di Facebook. Itu sebab banyak orang LIKE, dah keluarlah logo thumbs up itu. Warna merah dan jingga melambangkan keberanian, ketangkasan, dan kegagahan. Samalah dengan karektor abang Ben Ashaari. Okay tak? "

2 ) CKB

" apa yg sy nmpk kt favicon abg ben tu pertama skali adalah huruf "b" la kan as ur initial Ben. then ade nmpk awan cakap tu tandenye abg ben suke 'cakap' gune blog dlm erti kata lain mesra2 peramah gitu.

warna yg vibrant oren dan merah menandakan abg ben loud n clear serta ceria orgnye. abg ben berani utk wt sesuatu tnpa peduli apa kutukan mnusia lain. cthnye rmai kutuk psl abg ben ske tulis byk2 entri dlm sehari la..segmen2 la kan? tp abg ben berani n lepak je pasal tu. so keep it up abg ben! "

 

3 ) Sukacuka

" Warna putih yang membentuk huruf 'b' ada kaitan dengan pemilik blog ini.

simbol dialog yang yang dibuat ditengah huruf 'b' menunjukan bahawa pemilik blog ini sentiasa menulis sesuatu yang boleh dikongsi ramai pembacanya.

Bila bercakap mengenai warna yang digunakan, sudah semestinya warna yang sangat secocok dengan laman yang telah ditulis sejak 2001.

Tulisan yang terdapat didalam kotak dialog yang bertulis, 'BEN ASHAARI.COM' merupakan alamat rasmi blog beliau.

Bahkan, pencipta logo ini tak membenarkan apa yang dicipta dimanipulasi oleh orang lain. "

Ketiga-tiga blogger ni akan dipromote esok ... Terima kasih pada semua .. dan juga bro John yang telah memilih blogger yang paling kreatif diantara kreatif.. susah wo... takde klik LIKE LIKE punyaa..

Dan yang selebihnya , boleh baca di SINI

Serius ! Aku tak tau pon ...

 

Bila ada orang kata dia baca blog aku , aku jadi segan .. Kenapa ? Entah ... aku cuma segan .. Yelah , tak sebest blog blog lain .. Template pon sekadar 'asal ada jer ' .. Cerita pon bukan guna bahasa yang sempurna .. Entri pon mengarut je kekadang .. Tapi bila diorng kata diorg suka baca , apa yang aku boleh sampaikan , aku amat terharu ..

Aku sukaa bergurau dalam blog.. Kadang kadang aku melepaskan tekanan aku dalam blog tetapi aku pastikan tidak terbabas .. Aku suka bercerita apa saja yang aku rasa .. Walaupun aku kena gigit nyamuk , aku tetap akan cerita .. Kenapa ? Cerita kita berbeza .. Nyamuk yang gigit aku tu takkan gigit korang punya sebab nyawa dia pendek .. Mana aku tau ? Sbb aku buru dia sampai dapat pastu !

Bila ada orang kata dia suka baca blog aku , aku hanya mampu tersengih .. Tersengih sbb tak tau nak buat reaksi camana .. Bangga ? Hurm... tak kot.. aku bukan cipta enjin kapal terbang.. Aku bukan baru sampai dari bulan .. aku cuma bercerita camana korang jugak bercerita ..

Apa kata mereka .. Ini yang terbaru la di postkan di wall FB BEN ASHAARI JR ..

"lain orang..lain cita rasa dia. mr.ben punya simple..tapi dapat tarik ramai perhatian orang...tu yang saya suke.. "

" Blog Ben Ashaari Jr. + Santai Ben Ashaari, selalu follow2, tp xsempat nak register jd follower dlm blog dia.. ada org tnya, apa yg best ttg blog dia? hmm..korang follow la dia, nnt taula kat mana yg best.. Jawapan aku, " stp kali dia citer, mcm xpernah pn kering idea, asyik nak menulis je..." :) "

Serius , aku tak bangga .. aku tak meloncat gembira .. Aku rasa terharu sangat .. Syukur pada Allah .. Bukan nak jadi retis atau popular pon tapi sekadar ingin menabur bakti atau jasa di dalam dunia maya ini .. Ini je yang mampu aku buat .. Nak bina masjid , aku tak mampu .. jadi ini je la aku mampu bina ..

Mencari blogger kreatif !

 

Sempena pelancaran  FAVICON baru aku ni , aku nak wat sau segmen blogger kreatif ..

BA_favicon03 Apa yang aku mahukan ialah , " Apa yang korang nampak dengan FAVICON ni ? " Ceritakan tidak lebih 100 patah perkataan .. ok ? Paling berjaya menambat perhatian aku , akan di promote blognya selepas ini selama sejam .. Cepat .. cepat..

Caranya , mudah saja.. Cam biasa , sila hantar borang permohonan ! Hah ??? Ler , cam biasa laaa.. buat satu entri khas sebagai tanda penyertaan .. Ok ?

Sedia ? Buat satu entri .. Dalam entri mesti ada ,

  1. Letak gambar (favicon ) yang kat atas ni ..
  2. Tajuk ; MENCARI BLOGGER KREATIF dan linkkan ke entri ni ..
  3. Sila ceritakan apa yang korang nampak pada FAVICON tersebut  di ruangan komen ! Bukan dalam entri korang tau .. Kalau dalam entri , tak dikira .. Dan tinggalkan url entri korang sekali sebagai tanda penyertaan ..

Tu jer .. ada sejam sehingga jam 11 malam ni.. Tqqqq..

Favicon terbaru BENASHAARI.COM

 

BA_favicon03

Hasil karya saudara blogger John aka LOGORITHM

Amacam ? Dah digunakan pon... Tunggu logo baru KELAB BLOGGER - BEN ASHAARI lak pasni yer ... hehe..

Aku dicabar oleh blogger !! Pantang aku neh !

Gulp... Gulp ... Hurm... kalau dulu kan , bila cakap pasal ni , mesti aku akan kata , " Tak pe la .. esok esok je la saya masuk yer ? " Tapi mampukah aku berkata begitu ?? Aku tak mampu !! Aku pasti akan dipaksa nanti ..

Beranikah aku menyahut cabaranya ?? Huh .. kalau dia boleh , takkan aku tak boleh kan ? Kalau orang lain boleh , takkan aku nak lari mencanak kan .. Kalau orang lain boleh pengsan , takkan aku ikut pengsan kot ? Haaa ..

Detik-detik istimewa .. Huhuh.. mmg istimewa tapi tak semua mampu mengharungi detik itu .. Biarlah ianya duk kat sebelah sambil memberi semangat .. Nak menyambut tu, bila sampai waktunya .. Allah akan tentukan .. huhu ..

Cabaran apa ni ? Ni bukan game show .. tapi ada sahabat blogger mencabar aku .. Kira cabaran baik je la.. bukan jahat punya cabaran .. Tapi mampukah aku ? Macam aku kata tadi , bila tiba masanya ... segalanya terjawab.. Doakan yer ..

Erk.. apa cerita ni ?? Klik SINI (update terkini )

Lagi budak hilang ?? Maka tiba masa untuk para bloggers bersatu ..

 

Tadi aku ternampak ada satu entri kat blog mana taH .. Lagi budak hilang ? Arghh.. pening .. sat sat .. Sebelum tu ,haaa... ni la masanya ... WONDERBLOGGERS !

Telefon.. telefon berbunyiii…
Telefonn.. blogger datangg..
Telefon.. telefon berbunyiii…

Ade blog dalam bahaya.. ade blog dalam bahaya…
Ade blog sedang dihack disana..

Wonderbloggers, wondebloggers, kami datanggg..
Membantu blog dalam kesusahan ..
Kami tak besar dan kami tak kuat..
Bile buat entri baru kami kuat …
Heyy.. wonderblogger.. Yeyyyy

Apa yg penting ..kerja sama ..Apa yg penting . trafik sama..

( Silaa nyanyi ikut rentak lagu WONDERPETS... )

 

Apa lagi ?? Takkan tengok je ? Tunggu artis buat pengumuman kawin baru nak buat entri ke ??? Aiseyman... Cuba cuba buat kebajikan skit dengan blog ni .. Pahala nih ..

Untuk cerita lebih lanjut , klik SINI ( dah jumpa setelah digoogle )..

" Psst .. bini aku ngandung.." " WOIII !! Ada artis kena tangkap khalwat laaa !! "

 

Orang kita .. maaf cakap la yer .. aku sampai naik pening dok pk menda dahulu kala .. Cuba sama sama kita fikir yer .. Kalau datangnya berdalil dari Al-Quran mahupun hadis nabi s.a.w , aku tak boleh pertikaikan .. tapi ni cerita dulu dulu ..

Aku berterima kasih pada mereka yang mengambil berat .. Bukan menidakkan kata kata mereka tapi kita bawak berfikir yer ..  Sama sama eh.. Kalau tak kena gaya , maaf yer .. Bukan terasa atau nak marah ..cuma pelik jer ..

" Alhamdulillah .. Syukur pada Allah .. Isteri aku baru mengandung .. " ..

" Syy... jgn bercerita sangat .. nanti.. haa... " .. Ditegur dek si polan .. 

Loh ?? Kenapa ?? Takut nanti apa apa terjadi ? Sbb terlalu gembira maka tak boleh bercerita ke ? Kena diam diam je ? Kalau begitu , majlis perkahwinan pon buat biasa je ... Kenapa ? Nanti besar besar , bercerai pulak .. Malu laa kan ? Padahal dalam Islam digalakkan buat secara sederhana.. Ada dalilnya , maka boleh dipegang..

Kalau tak boleh 'kecoh' pasal mengandung tu , maka jangan kecoh bab apa pon sebab nanti apa apa jadi susah ? Kan ? Anak kita lulus exam .. " Psstt.. jangan kecoh , nanti tak dapat masuk U lak .. "

Hadoiiii.. boleh pengsan gini.. Kita bukan nak riak .. Tapi memberitahu betapa gembira dan berkongsi bersama sama rakan .. Tahukah anda , berapa ramai pm aku dan bertanyakan mengenai doktor pakar yang aku g berubat tu.. Kalau aku tak berkongsi masakan mereka nak tau kan ? Takkan anak dah umur 30 baru nak cerita? Nape , anak umur 30 tak leh ... haaa.. malas nak abiskan ..

Tapi cuba fikir .. bila bab keburukan , berapa cepat ianya tersebar ?? Siap pukul gong nak bagitau tentang berita tersebut  ! Camana ni ? Segalanya dah terbalik .. Yang baik , didiamkan.. Yang buruk buruk , cepat hebahkan ...

Aku tak nak riak .. Minta dijauhkan .. Pinta aku cumalah segalanya dalam lindunganNYA .. Begitu juga aku minta rakan rakan yang mengenali aku dan wife , doakan kami..  Hari ni hari aku... Esok lusa sapa tau kan ?

"Sapa nak tau artis popular yang baru kena tangkap khalwat ? "

Bayangkan berapa ramai berkerut dahi nak tau ?

Tempahan baju KELAB BLOGGER - BEN ASHAARI dibuka semula ..

 

Pusingan pertama dah tamat .. Semua dengan jayanya dah dapat ..

image

IMAG0374

 IMAG0376 Warna ..

image

Ada lengan panjang juga yer ... Amacam ? Berminat ? Tempahan dibuka sekarang .. jangan lewat yer .. Sbb terhad je nih...  Ada url blog korang juga di belakang dan tepi lengan ..

HARGA : RM25 sehelai jer .. lengan panjang kalau tak silap tambah RM1 .. OK.. nak order , KLIK SINI  ..

Maaf ! Muka beruk atau muka kucing , aku tak layan !

 

Pergh ! Dasat .. merosakkan maruah segala keturunan kucing je ! Kucing yang tak bersalah pon terpalit sama kena dek kerana manusia yang gatal nak jadi kucing ! Caitt ..

Bukan apa , baru baru ni ..salah seorang sahabat aku dalam FACEBOOK ( bersepah kawan dalam dunia maya ni ! Tau tau ada je sampai kat telinga aku ..) , menyampaikan pesanan pada aku beserta bukti bahawa terdapat persidangan persidangan secara terbuka mengutuk blogger blogger yang mana rapat dengan aku atau sering join segmen aku ..

Katanya blogger blogger yang join segmen ni semua , jenis gila FOLLOWER dan taksub dengan aku .. Bestnya siap bagi gelaran yang mana gelaran tu diberi dek mereka yang punya PHD sejak aku mula berblog..

Aku tak kisah sebenarnya pon.. Cuma aku terkilan dia tu dalam Friends list di FB aku .. Dah la guna muka orang lain pastu mengutuk lak.. Adoi.. ni semua jenis pengecut jer .. Dan yang pasti , budak budak tak cukup umur lagi punya kerja ..

Selepas ni , aku takkan approve dah mereka yang guna muka orang lain , muka jiran , muka kucing atau muka semut ! Atau pon guna nama tah hapa hapa .. Kawalan akan diperketatkan !

Pasal trafik pon nak mengutuk .. Ingat ingat la Ramadhan sikit .. bikin malu umat jer ..

Fida mengaku jatuh hati dengan Mamat ..

imageAku sebenarnya malas nak cerita pasal artis dalam blog aku ni tapi cerita Mamat ngan Fida ni mmg buat aku ternganga 2.5 saat .. Sapa sangka kan ? Ni namanya jodoh .. Semoga berkekalan yer Mamat .. Bukan senang nak dapat gadis yang baik ...

Buat anak muda skang ni , belajar belajar la menulis dalam jawi .. HELIZA HELMI single lagi tu.. hehehe

"Saya mula tertarik pada Mamat sejak melihat dia menandatangani autograf dalam tulisan jawi kepada peminatnya sewaktu sama-sama mempromosikan filem "Man Sewel Datang KL," ujar Fida Ibrahim kala diminta berkongsi kisah bagaimana hatinya boleh terpaut pada jejaka bernama Mamat dari kumpulan pelawak, Sepah.

Fida Ibrahim atau nama sebenarnya Rafidah Ibrahim, 25, yang juga bekas juara "Pencarian Siti Nurhaliza Mencari Bintang Pantene 2007" tanpa berselindung mengakui dia dan Mamat kini dalam proses mengenali hati budi masing-masing kerana hubungan mereka baru sahaja menginjak enam bulan.

Ketika diminta bercerita lebih lanjut perihal Mamat di matanya, Fida menjawab, "Mamat sememangnya seorang yang kelakar, tetapi pada masa yang sama seorang yang manja, sensitif dan tegas orangnya."

"Salah satu sebab lagi yang membuatkan saya jatuh hati padanya adalah sikap penyayang dan mengutamakan keluarga. Selepas menjuarai pertandingan "Maharaja Lawak", Sepah memang sibuk dengan aktiviti promosi dan latihan namun walau sesibuk manapun dia terlebih dahulu balik kampung untuk meluangkan masa bersama keluarganya. Dari situ saya mula perasan yang Mamat seorang yang bertanggungjawab." jelas Fida sambil menguntum senyuman.

Berbicara soal jodoh pula, apakah cinta yang baru bersemi ini akan disusuli dengan ikatan pertunangan seterusnya perkahwinan dalam masa terdekat, Fida mengatakan ia masih terlalu awal untuk dibicarakan.

"Biarlah kami mengenali hati budi masing-masing dahulu. Terlalu awal untuk membincangkan perkara tersebut. Apatah lagi kami berdua baru hendak menapak dalam industri ini. Biarlah kami masing-masing fokus pada kerjaya, stabilkan karier sebelum berfikir ke arah itu. Walaubagaimanapun sekiranya ada jodoh, saya tidak akan menolak," akhiri Fida. - YAHOO

Aku sedang mati perlahan-lahan ! Salahkan mereka !!

 

Arghhh.. tensen gila ngan produk produk makanan di dunia ni .. dah telan bergelen gelen .. dah makan berguni guni .. Tiba-tiba , "Oh , produk tu dikesan ada racun ! " , mereka berkata ..

Maka kita yang dah menelan tu pon menjawab ,

" Oh ye ker ? Tak pe la kalau gitu .. Memang kami suka makan produk beracun .. Sila la keluarkan produk sebegitu rupa .. InsyaAllah kami akan beli dan mewar warkannya lebih lebih lagi pada ahli keluarga kami .. Biar kami ramai ramai mati perlahan lahan .. Betul tak ? "

Apa ? Tak cukup kakitangan untuk buat kajian ? Hurm.. Ramainya penganggur di negara kita .. Yang menganggur pulak tu bukannya lepasan UPSR atau PMR .. Apa salahnya bukak jawatan tu .. Penguatkuasaan ke , atau kajian ke.. latih la.. adoii.. 

Apa ?? Duit tak de ? Part ni serius aku bosan nak cakap .. Ada duit ke tak ? Ari tu cakap duit negara banyak.. makan tak abis punya .. Tapi part part gini , tak de budget ?

Jangan la gini .. Bila dah telan , tau tau ada racun .. Nape tak tapis betul2 sebelum diberi kelulusan ?  Ke kasi masuk dulu baru nak check ? Tak pe , ada bukti bahawa produk tu beracun.. Ramai mati dah !

Best part .. bila tanya, produk apa ?? Oh.. tu sila baca Eksklusif: Kopi beracun .. Grrr.. Beli je la suratkhabar .. Baik toksah ONLINE !! Hampehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !!

Rindu saat itu ?

Bulan bulan sebelum ini , di kala ini aku sedang menuju ke Erl utk g pejabat ..dan tidak lama kemudian akan keluarlah entri rungutan dari aku ..

3P - PENAT ... PANAS .. PELUH..

Semua itu sudah berlalu .. tinggal kenangan .. pergi takkan kembali .. Segalanya sudah berubah ..

Kalau dulu , pukul 7 baru sampai stesen ERL , skang pukul 7 dah nak sampai pejabat !!!

Kalau dulu , berdiri sambil update dlm erl, skg ... duduk dah .. hehe..tak yah berebut rebut..

Bersusah susah dahulu .. kan dah senang skang ... :)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Respek ar blogger neh !!

Haish.. tak sempat aku nak tarik nafas.. tau tau dia dah jawab !! Terkejut ... perghhh .. dasat dasat ... Hiskhh...tak tau nak kata apa laaa ..

Korang nak tu ke apa ceritanya ?? Haa...Kesnya di sini tadi di saat ramai dok menjerit , mereka ni sibuk mencari jawapannya .. huhu ... dan aku ternanti sapakah yang paling pantas dan tepat ..

Akhirnya ... pemenangnya aku dapat jugak .. huhuuh.. tak perlu tunggu lama .. Apakah soalan aku mudah sangat ? Pasni nak bagi lagi susah laa.. kan ?

OK... Nak tau sapa yang menang ? Klik > SINI .. Hadiahnya ? Entri ini , dua jam ( sehingga jam 1 lebih pagi ) aku biarkan ... Huhu..Tahniah semua ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI