Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 18 Ogos 2011

Blogger bajek bagus !

 

Hurm.. Bila aku suruh buat entri kebajikan , diorng malas ! Tapi bab nak kacau blogger , rajin ! Pelik betul la manusia yang berbangsa melayu ni ..

Maaf cakap la yer .. tapi inilah hakikat.. Aku bukan nak kondem bangsa aku sendiri tapi inilah kenyataannya .. Bila ada yang rajin mencangkul , ada pulak rajin meracun kemudian ketawa berdekah dekah !

Kalau malas , jangan ganggu orang.. Biarlah mereka nak update blog mereka camana sekali pon .. Ini bila blogger tu rajin update , disoundnya bajet bagus ! Gila ke apa ? Kalau malas update pon pasti disoundnya bajet malas ! Haiyaaa.. Lu ada masalah ka bhai ?? Kalau sedang sedang je update , kata bajet otai lak ! Hadoi... urat otak belah mana yang putus bang oiiiii !

Maaf cakap la.. sesungguhnya orang macam ni la kan , takkan maju dalam apa pon bidang yang diceburinya .. Bila tengok ada yang naik , mula tabur fitnah.. mula bagi patah semangat.. last last ?? Jumpa bomoh ! Baru puas hati perut ! Bab dosa pahala , tolak tepi .. Janji dapat ketawa berdekah dekah dengan syaitan yang sedang dibelenggu tu !

Bawak bawak la insaf ...

Best berbuka tadi ? Berapa banyak yang ke tong sampah ?

 

Layan video ni sampai habis.. dan fikir kembali apa yang kita bazirkan sebentar tadi ..

Rakan bloggers yang prihatin ...

  1. http://cinonetstory.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  2. http://shqpewsqiq.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  3. http://azrijohann.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  4. http://zulfattah.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  5. http://akudanchenta.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  6. http://elihjapahar.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  7. http://adi27mac1990.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  8. http://ceritasana-sini.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  9. http://sayapunyasukalaaa.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  10. http://atia-gadismelayu.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  11. http://hamdanispe.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  12. http://mynamealia.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  13. http://www.pinkymomma.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  14. http://faridahnazuahthesinge.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  15. http://bbyuya.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  16. http://heartylolipop.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  17. http://akueddie.com/2011/08/18/saya-blogger-prihatin/

  18. http://salwaismail.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  19. http://klinikhatidrmira.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  20. http://simatapanda.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  21. http://umikasum.blogspot.com/2011/08/segmen-saya-blogger-prihatin.html

  22. http://anasweetblueberry.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  23. http://namasayasiti-missct.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  24. http://tulisbanyaklagi.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  25. http://cekedismanis.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  26. http://schaaryanna.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  27. http://ezaiza.blogspot.com/2011/08/iman-blogger-prihatin.html

  28. http://jajaazmi.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  29. http://www.sunahsukasakura.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  30. http://najihahfara.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-saya-blogger-prihatin.html

  31. http://www.areliff.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  32. http://nilamsuhana87.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  33. http://mywithoutreasonii.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  34. http://nazhirahmazlan.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  35. http://bombay-913.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  36. http://qasehsaifudin.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  37. http://depalma-sp.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  38. http://blog2shout.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-perihatin.html

  39. http://azie508.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  40. http://dayahpunyerbelog.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  41. http://mydaniaeryati.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  42. http://ks-colorlife.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  43. http://akulahe-rapasha.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  44. http://maszull.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  45. http://teamohada.blogspot.com/2011/08/segmen-saya-blogger-prihatin.html

  46. http://kittykucingaku.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-saya-blogger-prihatin.html

  47. http://cthaslinda.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  48. http://sitizarizza.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  49. http://mieraishak.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  50. http://abyazree.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  51. http://mohdnaser.blogspot.com/2011/08/segmen-ben-ashaari-saya-blogger.html

  52. http://citrananizam.blogspot.com/2011/08/segmen-saya-blogger-prihatin.html

  53. http://pelik-oh-pelik.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  54. http://ikmalhisyam-myworld.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  55. http://chantekmath.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  56. http://koreanpoplovers-amalina.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  57. http://phoenix-hidupseoranghamba.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  58. http://coklatberapi.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  59. http://budaklogam.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  60. http://budaklogam.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  61. http://sisnanapunyerblog.blogspot.com/2011/08/segmen-saya-blogger-prihatin.html

  62. http://i-irdelia-memylife.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  63. http://qasehhumayrayathafiz.blogspot.com/2011/08/segmen-saya-blogger-prihatin.html

  64. http://lulu-pages.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  65. http://ubibadok.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  66. http://buttersheep.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  67. http://pinkpurplebaby.blogspot.com/2011/08/saya-sokong-tabung-kemanusiaan-somalia.html

  68. http://naklempang.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  69. http://miszeyza.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  70. http://anisempoi.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  71. http://metheonlykawaii.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  72. http://sayatira.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  73. http://lovelyhaty.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  74. http://loveshassha.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  75. http://amyliana86.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  76. http://cintacomeyluka.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  77. http://akutetapaku85.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  78. http://lalabiela.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  79. http://www.benashaari.com/2011/08/segmen-saya-blogger-prihatin.html

  80. http://writetordib90.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  81. http://www.alepridz.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  82. http://farahezzaty.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  83. http://zira-aziz.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  84. http://melatik.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  85. http://gadisarawakcorner.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  86. http://heandsheloves.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  87. http://gadiscactuz.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  88. http://ikavanilla.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  89. http://picturefinding.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  90. http://ceritaizzatizakaria.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  91. http://sweetycollection.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  92. http://dismybelog.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  93. http://beehac.blogspot.com/2011/08/segmen-saya-blogger-prihatin.html

  94. http://asmabluppy.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  95. http://nurshifatuzzinnirah.blogspot.com/2011/08/segmen-saya-blogger-prihatin.html

  96. http://erikalurve.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  97. http://pinkyellowpurple.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  98. http://junieoctovian.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  99. http://ramaramapunyecerita.blogspot.com/2011/08/segmen-saya-blogger-prihatin.html

  100. http://fitribintisenin.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  101. http://www.alyaesprezzo.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  102. http://belogwanaeiskay.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  103. http://swetiepinky69.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  104. http://belognurhasliza.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  105. http://www.lailyqaisyirah.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  106. http://aenapit.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  107. http://titewtawan004.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  108. http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  109. http://mpsqalbi.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  110. http://soliciousstorynory.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  111. http://anakpakcikdin.blogspot.com/2011/08/segmen-saya-blogger-prihatin.html

  112. http://eiyra90.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  113. http://faridaheizzati.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  114. http://inaninajwa.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  115. http://fahmimasarudin.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  116. http://azzaazman.blogspot.com/2011/08/segmen-saya-blogger-prihatin.html

  117. http://bileakustartmembebel.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  118. http://segmentandgiveaway.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  119. http://anarahman22.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  120. http://haryanies.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  121. http://frommetoyou85.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

  122. http://cintaqasehsuci.blogspot.com/2011/08/saya-blogger-prihatin.html

Video pengakuan bekas komando mengenai undi pos

 

Cerita lanjut : DezamanCottage

tapi lain pulak ceritanya ..

Panglima ATM nafi wujud penyelewengan undi pos tentera

KUALA LUMPUR: Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin menyangkal dakwaan empat bekas tentera semalam bahawa wujud penyelewengan undi pos di kalangan anggota tentera.

Dalam sidang media di Wisma Pertahanan, di sini, sebentar tadi, Zulkifeli berkata, dakwaan itu ditafsirkan sebagai pengkhianatan dan terdapat pihak tertentu cuba untuk memecahbelahkan ATM sebagai satu-satunya badan ketenteraan bersenjata di negara ini.

Katanya, proses pengundian dilaksanakan ATM adalah bersih, telus dan profesional tanpa ada unsur campurtangan kepimpinan ATM.

"Sehubungan itu, ATM bersetuju melaksanakan proses pengundian awal, proses pengundian itu sama seperti pengundi awam tapi ia akan dilaksanakan di dalam kem dan lebih awal dari tarikh pilihan raya umum.
"Proses pengundian dan pengendalian peti undi turut disaksikan wakil parti yang bertanding serta pemerhati bebas," katanya. - Bharian

Segmen : SAYA BLOGGER PRIHATIN !

http://www.benashaari.com/2011/08/best-berbuka-tadi-berapa-banyak-yang-ke.html
Ok... segmen mudah .. Khas buat mereka yang baru lagi dalam dunia blog dan juga lama .. Asalkan berminat .. ok ? Cun ..Mudah punya segmen .. Mereka yang join , akan aku senaraikan di dalam entri ini juga .. Boleh la follow memfollow kalau berminat ..
Nak join ? Jom...
  1. Buat satu entri baru .. Letak header BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk : SAYA BLOGGER PRIHATIN dan linkkan ke entri ini ..
  3. Tulis SAYA SOKONG TABUNG KEMANUSIAAN SOMALIA IRM dan linkkan ke http://irmblog.org/2011/07/serious-drought-in-somalia-affecting-livelihoods/
  4. Tinggalkan url entri korang di ruangan komen ini .. Tutup , jam 11 malam ni..
Terima kasih ..
Senarai mereka yang dah sertai segmen ada di SINI

MIN 7:11 vs MAX 24:7

 

Video MAX 24:7 .. huhu .. Aku tamo nak kutuk lelebih ... Tapi sekadar nak bagitau jer ... Abiskan belajar atau cari kerja  yang lebih berfaedah atau jadi SUKARELAWAN IRM lagi best !

Ni haa , aku nak pesan pada pembikin video klip di luar sana tu .. Sungguhpun benar anak gadis di Malaysia ni ada yang terkinja kinja melihat artis yang tak berbakat besar ni, tak perlu nak tunjuk dalam video klip tu haaa... Nak tiru style luar tu pahal ? Dah la artis pon celup.. Sampai video klip pon nak celup ? Abis idea ke ? Nak para bloggers bagi idea ? Ok .. aku bagi idea eh .. TOKSAH BUAT LANGSUNG !

Buat MAX , jadilah lelaki sejati .. Baik tubuh group nasyid dari group boria korea ni.. Diorg tengok pon leh pengsan okeh ! Entah entah gelak guling guling ..

Marah ? Jangan marah okeh .. Ni kritikan membina nih.. huhu ..

image

Group atas ni aku sokong ... Macam macam ada ...

Tabik spring kat ayah ayah di dunia neh !

 

Pelbagai corak tudung instant untuk dimiliki!!!,,Cantik dipakai menjelang Hari Raya Aidil Fitri yang bakal tiba.  (iklan )

Dulu aku pernah buat satu entri yang mana aku memberikan penghormatan buat para ibu di dunia ni .. Dah penah baca ? Meh baca kat SINI ..

Hari ni aku nak berikan penghormatan buat ayah-ayah lak.. Haa.. mesti ada yang kata , ala tugas ayah senang jer .. Perghh..Betul ke wahai bro Huszaini , yang memiliki anak kembar... Huhuh...

Kenapa aku nak tabik spring ? Haaa.. Aku dok terpikir camana la diorg ni bergilir menjaga bayi kecil ? Pakat  menjaga baby.. Nak mandi kena gilir .. Makan ... Bawak berjalan .. Pastu baby wat  karenah ..

Sulam Crown eDiSi Raya & Crown Bajet (iklan)

Ramai dok pk dapat baby ni senang.. Tang diorng cute tu , mmg ramai suka.. Bila datang sakit diorang .. Tang tengah malam tu menangis , masa ni la pengorbanan ibu bapa diorang diperlukan .. Bayangkan tengah sedap tidur , kena jaga .. Bawak g klinik.. Balik menangis lgi.. tak nak tidur .. Camana tu ? Esok nak kerja ?

Bila dah besar , si anak mula degil .. Mula wat hal sendiri.. ala konon dah cukup matang .. Leh berdikari .. Caittt.. kencing bercabang lagi ada hati kata boleh berdikari ? Bila terjatuh , menangis terus panggil mak bapak.. Kata berdikari ? Wat geli ketiak jer ..

Eh..terbabas lak.. hehe.. Dalam erti kata lain , peranan ayah ni bukan takat masa baby jer.. sampai la hujung nyawa tau ! Bila aku memikirkan peranan ayah inilah aku perlu bersedia.. Kuatkan mental dan fizikal.. Tiada lagi boleh pentingkan diri sediri .. Keutamaan adalah pada anak anak !

Hormat pada para  ayah di dunia ini !

Kenapa PEREMPUAN curang eh ?

 

Kenapa ??? Semalam aku ada buat satu segmen khas berkaitan dengan tajuk aku tu , dan mencari pendapat yang paling menarik dan logik ..

Maka lebih 50 pendapat yang aku terima .. Pergh.. Banyak pendapat .. tapi aku akan pilih yang lain dari yang lain tetapi logik.. Okeh ? Jangan marah yer .. Nak baca dulu ..

Pelbagai corak tudung instant untuk dimiliki!!!,,Cantik dipakai menjelang Hari Raya Aidil Fitri yang bakal tiba.  (iklan )

Alamak.. banyak dan panjang panjang .. dan menarik sekali pandangan mereka .. Yang bestnya , banyak padangan tu datangnya dari wanita sendiri .. Apakah mereka menyalahkan lelaki ?

Antara blogger yang memberi pandangan mereka ialah azrijohan , Izzaty Hedry , Scarlett O'Hara , mate saya bulat , BeloG MTT , Iffah Afeefah , Diana @ bilakukatacinta , el-janna , Zul Fattah , eva_evo , [fArAh aLiAs] , wanie misa amane ,Nazhirah Mazlan ,Diana @ bilakukatacinta , dylla abas, fuadnis , Amalina ....

Ramai kan ? Ingat tu je ke ? Ada lagi wooo ... Ary , Green Apple , Mish Apple , fRaMe+LenSeS , fRaMe+LenSeS , siti hidayah , Ibnu isa , a i m z , CIK MAY, marfieyra, PeRmAtA bIrU , AyuInsYiraH , Hadablogspotlive, W a n a Eiskay, Kaki Wayang , Panggil aku Han ..

Lagi ??? Kata dah.. ramai kan ? Dan aziza esa , gadis melayu , c genk bah ne , Syarifah Nornazrah Al Yahya , syieqa mieka , aima mazlan , cik misi , ツTyra ツ , azlia mj , azlina_muhammad , mindaKhayaLan , mishnurlin , Niena Pengembara Ilahi , ummu , Belog Sambal Belacan , Fuza , ayuni rosli, Nora Yusop , Yumida , Hadablogspotlive ...

Arghhhhhhhh... legaaa.. makin tua aku rupanya.. huhuhuh.. OK , nak tau komen mereka ? Baca kat SINI

Bangga dengan rakan rakan blogger !

 

 

imagePENGARAH Negara, Islamic Relief Malaysia, Zairulshahfuddin Zainal Abidin (tengah) bersama para sukarelawan memasukkan sampul wang ke dalam tabung sebagai simbolik pelancaran Tabung Krisis Kebuluran Somalia, di Seri Kembangan semalam. ( link )

Dan ramai blogger telah memainkan peranan mereka.. Syukur , Alhamdulilllah ..

image

Dan ramai lagi rakan kita , bloggers telah membuat entri sebagai sokongan terhadap usaha membantu warga Somalia  ini .. Aku berbangga sekali dengan kalian !

Menu berbuka puasa hari ini ! Terbaik punya ..


imageFeveret aku neh.. Satu kuali aku leh abiskan !!
image 
Wargkhhh... nak ni gak !! Tak kiraaa !! Mau mau !
image
Huhu.. pengsan... semua sedap... Mana satu aku nak makan dulu .. tapi
image
Diorg buka makan apa yer ? Ada buffet kah ?
image
Dapat merasa KFC kah budak budak ni ?Diorng tau apakah itu aiskrim ?
image
Mereka ini saudara kita ... Apakah peranan kita sebagai saudara ? Hanya mengucapkan , "KESIAN " sajakah ? Kalau tak mampu derma , buatlah entri untuk mewar-warkan mengenai tabung IRM ni .. Susah ke kawan kawan ?  Tak pun sharekan di FACEBOOK .. pahala gak tu kan ?
Gambar makanan : MAT GEBU

Malu jadi blogger ..

 

Krisis kemanusiaan di Somalia berjaya mencuri perhatian aku semalam hingga ke hari ini .. Masuk ni , entri ke 4 aku buat untuk merayu pada rakan rakan blogger membuat entri berkenaan tabung kemanusiaan anjuran IRM ..

Mungkin ada yang berpendapat , ramai lagi orang miskin di negara kita ni dan kenapa kita bz sangat nak tolong orang kat luar sana ??? Maka jawapan aku begini .. Mereka ISLAM .. kita pon ISLAM .. Sesusah susah orang kita , masih mampu makan sehari sekali .. Kalau tak mampu makan sehari sekali , dua hari sekali pon pasti ada .. Kalau tak de tu , menipu langsung .. Mana ada rakyat Malaysia yang tidak prihatin terhadap sekeliling mereka ..

Orang kat Somalia tu.. G la tengok sendiri video di youtube tu.. Jangan kan sehari.. nak jumpa nasi pon susah !! Sampai nak mandi pagi pun tunggu binatang kencing ! Tak caya ? G tengok kat salah satu youtube yang aku dah letakkan dalam salah satu entri pagi tadi..

Blogger , kalau tak berkemampuan .. buatlah entri ..tak perlu backlink pada aku pon ! Terus ke tabung IRM tu... aku dah bagi backlink ke tabung sana tu.. Apa susah sangat ? Takkan nak buat entri yang ada isu panas je ? Malu laaa...

Jangan dok fikir trafik atau nak dapat duit iklan jer .. Berapa sangat dapat dari NUFF tu ? Pastu siap berterima kasih pelbagai laaaa .. Korang / kita dah macam bekerja gila untuk diorg.. tapi  untuk saudara kita sendiri ? Kedekut gila ?? Satu entri pon susah ???

Bayangkan .. dalam 10 pembaca kita , seorang derma RM 10.. Kalau 1000 pembaca ?  Jangan tengok nilai RM10 tu kecik .. RM10 tu besar bagi diorg ... Sangat besar !!

Yang top top blogger ni , aku tak nak cakap apa apa la.. diorng boleh fikir sendiri.. Mungkin diorng ada cara diorg nak bantu .. Yang tak top cam aku dan korang ni , apa salahya satu entri untuk mereka kalau dah tak mampu nak derma ...

Susah ?

Sapa kata duit tak bawak ke kubur ???

 

Aku tak tau mengapa .. aku bercerita ini bukan untuk berlagak atau riak ... Tapi inilah yang aku lakukankan sekarang ..

Tiap kali ke masjid , sekarang ni aku bawa duit lebih .. Jika tabung masjid di depan mata aku , terus aku keluarkan duit dan masukkan sebanyak mungkin yang aku mampu .. Tolak tepi bab makan untuk hari itu .. Biar makan biasa biasa jer ...

Kalau aku makan di restoran , berapa aku bagi , baki pasti aku masukkan ke tabung berhampiran dengan tempat pembayaran .. Niat aku cumalah nak membantu .. Walaupun seringgit , yang penting adalah tanggungjawab kita sebagai seorang muslim yang berkemampuan .. Apalah sangat dengan duit jika berpuluh ribu lagi ada dalam bank ? Duit tu kita bawak ke kubur tau ! Tapi dalam bentuk lain yakni ' saham' ..

Semalam , aku 'arahkan' wife untuk menderma ke ISLAMIC RELIEF MALAYSIA ( IRM ) yang menganjurkan kutipan derma untuk saudara kita di SOMALIA yang sangat sangat memerlukan bantuan kita ..

Sedih sesangat .. aku harap korang tengoklah video ni .. Walaupun mengalir airmata , biarlah .. itulah airmata keinsafan ..

Kanak-kanak mati setiap enam minit di Somalia ..

Marilah kita sama sama menyumbang kepada saudara seagama kita di sana .. Kalau  bukan kita , sapa lagi .. klik SINI jika sudi ...

Salah sapa jika mereka MURTAD ?

 

Semalam , aku post entri ISU MURTAD .. Lebih 5 ribu orang masuk menonton video tu .. Ramai yang geram .. marah .. benci.. macam nak belasah orang orang di gereja tu pon ada ..

Cuba kita fikirkan kembali.. Kenapa mereka boleh murtad ? Iman tak kuat ? Kuat sangatkah iman kita ? Tu yang dok terdedah aurat sana sini tu ? Mungkin tidak sampai murtad tapi tetap melakukan dosa kan ?  Amik rasuah.. memaki hamun sesama saudara .. apakah itu semua ? 

Ok .. Aku bukan suruh galakan murtad .. Nauzubillah .. Berdosa besar aku.. Maksud aku , senang jer .. Apa peranan kita untuk mengelakkan saudara saudara seagama kita dari murtad ? Dalam akhbar hari ni , seorang mualaf dibuang keluarga kerana peluk Islam dan kini terkapai kapai mencari pohon untuk berteduh .. Apakah peranan kita ? Sapakah yang amik kesempatan di kala mereka susah ? Sekuat mana iman mereka sedangkan mereka baru peluk Islam ? Di zaman nabi s.a.w , bagaimana mereka melayan saudara baru ? Di zaman ini , kita layan mereka camana pulak ?

Aku tegaskan sekali lagi , aku bukan sokong mereka yang sedang berusaha memurtadkan saudara seagama tetapi aku menyalahkan diri aku sendiri kerana tidak memainkan peranan aku sebagai saudara mereka ..

Malam ini saja aku buat dua post mengenai saudara kita di Somalia sana... Aku terpanggil membuat entri ini setelah menonton pelancaran kutipan derma di berita tadi ..

Bayangkan , jika mereka ini di bantu oleh negara-negara kafir .. Kita gak melenting ! Sedangkan negara-negara Islam yang kaya raya , sibuk membelanjakan duit mereka membina bangunan bangunan tinggi melangit.. berpoya poya .. dan sebagainya.. Tu korang leh pk sendiri ..

2 post aku dah buat ... Jika aku buat segmen malam ini , berapa ramai yang akan buat ..Tapi jika untuk entri kebajikkan ?? Sapa nak buat ?? Serius , aku malu jadi blogger kalau ini pon aku kedekut nak buat !  Tak guna punya tinggi trafik kalau tak reti menggunakan ke arah kebaikkan ..

Itu di luar negara.. Dalam negara ? Yang fakir ni ? Berapa ramai ? Susah sangat ke nak mewar warkannya kalau dah tak nak sedekah ? Kita dok cerita pasal trafik , pasal SEO , pasal sifu tapi bab ni ? KESIAN je mampu kita luahkan ? Blog tu untuk apa ? cerita pasal boyfriend ? Cerita pasal makan apa tadi ? Serius , aku sedih giler ..

Mmg bukan masalah korang.. Tapi jangan melenting jika mereka berada dalam gereja !Apa kata DR ASRI mengenai isu ini ? Baca SINI

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI