Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 20 Ogos 2011

"Ketuk ketuk ni nanti keluar ayam lak ! "

Kat Tesco Ampang .. berbuka ngan famili dan sepupu sekeluarga .. Lama tak jumpa..

Lepas berbuka tu terus g Tesco.. wife nak cari baju kurung .. Hurm.. ok jer.. lama dah dok cakap nk beli tapi tak gak beli..

Sampai Tesco .. mula mencari baju kurung.. Mahal ! Kensel .. terus masuk ke pasaraya.. Nak beli buah ..

Buah tembikai .. Wife suh amik sebijik .. Camana nak pilih ni ?? Tengok ada dua org perempuan dok ketuk ketuk buah tembikai sambil letakkan di telinga dia..

Oh .. begitu caranya .. Aku pon buat .. Aku pandang wife ..

" Ni ketuk ketuk kang , keluar ayam lak ! " . Aku cakap kat dia tanpa perasan yg dua org perempuan tu perhatikan perbuatan aku yg mengajuk mereka ..

" So cute" .. diorang kata kat aku !!
Aku malu .. Terus berlalu dengan buah tembikai yg aku tak pilih langsung ..

Mana aku tau !! Buah durian tak nak diorg ketuk !

Published with Blogger-droid v1.7.4

Nak terberak ke bang ??

Kerap berlaku ! Aku tak tau samada aku memandu perlahan atau diorang nak berlagak ! Ke nak terberak ? Geram betui !

Nak kata aku perlahan , aku bawak dah ikut kemaksimaan kelajuan.. duduk lane tengah , diorang memandu sambil buka mulut , makan angin ..

Yang aku hangin sangat ialah spesis yg suka ikut rapat gile !! Mmg aku akan main dengan break punya ..Lantak la.. langgar , dia yg kena..Sapa suh ikut rapat ..

Pernah terjadi tahun lepas.. Makcik tu ikut rapat .. hujan .. jammed.. sekali aku rasa dia leka...

"Debummmm" .. kena keta aku.. seharian kat balai polis ! Geraam.. menyusahkan orang spesis ikut rapat neh !
Published with Blogger-droid v1.7.4

Pemandu kenderaan bermotor di negara kita , kurang kesedaran sivik !

 

Asalkan bertayar ! Serius .. mmg kurang kesedaran sivik atau dalam bahasa kasarnya , KURANG AJAR !

Antara punca punca kemalangan di negara kita ni selain dari faktor masalah teknikal atau kecuaian pemandu ialah pemandu yang kurang ajar !

Pernah tak korang melalui pengalaman begini .. Di persimpangan lampu merah ,  kita yang 'beratur' sejak 10 minit tadi tiba tiba entah dari mana datang kereta terus potong queue dan berada depan kita tanpa rasa bersalah ! Jauh sekali nak angkat tangan minta maaf atau berterima kasih !

Dan banyak lagi la.. Contoh terbaik.. Tuuu . nak raya nanti.. berapa ramai yang berlumba lumba nak 'terbang' sampai ke kampung halaman ! Macam la kampung tu nak pergi mana mana !

Cuba tengok video kat bawah ni .. Belajar bersabar dan menunggu giliran .. Perhatikan .. Takde polis trafik.. takde lampu isyarat !

 

Unta padang pasir punya manusia !

 

Tak tau la nak kata manusia atau binatang .. Nak kata binatang , binatang pon tak pasti yang 'diorng' ni dari spesis mereka ! Memalukan spesis !

Apa kes ? Ni laa.. spesis makhluk yang sanggup mempergunakan kanak-kanak untuk meminta sedekah di rumah rumah atau di kedai makan .. Apa ke bangang diorng ni ? Dah hancur ke tulang 4 kerat tu ? Kalau teruk sangat , buat loan pastu bina la blog ! Haa.. buat bisnis dalam tu .. Jual unta ke.. jual pasir ke .. ni dok perguna budak budak pastu makan hasil titik peluh diorg ! Bengong benar la spesis tu ! Harap muka ganas ( kot ) tapi perguna budak budak .. Tu laaaa.. dulu mak bapak suruh g sekolah , ponteng ! Hisap rokok ! Skang ?? Kira bangga la kaya dengan hasil begitu ?

Marah ? Haih .. bukan marah.. tapi sedih .. Rasa aku pagi tadi ada la dua orang budak perempuan yang datang ketuk pintu rumah aku tapi tak sempat aku bukak .. diorng dah berlalu pergi..

Dan baru tadi , datang seorang budak lelaki yang aku rasa bukan budak tempatan , nak jual buku... pastu kalau tak nak beli , dia mintak sedekah.. Bagi la berapa pon , diorng amik .. Kesian.. Siap bawak beg lagi.. Muka dah sah sah nampak penat ..

Haih... Serius la.. spesis ni sumpah jadi umang umang pastu letak kat Laut Mati .. Baru tau camana rasa ari ari telah air masin !

Segmen Bermula ! Blog manakah yang mereka pilih ?


Berdasarkan pada blog blog yang telah menyertai segmen sebelum ini ( klik SINI ) , sila pilih 10 buah blog atau lebih yang menjadi pilihan anda dan nyatakan kelebihan serta kenapa menjadi pilihan anda , setiap satu blog tersebut ..Sila pilih blog di ruangan komen ..

Kemudian , tinggalkan komen pada blog yang menjadi pilihan anda itu dengan menyatakan " BLOG ANDA TELAH MENJADI PILIHAN SAYA. KENAPA SAYA PILIH BLOG ANDA ? " dan tinggalkan url entri anda bagi memudahkan mereka menjejaki entri anda tersebut.

Ingat ... tips untuk mendapatkan kepercayaan blogger tersebut adalah komen yang ikhlas terhadap blog mereka .. Jangan menipu atau 'buat kerja ringkas' jika ingin mendapatkan kepercayaan mereka ..Mudah je kan ? 


Ni masanya untuk menambah kenalan blogger tanpa perlu memaksa mereka kerana mereka juga ingin berkenalan dengan anda !

Jom kita mulakan ..
  1. Buat satu entri baru sebagai tanda penyertaan yang sah
  2. Letak header Ben Ashaari blog .dan tajuk BLOG PILIHAN SAYA IALAH dan linkkn ke entri ini..
  3. Cari , masuk dan pilih 10 buah blog atau lebih dan nyatakan kelebihan atau kenapa anda memilih blog tersebut , setiap blog !
  4. Tinggalkan url di ruangan komen ini .
Ingat ... ini peluang anda mendapat rakan rakan blogger yang benar benar ingin anda jadikan kenalan di dunia maya ini .. 


InsyaAllah.. Kita sekadar mencuba.. Tidak perlu membohong antara satu sama lain .. IKHLAS ..

Segmen Hujung Minggu : Blog diperlukan segera ..

 

Ehem.. segmen lagi ? Ada yang bertanya ' takde segmen ke ? ' Jadi aku buat satu .. Dan kali ni , segmen yang sangat mudah tapi aku rasa boleh memberi peluang mempromosi kepada blog yang menyertainya  ..

Terlebih dahulu , aku memerlukan seberapa banyak blog untuk menjaya segmen ini .. Apakah berbaloi ? Tak cuba tak tau kan ? Aku bukan Tuhan pon nak tau berbaloi ke tak .. Yang penting , kita cuba dulu ..

Okeh ..jom mulakan .. Hanya sampai pukul 2  petang ni saja ( 20 ogos 2011 ) . Pastu tutup dan mulakan segmen yang sebenarnya berdasarkan blog blog yang dikumpulkan ..

Berminat ? Jom buat entri ..

  1. Letak header BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk : BEN ASHAARI NAK BLOG DENGAN SEGERA ..dan linkkan ke entri ini .
  3. Tinggalkn url entri korang di ruangan entri ini ..

AMARAN ! Jangan ikut sama sekali perbuatannya !


Tengok jeee... jgn ikut ! Kalau ikut gak ... sama cam dia la.. hehehe

Saja nak bersantai dengan entri ringaan ..

Mat Rempit lintang pukang di kejar polis..


Sian.... tu laaa.... wat lagi keje tak senonoh ! Tak cukup roda nak lari ...

Hati-hati dengan blogger begini ...


Haa.. depan kita baekkkk ... belakang kita ??  YEEYEEHHHH ...Sendiri mau hengat la yer ..

Apakah gajah akan buat bila dapat tau TARZAN mati ???


Korang rasa diorg ni gembira atau sedih ? Aku rasa diorg gembira.. Tak payah nak susah susah berlari dah bila Tarzan panggil .. huhuh..

Apakah perasaan anda bila dapat 10 Buffered Earnings di NUFFNANG ?


Tentulah gembira kan ??? 

Apakah perasaan anda bila jumlah $$ mencecah RM 1 ribu ??? 


Tak terkata kegembiraan ku itu !! Pasti raya ku ini lebih meriah ..

Tapi ...

Bila pulak aku pasang Nuffnang ?? Innity ada la... adeh..

" Opocottt !!! "


" Oh mak koooo"

Hakikat LELAKI di dunia maya ..


Aku nak cakap lebih , aku rasa perempuan lagi tau kan ? Ada yang berlagak macho.. yang kawin mengaku bujang .. Yang bertunang putus tunang ... bila ternampak gambar perempuan yang cun melecun .. Hancus !! 
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI