Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 21 Ogos 2011

Isu artis Melayu beragama Islam bela anjing .. boleh ke tidak ?

 

image image

Gambar : DezamanCottage ..

Gamaknya mesti dia cari dalil untuk membolehkan dia membela anjingkan ? Tapi dia terlupa sesuatukah ? Auratnya .. terang terang adalah wajib menutup aurat .. Yang penting , pandang ringan .. yang mengarut ?

Sekian ..

Pemeliharaan anjing sebagai hobi atau pet.

Penjelasannya boleh saja ditemui dalam kitab yang masyhur, alHalal wal Haram fil Islam oleh Prof Dr Yusof alQardhawi yang telah lama diterjemah dan beredar dalam pasaran.

Kata alQardhawi, hukum membela anjing sebagai pet (hobi) adalah haram, yakni diharamkan oleh RasuluLlah saw. Dalilnya: Dari Sufyan bin Abu Zuhair, bahawa Nabi saw bersabda,” Barangsiapa mmelihara anjing bukan utk menjaga ladang atau ternak, maka setiap hari pahalanya bekrurangan satu qirath.” [Bukhari-Muslim dan semua ahli hadith yg lain] Inilah juga pendapat majoriti madzhab, antaranya Syafi’iy, Hambali, Maliki dan Zahiri ( alMajmuu’, IX/234)

Antara alasan-alasan fuqaha’ seperti Ibn Hajar ialah:
1. Ia menakutkan jiran-jiran dan orang lalu lalang di luar rumah kita atau orang yg mengunjunginya
2. berkurangnya pahala kepada pemeliharanya
3. Keengganan Malaikat masuk rumah yang ada anjing
4. Ada anjing yang menjadi dari jelmaan anjing (anjing hitam pekat)
5. Tabi’at anjing yang suka menjilat dan kenajisan jilatan itu mungkin menyukarkan pemeliharanya. (al-Fath, X/395)

Ada pendapat yang mengatakan ia makruh sahaja kerana tiada larangan yang tegas dan lugas, demikian kata Ibn Abdil Barr (atTamhid, 14/221).

Kata al-Qardhawi, walaupun majoriti fuqaha’ mengatakan haram, hakikat sebenarnya Islam tidaklah melihat anjing dengan keras, kasar dan harus membunuhnya. Dalil: hadith Jabir ra, ” kalau bukan kerana anjing-anjing itu satu ummat di antara umat-umat yang lainnya, niscaya aku perintahkan membunuhnya. (HR atTermidzi dan Abu Daud, dinilai sahih oleh al-Albani dalam Ghayatul Maram)

Rumusan:

1. Berdasarkan dalil-dalil yang banyak, maka pemeliharaan anjing sebagai hobi adalah dilarang oleh RasuluLlah saw dengan berita-berita yang tidak menggembirakan kepada pemeliharanya.

2. Walaupun anjing ditegah menjadi hobi, Islam tidaklah bersikap keras kepada anjing jika ada keperluan seperti unit anjing di jabatan kepolisian, menjaga ternakan dan tanaman.

sekian

al-ahkam

 

Dah dengar dan baca ? Nilaikan sendiri ...

Tajuk lain , isi lain ? Hampeh kan ??


Atau tajuk je gempak tapi kandungan ? isi ? Takde ? Kalau baca sekali jalan , atau sekali harung mahupun mencari terus isi , maka mmg takkan jumpa dalam blog aku .. Sebab aku suka olah terus setiap isi dan sampaikan dalam bentuk yang lebih mudah ..
Aku faham cara kebanyakkan blogger mencari point pada sesuatu entri .. Mereka lebih gemar pada entri yang ada NOMBOR atau BULLETS .. Jadi mereka tak perlu buang masa di blog berkenaan.. Masuk , kutip dan blah.. Sekian .. :)
Ada yang kata blog BEN ASHAARI ni lebih banyak merepek dari berinfomasi .. Wargkh... Pelik bukan ? Tuuu yang atas tu .. Aku buat segmen baekkk punya , ada 'mereka' join ? Tak .. Ada mereka puji ? Jauh sekali kan ? Tapi aku tak kisah .. Mungkin mereka ada cara mereka.. Fikir positif.. Fikir negatif ? Lain la pulak kan ?
Ok... Aku bagi contoh entri aku hari ni yang mana tajuk lain isi lain .. Padahal ! Tajuk dan entri ada kaitan ...
Mesti pembaca fikir ada gambar matahari terbenam dah .. nak tau apa cerita kan ? Ini entri double meaning .. Bila baca entrinya adalah berkaitan dengan kes tak puasa .. Biasanya orang orang tak puasa ni , alasan mereka .. lupa nak sahur , tak sihat , atau ingat dah masuk waktu ! Kan ?
Jadi aku simbolikkannya .. Lebih menarik sikit kan ? Takde la serupa macam baca suratkhabar harian jer blog aku ni .. Dan terang terang aku tulis blog ini adalah blog santai penulisannya .. Macam macam 'perasaan' ada ..
Maka , tak perlulah nak pertikaikan... Masing masing ada cara penyampaiannya.. kita kena bijak nak tackle pembaca .. Bukan main campak umpan jer... kan kan ?

Fenomena Aneh di LABUAN . Matahari terbenam jam 1 tengahari !

 

imageGambar ini gambar tahun lepas .Milik Harian Metro yang mana ada kes mereka saksikan matahari terbenam lebih awal dan menyebabkan ramai berebut g membeli juadah berbuka puasa pada jam 1 tengahari..

Dan kali ni berlaku di Labuan .. 

LABUAN : Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Labuan (JAWI) sehingga kini menangkap 11 individu kerana kesalahan makan dan minum di tempat awam di bulan Ramadan dan sepasang kekasih kerana disyaki berkhalwat.

Ketua Penolong Pengarah JAWI Labuan, Ghazali Saad, berkata operasi dimulakan

sejak minggu pertama bulan puasa dengan tumpuan kepada kedai makan yang beroperasi pada siang hari.

"Tangkapan itu bukan bertujuan memalukan seseorang tetapi sebagai pengajaran kepada masyarakat Islam untuk menghormati bulan Ramadan," katanya hari ini.

Beliau berkata, mereka yang tidak berpuasa boleh didenda tidak lebih RM1,000 atau penjara enam bulan atau kedua-duanya sekali.

Bagi kesalahan kali kedua, pesalah boleh dikenakan hukuman denda tidak lebih RM2,000 atau penjara setahun atau kedua-duanya sekali.
Ghazali berkata, pesalah khalwat boleh didenda tidak lebih RM3,000 atau
penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya. - BERNAMA 

( Bharian)

Aku benci BEN ASHAARI !

 

Satu tajuk yang confirm mengundang ramai pembaca tak kira rakan -rakan atau pun haters untuk mengetahui intipati entri tersebut.. Betul tak ? Cara paling mudah untuk menarik trafik .. kan ?

Bayangkan yer.. kita buat begitu atas niat nak buat entri reverse psikologi tetapi fahaman pembaca lain pulak ... Yang datang , turut sama kutuk .. Bangga dapat kawan kawan yang sama 'geng' .. Best ! Best la kan ? Padahal entri tu , maksudnya lain.. Nampak sangat baca dengan hidung .. Kalau diperhatikan entri tu , sebenarnya adalah untuk mengetuk kepala seseorang tetapi jadi lain ..

Ok.. tak kisah la kan .. Tapi nak tanya .. Sapa yang kutip pahala dan sapa yang akan kumpul dosa sekiranya kita buat entri begitu ? Mudah je ? Pahala dan dosa tak nampak .. Sebab tu tersenyum lebar je kita bila melakukannya .. Bagi yang beriman , mereka merasainya .. Sebab itu mereka takut melakukan dosa ...

Orang kata , makin kita berjaya , makin ramai yang membenci .. Hakikat itu perlu kita telan jika ingin berada di kemuncak .. Yang membenci ni , tak tau la kenapa .. Nak kata sbb meluat , apa puncanya ? Nak kata iri hati , pasal apa ? Nak kata cemburu , silalah berusaha.. Buat apa dok tanam sifat negatif tu dalam hati ? Sapa yang sakit kelak ?

Buat mereka yang sememangnya benci atau tak suka secara terang-terangan pada BEN ASHAARI ,  terima kasih .. Anda membuktikan segala usaha yang dilakukan selama ini termasuk SEGMEN yang membawa aku kepada satu identiti yang mana BEN ASHAARIlah pelopornya dan anda terus mempopularkannya ..

Jadilah cam blogger yang bijak.. JAGA URUSAN BLOG SENDIRI !

Entri Pilihan BEN ASHAARI ..

 

Aku Benci Segment.

Segment? Dalam dunia blog ni, aku lihat bukan semua boleh terima activity berunsurkan segment. Ada segelintir yang tak suka segment dan ada yang suka segment bila dilihat segment tu sedikit sebanyak dapat membantu. Itu hak individu untuk memilih. Macam aku sendiri pun, hanya sekali je aku join segment dan contest pula 2 kali. Kenapa ? Pemalas is the right word. Aku rasa kalau sesiapa dah capai tahap benci, sepatutnya tutup lah mata tu dan buat hal sendiri. Tapi apa yang buat aku rasa kelakar bila...

Statement ganas gila....


"Gua benci gila segment tahi macam tu. Itu semua dusta"


Kadang-kadang siap buat entry maki blogger yang suka buat segment. Buat entry maki dan menyindir. Itu hak masing-masing untuk maki sebab itu blog masing-masing dan dosa maki pun ditanggung sendiri. Takde hal lah.

Nak baca lagi ? Klik kat empunya entri ni > NAMEEROSLAN

Jom download lagu raya kat SINI

" Tu la.. sapa suruh gelakkan aku ??? "

 

Iklan : Instant Syria (Denim) - Aidilfitri Sale cuma RM33  !!

 

Semalam , sewaktu lepak ngan sepupu aku ..banyak cerita gak yang terkeluar.. Tak sangka , dah tua kitorang ni.. Hahaha.. Aku dah 20 dan dia 40 kalau tak silap aku.. Eh , aku 35.. termuda lak.. hehe..

Dalam dok borak tu , terkeluar bab penyakit .. Aku cakap la yang aku ni ada darah tinggi .. Memang tak boleh nak lari sbb dah penyakit keturunan .. Boleh dia bantai gelak guling guling kat aku !! Caitt...

" Hah ? Ada darah tinggi ?? Muda mudah ada darah tinggi  ? Hahahahahha "

Amboi.. sabar je la Ben oiiii ...

Pastu sambung borak lagi.. Dia cakap la yang dia ni ketagihan nescafe ( kebetulan mak aku jemput dia minum sewaktu lepak tu ) . Kalau tak pekena sehari , tak sah ! Wife dia nyampuk ..

" Pasai tu la dia ada kencing manis ! "

" Hah ? Kencing manis ? Wahahahahha... Aparaaa ada kencing manis... Hilang nikmat dunia ! Hahahaha "

Aku balas kat dia balik ! Hahahaha.. Amik obat ! Sapa suruh gelakkan aku .. Hahaha.. Tapikan , mmg bahaya la kalau tak jaga pemakanan ni .. Confirm kena.. Kadang kadang yang jaga pon leh kena.. Nak wat camana kan ? Manusia ... Terima je la... Tapi !! Jangan jadikan itu alasan untuk malas jaga kesihatan !

Aku paling tak suka jawapan , selagi hidup , sihat .. belasah jer ! Nanti dah sakit , dah tak leh makan ! Tu sangat sangat aku tak suka mendengarnya ..

Entri Pilihan Ramadan ..


Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.
Dua puluh tahun kemudian - SAMBUNG >TOK ESAH

Hanis Zalikha tak pernah komen pon blog aku !

 

Isu kecil .. Samada Hanis , Fatin mahupun blogger blogger selebriti yang lain tak pernah singgah blog aku dan komen , aku tak pernah nak jadikan isu ..

Aku sedar diri .. Lagi pon ada lebih 200 ribu blog berbahasa Melayu di Malaysia ni .. Mana aku dapat angka ni ? Tah... penah baca kat suratkhabar kot dulu.. Lebih kurang halal la... Jadi , masakan dia nak sedar kewujudan blog aku ni kan ? Apatah lagi nak komen entri aku !

Perkara kecik je la.. Dia tak komen , blog aku tetap ada pembaca.. Apakah pembaca lain tiada nilai harganya dari selebriti selebriti blogger in ? Perghh.. jgn kata gitu ! Pembaca lain ni , punya kekuatan tersendiri ..  Contoh di blog aku , ramai saja di kalangan mereka ni terdiri dari golongan profesional.. Korang je tak tau .. aku tauuu wooo..

Ada kawan blogger di FACEBOOK bertanya pada rakan rakan dia tetapi aku menyedari mengenai pertanyaan dia tu .. " Kenapa aku tak pernah komen entri dia ? Kenapa aku tak balas komen pembaca ? " ..

Aku rasa berkali dah aku buat penjelasan mengenai tu .. Senang cerita la ... Aku balas komen yang benar benar komen atau komen yang berunsur pertanyaan yang mana aku arif untuk menjawabnya .. Jika tidak , akan ada rakan pembaca yang lain sudi menjawabnya ..

Kenapa aku tak komen entri dia ? Camana aku nak komen ?? Bukan satu blogger je singgah kat blog aku sehari ! Setiap minit ,setiap jam.. Kalau aku singgah sahur  setiap entri dan blog , aku kena rebus ngan bini aku woiii.. Nampak sangat aku mengadap laptop ni 24 jam tanpa henti ..

Aku umur 35 tahun dan dah berkahwin .. Bukan bujang dan masih duduk bawah ketiak mak bapak .. Dalam erti kata lain , aku punya tanggungjawab pada keluarga .. Blog adalah sampingan aku .. Ok ? Boleh faham bang ? Dan insyaAllah , tak lama lagi ... ada satu lagi tanggungjawab baru... Silap silap , blog pon leh terkubur !

Bukti THE ROCK seorang gay !

 

 

Camana la bintang pujaan aku dua ekor ni leh jadi gay ?? Huwaa... cedey akuuu !

" Kau tak reti bahasa ker ?"

 

Kalau takat milo ais ngan teh ais dah bergaduh , bayangkan kalau pasal duit !

Jangan perasan la jadi blogger popular !!

 

Orang kata aku popular , aku nafikan .. Orang kata aku antara top blogger , aku tak berminat .. Apa yang aku minat ialah apa yang aku nak buktikan pada mereka .. Tu jer.. Buktikan bahawa aku bukan sekadar bermain dalam dunia blog ni walaupun entri aku ni dikatakan merepek .. Mungkin benar kot entri aku merepek .. Dalam 100 entri aku dia baca 1 jer.. terus kata merepek .. Hehehe ..

Ada sesetengah blogger , yang cuma aktif di FACEBOOK tapi di blog , '0' ... dah cukup perasan menganggap diri dia tu blogger popular.. Siap boleh berlagak ngan blogger blogger lain ! Haishh.. kebudak-budakan sungguh ... Tak baik gitu ..

Best part , siap boleh 'tembak' orang lain ! Tapi bagus gak kan ? Kita boleh tau sapa yang simpan sama perasan dengan mereka tu .. Dari situ , kita boleh waspada dengan mereka mereka yang senantiasa tidak senang dengan kejayaan orang lain .. Sedangkan mereka patut berusaha untuk berjaya tetapi semakin menjatuhkan diri sendiri ..

Bab blogger popular ni , ianya cuma satu gelaran yang sangat menyusahkan hidup .. Kalau yang kuat 'perasan' , maka terbawak bawak la dalam kehidupan realiti mahupun maya .. Seolah olah berjalan atas carpet merah ! Padahal yang kenal tu kawan kawan dia yang ada dalam FB dia tu jer .. Tu pon boleh dibilang ..

Aku bukan nak kata aku popular ! MAAF ! Aku sedar diri ! Aku tak popular langsung ! Cuma nak pesan kat rakan rakan blogger yang punya niat menjadikan blog ini satu medan penulisan , biarlah popular kerana penulisan kita dan bukannya popular disebabkan bikin huru hara di dunia maya !

Lagi pemain Malaysia bermain dalam liga luar negara !

 

Rupanya banyak lagi yang kita tak tau kan ?

Tips untuk cepat popular di kalangan blogger ..

[image[7].png]

Uolls neks fofular dengew cefat's ker's ??  Aiii , buleww ajer kewww...  Maukah ?

Mudeww jewww... memulewww , letak's gambewww comewww comeww banyew banyeww ..  Nanteww aken's adeww leww yeng jelewww punyewww .. Tideww lamewww kemudieww  pastieww akenn's adeww yengg's buet's entrieww ANTI uollss !

Hadoii.. terbelit lidah aku..camana la diorng leh buat entri gitew eh ??? Berbelit belit .. Ni mesti ada kacuk ROM ngan MONGOLIA nih.. tu pasal leh buat gitu ..

Tips nak popular di kalangan blogger , sila buat blogger bengang dengan korang .. Confirm dalam masa singkat akan meletup punya .. Di samping itu , letak banyak banyak gambar comey .. Kalau ada seksi pon letak .. Bolehlah lelaki gila seks kutip gambar tu kemudian g bomohkan .. Malatops gitu !

Amacam? Cukup dua ? dua tu pon dah mabeles tau ! nak lebih , sila bayar !!! Aku kan mata duitan .. Apa? melayu tolong melayu ? Meh , aku ada pepatah untuk yang itu ..

" Lepas ni kalau ada insan datang bagitau , "KITA NAK BANTU MELAYU" .. aku akan kata , KAU PERGI DULU ... aku tengok dulu .. Bukan apa , sbb MELAYU sekarang mana ada AKU SAYANGKAN MELAYU tapi AKU SAYANGKAN AKU !"

Kenapa suami orang suka isteri orang

 

Sepatutnya di malam malam terakhir Ramadan ni , kita digalakkan pertingkatkan lagi amal ibadat kita kan ? Tapi berapa ramai yang melakukannya ? Selain dari itu ? apa yang mereka buat ? Online internet !

Apa yang mereka buat ? Hehe.. cam aku , update blog .. Dan mereka yang lain selain update blog atau melepak di FACEBOOK ? Layan game.. atau surfing ? Apakah yang mereka cari diinternet ?

Ini adalah antara keyword yang tersinggah di blog aku ..

jantan gersang -hurm... jantan gersang eh ? Berapa lama dah gersang ? Kenapa tak gering jer ? kang senang ..

budak sekolah buat seks - mmg wujud sejak dulu lagi.. tak dinafikan budak sekolah mmg dah reti semua ni ..

ngendap kakak main - aku takde kakak.. abang ada la.. aku ngendap abang aku ? Hahaha... wat aku ilang selera makan 10 tahun berturut ada la !

pelakon lelaki gay - Hurm.. nak tau sapa ?? Aku tauuu ..

seluar dalam emak - Heh.. nak size apa ? Size gajah ? Atau size rozita che wan ? Hahahaha.. kejam ..

remote atsro menyala - dah buat tukun dah !

intai seluar dalam - aah.. selalu sangat aku ingai seluar dalam aku yang berlubang tengah tu.. hahahha ..

kenapa suami orang suka isteri orang - part ni best ! hahahha.. tau kenapa ? Dua dua gersang ! tak da nak kisah bab pecah dara atau pecah teruna .. Tapi diorg terlupa satu bab ... NERAKA !

Ada yang cari baek baek pnya ... cam bab puasa , terawikh .. dan banyak lagi.. Hurmmm.. jgn la salah guna intenet cam dalam drama FB MAK tu haa.. huhuhu..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI