Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 22 Ogos 2011

"Baiklah , aku mengaku .. aku sombong dengan korang .. "

 

image

image

image

Hurm.. aku nak balas komen ? Aku nak buat entri.. Tu belum lagi yang paste kat wall FB aku .. Masak aku ! Setiap kali aku post entri , ada komen , aku reply dan aku jejak balik blog diorang .. Ada harapan aku dapat semput !

" Abang  Ben , promote la blog saya .. Kang tak nak kawan kang.. " atau pelbagai lagi ayat ayat yang diberikan ..

Tu kat FB .. yang kat TWEETER lagi ? PM ? Email ? YM lagi ? Bos lagi ? Wife lagi ? Nak g tandas lagi ? Nak kentut lagi ? Haaa... Apakah tak fikir semua tu ?

Ramai dok kata , BEN ASHAARI ni sombong .. Aku pelik la.. Nape tak g mintak kat blogger blogger yang lebih top , popular , mantops , diva ke ? Tapi tang aku , pandai lak kata aku sombong ? Hehe. lawak kan ?

Aku blogger jer.. bukan sele cirit briti atau retis .. Mana yang sempat buat , aku baca , aku follow , aku komen , aku buat .. Ni pon aku update selepas urut kepala wife .. Biasa la mabuk..

Penat ? Confirm la penat bang .. Jangan ingat trafik masuk dengan cara aku berjoget .. Aku pon update blog.. Aku pon cari idea .. Jadi jangan sangka 'popular' yang korang cakap tu , datang dengan berlari lalu memeluk aku .. Aku kena cari setiap hari sehinggalah aku berhenti mencarinya kerana 'dia' dah di samping aku . Tapi sehingga bila ? Amik contoh Pakcik Azwan Ali ..

Satu peningkatan dan juga penurunan .. Semalam 9 entri dengan lebih 6 ribu UV .. Sehinggalah aku bergelar PAPA BEN , mungkin sehari 3-4 entri dan makin kurang dan kurang ... sehari sekali ..  Waktu itu , aku dah cukup stabil dan punya pembaca yang setia ... Itu menunjukkan aku sudah berjaya dalam mempromosi blog aku .. Jutaan terima kasih atas kerjasama korang ..

Sombongkah aku ? Nantikan 'peluang' korang lak bila bergelar .... apa saja gelaran  ..

Aktiviti pelik di blog BEN ASHAARI .COM !


Takde kaitan dengan makhluk asing .. tapi ??? Apa yang berlaku ??
image
Last terjadi ari tu .. Masa itu video murtad sehingga 1000++ online..tapi hari ni ? Mana ada entri ganas ?? Awat leh sampai 300++ online ni ?? Ni berlaku pada kul 5 petang gitu ..
image
Pelik ??? Hurm... entri apa yang diorg masuk ? Atau ada orang promote kah ?? Sapa yang backlink neh ???

" Sori beb.. aku sedar diri..."


Ingat lagi zaman sekolah menengah.. Member-member gila ngan Levi's .. Ngan aku aku terjebak .. Tapi aku sedar diri .. masih sekolah.. takkan nak mintak org tua kan .. jadi aku beli jer GA BLUE jer.. Telan air liur je la tgk member guna 501, 521...

Bila dah mula kerja , baru aku beli dua tiga helai ..tu pon harga yg tak sampai 200 punya.. Bapak aku, geleng kepala jer .. Berkali ayah aku ingatkan aku, simpan duit..simpan duit ..

Dan sekarang , aku akui kata ayah aku.. Simpan duit ! Dah tua gini baru kalut nak simpan duit..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Entri best tapi takde orang nak baca , kan ? Pelik ? Aku tak pelik pun ..

 

" Apasal saya punya entri banyak best , siap buat kajian ala ala tesis tu tapi yang masuk baca .. 1 orang ? 2 orang ? Paling ramai 10 orang ? Sekejap , saya mau menangis .. "

Ramai mengadu gitu kat aku.. Kiciwa.. rasa cam nak tutup je blog .. Atau paling tidak nak jadi anonymous jer.. Lagi best ! Boleh kondem kondem blogger lain. Atau nak lagi kejam , buat entri perli blogger lain.. Kutuk blogger lain mahupun entri yang menjatuhkan semangat blogger lain supaya boleh sekapal .. kan ?

Rileks... rileks... Mula mula kita kembali ke asas blogging ni.. Korang update tu untuk sapa baca ? Cer fikir kembali ? Nak kasi awek kita baca ? Ececece.. kira nak tunjuk la kat awek kita ni yang kita ni bakal sasterawan negara ? Atau nak tunjuk kat bekas cikgu BM dulu yang mana kita dah pandai berkarya hasil didikan dia dulu  ? Atau nak bagitau kat jiran sebelah yang jiran dia ni popular kat dunia maya ?

Sasaran entri korang sapa ? Apa yang berlaku sekarang ni ialah , buat entri untuk blogger baca .. kan ? Tak caya ? Cuba tengok balik kat mana kita ping entri .. hehehehe.. Jadi yang masuk majoriti adalah blogger kan ?

Camana nak tackle pembaca yang bukan blogger lak ? Ada tak terfikir ? Cuba tengok blog MAT GEBU .. Beratus online ! Tapi aku berani kerat jadi yang masuk 80% bukan blogger ! Jadi sapa ? Hehehe.. Pengguna internet ! SEO Mat Gebu ketika ini sangatlah kuat.. Walaupun dia tak 'main' SEO tapi setiap entrinya adalah amat berguna buat mereka yang tercari cari infomasi mengenai resepi masakan ...

Bagaimana nak menghasilkan entri entri sebegitu rupa ? Pergh.. aku cakap cam prof dah nehhh... Senang jer ... ISU SEMASA .. Setiap hari , buatlah sekurang-kurangnya 2-3 entri dan salah satunya adalah mengenai isu semasa .. dan pastikan korang tekankan isi penting termasuk perkataan perkataan panas seperti , PUASA , TARAWIH dan banyak lagi mengikut keadaan semasa ..

Kena peka .. Kemudian , barulah update cerita cerita peribadi korang .. Faham tak maksud aku ni ? Cerita peribadi ni , korang boleh tackle pembaca yang terdiri dari bloggers .. Yang isu isu SEO ni , pengguna internet .. Jadi korang ada dua pembaca dalam satu masa ..

Dan jika pengguna tu abis baca entri SEO korang tu , sekiranya penyampaian korang tu menarik tak mustahil dia akan baca entri entri yang lain dan seterusnya I FOLLOW !!!

Apa yang berlaku pada masakini ialah , buat blog hari ni , esok AKU POPULAR dah ! Sebab itulah ramai kecewa dan akhirnya menghasilkan entri yang serupa lanun cetak rompaknya .. Asalkan boleh tengok , dah !

Faham ? Tak ? Kalau tak , telefon aku .. skang gak !

Masa untuk nikah lagi satu !

 

Saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat !!!! Amboii.. terus terkam tuh.. hahaha ... Sabaq nooo .. Sabaq ... Cam biasa tajuk mesti gempak .. Isi mesti haprak kan ? Hahaha.. ( Ada aku kesah ? )

Exclusive Yuna's Style - Murah saja ! -Exclusive Yuna's Style 

Gini , sejak dua menjak ni .. wife selalu kata aku busuk .. ketiak bau POLOng .. badan bau  TOMMY HILPIGER .. dan macam macam bau lagi la.. kena duduk jauh jauh dah aku neh ! Muhahahah... sian aku kan ?

Pastu , dia sendiri malas nak mekap dah .. Bukan pe , dia kata tak selesa .. huhuh.. Jadi , natural beauty je la jawabnya .. Sebelum ni pon mekap ala kadar je.. kasi ada bedak n gincu ..dan skang , tkde dah ..

" Patut la ramai laki time ni berlaku curang .. nikah dua .. huhu.. sbb si isteri selekeh .. " Dia kata kat aku..

Apakah aku mengiyakan ?? Sungguh kejam aku jika mengiyakan.. Aku hanya mampu tersenyum saja .. Nikah dua ? Dalam kepala aku.. Respek ar kat Abe SY .. Camana dia leh handle 4 sekali !! ( kena berguru neh ngan abe Sy neh.. I follow !! )

Muhahah.. acah je la.. Serius aku kata , sorang pon dah cukup .. Cukup laaa sorang neh .. Tak pening ke kalau lebih ? Pergh.. amik contoh time raya nih .. Haaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

" Bangg.. tak kiraaaaaaa...rumah saya !! "

" Rumah dia ??? Berani !!! Kalau nak kena cili mulut tuuu.. buat laa !! "

Terbayang bayang adegan wrestling jika menjadi kenyataan .. Atau ?

" Hurm.. tak pe la bang .. g je la raya rumah Jenab tu.. Ai rela uu.. Demi cinta ku padamu .. "

Oh.. pasti luluh hatiku jika No 2 berkata demikian ( sekadar imaginasi okeh ! )

Hati ku ini amatlah sensitif..tak leh tengok muka perempuan sedih woo.. aku tak sampai hati punya ... huhu..baik kan ? Jadi untuk mengelakkan dari berlaku kejadian kejadian SEMBILU tu, ada baiknya , buang jauh jauh hasrat nak pasang lagi !

Cari pasal kalau buat !

Apa ??? Nenas ??? Dah dah !! Tak leh makan !

 

Tu dia ... pantang larang tok nenek zaman berzaman .. bukan senang woooo bila isteri dah mengandung lebih lebih lagi anak sulong.. Tanggungjawab sebagai seorang suami bertambah .. Bukan tambah bini tau !

Banyak kena jaga .. itu tak leh ini tak leh .. Ni awal awal bulan atau disebut trimester .. 3 bulan pertama tu haaa... Nak wat keje berat pon tak leh tau .. Semua suami kena buat ! Jangan mengada ngada kasi dia buat.. kang ada yang teriak lagu dendang perantau nanti !

Nak dijadikan cerita ... Hari tu aku tanya kawan kawan / akak akak , abang abang di FB BEN ASHAARI berkenaan pemakanan... Buah Nenas boleh tak makan ? Maka berduyun-duyun la pendapat .. Majoriti kata tak leh.. OKeh la... Bukan pe , kena hati hati..

Dan tadi , aku dapat biskut raya ...Tat nenas ! Hapa ??? Nenas ? Tak leh kasi wife nih..Bahaya !! Tak leh tak leh !! Tapi kalau dia nak gak ? Camana ?

Aku tanya pada kak ummi zaihadi ( otai blogger masakan ) dan Mat Gebu ( pakar bidan selain masakan ) , boleh tak makan ? Diorng kata , boleh jer !

ARghhh.. boleh pulak ? Bukan ke nenas ?? Sama la tu kan ? Huhuh... Bukan pe , ada satu je dapat.. Kalau wife leh makan , sah sah kena kongsi dua kan.. Ni kalau tak , aku sorang je... hahaha..

Bapak kedekut ! hahahaha...

Blogger tikam blogger .. Inilah bangsaku ..

Bila nak maju ? Kalau penulisan blog tu dah cukup gempak , lain lah.. Ni memasing tulis dok syok sendiri jer ( termasuk aku okeh ! ) , dah berperangai cam gempak abis ...Lawak laa... Serius ..Sampai bila nak maju kalau begini ? Asyik dok perleceh orang jer.. 

Aku tau , semalam ada rakan blogger kita kena attack sbb tak puashati dengan satu entri tu .. Ada kebenaran terhadap entri tu tapi mungkin terkena kat batang hidung , lalu hangin dan mengeluarkan kata kata kesat .. Sapa ? hurm... biarlah .. 

Cuma nak pesan la kat blogger blogger yang baru nak naik ni .. Maaf cakap okeh .. Aku bukan nak kata otai atau dah kira gempak habis dalam dunia blog ni.. Aku cakap sebagai seorang rakan blogger yang dah masuk 2 tahun berblog secara serius tanpa henti .. Dalam erti kata lain , aku serius berblog .. 

Cubalah naik dengan kebijaksanaan menulis mengenai isu isu terkini di dunia atau di Malaysia .. Kenapa suka sangat cari isu basi ? Contoh , dok peleceh sesama blogger ? Dok attack blogger kononnya nak jadikan entri mereka lebih bermutu padahal entri sendiri kelam kabut .. 

Jagalah ' rumah ' sendiri .. Kalau tak de idea nak berblog , jgn update .. Jangan mengarut dalam blog .. Kalau nak merepek , biarlah takde kaitan dengan orang yang takde kene mengena dengan kehidupan 'awak' tu .. Aku lali dah semua ni cuma kesian kat rakan rakan blogger yang baru nak kenal erti blogging dan bergembira dengannya .. 

Janganlah ketawa gembira bila menyakiti hati orang lain .. Berdosa hukumnya  menyakiti hati saudara seagama .. Bahagiakah ? Kalau jawapannya adalah BAHAGIA ternyata hati anda sakit .. Serius cakap.. Banyakkan beristghfar dan berzikir untuk menyucikan hati tu .. Sakit sangat dah tu .. 

Cari pasal lagi pasal AZAN ! Kan dah kena !!

 

image

Terbaca satu artikal di Yahoo tadi . Pergh.. mmg merimau jap la aku membacanya ! Nasib baik dia mintak maaf pastu tapi sayangnya , dia dah terlepas taip dan beratus orang dah membacanya lalu kena serang kat situ .. Kesian ...

Ceritanya , mamat ni pertikaikan kenapa Azan Maghrib berkumandang sewaktu makan malam ( kebetulan waktu berbuka la tu ) di McDonalds , Singapura ..  Tuu.. tengok kat atas sekali dalam gambar ..

Ikut sangat kata hati tu .. kan dah tempah mati ! Hahaha.. Nak tau lebih lanjut korang leh baca kat Yahoo.My .. Klik je Yahoo tu.. pastu jgn lupa datang balik.. haahha ..

Pastu cuba baca komen komen yang ada .. Haaa.. ada satu komen membuatkan aku sayangkan negara dan rakan rakan 1Malaysia .. Hehehe.. Apakah ? Cuba baca komen ni ..

" kejadian kat atas tu bkn brlaku kt malaysia kot... aku prnh jth moto n cina yg tolong aku g klinik. prnh jga cina bagi aku potong q masa kt kaunter tesco ketika dh dkt2 nk buka puasa. sbnrnya cina n india kt keliling kita x de masalah. yg selalu buat masalah tu sbb ada masalah mental mcm alex cheung "

Ala.. tak jumpa dah komen tu.. Komen tu berbunyi cam ni .. Dia sedang beratur kat satu restoran ni.. Depan dia ni ada sorang cina beratur.. Bila cina tu perasan dia ( melayu ) dok beratur belakang dia , dia bagi Melayu tu  beli dulu.. Haa.. lebih kurang gitu laa.. Berlaku di Malaysia yer.. hehehe .. Tempat lain , aku tak tau la.. tak sampai lagi ..

Jadi kita yang tinggal di bawah satu bendera ni , cuba cuba la elakkan masalah perkauman .. Yang dok riuh rendah tu , sebenarnya lebih pada isu politik je.. Masing masing nak tunjuk 'diorng ' wat kerja.. Padahal ??

Moral pada artikal ni ... Lain kali pikir guna otak sebelum menaip tak kira apa bangsa sekali pon ... kalau cakap , susah sikit.. Tak de bukti.. Kalau ada hitam putih ? Kan dah sakit ..

Pakcik Azwan Ali wat hal lagi ...

 

Hurm... tak sudah sudah Pakcik Azwan Ali ni ... Hari tu aku tengok dia 'wat hal' dengan Black .. Skang ni ngan makcik Didie lak .. Haiyoo.. apa kes lagi neh ?

Banyak bawak la insafkan diri di bulan Ramadan ni DAN juga bulan bulan yang mendatang  .. Ingatlah , kita ni ( lebih lagi Pakcik Azwan ) semakin berusia .. Kubur semakin melambai dah tu .. Kang tak sempat bermaafan , menyesal tak sudah kita ..

Kesian kat kak Didie ... Aku tak nak bicara tentang fesyen diorng tapi bagi aku , tak elok la memalukan rakan seperjuangan pada peminat .. Tu pon ada peminat masuk campur tolong api apikan lagi..

 

image image image

Gambar - Zon Artis

Aku tak boleh nak salahkan pencipta TWEETER tapi salahkan pengguna yang tak tau nak gunakan dengan cara yang lebih berfaedah dan berguna .. Yang banyak ada , dok mengarut jer ..

Aku malas nak masuk campur bab artis ni tapi bila melibatkan bangsa dan agama , aku masuk la tanpa kira dunia hiburan mahupun politik .. Apa guna ada blog kalau tak leh luahkan pandangan tetapi perlu ada landasan .. Bukan main caci maki jer .. kan kan ?

Pakcik Azwan , ingatlah .. awan pon berlalu ..  Hujan pon berenti .. Matahari pon tenggelam walaupun timbul keesokkan harinya  .. Terima je hakikat , 'zaman' pakcik dah terbenam.. Ni masanya nak perbanyakkan amalan .. dan kawin .. Rasanya ramai peminat pakcik dok tunggu timang baby ni .. kan kan ?

Agakanya ni musim mengawan kot ?

Saja je mencabar ...

 

Muhahaha.. kali ke dua kena tegur .. Ada aku kisah ?

" Cik , staff ke.. "

Aku pandang muka dia tanpa ada perasaan dan berlalu pergi selepas menganggukkan kepala dia ..

" Lain kali gantung pas yer .. "

Akak tu terus berkata kata ..

Aku wat dek ... Ada aku kisah ? Selagi ada diskriminasi , aku takkan pakai ! Tak kasi aku masuk , ada aku kisah ? G Alamanda je la aku ... Apa susah kan ?

Aku tau dia wat keje .. aku pon wat keje aku .. lain kali kasi taruk itu pintu elektronik kat situ .. senang .. Aku pon meluat gak nak gantung pas yang membezakan yang mana tetap dan yang mana kontrak !

Tips untuk maju dalam dunia blog ..

 

image

Ada kawan bertanya lagi .. dan aku tak putus putus menerangkannya kerana setiap hari , pendapat dan pengalaman aku bertambah ..

Nak maju dalam dunia blog amatlah mudah .. Yang menyukarkannya adalah kemampuan diri .. Semua orang boleh cakap untuk maju tapi berapa ramai yang mampu melaksanakannya ?

Aku amik contoh paling mudah .. Untuk maju , banyakkan latihan .. banyakkan kajian .. Tanpa latihan , kita tak tau kelemahan .. Di situ kita akan kaji .. Apa sebenarnya 'blog' dan identiti kita ..

Beberapa buah blog yang baru 'lahir' , aku nampak mampu pergi jauh kerana punya identiti yang tidak tercemar atau terikut cara blogger lain ..

Nak naik tu , serius aku kata .. mudah .. tapi nak kekal atau terus naik tu yang susah .. Amik contoh dalam dunia artis .. DIVA ... sapa ? Dulu , Sharifah Aini .. Kemudian Sheila Majid .. Kemudian datang Siti Nurhaliza .. Habis semua dia pukul ! Tapi bukan sehari dua okeh !! Bukan ari ni dia pegang microfon , dia terus jadi DIVA !

Berapa ramai penyanyi yang lahir kemudian untuk merampas tahta Siti ? Sampai sekarang takde sapa mampu bersaing .. Yang lain ? Yang kononnya nak bersaing dengan Siti tu , mana pergi ?? Kawin dan duduk rumah terus .. Siti ? Dia trus maju dalam bidangnya malah dah buat bisnis lain pon..

Nampak tak ? Nyanyian cuma batu loncatan dia untuk berjaya dalam kehidupan dia .. Bina nama , kemudian buat bisnis .. Zasss... mabeles .. senang hidup skang ..

Sama gak dengan blogger .. Naik dengan bijak.. Gunakan bakat , kreativiti , usaha ... jangan sesekali gunakan pendekatan keji kerana bumi ni bulat ... Hari ni kita gelakkan orang , esok lusa orang gelakkan kita ..

Akhir kata , nak gembira dalam dunia blog ni sangatlah mudah .. Hasilkan entri yang mengembirakan dan memberi manfaat pada pembaca .. Tak kira 1 orang atau 10 ribu orang baca , yang penting mereka memahaminya dan mengangguk akan 'keistimewaan' blogger tu menyampaikannya ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI