Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 31 Ogos 2011

" Aku pon nak jugak laaa cam nih.. "

" Abang ,  nak air susu  .. " .. " Baiklah .."

"Abang  , tolong kutip baju ... " .. " Baiklah .. "

" Abang , tolong amikkan beg kat atas tu .. " .. " Baiklah .. "

Baiklah.. baiklah.. baiklah.. dan baiklahh....

Apa boleh buat ... Takkan nak suruh aku mengandung lak kan ? Sabarr dehh ...

" Sapa ada jual dvd cetak rompak ?? "

" Arghh.. geram giler ! Sebulan je free ?? Nak tengok , kena bayar lagi ? Dah la yang skang ni pun beratus ringgit .. Nak tambah rancangan lagi , sila bayar lagi .. Hampeehh " .. Aku mula membebel bila bukak channel di tv tertulis " Preview Only " !

Yang ada cuma basic jer cam TV1 , TV2 ,TV3 ,7,  8 ,9 dan berita  jer !! Arghhh !! ..Dah la tu , cerita semua kat situ time raya , hampeh hampeh belaka !! Nak harap bagus pon kat  TV2 je yang banyak memaparkan cerita cerita kekeluargaan .. TV3 ??? Hadoiiiiiiiiiiii.. korang je la bagitau aku .. Astruk ??? Lagi laaa ...

" Kalau aku kat Penang skang ni , sah aku singgah kat shopping complex @#%!$%& untuk sambar dvd dvd haram yang dijual murah kat sana .. " . Bisik hati aku lagi .. 

Nape tak beli je original ? Hurm.. baru baru ni aku beli cd lagu original .. Mula mula ok la cd tu.. tak lama kemudian , rosak ! Adoi.. nak g tukar ??? Kos nak ulang alik lagi ? Pastu nak 'beramah mesra ' ngan penjual kat kedai tu lagi.. Nak cari resit tu balik .. Haihh... buang air liur tul .. 

Jadi , mmg patut sambar je cetak rompak ! Kat mana ada jual nehh ?? Biar je penjual tu je kaya sbb berani jual ! Maaf cik polis .. ni la hakikat ... Semua kena bayar.. Kalau kualiti ada  tak pe la gak .. tapi ?

" Joomm balik Penang !!! "

 

" Hang nak balik kampung tak ?? 

Mak tanya aku .. Hurm.. Nak balik camana ... Wife tak leh jalan jauh .. Masih dalam keadaan berjaga-jaga .. Huhuh... Tak pe la ,terpaksa ditolak walaupun teringin .. Lama dah tak beraya kat sana ..

" Sapa lagi nak balik ni ? "

" Izua .. adik hang pon kata nak balik gak .. "

Hurm.. tinggal aku ngan wife je la jawabnya kat KL ni.. Yang lain pakat balik dah pagi raya ari tu .. Hurm.. Jawabnya , esok laki bini , nganga kat rumah je la eh jawbnya ..

" Bila nak bertolak ni ? " Aku tanya ..

" Tengok sat lagi .. Ni abah hang lak demam ..  " Mak jawab ..

Aku tersenyum .. Tau dah ... hehehe.. Ni kang silap silap , mmg tak jadi balik ...  Tapi adik laki aku sekeluarga , confirm dah balik .. Diorng mmg kaki bercuti .. hehe.. ok la tuh ..

Aku tanya sekali lagi pada jam 6 petang tu ..

" Jadi tak balik Penang ni ? "

" Tak .. letih la.. kang kelam kabut nak balik KL .. Isnin dah kerja .. Lagi pon abah hang tu dah tk sedap badan nak jalan jauh .. "

Aku tersenyum ..

"Yes !! Yes !! Yes !!! " Dalam hati aku ...

Hehehe.. ada gak rumah nak aku singgah esok.. Umah mak aku lagi.. Hahaha.. Dari raya 1 , 2 dan esok .. umah mak aku jer .. Muhahaha.. Jimat jimat .. hahaha...

"Nak ubat kurus tak , dik ? "


Dalam dok tunggu abang aku dan keluarganya sampai untuk g beraya di umah keluarga adik ipar aku di Desa Melawati , tiba-tiba di depan aku lalu seorang perempuan bersama dua orang anaknya .. Aku kenal perempuan tu.. 

" Terabai dah depa anak beranak . "

Aku tanya mak aku , sapakah yang dia maksudkan ? Lalu mak aku terangkan ... Hurm... Aku cuma mampu mengeluh .. Yang membuatkan aku bertambah kasihan bila mengenangkan dia seorang penagih dadah .. Kesian kat anak anak dia .. Kalau ada arwah nenek dia , pasti tak begitu nasib mereka .. 

Ni bagi aku gejala salah pilih kawan .. Aku tau sapa yang dia berkawan.. Dari aku kecik sampai besar , tak sudah sudah bermasalah kawan dia tu .. Haih.. Sian ... Mak bapak dia siang malam bertungkus lumus mencari rezeki.. Budak dia bukan tak lawa.. Lawa .. tapi tu la... Hurm .. 

Tapi kesian aku terhadap kawan budak tu hilang bila mak aku cakap yang dia pernah jumpa adik aku ... Aku tanya jumpa wat per ? 

" Adik , kau nak kurus tak ? Kalau nak , aku ada ubat.. Nak beli ? " 

Aku berkerut dahi... Budak tu offer 'ice' kat adik aku  ! Celaka punya manusia .. Sampai gitu sekali dia punya pedajal ! Takkan nak tengok jiran dia terlingkup kot ? Tak cukup jiran dia yang sorang tu dah tergadai ? Astagfirullah al a'zim.. Haih....

* Ice - sejenis dadah .

" Dapat madu , sepah dibuang .. "

 " Dah  dah .. cepat mandi.. Kata nak g umak Apek .. "  .. Apek adalah adik lelaki aku .. Dia , suami isteri buat open house hari ni .. Wife yang dok masih terbaring akibat kepenatan berpunca dari sakit perut semalaman , agak kemalasan nak ke bilik air .


"Ni seluar traack abang ni , nak basuh tak ? " Wife mula bersuara ..

"Cuba bau.. baru pakai semalaman je tuh . "  Aku saja test dia ..
" Bau ? Eeee.. tak nak la... " Wife mencebik..

" Tu la dia , orang perempuan ! Dah dapat madu , sepah dibuang .. Beginilah nasib diriku yang malang , oh Tuhannn... " 

"Alaa.. bukan tak nak.. tapi tau kan saya tak leh nak bau bau ni.. Muntah nanti ? "  Wife bagi alasan tapi mmg aku tau pon .. Hehe.. saja jeee .. 

" Tak pe la... apa nak buat ... Nak kata lebih lebih pon , teruna dah tergadai ... "


Aku berlalu begitu saja sambil tersengih .. Geram terpamir di wajahnya .. Hahahaha....

Aku interview Dato Siti Nurhaliza dalam diam ..

Wargkhh... Dasat ... Aku dapat projek kena interveiw Dato Siti .. Dulu aku pernah interview Heliza Helmi .. Dah settle pon .. Tapi minggu lepas , aku ditawarkan oleh sebuah produksi untuk menemurah Dato Siti .. Hurm... Mahukah ? 

Bertempat di Setapak , berhampiran kem tentera di situ .. aku telah pergi bersama produksi untuk menemuramah dia ..Muahahaha.. Aku tak cita kat korang kan ? Kalau aku cerita , masak aku.. Aku cuma sempat cerita kat wife je... Tu pon aku kena cubit .. hahaha.. Dia kata aku gatal ! 

Satu perasaan yang tak boleh aku gambarkan bila aku berdepan dengan dia .. Perghh.. Mabeleess !!! Aku berdua jeee wehh... Tak de sapa kaco punya ..Takde wartawan lain pon.. hanya aku , dia dan microfon jeer ! Haaa... 

Lepas interview , aku lepak dan borak sat ngan dia .. Masa dihabiskan hampir 3 jam tuuu.. Haaa.... Aku tak tulis dalam blog neh.. Bukan per , aku malu laaa .. hehehe .. Masa interview tu , terjumpa sorang member lama aku .. seorang guru .. Hahaha.. Aku suruh dia diam ! Wat wat tak nampak .. kalau tak mau kecoh nanti.. hahaha.. Jahat kan ? 

" Bang .. bangun.. Sahur ! " .. wife kejut.... ARghhhh... Kot ye pon kasi la aku berpisah dulu ngan dia ..Kot kot dapat .. haaa.. Dapat apa ??? Hahaha.. Aku cita kat wife .. tu pasal kena cubit !! Gatal !! Muhahahaha.. Mimpi 3D tuuu... reaaallllll ! Ni pon aku edit kasi 'bersih' .. kalau tak ? Biarlah aku je simpan sebagai kenangan ... hahahahha


Concept iPhone5 - Biar betik ??

Boleh tergugat iman aku camni.. Bisa berpaling tadah aku dr HTC kalu design iphone5 gini.. Nasib baik br konsep jer.. Realitinya ??
Published with Blogger-droid v1.7.4

Open house rumah aku ? Mau kah ?

 

" Hang nak buat open house bila ?

" Bila eh ? "

" Yalah.. bila ? "

" Hang p Penang , bila ? "

" Esok .. awat ? "

" Balik sini ? "

" Isnin .. "

" Kalau camtu aku buat Sabtu ni la "

" Hah ? Abis aku ? "

" Kalau hang tak leh mai , aku tak yah buat la .. "

" Ceh.. cakap la kedekut ! Hampess "

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI