Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 6 September 2011

Akan ku miliki hati mu itu .. ( 2 )

Sambung dari INTRO ..

 

"Wahhh... kat sini kau rupanya .. Puas satu Malaya aku cari kau ! "

Aik ??? Camana jebon ni boleh tau aku kat sini ?? Hampeh.. Ni mesti nak potong jalan aku ! Geram di hati aku tapi aku buat buat selamba .. Control macho kata orang ..

 

" Oh Izzati , ini kawan saya .. Wan Kembong .. Orang KL tapi berlagak Kelantanese .. Dengan harapan nak ngorat mek kelate .. " . Aku bagi punya kat muka dia ... Muhehehe.. Kacau lagi !

 

" Eh.. apa lak ? Bila masa nama saya Izzati ? Main petik je yer .. hehe.. Tak la.. nama i , Riana .. Panggil je Ana .. Dan u ? Dari tadi sibuk nak jual buku tu tapi tak pon perkenalkan diri .. " . Riana mula serasi dengan kitorang walaupun ini kali pertama bertemu muka ..

 

" Oh .. dia ni orang panggil Ben atau nama manjanya , Beben .. ". Si Wan Kembong cepat cepat mencelah sebelum aku buka mulut ! Hampeh !

 

" Beben ? Hahaha... so sweettt " . Ana ketawa kecil ..

 

" Sweett la sangatttttt .. Siap kau Wan .. Tau la nanti .. " . Getus hati aku ..

 

" Eh.. ni apa lak dok borak tengah jalan ni ? Jom la g lepak kat cafe dulu .. Si Beben ni nak belanja.. U tak tau ke dia ni blogger ? Haa.. Masyuk woo dengan duit iklan di blognya tu !! " . Si Wan mula bocorkan rahsia aku ..

 

Warghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....  Kegeraman aku semakin memuncak .. Ada jugak makan beg laptop aku ni karang ...

- SAMBUNG-

Pelangi itu sekali lagi ..

 

image

Pelangi itu .. Hadir sekali lagi ..

Mata ini terpaku ...Tiada berkelip ..

Keindahannya bersama matahari ..

membuaikan aku ...

 

Pelangi itu .. Hadir sekali lagi ..

Janganlah kau  pergi ...

Kekallah  disitu .. ku merayu...

Sayangnya hanyalah sementara ..

 

Pelangi itu .. Tanda kebesaranNya ..

untuk hamba-hambanya ..

sesungguhnya yang cantik itu sementara ..

Tiada yang kekal abadi..

Hanyalah DIA ..

 

Pelangi itu ..

Menyedarkan aku ..

Cantiknya menyejukkan mata ..

Biarpun seketika ..

Aku menikmati dan menghayati  ...

Dengan syukur nikmatNya  ..

 

Ya Allah ...

Sesungguhnya hambamu ini ..

leka dan lalai dengan duniawi ..

Ampunilah aku .. ampunilah aku ..

 

Pelangi itu ..

Aku lepaskan pergi..

Cukuplah ... sampai disini ..

Jika kau rezeki mata ku ini ..

Dengan izinNya .. kita bersua lagi ..

Mari berpakaian di zaman ini ...

 

Ini pakaian ke rumah orang tua kita ..

image

Ini bila kat luar ...

image

Kadang kadang aku terfikir ... Apa sebenarnya keutamaan kita yer ? Kita marah bila 'mereka' persenda agama kita .. Tapi sapa nak marah kita bila kita sendiri persenda agama kita sendiri ?

Hurm ... Sama sama kita fikirkan ...

" Kau sapa nak betulkan aku ??? "

 

Kenapa zaman ini ramai antara kita malas amik endah dah hal orang lain ? Kira wat hal masing masing laaa ...  Amik contoh bila ada yang ingin 'membantu' membetulkan sikap atau tindakan seseorang ..

" Tak elok tau kau buat begini ... "

Maka akan terdengarlah jawapan ...

" Kau balik rumah... betulkan keluarga kau dulu baru kau boleh cerita dengan aku !! "

Kita pun balik rumah dan betulkan apa yang patut dibetulkan dirumah itu ... Mana yang boleh ditegur , kita tegur .. masing masing pon ada akal dah kan ?

Pastu jumpa lagi orang tu ... Kita pon tegur balik ...

" Eh .. kau sapa nak tegur aku ?? Mak bapak aku pon tak kisah tau ! Kau ustaz ke nak tegur aku neh ?? "

Pulak ! Cam tu la pulak jawapan dia.. Maka kita pon balik rumah.. Esok g kelas agama .. Belajar dan belajar .. Bukan sbb nak menegur orang tapi mana la tau kot kot ada insiden lagi di depan kita , kita boleh tegur cara baik kan ? Takkan nak tutup mata jer .. Anak bangsa kita gak tu.. Lain la dia tu dari Amerika ke apa... 

Abis belajar .. Lega.. ada dah ilmu ... tak segan la kalau nak  'berkongsi ilmu' pas ni .. kan ? Hehehe.. Bukan nak riak , tapi kerana Allah .. Tanggungjawab kita sesama gak tu kan ? Takkan dah tergolek atas jalan raya baru nak kata itu tanggungjawab kita atau nak usung keranda baru nak kata tu tugas kita kan ?

Wah... jumpa lagi orang tu .. Masih lagi dengan perbuatannya yang sama .. Maka kita pon , ajak bercerita ..

" Eh.. baru belajar skit dah nak bagi ceramah kat aku ke ?? Ni belum jadi ulama besar ! Kalau dah jadi ulama , abis satu malaysia kau kasi ceramah "

Pulak dah ? Baiklah .. aku jaga keluarga aku jelah .. Nak kata apa dah kan ?

Aku tarik balik tabik spring kat Siti Nurhaliza...

 

Hampeh.. Tu je la aku leh cakap ...  Ramadan untuk dihormati... Bulan bulan lain ??

image Masa tu  aku dah rasa bangga dah (rujuk entri INI ) ..Tapi bila baca entri terbaru kawan aku ni , nampak gambar terbaru dia ... ternyata , meleset abisss .... Haishhhh ...

image Tak kisah la Siti oii... belasah aja ... Janji gembira di samping yang tersayang .. Tersayang tak kisah kan ? Apa mau kisah kan ... hehehe...  Peminat apa adaaaa ... kan kan ?

Gambar : DeZaman

Jawatan kosong .. Mat Rempit digalakkan memohon ..

Amacam ? Ada brani ?? Ni baru jantan abisss ... Hehehe... Bagi yg berminat untuk memohon , sila isi borang secara online di www.kejegiler.gov.my ... Tapisan akan dilakukan nanti..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Jangan ditanya 'mengandung ke tak ' pada mereka ..

 

Wow .. soalan sensitif ... Jangan sesekali tanya soalan itu pada mereka yang baru saja mendirikan rumahtangga .. Soalan itu amatlah sensitif ..

Baru-baru ni , ada aku tanyakan pada rakan aku yang baru saja mendirikan rumahtangga .. Baru tu tak la tapi ada la dekat 3-4 bulan dah .. Tujuan aku bertanya tu bukanlah untuk jadi bizibodi tapi sebaliknya adalah untuk ambil berat terhadap seorang kawan ..

Bukan apa .. aku tamo la ulang kesilapan aku ngan wife yang mana kitorang lewat buat check up mengenai status kesihatan kitorang yang akhirnya dikesan punca utamanya ..

Tu satu.. keduanya , setelah menjalani pembedahan , kos perubatan amatlah mahal dan syukur alhamdulillah , wife dilindungi insuran dan segalanya ditanggung oleh insuran .. Kalau tak , mahu dekat RM10k gak la kosnya..

Jadi buat mereka yang dah bernikah tu , rasa rasa dah lebih 6 bulan belum ada apa apa tanda , dinasihati berjumpa dengan pakar untuk mendapatkan nasihat..

Memang betul segalanya adalah rezeki dari Allah .. tapi Allah tak suruh kita nganga je .. Kena usaha gak kan ? Maka kena ada usaha selagi termampu .. Doa dan tawakal selepas itu ..

Bagi mereka yang suka bertanya tu , harap faham faham perasaan mereka ni .. Sapa tak nak anak kan ? Ingat cucuk je dah keluar anak ke ?

Malaysian Blogger First Aid Workshop

image
Sabtu lepas , bertempat di MAHSA UNIVERSITY COLLEGE , Jalan Universiti , Kuala Lumpur .. aku dan rakan aku , Broframestone telah menghadiri satu bengkel pertolongan kecemasan ( first aids ) anjuran ADVERTLETS dan MAHSA UNIVERSITY ..
338834_268096099880700_100000409372347_1002968_814998_oSampai kat MAHSA tu dalam kul 10.30 pagi... Kalau ikutkan jadual , kul 11 pagi baru mula .. tapi dah mmg gitu cara aku , biar awal dari lambat ... heheh ..
Bengkel Pertolongan  Kecemasan anjuran ADVERTLETS dan MAHSA ini dihadiri 18 orang blogger dan juga big boss ADVERTLETS sendiri , En. Josh Lim ..
DSC_0079Tujuan utama bengkel  ini adalah untuk mendedahkan bloggers mengenai kepentingan pertolongan kecemasan ( first aids ).. Yelah , sapa tau kan , disaat kemalangan berlaku , kalau semua tak tau nak buat apa sekurang kuranngya mereka yang ada asas bantuan kecemasan ini tau nak buat apa .. kan kan ?
Sesi bengkel bermula dengan penerangan mengenai struktur organisasi MAHSA ... Bagi yang ingat MAHSA ini cuma ada Universiti dan kolej saja , sila buat ulangkaji lagi yer .. hehehe.. Macam macam adaaa .. termasuk klinik komuniti MAHSA okeh !
DSC_0029
Bloggers
klinik
Selain dari itu MAHSA UNIVERSITY juga ada program kerjasama dengan universiti dari luar negara ...
partnerDan juga universiti yang akan datang  seperti Adelaide University, Flinders University,Wollongong University, Australia dan National American University, USA ..
Manakala hospital pula ...
hospital
Ok.. cukup dengan intro tu dulu .. Bengkel bermula dengan belajar teknik CPR .. Hehe.. nasib baik diorng guna patung .. Kalau orang ??? Perghhh... hehehe ..
Apa itu CPR ?  CPR dalam bahasa Melayu di sebut Resusitasi jantung paru-paru .. Dan dalam bahasa omputihnya ialah , Cardiopulmonary resuscitation ..
Nak belajar ? Perghh.. Nak terangkan dlm ni , bahaya... Maklumlah , nak dapatkan sijil asas CPR ni sebenarnya makan masa 2 hari .. Siap ada ujian lagi okeh ! Aku belajar pon sejam jer.. Tu pun ujian teori jer.. Aku tak buat praktikal sbb demam.. nanti berjangkit lak pada bloggers yang lain.. Sian diorng kan ?
Penerangan diberi melalui slideshow dahulu diikuti dengan praktikal ..
DSC_0046

DSC_0058  

Bengkel CPR ini berlangsung selama sejam dan taklimat diberikan oleh pengajar dari MAHSA UNIVERSITY sendiri .. Sangat mudah difahami dan sangat mesra ! Aku amik kesempatan untuk menanyakan soalan secara peribadi ... hehehe ..
Selesai kelas CPR , kami di bawa 'melancong' ke bahagian bahagian lain yang terdapat di sana seperti makmal perubatan dan pembedahan .. Gulp... Tengok mayat yang bakal digunakan untuk ujikaji para pelajar .. Pengsan sat .. hehehe...
DSC_0091
Kemudahan pembelajaran yang amat hi-tech .. Kira senang banget laa nak ikuti kelas gini. .Tarak bosan punya wooo .. Berbaloi baloi kata orang ... Tak macam aku punya lab di zaman sekolah dulu.. hehehe..
DSC_0085
DSC_0094Bilik mayat .. tak dibenarkan amik gambar.. Hehehe.. sensitif isu woooo.. kang ada yang fengsan lak .. hehehe.. Tak la.. ok je kat situ.. takde apa yang nak dingerikan .. Kita sendiri pon akan mati gak kan ?
Selesai ! Perghhhhhhhhhhhhhhhh.. Best .. Tak puas.. Patut la mereka yang amik medic ni belajar bagai nak rak .. Belajar macam macam wooo.. Yelah , main dengan tubuh badan manusia yang amat kompleks .. Respek  ! respek !
Apa pon , jutaan terima kasih kepada MAHSA UNIVERSITY dan ADVERTLETS kerana memberi peluang untuk belajar dan mengenali dunia perubatan walaupun secara ringkas tapi bermakna sekali bagi aku !

Sebelum aku tutup entri ni , ada beberapa makluman untuk dikhabarkan buat mereka yang ingin belajar di MAHSA UNIVERSITY ni (psst ...mmg best ! )
Ada Hari Terbuka dan Intake baru pada 10hb September dan 11hb September 2011  di Jalan University Campus , jam 9 pagi hingga 5 petang ..
Degree Intake        
-MBBS
-DDS
-BSC Bio Medical
-BSC Medical Imaging
-BSC Environmental Health
Manakala  pada 18hb September 2011 pula , di tempat yang sama dan waktu nya 9 pagi hingga 5 petang .. Intak bagi jurusan ..
- Foundation in science
- Diploma in Nursing
- Diploma in Allied Health
Sebarang pertanyaan , bolehlah hubungi pihak MAHSA UNIVERSITY sendiri ... :)  .. TERBAEKKKKK !

Serigala jadian ??

Arghhhh .. takde Rozita Che Wan malam ni ! Yang ada serigala jadian.. Sungguh menakutkan .. nasib baik hero ada untuk menyelamatkan keadaan ..

Masih segar di ingatan .. nak tidur balik pon susah dah ni.. cerah dah bijik mata gara gara bunuh serigala tu dengan ranting kayu !!!! Memang hero betul .. haha..

Best part... Aku bawak sport car dlm mimpi tuu .. Jenama Nissan .. Fairlady kot.. haha.. pastu terlanggar keta adik aku dan hangin satu badan dia.. muhehehe..

Semua tu ada jer kaitan dengan rentetan kehidupan hari semalam ... Tang serigala tu , aku layan youtube banyak sangat ! Part serigala gigit , confirm nyamuk gigit aku punya.. Grrr..
Published with Blogger-droid v1.7.4
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI