Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 9 Oktober 2011

Akan ku miliki hatimu itu .. (2:30)

Bab 1 : [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15][16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29][30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43][44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] ..

Bab 2 : [2:1] [2:2] [2:3] [2:4] [2:5] [2:6] [2:7] [2:8] [2:9] [2:10] [2:11] [2:12] [2:13] [2:14] [2:15] [2:16] [2:17] [2:18] [2:19] [2:20] [2:21] [2:22] [2:23] [2:24] [2:25] [2:25] [2:26] [2:27] [2:28] [2:29] ..

 

" Hurm.. Ada 25 komen ! Dan satu dari 'dia'. " .Kembali girang hati aku.

 

 
Hi Ben..
Lama tak komen kat blog awak. Sesekali jadi silent reader. Macam frust je Ben ? Rileks la. Kan ramai lagi awek kat luar sana. Yang depan mata pon ada tapi awak buat tak tau je kan ?  ;)

Nanti saya tinggalkan no tel saya di FB awak. Saya salah seorang diantara 5 ribu kawan di FB awak.  Lama dah dalam tu cuma awak je tak perasan saya.

Jangan approve komen ni yer . Saya tau awak amanah orangnya. Terima kasih. Jumpa lagi di entri akan datang.

 

" Depan mata ?? Adoi.. Main teka teka pulak . Setahu aku , kalau mula mula dulu cuma kawan kawan rapat je dalam FB aku .. Takkan la kot ? Haish... main teka teki plak.. Tak pe , tunggu dia tinggal no tel .. ". Bisik hati kecil aku.

 

Menongkat dagu. Fikirkan yang entah apa-apa mengenai masa depan. Aku nak sambung belajar untuk perbaiki masa depan tapi terjebak pulak dengan cinta. Umur makin lanjut ..

 

Telefon bimbit aku renung. Lama dah tak 'menari'. Takde sapa sudi nak call atau sms aku. Yelah , bujang trang tang tang la katakan . Ada awek dulu , kaya sangat.. Bila ada yang miskin , dia pulak cari yang kaya . Grrr..

 

" Uik.. panjang umur telefon aku nih.. Baru berkata kata terus masuk sms ??? Huihh... ". Dengan pantas aku capai.

 

" Alamak.. Awat Adawiyah pulak yang sms ni ?? Apa lagi dia nak ? Ari tu kata 'not interested' ! . Ni baru tak sampai seminggu dah  'i miss u' pulak ? ". Bebel sorang diri.

 

" Hi Ben . Jadi pergi gathering kat KLCC sabtu ni ? Kalau jadi Sab nak g ngan Ben.. Boleh ? ". Begitulah sms itu ditaip.

 

Peliknya. Kenapa keluar nama Adawiyah ?? Hadoii.. Mesti ada orang naya aku ni !! Lisa !!! Hari tu dia ambik handset aku.. Huh... Hampeh tul ! Memandai dia rename nama Sabrina. Nak penaya aku la tu.. Cess.. Tunggu la dia !

 

-SAMBUNG-

Apahal pulak blogger yang dipersalahkan !

 

" Blogger yang berada dalam kereta tersebut , sila berhenti ! Apa yang kamu lakukan adalah salah disisi undang-undang ! Kamu cuba melanggar penguatkuasa JPJ ! Ini bukan cara gentlemen .. Kalau kamu cuba meniru gaya Mcgyver , pastinya Mcgyver hampa sama sekali !!! Berhenti !!

Ala-ala main kejar mengejar pulak dengan polis dan penguatkuasa JPJ ni .. Apa yang pasti sebenarnya mat rempit yang baru langgar sekatan jalan raya tu tapi blogger yang dipersalahkan !!

Sebelum itu , aku menghadiri satu majlis perkahwinan artis yang grand giler .. Kerusi pengantin yang dihiasi berlian bernilai jutaan ringgit menjadi hantaran dan tarikan majlis tersebut. Pergh.. mmg grand gilalaahh..

Tapi sayang aku tak amik gambar tu ! Sekali bila aku tengok blog , Oh Bulan dan BeautifulNara dah update gambar tu.. Frust gila betul aku !! Kalau update ni mesti ramai punya masuk tengok. Laju betul diorang wat keje .. Hampeh tul aku.. Slow !

Tu la dia.. gara gara blog , tidur pon sampai bawak masuk dalam mimpi kejap tadi.. 10 minit punya tidur !!

Aku tak gentlemen eh ?

 

Dalam entri Kali pertama jumpa , aku terus buat wife benci pada aku ! , ramai kengkawan kata aku tak gentlemen.. Hehehe.. Sebenarnya itu adalah rahsia aku bagaimana aku memikat wife aku tika itu..

Hahahahha.. Korang tau apa wife aku kata dalam hatinya  selepas jumpa pagi tu ?

" Aku takkan jumpa dah mamat nih !! "

Tapi pelik tak ?? Kenapa wife aku boleh jumpa aku selepas itu lagi ? Untuk pengetahuan korang , aku jumpa dia lagi selepas itu untuk bawa dia membaiki telefon bimbitnya yang rosak di Bukit Bintang Plaza !

Itu perjumpaan kedua la.. Niat nak tolong dia jer.. Tak de lain dah .. Tapi dalam diam  simpan perasaan gak .. Hehehe..   Best part ! Hahaha.. Nak tau ??

Sejurus turun lrt di stesen Hang Tuah , aku bawak dia berjalan ( dia dengan kasut tumit tinggi sebab baru lepas kerja ) dari situ hingga ke Bukit Bintang Plaza yang mana ambik masa dalam 15-20 minit jugak la ..

Berpeluh beb ! Hahahahha.... Saja duga weh ! Ni namanya nak test awek .. Kalau dia mampu tahan ujian ringkas ni , bermakna boleh bawak g majlis la ... Hahahaha.. Kejam kan ?

Ini namanya reverse psychology .. Nanti aku cerita lagi eh .. hehe..

Feveret !

Yummy !! Sesekali lepak ngan wife di Secret Recipe dan layan kek ... Jemput makan ..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Akan ku miliki hatimu itu .. (2:29)

Bab 1 : [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15][16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29][30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43][44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] ..

Bab 2 : [2:1] [2:2] [2:3] [2:4] [2:5] [2:6] [2:7] [2:8] [2:9] [2:10] [2:11] [2:12] [2:13] [2:14] [2:15] [2:16] [2:17] [2:18] [2:19] [2:20] [2:21] [2:22] [2:23] [2:24] [2:25] [2:25] [2:26] [2:27] [2:28] ..

 

Akhirnya , aku menyendiri lagi. Bukan mudah nak mengharungi perasaan ni. Bila berperasaan begini , pastinya blog menjadi teman aku meluahkan perasaan.

 

Sepi ,

Bukan pintaku ,

Hadirnya mendamaikan ,

Syahdu dan pilu  ,

Itulah aku tika ini.

 

 

Sepi ,

Temanilah aku ,

Tak ingin diganti lagi ,

Andai yang hadir ,

Hanya untuk melunaskan nafsu.

 

Sepi ,

Mengajar aku ,

Erti kehidupan sebenar ,

Mendekatkan aku ,

Pada Ilahi.

 

Sepi ,

Andai ingin pergi ,

Aku relakan ,

Cuma dia yang dinanti ,

Apakah sudi akan diri ini ?

 

 

Hurm... Sapa yang sudi menerima diri ini ? Yang aku suka , bukan sesuai di hati .. Yang aku minat , harta menjadi ukuran . Yang aku nanti , tak pasti sapa lagi ..

Sabrina ? Anonymous ? Hurm... Nak ke diorang  kat aku ?

Bila suami didera isteri

 

Pelik ? Tak laa... Kalau suami dera isteri , si isteri g report polis.. Mudah je tindakan diambil.. Tapi bila suami didera isteri ? Suami biar je.. Malas nak bergaduh.. Bukan tak nak tapi malas nak bising bising .. Kan ?

Zaman ni , mulut je pandai cakap bab agama tapi penghayatan takde . Bila sebut bab dosa pahala , ianya umpama dapat markah atau tolak markah.. Begitu juga bab syurga neraka .. Ianya seolah lagi 1000 tahun baru jelma.. Maka sebab itulah ramai terlupa tentangnya ..

Mereka sebut pasal mati .. Tapi berapa ramai yang benar benar tau apa yg akan berlaku bila mati ? Mungkin diornag fikir yang akan diseksa tu cumalah roh.. Jasadnya takde kene mengena. Mungkin dia tak rasa kena seksa lagi..

Jadi , manusia sekarang tak kisah bab hukum hakam agama.. Semua itu cuma undang-undang yang tak nampak , bagi mereka ! Kalau tidak , pasti takde manusia berani melakukan dosa kan ?

Ingat .. udara tidak nampak.. Kita hidup... Akal tak nampak tapi kita fikir .. Hati cumalah organ tapi kita berperasaan .. Dosa pahala tak nampak tapi ianya wujud. Syurga neraka tak tak nampak tapi kita pasti mati !

Bab dera mendera ni , kembali periksa hukum agama.. Apakah status anda ..

1Malaysia ada .. 1Melayu ?

" Kau orang mana ?  Kelantan ? Pulau Pinang ? Oh.. Johor.. Okeh.. "
Seperkara yang mendukacitakan aku dari dulu ialah , ada orang kita ni bersifat kenegerian. Mengapa ini semua masih lagi berlaku di zaman ini sedangkan kita sibuk dengan 1Malaysia .. Tapi bangsa melayu sendiri tidak disatukan sepenuhnya. Ini kenyataan.

Melayu , sudah pasti beragama Islam.Tak taulah kalau ada yang murtad. Kenapa perlu membezakan mengikut negeri ? Bila berbicara , bila berkawan pastinya ada berpuak puak. Begitu juga bila memilih pasangan hidup.
Jangan menuding jari. Semua sama. Kita perlu tanya pada diri kita sendiri. Apa perlunya bersifat kenegerian sedangkan semuanya beragama Islam. Perlukah tanya , 'kau orang mana ?'

Terbaca di suratkhabar pagi ni , aku kecewa sangat dengan kenyataan orang ni.. Ada satu kes rompakan di Mesir melibatkan seorang pelajar wanita kita yang menuntut di sana , dikelar ketika bergelut dengan perompak.. Hati-hati keluarkan statement walaupun mmg itu tugas dia iaitu menjaga anak negerinya.. ( tak kira anak negeri mana sekali pun , mereka tetap anak orang dan warganegara Malaysia. Fikir sebelum keluarkan statement.)
  
Apa yang pasti , Melayu akan bersatu bila ada masalah perkauman dan agama saja..Bila bab lain ?  Maaf jika ada yang terasa. Aku inginkan melayu bersatu dibawah nama ISLAM .. Tak kira la dari negeri mana sekali pon , kita tak perlu bersifat kenegerian sebaliknya atas sifat saudara seagama.
Maka ada yang akan berbunyi.. Perlu ke bersatu ? Tanya diri sendiri.

* Edit untuk elakkan kontroversi nanti.

Apa salahnya berkongsi rezeki ?

 

Aku pernah merasa susah .. Kesusahan aku itu disebabkan menganggur dalam satu jangka masa yang sangat panjang sehinggakan aku terpaksa jual barang kesayangan aku demi untuk mendapatkan sedikit wang belanja !

Segala pengalaman aku itu membuatkan aku bertambah matang. Dan alhamdulillah , aku belajar erti berkongsi rezeki ..

Aku tau bagaimana perasaannya bila ada yang 'memberi' pada kita walaupun kita tidak meminta. Ianya satu yang amat besar buat mereka yang memerlukan.

Ini bukan satu entri ungkitan atau berlagak  tapi sekadar berkongsi pengalaman aku yang tak sebesar mana pun.

Sejak rezeki aku dalam dunia blog ini bertambah , aku suka berkongsi rezeki aku dengan mereka yang aku rasakan memerlukannya. Bagi aku , rezeki aku datangnya dari Allah dan selayaknya aku berkongsi dengan mereka walaupun jumlahnya kecil saja.

Ianya memberikan aku satu kelegaan. Tak luak mana pon kalau kita ni berkongsi dengan mereka. Rezeki kita , Allah dah sediakan .. Kita cari saja.. Dan janganlah kedekut.

Jangan kedekut dengan keluarga kita terutama ibu bapa kita . Ada rezeki lebih , berkongsilah dengan mereka.. Apa guna kita pusing dunia dan kemudian bercerita pada mereka.. Tapi satu sen pon tak hulur pada mereka !

Terharu aku disebabkan kamu !

 

Apakah ? Setiap kali ada yang follow blog aku , aku cuba masuk ke blog mereka .. Mana yang termampu oleh aku je la.. Yang tak sempat tu , aku mohon maaf ..

Bila aku masuk , apa yang baru buat blog .. Ini berdasarkan jumlah follower mereka dan juga entri di blog archive.. Dan membuatkan aku terharu , link blog aku berada di blog mereka .. Terima kasih buat mereka yang sudi letak link blog aku.

Aku tak tau bagaimana nak balas budi baik korang yang senantiasa memberi sokongan pada aku ini . Semoga Allah membalas segala kebaikan yg korang buat samada pada aku dan juga rakan-rakan yang lain.

Jadi , aku nak amik kesempatan di malam ini .. Khas buat mereka yang baru buat blog dan hanya ada 100 FOLLOWERS ke bawah , aku akan buka satu bloglist baru. Bloglist ini hanya untuk sebulan sahaja. Selepas itu , aku akan remove bloglist tersebut.

Maka , dalam tempoh itu , silalah amik kesempatan dengan rajin update entri entri yang bagus untuk menarik pembaca dari blog aku ini ke blog korang .. OK ?

Tawaran ini dibuka sehingga awal pagi esok . Hanya 100 blog terawal dan terpilih saja akan berada di dalam bloglist tersebut.Seperti aku kata tadi , khas buat blog yang baru ada 100 follower ke bawah saja .. TINGGALKAN LINK URL BLOG ANDA !

Buat rakan lain , kita beri peluang pada rakan kita yang baru ini untuk mengembangkan sayap mereka.. Ok ?  Terima kasih kerana memahami..

Sama sama kita membantu.InsyaAllah..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI