Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 19 Oktober 2011

Jangan sesekali salahkan mereka !

Bila perut berlemak !! Tgk la makanan aku di malam hari !

Cukuplah 9 tahun jaga badan.. ni masa utk poya poya lak.. huhu...

Lambat la pulak diorg.. ni ada gakk aku tambah roti canai banjir..2 kepingg.. yummyy..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Memalam cari duit

Apa nak buat .. Inilah hakikatnya bila nak bergelar bapa .. Kena lipatkan ganda mencari rezeki .. Cukup ke tak , kena cari .. Tahun dpn lak nak pindah rumah baru .. Nak kena standby hampir 50k ..

Nasib baik ada blog .kalau harap gaji ? Lepas bagi bini je laa..

Ni aku dok tunggu Broframestone dan Ujang.. ada projek menambahkan $$ lagi ... Hehe.. rezeki jgn ditolak .
Published with Blogger-droid v1.7.4

Join HIMPUN ? Aku naakkkk … pakai camni je la !

 

Amacam ? Ada sapa sapa teringin nak jadikan laki ? Hahahaha.. Jangan cari pasal ! Hahaha.. Guwau jeee..

Sapa join Himpunan Sejuta Umat (HIMPUN) di Stadium Shah Alam, Sabtu ini ?? Hehe.. PKR tamo join … Dia nak join yang bersih punya jer.. Yang ni kononnya ada agenda tersembunyi..

Macam macam laaa depa neh… Aku ? Kat Penang dah masa tu.. Hahaha.. Cita banyak tarak noo…

Rakan blogger : Saya , blog dan pembaca #3

 

Penutup penghantaran segmen minggu ni .. Lebih 100 blog yang join segmen kali ni .. Alhamdulillah .. Majoriti yang join adalah blogger baru. Jadi , amiklah peluang ni untuk menambahkan lagi kenalan di dunai blog.. okeh ?

Part #1 dan Part #2

Segmen ditutup dengan rasminya.  Terima kasih .

Kelantan banjir ? Camana nak balik raya ??

 

HAapaaaa… Banjirr ? Alahai.. camana nak balik raya neh minggu depan .. Kang kalau tak balik , ada yang nyanyi lagu Dendang Perantau kat umah aku nih .. Dah la Aidilfitri ari tu pon pakat nyanyi dah.. hehehe..

Musim tengkujuh eh skang ni.. Tadi kat Putrajaya pon hujan lebat hingga beberapa tempat dinaiki air dan antaranya kawasan sekitar PICC ..

 

IMAG0625 

Sempat tangkap gambar tadi .. Ada sebuah kereta tersangkut dalam takungan air yang tinggi .. Hujan lebat , aku tak leh nak turun tolong .

Nampaknya hujung tahun ni ramai lagi la mengandung ek …  Huhu.. Eh , nak balik ke tak Kelantan ni ? Kelantan umah mertua daa…

CINTA sebelum kawin dan selepas kahwin

 

Semalam di Alamanda , terpandang satu couple ni.. Mesra je pergerakkan mereka. Pasti belum kawin tu sbb masing masing macam malu malu gitu .. Hahaha..

Teringat dulu-dulu yer .. Hahaha.. Sekarang ? Korang tau la nanti bila dah kawin.. Kentut pon besepah sepah .. Tak kira tempat la nak kentut.. Maklumlah , demi cinta .. Dulu masa cinta , kata kentut tu wangi kan ? Skang , amik laaa… Takkan nak komplen kan ? Hahaha..

Aku terus pandang couple tu .. Yang perempuan dia , fesyen sekarang ni la .. Serba serbi ketat dari atas sampai bawah .. Bertuah la boyfriend dia.. Belum kawin lagi dah nikmati segalanya percuma kan ?

Haa.. sambung lagi .. Kemudian terserempak lagi kat pasaraya.. Waah.. romantik gitu.. Lelaki tu bergerak macho gitu !! Pergh.. Masuk ke bahagian buah-buahan. Ni mesti nak praktik beli barang dapur ! Hahaha.. tunggu la lepas kawin ! Kau masuk le sorang sorang .. hahaha… Tapi bukan semua laki gitu kan ? Hehe..

Kemudian si perempuan ni pegang satu barang ni.. Laki pon sibuk laaa nak pegang gak ! Hahaha… Cinta oh cinta .. bila kenang semula , lawak pun ada !

Tu baru bab manis .. Bab gaduh ? Nanti aku citer eh .. hahaha.. lawak lawak ..  Bila bercinta , manis belaka.. Taik mata pon tolong calitkan kan ? Dah kawin ? Lari beribu batu , geli punya hal !

Akan ku miliki hatimu itu .. (2:36)

 

Bab 1 : [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15][16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29][30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43][44] [45] [46] [47] [48] [49] [50]

Bab 2 : [2:1] [2:2] [2:3] [2:4] [2:5] [2:6] [2:7] [2:8] [2:9] [2:10] [2:11] [2:12] [2:13] [2:14] [2:15] [2:16] [2:17] [2:18] [2:19] [2:20] [2:21] [2:22] [2:23] [2:24] [2:25] [2:25] [2:26] [2:27] [2:28] [2:29] [2:30] [2:31] [2:32] [2:33] [2:34] [2:35] ..

 

Terkebil kebil biji mata ini. Tak pulak tidur. Ni mesti gara asyik teringat peristiwa petang tadi. Aku bingkas bangun lalu capai laptop.

 

Belek wall Facebook. Kawan-kawan maya ‘bermain-main’ dengan girang di situ tapi di hati mereka , sapalah tahu. Hanya di dunia maya mereka melepaskan  tekanan buat sementara.

 

Nombor telefon yang ditinggalkan oleh si anonymous itu tidak menarik minat aku untuk berkomunikasi dengannya , buat masa sekarang.

 

Kembali menarik nafas panjang dan melepaskan perlahan-lahan.

 

Adawiyah dulu pernah punya hubungan dengan abang tapi tak lama pun. Dalam 2 bulan gitu jer.. Tapi berpisah disebabkan masalah keluarga dan dia pun menerimanya dengan begitu saja. Tidak langsung cuba berjuang malah biarkan begitu saja. Sebab tu abang hampa dengannya. “. Aku terangkan pada Sabrina .

 

Abang cintakan dia ? “ . Sabrina memandang aku.

 

CINTA … Hurm.. Hanya sekali saja aku pernah jatuh cinta dan aku kecewa dengan cinta tersebut .. Aku tak nak ingat kembali akan cinta itu.. Kecewa.. Sangat kecewa..

 

Tak pon.. Tak sempat nak cintakan dia.. Baru berkawan.. Baru nak kenal hati budi dia .. Jom la balik Sab.. Boring lepak sini.. Takde aktiviti pulak gathering kali ni .. Takat melepak gini , baik kita g Taman Burung. Ada gak idea update blog kan ? “ . Melemparkan senyuman pada Sabrina. Dan Sabrina mengangguk.

 

Adawiyah ada cerita apa apa tak ? “ . Aku tanya Sabrina.

 

Ada .. dia kata abang ada satu lagi blog. BEN ASHAARI .”. Jawab Sabrina dengan lancar.

 

Aku hanya mampu memandang dia . Pasti dia ingat aku menipu dia selama ini . Adawiyah .. Adawiyah.. Aku ingatkan kau berbeza… Sama je seperti yang lain..

 

Tiba-tiba bunyi sms di telefon bimbit aku mengejutkan aku dari lamunan.

 

“ Abang , jangan risau. Sabrina lebih percayakan abang dari orang lain ! “.

 

Sms dari Sabrina. Lega aku membacanya. Kalau tidak , pasti aku kesepian lagi ..

 

-TAMAT BAB 2 -

Rakan Blogger : Saya , blog dan Pembaca #2

 

Majoriti kenalan blogger yang baru baru belaka .. Tak pernah jumpa di blog aku sebelum ni.. Heheh…

Baki , selepas jam 5 … kira sekali gus dengan penutp segmen ini .. OKeh ? Sabar deh ..

Hampir termalu !

 

 

Ahh.. segak dah aku pagi ni.. tapi rasa lain jeee… Sewaktu turun dari kereta , rasa damai menyelebungi diri .. Aku tak pernah rasa sebegini damai…

Pelik.. pelik.. tak mungkin ! Aku check satu satu …

  1. Kasut  - ok !
  2. Baju – ok !
  3. Tali pinggng – ok !
  4. Seluar – ok … eh..

image

Arghhh.. patut laaaaa !! Angin masuk !! Adoi.. Nasib baik orang takde .. kalau ada ? Haihhh…. Kena pulak orang tu blogger ?? Perghh.. trafik free je kat dia .. hahahaha …

Bengong ! Petang ni pon nyaris berlaku lagi.. nasib baik aku check sekali lagi.. Seluar ni kot problem ??? Ni nak kena g Alamanda lagi ni… Shopping jommm ..

Kes naya !

 

Haaa… pernah terjadikah pada korang ? Jangan dibuat pasal wehh… Bahaya .. silap silap boleh bercerai !

Pernah gak terjadi kat aku dulu .. masa mula mula bertunang ngan wife… Baca kat entri Takkan gaduh ngan awek , nak sms polis terus ni .. hehehe..

Satu lagi .. Bila berYM atau membalas mesej di FB .. Pergh.. sungguh kes naya kalau tersalah windows… Bayangkan dok kutuk mengutuk , tiba tiba bos PM kita.. Kita lak dok terus sambung mengutuk ! Mau pulak tersebut nama dia kali tu .. Haih.. tak leh bayangkan nayanya ..

Jadi , bila mengutuk atau mengorat awek lain di dunia maya ni , sila silalah berhati hati .. kang , ada gak makan kasut ! Lagi naya .. hehehe.. Banyak terjadi kes salah window ni.. hehee..

Ada baiknya , setia pada yang satu ..  hahaha.. Toksah peningkan kepala otak ..

Rakan Blogger : Saya , blog dan Pembaca #1

 

Awal pagi aku buat segmen dah.. Yelah , nanti tengahari nak bukak isu lain.. hehe.. Jadi awal pagi nilah sedap jalan jalan  ke blog kawan sambil tambah kenalan.. kan kan ?

Jom tengok kenalan kita tak kira baru atau lama ..

 

Nak join ?  Cepat … sebelum tutup.. Klik SINI

Perempuan dan tarikh ..

 

“ Aiseyman .. bila aku nikah eh ??? “

Serius , kadang-kadang aku terpaksa bukak balik diari untuk tengok bila aku nikah , bersanding dan mengandung.. Erk.. mengandung tu tak la..

Tapi kan , 2 tarikh tu bermakna benar pada orang perempuan ( yang tak curang la ) .. Sangat sangat bermakna wooo .. Kalau terlupaa , siap laaa.. Mulut cam muncung jet pejuang tuu haa.. Tau camana ??

image

Nampak ?? Macam tu laa.. Haish…. Susah woo kalau mulut perempuan dah gitu. .Nak mujuk makan masa ! Takat keluar air liur tak jalan punya .. Mau mau kena keluar modal skit.. COnfirm jalan !

Lelaki ? Bab tarikh ? Amik kisah ? Pergh.. konon tak kisah ! Kononnya laaa .. Cuba la buat buat terlupa besday dia ! Perghhh… Tengok la muncung lelaki camana..

image

Hahahaha.. sama je lelaki dengan perempuan… Bezanya , lelaki ni malas nak mengaku ! Ego sangat .. kan kawan kawan ? Hahaha.. Masak aku nanti ! 

Segmen : Saya , blog dan pembaca

 

Salam .. Hehe.. Hari segmen sedunia . Memandangkan ramai mintak nak dipromotekan blog mereka , maka hari Rabu lah sesuai untuk dipromosikan blog korang tak kira baru atau lama ..

Okeh.. Segmen ni terbuka buat semua .. Sangat mudah .. Takde citer banyak punya .. OK ? Berminat ? Sebelum itu , diperingatkan ini bukan segmen up trafik atau follower .. Sekadar segmen mengenal rakan baru di dunia maya ini .. Oleh ?

Cun.. Jom mulakan.. Bagi yang tak tau nak buat , cuba tengok rakan lain yang dah buat.. Tengok di ruang komen .. okeh ?

Cara nak join :

  1. Buat satu entri .
  2. Letak header blog BEN ASHAARI.COM
  3. Tajuk : Saya , blog dan pembaca dan link ke entri ini.
  4. Terangkan secara ringkas , apa yang anda paham mengenai tajuk iaitu SAYA , BLOG DAN PEMBACA
  5. Letak satu keping gambar yang mewakili blog anda. Pastikan gambar itu bukan milik mana mana blog.. Kalau ada , berikan backlink.
  6. Tu saja.. Abis .. Tinggalkan url di ruang komen ini.
  7. Tutup , 5 petang ini.. Terima kasih..

Ok ? Ada persoalan ? Cepat ler.. hehe..

Rindu betul ..

1304378401547

Tu la.. dulu hari hari naik ERL sampai nak muntah ! Penat la.. berebut la.. panas la… Sekarang ? Bangun tidur , tau tau sampai opis dah …

1304511625189

Tu la manusia kan ? Susah , komplen.. Senang pon komplen.. Miskin , komplen .. Kaya ??? Lagi la komplen !

Kehidupan ni sebenarnya satu dugaan saja.. Kalau terperangkap dengan kehidupan , maka kita boleh sesat… Selamat pagi dan selamat beramal.

Ben , saya takde idea nak update blog !

 

Takde idea ? Bagaimana boleh takde idea untuk update entri ? Jawapannya , macam macam la.. Tapi apa yang pasti ialah kebanyakkan kita ingin berikan yang terbaik setiap kali nak update entri.. Betul tak ? Kenapa begitu ?

Terikut ikut cara orang lain terutama mereka yang punya trafik tinggi ! Betul tak apa yang aku cakap ni ? Bila mereka buat entri yang hot , maka kita pon ikut sama.. Atau main SEO , kita pon ikut gak.. Yelah , ikut citarasa pembaca masa tu ..

Tapi bila takde berita hot ?? Entri gossip atau entri yang boleh dicopy paste , camana lak ?? Mesti mati kutu kan ? Sebenarnya , bila kita dah jadi gitu , kita bukan lagi blogger.. Kita dah lari dari kehendak dunia blog itu sendiri.

Blog adalah mengenai diri sendiri. Bagaimana kita menyampaikan dan macamna kita menghuraikan.. Kalau takde idea, pandanglah sekeliling kita .. Pasti ada sesuatu untuk diceritakan … InsyaAllah..

Tips yang lain yang mungkin berguna untuk korang..Mungkin bersesuaian dan mungkin tidak ..

Sekadar pandangan seorang teman …

Jangan ketawakan orang | REAL STEEL

 

image

Yup … mmg patut layan cerita ni.. Walaupun nampak kartun tapi punya pengajaran yang sangat berguna buat penonton ! Jangan pandang besi buruk tiada gunanya ! 5 bintang dari aku !! Aahaks..

Jangan ketawakan orang .. Hurm.. Perlu ke ketawakan orang ? Ada orang suka ketawakan orang kerana lucu .. Tapi ada orang suka ketawakan orang kerana cemburu !

Aku bagi contoh seorang peniaga runcit. Bermula dari bawah , hinggalah satu hari tu dia berjaya dalam perniagaannya. Dan dia ingin pergi lebih jauh lagi.. Ingin mengembangkan perniagaannya hingga ke luar negara. Dia berjaya ! Tapi malangnya , kerana kemelesetan ekonomi melanda dunia dan bisnisnya lingkup dan memaksa dia kembali ke kampung halamannya. Menariknya , ada segelintir orang kampung mentertawakannya kerana akhirnya dia terpaksa guna kereta lembu untuk bergerak berbanding dulu berkereta mewah.. 

Bila mereka ketawakan dia , dia hanya mampu senyum dan dia bersuara..

“ Sekurang-kurangnya aku pernah sampai ke luar negara , tidur di tilam empuk , berkereta besar dan memberi ramai orang peluang pekerjaan … Kamu ? “

Sebelum kita nak ketawakan orang , fikirkan apakah sumbangan yang pernah kita buat pada masyarakat atau paling tidak pun , apakah kebaikan yang pernah kita lakukan untuk membantu orang lain ?

Apakah ketawakan orang memberi kebaikan ?

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI